Dodaj do ulubionych

Volkswagen Touareg

11.10.12, 08:59
Witam, mam problem z VW Touaregiem, otóz mam skrzynie automatyczną, wszystko chodzi dobrze, byłam u mechanika i też powiedział ze ze skrzynią wszystko okej., jednak jest jeden problem kiedy samochod zmienia biegi przy zwalnianiu np. z D5 a D4 czyli z wyższego na niższe to samochod zwiększa obroty, nie wiem dlaczego tak się dzieje i czy to jest normalne?
z góry dziękuje za pomoc i odpowiedzi
Mam nadzieje ze komuś uda mi sie to jakoś łatwo wyjaśnic i powiedziec co można z tym zrobic.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • crannmer Re: Volkswagen Touareg 11.10.12, 09:44
      Tylko w przekladniach bezstopniowych zwiazek miedzy predkoscia samochodu, a obrotami silnika jest plynny. Natomiast w skrzyniach posiadajacych konkretne przelozenia (biegi) przy zmianie przelozenia musi nastapic zmiana obrotow silnika.

Tak jak podczas przyspieszania w momencie zmiany biegu w gore obroty silnika krotko opadaja, tak i przy zwalnianiu i zmianie biegow w dol w momencie zmiany biegu obroty silnika skocza lekko do gory.

To jest normalne i tak ma byc.

Disclaimer: W przypadku samochodow z hydrokinetycznym przetwornikiem momentu (najczesciej w polaczeniu z planetarnym automatem) poslizg na przetworniku pozwala w pewnych warunkach na rozluznienie zwiazku obrotow silnika z predkoscia samochodu.
      • madzz_91 Re: Volkswagen Touareg 11.10.12, 14:43
        Chyba Panowie Wy się do końca nie znacie bo byłam dzisiaj u mechanika i powiedział ze to nie jest normalnie i ze jakis czujnik sie poprostu psuje i jak sie zepsuje do reszty to dopiero będzie wiadomo który :]
        • nazimno Zupelnie jak u dentysty. 11.10.12, 14:56
          "Trzeba zrobic korone, plomba nic nie da".

PS
          Wazna jest suma koncowa wbita do kasy.

• roney03 Re: Volkswagen Touareg 11.10.12, 14:58
          To chyba jakis niepelnosprawny mechanik
          Udajsie do serwisu ktory zajmuje sie oblsluga takich skrzyn ewentualnie do takiego zakladu ktory zrobi diagnostyke komupterowa skrzyni i bedzie wiadomo co jest nie tak.
          Czekajac na skutki usterki prosisz sie o znaczne wydatki
          • nazimno No wlasnie. 11.10.12, 15:05
            Jezeli ten mechanik nie wykonal diagnostyki przez dopiecie sie do zlacza diagnostycznego
            to znaczy, ze jest zwyklym naciagaczem, albo ciolkiem, ktory nie ma na wyposazeniu
            nawet urzadzenia na poziomie amatorskim.

Gledzenie o "czujnikach" to brednie.

Po odczytaniu stanu listy bledow skrzyni widac od razu czy uklad sterowania
            otrzymuje prawidlowe dane czy tez nie.

Wadliwe elementy sa natychmiast sygnalizowane.

• kontik_71 Re: Volkswagen Touareg 11.10.12, 14:58
          Z mechanikami uwazaj... pamietaj, ze oni nie zyja z tego, ze auta sie nie psuja. Z Twojego opisu wynika calkiem normalny obraz. A jesli sie faktycznie zepsuje to wtedy bedzie trzeba sie martwic, przed zepsuciem niczego nie zrobisz, wiec sie nie ma co martwic :)
        • crannmer Krysztalowa kula 11.10.12, 15:06
          madzz_91 napisał(a):
          > Chyba Panowie Wy się do końca nie znacie bo byłam dzisiaj u mechanika i powiedz
          > iał ze to nie jest normalnie

Sa dwie (a byc moze nawet trzy) mozliwosci:
          1. Twoj opis odpowiada stanowi faktycznemu, jest wszystko w porzadku, a mechanik klamie.
          2. Twoj opis jest mocno nieprecyzyjny, a samochodowi rzczywiscie cos dolega. Ale nie mamy dziur w przegubach i nie chodzimy po wodzie, a krysztalowa kula jest chwilowo w serwisie, wiec nie jestesmy w stanie telepatycznie stwierdzic, jak rzeczywscie wyglada zjawisko i gdzie rzeczywiscie lezy problem.

Potencjalna trzecia mozliwosc:
          3. Nabijasz sie z forumowiczow.
          • miszasty Re: Krysztalowa kula 11.10.12, 17:50
            crannmer napisał:

> madzz_91 napisał(a):
            > > Chyba Panowie Wy się do końca nie znacie bo byłam dzisiaj u mechanika i p
            > owiedz
            > > iał ze to nie jest normalnie
            >
            > Sa dwie (a byc moze nawet trzy) mozliwosci:
            > 1. Twoj opis odpowiada stanowi faktycznemu, jest wszystko w porzadku, a mechani
            > k klamie.
            > 2. Twoj opis jest mocno nieprecyzyjny,

I ku temu bym się skłaniał. Że sobie jaja z nas robi, a sama je wyprodukowała wyżej w ilości hurtowej ;)
            ... no faktycznie to gigantyczna usterka, że "obroty rosną jak redukuję bieg" ;)))))))))))
    • miszasty Re: Volkswagen Touareg 11.10.12, 10:29
      tak jak cranmer napisał - a w ogóle to nie bardzo rozumiem, czego nie rozumiesz: brzmi, jakbyś nigdy żadnym autem nie jechał.
      Wszak jak redukujesz z 5 na 4 czy z 3 na 2 - ZAWSZE obroty rosną. O co Ci chodzi?
      • galtomone Re: Volkswagen Touareg 11.10.12, 10:34
        To samo chcialem napisac.
        Przeciez to jak w manualu...

Moze przestaw Overdrive na Off i wtedy jak odpuscisz gaz to skrzynia powina przejsc na "luz" i obroty beda ciagle na niskim poziomie - nie bedzie redukowac... (o ile ta skrzynia dziala podobie do tych ktore mialem w ToiToiach).
        • kontik_71 Re: Volkswagen Touareg 11.10.12, 10:49
          Toz to jest mloda dziewczyna. 21 lat wiec pewnie od niedawna kierowca i do tego pierwsze auto. troche wyrozumialosci panowie :)
          • galtomone Re: Volkswagen Touareg 11.10.12, 10:54
            Jak ludzie zaczynali zbierac doswiadczenia motoryzacyjne od 126p (i podobnych wynalazkow) to takich problemow nie mieli potem :-)
            • crannmer Re: Volkswagen Touareg 11.10.12, 11:07
              galtomone napisał:
              > Jak ludzie zaczynali zbierac doswiadczenia motoryzacyjne od 126p

Aczkolwiek czesto spotyka sie przypadki, gdzie osoba wychowana na 126p nie jest w stanie w normalnym samochodzie z wyczuciem i delikatnie obsluzyc gazu i sprzegla. I kazde ruszenie, nawet zeby sie tylko kilka metrow w korku posunac albo w luke parkingowa wjechac, to przegazuwa plus strzal w sprzeglo.

Choc samochod spokojnie ruszylby na samym sprzegle, bez dotkniecia gazu.
              • galtomone Re: Volkswagen Touareg 11.10.12, 11:15
                Wtedy sie kupuje automat i czlowiek sie martwi, ze silnik dziwnie pracuje jak biegi zmienia ;-)
                • kontik_71 Re: Volkswagen Touareg 11.10.12, 11:23
                  W tym jest jeden wielki plus. Ww auto nie powoduje innych problemow :)
          • madzz_91 Re: Volkswagen Touareg 11.10.12, 14:45
            Panu dziękuje :)
    • bmwracer Re: Volkswagen Touareg 11.10.12, 20:45
      Tylko kwalifikowany mechanik ktory sie zna na tego typu samochodach i skrzyniach potrafi to zdiagnozowac. Skrzynia skrzyni nierowna i nawet te same skrzynie maja inne oprogramowanie.
      Przyklad w moim BMW X5. To auto ma 4 wewnetrzne programy ktore maja swoja charakterystyke zmiany biegow a takze sie "ucza". Kiedy dzwignia biegow jest na D - jest to jazda ekonomiczna czy tez normalna i komuter ma 2 versje ktore dobiera w zaleznosci od tego jak kierowca operuje gazem. Jest wiec jazda ekonomiczna - kiedy kierowca jest bardzo delikatny z gazem i biegi zmieniaja sie gore stosunkowo na niskich obrotach i w dol rowniez tak wiec auto jest stosunkowo malo dynamiczne ale nie czuje sie zmiany poniewaz skrzyniea (program) sama zmienia bieg kiedy silnik jest w zaprogramowanym zakresie obrotow. Drugi program (przy dzwigni ciagle na D) to tez normalna jazda ale kiedy kierowca ma troche ciezsza noge tzn zmiany biegow sa na wyzszych obrotach i tu czasami czuc kiedy biegi sie zmienja w gore ale nie za bardzo kiedy sie zdejmie noge z gazu. (skrzynia zwyklo pozostaje na programie jaki sie ostatnio uzywalo a wiec kiedy mnie nie mam w domu to wiem czy zona czy syn jezdzili po zachowaniu sie skrzyni) Natomiast kiedy sie jedzie z gory i zdjemie noge - auto samo probuje uzywac skrzyni aby hamowac wiec czuc ze zmenia biegi na dol i jest wyczuwalny ale niewielki skok obrotow przy redukcji - ale to nie jest cos na co mozna zwracac uwage. Mam tez opcje aby przlaczyc skrzynie na DS - tzn jazde sportowa... i tu komputer tez na dwie opcje.. ale tutaj zmiana w gore czuje sie jak w recznej poniewaz jest na wyzszych obrotach (jak jezdze agresywnie i kiedy komputer wybral najbardziej sportowa opcje to zmiany sa blisko czrwonej lini) takze zmiany na dol sa bardzo wyczuwalne poniewaz redukcja jest na wyzszych obrotach (aby auto bylo zawsze na najnizszym mozliwie biegu i gotowe go skoku kiedy nacisnie sie gaz) - przy zjezdzie na dol albo nawet przy zdjetej nodze z gazu auto zaczyna hamoowac skrzynia i zmienia biegi szbko z wyraznym skokiem obrotow a wiec jak sie jeszcze nacisnie pedal hmulca to ma sie podwojny efect - ktorego nie lubie poniewaz jest "nienaturalny".
      Na dodatek, program ktory mam w samochodzie cierpi na jakis syndrom poniewaz nie za bardzo dobrze sie uczy albo uczy sie zlych nrzeczy i po jakims czasie zaczyna np przed zatrzymaniem nagle z 3 czy 4 zrzucac na 1-ke a wiec ma sie szarpniecie....(i komentarz od pasazera "co ty ziemniaki wieziesz") Recepta jest jedynie mniej wiecej coroczne resetowanie komputera i pamieci skrzyni biegow i wtedy wszytko wraca do normy.... Wiec ja bym wlasnie w Twoim aucie zaczal od tego - zresetowania komputea skrzyni a moze uaktualnienie oprogramowania.. poniewa program jest tylko tako dobry jak programista ktory go napisal. Jesli to nie pomoze - wtedy powazniejsza diagnostyka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka