Dodaj do ulubionych

Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie?

24.09.12, 13:06
Jako, ze zostalem olany w watku o Alfi i VW a serio jestem ciekaw to pisze raz jeszcze:

Zaluzmy, ze VW kupi Alfe.
Wtedy bedziemy miec w jednej grupie:

Porsche, Bugatti, Bentley'a (tak? bo zawsze nie jestem pewnie kogo ma VW a kogo BMW), Lambo, Audi, VW, Skode, Seata i Alfe....

Z drogimi markami mniejszy problem choc R8 chyba konkuruje z jakims Lambo? Bugatti to zakladam jeszcze inna polka cenowa niz te dwa wymienione. Bentley to chyba tez osobna klasa.

Jakbyscie zatem pozycjonowali za lat 5 poszczegone marki w koncernie przy takim samym modelu?

Teraz mamy Q7, Cayenne i Tuarega - jak to sie uklada od najdrozsze (najbardziej prestizowe - o ile prestiz idzie w zgodzie z cena????) w dol.

I teraz wezmy klase wielkosci Golfa, bo powinna sie wiekszosci marek pojawic.

jak byde saie marki ukladac od top "tu" bottom i czy dokladnie takie same pozycjonawanie (cena/prestiz_ bedzie przy innych modelkach koncernu wiekszych i mniejszych od wielkosci okolo kompaktowej....

Czy VW nie przesadza z iloscia jablek w koszyku?
(Cos na Azje sobie jeszcze powinni kupic... moze np. Honde? :-) ).
Obserwuj wątek
    • nazimno Spekulacje= zero informacji. 24.09.12, 13:15
      Tylko sugestia, zadna spekulacja.

Najprawdopodobniej byloby tak jak np. stalo sie z prawami do "Mini" w przypadku
      innego koncernu.

Jesli juz dojdzie do czegos - tak sie to skonczy.
      Liczy sie tylko ciastko.

• galtomone Re: Spekulacje= zero informacji. 24.09.12, 13:19
        Nie bardzo rozumiem jak sie to ma dompoyzcji Skody czy Seata w koncernie - ale dzieki za wypowiedz ;-).

Czy ktos nic VW gromadzi jeszcze wiecej marek pod njednym dachem? Chyba swego czasu GM... ale czy nadal (inna sprawa, ze byly oferowane w roznych czesciach swiata a kaurat VW wiekszosc tego co ma sprzedaje w Europie, bo w USA juz Seata czy Skody nie ma....).
        • nazimno To bardzo proste. 24.09.12, 13:29
          Nic nie rozumiesz?
          "Proletariusze wszystkich krajow - laczcie sie" (bardzo stare).
          Zreszta samochod dla ludu pracujacego miast i wsi najlepiej sie sprzedaje
          w rodzinnym stroju ludowym.

A jedzenie ciastek nalezy sie, ktorzy uwazaja sie za pewnego rodzaju "elite".
          (przynajmniej tak im sie wydaje)

To jest dokladnie tak jak z dzinsami.
          Nie na kazdej parze portek jest logo "...".

• galtomone Re: To bardzo proste. 24.09.12, 13:32
            Mimo szczerych checi... nie wiem o czym Ty piszesz.
            Cokolwiek palisz albo lykasz - przestan :-)
            • nazimno Kpilem sobie, galtomone. 24.09.12, 13:39
              Takie rozwazania o "pozycjonowaniu" sa jak wrozenie z fusow.
              Nic nie znaczaja.

No, chyba, ze chodzi o popis elokwencji autora.
              • galtomone Re: Kpilem sobie, galtomone. 24.09.12, 13:55
                ???

Ja sie pytam z ciekawosci - jak Wy odbieracie marki od "najlepszej" do "najgorszej" i jak przypuszczecie, ze marketingowo chce to rozwiazac VW.

Tym bardziej, ze w grupie VW sa modele ktore roznia sie tylko znaczkiem i cena, prawda?
    • karakalla Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 24.09.12, 15:17
      W przypadku hipotetycznego zakupu Alfy:

Bugatti >> Lamborghini ~ Bentley > Porsche > Audi > Alfa > VW > Skoda ~ Seat

Audi stawiam nad Alfą, ponieważ nie przypuszczam, żeby Alfa ta druga miała produkować odpowiedniki A8 i R8.
      • galtomone Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 24.09.12, 15:22
        I sadzisz ze VW latwo bedzie przkonac ludzi do zakupu (po tylu latach) Alfy drozszej od VW?
        Nie wszyscy interesuja sie motoryzacja jak obecni na forum...

A z drugiej strony kupowanie ALfy po to by wcisnac ja miedzy VW i SKode... tez bez sensu.

A patrzac obecnie na cenniki - Seat jest tanszy od Skody?
        • misiaczek1281 Ja wam przedstawię pozycjonowanie: 24.09.12, 16:08
          Pozycjonowanie używanych VW :

1. Passat
          2. Golf
          3. Polo

Reszta się nie liczy na rynku ... :-)

Mając do wyboru Golfa i Polo kupiłem Polo...3 lata młodszego za te same pieniądze ;-)
          • vogon.jeltz Re: Ja wam przedstawię pozycjonowanie: 25.09.12, 11:12
            Bold ci się zepsuł, synuś.
        • jamesonwhiskey Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 24.09.12, 16:31
          > A z drugiej strony kupowanie ALfy po to by wcisnac ja miedzy VW i SKode... tez
          > bez sensu

moze byc tez "z boku"
          czyli troche taki sport dla ubogich, dla ludzi ktorzy nie trawia zachowawczego stylu skody modele tansze i wieswagena modele drozsze

• misiaczek1281 Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 24.09.12, 16:45
            jamesonwhiskey napisał:

> > A z drugiej strony kupowanie ALfy po to by wcisnac ja miedzy VW i SKode..
            > . tez
            > > bez sensu
            >
            > moze byc tez "z boku"
            > czyli troche taki sport dla ubogich, dla ludzi ktorzy nie trawia zachowawczego
            > stylu skody modele tansze i wieswagena modele drozsze
            >
            >

znaczy że Alfa miała by być pozycją z górnej półki? Dla mnie Alfa to taki droższy Fiat...
            a Fiat pozycjonuję nieco niżej niż Volkswagen a wyżej niż Skoda ;-) heh
            • jamesonwhiskey Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 24.09.12, 16:53
              no wiesz ja pozycionuje polo gdzies kolo logana
              • misiaczek1281 Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 24.09.12, 21:14
                jamesonwhiskey napisał:

> no wiesz ja pozycionuje polo gdzies kolo logana

Polo porównujesz do Logana? dobry żart...;-)
                • jamesonwhiskey Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 25.09.12, 11:42
                  sorry zapedzilem sie
                  tata indica bedziebardziej adekwatnym porownaniem
                • vogon.jeltz Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 25.09.12, 13:31
                  Fakt. Gdzie Polo do Logana...
        • karakalla Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 25.09.12, 10:58
          galtomone napisał:

> I sadzisz ze VW latwo bedzie przkonac ludzi do zakupu (po tylu latach) Alfy dro
          > zszej od VW?
          > Nie wszyscy interesuja sie motoryzacja jak obecni na forum...

Zależałoby od stosowanej techniki, stylistyki itp. Gdyby w tej hipotetycznej sytuacji Alfa brała od Audi, czemu nie.

Ale w sumie odróżnienie od Audi byłoby ciężkie, obstawia ono całą gamę, od "lepszych" maluchów po limuzyny i pojazdy sportowe. Może polegałoby po prostu na odważniejszej pracy stylistów, Audi bardziej konserwatywne/mieszczańskie/techniczne, Alfa awangardowo-artystyczna.
      • lazy.eye Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 24.09.12, 22:54
        > Audi stawiam nad Alfą, ponieważ nie przypuszczam, żeby Alfa ta druga miała prod
        > ukować odpowiedniki A8 i R8.
        Alfa ma 8C Competizione, przy którym Audi R8 wygląda jak kupa:)
        • karakalla Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 25.09.12, 10:28
          Faktem jest, jednak to był wyskok jednorazowy, do tego zrobiony na kościach Maserati.
    • bimota Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 24.09.12, 18:57
      Seat to podroba Alfy i pewnie by zostal tylko w Hiszpanii...
    • nfplakto Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 24.09.12, 20:56
      > Jako, ze zostalem olany w watku o Alfi i VW a serio jestem ciekaw to pisze raz
      > jeszcze:

Nie zostales olany, tylko niektorzy pracuja ;)

Pozycja Alfy napewno ponizej Audi, na rowni z VW. Taki sportowy VW.
      • misiaczek1281 Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 24.09.12, 21:15
        nfplakto napisała:

> > Jako, ze zostalem olany w watku o Alfi i VW a serio jestem ciekaw to pisz
        > e raz
        > > jeszcze:
        >
        > Nie zostales olany, tylko niektorzy pracuja ;)
        >
        > Pozycja Alfy napewno ponizej Audi, na rowni z VW. Taki sportowy VW.

Volkswagen jest o oczko wyżej od Alfy....alfa to taki droższy Fiacik hehe ;-)
    • gambit_smolenski popełniasz zasadniczy błąd... 25.09.12, 04:40
      Tzn. już samym tym liniowym (czy szeregowym) pozycjonowaniem. Założyłeś, że tak jest lub ma być, i z tego wysnuwasz wnioski. A tak ani nie jest, ani nie powinno być sukcesu modelu biznesowego VW. Te marki są zbyt zróźnicowane i zbyt charatkerystyczne, aby tak je pozycjonować. Poza tym, nie dość, że wybrane z nich konkurują ze sobą jako takie, to często na to nakłada się warta konkurujących ze sobą danych modeli. Co zresztą zauważyłeś, pisząc o tyxh niemieckich SUVach. Dlatego sądzę, że - roboczo użyty do dyskusji - model korporacyjnych marek bardziej bliższy jest modelowi cząsteczki chemicznej z jej wiązaniami atomowymi, niż tej liniowości.

Kolejno:
      - Bugatti: marka typu luxury super-cars, ultrakosztowna. Wyjątkowa, poza pozycjonowaniem. Poza tym podejrzewam, że skończy się na Veyronie. Zatem marka powróci do lamusa, niczym Maybach.
      - Lambo: marka super-cars. Przez swoją "dystansowośc" i "włoskość", także poza pozycjonowaniem.
      - Porsche: marka luxury sport-cars. To, że to fima niemiecka, i część koncernu, także nie ma znaczenia; są również poza typoszeregiem. Cayenne to poboczny wytrysk, choć przyznaję, wielce udany. Stąd jego następcy.
      - Audi. Ci jako pierwsi pasują do pozycjonowania. Klasa premium.
      - Volkswagen. Klasa średnia plus niższe "auta dla ludu".
      - Skoda & Seat: również średniacy. Nie pod VW, a raczej obok. Jako takie VW w panierce/przyprawie "narodowej". Cóż z tego, że marketingowo z Seata robi się "usportowionego" VW, skoro jego jakość wykonania jest gorsza? Cóż z tego, że Skodę "pozycjonuje" się poniżej VW, skoro potrafi zaskakiwać, być lepszą, vide Superb? Np. Superb Kombi rok czy dwa temu (czy jakoś tak), zostało przez mag. Fifth Gear określone mianem "Kombi roku"?

Wracając do Lambo. Tu mam dodatkowy problem. Pomimo fascynacji tą marką, gdym pacholęciem był, to dziś to dla mnie taka jakby... wydmuszka... Przerost formy nad treścią... Ta marka straciła swój włoski styl, smak. Stała się niemieckim autem we włoskiej papeterii. Czy stylizowanej na włoską papeterię. Niby Audi, a raczej VW uratowało Lambo przed upadkiem, bankructwem, jednak i wzięło w niewolę... Tu już bardziej wiarygodne jest w swoim jestestwie R(S)-8 od Audi, jako to super-cars...
      • gambit_smolenski bingo! 25.09.12, 15:16
        Bingo! Nie ma pozycjonowania, ino regionalizacja.
      • bunkum Re: popełniasz zasadniczy błąd... 26.09.12, 03:18
        ...Stała się niemieckim au
        > tem we włoskiej papeterii.

...we wloskiej papeterii?

Bzdury moge zniesc, ale glupoty nie moge, choc czesto glupota i bzdura sa tozsame.
        To drugie prawidlowe uzycie slowa tozsame specialnie dla ciebie, glupku.

• grzek Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 25.09.12, 09:36
      galtomone napisał:

> Czy VW nie przesadza z iloscia jablek w koszyku?

Być może nie chodzi tu o ilość jabłek w jednym koszyku ale o kilka koszyków z jabłkami.
      Półwysep Iberyjski - Seat
      Włochy - Alfa Romeo
      Kraje niemieckojęzyczne - Audi i VW
      Bieda w centrum i na wschodzie - Skoda
      Do zagospodarowania została Francja.
      • galtomone Re: Jak byscie pozycjonowali marki w koncernie? 25.09.12, 11:02
        Moga kupic ktoras ze starych marek Francuskich lub ewentualnie poczekac i przejac cale PSA ;-)
        • nazimno Nigdy do tego nie dojdzie. 25.09.12, 11:31
          Bo np.:

www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/allianz-von-gm-und-psa-opels-zukunft-ist-ungewiss-schon-wieder/6271912.html

PS
          VW nigdy nie zainteresuje sie PSA.
          Chocby ze wzgledow czysto historycznych i politycznych.

• nazimno I wrecz przeciwnie: 25.09.12, 11:39
          PSA chce swoja obecnosc na niemieckim rynku wzmocnic:

wirtschaft.t-online.de/kriselnder-autobauer-psa-will-marktanteil-in-deutschland-ausbauen/id_59584682/index
      • gambit_smolenski post scriptum... 25.09.12, 15:31
        PS. Przepr. za literówki w powyższym poście. Cóż, taka pora. Poza tym, zapomniałem wymienić Bentley'a i właśnie Alfę. Zatem:

- Bentley: marka luxury cars. Tak jak resztę wyjątkowych/charakterystycznych marek, trudno ją jakoś rozsądnie pozycjonować wraz ze stricte reichowymi VW i Audi. Bentley przede wszystkim robi limo, i tu jakoś konkuruje z "wypasionymi" A8. Z drugiej strony, Bentley robi całkiem fajne coupe, które tak jakby mogłoby konkurować i z Lambo, i z lepszymi modelami Audi. Zresztą, w ostatniej serii Top Gear właśnie to coupe Bentley'a z napędem na cztery koła wyżej oceniono, niż pierwsze Ferrari o takim napędzie. Ergo, nie da się tej marki pozycjonować liniowo z resztą marek koncernu VW.

- Alfa. Niby marka sportowa. Niby kultowa. Niby to, niby tamto. Niby mają tego koncepta, o którym ktoś tu wspomniał, czyli to, 8C Competizione, ale - jak sama nazwa wskazuje, to jak narazie tylko koncept. A prawda jest taka, że Alfy, pomimo tej "kultowości", to samochody klasy średniej, czasem średniej-niższej (te psujące się na potęgę w latach 80tych i na przełomie 80-90tych, hehe), stanowiące namiastkę drogich aut sportowych. Ergo, to takie włoskie, "sportowe dla ludu". Czyli namiastka Ferrari/Lamborghini/Maserati/Porsche dla europejskich robotników/studentów/klasy średniej. Oczywiście, mam tu na myśli czasy przedkryzysowe, kiedy Europa Zachodnia stabilnie się rozwijała, a wynagrodzenia Europejczyków były "godne"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka