bubenty 23.07.13, 17:25 Mam pytanie. Jak interpretowac zapis ze kierowca musi miec komplet zapasowych żarówek? Czy wystarczy ze mam 2 żarówki czy taką ilość i rodzaj żarowek ile moje auto posiada (przód, stop, przeciwmgielne itd)? Link Zgłoś Obserwuj wątek
bemeta to juz nieaktualne... 23.07.13, 19:02 Ten wymog zostal zniesiony w 2010 roku, nie musisz wozic ze saba zadnych zarowek. Ktos w koncu nawet w Hiszpanii sie zapytal: ¿a zarowki do ksenonow tez? ¿a jak ktos ma fabryczne ledy to cale lampy ma wozic? Gasnicy tez nie potrzebujesz. Holowanie "na lince" zabronione. Apteczka nie jest obowiazkowa. Pozdro, bart. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: to juz nieaktualne... 23.07.13, 19:33 Potrzebujesz gaśnicę i trójkąt Czyli to co MUSI mieć auto zarejestrowane w Polsce j. Link Zgłoś
bemeta Jeep... niezupelnie tak jest... 23.07.13, 20:45 Nie pisze co musisz miel zeby dojechac do Hiszpanii (gasnica nie jest tu obowiazkowa) tylko w co musi albo nie musi byc wyposazony samochod zarejestrowany w Hiszpanii. A jezeli chodzi o przepisy hiszpanskie to obowiazkowe sa DWA trojkaty ostrzegawcze oraz kamizelka odblaskowa ktora musisz miec w kabinie zeby moc ja zalozc i w niej wysiasc w razie awarii. Mam tu 2 ogory zarejestrowane :) A swoja droga to jest jakas konwencja ktora to wyjasnia, jakby nie bylo, zapasowe zarowki sa niepotrzebne. Pozdro, Bart. Link Zgłoś
marusmk Re: wyposażenie auta w hiszpanii 23.07.13, 22:21 Formalnie to musisz mieć to co obowiązuje w Polsce. Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym Link Zgłoś
bubenty Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 07:40 dzieki za odpowiedzi, ale wg tego linku jasno jest napisane ze komplet zarowek musi byc a to jest artykul z sierpnia 2012 www.autocentrum.pl/za-granica/hiszpania/dla-kierowcow/ Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 09:27 powtórzę DUŻYMI literami: auto zarejestrowane w Polsce MUSI spełniać wymagania NASZE czyli gaśnica i trójkąt różne kamizelki, apteczki, drugie trójkąty, uwaga - NAWIGACJE ale tylko bez radarów (Czesi próbowali fikać) - mieć można, ale nie trzeba.... Gliniarzom za granicą należy i trzeba się czasem postawić. Celują w tym Szwajcarzy i Austryjacy... Z roku na rok coraz słabiej, ale zdarza się... jeep Link Zgłoś
kontik_71 Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 09:30 To samo robili Niemcy i gdyby ludzie potrafili i nie bali sie im pokazac, ze sie myla, to sprawa nie musialaby sie opierac o MSZ. Link Zgłoś
kontik_71 Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 09:28 Artykul opisuje to co sie powinno miec aby w razie kontroli nie musiec sie wyklocac z policja. Jesli ktos nie ma ochoty na ustepowanie bzdurnym wymogom, np te nieszczesne zarowki, to dobrze jest miec wydruk zalacznika 5 do Konwencji w danym jezyku :) Jadac przez Francje powinienes miec przy sobie jednorazowy alkomat. Jakos tak to prawnie upchneli, ze nie jest to wyposazenie auta tylko "wyposazenie" osoby prowadzacej i nie podlega Konwencji. Tym bym sie bardziej martwil niz zarowkami :) Link Zgłoś
tomek854 Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 14:59 > Jadac przez Francje powinienes miec przy sobie jednorazowy alkomat. Jakos tak t > o prawnie upchneli, ze nie jest to wyposazenie auta tylko "wyposazenie" osoby p > rowadzacej i nie podlega Konwencji. Tym bym sie bardziej martwil niz zarowkami > :) Ale coś im nie wyszło, bo niedawno stwierdzili, że oczywiscie dalej trzeba, ale obcokrajowcow bedą tylko upominać. Pewnie już przegrali parę spraw i zwinęli ogon pod siebie, jak Niemcy z zapisem czasu pracy dla kierowców busików :) Link Zgłoś
nazimno Informacja o upominaniu jest nieprawdziwa. 24.07.13, 15:05 Przepis o alkomatach zostal juz w styczniu 2013 roku zawieszony: www.thelocal.fr/20130124/france-motorists-drivers-suspends-law-on-breathalyser-tests Link Zgłoś
bubenty Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 17:15 a mógłby ktos podac mi link gdzie znajde ta konwencje wiedenska? bo to co znalzałem moiw tylko o ruchu pieszych, ochronien rowerzystow i sygnalizacji manewrow. o wyposazeniu auta nic nie pisze pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_wiede%C5%84ska_o_ruchu_drogowym Link Zgłoś
bubenty Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 17:21 juz znalazłem, tylko tam jest kilkadziesiat stron postanowien. ktos wie jaki artykul o tym mowi? Link Zgłoś
nazimno Oryginal: 24.07.13, 17:39 www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/conventn/Conv_road_traffic_EN.pdf Link Zgłoś