Dodaj do ulubionych

To pewnie plotka, ale.....

23.08.04, 06:39
Na wszelki wypadek lepiej dać cynk.

Od 01.10.2004 r. ma pojawić się dość ciekawa opłata przy rejestracji
sprowadzanych do Polski samochodów: karta pojazdu kosztować będzie (to
informacja na 99,5% pewna) 5.000 PLN. Taka informacja na razie jest w
wydziałach komunikacji, oficjalnie ma pojawić się w takim momencie,
aby "lekko utrudnić" rejestrację po dotychczasowych kosztach.

Informacja NIE jest potwierdzona.

pozdrawiam

Art
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: To pewnie plotka, ale..... 23.08.04, 11:03
      Jezeli wprowadzony bedzie rowniez obowiazek zakladania takiej karty dla zmieniajacych wlasciciela samochodow z rynku wewnetrznego to trzeba bedzie kosy na sztorc obsadzac i naszych wybrancow wysadzic z siodel. Jezeli tylko dla samochodow z importu, to chyba znowu prawnicy z UE beda mieli prace, aby wyjasnic naszym pazernym wladcom, ze rynek unii ma byc jednolity i tego typu praktyki to ograniczanie wolnosci w obrocie handlowym.
      • Gość: misiak Re: To pewnie plotka, ale..... IP: 213.76.161.* 23.08.04, 14:56
        Jak się znam na biurokracji to pewnikiem będzie zapis w stylu : ...dotyczy
        pojazdów rejstrowanych po raz pierwszy w RP i pochodzących spoza terenu RP.. -
        czy coś w tym stylu...
        pzdr
    • grogreg CWANIACZEK 23.08.04, 11:13
      W ten oto sposob cwaniaczki co sprowadzaja samochody nakrecaja koniunktorke.
      Jesli mialaby to byc prawda, to dokumenty juz powinny krazyc po starostwach
      powiatowych. A nie kraza.
      • art_0 Re: CWANIACZEK 23.08.04, 11:38
        Jestem na tym forum od paru lat. Nigdy nie reklamowalem sie jako sprzedawca
        uzywanych samochodow. Nie jestem zwiazany zawodowo ze sciaganiem samochodow.
        Wiec mozesz mi powiedziec co upowaznia cie do nazywania mnie cwaniaczkiem, co
        sprowadza samochody (BTW powinno byc: ktory/ktorzy sprowadzaja
        samochody)????????????

Art

P.S. Sam nie wiem czy informacja ta jest prawdziwa. Ale mysle ze w przypadku
        osob ktore zamierzaja sobie sprowadzic samochod moze byc cenna.
        • grogreg Re: CWANIACZEK 23.08.04, 13:59
          To ze przynajmnie kilka razy w tygodniu slusze nagabywania Twoich pobratymcow
          aby sprowadzic samochod juz teraz bo za miesiac walna oplaty.

A ty te bzdury rozpowszechniasz.
          • greenblack Re: CWANIACZEK 23.08.04, 14:01
            motoryzacja.interia.pl/news?inf=535395

Panowie, bez chamstwa. Art w przeciwieństwie do np. gaziarza nie uprawia tutaj
            reklamy.
            • art_0 Re: CWANIACZEK 24.08.04, 06:56
              Serce mi stanelo. GB stanal w mojej obronie. Dzis dzien bedzie piekny :))))

pozdrawiam

Art
    • Gość: A Re: To pewnie plotka, ale..... IP: *.mi.gov.pl 23.08.04, 11:43
      masz racje. to tylko plotka.
    • Gość: długopisem Re: To pewnie plotka, ale..... IP: 81.190.171.* 23.08.04, 12:29
      Idę na kompromis niech będzie 2500za każdą rejestrację, oprócz nowych aut
      wyprodukowanyuch w PL czyli Panda, SC, Matiz, Lanos, Agila, Astra to powinno
      zachęcić do popierania własnego przemysłu
      • edek40 Re: To pewnie plotka, ale..... 23.08.04, 12:38
        Ty idziesz na kompromis? A kto zaplaci kare za dyskryminowanie towarow z rynku UE? Kto da prace wszystkim polskim kooperantom tych firm, ktore chcesz umiescic na cenzurowanym? Chyba nie wyobrazasz sobie, ze firmy, ktore beda dyskryminowane przy sprzedazy u nas swoich towarow beda chcialy kooperowac z polskimi?
    • greenblack Re: To pewnie plotka, ale..... 23.08.04, 13:25
      Pogoda dla bogaczy, hehe. 500O zł, to mniej niż 13,6% od €60000.
      • art_0 Re: To pewnie plotka, ale..... 23.08.04, 13:37
        5000 zł to mniej niz 13,6% od 8500 Euro. A wiec nie tylko dla bogaczy.....

pozdrawiam

Art

• greenblack Re: To pewnie plotka, ale..... 23.08.04, 13:39
          A co ty chcesz kupić rocznego z ponad 2-litrowym za €8500?
          • art_0 Re: To pewnie plotka, ale..... 24.08.04, 07:01
            greenblack napisał:

> A co ty chcesz kupić rocznego z ponad 2-litrowym za ?8500?

Pozwolisz ze przekrece Twoje pytanie:

A co mozna kupić w klasach "ponadkompaktowych":
            - rocznego z duzym silnikiem
            - dwuletniego
            za mniej niz 8500 Euro

pozdrawiam

Art
            • greenblack Re: To pewnie plotka, ale..... 24.08.04, 10:39
              Naprawdę nie mam pojęcia...
              • art_0 Re: To pewnie plotka, ale..... 24.08.04, 11:03
                No ja tez. Wszystkie auta klasy sredniej roczne/dwuletnie to wydatek przeszlo
                10000 Euro. Wiec osobom kupujacym takie auta taka zmiana przpisow bylaby na
                reke.

pozdrawiam

Art
                • Gość: adasiek Re: To pewnie plotka, ale..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 10:54
                  Oj wiecie jak to u nas jest, chlopaki na drabinkach w rzadzie na razie mysla ze
                  za taki manewr wplynie kasa, a jak sie okaze ze im dochod zmaleje to sie beda
                  za glowy lapac co sie stalo no i zrobia nowelizacje i ta nowelizacja da nam
                  wszystkim popalic, a nie tylko biednym, ja wierze w nasz rzad, robin hood to
                  byl cham, oni sa fajni bo sprawiedliwie zabieraja wszystkim, Przeciez nei moze
                  byc tak ze noramlny czlowiek kupi sobie samochod na ktory go stac. Oj dajcie
                  spokoj, a co na tym panstwo nie ma zarobic ? oj. Pozdrawiam,
                  ps. byl taki glos zeby kosy na sztorc, zrobcie w szeregu miejsce i dla mnie.
    • Gość: nienormalny_ Re: To pewnie plotka, ale..... IP: *.acn.waw.pl 27.08.04, 01:10
      Hmmm, ja to chyba jakis glupi jestem....
      No bo zawsze mi się wydawało, że wprowadzenie nowego podatku, a takim ma być
      właśnie Podatek Rejestracyjny, wymaga uchwalenia odpowiedniej Ustawy przez Sejm
      (albo zmiany istniejącej Ustawy, np. Ordynacji Podatkowej). Rozporzaądzenia
      Ministrów są aktami prawnymi niższej rangi w stosunku do Ustawy i dlatego
      zawsze powinny zawierać wskazanie podstawy prawnej (czyli własnie odpowiedniej
      Ustawy). Czy ktos wie, która Ustawa daje MInistrowi Finansów prawo do
      wprowadzenia Podatku Rejestracyjnego?

Czy należy się spodziewać, że Janosik z Min Finu może równie łatwo wprowadzić
      podatek np. od butów? Wózków dziecięcych, rowerów i masła?

Pozdrawiam wszystkich innych "głupków", którzy od czasu do czasu miewają
      jeszcze wątpliwości podobne do moich :-). Nie dajmy sie zwariować, Kochani. To,
      że coraz mniej osób zadaje takie własnie "glupie" pytania, nie oznacza jeszcze,
      że żyjemy w normalnym kraju :-)

Na marginesie - przykłady innych ukrytych podatków:
      ksiązka pojazdu - 700 zł
      zwolnienie z Vat pojazdu kupionego zagranicą - 150 zł
      zaświadczenie o niekaralności (potrzebne u nowego pracodawcy) - 50 zł
      wpis do ewidencji działalności gospodarczej (i każda jego zmiana) - 50 zł
      • art_0 OT: Panstwo nasze kochane 27.08.04, 07:49
        Moim hitem i tak jest wydanie aktu urodzenia. Jak powszechnie wiadomo wydanie
        aktu urodzenia dziecka jest bezplatne (nasze panstwo jest prorodzinne dla
        przypomnienia). Ale zeby dostac w/w dokument trzeba zlozyc wniosek. A za
        zlozenie wniosku trzeba zlozyc danine w postaci znaczka skarbowego........
        I jak tu zyc w tym kraju....

pozdrawiam

Art
        • Gość: uny Re: MF nasze kochane!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.08.04, 09:58
          a przed chwilą w radiu powiedzieli ze ministry of finance wymysliły że
          wprowadzą opłatę rejestracyjną w wysokoścki 500 (pięćset) złych od każdego
          rejestrowanego pojazdu starszego niż 8 lat. bez względu czy kupiony "tam" czy u
          nas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka