polished a sprowadzenie pojazdu spoza UE? 13.08.04, 12:26 w watku dot sprowadzania ze wspolnoty jest taki punkt: Zaświadczenie potwierdzające Brak Obowiazku uiszczenia podatku od towarów i usług z tytułu przywozu z innego państwa członkowskiego środka transportu (ORYGINAŁ + KOPIA) w jednym warszawskim wydz. komunikacji zadano takiego papieru na samochod z USA. w urzedzie skarbowym powiedzili, ze formularz VAT25 pasuje tylko do pojazdow z UE. I to jest prawda. majac ta wiedze udalem sie do wydz komunikacji (innego niz ten wspomniany wczesniej) i udalo sie bez papieru ale do konca nie jestem pewien kto ma racje. polished Link Zgłoś
Gość: Aneta Joasiu! IP: 62.233.177.* 13.08.04, 14:17 Mam pytanie do Joasi, jako fachowca: Jeśli zagubiono u nas brief, czy można w jakiś sposób uzyskać jego duplikat lub wtórnik w Niemczech??? Nadmienię, że rachunek zakupu samochodu i inne potrzebne do rejestracji u nas mamy. Jeśli tak, to gdzie można się o ten duplikat starać??? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Link Zgłoś
joasia1 Re: Joasiu! 13.08.04, 19:30 Przerabialam to w ubieglym roku - pani od ktorej kupilam auto zgubila Brief w czasie przeprowadzki. Zgloszenie w urzedzie komunikacji (Zulassungsstelle)o zgubieniu Briefu musi zrobic osoba na ktora samochod byl w D zarejestrowany - po 6-ciu tygodniach wydawaja duplikat. Przywiozlas auto na tablicach wywozowych? Wtedy ostatnia osobs na ktora auto bylo w D zarejestrowane bylas Ty. Jak w tym przypadku wyglda procedura wydania duplikatu musialabym sie upewnic w urzedzie komunikacji. Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Joasiu! IP: 62.233.177.* 16.08.04, 08:23 Auto przywiózł handlarz na tych tablicach z czerwonym paskiem. Rachunek jest już na nas, ale inne dokumenty były na niego (zupełnie się nie znam na nich...). Mam problem z odzyskaniem od niego Briefu i już wszystkiego się łapię... Zapytałam o ten duplikat by wiedzieć, co może mnie czekać... Niestety trafiłam na strasznego d..., kretyna, etc. Jestem wściekła i bezsilna... Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Joasiu! IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.04, 19:25 Mam nadzieje ze rachunku jeszcze nie zaplacilas bo placi sie za Brief a nie za samochod bez dokumentow. Nic nie zalatwisz bo auto bylo w D na niego rejestrowane i tylko on moglby zglosic zgube Briefu. Ty Briefu nigdy w rece nie mialas a wiec nigdy nie bylas wlascicielem pojazduw D wlascicielem jest ten kto jest w posiadaniu Briefu a nie ten kto zaplacil za samochod tzn. figuruje na wmowie k-s Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.proxy.aol.com 13.08.04, 14:24 Anetko kochanie ty moje...oczywisicie ze Brief mozna dostac..tzn zastepczy.A daja go w Wydziale komunikacji czyli ..W Verkehrsamt :)Kiedys(pare lat temu) kosztowalo takie zyczenie:) okolo 500 Marek..dzis napewno tansze to nie jest:))jednak to sie odnosi do aut ktore sa w niemczech.....z tym nie ma problemu bo wszystko jest zarejestrowane w komputerze...Czy jednak wydaja jak auto juz za granica jest i wymazane z niemieckiej ewidencji...trzeba bybylo zadzwonic i sie zapytac....:) Link Zgłoś
joasia1 Re: Sprowadzamy ... 13.08.04, 19:35 Wydanie nowego Fahrzeugbrief dla samochodow sprowadzanych z innych krajow UE kosztowalo w 1998 100 DM a za duplikac chcieli 500 DM? W ubieglym roku duplikat - wystawiony w Kreis Borken - kosztowal 70 Euro Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.proxy.aol.com 17.08.04, 10:02 Niestety wtedy tyle placilem..ale co to ma do rzeczy.Jak ta Aneta faktycznie zaplacila za auto i nie dostala Briefu to przeciez to auto moze byc kradzione...co za glupi ludzie sie trafiaja to jest nie do wiary.Pewnie Brief nie zgubiony tylko auto kradzione. Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: 62.233.177.* 17.08.04, 10:16 Dziękuję za krytykę:( ale nie każdy jest tak bystry i zna wszystkie niuanse sprowadzania samochodów zza granicy... Auto kupiłam normalnie na giełdzie samochodowej. Brief jest i miałam go w ręce. Dane sprawdziłam. Nie będę teraz opisywać swojej historii dlaczego go jeszcze nie mam. Faktem jest, że posiadam auto, rachunek od jakiejś niemieckiej firmy, mam dowód wyrejestrowania samochodu i masę innych papierków a nie mogę się doczekać na brief, bo równie mądry pier... handlarz pojechał na urlop. Szlag mnie trafia i tyle. Pa! Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Sprowadzamy IP: *.dip.t-dialin.net 17.08.04, 11:30 Czyli w D nic nie zdzialasz bo wg. niemieckich przepisow wlascicielka auta nie jestes. Tak na marginesie - widzialas juz wczesniej oryginalny Brief? tzn. jakiego koloru byly nadruki na Brief? Jaki kolor ma papier dowodu wyrejestrowania Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Sprowadzamy IP: 62.233.177.* 17.08.04, 12:14 Widziałam oryginalny Brief, ale zabij mnie nie pamiętam jakiego koloru są nadruki?!?! Jeśli chodzi o wyrejestrowanie to mam dwa egzemplarze: jakby oryginał na białym papierze i chyba zielona kopia pod spodem... Ale chyba nie pamiętam na 100%... Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Sprowadzamy IP: 62.233.177.* 17.08.04, 12:24 O mój Boże!!! Właśnie Brief przyszedł pocztą. Sprawdzę go teraz dokładnie, jak wrócę do domu. Nastraszyliście mnie bardzo... Pa!!! Link Zgłoś
joasia1 Re: Sprowadzamy 17.08.04, 12:30 Gość portalu: Aneta napisał(a): > Jeśli chodzi o wyrejestrowanie to mam dwa egzemplarze: jakby > oryginał na białym papierze i chyba zielona kopia pod spodem... dziwne, dziwne oryginalu nigdy nikomu nie dawaja - zostaje w urzedzie komunikacji zielona kopie jest OK Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Sprowadzamy IP: 62.233.177.* 18.08.04, 08:19 Witajcie! Joasiu, ten dowód wyrejestrowania źle Ci podałam. Mam zieloną i różową kopię (a nie białą). Pomyliłam z (chyba, bo w ogóle nie znajm j.niemieckiego) ubezpieczeniem tablic wywozowych. Ten dokument jest w ogóle w kilku egzemplarzach (oryginał i kilka kopii). Dodatkowo mam jeszcze zieloną ksążeczkę, która pewnie też dotyczy tablic wywozowych. W niej na ostatniej stronie są wydrukowane dane auta i naszego handlarza. Brief jest w biało-zielone paski i ma nadruk ... w kolorze taśmy z maszyny do pisana (ni to szary, ni to czarny...). Jeśli chodzi o solidność niemiecką;) ... na pierwszym rachunku zakupu pomylony był numer nadwozia samochodu. Brakowało jednej literki w środku numeru. Tydzień czasu czekałam na nowy rachunek. W tym natomiast jest już inny błąd (którego oczywiście nie było na poprzednim): pomylili nam miesiąc produkcji auta (o ile skrót "Bauj." to oznacza). Zamiast czerwiec jest sierpień. Na Briefie data wpisu pierwszego właściciela jest 18.06.... Ręce mi już opadają... Gdybym wiedziała, że będziemy mieli tyle problemów z tym autem, to kupiłabym Malucha. ;)))) To oczywiście żart... Nie wiecie przypadkiem, czy ma to istotne znaczenie w naszych urzędach??? Będą się nas czepiać??? Starać się już o nowy rachunek, czy dać sobie spokój??? Dzięki za wszystko - Aneta. Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Sprowadzamy IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.04, 16:47 Witaj Ta rozowa kopia nie powinna byc wogole u Ciebie bo przeznaczona jest dla ubezpieczalni jako powiadomienie ze auto zostalo wyrejestrowane - no ale moze poslal im faxem i dlatego zostala w papierach. Fahrzeugbrief to biala z zielonym nadrukiemz zewnatrz i bialo-zielone paski we wnetrzu 1 strona - napis Fahrzeugbrief i 4 rubryki w ktorych sa wpisani kolejne osoby na ktore auto bylo rejestrowane - rejestracja - imie i nazwisko - data urodzenia - miejsce i data rejestracji - pieczatka i podpis 2 strona -dane techniczne samochodu 3 strona - miejsce na adnotacje urzedowe 4 - strona (wezsza niz pozostale) - homologacja m.in. wpisane Das Krafthahrt-Bundesamt 5 strona - nadruk - Fahrzeugbrief nicht im Fahrzeug aufbewahren (= Brief nie przechowywac w pojezdzie) 6 strona Weitere Halter-eintragungen (= dalsze osoby na ktore pojazd byl rejestrowany) - miejsce na 2 osoby 12 pol w ktoprych sa stemple z data kazdego wyrejestrowania (czasowego)i ponownego zarejestrowania (czasowego) Jak samochod opuscil Niemcy na tablicach wywozowych to Brief ma obciety naroznik tzn. auto jest ostatecznie wyrejestrowane w Niemczech. Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Sprowadzamy IP: 62.233.177.* 19.08.04, 09:53 Witajcie! Joasi, wszystko się zgadza. Brief ma obcięty róg. Było trzech właścicieli, są pieczątki... Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Zrobiliśmy pierwszy przegląd rejestracyjny i wiem już, że wydz.komunikacji nie będzie się czepiał błędnego miesiąca na rachunku. Nie wiem tylko co ze skarbówką, ale dowiem się... Dziś tłumaczenie na j.polski. Oby wszystko pomyślnie załatwić... Pozdrawiam wszystkich. Trzymajcie kciuki. Pa. :) Link Zgłoś
radexior Anetko i Asiu 19.08.04, 11:19 Ja też właśnie 'baluję' po urzędach. Życzę powodzenia a Asii dziękuję za informacje, których udzieliła mi przed wyjazdem do Niemiec. Przegląd techniczny już za mną. Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.proxy.aol.com 17.08.04, 11:36 porabana historia...wlasciwie chyba by tego Briefu nie potrzebowala...o ile to auto juz w polsce zameldowane w urzedzie jest...tam chyba te osly sprawdzaja Brief??A ze Brief tez moze byc sfalszowany to jest jasne..wiesz Joasiu ja tym polskim handlarzom nigdy bym nie uwierzyl..wiesz przciez co robia z tymi autami..liczniki cofane sa przy prawie kazdym aucie. Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Sprowadzamy ... IP: *.dip.t-dialin.net 17.08.04, 11:46 > Joasiu ja tym polskim handlarzom nigdy bym nie uwierzyl..wiesz przciez co > robia z tymi autami..liczniki cofane sa przy prawie kazdym aucie. 1. w D sa sami uczcciwi handlarze? 2. w D nie cofa sie licznikow? Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.proxy.aol.com 17.08.04, 13:01 Zdarza sie...ale nie tak czesto jak polakom...to przciez mozna latwo sprawdzic.Nikt rozsadny tego tu ryzykowal nie bedzie.Majac firme.O kupowaniu najgorszych zlomow ,aut rozbitych w drobny mak..nie wspominam....wez tylko se zobacz u handlarzy co oni teraz oferuja.Od 1 Maja.Wiem o czym mowia bo od lat tu autami handluje..ale to co kupuja polacy to przechodzi ludzkie pojecie.... Link Zgłoś
dakard Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty 17.08.04, 13:41 Co zrobić jak nie mam umowy kupna-sprzedaży ( auto kupione od handlarza w Polsce ) oczywiscie taką umowe można spreparować jednak co wpisać w miejscu numer rejestracyjny? Ostatnia osoba z briefu nie zgadza się z osobą na dowodzie od żółtych blach? Dzieki za pomoc Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Sprowadzamy ... IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.04, 16:54 Handlarz nie ma dowodu na to - umowa k-s - ze kupil auto a nie ukradl? Zadko kiedy sie zgadza bo zolte tablice moze wykupic kazdy kto ma zameldowanie w D a z konkretnym samochodem nie maja takie tablice nic wspolnego. Ostatni numer rejestracyjny jest na dowodzie wymeldowania = Abmeldebescheinigung (zielona kartka) bez tego nie zarejestrujesz auta w PL bo skad maja wiedziec ze jest wyrejestrowane w D? Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.proxy.aol.com 18.08.04, 10:08 Kolory sie zgadzaja...a o to czy miesiac produkcji wazny jest...zapytaj u was w urzedach a nie kogos kto w polsce nie mieszka. Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: 62.233.177.* 18.08.04, 12:19 Sądziłam, że tu zaglądają również osoby mieszkające w Polsce... Ale może się myliłam:/ Link Zgłoś
Gość: Mik Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 19.08.04, 13:29 Witam Najpierw słowa podziwu dla Joasi--za wiedze i cierpliwość--już teraz dzieki--a teraz moja sprawa-moze nie tylko Joasia będzie się orientowac-mam nadzieje.Ile jest warte w niemczech--BMW318 1991r-160tyś--nie bite--zadbane --to auto wujka-- ale on dusigrosz i napewno tanio nie puści-dlatego chcę wiedzieć ile może za niego dostać---z góry wielkie dzięki wszystkim. Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Sprowadzamy ... IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.04, 14:13 Zalezy ktore - E30 czy E36 w 1991 byla zmiana modelu. Zobacz po ile oferuja na www.mobile.de wszystko zalezy od stanu technicznego i do kiedy ma TÜV Link Zgłoś
Gość: mik Re: Sprowadzamy ... IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 19.08.04, 14:38 hm...co do stanu technicznego-to jest ok Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Sprowadzamy ... IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.04, 15:08 Ma racje - po tyle oferuja na mobile.de Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.proxy.aol.com 19.08.04, 15:08 ..za te pieniadze to sie ani minuty nie zastanawiaj......to jest na pol podarowane , o ile jest w takim stanie jak piszesz.Jak za te cene to auto tu do gazety postawi to telefon bedzie od rana do wieczora brzeczec...no i o ile nie jest w kolorze bialym. Link Zgłoś
Gość: rziel Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: 212.182.32.* 19.08.04, 18:02 CZolem chyba masz bląd w obliczeniu podatku akcyzowego???? 300 E * 4,75=1425*65%=926 Chyba przeplaciles. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Rafa Re: Joasiu!. IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.04, 10:32 Co to takiego- Swiadectwo homologacji-? kto takie wydaje i czy jest mi potrzebne? W moim Kaufvetragu niema pozycji -Motor Nr.: (jest tylko Fahrz.-Ident-Nr.) czy to wystarczy? I jeszcze jedna watpliwosc. W KFZ-Brief jest inne nazwisko niz na Abmeldebescheinigung. Ktore wpisac w Kaufvertrag jako "Verkäufer"? pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Joasiu!. IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.04, 12:46 > Co to takiego- Swiadectwo homologacji-? Swiadectwo ze ten model zostal dopuszczony do ruchu drogoego - numer tego swiadectwa znajdzje sie na 4. stronie Briefu (tej wezszej) > W moim Kaufvetragu niema pozycji -Motor Nr.: (jest tylko Fahrz.-Ident-Nr.) > czy to wystarczy? W D tzn. w calej Europie zachodnie silnik jest normalna czescia zamienna dlatego nie ma jego numeru w dokumentach > I jeszcze jedna watpliwosc. W KFZ-Brief jest inne nazwisko niz na > Abmeldebescheinigung. Cos takiego nie jest wogole mozliwe - nazwiska w Brief to nazwiska kolejnych osob na ktore to auto bylo rejestrowane tzn. ostatnie nazwisko w Brief - na pierwszej stronie albo odwrocie Briefu- jest to na ktore auto bylo jako ostatnie rejestrowane a Abmeldebescheinigung dowoden ze auto zostalo wyrejestrowane sporzadzonym na podstawie danych z Brief Link Zgłoś
Gość: Rafa Re: Joasiu!. i znawcy tematu IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.04, 17:22 Czy ktos po rejestracji sprowadzonego auta moze powiedziec czy w umowie k/s musi byc wpisany Nr. silnika czy urzedy tego wymagaja. Czy tez wystarczy tylko Nr. identyfikacyjny pojazdu tj. Nr. nadwozia ? Jak juz Joasia wyjasnila, silnik jest czescia zamienna, ale przepisy w europie sobie a w Polsce sobie? pozd. i dzieki za poprzedni post. Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Joasiu!. i znawcy tematu IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.04, 17:53 Dla spokoju mozesz sobie w umowie wpisac numer silnika - o ile jest jeszcze czytelny na silniku. Juz duzo czytalam o rejestrowaniu sprowadzonych aut - np. na www.autokacik.pl ale nikt nie wspominal zeby chcieli od niego ten numer. Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Joasiu!. i znawcy tematu IP: 62.233.177.* 23.08.04, 12:44 Witajcie! Jeśli chodzi o numer silnika na umowie... Z tego co wiem nie musisz mieć na umowie tego numeru. Natomiast, nim dostarczysz dokumenty do UC, potrzebny Ci będzie pierwszy przegląd rejestracyjny ze wskazaniem na numer silnika. Tak powiedziano mi we wrocławskim UC. Ten przegląd i tak musisz zrobić, bo jest jednym z dokumentów, który będzie wymagany przy deklaracji AKC-U. Ale jeśli będziesz spokojniejszy, to przy sporządzaniu umowy wpiszcie ten numer. Powodzenia! Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Joasiu!. i znawcy tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 13:08 Tak dla uściślenia: Nr silnika nie jest potrzebny na umowie, jest natomiast potrzebny do wypełnienia deklaracji AKC-U. Natomiast żaden celnik nie ma prawa wymagać przy składaniu deklaracji dokumentów z pierwszego przeglądu. Nie ma o tym mowy ani w ustawie, ani w rozporządzeniach. Urzędy Celne wymyśliły to sobie same po to, żeby sobie ułatwić pracę - ludzie wpisywali pierwszy numer, jaki zobaczyli gdzieś w okolicach silnika. Tak naprawdę przy składaniu deklaracji AKC-U ustawa nie wymaga żadnych dodatkowych dokumentów (ani umowy czy faktury, ani briefu, ani przeglądu) Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Joasiu!. IP: *.MAN.atcom.net.pl 30.08.04, 12:51 Moze to juz bylo, to przepraszam, ale przy zalatwianiu tablic z czerwonym paskiem w Niemczech potrzebny jest samochod pod urzedem komunikacji do sprawdzenia numerow itp. Jak przejechac z komisu (wiekszosc samochodow juz wyrejstrowana) bez tablic? Czy to nie jest karalne? np. 1000 EURO :) nie chcialbym sie wp... Z gory dzieki za kazde info od Znawcow Tematu ;) Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Joasiu!. IP: *.nysa.punkt.pl / *.punkt.pl 31.08.04, 11:07 Musisz kupic tablice i jak je zalozysz mozesz jechac do urzedu komunikacji zeby ci sprawdzili nr i walneli naklejke na tablice, uwazaj jak masz mocniej rozbity samochod moga ciebie wyslac na przeglad a to nie jest jak w Polsce:) Link Zgłoś
Gość: Radex No i skończyłem zabawe z urzędami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 10:53 Wielki dzięki za ten wątek! Głównie z niego czerpałem wiedzę. Najpierw Joasia informowała co robić po niemieckiej stronie. Potem post Toffiego pomagał w skakaniu po urzędach. Od kupienia auta do otrzymania polskich tablic minęło 18 dni. Jedyne co wkurzało to lenistwo skarbówki. Co oni teraz mają do roboty, przecie PITy to nie ten okres?! U. Celny rozumiem, bo tam sprowadzaczy jest masa, ale U.Skarbowy to urzędowe chamstwo. Link Zgłoś
Gość: Robert Re: No i skończyłem zabawe z urzędami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 15:45 Całazabawa z US jest, z punktu widzenia prawa europejskiego, nielegalna. Ale wrócimy do tego, jak skończymy z akcyzą. Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Sprowadzamy samochody z krajow wspolnoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 18:36 czesc, bardzo licze na Wasza pomoc (szczegolnie Joasi :)). Jest sytuacja: jest do kupienia samochod sprowadzony z Niemiec, ale ma oryginalne niemieckie blachy... Sprzedawca twierdzi ze w tym przypadku umowa bedzie z niemcem na mnie i ze wszystko jest okej..Mam pytania: 1.Jak umowa moze byc na mnie skoro nie mam kontaktu z niemcem? 2.Dlaczego ten sprzedawca robi to w ten sposob, a nie na tablicach wyjazdowych z niemiec? 3.Jakie moga tu byc ukryte problemy? dzieki z gory! Maciek email: maciekols@poczta.onet.pl Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Sprowadzamy ... IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.04, 18:52 > 1.Jak umowa moze byc na mnie skoro nie mam kontaktu z niemcem? jedyny problem to podpis sprzedajacego na umowie. > 2.Dlaczego ten sprzedawca robi to w ten sposob, a nie na tablicach wyjazdowych z niemiec? bo chce zaoszczedzic 150 Euro tylko ze w D nikt nie da obcemu "pojechac w sina dal" zarejestrowanym autem. > 3.Jakie moga tu byc ukryte problemy? jak nie wiesz jak wygladaja originalne dokumenty - Fahrzeugbrief, Fahrzeugschein to bym se dala spokoj z tym autem bo nie wiadomo czy nie jest kradzione. jak juz przyjechal autem na "normalnych" numerach to dlaczego dotychczas auta nie wyrejestrowal w D? musial bys pojechac do najblizszego urzedu komunikacji w D zeby auto wyrejestrowac Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Sprowadzamy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 16:16 Dzieki bardzo za odpowiedz! I tak juz postanowilem ze pieprze tego typu umowy, ale musze ci napisac ze w tej chwili oferowanych jest b.duzo podobnych samochodow (okolo 70% sprzedawanych, w tym rowniez te na tablicach wyjazdowych z D, ale z falszowana umowa na Niemca -a przeciez auto na wyjazdowych jest juz wlasnoscia innej osoby...). Pojawil sie natomiast nowy problem: jest przepis, ktory mowi: Ustawa z 23.01.2004r. o podatku akcyzowym: 1. W art. 80 ust.1 - "Akcyzie podlegają samochody osobowe niezrejestrowane na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym. 2. W art. 80 ust.2 - "Podatnikami akcyzy od samochodów są: 1). podmioty dokonujące każdej sprzedaży samochodu osobowego przed pierwsza jego rejestracją na terytorium kraju; (....) ---- Link Zgłoś
Gość: marek jak sprowadzić z Belgii? IP: 81.219.117.* 23.09.04, 17:22 Chciałbym sprowadzić samochód z Beligii, jakie są procedury i koszty? czy ktoś sie orientuje? Link Zgłoś
Gość: kris Re: jak sprowadzić z Belgii? IP: 80.48.119.* 08.10.04, 23:35 kupiłem w Niemczech używanego Citroena i podczas I przeglądu okazało się że nie ma numeru silnika. Podobno można uzyskać zgodę w Ministerstwie Infrastruktury na rejestrację bez numeru lub zgodę na nadanie nowego numeru.Czy ktoś wie jak uzyskać taką zgodę? Jakie dokumenty do takiego podania dołączyć i jakie są szanse na pozytywną odpowiedź. Proszę o informację kogoś kto to załatwiał. Link Zgłoś
Gość: cristoff Re: Sprowadzamy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:19 Witam. Ja też mam pytanie w sprawie kupna samochodu przywiezionego z UE. Wczoraj na giełdzie handlarz oferował mi samochód Audi B4 coupe na niemieckich blachach wyjazdowych (czerwony pasek).Na kartce za szybą była kartka na której napisane: CENA 16800. W CENIE AKCYZA,TŁUMACZENIE DOKUMENTÓW I PRZEGLĄD.Po rozmowie z tym handlarzem dowiedziałem się ,że samochód jest przywieziony 4 dni temu. Jeżeli zdecyduję się zakupić ten pojazd to on zrobi przegląd,tłumaczenia oraz zapłaci akcyzę która będzie na MNIE.Zdradził też,że akcyza wyniesie ok.150 pln.Sprzedający powiedział też ,że będą dwa tłumaczenia ,gdyż auto jest kupione w Niemczech ,ale od Włocha. Czy nie jest to za bardzo skomplikowane? Jakie papiery będzie musiał przekazać mi sprzedający?Dlaczego dokumenty dotyczące akcyzy będą na moje nazwisko? Jeszcze jedno.Jeżeli akcyza wynosi ok. 150pln ,to na rachunku będzie ok.20 euro.Co z odsprzedażą takiego auta?Przecież wartość samochodu to ok 17000 pln.Ile wtedy muszę wpisać na umowie k-s? Pozdr. Krzysiek Link Zgłoś