Gość: marroz Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.ip.netia.com.pl 23.02.11, 15:18 Dobry tekst. Przy wyborze diesel'a trzeba się kierować ilościa przejeżdżanych kilometrów a nie modą. Jeżdże Oplem Insignia z takim filtrem. Robię codziennie trasę minimum około 100 km. Wtedy filtr działa bezproblemowo. W Oplu jego działanie objawia się wahaniem wolnych obrotów (dopala sadzę). Wtedy trzeba chwilę poczekać na pracującym silniku, przy okazji schładza się turbo. Na miejskie korki i krótkie dystanse bardziej bezproblemowa jest benzyna. Link Zgłoś
Gość: Czujny Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.02.11, 15:22 Bardzo dobry artykuł, jak najwięcej takich. Niech ludzie wiedzą, jak producenci samochodów chcą ich dymać, jak wprowadzają programy tzw "planowania usterek" jak wywalczają w Brukseli jakieś absurdalne normy związane z instalowaniem w wozach potwornie kosztownych, a zbędnych rzeczy. TO JEST WŁAŚNIE SPISEK. Te bzdury mam nadzieję, że nie przejdą w USA, gdzie jak tak dalej w tej kołchozowej europie pójdzie trzeba będzie emigrować. W życiu nie kupię diesla i wszystkim będę gorąco odradzał te złodziejskie paskudztwa. Link Zgłoś
Gość: Gość Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.icpnet.pl 23.02.11, 18:13 "> niech któregoś na drodze spotkam swoim klekotem to zmasakruję. Moment obrotowy jest w dechę Przekroczysz 3 tysiące obrotów na minutę i się zdziwisz, bo benzyna dopiero obudzi się do życia, a diesel zacznie słabnąć. Fizyki nie zmienisz - liczy się masa i moc, a nie moment obrotowy na silniku" Mój ciągnie trochę wyżej (do 4 tysiaków ma wcisk w siedzenie), ale masz rację. Tylko, że jak ta benzyna się obudzi do życia, to ja będę już 300 m przed nią i wyprzedzę 3 tiry, a benzyna... jednego. Na trasie moment jest najważniejszy, bo daje elastyczność i sprawne wyprzedzanie na naszych wąskich drogach. Miałem też benzyniaka i naprawdę nie ma porównania. Zresztą ford np. udostępnia na swoich stronach dane techniczne swoich aut wraz z osiągami. Podaje też elastyczność (60-120km/h, 80-140km/h). Weź sobie porównaj czasy 2 litrowego klekota i 2 litrowej benzyny... Zdziwisz się. Ale każdy sobie wybiera co lubi, co potrzebuje i na co go stać. Ja kupiłem diesla nie ze względu na oszczędność, tylko ze względu na elastyczność na trasie. Uwielbiam wyprzedzać kolumny tirów... mimo że to tylko 2 litry, ale morda mi się sama śmieje. Poprzednio miałem 2 litrową benzynę i to była raczej mordęga. Niech każdy kupi to co lubi. Link Zgłoś
Gość: LeonFR Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.siedlce.domtel.com.pl 23.02.11, 19:11 Ile głów tyle rozumów, ale żeby jeszcze niektórzy mądrze mówili.... że olej specjalny i droższy - ale paranoja! że Octavia pali 4,7 na sto przy 130 na tempomacie po Polsce!!! i 4 osobach - powiedzieć to to powiedzieć "jestem idiotą"! na wakacjach zrobiłem po europie, a więc po autostradach 5900km, średnie spalanie 7,2 litra ON - koledzy mnie pytali "co tak dużo, przecież diesel 5 pali" - właśnie, mnóstwo idiotów tak mówi a potem każdy to powtarza, bo się idiocie głupio przyznać że mu diesel pali 8 w trasie a 10 po mieście, bo mam w dieslu 180KM i pewnie jeżdżę na powietrze że DPF (a ilu pisze pdf, pliki Adobe mają widać w samochodach) to wyciąganie od nas kasy - kolejny idiotyzm 1-nikt ci diesla kupować nie każe 2-DPF jest bo takie są normy spalin i za jego pomocą producentowi najłatwiej/najtaniej je osiągnąć - produkcja aut to biznes, zrozumcie to wreszcie 3-DPF pozwala spełnić normę emisji, bo mierzy się ją na wydechu podczas normalnej pracy silnika - filtr wychwytuje węgiel, wynik jest OK, ale ten węgiel i tak trafi do atmosfery podczas wypalania, bilans będzie taki sam - to nie wina producentów, to wina skonstruowania normy i sposobu mierzenia jej spełniania że diesel jest awaryjny a co dziś nie jest? sprzęt RTV AGD, samochody, ciuchy, wszystko to są dobra konsumpcyjne które w zamierzeniu producenta masz jak najczęściej wymieniać, obracać kasą tylko kiedyś nap.....alałeś na auto 5 lat, a teraz 2, ale nadal ci za drogo Polak chciałby dostać za darmo, nie płacić za paliwo i żeby mu każdy fury zazdrościł - chcesz jeździć? płać! Jak cię nie stać to nie kupuj na siłę na pokaz. Jak ktoś napisał - 5k km rocznie ale diesla musi mieć! Albo 5k rocznie i po 4 latach samochód zmienia, bierze kolejny kredyt bo musi mieć nowe, jakby to z przebiegiem 20k było stare - tysiace takich baranów Mi tam diesel w mieście pali ponad 10 i nie narzekam - chciało się mieć furę, trzeba płacić! A wy tylko ciągle narzekacie, połóżcie się umrzeć, będzie wam potem dużo lepiej, taniej, mniej problemów. Link Zgłoś
Gość: gość Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.torun.mm.pl 23.02.11, 19:17 > Tylko, że jak ta benzyna się obudzi do życia, to ja będę już 300 m przed nią Nie będziesz. Od tego jest skrzynia biegów, żeby wprowadzać silnik mógł pracować na optymalnych obrotach. Przy czym silniki wolnossące uzyskują maksymalną moc dla danych obrotów od razu, a doładowane dopiero po rozkręceniu się turbiny. > Podaje też elastyczność (60-120km/h, 80-140km/h). Po pierwsze - to nie jest elastyczność. Po drugie - podawane to jest dla konkretnego biegu, co zupełnie nie ma sensu. > Niech każdy kupi to co lubi. Racja, tylko niech nie wmawia sobie i innym bzdur. Link Zgłoś
Gość: LeonFR Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.siedlce.domtel.com.pl 23.02.11, 19:20 I jeszcze o jakości paliwa owszem ma ogromne znaczenie, ale czy nie wystarczy trochę pomyśleć? ja swojego tankuję na bazie pojazdów poczty polskiej, dlaczego? mają samochody dostawcze w nowoczesnymi dieslami i jakoś im się wtryskiwacze nie psują (kolega pracuje w ASO jednej z używanych przez pp marek), wniosek mają dobre paliwo, trzeba od nich kupować to też nie będę miał problemu każdy jak trochę się rozejrzy to znajdzie takie stacje, ale przecież łatwiej narzekać nie? Link Zgłoś
Gość: IOp Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.zone13.bethere.co.uk 23.02.11, 20:43 LeonFR jesteś beznadziejny bo Octavka spokojnie schodzi poniżej 5 przy ruchu autostradowym wersja 105 koni 1,9 tdi to master może głośny trochę ale spalanie uuuu szacun. Link Zgłoś
Gość: MarC0 Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: 178.213.143.* 23.02.11, 21:12 1.9CDTI 150KM z DPF już 180kkm i zero problemów z turbo, dpf, kołem dwu masowym. Odcinki w mieście po 5-10km. Raz na miesiąc jakaś trasa 300km. Link Zgłoś
Gość: gość Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.torun.mm.pl 23.02.11, 21:40 > Odcinki w mieście po 5-10km. Raz na miesiąc jakaś trasa 300km. > 1.9CDTI 150KM z DPF już 180kkm Prosta arytmetyka wskazuje na to, że zmyślasz. Link Zgłoś
Gość: m Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.11, 22:16 a ja po cichutku wrąbię pół kilo kiszonej i pedzę na miasto szukać lanosa, bo lepszy od vw znaczy tańszy, i mienciutki zawias ma co się sprawdza na naszych drogach... a i oleju też nie wymieniam w moim dizelku, bo po co? lepiej zaoszczędzić i wydać na olej do smażenia ... i do kapustki kiszonej dodać smażone ziemniaczki ... ale pycha obiad na niedzielkę hihi Link Zgłoś
Gość: Robaczek Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.aster.pl 23.02.11, 22:24 FAP = Filtre a PARTICULES Polecam słownik. Link Zgłoś
Gość: MarC0 Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: 178.213.143.* 23.02.11, 23:11 >> Odcinki w mieście po 5-10km. Raz na miesiąc jakaś trasa 300km. >> 1.9CDTI 150KM z DPF już 180kkm > Prosta arytmetyka wskazuje na to, że zmyślasz. Kolego prowadzę działalność gosp. i takich odcinków 5-10km i potem gaszę silnik mam 6/dzień i teraz robię przebiegi 20k/rok. To nie znaczy że 3 lata temu miałem inny tryb pracy i jeździłem inne trasy i przez pierwsze 3 lata robiłem nim 40kkm/rok. Po prostu nie po to kupiłem sobie auto z 150 konnym silnikiem by jeździć jak emeryt. Te silniku lubią jak się je czasami przewietrzy na 4000 obr/min Link Zgłoś
Gość: Gość Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.icpnet.pl 24.02.11, 05:29 " > Tylko, że jak ta benzyna się obudzi do życia, to ja będę już 300 m przed nią Nie będziesz. Od tego jest skrzynia biegów, żeby wprowadzać silnik mógł pracować na optymalnych obrotach. Przy czym silniki wolnossące uzyskują maksymalną moc dla danych obrotów od razu, a doładowane dopiero po rozkręceniu się turbiny. " No przykro mi, ale będę. Jeździłem i benzyną i dieslem 2 litry forda i nawet jak 2 biegi zrzucę w dół w benzynie, to nie dojdę na trasie diesla. To z czystej praktyki. Te wartości maksymalnych momentów obrotowych w katalogach nic Ci nie mówią? "> Niech każdy kupi to co lubi. Racja, tylko niech nie wmawia sobie i innym bzdur." Jeśli twierdzisz, że to bzdury, to może sprawdź w rzeczywistości. Przejedź się porównywalnymi autami z dwoma rodzajami silników o porównywalnych pojemnościach. Proponuję też zajrzeć w podręcznik do fizyki i poczytać za co odpowiada moc, a za co moment obrotowy. Jeśli zaś o dpf chodzi, to ja mam nakulane 107 tyś. km i jak dotąd spokój i cisza. Fakt, że prawie co tydzień jadę gdzies w trasę, to ma się kiedy wypalić. Ale jak jeżdżę np ze 2-3 tygodnie tylko po mieście, to odczuwalny jest nawet lekki spadek osiągów ze względu na zapełnienie filtra. Zaleta jest taka, że nie zostawiam za sobą czarnego dymu jak połowa szmelcwagenów z 1,9tdi. A to dla mnie ważne, bo strasznie nie lubię jeździć za smrodami i sam nie chciałbym nim być. Ale tylko do miasta kupiłbym benzynę (bez gazu). Link Zgłoś
Gość: LeonFR Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.siedlce.domtel.com.pl 24.02.11, 07:09 @IOp Tak, autostradowym, 100km/h i sam a nie przy wspomnianych 4 osobach i 130km/h nie czarujmy się niedługo swoimi Skodami latać będziecie niczym V12 i dalej będą palić 4/100 Link Zgłoś
Gość: gość Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.torun.mm.pl 24.02.11, 09:22 > Przejedź się porównywalnymi autami z dwoma rodzajami silników o porównywalnych pojemnościach. Jeździłem i wiem. > w podręcznik do fizyki i poczytać za co odpowiada moc, a za co moment obrotowy. A ja przy czytaniu proponuję zwrócić uwagę na różnicę pomiędzy momentem obrotowym na silniku, a momentem obrotowym na kołach, bo to zasadnicza różnica. > Jeździłem i benzyną i dieslem 2 litry forda i nawet jak 2 biegi zrzucę w dół w benzynie, to nie dojdę na trasie diesla Wiesz jaką moc ma 2.0 TDCi 115KM przy obrotach maksymalnego momentu obrotowego (280Nm przy 1900rpm)? 55kW. Wiesz, jaką moc ma 1.8 Duratec 110KM przy obrotach maksymalnego momentu (165Nm przy 3950rpm)? 68kW. W takich warunkach benzyniak objedzie cię z palcem w rurze wydechowej. Diesel też, o ile będzie miał kierowcę który wie, że samochód najlepiej przyspiesza na obrotach maksymalnej mocy, a nie obrotach maksymalnego momentu. Link Zgłoś
Gość: Gość Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.mconstructions.pl 24.02.11, 11:12 Tiaaa.... widać każdy widzi to co chce widzieć i pewnie się nie dogadamy. Ja wiem przy jakich obrotach mam maksymalny skok momentu i ten zakres wykorzystuję do wyprzedzania. Maksymalna moc pojawia się znacznie później i ciągnięcie do niej nie ma sensu przy wyprzedzaniu, bo nastepnym biegiem zrobię to szybciej. Te 115Nm różnicy to przepaść. Np. mi wychodzi na hamowni 326Nm standardowo, a 364Nm z powerboxem (na kołach, żeby nie było, że skrzynia i przeguby zjadają połowę). Moc wzrasta śladowo. A na trasie różnica czy jadę z powerboxem czy bez jest bardzo duża. To jest odczuwalne i fizycznie mierzalne. I benzyniaki przeganiam. Byśmy musieli się kiedyś spróbować. Link Zgłoś
Gość: gość Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.torun.mm.pl 24.02.11, 17:25 > Maksymalna moc pojawia się znacznie później i ciągnięcie do niej nie ma sensu przy wyprzedzaniu, bo nastepnym biegiem zrobię to szybciej Zamiast komentarza: www.youtube.com/watch?v=stG_XNH_bkY Możesz dalej wierzyć w swoją wersję - tylko nie płacz, jak cię kiedyś objedzie seryjna Fabia HTP z kimś kto nie spał na fizyce za kółkiem. Link Zgłoś
Gość: LeonFR Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.siedlce.domtel.com.pl 24.02.11, 19:43 Więc jednak spałeś na fizyce koleś czego ten film dowodzi? że w TYM SAMYM SAMOCHODZIE, domniemam benzynowym, który max moment ma ok 4500-5000 obrotów, jeśli zmieniasz bieg na 4000obr (a więc bliżej max momentu obrotowego) to lepiej przyśpieszasz niż gdy zmieniasz przy 3000obr (i masz jeszcze daleko do max momentu) a więc dowodzi własnie tego co twój adwersarz cały czas ci tłumaczy - że liczy się moment ty żeby go osiągnać musisz kręcić silnik do 5000obr/min a koleś w dieslu do 1500-2000obr/min czyli: diesel przy 2000 już przyśpiesza a ty przy 2000 nadal się snujesz i czekasz kolejne 2000 i więcej aż zaczniesz przyśpieszać - teraz rozumiesz? Link Zgłoś
Gość: qer99 Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.e-wro.net.pl 24.02.11, 19:52 ja lubię taką ekologie www.citroen.pl/home/#/citroen-c-zero/ jak C-zero Link Zgłoś
1mississauga Filtr DPF - kosztowna ekologia 25.02.11, 05:42 Najwazniejsze czy odpaliles fure dzisiaj rano. Link Zgłoś
Gość: edek Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.11, 11:23 Mitem jest to ze filtr jest korzystny dla srodowiska.Wedlug niemieckiego ADAC wprowadzenie zakazu poruszania sie pojazdow bez filtra w centrach paru wielkich miast np Berlina w zaden sopsob nie wplynelo na poprawe jakosci powietrza tych centrach.Filtr czysci jedynie kieszenie kierowcow. Link Zgłoś
Gość: gość Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.torun.mm.pl 25.02.11, 11:40 > że w TYM SAMYM SAMOCHODZIE, domniemam benzynowym Widziałeś kiedyś osobowy samochód z silnikiem benzynowym z czerwonym polem na 5000 rpm? W opisie filmiku nie ma, ale to akurat jest diesel: tiges.blox.pl/2009/04/Moc-i-moment-czesc-2.html > diesel przy 2000 już przyśpiesza a ty przy 2000 nadal się snujesz i czekasz kolejne 2000 i więcej aż zaczniesz przyśpieszać - teraz rozumiesz? Ja w tym czasie, niezależnie od tego czy jadę benzyniakiem czy dieslem wrzucam taki bieg, by być w okolicach obrotów mocy maksymalnej. A teraz małe wyliczenie dla tych, którzy nie spali na fizyce. Obok siebie jadą Skoda Fabia HTP 60KM/108Nm i dwa Fordy Mondeo TDCi 115KM/280Nm. Kierowca Skody nie spał na fizyce i będzie przyspieszał w okolicach obrotów mocy maksymalnej, kierowca pierwszego Mondeo jest wyznawcą momentu obrotowego i będzie jechał przy 1900rpm, bo wtedy jego silnik ma najwyższy moment obrotowy, drugi Mondeo pojedzie tak, jak kierowca Skody. Skoda waży 1115kg, dodajmy 80kg na kierowcę - razem 1195kg. Mondeo - 1484kg, z kierowcą 1564kg. Silnik Skody ma przy obrotach mocy maksymalnej moc 44kW, Mondeo przy obrotach mocy maksymalnej ma 85kW. Ile mocy będzie miał Mondeo przy 1900rpm? 55.7kW. Niby więcej niż Fabia, ale trzeba to odnieść do masy pojazdów. Fabia ma współczynnik mocy do masy P/m = 0.0368kW/kg. Mondeo jadący przy maksymalnym momencie obrotowym - P/m = 0.0366kW/kg. Mondeo jadący przy maksymalnej mocy - P/m = 0.0543kW/kg. Wzór na przyspieszenie a = F/m. Wzór na siłę? F=P/v. Czyli a = P/(v*m) = (P/m)/v. Jeżeli patrzymy na sprawę przy tej samej prędkości przyspieszenie jest proporcjonalne do współczynnika mocy do masy. A ten Fabia przy obrotach mocy maksymalnej ma większy niż Mondeo przy obrotach maksymalnego momentu, więc po prostu to Mondeo objedzie. Mimo prawie dwukrotnie większej mocy, trzykrotnie większego maksymalnego momentu obrotowego i ledwo 1/3 większej masie. Link Zgłoś
Gość: torelek Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.aluzyjna.waw.pl 25.02.11, 11:52 Artykuł może i dobry ale nieco wprowadza w błąd sugerując ciągłe kłopoty z filtrem. Sam miałem takie auto i przez kilkadziesiąt tysięcy km ani razu żadna kontrolka się nie zapaliła, nie czułem żadnego zapachu. To że akurat następuje proces wypalania po pewnym czasie nauczyłem się rozpoznawać po nieco innym odgłosie silnika na biegu jałowym. Generalnie filtr był bezobsługowy. A co do kradzieży filtrów spod aut na parkingu - ciekawe jak? Diaksem w nocy? Link Zgłoś
luket82 Filtr DPF - kosztowna ekologia 25.02.11, 12:12 Cząstki stałe, czyli popularna sadza, są rakotwórcze. Mianowicie sam węgiel nie jest zły, ale cząstki sadzy na sobie przenoszą różne szkodliwe substancje jak węglowodory, które później wraz z powietrzem przenikają do płuc, a że sadza ma bardzo małe rozmiary to przenika dalej do krwi. W ten sposób do organizmu człowieka przedostają się szkodliwe produkty spalania paliwa. Efektem tego jest na przykład alergia. Pisanie zatem iż filtr DPF służy wyłącznie środowisku świadczy albo o braku wiedzy autora albo o wykluczeniu człowieka ze środowiska. Link Zgłoś
Gość: pq Filtr DPF - kosztowna ekologia IP: *.betacom.com.pl 25.02.11, 13:07 ja mam już ponad 200tyś. najechane z DPF - tryb mieszany - jakoś odpukać jest wszystko w porządku... Link Zgłoś