Dodaj do ulubionych

TOP 10 | Samochody za jedną pensję

• Gość: Herod Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: *.graf.torun.pl 11.05.12, 11:19
      Podawanie wynagrodzenia brutto jest jak podawanie długości penisa z kręgosłupem.

Alfa 33 - z boku kojarzy mi się z polonezem. Jak to może się podobać?
    • fragles102 Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję 11.05.12, 11:22
      Z tych aut tylko NISSAN PRIMERA ma sens

1) niezniszczalne silniki
      2)rozrząd oparty na łańcuchu (silniki benzynowe
      3)pełny ocynk karoserii
      4)ponad czasowe linie nadwozi
      5)niezawodność
      6)perfekcyjne prowadzenie (w zakrętach rewelacja
      7)brak obciachu
      8)komfort
      9)bogate wyposażenie
      10)klasa średnia najwyższej półk
      hehe
    • Gość: alfa Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.05.12, 11:33
      od roku mam alfę 156 za 5 tys. zł. wbrew opiniom jeździ aż miło, a rozrząd dostała w planowej wymianie. I tyle.
    • jesusbuiltmyvolkswagen Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję 11.05.12, 11:36
      @fragles102
      1) niezniszczalne silniki
      2)rozrząd oparty na łańcuchu (silniki benzynowe

Tak. Łańcuch na całe życie silnika, jak się zerwie to szkoda się babrać w rozbiórkę, lepiej kupić drugi, używany silnik ;)))

10)klasa średnia najwyższej półk
      Szczególnie gdy przychodzi do zakupu części, wtedy ceny bywają z najwyższej półki ;)
    • Gość: Tytus Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: *.gemini.net.pl 11.05.12, 11:38
      No cóż, te auta są w cenach od 3,700 do 990 zł więc mieści się tu nawet płaca minimalna. Mi się podoba Twingo - podobno tak miał wyglądać mały fiat, ale projekt stylistyczny został uznany za zbytnio dekadencki i zgniło zachodni. Ale oczywiście chyba żadnego z tych aut bym nie kupił jak bym miał taką kasę :)
      __
      www.tanie-latanie.net/
    • Gość: Garp Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: *.futuroexito.pl 11.05.12, 11:41
      Jaguar i Voyager to angliki, Col uszkodzony blacharsko, w czymś tam innym sprzęgło do roboty itd. Same trupy, w które trzeba włożyć drugie tyle co cena zakupu żeby to w miarę sensownie jeździło.
    • Gość: Wombat Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: 31.178.126.* 11.05.12, 11:42
      Zacznijmy od tego, że podana "średnia krajowa" 3770 to pensja BRUTTO. A podawanie pensji brutto to jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem...

Po drugie - za taką kwotę da się znaleźć jeżdżące auto, które nie będzie wymagało dużego wkłądu i napraw na dzień dobry. Przykład? Moja Mazda 323, rocznik 1997, przebieg 207tys km (dla 15-latka jest to całkowicie realistyczny przebieg, nie łudźmy się, że wiele aut w tym wieku i za taką cenę będzie miało mniejszy). Dla człowieka, który nie zarabia dużo (lub też zarabia rozsądnie ale ma inne, ważniejsze wydatki) a potrzebuje samochodu to całkiem sensowny wybór. Trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na stan blacharki - japończyki z tamtych lat były słabo zabezpieczone antykorozyjnie... Ja na szczęście znalazłem zdrowy egzemplarz :-) Niestety, jest to zupełnie "biedna' wersja - nie ma nawet wspomagania - ale wolę słabe wyposażenie od słabego stanu technicznego.

Jak widać, dramatu nie ma - nie będąc odnoszącym sukcesy biznesmenem ani dokładnie zaprogramowanym przez sługi Wielkiego Brata korporobotem też można znaleźć sensowne auto, które nie wydrenuje kieszeni a do tego nie stanowi zagrożenia na drodze.

I jeszcze jedno. @ Luszek - Twojemu synowi wchodzi do Twingo kontrabas i kolumna 2x15? Sam jestem basistą (ale gram na elektrycznym, "poziomym" basie) i mam sporo sprzętu... Martwiło mnie, że mój SWR Henry 8x8 nie wejdzie mi do Madzi (do mojego wcześniejszego Citroena wchodził, ale na styk), ale z tego, co piszesz, jednak może warto przymierzyć ;-) Muszę tylko wyjąć go z case'a...
    • Gość: pr Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.12, 11:44
      Primera '96 z przebiegiem 180 tyś... To chyba oferta z Wysp Wielkanocnych.
    • Gość: fragles102 Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: *.play-internet.pl 11.05.12, 11:53
      Niemieckich aut nie ma w rankingu bo są wyeksplaatowane i nieopłacalne w naprawie przez częste awarie,finansowa klapa gwarantowana

Pozdrawiam
      Jan Jagisław.
    • fragles102 Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję 11.05.12, 11:54
      Jak cię strzele w jądra to popamiętasz hehe
    • lanou Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję 11.05.12, 12:02
      Za te pieniądze lepiej w ogóle nie kupować samochodu. Jak ktoś zarabia średnią krajową, to go nie stać na utrzymanie normalnego samochodu. Potem jeździ takie Audi 80 albo inne BMW 316 sprzed dwudziestu lat po trasie i powoduje wypadki. Ludzie, samochód to nie zabawka, waży ponad tonę i rozpędza się do sporych prędkości. To musi być sprawne, a stare, awaryjne auto to wróg sprawności. Mam Rovera 620Si z 1995, i jeżdżę nim tylko lokalnie, po Warszawie do pracy i pod Warszawą do sklepu itd., na żadne trasy nie wyjeżdżam, a poza tym dbam o to, żeby zbieżność była, zawieszenie OK i generalnie, aby się nie sypnęło. Auto trzymam bo lubię, jest dbany, to jeździ jak należy, ale wiem, że to stary samochód, więc na trasy mam Kię Ceed' z 2011, bo do trasy potrzebuję auta w miarę nowego, w którym nie ryzykuję zostawienia za sobą plamy oleju na trasie.
    • Gość: TeeR Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 12:03
      Jedynie Twingo jest godnym uwagi samochodem z powyższej grupy.
      Reszta wymaga duuużych pieniędzy z conajmniej jednego z poniższych powodów:
      - rdzewieje
      - jest modelem egzotycznym (drogie części, mało warsztatów)
      - jest zaawansowany technicznie i zaniedbany

I tyle. Jest całe mnóstwo innych, ciekawszych propozycji w tej cenie, np:
      - Peugeot 306, 106
      - Citroen Saxo, ZX, AX
      - Renault 19, Clio
      Auta proste, tanie, ładne, wygodne, nierdzewiejące, bardzo psujące się ale tanie w naprawach. Niestety, ale tak wysokiego wieku i tak niskich cen tylko francuzy dożywają z godnością.
    • Gość: cezi Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: 79.162.133.* 11.05.12, 12:03
      @fragles102 - tekstem powyżej mnie zabiłeś, haha
    • Gość: jjgislaw Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: *.play-internet.pl 11.05.12, 12:10
      Tylko w Omedze moge zrobic loda:)
    • Gość: Karol Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: *.ericpol.com 11.05.12, 12:14
      @M, @Wielki Gość, @wawiak80
      Czytać potrafię i zarabiam niewiele więcej niż średnia krajowa (z naciskiem na niewiele).
      Rzecz w tym, że artykuł wprowadza w błąd.
      "Wyobraźmy sobie, że kwota ta nie jest obarczona żadnymi podatkami, składkami, etc."
      Wyobrażać można sobie wiele rzeczy, ale pomiędzy 3700 a 2500 różnica jest znaczna, musicie przyznać. I pisanie tutaj, że za średnią pensję kupi się dość dobre auto, to ściema.
    • jjagislaw Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję 11.05.12, 12:15
      Lancia Dedra?? Alfa Romeo 33?? Renault Twingo?? Jeśli ktoś zaraba na tyle marnie, aby w ogole myśleć o kupnie samochodów za te 3000-4000 zł, to lepiej wybrać coś solidnego, zamiast wyroby które w ciągu kolejnego roku pochłoną 10 razy tyle, ile wydaliśmy na zakup.

Racjonalny wybór: Audi 80 albo BMW E30, te samochody nadal cieszą się dobrą opinią, ponieważ są trwałe i niezawodne, no i popularne, więc wybór jest duży. Dodać do tego fakt, że to prestiżowe marki, nawet jeśli kosztują te 4000 zł, Audi to Audi a BMW to BMW. Nawet dziś te modele mają wnętrze lepszej jakości niż te miejskie kosiarki. Panuje opinia, że tymi samochodami jeżdżą młode miglance którym szaleństwa w głowie, ale zakładam tacy jeżdżą również np. fiatami. Więc wystarczy znaleźć egzemplarz w dobrym stanie i cieszyć się solidnym samochodem który będzie służył jeszcze długo.
      Ale najlepsza metoda to po prostu zacząć porządnie zarabiać, ponieważ powiedzmy sobie szczerze, samochód za 4000 zł to oferta wyłącznie dla biedoty, ale jeśli ktoś znajdzie fajny model Audi lub BMW, no to brawo, to się chwali. Byle nie jakieś jednorazowe wyroby typu alfa romeo.

Pozdrawiam.
      Jan Jagisław.

A do tych podszywających się mongołów (szczególnie leszcza powyżej z PLAY, który już bije na dwa albo trzy fronty) - znajdźcie sobie coś lepszego do roboty.
    • Gość: SteelRat Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: *.wask.wroc.pl 11.05.12, 12:15
      to ja dalej zostaje przy Mondeo...
    • Gość: Wombat Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: 31.178.126.* 11.05.12, 12:23
      @ Jan Jagisław - zacząć lepiej zarabiać... Bardzo chętnie. Ale jakoś nie chcą więcej płacić. Od kilku miesięcy szukam lepszej roboty, niż obecna - ale rynek pracy w tej chwili jest jaki jest. Kilka lat temu było dużo lepiej - i ja też zarabiałem więcej. Jeśli nie jest się - jak już napisałem wcześniej - wiernym i posłusznym korporobotem lub sprawnym biznesmenem (a to drugie wymaga naprawdę sporych i dość rzadkich umiejętności) to raczej wyżej d*py się nie podskoczy.
      Natomiast zaproponowane przez Ciebie Audi i BMW są świetnymi samochodami, ale w tej cenie są już straszliwie zajeżdżone a znalezienie egzemplarza, który nie był byle jak naprawiony po ciężkim dzwonie, graniczy z cudem...
    • Gość: jjagisław Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: *.play-internet.pl 11.05.12, 12:30
      Spociłem się przy pisaniu tekstu o wyższości AUDI i BMW nad innymi markami nawet VAGa idę się spryskać dezodorantem bo mi jedzie z pod pach,
      ale to nie zmienia faktu co napisałem wyżej

Pozdrawiam
      Jan Jagisław.
    • Gość: jp2 Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: 91.150.187.* 11.05.12, 12:36
      fragles to tepy ch...ek i jezdzi wigry 3 i ma zdrapke na stringach a tylko on to potrafi
    • Gość: gosc Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: *.ip.netia.com.pl 11.05.12, 12:52
      hideipvpn.pl/formula-1-wraca-na-bbc/ - a bolid F1 da sie kupic?
    • Gość: anonim Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 11.05.12, 13:05
      mam fabie i sie tego nie wstydze.
    • wawiak80 Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję 11.05.12, 13:24
      Do jjagisław
      "Dodać do tego fakt, że to prestiżowe marki, nawet jeśli kosztują te 4000 zł, Audi to Audi a BMW to BMW."
      To typowe myślenie buraka z wiejskiej zagrody. Dlatego w takiej bogatej Warszawie ludzie jeżdżą Ceedami, Focusami czy Skodami a zapadłych dziurach w co drugiej zagrodzie Audi albo BMW. Oczywiście stare zrujnowane ale jak napisałeś prestożowe :)
      Normalnemu człowiekowi 15 letnie BMW kojarzy się conajwyzej z dresem lub wiejskim lovelasem pod remizą a nie prestiżem
    • Gość: marek Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: 194.11.254.* 11.05.12, 13:52
      Volvo 850... w tej cenie jest z uszkodzonym cięgnem sprzęgła:)
    • Gość: kolo Re: TOP 10 | Samochody za jedną pensję IP: 62.233.160.* 11.05.12, 14:09
      kupię wszystkie 10, w stanie jak na zdjęciu, w cenie spod zdjęcia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka