Dodaj do ulubionych

kolizja-oc sprawcy

03.12.12, 12:47
witam serdecznie,
licze ze pomozecie mi w pewnej sprawie. Otoz 01.11.12 mialem kolizje drogową. Z winy kierowcy jadacego z przeciwnego pasa ruchu.Minal miesiac a ja nadal nie mam zadnych wiadomosci z firmy ubezpieczeniwoej sprawcy. ONi maja podobno czs 42 dni na odpwiedz. Pomine fakt ze naprawe mojego uszkodzonego auta (nie do jazdy zupelnie) wycenili na smeiszne pieniadze to prosbe o notatke z policji wyslali po 4 tyg. od otrzymania mojego zgloszenia. Plicja ma kolejne 2 tyg. i sprwaw trwa a ja jestem bez auta!
Co mam zrobic aby przyspieszyc te procedure?
I jeszcze, czy moge sie odwolywac od wyceny naprawy mojego wozu? Jakie mam szanse?

prosze o pomoc.bo mam nerwy zszarpane z uzeraniem sie....

pzdr
kierowca
Obserwuj wątek
    • des4 Re: kolizja-oc sprawcy 03.12.12, 14:43
      załatwiłeś sprawę od czapy

po spisaniu danych sprawcy, jego polisy, oświadczenia itp trzeba był naprawić samochód z własnej polisy, a twój ubezpieczyciel regresowałby to na ubezpieczyciela sprawcy...
      • misiaczek1281 Re: kolizja-oc sprawcy 03.12.12, 18:36
        des4 napisał:

> załatwiłeś sprawę od czapy
        >
        > po spisaniu danych sprawcy, jego polisy, oświadczenia itp trzeba był naprawić s
        > amochód z własnej polisy, a twój ubezpieczyciel regresowałby to na ubezpieczyci
        > ela sprawcy...
        >

a jeśli gość nie ma własnej polisy AC?
        Firmy ubezpieczeniowe zaniżają odszkodowania licząc że poszkodowany zaniżoną sumę zaakceptuje... to plaga...Nie daj się...
        A może by zlecić wycenę szkody niezależnemu rzeczoznawcy i wysłać firmie ubezpieczeniowej propozycję wyceny odszkodowania + delikatne postraszenie sądem? Ciekawe co by Ci odpisali? Jeśli ich wycena jest rażąco niska to pewnie coś dorzucą :)... warto się targować :) Powodzenia :) HEhe
        • piotr33k2 Re: kolizja-oc sprawcy 03.12.12, 22:09
          no własnie że napewno nie ma ,dlatego tez taka jest paranoiczna procedura ze to poszkodowany musi sie sam użerac z ubezpieczycielem sprawcy ,to jest jakies chore i mozliwe tylko w takim dziwnym kraju jak nasz gdzie kwestia ubezpieczenia samochodowego jest postawiona na głowie .wiem coś o tym sam byłem w podobnej sytuacji ,dlatego gdy sie ma tylko oc to trzeba wybierac to najtansze najgorsze bo w razie czego to ten poszkodowany przeze mnie bedzie mial z nimi do czynienia ,do takich to absurdów rodem z filmów barei doprowadzili nasi ukochani decydenci , he he.
    • kanna13 Re: kolizja-oc sprawcy 03.12.12, 21:59
      Masz opis uszkodześ sporządzony przez rzeczoznawcę z firmy gdzie sprawca ma OC.
      Z tym idziesz do serwisu autoryzowanego danej marki, robią wycenę naprawy zgodnie z technologią producenta samochodu na oryginalnych częściach. Wycenę zanosisz do FU sprawcy z informacją, że naprawiasz w serwisie autoryzowanym na fakturę. Naprawiasz, płacisz za naprawę, dostajesz fakturę i z fakturę do firmy sprawcy, dostajesz zwrot wydatkowanych pieniędzy za naprawę.
      • j.an Re: kolizja-oc sprawcy 06.12.12, 19:57
        Po roku albo czeka Cię przeprawa z ubezpieczycielem w sądzie,jest to droga przez mękę.Ubezpieczyciel z zasady przy dużym uszkodzeniu wpisuje uszkodzenie auta ponad 75% i kwalifikuje ,że auto nie nadaje się do naprawy bo koszt naprawy przewyższa cenę rynkową i tu jest pies pogrzebany,miałem taki przypadek i wiem jak to wygląda.
        • misiaczek1281 Re: kolizja-oc sprawcy 06.12.12, 20:24
          j.an napisał:

> Po roku albo czeka Cię przeprawa z ubezpieczycielem w sądzie,jest to droga prze
          > z mękę.Ubezpieczyciel z zasady przy dużym uszkodzeniu wpisuje uszkodzenie auta
          > ponad 75% i kwalifikuje ,że auto nie nadaje się do naprawy bo koszt naprawy prz
          > ewyższa cenę rynkową i tu jest pies pogrzebany,miałem taki przypadek i wiem jak
          > to wygląda.

taaa....czyli kupujta ludziska AC i płaćta ... gdybym zamiast płacić AC wpłacał co roku 1800 zł to miałbym za to drugie auto hehe ;-)
      • scenery Re: kolizja-oc sprawcy 08.12.12, 13:58
        kanna13 napisał:

> Masz opis uszkodześ sporządzony przez rzeczoznawcę z firmy gdzie sprawca ma OC.

Tam od razu zaznaczasz, że wybierasz rozliczenie bezgotówkowe.

> Z tym idziesz do serwisu autoryzowanego danej marki,

Składasz oświadczenie, że chcesz naprawy bezgotówkowej. Oraz samochód zastępczy na czas naprawy na koszt sprawcy.

> robią wycenę naprawy zgodn
        > ie z technologią producenta samochodu na oryginalnych częściach. Wycenę zanosis
        > z do FU sprawcy z informacją, że naprawiasz w serwisie autoryzowanym na fakturę

Sami sobie załatwiają.

> . Naprawiasz,

oddajesz samochód zastępczy, jedziesz do domu.

>płacisz za naprawę, dostajesz fakturę i z fakturę do firmy sprawc
        > y, dostajesz zwrot wydatkowanych pieniędzy za naprawę.

Warsztat sam się rozlicza z ubezpieczycielem sprawcy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka