Dodaj do ulubionych

Cena nowych samochodow w Polsce i poza

04.07.11, 18:12
No wlasnie wlasnie sprawdzalam cene wersja podstawowa corolli 2011 w Polsce 61700 zl, a w USA $ 16000 (automatic) czyli jakies 48000 zl.. Cholera. roznica jest spora. Czy ktos wie dlaczego w Polsce nowe samochody sa drozsze???
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 04.07.11, 18:22
      porownaj z cenami w innych krajach socjalistycznej europy , stany to troche inna historia
    • fuiio Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 04.07.11, 19:01
      te w polsce sa lepsze.Kiedys toyota polska przestrzegala tez przed importem lexusow z usa bo b.kiepskie.a polsce wszystko jest drogie i porzadne ,benzyna tez jest 2x lepsza niz w usa
      • adrian_ktostam Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 05.07.11, 00:18
        Zamiast synku pier.dolić od rzeczy zrodzone w chorej głowie brednie, zacznij myśleć:

- w USA często ceny są podawane netto, czyli bez tzw state tax, który wynosi ok 6% w zależności od stanu,

- samochód sprzedany w Polsce obciążony jest akcyzą. Do 2,0 l wynosi ona 3,1% (4800zł x 1,031 = 49488zł)

- samochód sprzedany w Polsce obciążony jest 22% podatkiem VAT (49488zł x 1,22 = 60375zł 36gr)

I tak to z olbrzymiej różnicy zrobiło się marne niecałe 1325 zł. Biorąc pod uwagę ostatnią wpadkę Toyoty w USA oraz fakt, że na wolnym amerykańskim rynku panuje bezwzględna konkurencja, że sprzedaje się olbrzymie ilości samochodów, kwota 1325 zł jest śmieszna...
        • jestklawo Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 05.07.11, 08:34
          adrian_ktostam napisał:

>kwota 1325 zł jest śmieszna...

tak jak te "obliczenia". Trzeba dużo dobrej woli, żeby dostrzec różnicę 1325 zł między ceną polską i usa
          • xystos Re: Cena nowych samochodow w EU 05.07.11, 09:22
            dotyczy wylacznie prywatny import
            akcyze i VAT odlicza sie juz "przy ladzie"
            klient placi netto i na lawete i do kraju

z powodu b.wysokiej akcyzy i VAT na auta
            w Dani auta kosztuja najwiecej,po odliczeniu
            akcyzy i VATu sa najtansze w EU
            warto importowaqc prywatnie
          • adrian_ktostam Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 05.07.11, 10:38
            > tak jak te "obliczenia". Trzeba dużo dobrej woli, żeby dostrzec różnicę 1325 zł
            > między ceną polską i usa

Dobra czy złą wola w matematyce nic nie znaczy. Liczą się fakty. Co więcej, gdybyś się zastanowiła, to byś odkryła, że tak naprawdę różnica cen fabrycznych netto jest jeszcze mniejsza i wynosi około 864 zł.

Jakie są fakty? Dandelion założył wątek pytając - Czy ktos wie dlaczego w Polsce nowe samochody sa drozsze??? Jakiś palant próbował wprowadzić go w błąd twierdząc, że różnica cen wynika z różnicy w jakości wykonania samochodów. Ja zaś czarno na białym wykazałem, że ta różnica wynika przede wszystkim z różnicy w przepisach podatkowych.
            • jestklawo Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 05.07.11, 13:35
              adrian_ktostam napisał:

>Co więcej, gdybyś się zastanowiła, to byś odkryła ...

zastanawiam się jakim cudem cena netto 48000 zł w Polsce różni się od ceny netto 48000 zł w USA o 1325 zł.
              Przy okazji odkryłam że cena brutto w USA
              - 48.000 + „tzw state tax, który wynosi ok 6% w zależności od stanu” = 50.880
              różni się od ceny brutto w Polsce
              -48.000 + 3,1% akcyza + 23% vat = 60.870,24
              o cirka ebałt 10.000 zł.

> Dobra czy złą wola w matematyce nic nie znaczy. Liczą się fakty

to wyjaśnij matematycznie fakt , że w Polsce auta są droższe od aut w USA o „marne niecałe 1325 zł”. Ale chyba za dużo wymagam?
              • adrian_ktostam Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 05.07.11, 14:42
                No dobrze. Uprośćmy wszystko maksymalnie, pomińmy drobną, nieistotną opłatę.

> zastanawiam się jakim cudem cena netto 48000 zł w Polsce różni się od ceny nett
                > o 48000 zł w USA o 1325 zł.

I słusznie się zastanawiasz, ponieważ cena netto w Polsce nie wynosi 48.000 zł ale 49053 zł, więc nie różni się o 1325 zł. Czy ja gdzieś napisałem, że cena netto różni się o 1325 zł? Ja tylko w swoich obliczeniach założyłem, że cena netto w Polsce i w USA jest taka sama, by wykazać, że to złodziejskie podatki czynią samochód drogim w Polsce, a nie jakość wyprodukowanych samochodów. Mogłem oczywiście wyjść od polskiej ceny brutto, ale wtedy kalkulacje byłyby mniej przemawiające do wyobraźni, więc tym bardziej byś nie zrozumiała.

> Przy okazji odkryłam że cena brutto w USA
                > - 48.000 + „tzw state tax, który wynosi ok 6% w zależności od stanu”
                > ; = 50.880
                > różni się od ceny brutto w Polsce
                > -48.000 + 3,1% akcyza + 23% vat = 60.870,24
                > o cirka ebałt 10.000 z

Odkryłaś? No to gratuluję odkrycia...

> to wyjaśnij matematycznie fakt , że w Polsce auta są droższe od aut w USA o &#
                > 8222;marne niecałe 1325 zł”. Ale chyba za dużo wymagam?

Wymagasz za dużo i nie od tej osoby co trzeba. A tak przy okazji - a kto napisał, że w Polsce auta są DROŻSZE o niecałe 1325 zł?

• jestklawo Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 05.07.11, 16:15
                  adrian_ktostam napisał:

>a kto napisał, że w Polsce auta są DROŻSZE o niecałe 1325 zł?

dawno tak masz? :)))
                  • adrian_ktostam Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 05.07.11, 16:38
                    Czy mogłabyś zacytować zdanie i podlinkować post w którym rzekomo napisałem, że w Polsce Corolla jest DROŻSZA o niecałe 1325 zł, chora kobieto?

• dr.hab Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 05.07.11, 23:42
                      Pozwole sie podlaczyc -Panskie wywody sa logiczne, oczywiste i raczej nie wymagaja szczegolnych kompetencji intelektualnych, by je zrozumiec. Proponuje natomiast na przyszlosc przed odpowiadaniem na posty innych pierw sprawdzic, co (i w jaki sposob, bo to rownie wazne) mieli/mialy do powiedzenia udzielajac sie wczesniej w innych watkach. Uniknie Pan w ten sposob zbednej a psujacej krew polemiki. Ja tak robie i to dziala, prosze mi wierzyc.
                      • jestklawo Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 06.07.11, 07:47
                        dr.hab napisał:

> pierw sprawdzic

Panie Prezydencie, że się Panu chciało osobiście :)))

>Panskie wywody sa logiczne, oczywiste

i pomyśleć, że tacy chodzą do urn i decydują o losach kraju
                      • adrian_ktostam Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 06.07.11, 23:34
                        Przykro mi, ale nie zgadzam się z panem. Bierność ich tylko rozzuchwala. Poza tym, uważam, że ogromna przepaść dzieli osobnika pod tytułem fuiio i zwyczajnie bunującą kobietę, której przejściowej frustracji również i pan stał się ofiarą. O ile ten pierwszy osobnik praktycznie jest już stracony dla cywilizacji, to ona jest jeszcze do odzyskania, wychowania, ocalenia...
                      • bimota Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 08.07.11, 14:05
                        Nie trzeba latac po innych postach by zauwazyc oczywista ironie, ale widocznie forumowych geniuszy to przerasta...
                    • jestklawo Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 06.07.11, 07:35
                      mówisz i masz:

adrian_ktostam 05.07.11, 00:18 napisał:

>I tak to z olbrzymiej różnicy zrobiło się marne niecałe 1325 zł
                      • adrian_ktostam Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 06.07.11, 23:39
                        Kalkulacja podatkowa a CENA to zupełnie inne rzeczy. Uwierz mi i proszę - odejdź w pokoju. Zadałem sobie trochę trudu, poczytałem Twoje posty i nie żywię do Ciebie negatywnych uczuć...
    • laptopek24 VAT+Akcyza 05.07.11, 14:37
      Sprowadzając auto z USA do UK za 25 tys. USD po przekroczeniu granicy Europy cena wzrasta do 50 tys. USD. To za sprawą cła i VAT-u. Tak samo jest w Polsce.
      Poza tym nasze płace są bardzo niskie w porównaniu do zachodu więc auta wydają się nam drogie.
      • fuiio Re: VAT+Akcyza 06.07.11, 16:18
        ^^Poza tym nasze płace są bardzo niskie w porównaniu do zachodu więc auta wydają
        > się nam drogie.^^
        ojtam ojtam ,gdzie tam znowu niskie place? srednia w kraju to az 3500brutto wystarczy na 1 wtryskiwacz do avensisa D4D albo prawie polowe 2masu. Kowalski zaoszczedzi troche na makaronie przy obiedzie i ani sie obejrzy jak bedzie wybieral w salunie nowa furke
    • mmbz Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 14.07.11, 08:30
      Koleżanka szukała samochodu, poleciłam jej start.polmotauto.pl/pl/index i stała sie posiadaczką pięknego autka, jest zadowolona, spotkała ją miła niespodzianka, panowie podeszli profesjonalnie, doradzili, pomogli, no rewelacja!
      • robert888 Re: Cena nowych samochodow w Polsce i poza 14.07.11, 08:33
        a mnie chooj swędział i tesz mi koleżanka poradziła. Podeszła profesjonalnie, pomogło, rewelacja.
    • xerathus Ceny w salonie w Niemczech 17.07.11, 21:12
      Kilka lat temu kupowałem Xsarę Picasso 1.6 HDI.

W Polsce kosztowała 61 tys, a u Niemca krzyknęli za to auto 48 tys.
      Teraz DS3 kosztuje u nas od 56 tys, to samo auto można u nich kupić za 12 tys euro.
      • ernest31 Re: Ceny w salonie w Niemczech 23.07.11, 09:07
        A ja takiej dyskusji nie rozumiem. Każdy, dosłownie każdy kraj ma własną politykę cenową i porównywanie cen jest delikatnie mówiąc idiotyczne, no chyba że ktoś się nudzi ale jeżeli już tak chcecie, to może zacznijcie od porównania cen chleba (nie czarnego z Aldi ale tego dobrego, przennego z piekarni), mięsa (np. polędwica wołowa z Argentyny) i innych artykułów o tej samej jakości ma się rozumieć.
        Polska nie jest producentem i eksporterem samochodów. Praktycznie wszystkie musi sprowadzać płacąc za to w dewizach. Sprzedaje to auto za złotówki za które musi kupić dewizy na zakup następnego samochodu za granicą. Po to aby taki interes mógł być jakoś opłacalny dla skarbu państwa, muszą być nałożone podatki. To coś podobnego jak pożyczka w banku. Bank udziela ci kredytu a ty musisz spłacać z haraczem, z którego żyje bank. Podobnie jest z zakupem samochodu. Państwo udzieliło ci dewizowego kredytu i musisz za to zapłacić nawet wówczas gdy masz "swoje dewizy", bowiem w Polsce póki co środkiem płatniczym jest polski złoty. Mógłbym tak długo ale chyba już deczko kapujecie.

• jestklawo Re: Ceny w salonie w Niemczech 23.07.11, 18:26
          >chyba już deczko kapujecie

taaaa, kapujemy że:

>Każdy, dosłownie każdy kraj ma własną politykę cenową

serio? Gdzieś jeszcze są ceny państwowe? Oprócz abonamentu za RTV i znaczków poczty państwowej?

>porównywanie cen jest delikatnie mówiąc idiotyczne

daje znakomity pogląd o wysokości podatków w różnych krajach

> zacznijcie od porównania cen chleba (nie czarnego z Aldi ale tego dobrego, przennego z piekarni

to może wytłumacz, dlaczego węgiel z Australii wieziony przez pół świata, jest tańszy od węgla polskiego przewiezionego przez PKP ze Śląska do np. Sochaczewa. BTW, jeśli twoja ekonomia jest na podobnym poziomie co ortografia, to daj sobie spokój :)))

>Praktycznie wszystkie musi sprowadzać płacąc za to w dewizach. Sprzedaje to auto za złotówki

:))) Polska (państwo) sprzedaje jakieś auta? Chyba tylko w Pewexie. Za bony

>aby taki interes mógł być jakoś opłacalny dla skarbu państwa, muszą być nałożone podatki

państwo dyma ludzi na wymianie walut, ale to jest nieopłacalne i dlatego nakłada jeszcze podatki? :)))

>To coś podobnego jak pożyczka w banku. Bank udziela ci kredytu

no właśnie, udziela. A czego udziela mi państwo? Dewiz? Przecież je kupuję. Żadnych analogii tutaj nie widzę

>w Polsce póki co środkiem płatniczym jest polski złoty

w zasadzie, to jedyna rzecz z którą możnaby się od biedy z tobą zgodzić. Kłopot w tym, że w Carfurach i Oszonach są kasy przyjmujące euro

>Mógłbym tak długo

:))) coś ty? To długa droga przed tobą

• ernest31 Re: Ceny w salonie w Niemczech 25.07.11, 12:10
            Jesteś aż tak ciemny czy aż tak dowcipny ? wybierz sam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka