Dodaj do ulubionych

wyposażenie auta w hiszpanii

23.07.13, 17:25
Mam pytanie. Jak interpretowac zapis ze kierowca musi miec komplet zapasowych żarówek? Czy wystarczy ze mam 2 żarówki czy taką ilość i rodzaj żarowek ile moje auto posiada (przód, stop, przeciwmgielne itd)?
Obserwuj wątek
    • bemeta to juz nieaktualne... 23.07.13, 19:02
      Ten wymog zostal zniesiony w 2010 roku, nie musisz wozic ze saba zadnych zarowek.
      Ktos w koncu nawet w Hiszpanii sie zapytal:
      ¿a zarowki do ksenonow tez?
      ¿a jak ktos ma fabryczne ledy to cale lampy ma wozic?

Gasnicy tez nie potrzebujesz.
      Holowanie "na lince" zabronione.
      Apteczka nie jest obowiazkowa.
      Pozdro,
      bart.
      • jeepwdyzlu Re: to juz nieaktualne... 23.07.13, 19:33
        Potrzebujesz gaśnicę i trójkąt
        Czyli to co MUSI mieć auto zarejestrowane w Polsce
        j.
        • bemeta Jeep... niezupelnie tak jest... 23.07.13, 20:45
          Nie pisze co musisz miel zeby dojechac do Hiszpanii (gasnica nie jest tu obowiazkowa) tylko w co musi albo nie musi byc wyposazony samochod zarejestrowany w Hiszpanii.
          A jezeli chodzi o przepisy hiszpanskie to obowiazkowe sa DWA trojkaty ostrzegawcze oraz kamizelka odblaskowa ktora musisz miec w kabinie zeby moc ja zalozc i w niej wysiasc w razie awarii.
          Mam tu 2 ogory zarejestrowane :)
          A swoja droga to jest jakas konwencja ktora to wyjasnia, jakby nie bylo, zapasowe zarowki sa niepotrzebne.
          Pozdro,
          Bart.
    • marusmk Re: wyposażenie auta w hiszpanii 23.07.13, 22:21
      Formalnie to musisz mieć to co obowiązuje w Polsce.
      Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym
      • bubenty Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 07:40
        dzieki za odpowiedzi, ale wg tego linku jasno jest napisane ze komplet zarowek musi byc a to jest artykul z sierpnia 2012
        www.autocentrum.pl/za-granica/hiszpania/dla-kierowcow/
        • jeepwdyzlu Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 09:27
          powtórzę DUŻYMI literami:
          auto zarejestrowane w Polsce MUSI spełniać wymagania NASZE
          czyli gaśnica i trójkąt
          różne kamizelki, apteczki, drugie trójkąty, uwaga - NAWIGACJE ale tylko bez radarów (Czesi próbowali fikać)
          - mieć można, ale nie trzeba....
          Gliniarzom za granicą należy i trzeba się czasem postawić.
          Celują w tym Szwajcarzy i Austryjacy...
          Z roku na rok coraz słabiej, ale zdarza się...
          jeep
          • kontik_71 Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 09:30
            To samo robili Niemcy i gdyby ludzie potrafili i nie bali sie im pokazac, ze sie myla, to sprawa nie musialaby sie opierac o MSZ.
        • kontik_71 Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 09:28
          Artykul opisuje to co sie powinno miec aby w razie kontroli nie musiec sie wyklocac z policja.
          Jesli ktos nie ma ochoty na ustepowanie bzdurnym wymogom, np te nieszczesne zarowki, to dobrze jest miec wydruk zalacznika 5 do Konwencji w danym jezyku :)

Jadac przez Francje powinienes miec przy sobie jednorazowy alkomat. Jakos tak to prawnie upchneli, ze nie jest to wyposazenie auta tylko "wyposazenie" osoby prowadzacej i nie podlega Konwencji. Tym bym sie bardziej martwil niz zarowkami :)
          • tomek854 Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 14:59
            > Jadac przez Francje powinienes miec przy sobie jednorazowy alkomat. Jakos tak t
            > o prawnie upchneli, ze nie jest to wyposazenie auta tylko "wyposazenie" osoby p
            > rowadzacej i nie podlega Konwencji. Tym bym sie bardziej martwil niz zarowkami
            > :)

Ale coś im nie wyszło, bo niedawno stwierdzili, że oczywiscie dalej trzeba, ale obcokrajowcow bedą tylko upominać. Pewnie już przegrali parę spraw i zwinęli ogon pod siebie, jak Niemcy z zapisem czasu pracy dla kierowców busików :)
            • nazimno Informacja o upominaniu jest nieprawdziwa. 24.07.13, 15:05
              Przepis o alkomatach zostal juz w styczniu 2013 roku zawieszony:

www.thelocal.fr/20130124/france-motorists-drivers-suspends-law-on-breathalyser-tests
      • bubenty Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 17:15
        a mógłby ktos podac mi link gdzie znajde ta konwencje wiedenska? bo to co znalzałem moiw tylko o ruchu pieszych, ochronien rowerzystow i sygnalizacji manewrow. o wyposazeniu auta nic nie pisze
        pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_wiede%C5%84ska_o_ruchu_drogowym
        • bubenty Re: wyposażenie auta w hiszpanii 24.07.13, 17:21
          juz znalazłem, tylko tam jest kilkadziesiat stron postanowien. ktos wie jaki artykul o tym mowi?
          • nazimno Oryginal: 24.07.13, 17:39

www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/conventn/Conv_road_traffic_EN.pdf
            • bubenty Re: Oryginal: 24.07.13, 18:01
              a ktory punkt mowi o wyposazeniu auta?
              • nazimno Przeczytaj. Masz, co chciales. 24.07.13, 19:39

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka