Dodaj do ulubionych

Nowy taryfikator punktów karnych

• Gość: GOSC Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.116.199.110.mielec199.tnp.pl 04.10.11, 09:28
      a ile za przejscie na pasach na czerwonym www.sfora.pl/Tak-premier-lamie-prawo-Jest-bezkarny-g36335-32279
    • Gość: baba za kółkiem Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.mofnet.gov.pl 04.10.11, 09:31
      Jeżdżę już dobrych kilka lat i wiecie co mnie w tym nowym taryfikatorze najbardziej wkurzyło- moja odpowiedzialność punktowa za niezapięte pasy pasażerów.
      Dlaczego mam odpowiadać za kogoś???
      - Jak mam zmusić np. pracodawcę, zeby zapiął pasy jeśli nie chce?
      - Jak mam zmusić inną osobę, od której nie wypada mi czegoś ządać- np.od teściowej:-)))
      To jest tylko polowanie na kasę kierowców !!!
    • karalajna80 Re: Nowy taryfikator punktów karnych 04.10.11, 09:31
      A co z kierowcami nagminie parkującymi na ścieżkach rowerowych? Czasem ręce opadają...
    • Gość: Ass Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: 80.54.112.* 04.10.11, 10:42
      za wpisy na forum tez powinni karac.. i za szczanie pod drzewem iglastym
    • Gość: PrzeRuSco Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.acn.waw.pl 04.10.11, 10:47
      Do babka za kółkiem gorzej bo teściową mogę zmusić do zapięcia pasów ale jak mam ją kontrolować w czasie jazdy jak siedzi na tylnym siedzeniu za mną czy nie rozpięła pasów i nie próbuje dokonać zamachu na moje życie swoją wagą?
    • geolog72 Re: Nowy taryfikator punktów karnych 04.10.11, 11:17
      do *soyokaze* : jak policjant zaparkuje radiowóz na ul. Podwale tak,że uniemożliwi przejazd tramwaju,to dostanie punkty karne?
    • gzesiolek Re: Nowy taryfikator punktów karnych 04.10.11, 11:38
      Mi sie podoba...
      odpowiadajac na niektore posty...
      1) debili ktorzy patrza tylko na zderzak poprzedzajacego auta i blokuja ludziom jazde na skrzyzowaniach... karac karac karac
      2) debili ktorych nei stac na glupia sluchawke, albo nie potrafia sie zatrzymac na parkingu na pare minut, a juz rozbrajaja mnie laski w swoich oczojebnych samochodzikach... w jednej rece telefon, w drugiej papieros, obowiazkowo cienki i dlugi... i jeszcze szpile min 10cm i jeszcze sie spieszy i bez kierunkowskazow sie wpycha (no bo nie ma czym ich wlaczac)... karac podwojnie, i to tak zeby tatusia zabolalo... moze rozpieszczonej pannicy choc pare przykrych slow powie...
      3) za pasy powinna byc kara i dla kierowcy i dla pasazera ktory sie nie zapial... dla kierowcy punkty, a dla pasazera gruba kasa...
      A jak zmusic, po prostu mowisz "nie jade"... Jak czlowiek jest asertywny i potrafi uzasadnic swoje postepowanie to raczej go ludzie sluchaja... nawet przelozeni czy pracodawcy...
    • Gość: taka prawda Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.11, 12:02
      Bolo: Przygłupku, a gdzie tu pisze o jakiejś kasie??
    • Gość: pozdrawiam Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.11, 12:03
      karalajna80: Zatrzymujesz się i zostawiasz kluczem od domu wizytówkę na karoserii. Ja często tak robię.
    • Gość: baba za kółkiem Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.mofnet.gov.pl 04.10.11, 12:59
      Do PrzeRuSco.
      Masz rację- o tym nie pomyślałam. Tesciowa może przecież zapiąć pasy ale potem szybko rozpiąć i trzymać tylko przełożone przez siebie "bo cisną, bo niewygodnie" a kierowca nie musi przecież o tym wiedzieć:-P
      Dzięki za ostrzeżenie:-)))
    • Gość: fajny.liroj Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.11, 13:29
      a za głosowanie na PO 20 punktów
    • us_market Re: Nowy taryfikator punktów karnych 04.10.11, 14:31
      @4791kemot

Z tego powodu ze w Stanach staystycznie jest duzo pewniej wrocic do domu.
      W USA na drogach jest ponad pol mln. Polakow i jezdza zupelnie inaczej niz Ziomale Krajowi, tacy jak Ty.
      Przejechalem w roznych karajach ponad milion km. , wiekszosc w Stanach i Kanadzie ale sporo w Polsce. W odroznieniu od Ciebie mam wiec dobre widoki na to jak gdzie jest oraz duza szanse na powrot do domu o wlasnych silach.

Polska...
      W ciągu ostatnich 17 lat w Polsce zdarzyło się prawie milion wypadków drogowych, w których zginęło ponad 110.000 osób, a ponad milion zostało rannych. Dziennie w wypadkach ginie średnio 15 osób, a 160 zostaje rannych.

5 536 w 2007 r. ofiary śmiertelne na polskich drogach plasują Polskę na drugim miejscu w całej UE, pod względem ilości zabitych na drogach.
      We Francji w porównaniu z 2001 rokiem liczba zabitych na drogach spadła o 42%, w Polsce odnotowaliśmy poprawę rzędu 5%. Polska zagraża realizacji europejskiego celu redukcji ofiar wypadków o 25 tys. W 2010 rok.
      Co piąty Polak za kierownicą nie zapina pasów, co dziesiąty wypadek spowodowany jest przez pijanego kierowcę (w 2007 policja zatrzymała ok. 160 tys. pijanych kierowców).
      Straty materialne, jakie ponosi społeczeństwo z tytułu wypadków drogowych, mierzone wielkością nie wytworzonego dochodu narodowego, przewyższają wielkość wydatków budżetu naszego państwa na opiekę zdrowotną i pomoc społeczną.
      Rocznie straty Polski z tytułu wypadków drogowych wynoszą ok. 2 % produktu krajowego brutto (PKB)! Koszt społeczny jednej zabitej osoby to prawie 1 mln złotych.
      Kierowcy samochodów służbowych, których ilość w Polsce oceniana jest łącznie na pół miliona do 800 tysięcy pojazdów, powodują 30% wypadków. Dla przedsiębiorstwa każdy wypadek oznacza wysokie straty (utratę pracownika, koszty napraw i ubezpieczenia), nie wspominając o czysto ludzkich dramatach dotykających samych pracowników i ich rodziny.
      Statystyki wypadków drogowych

Świat...
      Od czasu wynalezienia samochodu, ponad 100 lat temu, w wyniku wypadków drogowych zginęło prawie 30 milionów ludzi.

Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że do roku 2020 wypadki drogowe staną się najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci.
      W Afryce w 1998 roku więcej dzieci zmarło w wyniku wypadków drogowych niż z powodu wirusa HIV/AIDS.
      Wypadki drogowe w Afryce zabiły więcej młodych ludzi ( w wieku od 15 do 44 lat ) niż malaria.
      W wielu krajach Azji, Afryki i Europy Środkowej od 40 do 50 % osób, które straciły życie w wypadkach drogowych, to piesi.
      Wypadki drogowe najczęściej dotykają ludzi w młodym i średnim wieku - w 67 % wszystkich wypadków biorą udział osoby poniżej 45 roku życia.
      Procent dzieci poniżej 15 roku życia, ginących w wypadkach drogowych jest prawie trzy razy wyższy w krajach rozwijających się niż w krajach rozwiniętych.
      Statystyki pokazują, że w ciągu 10-20 lat liczba ludzi rocznie tracących życie w wypadkach drogowych może osiągnąć poziom od miliona do 1,3 miliona osób.

Zrodla:
      www.pck.pl/pages,147_190.html

www.eurorap.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=83&Itemid=86

www.eurorap.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=84%3Astatystyki-wypadkow-drogowych-w-europie&catid=47%3Adla-kierowcow&Itemid=86
    • fackir Re: Nowy taryfikator punktów karnych 05.10.11, 09:31
      nic to nie da. trzeba przebudowywać drogi i inwestować w tanią dobrze zorganizowaną komunikację publiczną.
    • Gość: Bez sensu Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.ip.netia.com.pl 05.10.11, 09:40
      Po co to wszystko? Przecież i tak będzie jak zwykle: 90% mandatów i punktów karnych zawsze było, jest i będzie za przekroczenia prędkości o kilkanaście km/godz. na wjeździe do lub wyjeździe z obszaru zabudowanego, albo ewentualnie na jakimś ograniczeniu do 40km/godz. w szczerym polu...:)))
    • tygrys102 Re: Nowy taryfikator punktów karnych 05.10.11, 09:41
      dla policmajstrów słowo "prewencja" jest chyba obce...stać o drugiej w nocy z radarem i łapać za przekroczenie 50 km na godz. (jechałęm 70) to chyba absurd...policja w Świeciu wie o co chodzi...
    • masochista Re: Nowy taryfikator punktów karnych 05.10.11, 09:44
      @fackir
      nic to nie da. trzeba przebudowywać drogi i inwestować w tanią dobrze zorganizowaną komunikację publiczną.

Dokładnie. Tak na prawdę wystarczy niewielkim kosztem rozsądnie zprojektować skrzyżowania i zmniejszyć ilość świateł. W tej chwili tworzą się sztuczne korki poprzez przetrzymywanie na siłę samochodów na jezdniach pod sygnalizatorami, zamiast pozwolić im sprawnie pojechać w cholerę.

W Warszawie na Puławskiej (strasznie zatłoczonej arterii, wylot na Piaseczno) przypadkowo, z powodu remontu, w jednym miejscu na skrzyżowaniu usunięto światła, a kilkadziesiąt metrów dalej zrobiono pas do zawracania dla tych, którzy chcą skręcać w lewo i dla których były te światła. Ludzie! Jak to udrożniło ten kawałek Puławskiej. I o dziwo, nie tworzy się zator skręcających.
    • Gość: kr Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.digitland.pl 05.10.11, 09:47
      @lun
      Problemem nie jest kwestia pojedynczych kierowców, którzy rzeczywiście przypadkiem wjadą na skrzyżowanie nie mając miejsca, żeby z niego zjechać. Problemem jest cała masa kierowców jeżdżących "na leminga". Światła? Nieważne - przed nim jedzie, to on też jedzie. Miejsce na zjechanie? Nieważne - przed nim wjechał, to on tez wjedzie.
    • Gość: i Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.ibspan.waw.pl 05.10.11, 10:15
      Ile zapłacili podatnicy za zmiany taryfikatorów w ciągu ostatnich lat? Jak bardzo zwiększono im bezpieczeństwo?
    • refio Re: Nowy taryfikator punktów karnych 05.10.11, 10:21
      Mam pytanie: ile punktów karnych dostanie poseł?
    • Gość: paula Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.11, 10:23
      Ostatnio często jadę naszą wspaniałą 17 i powiem szczerze tych wariatów warszawiaków no i przedstawicieli handlowych powinni wysyłać na dodatkowe egzaminy . Pozdrawiam
    • Gość: pol Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.devs.futuro.pl 05.10.11, 10:49
      To nie Ameryka tylko Polska i nie porównywać!
    • Gość: pol Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.devs.futuro.pl 05.10.11, 10:51
      Poseł dostaje tylko 0 pkt a i każdy policjant pewnie nie ma żadnego punktu zebranego
    • us_market Re: Nowy taryfikator punktów karnych 18.10.11, 14:21
      @pol
      W sprawie porownania to popatrz sam....
      eagleionline.com/2011/02/08/the-finance-corner-caring-for-your-family-in-planning-your-own-funeral/funeral-procession/
      i
      www.przelom.pl/media/online/onl_3547.jpg
    • cmok_wawelski Re: Nowy taryfikator punktów karnych 18.10.11, 16:02
      brawo us_market!
      Dokladnie wlasnie tak jest jak w tej roznicy pomiedzy pogrzebnami z likow powyzej!
      Kazdy kto chociaz przez pare tygodni byl poza Polska, szczegolnie na Zachod od Odry i prowadzil tam samochod wie, jaki to szok 'powrocic tu' do tej rozmodlonej, 'lansujacej sie na drodze' Katolandii o zerowej ilosci SAMOkrytyki, gdzie najpierw obowiazuje zasada 'JA W MOJEJ WYPAS-BRYCZCE' - truchlej plebsie!
    • Gość: per Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.cust.telenor.se 19.10.11, 10:42
      Koledzy tu wypowiadający się mają kompleksy i nic poza tym. Kwestią są odpowiednie drogi a nie wypasione fury o których możecie tylko pomarzyć. Zasada jest prosta ....
      Należy wreszcie zadbać o drogi i nowoczesne rozwiązania komunikacyjne a później wymagać. Kto był na zachodzie ten wie jak to działa w innych krajach. Dlatego mam pytanie proste. Kto zrekompensuje kierowcą tą ignorancję i brak odpowiednich rozwiązań? odpowiedzi nie słyszę. Żeby egzekwować trzeba najpierw przygotować.
      Dziękuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka