klosag 24.07.13, 21:11 planuję wymienić autko, planuję wydać do 15tyś , na czym oko zatrzymać??? Czy diesel, czy benzyna nie ma znaczenia, no może być diesel:))) Link Zgłoś Obserwuj wątek
przemekthor Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 24.07.13, 21:30 Kup za 10 zeta w kiosku poradnik "samochody używane do 15.000" wydany przez motor - kapitalna lektura, rzetelny materiał, co kupić w tym budżecie. Link Zgłoś
klosag Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 25.07.13, 11:18 dzięki za podpowiedź:))) Link Zgłoś
do.ki ja bym zainwestował w rower 24.07.13, 21:45 sam tak robię. Dzięki ładnej pogodzie przez cały tydzień nie tykałem żadnego pojazdu silnikowego przez tydzień. Dojeżdżałem 24 km w jedną stronę rowerem codziennie i to ma dodatni wpływ na zdrowie. Nie zaśmiecaj dróg. Rozważ rower. Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: ja bym zainwestował w rower 25.07.13, 08:19 zimą też ma na ty rowerze pedałować? I w deszczu? A jak dojedzie to co, wykąpać się i przebrać? Link Zgłoś
klosag Re: ja bym zainwestował w rower 25.07.13, 11:19 dokładnie, nie mam możliwości w pracy brać prysznica, odpowiedzialne stanowisko, trzeba się prezentować :))) Link Zgłoś
jeepwdyzlu nie o tym ta dyskusja, ale rower jest OK 25.07.13, 14:10 zimą też ma na ty rowerze pedałować? I w deszczu? A jak dojedzie to co, wykąpać się i przebrać? ------------------- W KOpenhadze czy Berlinie zobaczysz ludzi w garniturach na rowerach. Jadą spokojnie i nie za szybko - więc się nie spocą. Rowery mają łańcuchy w obudowach, przerzutki w piastach, sznurki na błotnikach tylnych, zatem nawet w deszcz jak narzucisz obszerną pelerynę - dojedziesz suchy i elegancki. Zatem - rower dla człowieka na poważnym stanowisku - absolutnie TAK. (Premier Norwegii, nadburmistrz Berlina, mer Londynu - wszyscy ci ludzie nie wstydzą się dojazdu do pracy na rowerku...) A jak latka lecą - jak mnie - polecam rowerek elektryczny. Bajka. Naprawdę... jeep Link Zgłoś
klosag Re: ja bym zainwestował w rower 25.07.13, 11:16 Rower to ja mam ekstra:)) jeżdżę jak mam wolne 3, 4*w tyg i ok 30km tak więc dzięki za poradę:) Link Zgłoś
do.ki Re: ja bym zainwestował w rower 25.07.13, 21:08 No ja nie mogę sobie pozwolić na taki luksus jak jeżdżenie rowerem gdy mam wolne ani by jeździć bez konretnego celu, więc kiedy się da, dojeżdżam do pracy rowerem (17 lub 24 km w jedną stronę). Link Zgłoś
qqbek Kolejna Astra? 24.07.13, 22:29 Ja tak zrobiłem. Co prawda F-ka się mi nie posypała, tylko skasowana w wypadku została, ale teraz od 3-ch lat "G" i nie narzekam nadmiernie (tzn. stara bida - po trochu się psuje, naprawy wychodzą tanio, więc narzekać nie ma na co). Tylko, że w budżecie w/w ja 3 lata temu rozważać mogłem tylko "G", Ty dziś masz do wyboru i "G" i "H" :) Link Zgłoś
klosag Re: Kolejna Astra? 25.07.13, 11:17 chyba nie chce juz astry szybko rdzewieją , no nie wiem jak nowsze modele się sprawują, dużo nie zdziałam za ta kaskę... Link Zgłoś
qqbek Re: Kolejna Astra? 25.07.13, 12:11 klosag napisała: > chyba nie chce juz astry szybko rdzewieją , no nie wiem jak nowsze modele się s > prawują, dużo nie zdziałam za ta kaskę... Za te pieniądze masz teraz już G "Classic" z Gliwic, z lat 2004-2007 gdzieś, albo H z początku produkcji (2004, może 2005). Ja mam "G" z 2000/01 roku i grama rdzy na niej, więc nie wiem co masz do rdzewienia (z resztą w chwili wypadku moja "F"-ka miała prawie 17 lat i też pordzewiała nie była (rude zaczęło dopiero wyłazić w "miejscu typowym" czyli przy korku wlewu paliwa - ale pozostałe 3 błotniki, nadkola, progi, drzwi, podwozie, maska, klapa - wszystkie te elementy były jeszcze "tip-top"). A tak szczerze - jak przyszedł rzeczoznawca z TU sprawczyni, obejrzeć wrak, to się dziwił, bo twierdził, że pierwszy raz widzi Astrę F z tego rocznika bez rdzy :) Tak więc "F"-ki się z rudym bardzo lubiły. Co innego "G" - tutaj poza nadkolami raczej nie wychodzą ogniska korozji - GM na tyle dopracowało zabezpieczenia, że jak samochód nie miał uszkodzonej warstwy zabezpieczającej, to raczej nie będzie "gnił". Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Kolejna Astra? 29.07.13, 18:11 qqbek napisał: > klosag napisała: > > > chyba nie chce juz astry szybko rdzewieją , no nie wiem jak nowsze modele > się s> > prawują, dużo nie zdziałam za ta kaskę... > Ja mam "G" z 2000/01 roku i grama rdzy na niej, więc nie wiem co masz do rdzewi > enia (z resztą w chwili wypadku moja "F"-ka miała prawie 17 lat i też pordzewia > ła nie była (rude zaczęło dopiero wyłazić w "miejscu typowym" czyli przy korku > wlewu paliwa Po 2000 roku większość modeli ma ocynk i jeśli nie było bite to nie rdzewieje...Moje Polo też;-) Link Zgłoś
jeepwdyzlu kup clio 25.07.13, 08:59 za 15 tys kupisz auto 5 letnie bierz benzynę, będzie mało kłopotliwa a jak koniecznie potrzebujesz samochód większy to może c4 albo 207 Czemu te? Bo francuzy, zatem rynek w Polsce ich nie docenia i za małe pieniądze kupisz auto w miarę młode... Powodzenia! jeep Link Zgłoś
misiaczek1281 a może Polo IV? 25.07.13, 12:43 Nie dlatego że ja taki mam ale dlatego że jest solidny:)...Ocynk więc nie zardzewieje....tanich części mnóstwo...dobrze trzyma wartość i łatwo go odsprzedać:)....tylko nie kupuj 3 cylindrowego silnika bo jest głośny...najlepiej 1,4 16V albo 1,9 SDI :) Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: a może Polo IV? 25.07.13, 12:48 Przez ostatni rok jazdy jedyne co mi zardzewiało to tłumik (wymiana 140 zł)... oprócz tego olej,filtry,łącznik stabilizatora za 50 zł,żarówka za 10 zł i nic więcej się nie zepsuło ;-) Link Zgłoś
klosag Re: kup clio 09.08.13, 21:56 znalazłam kuszące C4 i się zastanawiam, trochę bym musiała dołożyć do tych 15tyś.. ale zastanawiam się jeszcze:) Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: kup clio 11.08.13, 22:11 klosag napisała: > znalazłam kuszące C4 i się zastanawiam, trochę bym musiała dołożyć do tych 15ty > ś.. ale zastanawiam się jeszcze:) C4? haha:) nie kupuj tego:) Link Zgłoś
fuiio Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 26.07.13, 00:10 Biedne angole za 3k£ by kupily 5 lexusow GS300 ale w bogatej ojczyznie gdzie swiatli jego przedstawiciele jako swiatelka narodu jedyne takie w eurokouchozie ustalaja po ktorej stronie tylko moze zasiasc kierowca w wehikule, sprawily ze na vauxhalla kosztujacego tyle co dniowka na zmywaku niestety musisz zabulic 5 miesiecznych pensji miejscowego profesora...to cena tutejszego prestizu wiec glowa do gory! Link Zgłoś
dr.hayd Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 29.07.13, 10:57 Nie piszesz jaką wersją Astry F jeździsz. Zakładam, że to co masz teraz w zupełności Ci wystarcza i nie szukasz samochodu większego, szybszego, itd. Astra to oczywiście klasa C, ale klasa B już od kilku lat dorównuje klasie C sprzed dwóch dekada pod względem wymiarów, a pod względem osiągów i wyposażenia nawet ją przewyższa. Budżet nie za wielki, dlatego ja radzę przyjrzeć się również klasie B. Polo jest drogie, ale Fabii wybór duży i łatwo trafić na dobry egzemplarz. Na codzienne dojazdy do pracy nawet najsłabszy 3-cylindrowy silnik wystarczy. W tej cenie można też trafić na bardzo zadbane egzemplarze Hyundaia Getz lub Renault Thalia - jak wyglądają każdy widzi, osiągami nie powalają, ale to bezproblemowe samochody na codzienne dojazdy. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 29.07.13, 18:08 dr.hayd napisał: > Nie piszesz jaką wersją Astry F jeździsz. Zakładam, że to co masz teraz w zupeł > ności Ci wystarcza i nie szukasz samochodu większego, szybszego, itd. > Astra to oczywiście klasa C, ale klasa B już od kilku lat dorównuje klasie C sp > rzed dwóch dekada pod względem wymiarów, a pod względem osiągów i wyposażenia n > awet ją przewyższa. > Budżet nie za wielki, dlatego ja radzę przyjrzeć się również klasie B. Polo jes > t drogie, ale Fabii wybór duży i łatwo trafić na dobry egzemplarz. Na codzienne > dojazdy do pracy nawet najsłabszy 3-cylindrowy silnik wystarczy. W tej cenie m > ożna też trafić na bardzo zadbane egzemplarze Hyundaia Getz lub Renault Thalia > - jak wyglądają każdy widzi, osiągami nie powalają, ale to bezproblemowe samoch > ody na codzienne dojazdy. Polo jest drogie? owszem...kosztuje 2 tys.zł więcej niż Fabia z tego samego rocznika...ale Polo to auto solidne i nie tak obciachowe jak Fabia (przysłowiowy emeryt ze wsi w słomkowym kapeluszu za kierownicą;-) hehe ;-) Link Zgłoś
dr.hayd Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 01.08.13, 20:58 Mega miszcz znawca od polo napisał, że polo jest 2 tys. droższe od Fabii. 2 tys. zł to 2 komplety NOWYCH opon plus 2 akumulatory lub 10 tankowań do pełna - ile na tym przejedzie Fabia/Polo - 6 tys. km? - tyle co miszcz mega znafca przejeżdża w rok. Polo, Fabia i Ibiza to bliźniacze samochody. Polo różni się od Fabii: 1) stylizacją - co kto lubi, co się komu podoba; 2) dzięki odmiennej stylizacji Fabia jest odrobinę bardziej obszerna w środku 3) większa podaż używanych Fabii - więc łatwiej trafić na dobry i niezajeżdżony egzemplarz; 4) Fabia jest tańsza - po co przepłacać? Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 01.08.13, 21:17 dr.hayd napisał: > Mega miszcz znawca od polo napisał, że polo jest 2 tys. droższe od Fabii. 2 tys > . zł to 2 komplety NOWYCH opon plus 2 akumulatory lub 10 tankowań do pełna - il > e na tym przejedzie Fabia/Polo - 6 tys. km? - tyle co miszcz mega znafca przeje > żdża w rok. > Polo, Fabia i Ibiza to bliźniacze samochody. > Polo różni się od Fabii: > 1) stylizacją - co kto lubi, co się komu podoba; > 2) dzięki odmiennej stylizacji Fabia jest odrobinę bardziej obszerna w środku > 3) większa podaż używanych Fabii - więc łatwiej trafić na dobry i niezajeżdżony > egzemplarz; > 4) Fabia jest tańsza - po co przepłacać? 1.No przecież napisałem że polo i fabia są bliźniacze...po co się powtarzasz miszczu i wyzywasz? 2. Polo ma styl...a Fabia jest dla dziadka w kapeluszu słomkowym - po to przepłacać:) 3. Ja trafiłem na niezajeżdżony egzemplarz Polo więc figę łatwiej panie znafco ! 4. Dogryźć misiaczkowi - bezcenne...za wszystko inne zapłacisz karta mastercard hehe Link Zgłoś
dr.hayd Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 05.08.13, 10:12 misiaczek1281 napisał: > 1.No przecież napisałem że polo i fabia są bliźniacze...po co się powtarzasz > miszczu i wyzywasz? A "Złote Myśli Smerfa Ważniaka" już przeczytałeś? > 2. Polo ma styl...a Fabia jest dla dziadka w kapeluszu słomkowym - po to przepł > acać:) To zależy w której wsi. Kiedyś w niemieckiej gazecie czytałem wywiad z członkiem zarządu Volkswagena, który powiedział, że Polo to samochód dla sprzątaczek, studentów i ogólnie ludzi, których nie stać na Golfa i prezentują niską kulturę techniczną. > 3. Ja trafiłem na niezajeżdżony egzemplarz Polo więc figę łatwiej panie znafco > ! A Mietek z Morąga trafił na tirówkę bez syfa. > 4. Dogryźć misiaczkowi - bezcenne...za wszystko inne zapłacisz karta mastercard > hehe Oczywiście używaną, nowa karta jest za droga ;-)) Link Zgłoś
jeepwdyzlu ale misiaczek już raz się odsłonił 05.08.13, 10:25 i przyznał, że: -jest kobietą -auta kupuje nowe i wymienia co 2 lata -jeździ nową kią -polo na oczy nie widział -bold mu się włączył jesienią 2007 i nie umie go wyłączyć Najserdeczniej jeep Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: ale misiaczek już raz się odsłonił 05.08.13, 11:06 jeepwdyzlu napisał: > i przyznał, że: > -jest kobietą > -auta kupuje nowe i wymienia co 2 lata > -jeździ nową kią > -polo na oczy nie widział > -bold mu się włączył jesienią 2007 i nie umie go wyłączyć > > Najserdeczniej > jeep Eee tam...To był inny misiaczek ...misiaczek12811 ;-) Jakiś oszust się podszywał ...oryginalny misiaczek jest od lat tylko jeden: 1. Gdybym był kobietą to bym miał nick: misia ;-) 2. Nowych aut nie kupuję...szkoda tracić na wartości:) 3. Jaką Kią? 4. Codziennie oglądam na oczy Polo ;-) 5. Bold włączyłem z myślą o tobie żeby moje wypowiedzi były widoczne i żebyś moje argumenty mocniej przyswajał...chyba włączę też skośnego kursora bo coś kiepsko kumasz:) 6. Powiedz ile ci pali ten silnik 2,4 ? Jak smok? hehe:) Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 05.08.13, 11:24 dr.hayd napisał: > > 1.No przecież napisałem że polo i fabia są bliźniacze...po co się powt > arzasz > > miszczu i wyzywasz? > > A "Złote Myśli Smerfa Ważniaka" już przeczytałeś? nie czytam bajek...cwaniactwo mam we krwi hehe;-) > > 2. Polo ma styl...a Fabia jest dla dziadka w kapeluszu słomkowym - po to > przepł > > acać:) > > To zależy w której wsi. Kiedyś w niemieckiej gazecie czytałem wywiad z czło > nkiem zarządu Volkswagena, który powiedział, że Polo to samochód dla sprzątacze > k, studentów i ogólnie ludzi, których nie stać na Golfa i prezentują niską kult > urę techniczną. ...Przeczytaj ze mną wywiad: Polo jest dla tych którzy nie chcą przepłacać za Golfa żeby wozić nim powietrze,żeby łatwiej było zaparkować i droższych części nie kupować do Golfa:) hehe:) > > > 3. Ja trafiłem na niezajeżdżony egzemplarz Polo więc figę łatwiej panie > znafco A Mietek z Morąga trafił na tirówkę bez syfa. Fajnych masz kolegów...pozdrów Mietka:) > > > 4. Dogryźć misiaczkowi - bezcenne...za wszystko inne zapłacisz karta mast > ercard> > hehe > > Oczywiście używaną, nowa karta jest za droga ;-)) Auto to nie karta....nie musi być używana żeby była tańsza:) hehe Link Zgłoś
greges58 Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 02.08.13, 04:59 myślę tak: Polo to jest obiekt nieosiągalnych marzeń dla naszego Misia !!! kto normalny je kupuje ? samochód mocno problematyczny i kłopotliwy w otrzymaniu - naprawdę dość kosztowny w serwisie ! autko dla bogatego emerytowanego niemieckiego inżyniera, dedykowane na ich macierzysty rynek ? bezproblemowa jazda po mieście we dwójkę... ale coś za coś ! więc gdy tylko kończy się gwarancja, znika za ich wschodnią granicą ? niech się jakiś Idiota dalej męczy ;) Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 05.08.13, 11:15 greges58 napisał: > myślę tak: > Polo to jest obiekt nieosiągalnych marzeń dla naszego Misia !!! > kto normalny je kupuje ? > samochód mocno problematyczny i kłopotliwy w otrzymaniu - naprawdę dość kosztow > ny w serwisie ! > autko dla bogatego emerytowanego niemieckiego inżyniera, dedykowane na ich maci > erzysty rynek ? > bezproblemowa jazda po mieście we dwójkę... > ale coś za coś ! > więc gdy tylko kończy się gwarancja, znika za ich wschodnią granicą ? > niech się jakiś Idiota dalej męczy ;) Kosztowny w serwisie? Kiepski żarcik:) Mówisz o nowym modelu i o drogim serwisie w ASO?:) Bo u używanego Polo koszty są śmiesznie niskie:) Tłumik 140zł, olej+filtry 120 zł, łącznik stabilizatora 50 zł,żarówka 10zł i to wszystkie koszty przez rok...razem 320zł panie znawco:) Jeśli dla ciebie to duże koszty to ty biedny jesteś...:) Jeździsz rowerem?:) a może zazdrościsz Polo? uuuuuu...kompleksiki :) Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 05.08.13, 17:28 Jeśli dla ciebie to duże koszty to ty biedny jesteś... ----------------------- ale Ciebie o pożyczkę nigdy nie prosiłem// Jeździsz rowerem? -------------------------- pasjami a może zazdrościsz Polo? uuuuuu...kompleksiki :) ------------------------ no jasne... Misiaczek - rzucam perły, ale chyba .....niepotrzebnie ciao jeep Link Zgłoś
only_the_godfather Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 05.08.13, 18:28 W budżecie jaki ma autor wątku można trafić 5-6 letnią thalię w pełnej opcji nawet z mocniejszym silnikiem 14. 16v bodaj 96KM. Z silnikiem 1.6 108KM(chyba ale coś koło tego) te auto bardzo rzadko występują. Link Zgłoś
klosag Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 09.08.13, 21:53 znalazłam audi A2 za 16tyś sprowadzana, i mam dylemat czy warto??? Link Zgłoś
klosag Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 11.08.13, 21:30 znalazłam audii a2 w podobnej cenie do mojego budżetu, dobry wybór, diesel 1,4 przebieg ok 170tyś prosto z niemiec przyjechał jeszcze nie zarejestrowany... piękny czarny... Link Zgłoś
qqbek Re: moja pełnoletnia astra sypie się, na co zamie 11.08.13, 22:50 klosag napisała: > znalazłam audii a2 w podobnej cenie do mojego budżetu, dobry wybór, diesel 1,4 > przebieg ok 170tyś prosto z niemiec przyjechał jeszcze nie zarejestrowany... > piękny czarny... Ech- auto powinno mieć silnik a nie klekoczącą pyrkawkę. Ale jeżeli chodzi o A2 - jeden z najbardziej niedocenianych modeli marki. Tyle, że niska popularność przekłada się na wysokie ceny części zamiennych - coś się zepsuje (poza podwoziem i układem jezdnym - te tanio pewnie naprawisz - mówię o wyposażeniu wnętrza i aluminiowych panelach nadwozia), to zapłacisz jak za zboże. Link Zgłoś