Dodaj do ulubionych

TŁUMACZENIA

15.06.05, 16:58
Może tu będziemy wrzucać rzeczy, któe zostały przetłumaczone z innych języków.
Fajnie by było, aby oprócz tłuamczenia podawać również orginalne źródło
(najczęściej pewnie to będzie adres stronki internetowej) Czytałam sobie
angielskie linki na stronie pani Ani.. Jak zaczęłam je tłumaczyć to już nie
było tak różowo, nie wrzucam na razie nic stamtąd, bo są jakieś zdania,
których jeszcze nie roszyfrowałam (chyba za mało chemi i biologii uczyłam się
w liceum) wink
Obserwuj wątek
    • mala_diablica ENCEFALOPATIA HASHIMOTO 15.06.05, 17:01
      ENCEFALOPATIA HASHIMOTO: Krótkie przedstawienie

Zapalenie tarczycy Hashimoto jest autoimmunologiczną chorobą tarczycy, która
      jest najpowszechniejszą przyczyną niedoczynności tarczycy. Bardzo rzadkim stanem
      powiązanym z zapaleniem tarczycy Hashimoto jest Encefalopatia Hashimoto.
      Podobnie jak przeciwciała w zapaleniu tarczycy Hashimoto atakują tarczycę, tak w
      Encefalopatii przeciwciała atakują neurony/ komórki nerwowe w mózgu.
      Encefalopatia Hashimoto jest dosyć rzadka tzn. jest tylko około kilkunastu
      tuzinów zdiagnozowanych pacjentów w USA. Prawdopodobnie jest o wiele więcej
      niezdiagnozowanych ludzi cierpiących na tą chorobę. Ponieważ jest mało znana i
      objawy są głównie neurologiczne, bardzo łatwo jest postawić mylną diagnozę lub
      można nie dostrzec choroby. Objawy często prowadzą to błędnej diagnozy
      neurologicznej.

Część z najpowszechniejszych objawów Encefalopatii Hashimoto to:
      - dezorientacja
      - psychoza
      - drżenie/ dygotanie
      - problemy z pamięcią i koncentracją
      - drgnięcia/ szarpnięcia w mięśniach i brak koordynacji
      - bóle głowy
      - częściowy paraliż prawej strony
      - problemy z mówieniem
      Czasami pacjenci są mylnie zdiagnozowani jako ci, którzy mieli udar, bądź
      chorują na chorobę Alzheimera. Zwykle poziom przeciwciał Hashimoto będzie
      wysoki, a pacjent może mieć również zdiagnozowane zapalenie tarczycy Hasmioto,
      ale poziom TSH może być w normie.

Stan może pojawić się u nastolatków (w wieku młodzieńczym) ale jest bardziej
      prawdopodobne, że nie będzie on dostrzeżony. Objawy u nastolatków w
      przeciwieństwie do dorosłych często obejmują ataki padaczkowe, zagubienie i
      halucynacje. Pogorszenie wyników szkolnych jest również częstym symptomem wraz z
      postępującym obniżeniem zdolności poznawczych. Poziom autoprzeciwciał tarczycy
      powinien być oceniany u nastolatków z tymi objawami, pomimo prawidłowych
      poziomów hormonów tarczycy.

Podstawowym leczeniem Encefalopatii Hashimoto jest doustne branie leków
      kortykosteroidowych –np. Prednison/Prednizon. Encefalopatia Hashimoto jest
      nawracającym stanem, branie doustnie kortykosteroidów może utrzymać u pacjentów
      taki stan, z którym mogą sobie poradzić.

ŻRÓDŁO: thyroid.about.com/cs/hashimotos/a/encephalopathy.htm (Hashimoto's
      Encephalopathy: A Brief Introduction)
      • mala_diablica Re: ENCEFALOPATIA HASHIMOTO 15.06.05, 17:05
        i już widzę błędy wink hihi W USA Zdignozowanych jest tylko kilka tuzinów a nie
        kilkanaście wink Za dużo się w to gapiłam wink Zawsze ktoś mądrzejszy może poprawiać big_grin
      • hashi-tess Re: ENCEFALOPATIA HASHIMOTO 15.06.05, 17:47
        Twoje tłumaczenia, to duża sprawa.
        Serdeczne dzięki.
        Tess
        • hahashi Re: ENCEFALOPATIA HASHIMOTO 16.06.05, 09:10
          Jak to pięknie z Twojej strony, że pozwalasz nam przeczytać coś nowego na temat
          hashi. Bez Ciebie ja i chyba wiele innych są bez szans (niestety kłania się
          brak znajomości języka). Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas.
          Pozdrawiam
          Hahashi
    • mala_diablica PALENIE A CHOROBY TARCZYCY 17.06.05, 00:20
      ZRODLO: www.thyroid-info.com/articles/smoking.htm

PALENIE I CHOROBY TARCZYCY -Smoking and Thyroid Disease
      BADANIE POWIĄZAŃ- Exploration of the Connections

Jeżeli chodzi o palenie papierosów i choroby tarczycy, to są 3 główne pytania
      jakie pacjenci sobie zadają:

1. Jaki jest związek pomiędzy paleniem papierosów a chorobą tarczycy?
      2. Czy jest gorzej palić papierosy jeżeli ma się chorobę tarczycy?
      3. Czy to przypadek, że diagnozy niedoczynności tarczycy u ludzi czasami
      pojawiają się niedługo po rzuceniu palenia?

Spójrzmy na odpowiedzi

Dym tytoniowy zawiera substancje, które wpływają na działanie tarczycy. Jednym
      ze składników dymu tytoniowego jest cyjanek, który przekształcany jest w
      tiocyjanian, który działa jako czynnik przeciw-tarczycowy. , bezpośrednio
      hamujący jodochwytność (wychwytywanie jodu ) i syntezę hormonów. Jest wiele
      innych składników dymu, które mogą działać przeciw tarczycy, zmniejszać wiązanie
      trijodotyroniny.... decrease the binding of triiodothyronine to its receptors or
      its post-receptor actions in the liver, muscle, or other organs; or both. (nie
      wiem jak przetłumaczyć to z tym wiązaniem i receptors, post –receptor action
      –to jest działanie poza recpetorowe???)

Badania pokazują, że palacze są bardziej narażeni na powiększenie tarczycy i
      jest możliwe, że delikatne powiększenie tarczycy u palaczy może być znakiem
      zakłóceń/ zaburzeń tarczycy.

Artykuł “Palenie Papierosów i Tarczyca”crying "Cigarette Smoking and the Thyroid,)
      przedstawiony 12 października 1995 w „The New England Journal of Medicine” mówi,
      że palenie łączy się z wieloma nieprawidłowościami w działaniu tarczycy, i że
      jest mało prawdopodobne że palenie ma tylko jeden pojedynczy wpływ na gruczoł
      tarczycy. U kobiet z niedoczynnością tarczycy, palenie obniża wydzielanie
      hormonów przez tarczycę i ich działanie.

Specyficzne relacje, które są ważne do rozpoznania występują pomiędzy chorobą
      tarczycy a paleniem.

ZAUWAŻ: Jeżeli nie masz żadnej choroby tarczycy, ale planujesz rzucić palenie:
      Po pierwsze… dobrze dla Ciebie. Jeżeli chcesz się cieszyć dobrym zdrowiem, zrób
      badanie TSH przed rzuceniem. Później po rzuceniu, jeżeli okaże się że masz
      więcej niż małe przybranie na wadze powiązane z rzuceniem palenia, lub jeśli
      powszechne objawy rzucenia utrzymują się dłużej niż zazwyczaj, odwiedź swojego
      lekarza żeby zbadać poziom TSH, żeby zobaczyć czy nie wiąże się to ze stanem
      tarczycy

IM DŁUŻEJ I WIĘCEJ PALIŁEŚ, TYM WIĘKSZE RYZYKO CHORÓB TARCZYCY
      Badanie z marca 2000 roku przedstawione w „Archives of Internal Medicine”
      przekonywało, że palenie jest powiązane z większym ryzykiem rozwinięcia się
      klinicznej jawnej choroby tarczycy. Ich dane także sugerowały że narastająca
      konsumpcja papierosów jest czynnikiem ryzyka, wyraźnie zaznaczanym w
      autoregresywnej chorobie tarczycy.

PALENIE ZWIĘKSZA RYZYKO CHOROBY GRAVES- BASEDOWA
      Zgodnie z artykułem w “Journal of the Amercian Medical Association” z 27
      stycznia 1993 roku, palacze mają dwa razy większe prawdopodobieństwo niż
      niepalący na rozwinięcie się u nich choroby Gravesa. Zgodnie z tym badaniem,
      palenie prawdopodobnie pogarsza problemy z oczami u ludzi z chorobą Gravesa.

W sierpniu 2000 roku przedstawione zagadnienie “Tarczycy” sugerowało, że
      czynniki środowiskowe takie jak palenie, bardziej niż genetyczne prawdopodobnie
      predysponują określone osoby z autoregresyjną chorobą tarczycy do poważnej
      choroby Gravesa

PALENIE ZWIĘKSZA RYZYKO CHORÓB OCZU ZWIĄZANYCH Z TARCZYCĄ
      Najbardziej dramatycznym skutkiem palenia dla tarczycy jest jego powiązanie z
      nadczynnością tarczycy- chorobą Gravesa, a zwłaszcza z oftalmopatią Gravesa.
      Zgodnie z artykułem “Journal of the Amercian Medical Association” z 27 stycznia
      1993. palenie także pogarsza problemy z oczami u ludzi z chorobą Gravesa.
      Badacze ostatnio również dowiedzieli się, że palenie obniża efektywność leczenia
      chorób oczu związanych z tarczycą. Naukowcy przejżeli jeszcze raz wyniki 300
      pacjentów z chorobą Gravesa i z łagodnymi objawami ocznymi leczonymi samym
      radiojodem albo radiojodem ze steroidami, oraz także przejrzeli wyniki 150
      pacjentów z poważnymi powikłaniami ocznymi, którzy otrzymywali steroidy i
      radioterapię.

Pośród tych pacjentów z chorobą Gravesa, którzy mieli łagodne objawy oczne,
      palacze mieli większe prawdopodobieństwo rozwoju bardziej poważnych chorób oczu
      związanych z tarczycą niż niepalący. Leczenie radiojodem i steroidami chorób
      oczu związanych z tarczycą było cztery razy bardziej efektywne (w radzeniu sobie
      z objawami tarczycowych chorób oczu) u niepalących w stosunku do palących. Taką
      samą zależność można było zaoobserowować u pacjentów z poważnymi chorobami oczu
      związanymi z tarczycą.

PALENIE ZWIĘKSZA RYZYKO ZACHOROWANIA NA CHOROBĘ HASHIMOTO
      Jedno badanie sugeruje także, że palenie może zwiększyć ryzyko niedoczynności
      tarczycy u pacjentów z zapaleniem tarczycy typu Hashimoto.

ZWIĄZEK POMIĘDZY RZUCANIEM PALENIA A POCZĄTKIEM CHOROBY HASHIMOTO
      Wracając do roku 1996, wysłałam prośbę do forum??? alt.support.thyroid o
      informację od innych kobiet, które tak jak ja miały zdiagnozowaną niedoczynność
      po rzuceniu palenia. Przestałam palić w lipcu 1995 roku, i niedługo po tym
      zdiagnozowano u mnie niedoczynność. Więc zaczęłam się zastanawiać nad związkiem
      pomiędzy chorobami tarczycy a paleniem.

Otrzymałam bardzo dużą liczbę odpowiedzi od kobiet, które mówiły, że także
      zdiagnozowano u nich niedoczynność niedługo po rzuceniu palenia.

Nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie czy rzucenie palenia „tiggers”
      (tajemnicze słówko, mogę się tylko domyślać co oznacza winkczy ujawnia po prostu
      problemy z tarczycą- na pewno istnieje jakiś związek.
      W badaniu, które przeprowadziłam na niemal 1000 pacjentów, 11% badanych zostało
      zdiagnozowanych na chorobę tarczycy w ciągu 3 miesięcy od rzucenia palenia. 18%
      badanych miało zdiagnozowaną chorobę tarczycy w ciągu 6 miesięcy od rzucenia
      palenia.

Moja teoria jest taka, że palenie/ nikotyna stwarza sztuczny wysoki metabolizm,
      który maskuje zmęczenie/ ospałość zwykle występujące w niedoczynności. Kiedy
      palacz przestaje palić, maskowanie znika, i wszystkie objawy niedoczynności
      związane z metabolizmem i tarczycą są odczuwalne.
      Dla palaczy niezdiagnozowane dysfunkcje tarczycy, bez odpowiedniego leczenia
      hormonami tarczycy, przy rzuceniu palenia wiążą się z metabolicznym/ przybraniem
      na wadze…… metabolic/weight gain double whammy, as they lose the appetite
      suppressant, metabolism-upping effects of nicotine, and experience the full
      effects of the hypothyroidism. (nie do końca wiem o co chodzi ale kończy się na
      wszystkich, pełnych efektach niedoczynności.. Może ktoś to bardziej skuma niż jawink

DLACZEGO POWINIENEŚ RZUCIĆ PALENIE?
      Jeżeli cierpisz na chorobę tarczycy, powinieneś rzucić palenie TERAZ. Palenie
      może i często pogorszy twoje już istniejące problemy z tarczycą, i jeżeli masz
      chorobę Gravesa albo chorobę oczu związaną z tarczycą, musisz KONIECZIE rzucić
      palenie żeby zapobiec dalszym postępującym problemom i pogorszeniu się problemów
      z oczami

ZRODLO: www.thyroid-info.com/articles/smoking.htm

(w niektórych momentach poddałam się, bo nie byłam w stanie jakoś sensownie
      czegos przetłumaczyć. a raczej nie wiedzialam generalnie o co tak naprawde
      chodzi tongue_out I przypominam, że sa to tylko moje jakieś tam tłumaczenia, ktore mogą
      zawierać błędy ( a raczej na pewno je zawierają) wink)
      • domini32 Re: PALENIE A CHOROBY TARCZYCY 17.06.05, 10:18
        Dzięki bardzo za tłumaczenie, znalazałam wreszcie coś dla siebiesmilechoroba
        Gravsa-basedowa, tylko ze ja nie palę i nie paliłam.Jakbyś coś przypadkiem
        ciekawego znalazła o Gravsie to daj znać, albo skopij link,żeby Ciebie nie
        nadwyrężać. Jeszcze raz dzięki wielkie
        i pozdrawiam
        D.
        p.s. Podeslę to mojej siostrze, która jara dwie paczki dziennie
        • mala_diablica PALENIE A GRAVES (polski art) 28.06.05, 17:20
          Polski artykuł, ale to tak przy okazji skoro taka tematyka tu była

Palenie tytoniu

Chociaż wśród chorych na chorobę Gravesa stwierdzono większy odsetek palaczy, to
          nie wykazano związku przyczynowego pomiędzy paleniem tytoniu a ujawnieniem
          autoimmunologicznych chorób tarczycy (23). Palenie tytoniu wydaje się nie
          oddziaływać istotnie na funkcję tarczycy, chociaż zależność ta nie została
          jednoznacznie określona (24,25). Może to wskazywać na to, że palenie nie ma
          decydującego wpływu na układ immunologiczny, wystarczającego do wystąpienia
          choroby tarczycy. Jednak liczne doniesienia, dowodzące szkodliwego działania
          palenia tytoniu na przebieg oftalmopatii w chorobie Gravesa mogą sugerować, że
          palenie związane jest z oddziaływaniem innym niż mechanizmy immunologiczne (np.
          niedokrwienie, wolne rodniki) lub/i że wpływ palenia na układ immunologiczny
          staje się istotny w skojarzeniu ze zmianami immunopatologicznymi towarzyszącymi
          chorobom tarczycy, ujawnionym przez inne czynniki.

Pierwsze doniesienia dotyczące wpływu palenia tytoniu na GO pojawiły pod koniec
          lat osiemdziesiątych. Hagg i Asplund wykazali, że w grupie 12 chorych z GO 83%
          stanowili palący, przy czym w grupie chorych na chorobę Gravesa-Basedowa bez
          oftalmopatii odsetek ten wynosił tylko 46%, a w grupie kontrolnej tylko 31%
          (26). W badaniu Bartaleny i wsp. 64% kobiet z grupy 307 chorych z GO i 48% ze
          167 chorych na chorobę Gravesa bez oftalmopatii paliło papierosy, podczas gdy
          udział palących w grupach chorych z wolem guzowatym nadczynnym, wolem guzowatym
          obojętnym i chorobą Hashimoto wynosił około 30% (27). Shine i wsp. stwierdzili,
          że 53 na 85 chorych z GO było palaczami papierosów (62%) w porównaniu do 13% i
          14% dwóch grup kontrolnych (28). Ponadto badacze ci stwierdzili, że ilość
          wypalanych papierosów w ciągu roku jest wprost proporcjonalna do odsetka chorych
          z GO o ciężkim przebiegu. W badaniu Balazsa i wsp. 36 z 38 chorych z GO
          stanowili palący (95%), w porównaniu z 10 palącymi na 45 osób z chorobą
          Gravesa-Basedowa bez jawnej oftalmopatii (29). Wśród 62 chorych z GO poddanych
          analizie przez Winsa i wsp. (30) i 24 włączonych do badań Tallstedta i wsp. (31)
          znalazło się odpowiednio 48% i 79% palących. Prummel i wsp. (23) zauważyli nie
          tylko zwiększenie współczynnika ryzyka opftalmopatii o 7,7% i pogorszenie jej
          przebiegu, ale też wykazali większy odsetek palaczy wśród chorych na chorobę
          Gravesa-Basedowa bez oftalmopatii w porównaniu z grupą kontrolną. Bartalena i
          wsp. (24) wykazali, że w grupie GO palaczy charakteryzowało większe nasilenie
          zmian ocznych, przy czym nie obserwowano korelacji pomiędzy ilością wypalanych
          papierosów czy okresem trwania nałogu a stopniem nasilenia zmian ocznych.
          Pfeilschifter i Ziegler (32) w badaniu prospektywnym obserwowali 253 chorych z
          nadczynnością tarczycy w przebiegu choroby Gravesa-Basedowa i wykazali, że u
          palących blisko trzykrotnie częściej stwierdza się wytrzeszcz i podwójne
          widzenie w porównaniu z niepalącymi. W badaniu tym stwierdzono też, że ilość
          wypalanych dziennie papierosów jest niezależnym czynnikiem ryzyka wystąpienia
          GO. Nie wykazano podobnej zależności dla długość trwania nałogu, a co więcej, u
          byłych palaczy ryzyko wystąpienia GO było niższe w porównaniu do palących w
          okresie przeprowadzania badania. Tellez i wsp. (33) wykazali częstsze
          występowanie GO u przedstawicieli rasy kaukaskiej w stosunku do rasy azjatyckiej
          (42% vs. 7,7%) i po uwzględnieniu czynnika etnicznego wykazali prawie
          2,5-krotnie większe ryzyko wystąpienia GO u palaczy w stosunku do niepalących.

Bartalena i wsp. stwierdzili pogorszenie GO po zastosowaniu jodu radioaktywnego
          tylko u 4 z 68 (5%) niepalących chorych z oftalmopatią i aż u 19 z 32 palaczy z
          GO (23%), zaś skojarzone leczenie radiojodem i prednizonem przyniosło poprawę u
          37 z 58 niepalących (64%) i tylko u 13 z 87 palących (15%). Wśród chorych z
          zaawansowaną oftalmopatią poddanych radiojodoterapii w skojarzeniu z
          kortykosteroidami obserwowano zadowalające efekty u 61 z 65 niepalących (94%) i
          58 z 85 palących (68%) (34). W grupie chorych z GO objętych naszymi badaniami
          wszyscy podawali w wywiadzie przebyte leczenie jodem radioaktywnym lub/i palenie
          papierosów (35).

Przedstawione dane dość jednoznacznie wskazują na niekorzystny wpływ palenia
          tytoniu na występowanie i przebieg oftalmopatii oraz pogorszenie odpowiedzi na
          radiojodoterapię i leczenie kortykosteroidami.

Mechanizm szkodliwego działania palenia na ujawnienie, przebieg i leczenie GO
          pozostaje niejasny. Drażniącym wpływem dymu tytoniowego można wytłumaczyć
          jedynie objawy zapalenia spojówek. Za obrzęk powiek i tkanek zewnątrzgałkowych
          oraz wzrost ciśnienia śródgałkowego w pewnym stopniu odpowiedzialne mogą być
          wolne rodniki, których wzmożoną produkcję obserwuje się u palących, a które z
          kolei pobudzają namnażanie fibroblastów tkanek oczodołu i wytwarzanie
          hydrofilnych glikozaminoglikanów. Metcalfe i wsp. wykazali, że niedotlenienie
          sprzyja wzmożonej produkcji glikozaminoglikanów przez fibroblasty zarówno w
          warunkach podstawowych, jak i po stymulacji INFγ, TNFα i IL-1 (36). Jednak wiele
          zjawisk stwierdzanych w przebiegu GO takich, jak naciek komórek
          immunokompetentnych w tkance zagałkowej, wzmożone wydzielanie cytokin czy
          nasilona ekspresja cząsteczek adhezyjnych sugeruje, że palenie wpływa na reakcje
          immunologiczne prowadzące do rozwoju oftalmopatii. Możliwe jest, że dym
          tytoniowy zawiera substancje, które zmieniają strukturę receptora dla TSH i
          przez to czynią go bardziej immunogennym lub/i zmniejszają tolerancję
          immunologiczną dla autoantygenów wspólnych dla tkanek tarczycy i oczodołu. Dym
          papierosowy może też potencjalnie uwrażliwiać tkanki oka na czynniki patogenne
          wiodące do ujawnienia i nasilenia GO. Cohen i wsp. wywołali autoimmunologiczne
          zapalenie tarczycy pochodną antracenu obecną w dymie papierosowym (37). Możliwe
          jest, że pewną rolę w patogenezie GO może odgrywać wzrost miana przeciwciał
          skierowanych przeciwko tyreoglobulinie, której stężenie w surowicy palaczy jest
          zwiększone (38). Ludgate i wsp. stwierdzili bowiem podobieństwo struktury
          tyreoglobuliny do acetylocholinesterazy obecnej w płytkach nerwowo-mięśniowych
          mięśni zewnątrzgałkowych i mogącej stanowić istotny autoantygen (39). Inni
          autorzy poddają w wątpliwość rolę tego mechanizmu w patogenezie GO (40).

Palenie może mieć udział w rozwoju GO, oddziałując na produkcję i uwalnianie
          cytokin, których rola w patogenezie GO jest w ostatnich latach uznawana za
          kluczową. Mack i wsp. wykazali wzmożoną ekspresję HLA-DR na powierzchni
          fibroblastów po dodaniu substancji smolistych lub nikotyny i IFNγ (41).
          Niedotlenienie związane z paleniem może nasilać produkcję i uwalnianie IL-1 i
          IL-6 przez komórki śródbłonka (42). IL-1 uwalniana przez komórki jednojądrzaste
          nacieku zapalnego, pobudzone limfocyty T oraz fibroblasty uważana jest za ważny
          czynnik pobudzający namnażanie fibroblastów oczodołu, wytwarzanie hydrofilnych
          glikozaminoglikanów, białek szoku cieplnego i cząsteczek adhezyjnych (43). W
          warunkach fizjologicznych czynikiem równoważącym prozapalne działanie IL-1α i
          IL-1β jest rozpuszczalny antagonista interleukiny 1 (sIL-1RA), który wiąże się
          kompetencyjnie z receptorem dla IL-1 i blokuje go. Tan i wsp. wykazał, że u
          palących chorych z GO stwierdza się niższe stężenie sIL-1RA w porównaniu z
          niepalącymi chorymi z GO (44). Hofbauer i wsp. potwierdzili te obserwacje, a
          ponadto zauważyli zależność pomiędzy stężeniem sIL-1RA a odpowiedzią na
          teleradioterapię: im niższe było wyjściowe stężenie sIL-1RA i stopień jego
          wzrostu po napromienianiu, tym gorszy był efekt leczenia (45). Z tymi danymi
          zgodne są także badania in vitro, które wskazują, że fibroblasty tkanek oczodołu
          chorych z GO wykazują zmniejszoną ekspresję IL-1 RA w stosunku do fibroblastów
          pochodzących z oczodołów osób zdrowych (46).

Być może palenie upośledza nadzór immunologiczny nad pojawiającymi się
      • dorota069 Re: PALENIE A CHOROBY TARCZYCY 24.01.06, 19:48
        Dobry wieczór,

To bardzo ciekawe. Ja też znacznie przytyłam po rzuceniu palenia (paliłam 10
        lat), wcześniej pojawiły się inne problemy, w rezultacie zdiagnozowano u mnie.
        Hashi.
        A propos czy to tajemnicze słowko to nie jest przypdakiem "triggers" - jeśli
        tak to oznacza mniej więcej : wyzwala, wzubdza, inicjuje...
        Pozdrawiam.
    • mala_diablica 3. Zapalenie tarczycy typu Hashimoto 22.06.05, 11:27
      Poniżej przetłumaczony taki ogólny artykuł o Zapaleniu tarczycy typu
      Hashimoto... Jak zwykle uprzedzam o możliwości zaistnienia błędów w tłumaczeniu
      (zawsze można zajrzeć do żródła orginalnego)A poza tym nigdy nie można ręczyc
      za to, czy to co piszą to prawda tongue_out hihi

ŹRÓDŁO: www.ecureme.com/emyhealth/data/Hashimoto's_Thyroiditis.asp

Zapalenie tarczycy typu Hashimoto - znane też jako przewlekłe limfocytowe
      zapalenie tarczycy

OPIS:
      Zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest najpowszechniejszą formą choroby tarczycy
      w Stanach Zjednoczonych, i jest także najpowszechniejszą formą zapalenia
      tarczycy. Ma tendencję do przebiegania w rodzinach (mój dopisek: chodzi pewnie o
      kwestię dziedziczenia) i znacznie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. W
      tym stanie, gruczoł tarczycy jest zazwyczaj powiększony, powodując u pacjenta
      rozwinięcie się niedoczynności tarczycy. Leczenie zwykle związane jest z
      zastąpieniem hormonów tarczycy (mój dopisek tłumacząc niedosłownie: Leczenie
      zwykle wiąże się z podawaniem leków mających zastąpić hormony tarczycy).

OBJAWY:
      - Gruczoł tarczycy jest zazwyczaj całkowicie (na całej powierzchni) powiększony,
      nie tylko w jednym miejscu/ obszarze. Gruczoł tarczycy jest zwykle twardy i nie
      wrażliwy/ nie delikatny przy dotyku
      - W niektórych przypadkach gruczoł tarczycy może właściwie się kurczyć
      - W przypadku powiększenia tarczycy, gruczoł tarczycy może uciskać na inne
      struktury znajdujące się w szyi (mój dopisek: zapewne chodzi o inne narządy
      znajdujące się w szyji)
      - Najczęściej osoby mające zapalenie tarczycy typu Hashimoto cierpią na objawy
      niedoczynności (zmęczenie, letarg/ospałość, zmniejszenie przemiany materii)
      - W niektórych przypadkach ostrej, silnej infekcji, gruczoł tarczycy może nagle
      uwolnić swoje zapasy hormonów tarczycy, czasowo powodując objawy nadczynności
      tarczycy
      - U innych może się rozwinąć choroba Gravesa, która także powoduje objawy
      nadczynności
      - Ludzie chorujący na chorobę Hashimoto mogą również cierpieć na chroniczne/
      przewlekłe zmęczenie/ wyczerpanie, suchość oczu, suchość w ustach/ buzi,
      depresję. Niektórzy mogą mieć łagodną formę Miastenii (Myasthenia Gravis), która
      powoduje osłabienie mięsni oczu.
      Część z tych objawów może się utrzymywać nawet w przypadku leczenia choroby
      Hashimoto
      - Wiele osób może chorować na Hashimoto i nigdy nie mieć żadnych objawów

MÓJ DOPISEK: polskie strony internetowe dotyczące Myasthenia Gravis - pierwsze
      stronki które rzuciły mi się w oczy po wpisaniu w google:
      - www.webmedia.pl/miasten/
      - www.idn.org.pl/szczecin/tzchm-szczecin/strony/miastenia.htm (w tymże
      artykule: Miastenia jest chorobą rzadko spotykaną, a co za tym idzie mało znaną
      w społeczeństwie!! Podkreślam to wiadomo dlaczego wink
      - slpc.vip.interia.pl/ ( w tymże artykule: MIASTENIA "MYASTHENIA GRAVIS"
      jest bardzo rzadką chorobą autoimmunologiczną . Choruje na nią ok. 8 osób na 100
      000 ludności. (dane z 2002r.) W związku z tym jest mało znaną nawet wśród
      lekarzy, a zupełnie nie znaną w społeczeństwie.
      Podkreślam, że autor w artykule wspomina o ŁAGODNEJ postaci tej choroby. Być
      może pisząc to miał na myśli po prostu osłabienie mięśni mogące być jednym z
      objawów Hashimoto. Miastenia (nużliwość mięśni) jest chorobą autoimmunologiczną.
      I jak widać w artykułach liczba osób chorujących na nią jest bardzo mała.
      Wracając do artykułu:

PRZYCZYNA / POWÓD :
      - Choroba występuje z powodu systemu odpornościowego, który atakuje gruczoł
      tarczycy. Nie jest jasne dlaczego system odpornościowy tak robi.
      - Określone lekarstwa, takie jak GCSF (modulator systemu odpornościowego,),
      Amiodarone (polska nazwa Amiodaron), Interleukin-2, Alpha Interferon mają
      tendencję do zwiększania prawdopodobieństwa zaatakowania tarczycy przez układ
      odpornościowy
      - Także zapalenie tarczycy typu Hashimoto częściej obserwuje się u osób, które w
      swojej diecie mają ekstra/ dodatkowy jod (mój dopisek: chodzi pewnie o to, że
      częściej chorobe Hashimoto obserwuje się u tych, którzy mają sporo jodu w swojej
      diecie, czyli w posiłkach)
      - Zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest częściej obserwowane u ludzi z
      zapaleniem wątroby C, chorobami zapalnymi jelit, syndromem Tunera oraz Celiakią.

(mój dopisek o tej ostatniej chociażby na stronie www.celiakia.pl- chodzi
      oczywiście o nietolerancję glutenu, www.resmedica.pl/zdart6006.html )
      Mój dopisek :
      - GCSF-- to skrót od granulocyte colony stimulating factor, po polsku jest to
      czynnik stymulujący granulocytów / czynnik wzrostu granulocytów/ czynnik
      stymulujący wzrost kolonii granulocytów.
      - Amiodarone-- Zapalenie tarczycy spowodowane amiodaronem Amiodaron może
      indukować dwa główne typy zaburzeń czynności tarczycy. Istnieje też postać
      mieszana łącząca w sobie cechy obu typów…..
      (informacje o tych rzeczach jak widać da się znaleźć na stronkach, trzeba by
      tylko hasełka w wyszukiwarkę wpisać)
      Dalej artykuł:
      JAK SIĘ STAWIA DIAGNOZĘ:
      - Większość ludzi z zapaleniem tarczycy typu Hashimoto ma zwiększony poziom
      przeciwciał przeciw tyreoglobulinie (antithyroglobulin antibodies) i przeciwciał
      przeciw peroksydazie tarczycowej (antithyroid peroxidase antibodies) (Mój
      dopisek: nie wiem czy tak się tłumaczy te przeciwciała)
      - W zależności od tego czy pacjent ma nadczynność czy niedoczynność, poziom TSH
      może być obniżony, podwyższony bądź normalny
      - Często T3, T4 jest zwykle niskie (Most often, T4 and T3 uptake is usually low
      –chyba o sam poziom T3,T4 chodzi)
      - A Nuclear scan with radioactive iodine may be high. –chodzi tu chyba
      scyntygrafie tarczycy za pomocą jodu radioaktywnego (tylko nie wiem co „może być
      wysokie”wink
      - Jeżeli diagnoza nie jest pewna, i jeżeli jest jakiekolwiek podejrzenie raka,
      sugerowana jest biopsja gruczołu tarczycy

LECZENIE:
      - Leczenie zapalena tarczycy typu Hashimoto- jeżeli pacjent jest z
      niedoczynnością tarczycy lub ma powiększoną tarczycę, wole(obrzęk/ obrzmienie w
      przedniej części szyi, tzw wole) podaje się Levothyroxine -Lewotyroksynę
      (zastępstwo hormonu tarczycy)
      - Jeżeli pacjent nie ma niedoczynności i tarczyca nie jest powiększona, to może
      być monitorowany bez brania leków, ale musi mieć badany poziom hormonów
      tarczycy. Bliższe badania są doradzane w przypadku, gdy rozwinie się niedoczynność
      - Długoterminowe prognozy są bardzo dobre. Większość ludzi z ta chorobą może być
      łatwo leczona.

Specjalne informacje:
      1 Zapalenie tarczycy typu Hashimoto może być powiązane z chorobą Addisona,
      niedoczynnością tarczyc, cukrzycą, złośliwą anemią, marskością wątroby żółciową,
      czy też z bielactwem nabytym. Jest ważne, aby ludzie z tą chorobą mieli
      sprawdzone czy nie mają tych zaburzeń.
      2 Jeżeli tylko część tarczycy jest powiększona, wykluczony musi zostać rak i
      chłoniak.
      3. Jeżeli pozwoli się na powiększenie gruczołu tarczycy, może on spowodować
      paraliż strun głosowych oraz trudności z połykaniem i oddychaniem.
      • upadlyaniol Re: 3. Zapalenie tarczycy typu Hashimoto 22.06.05, 13:31
        wszystko przetłumaczyłaś doskonale. gratuluję
        • to-ja-007 Re: 3. Zapalenie tarczycy typu Hashimoto 22.06.05, 18:17
          a to nie byl zespol/syndrom Turnera?

druga uwaga - pod koniec jest niedozcynnosc tarczyc
          chyba albo niedoczynnosc tarczycy albo przytarczyc ......
          • mala_diablica Re: 3. Zapalenie tarczycy typu Hashimoto 22.06.05, 18:50
            chodzi o samą literówkę (jeżeli tak to miało być of kors niedoczyność tarczycY...
            • mala_diablica Re: 3. Zapalenie tarczycy typu Hashimoto 22.06.05, 19:02
              A jeżeli to jakies uwagi co do treści to od razu zaznaczam, że z biologii to
              prymuską nie byłam, a takze nie jestem oczytana w temacie tarczycy wink
              Może ktoś by cos też potłumaczył wink
    • mala_diablica 4. NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY PODCZAS CIĄŻY WPŁYWA... 22.06.05, 16:04
      Jeden z artkułów, do którego link był podany na stronie pani Ani... (zawsze
      zaglądajcie do źródła- jak znacie język, bo wiele rzeczy może się okazać że po
      swojemu jest przetłumaczone wink

ŹRÓDŁO: bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/319/7209/533/a?37c68601f3

NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY PODCZAS CIĄŻY WPŁYWA NA INTELIGENCJĘ DZIECKA

Zgodnie z nowym badaniem kobiety w ciąży z nie leczoną niedoczynnością rodzą
      dzieci z nieco niższym IQ, Jednak eksperci nie zgadzają się w tym, czy różnica
      ta jest wystarczająca żeby uzasadniać rutynowe monitorowanie/ badania
      przesiewowe (routine screening) kobiet w ciąży.

Badanie prowadzone przez zespół z Fundacji na rzecz Badań Krwi (Foundation for
      Blond Reserach) w Sacrborough, miało sprawdzić czy nie wykryta albo
      nieodpowiednio leczona niedoczynność tarczycy matki podczas ciąży jest powiązana
      z niższym IQ potomka przy nieobecności niedoczynności u noworodka.

Badacze zmierzyli koncentrację TSH w próbkach surowicy zebranej od 25216 kobiet
      w ciąży w latach 1987-1990. Później przeprowadzili 15 testów- test na
      inteligencję, test języka, uwagi, osiągnięć szkolnych, zdolności czytania,
      wzrokowo-ruchowych. Badania przeprowadzone były na dzieciach w wieku od 7 do 9
      lat urodzonych przez kobiety z normalnym i wysokim poziomem TSH. Żadne z dzieci
      nie miało wrodzonej niedoczynności. (New England Journal of Medicine
      1999;341:549-55).

Dzieci, urodzone przez 62 kobiety z poziomem TSH przy albo ponad 98-tego
      centila, uzyskały niższe wyniki we wszystkich 15 testach ( zgodnie z badaniem).
      IQ, punktowane wg skali inteligencji Wechslera dla dzieci, było średnio o 4
      punkty niższe u tych dzieci niż u dzieci urodzonych przez 124 dobrane
      kontrolowane kobiety (matched control women tak przetłumaczyć??) 15% dzieci
      matek z niedoczynnością tarczycy miało IQ równe 85 lub mniej, porównując z 5%
      dzieci normalnych matek. Dzieci, urodzone przez 48 kobiet z niedoczynnością
      tarczycy, która nie była leczona podczas ciąży, miały poważniejsze problemy. Ich
      IQ osiągnęło wynik średnio 7 punktów niższy niż u tych „kontrolowanych”, i 19%
      miało wynik niższy niż 85.

Badacze dostrzegli że 15 z 62 kobiet z wysokim poziomem/ koncentracją
      tyreotropiny było zdiagnozowanych przed ciążą, a 14 z tych kobiet było leczonych
      z powodu tego stanu podczas ciąży. Wysoka koncentracja w surowicy krwi
      przeciwciał przeciw peroksydazie. tarczycowej była dostrzeżona u 77% kobiet z
      niedoczynnością tarczycy, wskazując na przewlekłe zapalenie tarczycy/ wole
      Hashimoto.
      W towarzyszącym/ załączonym artykule w New England Journal of Medicine, Dr
      Robert Utiger sugeruje, że pieniądze na screening- monitorowanie.masowe badanie
      populacji w celu wykrycia określonej choroby/ badania przesiewowe/ (tak się
      tłumaczy screening??) mogłyby być wydane na populacje/ludność- szerokie
      starania, aby poprawić działanie tarczycy przez zredukowanie niedoboru jodu.

Nie wiem jak mam screening tłumaczyć w tym artykule:
      - masowe badanie populacji w celu wykrycia określonej choroby, badanie
      przesiewowe, skrining, ekranowanie, osłanianie
      - monitorowanie??
      Ale ogólny sens chyba da się zrozumieć wink
    • mala_diablica 5.TARCZYCOWE CHOROBY OCZU 23.06.05, 00:06
      Źródło: thyroid.about.com/cs/relatedconditions/a/eyedisease.htm

TARCZYCOWE CHOROBY OCZU/ OFTOMALOPATIA GRAVESA- OBJAWY I LECZENIE

Jest wiele różnych nazw, które możesz odnaleźć na autoregresyjny stan oczu,
      który jest często obserwowany wraz z chorobą tarczycy, włączając:
      - Tarczycowa Choroba Oczu - Thyroid Eye Disease (w skrócie TED)
      - Oftomalopatia Gravesa
      - Orbitopatia tarczycowa
      - Orbitopatia Gravesa

Tarczycowa choroba oczu jest autoregresywnym stanem oka, oddzielnym/odrębnym od
      choroby tarczycy, często obserwowanym razem z chorobą Gravesa. Stan, jakkolwiek,
      jest obserwowany u ludzi z żadnymi innymi objawami zaburzeń tarczycy, i od
      czasu do czasu u pacjentów z chorobą Hashimoto. U większości pacjentów jednak
      nie rozwinie się tarczycowa choroba oczu, a jeśli tak, to tylko łagodnie.

OZNAKI I OBJAWY TARCZYCOWEJ CHOROBY OCZU

Oznaki i objawy obejmują:
      - bół w oczach, ból przy patrzeniu w górę, na dół, na boki
      - suchość, swędzenie, suchość oczu, trudność noszenia szkieł kontaktowych
      - zapalenie i obrzęk oka oraz otaczającej tkanki
      - obrzęk tkanki oczodołu, który powoduje że oko zostaje wypchnięte do przodu-
      wytrzeszcz, który może spowodować, że cierpiący na tarczycową chorobę oczu będą
      mieli wyrzeczone - lub wyłupiaste oczy
      - przekrwione oczy
      - podwójne widzenie (lekarze nazywają to diplopią)
      - osłabione widzenie

Tarczycowa choroba oczy jest znana, że przebiega w różnych stopniach ciężkości i
      może także wchodzić w okresy remisji. Jeżeli jest nieaktywna przez okres około
      pół roku to jest mniej prawdopodobne że powróci. Leczenie tarczycowej choroby
      oczu rozciąga się od kropli do oczu i maści po , w bardzo rzadkich przypadkach,
      operacje. W bardzo małym procencie pacjentów może być wymagana orbital
      decompression -dekopresja oczodołowa (nie wiem czy to tak po polsku się nazywa)

• mala_diablica Poziom T4 powinien być w górnej granicy... 27.06.05, 20:42
      Link do tego artykułu pochodzi ze stronki pani Ani.
      ŻRÓDŁO:

"POZIOM TYROSKYNY (T4) POWINIEN BYĆ W GÓRNEJ GRANICY PRZEDZIAŁU NORM"
      (u pani Ani tytuł był przetłumaczony "T4 w górnej połowie przedziału norm"

Jednomyślność zdania na temat postępowania z chorym na niedoczynność tarczycy i
      nadczynność tarczycy jest tak zachwycająca, że nieprawdopodobne jest żeby
      wzniecać większą debatę. Jedna kwestia powinna być podkreślona w części
      dotyczącej leczenia niedoczynności tarczycy. „Poprawna dawka (tyroksyny) jest
      taka, która przywraca stan prawidłowej czynności tarczycy i łagodzi objawy. U
      większości pacjentów to zostanie osiągnięte przez dawkę tyroksyny skutkującą
      normalnym lub niewielko podniesionym poziomem tyroksyny w surowicy.

Badanie na podstawie korespondencji 174 pacjentów z niedoczynnością tarczycy ,
      którzy napisali do Brytyjskiej Fundacji Tarczycy (British Thyroid Foundation)
      pokazało, że 26 osób nie poprawiło do takiego stopnia na który liczyli lub
      którego fundacja się spodziewała. (nie wiem czy tak to ma brzmieć) Część z tych
      pacjentów nie była leczona wystarczająco długo żeby doświadczać pełnych
      korzyści, inni mieli jakieś dodatkowe choroby, lecz większość była nieleczona.
      Pacjenci z niedoczynnością tarczycy zwykle czują się najlepiej kiedy poziom T4
      (total thyroxine- całkowita tyroksyna) lub FT4 (free thyroxine –wolna tyroksyna)
      jest w pobliżu górnej granicy/ górnego końca przedziału norm lub gdy jest nawet
      niewiele ponad nim, jak to jest w jednoznacznym stanowisku. Jest ważne, aby to
      podkreślić, ponieważ poziom T4 lub FT4 w surowicy blisko dolnej granicy lub
      środka przedziału norm niekoniecznie wskazuje, że pacjent jest w stanie
      nieprawidłowej czynności tarczycy.

7.XII.1996
    • hashi-tess Re: TŁUMACZENIA 23.01.06, 08:51
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka