Dodaj do ulubionych

Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi

IP: *.torun.mm.pl 25.03.11, 16:19
Aż 38%? Ja raczej powiedziałbym, że tylko 38%. Gdybym miał jeszcze kiedyś kupić Audi, to quattro byłoby głównym powodem, dla którego bym to zrobił.
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz* Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.11, 16:33
      Quattro to jest to :D W zimie nie ma nic lepszego hehe więc bardzo praktyczne no i auto prowadzi się super.
    • Gość: Wojtek Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.play-internet.pl 25.03.11, 16:39
      Aż tylu dało się nabrać na ich reklamę i ciągłe powtarzanie że to najlepszy sposób na przeniesienie mocy na cztery koła? Biedni ludzie. Zobaczcie sami.
      www.youtube.com/watch?v=FJZxVefta68&feature=related
      A Q5 sprawuje się tak
      www.youtube.com/watch?v=mkQ5yBnS4SU&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=HvqQuC_8VrM&feature=related
      Ci którzy uważają że taka sytuacja nie może przydażyc się w życiu niech zobaczą ten film. Samochód ma już swoje lata, ale quattro od kilkunastu lat klepią takie same, więc wiek auta jest tu bez różnicy.
      www.youtube.com/watch?v=-bHg4HUgBmg&feature=related
      • Gość: adek Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 16:59
        To tylko swiadczy o tym jak slaba jest twoja wiedza na temat dzialania systemu quattro torsen i po co ten system jest stosowany
        To nie jest mechanizm ktory ma na celu usprawnic trakcje w terenie ale w dynamicznym ruchu
        Do samochodow wykorzystywanych w terenie musza byc blokady dyfrow.

Daremne tlumaczenie komus kto wrzuca takie filmiki nie rozumiejac specyfiki torsena
    • Gość: antyszrot Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.play-internet.pl 25.03.11, 16:54
      Za to SZROTRO stanowi 100% :]
    • Gość: tt Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: 10.202.56.* 25.03.11, 16:56
      co w tym dziwnego, skoro pewnie ponad 90% z tych quattro to q7 i q5
    • Gość: Meffi Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.sgh.waw.pl 25.03.11, 16:58
      Wojtek
      Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że Quattro odpowiada za rozdział momentu pomiędzy przednią i tylną oś. Rozdział momentu pomiędzy koła na osi dokonuje się za pośrednictwem mechanizmu różnicowego. Lexus i Audi nie dały rady wjechać pod wzniesienie, bo zwykły dyferencjał działa tak, że koło które napotyka na mniejszy opór dostaję zdecydowaną większość mocy. Acura poradziła sobie dlatego, że miała blokadę dyferencjału. Gdyby pozostałe auta były wyposażone w blokadę lub szperę, to pewnie też dały by sobie radę. Quattro nie ma tu nic do rzeczy.
      Oczywiście jak napisałem na wstępie nie jestem ekspertem, więc jeżeli popełniłem jakiś błąd to będę wdzięczny za poprawienie mnie.
      Pozdrawiam
    • Gość: gość Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.torun.mm.pl 25.03.11, 17:00
      @Wojtek
      najlepszy sposób na przeniesienie mocy na cztery koła?

Nie ma czegoś takiego jak "najlepszy sposób na przeniesienie mocy na cztery koła". Co innego sprawdza się na bezdrożach (tu nie wymyślono nic lepszego niż zablokowane mosty), co innego na drodze - mniej lub bardziej przyczepnej, asfaltowej czy szutrowej, ale jednak drodze. Jakbym chciał jeździć po rampach, rolkach, zaspach czy pustyniach, to kupiłbym Land Rovera. A ponieważ jeżdżę w 99.9% po asfaltach, to quattro (prawdziwe, na torsenie) sprawdza się wyśmienicie.
    • Gość: Darek Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.greennet.org.pl 25.03.11, 17:14
      Meffi może specjalistą nie jesteś, ale i tak masz rację :)
    • Gość: fox Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.03.11, 17:37
      Audi w quattro ma elektroniczna blokade dyferencjalu, ale nie kazdy to wie. BMW robiac ostatnio porownanie X3 vs Q5 to wiedzialo i pozniej ludzie byli zdziwieni co quattro robi, a raczej czego nie robi... Prawda jest taka, ze na dzien dzisiejszy Subaru > Audi > Reszta. Acura ma super naped, ale jest baaardzo ciezki.
    • Gość: hig Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.11, 21:53
      Dokladnie Gosc! Kupno kwadro to jedyny argument na kupno audi ale pewno sa lepsze auta
    • Gość: dzidzius Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.play-internet.pl 25.03.11, 22:36
      widze ze filmiki staly sie slawne. ja tez nie jestem specjalista jak Meffi i moja wiedza jest mniej wiecej na takim samym poziomie jak jego ale przejechalem juz dwoma modelami A6 quattro sporo kilometrow i moge stwierdzic ze naped jest przereklamowany. ktos powyzej napisal ze nie ma idealnego napedu. i z tym sie zgadzam. osobiscie uwazam ze do auta osobowego to co audi nazwalo quattro po prostu sie nie nadaje. moze on super wyglada w teorii. ale jak ktos nim nie jezdzil to nie wie ze takie sytucje jakna tych filmach moga zdazyc sie w zyciu. ktos wczesniej radzil wciskac hamulec jak chce sie jechac pod gore. ludzie czy rzeczywiscie o to chodzilo konstruktorom? audi chce byc samochodem luksusowym co dla mnie oznacza przede wszystkim niezawodnym i wygodnym w obsludze.
      ktos inny napisal ze trzeba zablokowac dryfa. ok. tylko co zrobic jak jedziesz gorska oblodzona serpentyna? czyzbym mial trzymac caly czas reke na przelaczniku dryfa? i jak jestem na prostej to blokowac a w zakrecie zwalniac i modlic sie zeby nie bylo tam lodu. zreszta nie trzeba jechac w gory wystarczy pojechac zima do Wuppertalu.
      a ten ostatni filmik jest bardzo dobry, zwlaszcza koncowka.
      • Gość: oleg Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 09:52
        Ty nawet nie jestes dyletantem
        Co to za brednie z tym trzymaniem reki na przelaczniku dyfra
        Ty wiesz woglole o czym ty chciales napisac?

Skopiuje z innego forum bo nie chce mi sie pisac
        "Torsen ma jakiś programowo-mechaniczny mnożnik momentu ktory w pewnych sytuacjach może przenieść moment na kola o lepszej przyczepności aczkolwiek te kola o gorszej przyczepnosci musza miec jakaś przeczepność (tarcie), niewielkie ale i tak muszą zawsze jakieś mieć.
        Im większy współczynnik przyczepności ma slabsza oś tym wiecej momentu dostaje oś o lepszej przyczepności.
        Gdy jedno kolo masz "w powietrzu" to wówczas quattro z centralnym torsenem przestaje dawać moment obr. bo 0 * mnożnik momentu torsena = 0 "

I wlasnie w takich wrecz niespotykanych na codzien sytuacjach, aby przeniesc naped na os/strone na ktorej nie ma absolutnie zadnej przyczepnosci wystarczy ta przyczepnosc zaimitowac np wciskajac lekko hamulec .Wtedy mechanizm jest wstanie rozdystrybuowac moment na poszczegolne osie/kola
        Ale to tylko teoretycznie poniewaz do tego sa odpowiednie systemy ktore obslugiwane sa przez ABS . W tych filmikach propagandowych zwyczajnie wylaczone .

Tu jest ladnie pokazane jak funkcjonuje torsen na sniegu , jedyne ograniczenie to opony i przeswit. I tak wlasnie dziala w rzeczywistosci

www.youtube.com/watch?v=zp9nqdNsD6w&feature=related
        Odrazu widac ze z zadnym quattro nie miales nic wspolnego a te brednie to jedynie twoje wymysly . W/g specjalistow quattro oparte na torsenie to jeden z najlepszych systemow przeniesienia napedu .

• Gość: oleg Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 10:02
          Tu jeszcze lepszy przyklad praktycznych zalet QUATTRO

www.youtube.com/watch?v=Zt_7KTG9iyc&feature=fvst
          www.youtube.com/watch?v=3rNvXGc79aY
          I teraz szkoda ze nei mozna tego skonfrontowac z xdrivie wtedy dopiero widac roznice jaka ma mechaniczne przeniesienie napedu wzgledem elektroniki .Ale torsen w zaden sposob nie jest przeznaczony do off-roadu .

Stad pelna kompromitacja na temat wiedzy ale jak widze dzidzius to osoba ktora toczy jakies krucjaty . Na kilometr smerdzi ze nie ma pojecia i nie mial nigdy nic wspolnego z Audi quattro
    • Gość: dzidzius Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.play-internet.pl 25.03.11, 22:41
      jaka szkoda ze audi wczesniej na wieksza skale nie weszlo z silnikami diesla do Stanow. tam z nimi zrobiliby porzadek. lacznie z reklamami. przykladem jest actimel. niedawno ktos na moto umiescil ciekawy wpis na temat silnikow audi. dzieki niemu, pomimo swej niklej wiedzy technicznej zrozumialem co sie dzieje z silnikiem mego samochodu i dlaczego najprawdopodobniej traci moc.
      www.autokoncern.pl/blogs/baciarek/2-audi-a6-2-5-tdi-silniki-historia-i-awaryjnosc-ktory-wybrac.html
    • Gość: kapitan buźka Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.aerostrada.com.pl 26.03.11, 21:08
      @dzidzius
      przejechałeś? naprawdę? chyba matchboxem
      żaden napęd nie pomoże jak droga jest oblodzona, do tego stosuje się łańcuchy albo opony z kolcami
    • Gość: ktos88_19 Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.03.11, 08:56
      Fajny samochodzik, ja tez osobiscie wole quattro :)

Zapraszam do siebie

www.wonderfulworldofcars.blogspot.com
    • Gość: quatrro Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 10:13
      Quatrro power
      Obok napedu Subaru i nie ma lepszego rozwiazania dla dynamiki jazdy .
      Jest tylko jeden lepszy - ten z Mitsubishi EVO ale tam przeniesiono profesjonalne wrecz rajdowe rozwiazania lecz bardzo skomplikowane .
      W Audi jest to czysta mechanika co daje olbrzymia trwalosc i niezawodnosc tego systemu

www.youtube.com/watch?v=fkNWwkWZgek&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=AuVMXZt1i3s
    • Gość: quattro Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 10:31
      Ale glupki sie daja nabierac na te filmiki od BMW

To dziala na tej samej zasadzie matoly .

www.youtube.com/watch?v=Huum61kusXk&feature=related
      Tak sie dajecie tanio podpuscic ha,ha
      Teraz juz rozumiecie jakim i jestescie matolami wojtek i dzidziusz he,he
      Ten ostatni to w ogole jakis zryty leb he,he bo takich bredni nikt normalny nie jest wstanie wymyslic

• Gość: dzidzius Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.play-internet.pl 27.03.11, 18:48
      @oleg
      moge byc dla Ciebie dyletantem lol
      przyznaje tez ze nie posiadam takiej teoretycznej wiedzy jak Ty.
      z audi wiaze mnie rzeczywiscie tylko jedna rzecz - ilosc przejechanych autami tej marki kilometrow.
      rozumiem ze na papierze i w teorii wszystko pieknie wyglada, ale moim zdaniem sa juz lepsze rozwiazania. zreszta audi chybe tez je zmienia w nowych modlach. quattro kilkanascie lat temu bylo nie do pokonania. dzis, no coz jest napedem sprzed kilkunastu lat.
    • Gość: dzidzius Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.play-internet.pl 27.03.11, 19:05
      @oleg
      co do filmikow. tak, jestem tego samego zdania - audi nadaje sie do krecenia baczkow.
      ale w jezdzie po publicznych drogach chodzi o niestwazanie zagrozenia. inaczej - chodzi o pelne kontrolowanie samochodu nawet w sytuacjach ekstrymalnych. oczywiscie zaraz posypia sie twierdzenia ze osoba w tym filmie w pelni kontroluje ten samochod. jasne.
      wszystkim tym ktorzy tak uwazaja proponuje zapoznac sie z opinia Waltera Röhrla, ktory stwierdzil: "z autem, ktorym dobrze jezdzic potrafia gora 2-3 osoby na swiecie, pewnie jest cos nie tak". wypowiedz ta dotyczyla jego wyscigowego audi. proponuje wypozyczcie sobie taki samochod i zobaczcie sami jak sobie radzi w ekstrymalnych warunkach i czy nad nim zapanujecie.
    • Gość: oleg Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 19:08
      Skoro uwazasz ze sa lepsze to napisz dokladnie ktore wyjasniajac dlaczego
      To moze byc ciekawe doswiadczenie .
      Mam nieodprarte wrazenie ze zabierasz glos nie majac o temacie zielonego pojecia .Gdybys kiedykolwiek posiadal Audi Q lub chociaz odrobine doswiadczenia z tego typu napedem to bys nie popelnil takich bzdur jak wyzej
      Ale czekajac w nadzieji ze wyjasnisz nam ta lepszosc innych napedow byc moze mnie przekonasz
      Moja rada - udaj sie na odpowiednie fora gdzie poznasz zdanie ludzi ktorzy rzeczywiscie posiadaja i wiedze teoretyczna i praktyczna na ten temat . Bo teraz jedynie sie kompromitujesz .
      Ale sledzac twoje poprzednie wypowiedzi na temat Audi chyba znam powod .
      51f3.skroc.pl
      Pewnie przypadek ze pod tym samym IP pisze niejaki brachu z tym ze tu glownym celem jest VW
      8f03.skroc.pl
      Jak to wytlumaczysz?
    • Gość: dzidzius Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.play-internet.pl 27.03.11, 19:16
      @quattro
      wreszcie ktos dotarl do sedna.
      zeby wszyscy zrozumieli ten filmik. w warunkach ekstrymalnych musisz wylaczyc ESP. tak? dobrze zrozumialem? dobrze zrozumialem? to polecasz jako rozwiazanie?
      gdzie w takim razie wyzszosc napedu quattro nad innymi w ktorych ESP nie trzeba wylaczac? zastanowcie sie ludzie. to ma byc luksusowy samochod a nie wyscigowka.
    • Gość: dzidzius Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.play-internet.pl 27.03.11, 19:26
      @oleg
      nie pasuje do teorii wiec nic nie wiem, tak? rzeczywiscie nie jestem teoretykiem. wyksztalcenie mam zupelnie inne, ale znam ten samochod z codziennego uzywania.
      mam wrazenie ze to Wy piszecie o teori a nie wiecie jak to dziala w praktyce. wlasnie ten film dobrze to pokazuje
      www.youtube.com/watch?v=Huum61kusXk&feature=related
      i co blokowac dryf i off ESP? to jest to rozwiazanie? super. to wsadz za kierownice swoja zone lub matke i wyslij w gory.
      co do innych napedow - z praktyki znam troche xdriver. slyszalem tez bardzo dobre opinie o sh-awd.
      co do brachu/dzidzius to i tak nikt niechce tego zrozumiec. jak ktos czytalby uwaznie to wiedzialby ze pod nikogo sie nie podszywam.
    • Gość: oleg Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 19:30
      Nic nie zrozumiales a to swiadczy ze jestes bezmyslnym widzem tego co ogladasz. chyba To jest dowod na to ze nawet nie posadasz samochodu
      ESP nie ma tu nic do rzeczy . Tu chodzi o ASR - TCS (Traction Control System) ktory daje mozliwosc wylaczenia sie .W Audi jest to robione za pomoca przycisku ESP

Kolejny przyklad kompromitacji twojej wiedzy juz nie jako kogos kto ocenia system przeniesienia napedu ale jako kierowce.To sa podstawy wiedzy kazdego rozgarnietego kierowcy . Jak mozna nie wiedziec jak dziala ASR? Wlasnie dlatego jest systemem ktory mozna zdeaktywowac
      Te wszystkie fakty wskazuja ze jestes raczej dziwakiem .Przypuszczam ze osoba niepelnoletnia z pewnymi zaburzeniami osobowosci .
    • Gość: off road Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 20:14
      Dzidzius co tu dużo mówic ośmieszasz się troche
      Jak dorośniesz i otrzymasz prawo jazdy wtedy zabieraj głos.
      Jak sam przyznałeś nie masz odpowiedniej wiedzy więc tym bardziej nie powinieneś wyglaszać teorii których nie potrafisz poprzeć choćby teorią .
      Najlepiej sprawdzają są mechaniczne systemy a takie posiada Audi i Subaru
    • Gość: dzidzius Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.play-internet.pl 28.03.11, 00:25
      @oleg, off road
      to zwykle laickie pytania. z tego co wiem to ESP jest nie do wylaczenia. ale jesli dobrze pamietam to w poprzednim bylo inaczej. chodzi mi o zasade ze jak wsiadam do samochodu to chce nim jechac a nie wlaczac lub wylaczac system.
    • Gość: oleg Re: Quattro stanowią 38% sprzedaży Audi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 08:59
      Ty potrafisz czytac ze zrozumieniem ?
      Co ma do tego ESP?
      Chodzi o wylaczenie ASR (TC) ktory wlacza sie w Audi rowneiz przyciskiem ESP .
      Kazdy uzytkownik wmiare nowego samochodu wyposazonego w te systemy wie dlaczego istnieje mozliwosc wylaczneia ASR .Tobie to nie bylo dane wiec jak dorosniesz , otrzymasz prawo jazdy to moze zrozumiesz
      Dla mnie nie jestes juz podmiotem do dyskusji. Od kiedy sprawdzilem twoja tworczosc pod dwoma nickami polegajaca na wypisywaniu jedynie negatywnych opini na VW i Audi uwazam cie za osobe nienormalna .
      Pozniej juz tylko udowodniles ze uzytkowaniem samochodu nie masz zadnego pojecia.Swiadczy chocby o tym wypisywanie niewyobraalnych glupot na temat ESP dyfrow itd.
      Ty zwyczajnie nie wiesz o czym piszesz a to swiadczy ze takim samochodem jedzic nie mogles.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka