Dodaj do ulubionych

opony zimowe

13.09.13, 20:35
mam okazję atrakcyjnie kupić opony zimowe do 4x4, mam do wyboru dwa modele Bridgestone:

225/65 R17 BLIZZAK LM80 EVO [102] H

225/65 R17 DM-V1 BLIZZAK [102] R

różnica w cenie niewielka, ta pierwsza 20 zł droższa, oba modele z tego roku, japońskie

na co się zdecydować?
Obserwuj wątek
    • nazimno bralbym te 13.09.13, 20:50

Blizzak LM-80 EVO 225/65 R17 102H

Wg mojego doswiadczenia maja lepsza rzezbe protektora.
      To jest moja opinia oparta na intuicji technicznej.
      • misiaczek1281 Re: bralbym te 13.09.13, 21:23
        a ja kupiłem auto z założonymi wielosezonówkami ....zaoszczędziłem tysiąc złotych na zimówkach i nie muszę zmieniać:-)
        • asterik Re: bralbym te 13.09.13, 21:34
          Misiu ale autor nie pyta jakie Ty kupiłes?Pozatym raz masz wielosezonowe w innym watku letnie.Zdecyduj sie wreszcie trolliku
          • nazimno misiaczek wie swoje - niestety 13.09.13, 21:41
            • misiaczek1281 Re: misiaczek wie swoje - niestety 13.09.13, 21:53
              pewnie że wie....ucz się to też będziesz wiedział:)
              • nazimno Od Ciebie sie "uczyc"? A czego...? 13.09.13, 22:46
                • samspade Re: Od Ciebie sie "uczyc"? A czego...? 14.09.13, 10:41
                  Kłamać, podawać dane i ceny wzięte z sufitu.
                  wyboldować dodać na koniec brednie o byciu szczwanym lisem.
                  • misiaczek1281 Re: Od Ciebie sie "uczyc"? A czego...? 14.09.13, 13:47
                    samspade napisał:

> Kłamać, podawać dane i ceny wzięte z sufitu.
                    > wyboldować dodać na koniec brednie o byciu szczwanym lisem.

tobie trzeba wyboldować i podkreślić żeby lepiej dotarły me dobre rady ...ucz się ucz:)
                    • samspade Re: Od Ciebie sie "uczyc"? A czego...? 14.09.13, 21:16
                      Juz kiedys ci napisalem, ze rady przyjmuje od madrzejszych.
                      A nie od klamiacych, belkocacych bez sensu troli. I nie obrazam cie po prostu stwierdzam fakt.
                      • misiaczek1281 Re: Od Ciebie sie "uczyc"? A czego...? 14.09.13, 22:18
                        samspade napisał:

jeśli słuchasz rad mądrzejszych to słuchaj:
                        wyzywanie od trolli jest niekulturalne! Fakty? brak kulturki to jedyny fakt:)

• misiaczek1281 Re: Od Ciebie sie "uczyc"? A czego...? 14.09.13, 13:45
                  życia chłopcze...życia i oszczędności:) hehe:)
          • misiaczek1281 Re: bralbym te 13.09.13, 21:53
            asterik napisał(a):

> Misiu ale autor nie pyta jakie Ty kupiłes?Pozatym raz masz wielosezonowe w inn
            > ym watku letnie.Zdecyduj sie wreszcie trolliku

1. Autor pyta o opony zimowe i różnicę w cenie 20zł...ja zdradzam mu tańszą alternatywę: wielosenonówki:)
            2. W innym aucie miałem letnie a teraz mam wielosezonowe
            3. Ja nikogo nie wyzywam. Wyzywanie od trolików sprawia że twój sposób wypowiedzi upodabnia się do trolikowego:)
            • asterik Re: bralbym te 13.09.13, 22:01
              Ale autor nie pyta o tansza alternatywa.Pytanie jest konkretne te lub te.Wcale nie wyzywam Cie od trollików a stwierdzam fakty .Twoje wypowiedzi to nic innego jak trolla!
              • misiaczek1281 Re: bralbym te 14.09.13, 13:49
                asterik napisał(a):

> Ale autor nie pyta o tansza alternatywa.Pytanie jest konkretne te lub te.Wcale
                > nie wyzywam Cie od trollików a stwierdzam fakty .Twoje wypowiedzi to nic innego
                > jak trolla!

Autor pyta a ja odpowiadam...moja odpowiedź zależy ode mnie i nie musi być : "tak" lub "nie".Kup "te" lub "tamte" opony. Kreatywność polega na tym by podać inne pomysły...i nikogo przy tym nie obrażam wyzywając od trolli jak ty mnie! :) Obrażanie to dopiero trollowanie:)
            • asterik Re: bralbym te 13.09.13, 22:26
              Odnosnie opon pisałes cos innego,w kazdym watku co innego.W pełni rozumiem teraz dlaczego jestes tak "szanowany"przez innych forumowiczów
              • misiaczek1281 Re: bralbym te 14.09.13, 13:53
                asterik napisał(a):

> Odnosnie opon pisałes cos innego,w kazdym watku co innego.W pełni rozumiem tera
                > z dlaczego jestes tak "szanowany"przez innych forumowiczów

Nie w każdym wątku co innego....w poprzednich wątkach o oponach również wspominałem że mam wielosezonówki jako tańszą alternatywę zimówek...pewnie nie czytałeś tych moich wypowiedzi? Ów szacunek wynika z zazdrości o oryginalny styl wypowiedzi...oni tak nie potrafią więc zazdroszczą:)
    • asterik Re: opony zimowe 13.09.13, 22:13
      Moim zdaniem obie sa dobre rózna sie jedynie indeksem predkosci R do 170 H do 210 a czy w Polsce mozna rozwijjac takie predkosci?Teoretycznie lepsza bedzie z H bo zapewne lepsze materiały i bieznik do wiekszych predkosci ale na polskie warunki które kupisz jedne i drugie beda dobre
      • nazimno Uzasadniam. 13.09.13, 22:24
        Te pierwsze beda miec lepsza przyczepnosc zarowno na sniegu jak i na lodzie.
        Wynika to z ukladu geometrycznego bloczkow lamelek bieznika.
        Dlatego je polecilem.

W ramach cwiczen mozna sobie znalezc tabelki z pomiarow drogi hamowania i porownac.

• nazimno I znalazlem, oto ocena: 13.09.13, 22:27

www.reifen-popgom.de/reifen/bridgestone/blizzak-lm80
          • asterik Re: I znalazlem, oto ocena: 13.09.13, 22:35
            Faktycznie zdecydowanie wygrywaja Blizzak LM80 ale to logiczne sa przystosowane do wiekszych predkosci czyli jak kolega nazimno lepiej dołozyc a rznica nie jest duza.
        • nazimno I ocena wg ADAC 13.09.13, 22:32

www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2012_215_65_R16_details.aspx?testId=126&recordId=2725
          • wtopek Re: I ocena wg ADAC 14.09.13, 12:17
            dziękuję za podpowiedzi, wziąłem EVO

idiocie od używanego szrotwagena uprzejmie doradzam nie w...ć się między wódką a zakąskę, ja wcześniej zauważono, pytałem się o konkretne dwa modele

doradzam też zmianę forum gdzie udzielają się licealiści, będzie bardziej adekwatne do poziomu i zasobów finansowych
            • bunkum Re: I ocena wg ADAC 14.09.13, 22:10
              > dziękuję za podpowiedzi, wziąłem EVO

I dales dupy.

Zadales pytanie podobne do pytania o wynik dodawania 2+2=?
              Pytales, ktora odpowiedz jest lepsza: 7 czy 94?
              Misiaczek powiedzial ci, glabie jeden, ze obie sa do dupy, i ani jedna, ani druga nie jest mniej do dupy. Ty, glab poddobny innym tu obecnym,, nawet tego nie zauwazyles i jestes teraz w dupie.

• wtopek Re: I ocena wg ADAC 14.09.13, 23:36
                dziękuję, zawsze chętnie słucham ekspertów, w tym wypadku często bywających w dooopie, nawet jeśli moje preferencje są inne :)

tak więc nie napiszę ci, że cię kocham misiu :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka