Dodaj do ulubionych

paliwo w oleju

IP: *.magma-net.pl 11.03.02, 08:35
czesc. Mam taki problem i prosze o rade: mam Eskorta87r. gaznikowy silnik i
ostatnio zauwazylem ze przybywa oleju w silniku i pachnie lekko benzyna. 2 lata
temu mialem podobny problem i wtedy wymienilem pompe paliwa i pomoglo. Teraz
chyba to juz co innego, tylko nie wiem co. Jak ktos z was moze sie podzielic
uwagami w tym temacie bede wdzieczny (niektorzy twierdza ze po jezdzie zima
czyli prawie ciagle na ssaniu moze tak byc, ale ja nie jestem pewien).
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Kosiarz Re: paliwo w oleju IP: *.icu.com.pl 11.03.02, 11:59
      Cześć!
      Prawdopodobna przyczyna tkwi w nieszczelnym gaźniku, pompie paliwa pracującej
      po wyłączeniu silnika, lub bardzo bogatej mieszance paliwa (spalanie niezupełne-
      brak osiągów, bardzo silne dymienie-aby wylkuczyc trzeba zrobić analizę spalin).
      Paliwo do oleju dostaje się tylko przez koletor dolotowy, zawory ssące i
      później po pierścieniach tłokowych.
      Podejrzewam także, że jeździsz na krótkich dystansach, kiedy to silnik nie jest
      się w stanie rozgrzać, stąd paliwo nie jest w stanie wyparować z oleju (sprawdź
      układ odpowietrzenia skrzyni korbowej).
      Pozdro,
      Kosiarz
      • Gość: marek Re: paliwo w oleju IP: *.magma-net.pl 11.03.02, 14:22
        dzieki za fachowa odpowiedz. mam tylko jeszcze takie kwestie: u siebie nie
        zauwazylem spadku osiagniec silnika ani dymu z rury. Faktycznie jezdze na
        krótkich dystatnsach i w wiekszosci na ssaniu (recznym).Czy jest jakis sposob
        aby wykluczyc poszczegolne ewentualne przyczyny ,czy trzeba to robic na
        zasadzie eliminowania jednej po drugiej? jak mozna sprawdzic uklad
        odpowietrzenia skrzyni korbowej i czy to on odpowiada za odparowanie paliwa z
        oleju? Sorki za tak laickie pytania, ale nie posiadam w tym temacie zbyt
        fachowej wiedzy, a obawiam sie naciagania ze strony warsztatu. Bede wdzieczny
        za odpowiedz
        • Gość: Kosiarz Re: paliwo w oleju IP: *.icu.com.pl 11.03.02, 15:47
          Witam ponownie!
          Cóż, jeżeli nie ma wyraźnego spadku osiągów samochodu, podwyższonego
          zadymienia, należy założyć, że układ zasilania silnika działa prawidłowo,
          chociaż najlepiej byłoby zrobić analizę spalin.
          Sprawdzenie szczelności gaźnika nie jest łatwe i jedynie "gaźnikowiec" jest w
          stanie to dobrze wykonać.
          Jeżeli chodzi o pompę paliwa, to nie powinna ona pracować po wyłączeniu zapłonu.
          Pracuje ona tylko podczas pracy silnika, lub po włączeniu zapłonu przez 2,3
          sekundy (bez uruchomiania silnika)- słychać wtedy ciche "buczenie" w okolicach
          tylnej kanapy. Jeżeli słychać owo buczenie po wyłączeniu zapłonu należy szukać
          usterki w sterowaniu pompą.
          Jednak na początku odpowiedziałbym sobie na parę pytań.
          Czy dużo przybywa tego paliwa? (paliwo obniża własności smarne oleju)
          Czy w sposób zauważalny zwiększyło się zużycie paliwa?
          Czy opłacalne jest naprawianie?
          Jezeli "nie" to nie ma co sobie zawracać głowy, tylko co jakiś czas "przegonić"
          samochód (przepalić) i ostrożniej posługiwać się cięgnem gazu.
          Pozdro,
          Kosiarz
          • Gość: Kosiarz Re: paliwo w oleju IP: *.icu.com.pl 11.03.02, 19:11
            Przepraszam, miało byc cięgnem "ssania"
          • Gość: marek Re: paliwo w oleju IP: *.magma-net.pl 13.03.02, 11:14
            dzieki ze znow sie odezwales. Co do postawionych przez Ciebie pytan to musze
            stwierdzic ze jak mialem cos podobnego 2 lata temu (wtedy jak wymienialem pompe
            paliwa) to silnik wyraznie nie mial mocy i wieksze zuzycie paliwa bylo
            widoczne. Oleju wtedy przybylo tyle, ze nie wytrzymalo uszczelnienie silnika.
            Teraz ciezko mi tak dokladnie stwierdzic (bo dlugo nie tankowalem do pelnego
            baku), ale spalanie chyba nie skoczylo tak do gory (musze tez pamietac o tym
            ze podczas zimy i na krotkich dystansach jezdze 70% na ssaniu),ale oleju
            przybylo ok. 1- 1,5 lit., po przejechaniu ok. 1000 km. W sumie nie wiem czy to
            duzo czy malo. 2 lata temu samochod zachowywal sie inaczej teraz wykrylem to
            tylko dzieki temu, ze po prostu rutynowo co jakis czas sprawdzam poziom oleju
            (nigdy mi go nie ubywalo i nie bylo z rury niebieskiego dymu). Dlatego tez tak
            marudze na tym forum w tej sprawie, ale nie mam kogo sie poradzic a widze, ze
            jestes obeznany w tych sprawach. Gdybys mial jescze jakies uwagi to chetnie
            przeczytam.
            Pozdrawiam
            • Gość: Kosiarz Re: paliwo w oleju IP: *.icu.com.pl 13.03.02, 17:10
              Cze!
              1-1,5l to zdecydowanie za duzo. Zakładając, że pojemność układu smarowania
              wynosi około 5,5l oleju to ponad 25% objętości. W tym wypadku nie
              pomoże "przepalenie" silnika. Potrzebna jest wymiana oleju po wcześniejszym
              zlokalizowaniu usterki.
              Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że paliwo dostaje się do układu
              smarowania podczas postoju. Ponieważ nie znam szczegółowo budowy Forda będę
              raczej opierał się na ogólnikach.
              Moim zdaniem przyczyna może być albo uszkodzona pompa paliwa, albo jej
              sterowanie albo nieodpowiednia pompa paliwa lub odpowiedzialny za utzymanie
              odpowiedniego ciśnienia paliwa zawór upustowy. W przypadku jego uszkodzenia,
              może w ukladzie panować zbyt duże ciśnienie paliwa i po wyłączeniu
              silnika "wypycha" ono paliwo do kolektora dolotowego i dalej do miski.
              A dlaczego tylko podczas postoju, ano dlatego, że podczas pracy slinika ilość
              paliwa z "nadwyżki" ciśnienia jest na tyle mała, że nie wpływa na proces
              spalania a jednocześnie na tyle duża, że po wyłączeniu silnika spływa do oleju.
              Jeżeli mogę być jeszcze potrzebny to pytaj.
              Pozdro,
              Kosiarz
            • Gość: marek Re: paliwo w oleju IP: 62.233.155.* 14.03.02, 08:43
              cze.
              Dzieki za kolejna rade. Nawiasem mowiac troche mnie ona zmartiwla, bo
              prawdopodobnie znow poszla pompa paliwa, ktora byla 2 lata temu wymieniana. U
              mnie do silnika wlewa sie ok. 3-3,5 l. oleju wiec przybylo go nawet wiecej niz
              25%. Zauwazylem pod samochodem wyciek, nawet jak auto stoi przez 2 dni, to pare
              kropli spada. W ubieglyum roku uszczelnailem skrzynie biegow i polosie bo wtedy
              tez mialem wyciek i ten oelj co kapal mial intensywny zapach. Teraz wyciek mam
              jakby na spojeniu skrzyni z miska olejowa a ta co kapie jest prawie bezwonne i
              jakby mniej geste. Czy widzisz tutaj jakies mozliwe zaleznosci pomiedzy paliwem
              w oleju a tym wyciekiem? (byc moze to tez jest olej ze skrzynie tylko przez
              fakt ze jest nowy po wymianie to jest bardziej rzadki i bezwonny (wlalem tam
              Shell 80W-90) tylko nie wiem czy to mozliwe?). Jesli masz jeszcze cierpliwosci
              do drzaenia tego tematu to prosze o odpowiedz.
              Pozdr.
              • Gość: Kosiarz Re: paliwo w oleju IP: *.icu.com.pl 14.03.02, 12:33
                Cze Marek!
                Olej przekładniowy stosowany w skrzyniach biegów ma bardzo charakterystyczny
                zapach. Wyciek o którym Ty piszesz pochodzi najprawdopodobniej z tylnego
                uszczelniacza wału korbowego. I wcale nie jest to dziwne biorąc pod uwagę stan
                oleju oleju w twoim samochodzie. Prawdowpodobnie zniknie jeżeki doprowadzisz
                poziom oleju do normy. Gdyby wyciekał olej ze skrzyni biegów to miałby przy
                takim typie układu napędowego trzy główne drogi: uszczelniacze półosi (x2) i
                uszcelniacz wałka sprzęgłowego. Czesami zdarzają się wycieki z mechanizmu
                wybieraka biegów. O ile wycieki z uszczelniaczu półosi są dobrze widoczne, o
                tyle wyciel oleju z uszczelniacza wałka sprzęgłowego raczej nie widać - olej
                przdostaje się po wałku do sprzęgła, zaoliwia tarczę i w efekcie ją niszczy,
                jężeli nie masz objawów ślizgania się sprzęgła to nie masz się co martwić.
                Pozdro,
                Kosiarz
                • Gość: marek Re: paliwo w oleju IP: *.magma-net.pl 14.03.02, 13:55
                  cze!
                  spuscilem olej do nory i dalej jest wyciek, nawet jak auto stoi 2 dni. Polosie
                  jak zauwazylem sa suche nie zauwazylem rowniez aby sprzeglo sie slizgalo. Jak
                  uszczelnialem w grudniu cala skrzynie to wymienialem tez simering walu
                  korbowego od strony sprzegla oraz uszczelke pokrywy skrzyni od strony kola.
                  Wiec tak sie martwie co to znow moze byc? (ciagle pamietam ze to jest bezwonne
                  i kapie jak olej jest juz w normie) Tak mi teraz przyszlo do glowy takie cos
                  (moze to totalna herezja) czy jakimis drogami moze wyciekac tamtedy plyn z
                  chlodnicy? prosze daj znac
                  Serdeczne pozdrowionka
                  • aram Re: ???????? 14.03.02, 14:13
                    Coś kręcisz. Zdecyduj się czy :
                    1. Przybywa czy ubywa?
                    2. Oleju, paliwa czy płynu chłodzącego?
                    3. A może płynu hamulcowego?
                    4. Albo oleju ze wspomagania?
                    5. Chyba nie elektrolitu z akumulatora?
                    6. Ale najpewniej pojeździłeś ostatnio po kałużach ! ! !
                    • Gość: MAREK Re: ???????? IP: *.magma-net.pl 14.03.02, 15:59
                      bardzo smieszne :-((
                      • aram Re: ???????? 15.03.02, 09:59
                        Gość portalu: MAREK napisał(a):

> bardzo smieszne :-((

Przekonasz się, że nie - jeśli oddasz auto do dobrej stacji serwisowej (nie do
                        samouka z przedmieścia). Sam widzisz jak trudno na podstawie mętnego opisu i
                        takich też przypuszczeń doradzić cokolwiek.
                  • Gość: Kosiarz Re: paliwo w oleju IP: *.icu.com.pl 14.03.02, 16:17
                    Nie pozostaje nic innego jak podnieść samochód dokładnie wytrzeć spód silnika,
                    później postawić samochód na dwa czy trzy dni oczywiście podstawić pod spód
                    jakąś tekturę i później ocenić organoleptycznie co to za ciecz. Wtedy będzie
                    można się zastanowić gdzie szukać wycieku.
                    Co do Twojego pytania, jest możliwe aby płyn chłodzący spływał właśnie tędy, bo
                    jak mi się wydaje z tylnej części głowicy wychodzą przewody do nagrzewnicy.
                    Pozdro,
                    Kosiarz
    • Gość: XXL Re: paliwo w oleju IP: *.echostar.pl 11.03.02, 17:46
      A ile ma przejechane ten silnik ????
      Przy jeździe na ssaniu ( nie całkowicie spalone paliwo )
      i wyrobionych pierścieniach paliwo będzie się po ściankach
      cylindrów dostawać do skrzyni korbowej.
      Sprawdź świece może nie zawsze palą i w cylindrze pozostaje nie
      spalone paliwo.
      • Gość: marek Re: paliwo w oleju IP: *.magma-net.pl 13.03.02, 11:02
        silnik ma przejechane 165 tys. km, ale ogólnie sprawuje si bez zarzutu
        • Gość: Mikolaj Re: paliwo w oleju IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 13.03.02, 11:37
          Cześć,

Przychylam się do rady Kosiarza. Przegoń te auto solidnie gdzieś poza miastem,
          50-80 km jazdy na wysokich obrotach, i sprawdź ponownie olej. Benzyna powinna
          odparować. Jeżeli tak będzie to znaczy że z autem wszystko ok, a winowajcą jest
          ssanie i krótkie trasy.

Pozdrawiam
          Mikołaj
        • aram Re: paliwo w oleju 13.03.02, 11:54
          Przypadkowo tu wpadłem i problem mnie zainteresował. Nie lekceważyłbym
          obecności paliwa w oleju. Poza utratą własności smarnych takiej mieszanki
          pozostaje kwestia oparów benzyny. Są wybuchowe. A, jak piszesz, przybywa jej
          sporo. Myślę, że to już nie tylko kwestia gaźnika. Prawdopodobnie masz
          przyblokowany układ ssania. Teraz nie wyczuwasz różnicy w mocy silnika, ale po
          usunięciu ew. usterek na pewno powiesz, że to inny całkiem samochód. Pozdr.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka