Dodaj do ulubionych

Pożegnanie Forda Crown Victorii

IP: *.cdma.centertel.pl 20.09.11, 15:53
I teraz chyba wszyscy zrozumieją dlaczego niezrozumiała u nas Camry tak dobrze się sprzedaje w USA.
Obserwuj wątek
    • Gość: żonkill Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.agora.pl 20.09.11, 15:59
      żegnaj Crown Vic, ty dinozaurze.
    • Gość: Pan Tadeusz Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.11, 16:17
      Jeśli ktoś ma wątpliwości co do wytrzymałości tego auta to polecam zajrzeć na ebay, tam nie które egzemplarze mają po 300 - 400tys mil przebiegu... to mówi samo za siebie...
    • Gość: f10 Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.evot.org 20.09.11, 16:29
      Co w tym dziwnego? U nas każdy pasek B5 ma przeloty po 300-400 tys km. Oczywiście mile to więcej niż km ale tam jeździ się po wolnych, długich autostradach.
    • Gość: asd Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.xdsl.centertel.pl 20.09.11, 17:00
      @f10
      300-400tys km to nie to samo co 300-400tys mil
    • Gość: gosc Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.gel.usherbrooke.ca 20.09.11, 17:48
      zajefajny. szkoda go bedzie.

• Gość: janek Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 19:00
      jechałem tym samchodem- wygoda i jeszcze raz wygoda. czym jest to życie? zycietowiecej.com
    • Gość: stanczyk Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.11, 19:24
      Rywalem nie była impala tylko Caprice ? Caprice to chyba mid-size segment, a Impala to full-size ...

Widziałem kilka dni temu taką post-taxówke Crown Victorioa we Wro .. :) .. kawał fury ... ... Plymouth Fury tez kawał fury .. :)
    • Gość: w Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 20.09.11, 19:36
      super bryka i bryka na lpg.
    • Gość: @stanczyk Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.gel.usherbrooke.ca 20.09.11, 20:37
      impala to byla bardziej wypasiona wersja caprice ostatniej generacji, wiec oba to full-size.teraz caprice juz nie ma, a obecna impala to lipa. plymouth fury juz nie jest juz produkowany od 3 dziesiecioleci, wiec co to w ogole za porownanie??

popolicyjne crown viki sa dostepne na rynku polnocno-amerykanskim w smieszych cenach, roczniki 2004-2008 z przebiegami 100k-200k km mozna kupic za $2000-$4000. u mnie w miasteczku policja ciagle je uzywa i troche bedzie mi ich brakowac jak juz znikna...
    • Gość: cracoviak Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.11, 20:50
      kocham ten samochód <3
    • Gość: lolek Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.tktelekom.pl 20.09.11, 21:41
      Ikona amerykańskiego samochodu , mysle ze dopiero za kilka lat ludzie zaczną powaznie tesknic za tym samochodem ( i za innymi tego typu twardymi wozami ) , a to dlatego ze beda zmuszeni co 3-4 lata wymieniac swój nowy samochod, choc patrzac na to inaczej ludzie wymieniaja samochody tez dlatego bo chca byc "modni" i wtedy zadowoleni sa sprzedawcy producenci noi klienci. błędne koło. Moim zdaniem w pamiec zapada najbardziej to z czym miało sie najwicej do czynienia, czyli jezdzac jakim samochodem przez 15 - 20 lat dopiero mozna wyrobic sobie zdanie ( pozytywne ) o danej marce. Moze sie myle ale nowe samochody mimo iz fikuśne i miłe wewnatrz to nie maja tego uroku co auta dawniej.
    • Gość: Gość Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.lcs.net.pl 20.09.11, 21:56
      Z niecierpliwoscia czekam az USA upadnie i ustapi miejsca Chinczykom..
    • Gość: RPWL Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.09.11, 22:35
      Z mojego punktu widzenia moge powiedziec tylko: spadaj dziadu. Chyba niewielu bedzie za nim plakalo, cos jakby tesknic za Polonezem. Przestarzaly, nieekonomiczny. Nie dziwie sie, ze nikt poza z natury konserwatywnymi policjantami go nie chcial.
    • Gość: stanczyk Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.11, 23:11
      @RPWL - nie wiesz co mówisz choopie .. :)
      ...

What a CAR !!! :
      cgi.ebay.com/ebaymotors/Ford-Police-Interceptor-Police-Package-Police-Interceptor-Former-Oklahoma-State-Patrol-Unit-/150664842510?pt=US_Cars_Trucks&hash=item2314530d0e#ht_10078wt_960

... i to za grosze ... :)

...
      Ktoś wie ile takie auta palą ?!? .. chyba zejdzie poniżej 20 L ?!? :) ... może ty @:@stanczyk sie orientujesz ?!? , boś widze w temacie rozeznany ...
      No Plimuta już jakiś czas nie ma na rynku .... dłużej nawet niż Pontiaca ...

Ford CV to auto tylno-napędowe, nie to co współczesna Impala ( FWD) ...:)
      ...
      @lolek mądrze prawi:
      " Moze sie myle ale nowe samochody mimo iz fikuśne i miłe wewnatrz to nie maja tego uroku co auta dawniej." - dzisiaj mamy bezjajeczny "Global Prodakt" - pusta makekingowo-PiaRową wydmuszki ,a nie samochody ... :)
    • Gość: jacek Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.11, 23:45
      Marzyłem od przedszkola o amerykańskim krążowniku. Przeszło mi natychmiast, jak sobie taki sprawiłem (za grosze), co prawda nie Forda, a GM, ale to jedno g... Totalna katastrofa na całej linii. Oczywiście policja ma swoje wymagania, do taranowania innych samochodów coś takiego nadaje się idealnie. Z tą trwałością, to bym nie szalał, jeździło to długo dzięki prostocie, ale przynajmniej u GM materiały były naprawdę z dolnej półki. Finezja konstrukcji była jeszcze gorsza.
    • Gość: TR Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.direct-adsl.nl 21.09.11, 00:34
      Mialem 6 lat temu Mercurego Grand Marquis, ogolnie auto trwale, ale irytowaly drobne awarie - a to 1 cylinder nie dzialal, a to wskaznik paliwa sie zatrzymal na maksymalnym poziomie i tak zostal, czasem jakies problemy z alternatorem itp. Auto palilo w normie ( jak na V8 ) czyli 12-15 l, ale jak sie lubi wciskac gaz do konca to 30l to nie problem - mysle ze na polskich drogach wynik spalania bylby okolo 16-18 l. ze wzgledu na duzy ruch. Niestety w USA nawet w miescie w godzinach szczytu jezdzi sie plynniej niz w Polsce po drogach krajowych poza miastem.
    • Gość: @RWPL Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.8-21-96.mc.videotron.ca 21.09.11, 01:31
      "nikt poza z natury konserwatywnymi policjantami go nie chcial."

co ty bredzisz? te samochody byly do niedawna rowniez hitem w wypozyczalniach.
      policjanci go lubili bo byly wygodne, bezpieczne, szybkie, trwale, proste w konstrukcji, latwe w naprawach i ogolnie swietnie byly przystosowane do amerykanskich warunkow a w szczegolnosci do tego typu pracy. gusta policjantow nie maja tu nic do rzeczy - prywatnie oni jezdza takimi samochodami jak wszyscy inni (civic, corolla, itd).
    • marskon Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii 21.09.11, 04:32
      Tak to fajny zabytek, poczytaj o Fordzie w AU na moje-melbourne.blogdspot.com
    • fragles102 Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii 21.09.11, 07:02
      Nie dziwne że w USA mają kryzys hehe
    • liczbynieklamia Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii 21.09.11, 07:59
      Na Crown Victorię nie można patrzeć jak na samochód osobowy, bo to auto użytkowe. Kupowanie takiego do normalnej jazdy to równie "dobry" pomysł jak kupno do takich celów pickupa. Ale do codziennego orania w charakterze radiowozu? Trwałe, mocne, łatwe w naprawach. Trzeba kogoś ścigać po bezdrożach? A potem wykonać na nim manewr PIT? Nie ma problemu, potem tylko trzeba jechać do lakiernika na poprawki estetyczne. Jakby po takim zestawie wyglądały polskie radiowozy typu Octavia, Cee'd czy Alfa 159? Przecież przy takim używaniu to jednorazówki. Nie potrafię pojąć, dlaczego europejskie policje nie żądają wspólnie modeli specjalnych na swoje potrzeby. Razem kupują tyle radiowozów, że nie stanowi to problemu. Dzięki tej polityce europejski gliniarz woli pozwolić uciec przestępcy, byle nie uszkodzić samochodu, a amerykański odwrotnie.
    • Gość: Henry Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.aster.pl 21.09.11, 08:23
      Wspanialy samochod uzytkowy, tutaj musze sie zgodzic. Szkola podstawowa zaliczona w sluzbie policji albo wypozyczalniach samochodowych. Nastepnie przemalowanie na żółto i szkola srednia zaliczona na taksowce. Na koniec, z przebiegiem 300-500k kilometrow dalo sie jeszcze uzytkowac przez "kolekcjonera". Samochody nie do zdarcia, proste w naprawie.

Logicznie to byl taki nasz Poldek, tylko o nieporownywalnie lepszej niezawodnosci i funkcjonalnosci.

Olbrzymi bagaznik. 4 duze walizy ktore umiescilem w sedanie w drodze na lotnisko w Chicago, nie chcialy sie zmiescic w bagazniku Mercedesa E-Kombi na Okeciu.
    • Gość: McMillan Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.09.11, 09:15
      Co to qrva jest "pikap"??? Wystepuje w tej notatce minivan, wystepuje coupé (dobrze ze napisane to wiem przynajmniej o co chodzi, bo jakby Balkan to wymawial, to by mi sie do kibla zaraz chcialo leciec robic kupe). Tylko ni hooya nie wiem co to jest pikap. To jakies afrykanskie zwierze?
    • Gość: marudny Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.11, 09:36
      @ McMillan: pikap to taki hooyowy samochód osobowy z dużym odkrytym bagażnikiem.
    • liczbynieklamia Re: Pożegnanie Forda Crown Victorii 21.09.11, 09:43
      @McMillan
      Co to qrva jest "pikap"?

sjp.pwn.pl/szukaj/pikap

W słowniku znajdziesz podobne wyjaśnienia dla "kombi".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka