Dodaj do ulubionych

Współczesny diesel wart polecenia

17.02.13, 17:42
Witajcie :)
Przymierzam się do zakupu 3-5 - letniego kompakta na dojazdy do pracy (rocznie wyjdzie coś koło 20 000 km).
Jedną z opcji jest kupno auta z silnikiem diesla, ale im więcej czytam i pytam o współczesne diesle, tym bardziej boję się cokolwiek wybrać i ostatecznie padnie chyba na nową benzynową pandę 1.2 ;). Powód to rzekome b. wysokie, idące w kilka tys. zł koszty serwisowania w przypadku awarii (DPF, dwumasowe, turbina). Z szybkiego przeglądu rynku, ciekawą opcją wydaje się jedynie auris sprzed liftingu w wersji 1.4 D4D 90KM (bez wspomnianego filtra cząstek stałych, koła dwumasowego i na łańcuchu).
Czy będziecie potrafili wskazać jeszcze jakiś inny współczesny silnik diesla, na który warto zwrócić uwagę? Czyli prostej, taniej w utrzymaniu i wytrzymałej konstrukcji? Oczywiście w autach z rocznika 2006-2009 (segm.B i C).
Obserwuj wątek
    • zdrowzyw Re: Współczesny diesel wart polecenia 17.02.13, 18:34
      kuxter napisał:
      > Witajcie :)
      > Przymierzam się do zakupu 3-5 - letniego kompakta na dojazdy do pracy (rocznie
      > wyjdzie coś koło 20 000 km).
      > Jedną z opcji jest kupno auta z silnikiem diesla,
      --------------------------------------------------------------------------------------
      Zawsze w takim przypadku jest pełno filozofii co lepsze.
      Ale ty wejdź na jakiekolwiek forum gdzie jest ładny podział na problemy diesli i pb
      (chośby forum peugeota- ale tyczy się to nie tylko tej marki)
      Postów (na w/w forum) na temat problemów z PB- ok.800
      Na temat problemów z Dieslem- ok. 8000

Więc nie słuchaj pierdół tylko kupuj PB- zwłaszcza przy takich przebiegach.

• zdrowzyw Re: Współczesny diesel wart polecenia 17.02.13, 18:36
        Żeby nie było- tak stanowczo to w tym szczególnym przypadku pytającego.
        To nie ma być auto na ciągłe bardzo długie przebiegi.

• ulubiony19 Re: Współczesny diesel wart polecenia 17.02.13, 18:50
          Zasadniczo jestem zdania, że każdym nowym i starszym ropożłopem da się zrobić bezproglemowo 200 000, no nie ma bata. Są konstrukcje, które użytkownik może odebrać, jako głupie, są rozwiązania, które z zasady szlag musi trafić... Ale przyczyną usterek jest zawsze operator sprzętu.
          Filtrów można by się nie bać, ale to trzeba trochę samozaparcia, pomyślunku.
          Jeśli miałbym polecić wybór taniego nowego lub np. dwuletniego auta, to wspomniałbym o Sandero dCi. Tylko po co, skoro bierzesz pod uwagę zakup Pandy, wózka równie zajebistego, co Dacia!
    • soner3 Re: Współczesny diesel wart polecenia 17.02.13, 18:55
      Kupujesz Octavie 1.6 z LPG (bardzo duzo fabrycznych instalacji) i masz tansza jazde niz dieslem czy Panda
      Sam samochod z tym silnikiem absolutnie bezproblemowy i nie do zajechania.
      • frequentflyer Re: Współczesny diesel wart polecenia 17.02.13, 20:48
        I tą zagazowaną wolnossącą Oktawią masz taką samą jazdę jak Oktawią z TDi z 100 czy 110 KM? ja myślę że nie masz, że jak tą drugą wyprzedzisz na naszych dwupasmówkach TIRa w 12 sekund, to tą pierwszą i dwadzieścia nie wystarczy, więc najczęściej nawet o wyprzedzaniu nie pomyślisz. zatem jest to porównywanie jabłek z pomarańczami, ergo bez sensu. Pytek niestety nie precyzuje czy poza kosztami napraw cokolwiek go interesuje.
        • mosfet29 Re: Współczesny diesel wart polecenia 18.02.13, 12:59
          Skoro Octavia 1.6 ma 105 PS to bedzie miala zblizona dynamike co 105 konne diesle - cudow nie ma.

• frequentflyer Re: Współczesny diesel wart polecenia 18.02.13, 14:23
            Zgłoś do gdzieś jako wpis roku. Bedzie, jak do benzynowej dołożysz turbinę, nie wcześniej.
            • mosfet29 Re: Współczesny diesel wart polecenia 18.02.13, 16:01
              frequentflyer napisał:

> Zgłoś do gdzieś jako wpis roku. Bedzie, jak do benzynowej dołożysz turbinę, nie
              > wcześniej.

Tak myslisz . To sprawdzmy
              Octavia 1.6MPI(102PS) -Golf 1.6 TDI (105PS) (-100kg)
              Przyspieszenie 13.1 - 11.5
              "elestyczność"
              60-100km/h na IV/V biegu 11.46/15.35 -9,9/17.6
              80-120 IV/V bieg 11,41/15.35 - 11.0/14,4

www.auto-motor-i-sport.pl/testy/Skoda-Octavia-kombi-porownanie-test,12219,3
              www.auto-motor-i-sport.pl/testy/Hyundai-i30-Opel-Astra-Peugeot-308-VW-Golf,1057,4
              Jeszcze nalezy uwzglednic wieksza mase Octavii .
            • klemens1 Re: Współczesny diesel wart polecenia 19.02.13, 09:47
              > Zgłoś do gdzieś jako wpis roku. Bedzie, jak do benzynowej dołożysz turbinę, nie
              > wcześniej.

Różnica jest taka że w benzynie bez turbo trzeba redukować. I - jeżeli charakterystyka benzyny jest faktycznie beznadziejnie skopana - przy skrzyni sekwencyjnej (czyli nie CVT) może przyspieszać wolniej.
          • 4slash Re: Współczesny diesel wart polecenia 18.02.13, 15:40
            Oczywiście, 1,6 benzyna 102 KM i 1,9 TDI 105 Km maja bardzo podobne przyspieszenie 0-100 km/h, róznica między nimi na korzyść diesla to ok. 0,5 s.
            Prędkość maksymalna też jest podobna.
            Diesel ma wyższy moment obrotowy (ale obroty uzyteczne maja mniejszy zakres) i przez to jest bardzej elastyczny i np. przy wyprzedzaniu redukujesz o jeden w dól lub wcale, benzynę musisz zredukować o jeden lub o dwa biegi w dół, ale wyprzedzisz tak samo szybko jak dieslem.
            Benzyna za to ciszej pracuje i można zagazować - ten silnik dobrze to znosi.
            Auto z benzyną jest tez lżejsze o 75 kg (6%) i to też ma wpływ podobne osiagi pomimo różnych wartości momentów obrotowych.
            • mapo0 Ciszej pracuje? 19.02.13, 00:21
              Czy przy prędkości 160 km/h benzyna 1.6 MPI nadal ciszej pracuje niż 1.6 TDI?
              • 4slash Re: Ciszej pracuje? 19.02.13, 09:02
                Kto jeździ 160 km/h? To niezgodne z przepisami i niebezpieczne. Poza tym pisałem o 1,9 TDI a nie o 1,6 TDI, a tutaj różnice sa duże a dodatkowo 1,6TDI wystepuje tez ze skrzynia 6 biegową. Sliniki benzynowe są z natury bardziej ciche, przy 160 km/h większość hałasu powoduje ogumienie i powietrze więc hałas jest porównywalny. Gość się zastaniawia nad autami 2006-2009, wtedy nie było 1,6 TDI. Czytaj uważnie i wyciągaj wnioski.
                • mapo0 Re: Ciszej pracuje? 19.02.13, 09:14
                  Dużo ludzi tak jeździ na autostradach. Nie zawsze jest to niezgodne z przepisami - np. w Niemczech można jeździć szybciej. Jechałem ostatnio Octavią 1.6 MPI i było bardzo głośno już przy 150 (licznikowe, więc rzeczywiste 140, czyli zgodnie z przepisami). Nie jeździłem z silnikiem 1.9 TDI, ale w 1.6 TDI jest zdecydowanie ciszej przy takich prędkościach. Nie zgadzam się z tym, że silnik MPI 102KM jest cichszy od TDI 105KM.
                  • 4slash Re: Ciszej pracuje? 19.02.13, 11:09
                    Poziom halasu tylko przy duzych prędkosciach w TDI (nawet w 1,6 TDI CR) jest porównywany z FSI. Przy pracy silnika na wolnych obrotach, na zimno, przy jeździe po mieście i z predkościami do 100 km/h silnik benzynowy jest o wiele cichszy. Największa róznica jest po odpalenu na zimno ale nawet po rozgrzanu benzynowego prawie nie słychać a diesla od razu mozna rozpoznać po klekocie.
                    Sam jeżdzę Octavia II 1,9 TDI, a kumpel Fabią 1,2 TSI - Fabia jest bardzo cicha.
                    Jeździłem oczywiscie (bo bym sie nie wypowiadał) również Octavią 1,6 FSi, Golfem IV 1,6 FSI, Leonem I 1,6 - było bardzo cicho, fajnie zestopniowana skrzynia w Seacie z długą jedynką.
                    • mapo0 A 1.6 MPI? 19.02.13, 11:45
                      A 1.6 MPI jeździłeś albo masz porównanie? Bo cały czas piszesz o 1.6 FSI.
                      • 4slash Re: A 1.6 MPI? 19.02.13, 13:00
                        Jeździłem 1,6 MPI 8 zaworów 102 KM i 1,6 FSI 16 zaworów i 115 KM. jezeli pytasz o głosności to identyczna. Jeżeli chodzi o charakterystykę silników to różna. Jeżeli chodzi o zużycie paliwa podobne.
    • polokokt Re: Współczesny diesel wart polecenia 17.02.13, 19:39
      przy przebiegu 20 tys km rocznie, to szukaj zdecydowanie benzyny z gazem albo takiej co dobrze znosi instalacje gazową. To są zazwyczaj proste silniki benzynowe, nie ma drogich elementów. Wiec tylko kwestia dobrego montazu, potem regularne serwisy, które nie są drogie i masz pezproblemowe auto. Diesel jest OK, jak sie duzo lata w trasie. Po miescie niestety to juz nie jest ta ekonomia.

Pod gaz z aut segmentu C to mogę polecić Vectre C 1.8 140 KM. silnik polecany do gazu.
      A jak chcesz koniecznie diesla, to Mondeo 1.8 TDCi 125 KM jest pozbawiony wiekszosci drogich elementów, które mają wieksze silniki w tym modelu.
      • ulubiony19 Re: Współczesny diesel wart polecenia 17.02.13, 19:53
        > A jak chcesz koniecznie diesla, to Mondeo 1.8 TDCi 125 KM jest pozbawiony wieks
        > zosci drogich elementów, które mają wieksze silniki w tym modelu.

Szkoda tylko, że takie Mondeo to okropne auto.
        • polokokt Re: Współczesny diesel wart polecenia 17.02.13, 22:13
          okropne ... bo?
      • qqbek Vectra i Mondeo to kompakty? Mam wrażenie... 18.02.13, 13:37
        polokokt napisał:
        > Pod gaz z aut segmentu C to mogę polecić Vectre C 1.8 140 KM. silnik polecany d
        > o gazu.

Jeśli Vectra to segment C, to zaczynam mieć wrażenie, że coś mnie w życiu ominęło.
        Inna sprawa, że rzeczywiście silniki GM dobrze znoszą gaz. To samo można powiedzieć jednak o Octavii (spory kompakt) z wolnossącym benzyniakiem 1,6.

> A jak chcesz koniecznie diesla, to Mondeo 1.8 TDCi 125 KM jest pozbawiony wieks
        > zosci drogich elementów, które mają wieksze silniki w tym modelu.

Mondeo też kompakt?
        Kurde bele - tyle razy tym jeździłem, w błędnym przeświadczeniu, że jadę sporym (do tego kombi) pojazdem segmentu "D"... dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu.
        Co do polecania komukolwiek Mondeo z silnikiem 1.8 TDCi, to powiem tyle - chyba ostatnim dobrym Dieslem Forda był 1,8 TD.
        • polokokt Re: Vectra i Mondeo to kompakty? Mam wrażenie... 18.02.13, 18:51
          biję się w pierś i przyznaję do zapędzenia trochę.
          W takim razie, żeby pozostać w konwensji pytania (segment C) ja pozwolę sobie, zwrócić uwagę także na Hyunday i30 lub Kia Ceed. Z tego co znajomy kiedyś szukał, za podobne pieniądze, można mieć auto lepiej wyposażone a raczej nie gorsze od "uznanych" marek.

A z ciekawostek, dzisiaj byłemw salonie Forda w Warszawie. Stoi tam nowy Focus z silnikiem 1.6 chyba 100 lub 105 KM i z fabrycznym LPG. Cena 47900 PLN (o ile pamietam, na pewno ponizej 50 tys pln). Wyposazenie nie najwyzsza opcja, ale jest wszystko co trzeba....
    • dawidek66666 Re: Współczesny diesel wart polecenia 17.02.13, 22:50
      Ja na twoim miejscu nie przejmował bym się Pdfem, a raczej cena naprawy wtryskiwaczy. To jest dopiero polka cenowa, ale mam ciekawy namiar na firmę w , której w bardzo dobrej cenie możesz regenerowac i chyba turbiny wtryski czy pompę Tekst linka. Jak będziesz miał problem to warto tam zaglądnąć bo warsztat na poziomie i ceny do przyjęcia.
    • alfik7 Re: Współczesny diesel wart polecenia 18.02.13, 10:22
      Teorie nt. awaryjności diesli biorą się z ich przebiegów. Idę o zakład, że 90% sprzedanych diesli idzie do firm, gdzie lekko nie mają i w ciągu 3-5 lat, wykręcają po 200-300 tys., tak lekko licząc.
      Więc sorki muchomorki ale po tylu km coś wypada, żeby siadło, szczególnie DPF, czy turbo, które są częściami jak świece czy alternator. Nie ma zmiłuj.
      Jeździłem nowymi dieslami i nie miałem ŻADNYCH problemów z dwumasą, wtryskami, turbiną. Ale to był MÓJ samochód i dbałem o niego. Znałem ludzi, którzy podobnie jak ja, nie mieli problemów z takimi silnikami.
      A potem wchodzę na jakieś forum i czytam: mam PROBLEM z DIESLEM - ratunku, psuje się szrot. I pytam gościa skąd to auto: no jak to skąd, okazyjny 5 latek, bezwypadek, z Holandii po dziadku (diesel w wersji sport, 170 KM).
      Reszta komentarzy oczywiście w stylu: eeee bo te dizle to się dzisiaj psują (piszą benzynowcy, od wolnossących 1.4 - 1.6, robiący 15 tys. w rok, głównie po mieście).
      • polokokt Re: Współczesny diesel wart polecenia 18.02.13, 10:40
        ale to przeciez jasne jak slonce. Wystarczy popatrzec na oferty. sprowadzane auta z silnikiem diesla juz po 3 latach maja przebiegi miedzy 100 a 200 tys km. Co ciekawe, tej samy klasy auto ale 5-6 letnie ma przebieg bardzo podobny. To co, zachodni sąsiedzi, którzy tez potrafia liczyc, przez trzy lata jezdza a potem odstawiaaja samochody na kolki... ?

Dlatego lepiej kupic takie auto, ktore jest tanie w serwisowaniu. Nie ma drogich czesci....
        • mosfet29 Re: Współczesny diesel wart polecenia 18.02.13, 12:53
          W Niemczech 90% Passatow to samochody rejestrowane na firme , jesli wyodrebnic z tego tylko te z silnikiem diesla to ten udzial bedzie jeszcze troszke wiekszy .
          To daje obraz co jest sprowadzane i skad sie biora opinie o duzej awaryjnosci diesli. Wiec jesli diesel to tylko z pewnej reki lub nowy.
          U znajomego w firmie sa 3 dwuletnie octavie 2.0 tdi i kazda przerobila po 200-250 tys. Zadnych kloptow z silnikiem poki co
          • polokokt Re: Współczesny diesel wart polecenia 18.02.13, 18:57
            w nowych fabrycznie silnikach, to o jedynym problemie jakim slyszalem, to czyszczenie DPF'a jak ktoś jezdzi tylko po miescie. Ale jak ktoś lata chociaż trochę poza miastem, lub na szybszych odcinkach, to problem juz nie istnieje. Ja mam okazję ujeżdzać służbowo nową Fabię 1.6 TDI 90KM. Przejechałem prawie 30 tys km w rok i ani razu nie byłem w serwisie poza wymianą oleju po 15 tys km. A znajomego żona ma taki sam silnik w nowym Polo (róznica taka, że w Polo jest montowana 6-cio biegowa skrzynia) to przez rok juz dwa razy była w ASO na odpłatnym czyszczeniu DPFa (kilkaset PLN za każdą wizytę). Ale Ona jeździ tylko po Warszawie, a ja dużo latam po wszelkich trzypasmówkach i A2 Wawa- Poznan.

Inna sprawa że ten 1.6 TDI nie jest tak oszczedny jak stary 1.9 TDI... W trasie przy 120-130 km/h stałej prędkości ledwo mi schodzi poniżej 6 litrów.... A średnie z całego jeźdzenia mam na razie na poziomie 6,4 litra....
    • adrian_ktostam Re: Współczesny diesel wart polecenia 01.03.13, 15:27
      A co się stało z 3-letnim Polo z wypierdzianą tapicerką kupionym za pół ceny?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka