Dodaj do ulubionych

Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty

• Gość: H56 Od poniedziałku opłata rejestracyjna od 3000 wzwyż IP: *.comnet.krakow.pl 08.07.04, 18:45
      dla pojazdów powyżej 5 lat sprowadzanych zza granicy. W Krakowie pod
      magistratem kolejki stoją w nocy aby zdażyć przed podwyżką tej opłaty.
      • Gość: ciekawa Re: Od poniedziałku opłata rejestracyjna od 3000 IP: *.amsnet.pl / 83.16.153.* 08.07.04, 22:27
        A skąd masz te rewelacyjne informacje, jeśli można wiedzieć? Aby nie być
        posądzonym o gołosłowność, należy przedstawić dowody. Chętnie je poznamy.
      • Gość: Roody Re: Od poniedziałku opłata rejestracyjna od 3000 IP: *.toya.net.pl 08.07.04, 23:53
        HA HA HA!
        Już 2 miesiące temu słyszałem straszak o opłacie rejestracyjnej w wysokości
        5000zł od aut sprowadzanych z zagranicy. Takie plotki wygłaszają chyba
        handlarze którzy sprowadzili już auta do Polski. To jest chore. Takie opłaty
        trzeba by wprowadzić ustawą, a takiej nie ma! Przynajmniej na razie :-) Na pewno
        raczej wchodzi natomiast od 01.11.2004 opłata ekologiczna od aut starszych niż
        10-cio letnie.
      • Gość: Roody Jeszcze raz o plotkach o opłacie 3000zł i wyżej IP: *.toya.net.pl 09.07.04, 00:10
        Jeśli jeszcze ktoś ma wątpliwości zapraszam na stronę Ministerstwa Infrastruktury:
        www.mi.gov.pl/moduly/informacje/informacja.php?id_informacji=377&opcja=pokaz&typ=2
    • Gość: buba Re: Sprowadzamy - zawilosci matematyki IP: 195.85.249.* 09.07.04, 10:14
      dziwne, jak mnie uczyli matematyki to:
      300*4.75*60% dawalo 855 a nie 2351
      • jarred Re: Sprowadzamy - zawilosci matematyki 09.07.04, 13:09
        Witam wszystkich. Kupiłem właśnie auto w Stuttgarcie.czy ktoś orientuje się
        jaki jest minimalny okres na który można wykupić tablice i ubezpieczenie.w
        jednym przypadku mówi się o miesiącu, w innym o 2 tygodniach.
        • Gość: Robert Re: Sprowadzamy - zawilosci matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 17:04
          Na 5 dni z żółtym paskiem (ale będą kłopoty z wjazdem do Polski) lub na 14 dni
          z czerwonym paskiem (wjeżdżasz do PL bez problemu)
          • Gość: Joasia Re: Sprowadzamy IP: *.dip.t-dialin.net 09.07.04, 18:48
            > Na 5 dni z żółtym paskiem ...
            Zapomniales dodac ze te moze wykupic tylko osoba majaca zameldowanie w D.
    • Gość: Krówka Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.in.gazownia.pl / *.gazownia.pl 09.07.04, 13:08
      Czy aby Ci cukierewczku coś sie nie pomyliło z wyliczeniami wartości akcyzy?
      Wszak 300*4,75*60% daje nam 855 zł. a nie 2351. Oj chyba nie byłeś na tej
      lekcji rachunków.
      Tez mam zamiar nabyc auto w Niemczech i za pozostałe informacje bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam
    • Gość: Grzegorz Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.iwiny.net 12.07.04, 11:12
      Moze jestem zlym matematykiem ale 300*(kurs euro)4,75*60=855 PLN a nie 2351
      PLN. A to mala roznica
    • Gość: Rafasiek Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.wroclaw.mm.pl 12.07.04, 19:35
      na jakie konto wpłacać podatek akcyzowy: urzedu skarbowego, czy urzedu celnego i
      czy ktos ma takowy numer dla wrocławia?
      • Gość: Redemptor Konto urzędu celnego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.04, 21:31
        Wpłaty akcyzy dokonuje się na konto urzędu celnego. Tyle wiem. Ale swoją drogą
        to też nie wiem jaki to numer. Mam wpłacić jutro to sie dowiem. Ale jak ktos ma
        ten numer dla wrocławia to też będę dźwięczny... ;-)
    • Gość: Andej Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 08:40
      W jaki sposób oblicza się wiek samochodu. Czy samochód wyprodukowany w styczniu
      2000 jest 5 letni? A sachód z grudnia 2000 też ma 5 lat (choć od daty produkcji
      minęło mniej niż cztery lata)?
      Jakie znaczenie ma data pierwszej rejesteracji (EZ) w świetle polskiego prawa?
    • raducoju Błąd w przeliczeniach 13.07.04, 13:05
      Podatek akcyz.= 300*(kurs euro)4.75*60%=2351 PLN
      według mnie to 300*4.75 = 1425 zł
      i akcyza 1425*0.65 = 926.25 i tyle nielegalnie zdziera z nas państwo.
      w sumie autko kosztuje nas 1425+926.25+200+700= 3251 ok
    • Gość: Maja Jak się liczy wiek pojazdu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 13:33
      Jak wpisać wiek samochodu. O obecnego roku odjąć rok produkcji i do wyniku
      dodać jeden? Czy uwzględnie się dokładną datę produkcji (np. miesiąc).
    • Gość: misiek1 Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: 10.10.42.* 13.07.04, 14:14
      Dla przykladu: samochod rocznik 1990, pojemnosc silnika 1800-2000, Cena 300E.
      Podatek akcyz.= 300*(kurs euro)4.75*60%=2351 PLN + znaczki = ok 2370 PLN
      Badania techniczne wg stacji diagnostycznej, Tlumaczenie dokumentacji ok 200 PLN
      Urzad skarbowy: 150PLN, Urzad miejski w/komunikacji: 700 PLN (ze znaczkami
      skarbowymi) w sumie oplat wychodzi ok 3570 PLN +
      wartosc samochodu 1425 co w koncowym rezultacie daje kwote 4995 PLN

Jak ty wyliczyles ze 60% z 300 euro = 2351 ! nie trybie
      • Gość: Spidi Jak z weekendami w Niemczech IP: *.nysa.punkt.pl / *.punkt.pl 13.07.04, 17:12
        Wybieram sie po jakis samochod w sobote do Niemiec czy kupie w sobote lub
        niedziele tablice(czerwone)prosze odp.
        • Gość: Joasia Re: Jak z weekendami w Niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.04, 18:58
          Od prywatnego auto w niedziele mozesz kupic u handlarza nie kupisz.
          Tablice nie kupisz - urzedy czynne sa w piatek do 12:00
          sobota, niedziela zamkniete.
          • Gość: Spidi Re: Jak z weekendami w Niemczech Asiu:) IP: *.nysa.punkt.pl / *.punkt.pl 13.07.04, 19:26
            A jak kupie samochod na gieldzie sa tam moze jakies punkty w ktorych mozna
            nabyc tablice i rej.
            • variacja Kupiłam GOLFA w Niemczech i co dalej? 13.07.04, 23:11
              --------------------------------------------------------------------------------
              Bardzo serdecznie proszę doświadczonych kierowców o informacje na temat
              kosztów ubezpieczenia, rejestracji oraz innych ew. kosztów, które będziemy
              musieli ponieść w związku z zakupem GOLFA. GOLF 1997 r. 1.8, model BON JOVI.
              Zakupiony oficjalnie za 3500 EUR. Słyszałam, ze niektórzy stosują manewr z
              zanizonymi stawkami na fakturze...o co w tym wszystkim chodzi? Doradźcie
              nowicjuszom! Bede niezmiernie wdzięczna!

Czekam na odpowiedzi!
            • Gość: Joasia Re: Jak z weekendami w Niemczech Asiu:) IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.04, 04:12
              Urzedy w niedziele nie pracuja a tablice wywozowe dostaniesz tylko w urzedzie
              komunikacji (=Zulassungsstelle).

Q wiesz ze na gieldach sprzedaje sie auta ktorych nie dalo sie sprzedac w
              normalnym ogloszenie/komis trybie.
              Chodzenie po gieldzie z setkami Euro w kieszeni tez moze sie okazac "niezdrowe"
              - ciemnych typkow tam nie brakuje.
            • Gość: madagaskar Re: Jak z weekendami w Niemczech Asiu:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 13:53
              Witajcie! Wczoraj wróciłam z Niemiec z dwoma autkami. Ciekawa jestem czy komus
              udało sie coś dobrego kupić w ten weekend? Po drodze mnóstwo samochodów z
              czerwonym paskiem na rejestracji o lawetach nie wspomnę...
              sttraaaaaaaaaaaaasznie ich duzo!!!!!!!!!!!
              Byłam w Berlinie i okolicach-tam już niestety "pozamiatane", szczerze mówiąc
              bałam sie , ze wrócę z niczym! Trzeba bardzo uważać na Turków i handlujących w
              komisach, próbują nam sprzedac takie ruiny, ze sobie nie wyobrażacie ( rdza na
              rdzy, auta pouszkadzane, po wypadkach) a dobre, młode samochody są w cenie i
              nie opłaca sie ich przywozić! Nic oryginalnego nie napiszę- polecam kupno aut
              od prywatnych właścicieli! No i uwaga na godziny pracy w Urzędach, tam to się
              napracują - od 8.00 do 12.00 a środy wolne! Tablice załatwiłam przy Urzędzie,
              niewiem jak jest w innych miastach. Pozdrawiam...
    • Gość: Andy Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: 195.94.213.* 13.07.04, 19:00
      Kolega popelnil maly blad www.autoscout24.de
    • Gość: sebol Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.toya.net.pl 14.07.04, 04:04
      Witam forumowiczow

W zasadzie cla dyskusja odnosi sie do sytuacji, kiedy auto zakupione jest w
      naszych sasiadow, natomiast co jesli auto jest sprowadzane z Holandii?
      Mam tam znajomego, zalatwil mi bryke i niedlugo sie po nia wybieram.
      Na co powinienem sie przygotowac? czy tablice i ubezp. tez moge zalatwic od
      razu na granicy? a jesli nie tam to gdzie?

Moze ktos byl po auto u Holendrow i moze mi pomoc
      • Gość: Joasia Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.04, 13:01
        > Mam tam znajomego
        To chyba najprosciej jak ten dowie sie jakie tablice potrzebujesz na wywoz auta

> czy tablice i ubezp. tez moge zalatwic od
        > razu na granicy?
        a gdzie zalatwia sie te sprawy na granicy?
        Nigdzie bo na granicach zadnych urzedow itp. nie ma
        w PL tez wszystko zalatwiasz w miejscu zamieszkania a nie na granicy.
    • Gość: Demon Jakie dokumenty IP: *.nysa.punkt.pl / *.punkt.pl 14.07.04, 23:34
      Jakie dokumenty musze wziasc od Niemca od ktorego kupie samochod?? Jutro jade
      po samochod i nie chcialbym jechac tam jeszcze raz po brakujace dokumenty.
      Jezeli ktos moze mi pomoc bylbym bardzo wdzieczny, oraz za info na co mam
      uwazac.
      • Gość: Joasia Re: Jakie dokumenty IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.04, 13:05
        Fahrzeugbrief (=Karta pojazdu)
        Abmeldebescheinigung (dowod wyrejestrownia)
        TÜV Bericht - bez tego nie dostaniesz tablic wywozowych
        2 kluczyki
        umowa kupno/sprzedaz
    • Gość: Spidi Wspolwlasciciel IP: *.nysa.punkt.pl / *.punkt.pl 15.07.04, 11:28
      Jak kupie samochod w Niemczech i chcem zeby ojciec byl wspolwlascicelem to
      jakie jego dame mam tam napisac( on nie jedzie ze mna) itp
      • Gość: Joasia Re: Wspolwlasciciel IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.04, 13:09
        poczytaj
        autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Number=272602863&page=0&view=collapsed&sb=5&o=7&vc=1
    • Gość: Hubert Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: 195.116.116.* 20.07.04, 16:53
      Witam, ja mam bardziej szczegółowe pytanie: jeśli samochód jest wymeldowany w
      Niemczech, a my go kupujemy i chcemy wykupić czerwone tablice z ubiezpieczeniem
      w urzędzie, to do urzędu udajemy się z samochodem? A jeśli tak to na jakich
      blachach?
      • Gość: madagaskar Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 09:34
        Witam!
        Tak, koniecznie z samochodem, ponieważ urzędnicy sprawdzają numery silnika i
        nadwozia zgodnie z napisanymi na dokumentach. Najpierw musisz wykupić
        ubezpieczenie a potem nawet bez tablic lub na starych tablicach możesz
        dojechać pod Urząd! Gdyby cos się stało po drodze to ubezpieczenie masz na
        papierze przy sobie. Ja tez pierwszy raz byłam bez samochodu i musiałam jechać
        drugi raz z samochodem - kupa straconego czasu i nerwów,pamiętaj, że Urzędy
        tylko do 12.00!!! Powodzenia....
        • Gość: Spidi Umowa IP: *.nysa.punkt.pl / 81.210.94.* 21.07.04, 11:04
          Kupilem auto w Niemczech, spisalem umowe z gosciem ktory nie byl wlascicielem
          na brifie czy nie bede mial tu problemow
      • Gość: TUP Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: 213.77.26.* 21.07.04, 12:43
        A co jeżeli ubezpieczenie (to 15 dniowe)jest na kogoś innego niż kupujący na
        umowie z niemcem? Czy jakiś urząd w ogole pyta o polisę niemiecką OC.?
        O.K.Założmy że Kolega kupil samochód, ubezpieczyl go (dostal czerwone
        tablice), przejechal granicę i następnie Załatwil mi od niemca umowę kupna
        sprzedaży (na ów samochód) ze mną w roli kupującego.Co wtedy.Mam wszystkie
        dokumenty i to jest o.k. tylko na ubezpieczeniu jest moj kolega.Czy przy
        rejestracji będą problemy?
        • Gość: Joasia Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.dip.t-dialin.net 21.07.04, 17:10
          Umowa kupno/sprzedaz niemiecki urzed komunikacji nie interesujw tz. moze byc od
          razu na Ciebie.
          zeby dostac tablice wywowe potrzebujesz
          - paszport
          - ubezpieczenie
          - Fahrzeugbrief (=Karta pojazdu)
          - Abmeldebeschinigung (potwierdzenie wymeldowania)
          jak nie jest jeszcze wyrejestrowane to: dowod rejestracyjny i stare tablice
          - zaswiadczenie TÜV/AU

Ubezpieczenie musi byc na osobe ktora wykupuje /rejestruje auto na tablice
          wywozowe
          • Gość: TUP Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: 213.77.26.* 21.07.04, 17:50
            No właśnie.Umowa k-s z niemcem ,ubezpieczenie!!! samochodu i cała procedura w D
            będzie na kolegę.A dopiero po przyjeżdzie samochodu do Polski będzie załatwiona
            druga umowa (z w/w niemcem) na ten sam samochod juz na mnie,tylko że w takim
            wypadku ubezpieczenie samochodu w D zostaje(nie ma innego wyjścia) na kolege i
            włąśnie nie wiem czy w urzędzie komunikacji w JAKIMKOLWIEK urzędzie w Polsce
            ktos sprawdza to ubezpieczenie tzn. czy sprawdza czy osoba na ubezpieczeniu
            niemieckim samochodu pokrywa się z umowa k-s (bo pokrywać sie nie będzie)
            • Gość: TUP Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: 213.77.26.* 21.07.04, 18:23
              Przeanalizowałem sobie Joasiu jeszcze raz całą procedurę k-s SAMOCHODU w D i
              doszedłem do wniosku ze kto inny może kupić samochod (pisałaś ze umowa k-s nie
              interesuje wydz. komunikacji w D) w D, a ktos zupełnie inny może go zgodnie z
              prawem ubezpieczyć zarejestrowac na czerwono i wywieźć.Tylko czy na granicy
              celnik nie sprawdza tych danych w umowie k-s, ubezpieczeniu itp.Lub co gorsza w
              jakimspolskim urzędzie.
              • Gość: Joasia Re: Sprowadzamy ... IP: *.dip.t-dialin.net 21.07.04, 18:51
                - miedzynarodowy dowod rejestracyjny (czerwone tablice) bedzie na kolege a
                umowa k-s na Ciebie - nie powinno byc problemow z rejestracja w PL, tak wlasnie
                (o ile wiem) robia profesjonalni sprowadzacze aut.
                Zapytaj w urzedtie komunikacji.

Na granicy niema celnikow - kolega wjezdzal do PL 3 maja na czerwonych
                tablicach - nigdzie nie trzeba nic zglaszac na granicy.
                Akcyze itd. zalatwiasz w miejscu zamieszkania.
                • Gość: TUP Re: Sprowadzamy ... IP: 213.77.26.* 21.07.04, 19:03
                  Dzięki wielkie Aś . No to zobaczymy - podziele sie wrażeniami po przejściu
                  procedury do końca, jak będzie dobrze to może jeszcze jeden (jakis mały dla
                  zony) ;-)))
                • Gość: madagaskar Re: Sprowadzamy ... IP: *.petrus.com.pl 21.07.04, 23:04
                  Witam!
                  Powiedzcie mi proszę, co może sie stać, jeśli dokumenty do Urzędu Celnego złożę
                  6 dnia od daty kupna podanej na umowie a nie 5 dnia ? Czy będe miała jakieś
                  problemy? Jakie konsekwencje wyciągają Urzędnicy w takiej sytuacji ?
                  Bardzo proszę pilnie o odpowiedź!
                  • Gość: TUP Re: Sprowadzamy ... IP: 213.77.26.* 22.07.04, 17:05
                    Nic się nie stanie .Można składać nawet po 2 tygodniach od daty na umowie i
                    przechodzi bez problemów -przynajmniej w Krakowie
    • Gość: Aneta Gdzie płacimy akcyzę? Do US, czy UC????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.04, 15:23
      No właśnie. Bardzo proszę doświadczonych o przekazanie tej informacji na forum.
      Czy akcyzę płacimy na konto Urządu Skarbowego i jako odbiorcę wskazujemy ten
      właśnie urząd??? Czy może jednak na konto Urzędu Celnego??? Jak to jest?
      Dzięki i pozdrawiam - Aneta.
      • Gość: Joasia Re: UC IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.04, 13:38
        W ciągu 5 dni od dnia nabycia samochodu, jego właściciel będzie zobowiązany
        złożyć deklarację uproszczoną do właściwego urzędu celnego oraz dokonać zapłaty
        akcyzy
        (zgodnie ze stawkami zaprezentowanymi w artykule "Akcyza po 1 maja" -
        www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=4574)
        Dokument potwierdzający zapłatę podatku jest wymagany do rejestracji.
    • Gość: FRR Czy do U.S. musimy dawac kopie umowy i wymeld. ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 16:04
      Myslalem ze wystarczy wypelnic pita a oni chca te papierki i to jeszcze
      tlumaczone !
      • Gość: tencowoliwiedziec Verbindliche Bestellung problem??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.07.04, 17:49
        Mam wielkie pytanie bo wole byc pewny. Kupilem auto od wlasciciela i dostalem
        BRIEF,TUV,AU,oraz...umowe kupna-sprrzed (verbindliche bestellung) czy taka umowa
        (bez podpisu wlasciciela i przebiegu podanego cyframi) wystarczy? w
        poniedzialek ide do urzedu po czerwone tablice ale czy w polsce wystarczy taka
        umowa? nigdzie nie ma podpisu wlasciciela bo i nawet miejcsa na takowy nie
        ma...prosze o szybka odpowiedz znawcow tematu!
        • joasia1 Re: Verbindliche Bestellung = zobowiazujace zamowi 26.07.04, 03:55
        • joasia1 Verbindliche Bestellung = zobowiazujace zamowienie 26.07.04, 04:00
          umowa kupno/sprzedaz = Kaufvertrag
    • Gość: j3r2yk Czerwone tablice i nietylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 20:34
      Witam!
      Jestem całkiem nowiutki w tym temacie ale chcę sprowadzić autko z Niemiec.
      W związku z tym zaczynam się tym interesować. Możliwe, że odpowiedzi na moje pytania są na tym forum ale albo nie mogę znaleźć albo wolę się upewnić :)
      A oto moje pytanka:

1. Gdzie mam otrzymać czerwone tablice po kupnie auta? Na granicy? Jeżeli tak to czy w trakcie wyjazdu?
      2. Co dokładnie potrzebuję zrobic w Niemczech żeby się poźniej nie denerwować, że coś przegapiłem?
      3. Jakie dokumenty wziaść od sprzedającego?
      Proszę o dokładny opis co trzeba zrobić.
      Pozdrawiam
      • Gość: Iza Re: Czerwone tablice i nietylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 09:54
        Mam zamiar sprowadzić samochód z Niemiec - nie wiem jak długo mozna jeżdzić na
        czerwonych tablicach w Polsce i czy ewentualnie chcą samochód sprowadzony
        sprzedać muszę go wczesniej rejestrować i ponosic koszty opłat.
        I czy to prawda że jest jakieś ograniczenie w rejestracji lub sprowadzaniu
        samochodów na jedną osobę. Słyszałam informacje że jeżeli ktoś sprowadzi wiecej
        niż trzy auta to wg urzędó jest uznawany za "handlarza"
        Z góry dziękuje bardzo za udzielenie pewnych informacji.
        • Gość: Joasia Re: Czerwone tablice i nietylko IP: *.dip.t-dialin.net 30.07.04, 14:18
          Mam zamiar sprowadzić samochód z Niemiec - nie wiem jak długo mozna jeżdzić na
          czerwonych tablicach w Polsce.

Na czerwonych tablicach mozesz jezdzic (w calej Europi) tak dlugo na jak dlugo
          wykupilas ubezpieczenie - 14 dni/ 30 dni
          • Gość: Iza Re: Czerwone tablice i nietylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 15:08
            Jakie koszty są ubezpieczeń na "czerwone tablice"?
            • Gość: Robert Re: Czerwone tablice i nietylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 15:10
              Ja również prosze o tą informację - dziękuję
              • Gość: Joasia Re: Czerwone tablice i nietylko IP: *.dip.t-dialin.net 30.07.04, 16:50
                ADAC sprzedaje 14-dniowe ubezpieczenie za 80 Euro
                inni ubezpieczyciele w podobnej cenie.

Tablice ok. 30 Euro
                Rejestracja/dokumenty 30-50 Euro

Czyli koszt calkowity tablic = ok. 150 Euro
                • rachel7 Re: Czerwone tablice i nietylko 01.08.04, 17:56
                  Witam
                  Chce sprowadzić małego dostawczaka jako osboa prowadzaca działalność. Podobno
                  za samochody dostawcze nie płaci się akcyzy, a jako przedsiebiorca zgłaszam
                  tylko fakt nabycia wewnątrzwspólnotowego. Czy z waszych doświadczen wynika, ze
                  cała procedura w ten sposób przebiegnie szybciej ?
    • Gość: jola Niemiec sprzedaje auto w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 08:24
      Moze ktos sie orientuje, czy obywatel Niemiec moze sprzedac samochod w Polsce i
      czy nabywca musi w takim przypadku zaplacic akcyze? jakie dokumenty powinien
      miec? i jak przebiegaja formalnosci? z gory dziekuje za odpowiedz
      • Gość: Joasia Re: Niemiec ... IP: *.dip.t-dialin.net 03.08.04, 12:32
        A co mialoby miec za znaczenie obywatelstwo?

Samochod zarejestrowany w Niemczech mozna sprzedac/kupic w Polsce.
        Oczywiscie ze trzeba zaplacic akcyze przy rejestracji tego pojazdu w PL.
        Wszystkie formalnosci takie same jakbys kupila auto na terenie Niemiec.
        Dokumenty niemieckie
        - Fahrzeugbrief
        - Fahrzeugschein albo Abmeldebescheinigung o ile auto jest juz wyrejestrowane w
        Niemczech
        • Gość: jola Re: Niemiec ... IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 03.08.04, 15:36
          dzieki za odpowiedz
          mam jeszcze Asiu jedno pytanko, czy odpadaja te formalnosci, ktorych trzeba dokonac na terenie Niemiec (tablice, ubezpieczenie, itp...)?
          z gory dziekuje za odpowiedz
          • Gość: Joasia Re: Niemiec ... IP: *.dip.t-dialin.net 03.08.04, 16:02
            Jak samochod przyjedzie do PL na normalnej niemieckiej rejestracji to zadnych
            dodatkowych formalnosci w D.
            Zeby auto wymeldowac w D musi zabrac z powrotem tablice, Fahrzeugbrief i
            Fahrzeugschein.
            • Gość: Aro Re: Niemiec ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 16:08
              Joasiu czy możesz mi powiedzieć jako znawca tematu (oczywiście orientacyjnie)
              jaka jest realna cena zakupu w Niemczech Hondy Accord 94-95 lub 96 (po
              liftingu). Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
              • Gość: Joasia Re: Niemiec ... IP: *.dip.t-dialin.net 03.08.04, 16:13
                Sprawdz oferty na
                www.mobile.de
                www.autoscout24.de
                • Gość: maks Re: Niemiec ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 11:01
                  Joasiu, widze, ze orientujesz sie w tym temacie..., wiec moglbym poprosic cie o
                  pomoc? Sprawa przedstawia sie nastepujaco: ciocia przyjezdza za niedlugo z
                  Niemiec i chce mi sprzedac auto, ja kupuje i chcialbym je sprzedac dalej. W
                  zwiazku z tym mam bardzo wiele watpliwosci. Jakie dokumenty powinna ze soba
                  zabrac zeby wszystko gladko poszlo? Przyjedzie na tablicach wywozowych.
                  Spiszemy umowe i co dalej? Pedze z umowa do UC zaplacic akcyze tak? Pozniej
                  musze miec deklaracje o zwolnieniu z Vat? Do kiedy musze zarejestrowac
                  samochod? Czy moge go sprzedac bez rejestrowania? Czy tez wszytkie dokumenty
                  przekazuje nabywcy, a ten rejestruje pojazd? jezeli tak, to jakie?
                  z gory dziekuje za wszelkie wskazowki
                  • Gość: Robert Re: Niemiec ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 18:12
                    Uważaj! Wg ustawy akcyzie podlega KAŻDA transakcja kupna-sprzedaży przed
                    pierwszą rejestracją. Jeśli sprzedasz samochód przed pierwszą rejestracją UC
                    każe ci zapłacić akcyzę jeszcze raz (od sumy, za którą sprzedasz samochód).
                    Zapłacisz więc dwa razy: raz od sumy z umowy z ciocią, drugi raz od umowy z
                    kupującym od ciebie.
                    • Gość: lex Re: Niemiec ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 19:26
                      Gość portalu: Robert napisał(a):

> Uważaj! Wg ustawy akcyzie podlega KAŻDA transakcja kupna-sprzedaży przed
                      > pierwszą rejestracją. Jeśli sprzedasz samochód przed pierwszą rejestracją UC
                      > każe ci zapłacić akcyzę jeszcze raz (od sumy, za którą sprzedasz samochód).
                      > Zapłacisz więc dwa razy: raz od sumy z umowy z ciocią, drugi raz od umowy z
                      > kupującym od ciebie.

nieprawda, jako podmiot dokonujący nabycia wewnątrzwspólnotowego płacisz akcyzę
                      i zgodnie z art.82 ust. 5 ustawy o podatku akcyzowym, przekazujesz dokument
                      potwierdzający jej zapłacenie nowemu nabywcy samochodu który oczywiście nie
                      zapłaci jej drugi raz.
                      • Gość: Robert Re: Niemiec ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 10:06
                        Jako podmiot zarejestrowany w UC do celów akcyzy tak, ale jako osoba prywatna
                        już nie. Ostatnio w zacodniej Polsce był nalot na komisy, było to opisane w GS.
                  • Gość: Joasia Re: Niemiec ... IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.04, 04:07
                    ciocia przyjezdza za niedlugo z
                    > Niemiec i chce mi sprzedac auto,

A nie moze przyjechac na normalnej rejestracji? tzn. czy auto jest teraz na nia
                    zarejestrowane?
                    jezeli tak nie potrzeba tablic wywozowych
                    Fahrzeugbrief, Fahrzeugschein - wiecej przywozic nie musi
                    te dokumenty + tablice musi wziasc z powrotem zeby auto w Niemczech
                    wyrejestrowac

Co do tego co musisz zalatwic w PL to moge Ci podac jedynie link
                    www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=4750
                    osobiscie nigdy auta w PL nie rejestrowalam.
                    • Gość: lex Re: Niemiec ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 08:49
                      Gość portalu: Joasia napisał(a):
                      A nie moze przyjechac na normalnej rejestracji? tzn. czy auto jest teraz na nia
                      >
                      > zarejestrowane?
                      > jezeli tak nie potrzeba tablic wywozowych
                      > - wiecej przywozic nie musi
                      > te dokumenty + tablice musi wziasc z powrotem zeby auto w Niemczech
                      > wyrejestrowac

Oczywiście kupowanie czerwonych tablic to niepotrzebny wydatek w sytuacji gdy
                      ciocia może po prostu przyjechać na normalnej rejestracji ale jest tu mały
                      problem wynikający z tego, że wydział komunikacji zabiera oryginały
                      Fahrzeugbriefu i Fahrzeugscheinu . Ciocia powinna więc wracając do Niemiec
                      zabrać tablice rejestracyjne oraz oba dokumenty i wyrejestrować samochód u
                      siebie a następnie przesłać (ryzykowne?) lub przywieźć Fahrzeugbrief i dowód
                      wymeldowania. Dopiero wtedy można rejestrować pojazd. W przepisach o
                      rejestracji pojazdów istnieje wprawdzie zapis, że polski wydział wydział
                      komunikacji zawiadamia pokrewny urząd za granicą i odsyła tam oryginalny dowód
                      rejestracyjny, tylko nie mam pewności co do pewności takiego rozwiązania (wyślą
                      nie tam gdzie trzeba, zagubią etc, etc.)
          • Gość: madagaskar UWAŻAJCIE NA PAPIERY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.petrus.com.pl 04.08.04, 17:55
            Witam!
            Chciałabym ostrzec wszystkich przed problemami,których na własnej skórze
            doświadczyłam. Chodzi o poprawnośc danych - numery silnika, nadwozia . Ja
            będąc już w Polsce z autem, odkryłam a właściwie urzędnicy wykryli niezgodność
            danych - numeru silnika i nadwozia. Błąd tkwi w najprawdopodobniej w pomyłce
            Urzędu niemieckiego, gdzie wymeldowywałam auto. Inne numery ( dokładnie nie
            zgadzają sie o jedną cyfrę- dopisano mi cyfrę za dużo!!!)są na Fahrzeugbriefie
            i inne na karcie wymeldowania.
            Stałam dzisiaj cały dzień w kolejce, w Wydziale Komunikacji i Urzędnicy
            powiedzieli mi,że absolutnie nie mogą tego przyjąć!!! Trzeba jechac do Niemiec
            po poprawiony dokument!!!! Podobno nie byłam pierwsza z taką pomyłką i
            kierownik załatwiał takie sprawy odmownie!!! Świat zawalił mi się przed oczami
            jak to usłyszałam!!! Jutro jeszcze będę próbowała rozmawiać z kierownikiem
            Urzędu o zmianie tej decyzji, ale obawiam się ,że nic nie wskóram! Trzymajcie
            kciuki, a jutro opiszę jak było na rozmowie i czy sie udało...
            • Gość: madagaskar Re: UWAŻAJCIE NA PAPIERY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 13:35
              Nowięc nie udało sie ... Musiałam jechac do Niemiec. Nie wystawiono mi nowego
              dokumentu, tylko poprawiono mi go, poprzez przekreślenie zbędnej cyfry i
              przybito pieczęć. Bałam się jednak, ze to nie wystarczy i poprosiliśmy razem z
              moim znajomym Niemcem, kierownika Urzędu w Niemczech o wystawienie
              potwierdzenia poprawności numerów. Jednak jest mi wstyd za moje miasto,
              poniewaz totalnie p. Kierownik puka się w głowę i śmiał z Polaków, ze o takie
              bzdury się czepiają i przez to musiał Witajcie w nii Europejskiejam jechać 1000
              km oraz tracić dzień urlopu. Podobno jesteśmy w Europie...
    • 1nick Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty 04.08.04, 18:26
      w związku z twoim wątkiem chciałabym zapytać sie czy nie byłbyś zainteresowany
      sprowadzeniem dla mnie autka . Interesuje mnie autko kombi jakiś opel astra czy
      VW passat albo jakiś inny najlepiej w miarę tanio . Bylebyby tylko jego stan
      techniczny był taki abym wożąc dzieci nie musiała się bać ani o nie ani o
      siebie . Pozdrawiam ! Mój mail to 1nick@gazeta.pl
      • pawelzaq Koszt rejestracji samochodu sprowadzonego!!! 07.08.04, 09:50
        Czy ktoś po przejściach z rejestracją sprowadzonego auta, może powiedzieć ile
        go to wyniosło (chodzi mi o całkowity koszt)? Pozdrawiam i dzięki Joasi za
        odpowiedz!!!
    • Gość: ronin Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.proxy.aol.com 04.08.04, 20:27
      Czy wy sie przypadkiem nie wxtydzicie Joasi ciagle o te same rzeczy pytac??
      Kobiete??Przeciez ona w ogole nie mieszka w polsce!!Czy jeden baran z
      drugim jest naprawde taki glupi czy tez leniwy zeby mieszkajc w polsce nie
      mogl podzwonic i sie zapytac co ma zalatwic??Odrazajace!!
      Do tej pani co chce auto/astre kupic:Najlepiej tanio tzn do ile ??W niemczech
      nic porzadnego za male pieniadze nie kupisz dziewczyno!!Mozna astre kombi
      do 1000 euro kupic....ale nie licz na cudo .To juz jest troche wiecej niz
      wyeksploatowane.
    • pawelzaq Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty 06.08.04, 13:49
      Mam pytanie. A co z ubezpieczeniem? Jak kupię samochód i wykupie tablice
      wywozowe to czy wykup samych tablic daje mi jakies ubezpieczenie na przejazd? Z
      góry dziekuję za odpowiedz.
      • Gość: Joasia Re: Sprowadzamy ... IP: *.dip.t-dialin.net 06.08.04, 16:18
        Najpierw wykupujesz ubezpieczenie
        np. w ADAC na 14 dni = 80 Euro
        albo w punkcie wyrobu tablic
        z ubezpieczeniem i papierami idziesz do urzedu komunikacji po tablice
    • Gość: tayka Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 17:01
      Witam potrzebuję pilnie umowę kupna pojazdu ale w języku włoskim, czy jest ktoś
      w stanie mi pomóc? z Góry Bardzo dziękuję i pozdrawiam
      • Gość: marta Pytanko IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 07.08.04, 17:54
        Hmmm przeczytanie poprzednich pytań i odpowiedzi na mnie, bardzo mi pomogło. Jednak nie rozjaśniło wszystkiego. Czy umowa kupna-sprzedaży z Niemcem może być sporządzona w języku polskim? (mniejsze koszty). Właśnie się dowiedziałam,ze przyjeżdża znajomy z Niemiec i chce przywieźć ze sobą auto, przyjeżdża na 7 dni, obawiam się że nie zdąży go sprzedać w ciągu 7 dni, więc chce żebym ja kupiłam samochód (sporządzimy umowę kupna sprzedaży w języku polskim), płacę akcyzę robię przegląd, załatwiam zaświadczenie w US i???? chcę go dalej sprzedać, więc czy przed rejestracją mogę sporządzić kolejną umowę kupna-sprzedaży, i chyba w takim przypadku muszę zapłacić podatek? bardzo proszę o odpowiedzieć, oczywiście w poniedziałek zadzwonię do odpowiednich urzędów, żeby się wszystkiego dowiedzieć..., jakie dokumenty muszę przekazać kolejnemu nabywcy? z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
    • sly11 Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty 11.08.04, 17:37
      pytanko do Joasi jak jest z ciężarówkmi czy też obowiązuje akcyza i co z vatem
      niemiecki przy zakupie czy kupuję netto a płacę w polsce 22%
    • Gość: fff Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:16
      www.anonse.pl<br>
      • Gość: ttt Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:17
        www.gazeta.pl<br>
        • Gość: ggg Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:19
          www.gazeta.pl

• Gość: brbr Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:21
            www.zbr.pl<br>

www.bbr.pl
      • mariusa Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty 13.08.04, 11:50
        jest tam jeszcze po co jechac? kiedys musi tego szrotu chyba braknac?!
        moze ktos byl ostatnio w D. i moze cos powedziec
        • mariusa Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty 15.08.04, 15:21
          czy ktos przeczytal moje pytanko?????
        • Gość: Radex Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:18
          mariusa napisał:

> jest tam jeszcze po co jechac? kiedys musi tego szrotu chyba braknac?!
          > moze ktos byl ostatnio w D. i moze cos powedziec

Tak, wczoraj wróciłem:-)
          Opowiem jak pozałatwiam wszystkie sprawy

P.S. Serdeczne dzięki dla Joasii za pomoc i informacje nt. sprowadzenia auta.
          • jetbang Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty 16.08.04, 19:28
            czekam na info!!!
            niecierpliwie!!!!
            • radexior Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty 19.08.04, 11:16
              Więc sprowadziłem sobie furkę w sobotę. Teraz bawię się w nszych urzędach. W UC spotkałem kilka osób, które co chwile jeżdżą po jakieś auto. Mówią, że wciąż można coś znaleźć, ale okazje to już raczej po znajomości.
              • joasia1 Re: Sprowadzamy samochody ... 19.08.04, 11:31
                radexior napisał:

> W UC spotkałem kilka osób, które co chwile jeżdżą po jakieś auto. Mówią, że
                wciąż można coś znaleźć...

Jeszcze ktos pomysli ze w D koncza sie zasoby samochodow uzywanych
                a na samym www.mobile.de jest ich ponad 900.000
                niechce mi sie szukac aktualnych liczb ale w co najmniej 2 - 3 mln uzywanych
                aut mozesz wybierac
    • Gość: gratka Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:30
      ................................................................................
      .................... www.gazeta.pl

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka