Dodaj do ulubionych

za duzo pali, czy to raczej norma?

16.12.13, 09:05
Citroen Berlingo II, silnik 1,6HDI 90KM. Trasa Krakow (Nowa Huta)-Nowy Sacz-Zakopane. Z Huty do Brzeska autostrada z predkosciami 100-110km/h, reszta trasy w granicach 70-100km/h. W aucie 2 osoby bez dodatkowego obciazenia. Praktycznie cala trasa zrobiona na ledowych swiatlach dzienych, wlaczone tylko ogrzewanie. W Hucie nalane pod korek, na liczniku przejechane 200,8km i w Zakopanem nalane pod korek 15,4l czyli wyszlo +/- 7.7 l/100km. Duzo to, czy raczej norma dla tych warunkow? Opony zimowe, droga czarna sucha.
P.S. wiem misiaczku, ze twoje polo nie spaliloby ani grama benzyny, wiec daruj sobie komentarze.
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 09:23
      Chyba troche duzo...
      Skoro 2l diesle przy takiej spokojnen jezdzie, w autach sredniej klasy potrafia palic w okolicy 5l...

Moj stary Pug 405 (1.9GRDT) przy takiej jezdzie palil 5,5/100...
      • soulshuntr Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 09:31
        Wlasnie tez mi sie tak wydaje. Pytanie co zrobic, zeby bylo na poziomie 5,0 - 5,5 l/100? Da rade cos domowym sposobem, czy to jakas grubsza robota dla mechanika?
        • buraque Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 09:41
          soulshuntr napisał(a):

> Wlasnie tez mi sie tak wydaje. Pytanie co zrobic, zeby bylo na poziomie 5,0 - 5
          > ,5 l/100? Da rade cos domowym sposobem, czy to jakas grubsza robota dla mechani
          > ka?

pewnie twój klekot ma już dość, winowajców może być wielu, np wtryski - zacząłbym od gruntownego sprawdzenia stanu silnika i osprzętu
        • gzesiolek Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 11:15
          Zrobic trase z powrotem z Zakopca, jak nie staniesz w korkach bedzie spokojnie 5l/100km...
    • trypel Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 09:45
      berlinga nie można porównywać do osobowki.
      Jak jadę caddym to własnie tyle wychodzi - ok 7 l przy spokojnej jezdzie do 110 i 8-8,5 na autostradzie.
      Niestety opory powietrza dają znac. Do tego zimowe opony.
      oczywiscie jeszcze kwestia czy to nowe auto i sie jeszcze nie dotarło (w dieslu po I przegladzie zawsze mi spada zużycie o 5-10%) czy wprost przeciwnie czyli stare i zaniedbane
      • soulshuntr Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 09:49
        Auto nie jest nowe, 2006 rok. Przy kupnie mialo 126k przebiegu z duzym znakiem zapytania czy jest to przebieg oryginalny. Obecnie ma 144k przebiegu.
        • trypel Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 10:23
          zuzycie 7/100 byłoby ok wg mnie w tych warunkach
          a te 10% wiecej to może brak serwisu, złe ciśnienie, brudne filtry, trące hamulce itd 1000 możliwosci w 7letnim aucie o nieustalonym przebiegu
          • trypel PS 16.12.13, 10:28
            nasz prywatny pluriel (tez citroen) 1.4 benzyna, w podobnych warunkach spala srednio ponad 7 l, a to małe pudełko ważące 500 kg mniej i mające 4 miejsca i 75 KM
            i uwazam ze to jest OK
            • jachay Re: PS 17.12.13, 07:24
              Berlingo III 1,6 HDI 112 KM, 2011, 85000 km, pali 6,5 do 8,5 litrów. Ta druga liczba to autostrada, np. w Niemczech 130-160 km/h. Średnio ok. 7 litrów.
              • misiaczek1281 Re: PS 20.12.13, 15:32
                jachay napisał:

> Berlingo III 1,6 HDI 112 KM, 2011, 85000 km, pali 6,5 do 8,5 litrów. Ta druga l
                > iczba to autostrada, np. w Niemczech 130-160 km/h. Średnio ok. 7 litrów.

6,5 ? to tyle co benzynówka....dużo....

PS. Kraj o nazwie "Polakowo" istnieje w wyobraźni....
                W Polsce zostają patrioci którzy chcą tu płacić podatki...a uciekają ci którzy nie mogą znaleźć tu pracy;-)

• jachay Re: PS 21.12.13, 09:33
                  Dużo? Można też zejść nim poniżej 4,8 l/100, ale to już nie jest jazda. Trzeba jechać dynamicznie, nie zostawać na światłach 30 metrów za ruszającym autem a na S3 między Sulechowem a FZ jechać 100 km/h a nie 90.
    • gzesiolek Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 11:20
      Proponuje zrobic ta sama trase z gorki i sprawdzic laczne spalanie...
      Ja na kompaktowym benzyniaku z Krakowa do Zakopca przy pustej drodze, ale jadac dosc szybko: pod gorke 7,1-7,2l/100km, z gorki 4,6-4,8l/100km , lacznie 5,9-6l/100km...
      W kilku probach... wylaczajac te zakorkowane...
    • vogon.jeltz Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 12:11
      Chyba trochę dużo. Moja Xantia 1.9TD 90KM (stary silnik XUD9 z pośrednim wtryskiem) spala na trasie 6-6,5 litra. Z drugiej strony - z Krakowa do Zakopca masz jednak pod górkę...
    • tomi278 Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 16:34
      Według mnie to dużo, a nawet bardzo dużo. Miałem ten silnik w P 307 kombi. Nigdy nie udało mi się przekroczyć 6 litrów w takiej trasie, nawet z kompletem na pokładzie i jak bardzo się starałem ;) Coś musi być nie tak.
    • nom73 Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 17:40
      Za mało km przejechałeś, żeby cokolwiek powiedzieć o spalaniu. Błąd pomiaru może być i kilka litrów. ;-)
    • marusmk Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 18:24
      trypel napisał:
      > berlinga nie można porównywać do osobowki.
      > Jak jadę caddym to własnie tyle wychodzi - ok 7 l przy spokojnej jezdzie do 110
      > i 8-8,5 na autostradzie.

PHEDRA 2.0HDi 136KM;
      500km po Dolomitach, przeważnie 150km/h na autostradach; w jedną i w drugą pięć osób i full towaru:

s6.postimg.org/4au2kjtdd/l_km.jpg
      • trypel Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 19:39
        150 po autostradach ale srednia 83 :)
        • jachay Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 17.12.13, 07:32
          Na 2700 kilometrów, to bardzo dobra średnia.
        • marusmk Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 17.12.13, 20:21
          Trudno w Dolomitach po serpentynach nadrobić do tej średniej 150km/h
          Ale może ty potrafisz- jak by nie było to i rajdy tam organizują.
          Kubica tam z trasy wypadł- ale może jesteś lepszy :)
        • marusmk Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 17.12.13, 20:22
          • trypel Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 18.12.13, 17:51
            alez ja nie mam uwag co do średniej. Tylko raczej do podkreslania tych wspomnianych 150/godz.

przecietnie jechałes 83/godz i stąd zuzycie paliwa adekwatne do predkosci i tyle. Matematyka jest nieubłagana.

Jakby tam srednia stała 150 to zuzycie byłoby np 10/100.
    • misiaczek1281 Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 18:42
      soulshuntr napisał(a):

> Citroen Berlingo II, silnik 1,6HDI 90KM. Trasa Krakow (Nowa Huta)-Nowy Sacz-Zak
      > opane. Z Huty do Brzeska autostrada z predkosciami 100-110km/h, reszta trasy w
      > granicach 70-100km/h. W aucie 2 osoby bez dodatkowego obciazenia. Praktycznie c
      > ala trasa zrobiona na ledowych swiatlach dzienych, wlaczone tylko ogrzewanie. W
      > Hucie nalane pod korek, na liczniku przejechane 200,8km i w Zakopanem nalane p
      > od korek 15,4l czyli wyszlo +/- 7.7 l/100km. Duzo to, czy raczej norma dla tych
      > warunkow? Opony zimowe, droga czarna sucha.
      > P.S. wiem misiaczku, ze twoje polo nie spaliloby ani grama benzyny, wiec daruj
      > sobie komentarze.

Nic nie wiesz więc muszę cię oświecić :
      1. Z Huty do Brzeska nie ma żadnej autostrady...autostrada to jest ale z Krakowa do Katowic...
      2. Spalanie twojego HDI jest większe niż mojej benzynówki więc:
      - napompuj koła
      - jedź naprawić silnik bo powinien palić w trasie 5 litrów a nie 7,7 ;-)
      - przestań jeździć na ręcznym to spalanie spadnie;-) Szerokiej drogi:) haha;-)

• misiaczek1281 Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 18:46
        no dobra...autostrada ociera się o północne granice Brzeska...;-)
        ale Dieselki podobno są oszczędne więc 7,7 w trasie to żart;-)
        • misiaczek1281 Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 18:50
          Już znam odpowiedź dlaczego ci pali 7,7:
          Może masz dziurawy bak i paliwo ci ucieka? kap,kap ;-) hehe;-)

a teraz zagadka: ile pali Polo 1,4 benzyna w trasie? 7,7? nie...6,5? nie....5,5 ? YES ! ;-)
          • soulshuntr Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 20:46
            No i widzisz misiaczku, tak to z toba jest. Prosic cie grzecznie - to do ciebie nie dociera, nazwac cie po imieniu czyli per kretyn to sie obrazasz. Rece opadaja.
            • misiaczek1281 Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 16.12.13, 20:58
              soulshuntr napisał(a):

> No i widzisz misiaczku, tak to z toba jest. Prosic cie grzecznie - to do ciebie
              > nie dociera, nazwac cie po imieniu czyli per kretyn to sie obrazasz. Re
              > ce opadaja.

prosić grzecznie? Raczej zatykać usta;-) Ja Cię nie proszę byś nie pisał ;-)
              A wyzywanie od kretynów jest obraźliwe niezależnie czy wyzywasz misiaczka ,koteczka czy innego zwierzaka ;-) Ja nie obrażam,tylko piszę żartobliwie;-)

• mariusz-ef Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 19.12.13, 23:21
                on Cię nie obraża, on stawia diagnozę.
                • misiaczek1281 Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 20.12.13, 15:24
                  mariusz-ef napisał:

> on Cię nie obraża, on stawia diagnozę.

diagnozę stawia się choremu..ja jestem zdrów:)
                  • fruqo3 Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 20.12.13, 20:06
                    Misiaczku, przykro mi to powiedzieć ale zgadzam się z wcześniejszą opinią - jesteś kretynem.
                    Bo tylko kretyn może porównywać auto klasy A, czyli Polo do dostawczaka jakim jest Berlingo, będący w istocie lodówką na kołach.
                    Większa masa, większe opory powietrza i toczenia robią swoje.
                    Ktoś napisał, że 2.0 diesel pali 5,5 litra. Zgoda, tylko że 2.0 diesel będzie miał 140 - 160KM, a nie 110 jak 1.6. Co za tym idzie mniej go trzeba deptać, ma inaczej zestopniowaną skrzynię i automatycznie mniej spali. Dla przykładu Laguna 2.0dci pali mniej niż Megane 1.5dci przy takiej samej jeździe. Podobnie Mondeo 2.0TDCi i Focus 1.6TDCI.
                    Cudów nie ma - tam gdzie 2.0 będzie miał 2000obr/min tam 1.6 musi mieć 2300 czy 2500.
                    Uważam, że Berlingo pali normalnie.
          • fuiio Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 18.12.13, 10:56
            gdybys zamiast jechac 80 jechal tuz za tirem to spalilby ci jeszcze mniej...po autostradzie. Takie zamulanie jak niektorych w polo czy innych cinquecento wcale nie jest bezpieczne chcociaz dumnym posiadaczom tych "cacek" wcale nie przeszkadzaja przeklenstwa wyprzedzajacych ich tirowcow i autobusiarzy bo ich przeciez nie slysza!! :)
            • misiaczek1281 Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 18.12.13, 17:31
              fuiio napisał:

> gdybys zamiast jechac 80 jechal tuz za tirem to spalilby ci jeszcze mniej...po
              > autostradzie. Takie zamulanie jak niektorych w polo czy innych cinquecento wcal
              > e nie jest bezpieczne chcociaz dumnym posiadaczom tych "cacek" wcale nie przes
              > zkadzaja przeklenstwa wyprzedzajacych ich tirowcow i autobusiarzy bo ich przeci
              > ez nie slysza!! :)

Dużo zależy od stylu jazdy...
              Jakoś żaden autobusiarz i torowiec mnie w Polo nie wyprzedza...to ja ich wyprzedzam ...;-) Poza tym do jazdy po mieście takie spokojne autko wystarczy...
              A zamulanie ma plus bo nie kusi do szaleństw na drodze i niebezpiecznej szybkiej agresywnej jazdy powodującej wypadki ;-)...

• marusmk Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 17.12.13, 20:24
      Nie wiem o co biega- ale nie tam mi posty wstawia.

Do trypel:
    • nie-tak Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 19.12.13, 21:45
      Zużycie paliwa zalezy od wielu parametrow:

- przede wszystkim od stylu jazdy
      - takze od przekladania biegow ( czym wyzszy bieg przy okreslonych obrotach - zużycie mniejsze)
      - dozowania pedalu gazu
      - czystosci filtrow
      - warunkow drogowych
      - ...
      ---------------------------------------------------------------------------------------
      • marusmk Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 20.12.13, 09:12
        Do tego dopiszę: zdjąłem poprzeczne (u mnie) relingi, opony napompowane na dopuszczalny max (przy przelocie po autostradach).
        Przypuszczam że przynajmniej jeden literek zyskałem :)
    • waxmi Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 20.12.13, 11:26
      Może ta stronka Ci pomoże można tutaj załadować paliwo za 3,99zł z kodem na każdej stacji w PL!
      pp.znizkinapaliwo.pl/uymxt
    • edekmacedonski Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 20.12.13, 19:03
      Według mnie to za dużo, zwłaszcza na tak ekonomicznego diesla jak 1.6 HDi. Znajomy 109-konną wersją tego silnika osiąga w trasie 5 litrów na 100, w mniejszym aucie, ale 2,7 litra więcej to i tak dużo za dużo.
    • soulshuntr Re: za duzo pali, czy to raczej norma? 13.08.14, 14:09
      Watek podbijam, poniewaz znalazl sie winowajca wiekszego spalania. Okazal sie nim zawor EGR. Jakis czas temu auto zaczelo sie momentami przyduszac raz na jakis czas a miesiac temu tak sie to nasililo, ze praktycznie nie dalo sie normalnie jechac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka