Dodaj do ulubionych

Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego?

25.08.14, 12:34
www.telepolis.pl/wiadomosci/do-konca-roku-cyfrowe-radio-dla-30-populacji-kraju,2,3,31283.html
Mam w związku z tym pytanie natury technicznej. Czy sa/beda jakies przystawki/tunery/dekodery do obecnych analogowych odbiornikow aby nie trzeba bylo wymieniac radia (nie zawsze jest to wogole mozliwe) i moc korzystac z radia cyfrowego po przez stary odbiornik?
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 25.08.14, 12:39
      po co?
      analogowe nadawanie będzie cały czas trwało...
      to nie jak z TV, gdzie albo albo...

jeep
      • galtomone Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 25.08.14, 12:47
        Bo wole cyfrowe.
        Korzystalem z cyfrowego w UK.
        A generalnie zastanawiam sie czy to wogole wykonalne z czystej ciekawosci. Sa auta z fabrycznymi radiami, do ktorych nowego (cyfrowego) nie da sie, i nie bedzie sie dalo kupic.
      • loyezoo Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 25.08.14, 12:49
        Cytuję "Siezieniewski...... W Polsce przez kilka lat dostępny będzie zarówno sygnał cyfrowy, jak i analogowy."

Jak widać,przez kilka lat a nie non stop.
      • bunkum Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 25.08.14, 23:25
        > po co?
        Nie pindol.
        Amerykanskie HD (High Definition) Radio jest duzo lepszej jakosci niz normalne AM/FM. FM HD jest bliskie jakosci CD; AM HD lepsze niz tradycyjne FM.
        • jeepwdyzlu Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 26.08.14, 13:01
          Nie pindol.
          Amerykanskie HD (High Definition) Radio jest duzo lepszej jakosci niz normalne AM/FM.
          ---------
          i co z tego?
          rozmawiamy o europejskim radiu
          oczywiście że jakość DAB jest lepsza, ale jak przechodzisz z cyfrowego nadawania na analogowe radio to gdzie ta zajebista jakość?
          kto tu PINDOLI???

jeep
          • nazimno Podobna dyskusja. 26.08.14, 17:55
            DAB / DAB+ w Europie nie ma konkurencji.

www.engineeringradio.us/blog/2013/11/what-bitrate-is-needed-to-sound-like-analog-fm/
          • bunkum Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 27.08.14, 00:48
            > kto tu PINDOLI???
            Ty pindolisz. Dzis wszystko jest zapisywane cyfrowo.
            Zreszta masz takie radio (HD)? Sluchales i jednego i drugiego o identycznej zawartosci programowej? Ja mam i slucham. Gdybys sluchal, to bys wiedzial. Wystarczy (w samochodzie jest to jeszcze bardziej oczywiste niz w domu, bo to az w uszy bije-roznica jest jak dzien i noc) wcisnac podkanal aby przelaczyc sie z przekazu analogowego na cyfrowy i odwrotnie. Z ta sama muzyka lub tym samym gadaniem. Dzien i noc.
            Wiec nie pindol.
            • jeepwdyzlu Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 27.08.14, 08:57
              Zreszta masz takie radio (HD)? Sluchales i jednego i drugiego o identycznej zawartosci programowej? Ja mam i slucham. Gdybys sluchal, to bys wiedzial. Wystarczy (w samochodzie jest to jeszcze bardziej oczywiste niz w domu, bo to az w uszy bije-roznica jest jak dzien i noc) wcisnac podkanal aby przelaczyc sie z przekazu analogowego na cyfrowy i odwrotnie. Z ta sama muzyka lub tym samym gadaniem. Dzien i noc.
              Wiec nie pindol.
              ----------
              pie...szkolego jak potłuczony
              u nas jest standard DAB
              ale jest ale jakoby go nie było
              może używa go 5% ludzi a w samochodach to mniej niż ułamek promila
              Tak - jest lepiej, tak - będzie to standardem ale....
              za 5-10 lat
              poza tym debilkuzadwagrosze
              kolega pisze nie o cyfrowym radiu i jakości
              ale słuchaniu na ANALOGOWYM sprzęcie starego typu
              więc nie szczekaj bunkum dla samego szczekania bo się kompromitujesz
              jeep
              • nazimno Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 27.08.14, 09:11
                m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/rmf-fm-testuje-hd-radio

O to biega?
          • nazimno Wnioski. 27.08.14, 07:26
            W materliale:

www.engineeringradio.us/blog/wp-content/uploads/2013/11/Perceived-Audio-Quality-of-Realistic-FM-and-DAB-Radio-Broadcasting-Systems-1.pdf
            5 CONCLUSIONS

To conclude, the systems under test could not be considered
            as being fully transparent nor could they outperform a
            realistic optimal FM system on all accounts. The implications
            of the findings are listed below:

• The subchannel bit rate for DAB+ should not be less
            than 192 kbit/s for a stereo signal.

• A DAB+ subchannel bit rate of 192 kbit/s would be
            comparable to or better than the modern FMsystem.

• A DAB+ subchannel bit rate of 160 kbit/s would be
            comparable to or better than the average types of FM
            transmitters used by Swedish Radio.

• Bit rates below these could significantly degrade the
            quality of certain programme material.

• To accommodate for more critical but still typical
            items, unless encoding improves, a bit rate close to
            300 kbit/s may be necessary for perceptual transparency
            to be realized.

• When making decisions about broadcasting systems,
            it will be important to have well-defined criteria for
            minimum acceptable quality and whether perceptual
            transparency should be required.
    • jeepwdyzlu Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 25.08.14, 12:51
      kilka lat oznacza dwa albo dziewięć
      siezieniewski nie wie bo nie od niego to zależy
      czym się martwicie?
      ktoś ma cyfrowe radio w aucie? Super!
      99,99% ma analogowe i też dobrze

bijecie pianę!
      jeep
      • galtomone Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 25.08.14, 12:54
        jeepwdyzlu napisał:

> bijecie pianę!

Ja nie bije piany, tylko grzecznie pytam. Jak rozumiem nie masz bladego pojecia? :-)
        • jeepwdyzlu Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 25.08.14, 12:56
          ale o czym nie mam pojęcia?
          mam w aucie radio, działa, będzie działać lata
          w czym problem????

Ty masz radio cyfrowe? Super, ciesz się życiem!
          Nie masz? Wymień!
          Przystawka? Chyba Cię porąbało - nie będzie 99% funkcji!!!

jeep
          • galtomone Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 25.08.14, 13:25
            jeepwdyzlu napisał:

> ale o czym nie mam pojęcia?

O tym o czym piszesz. Na razie jestes lekko mowiac nieuprzejmy a nie specjalnie odnosisz sie do mojego pytania. Nie pytalem o opinie na temat cyfrowego radia - Twoja tez mnie nie specjalnie interesuje, tylko o mozliwosci techniczne.

A ty wyjezdzasz z jakimis dasami, biciem piany itd... Wez zrob kilka przysiadow, bo chyba masz stresujacy poniedzialek.
            • jeepwdyzlu Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 25.08.14, 13:28
              e tam
              galtone lubię Cię i szanuję
              ale założyłeś wątek o niczym
              DAB to melodia przyszłości
              rynek adapterów jest żaden, do momentu zero są lata
              chętnie się z Tobą pospieram (lub nie)
              na ten temat w 2018

jeep
              • galtomone Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 25.08.14, 13:48
                jeepwdyzlu napisał:

> e tam
                > galtone lubię Cię i szanuję
                > ale założyłeś wątek o niczym

W g Ciebie. Tytm bardziej nie roizumiem po cholere sie produkujesz. Ja po prostu pytam (bo nie wiem) czy da sie dolozyc do radia FM "cos" by sygnal cyfrowy odbierac. Tylko tyle... nie dorabiam do tego teorii, nie mowie czy to madre, gliupie, itd. Pytam o techniczna mozliwosc.

A ty tlumaczysz mi dziwne rzeczy i to nie do konca sympatycznie.

> chętnie się z Tobą pospieram (lub nie)
                > na ten temat w 2018

Ale o co ty sie chcesz spierac??? Bo nie rozumiem.....
      • nazimno Niedawno dyskutowalo sie tutaj na ten temat. 25.08.14, 12:57
        A z oficjalnych plotek:

www.polskatimes.pl/artykul/956644,cyfrowe-radio-coraz-blizej-wymiana-odbiornikow-uderzy-po-kieszeni,id,t.html?cookie=1
        • galtomone Re: Niedawno dyskutowalo sie tutaj na ten temat. 25.08.14, 13:27
          A co gdy wimiana nie wchodzi w gre?
          Da sie dolozyc dekoder do analoga? Chce odbierac sygnal i slyszec audycje - tyle i az tyle.

Inna sprawa, ze udalo mi sie wreszcie znalezc malutki nadajnik FM do telefonu i praktycznie kazda stacje radiowa, moge odbierac cyfrowo przez net (tylko pakiet danych trzeba miec i z podlaczniem sie bawic) a potem analogowo przez radio. Ale to nie do konca to o co pytam :-)
          • jeepwdyzlu Re: Niedawno dyskutowalo sie tutaj na ten temat. 25.08.14, 13:30
            Da sie dolozyc dekoder do analoga? Chce odbierac sygnal i slyszec audycje - tyle i az tyle.
            ----------
            Da się
            i pojawią się setki dekoderów
            za 2 dolary najtańsze
            ale jak będzie na to czas
            za 4 lata
            albo za 8 albo za 28 bo nie wiemy kiedy będą wyłączać analogowe nadawanie...
            • galtomone Re: Niedawno dyskutowalo sie tutaj na ten temat. 25.08.14, 13:49
              Ok, o to pytam.
              A na ebay da sie takie cos juz kupic?
              Pod jakim haslem tego szukac?
              • nazimno Krotko. 25.08.14, 14:02
                Istnieje cos takiego.

www.conrad.de/ce/de/product/348004/Imperial-Dabman-60-Plus-KfZ-FM-Transmitter-fuer-DAB-Sender;jsessionid=2BD560EFCF09791B8908AC865D07A176.ASTPCEN01?ref=searchDetail
                To jest w sumie paranoja, aby odbierac DAB i retransmitowac to po FM do radia samochodowego.

Jedyne pod wzgledem jakosci dzwieku rozsadne rozwiazanie:

Jesli masz wejscie Audio-Aux w radioodbiorniku samochodowym, to kup dowolny
                przenosny odbiornik bateryjny DAB/DAB+ i polacz go kablem
                Jack-3.5mm/Jack-3.5mm z wejsciem Audio-Aux.
                • galtomone Re: Krotko. 25.08.14, 14:07

• jureek Re: Krotko. 25.08.14, 17:41
                  nazimno napisał:

> Jedyne pod wzgledem jakosci dzwieku rozsadne rozwiazanie:
                  >
                  > Jesli masz wejscie Audio-Aux w radioodbiorniku samochodowym, to kup dowolny
                  > przenosny odbiornik bateryjny DAB/DAB+ i polacz go kablem
                  > Jack-3.5mm/Jack-3.5mm z wejsciem Audio-Aux.

Z doświadczenia wiem, że to nie wystarczy. Trzeba by jeszcze podłączyć przenośny odbiornik do anteny samochodowej, bo odbiór z anteny własnej odbiornika jest bardzo słaby. Wiem, bo gdy jadę jako pasażer i chcę posłuchać radia (te filmy puszczane w autobusach są denerwujące), to cyfrowego radia z mojego przenośnego odbiornika praktycznie nie da się słuchać, a z analogowym nie ma tego problemu.
                  • galtomone Re: Krotko. 25.08.14, 18:05
                    jureek napisał:

> Z doświadczenia wiem, że to nie wystarczy. Trzeba by jeszcze podłączyć przenośn
                    > y odbiornik do anteny samochodowej, [...] to cyfrowego radia z mojego przenośnego
                    > odbiornika praktycznie nie da się słuchać, a z analogowym nie ma tego problemu.

To dlatego, ze signal cyfrowy jest znacznie slabszy od analogowego. Ale faktycznie, do TV antenna tez jest potrzebna porzadniejsza.
                  • nazimno To zalezy od odbiornika. 25.08.14, 18:10
                    I poziomu sygnalu na konkretnym obszarze.

W duzych miastach jest dobry poziom sygnalu i jesli odbiornik ma przynajmniej
                    standardowa czulosc, nie powinno byc problemu.
                    Na ogol te najtansze wyroby sa jednak slabe technicznie i trzeba je omijac.

Odbiornik (jego antena) powinien byc umieszczony w swietle okna/szyby.
                    Mozna tez zalozyc oddzielna antenke na szybe boczna w samochodzie osobowym.

Idealnym rozwiazaniem jest odbiornik samochodowy DAB/DAB+/FM.
                    Ale, to jest zyczenie zwane poboznym.
                    • jureek Re: To zalezy od odbiornika. 25.08.14, 18:19
                      nazimno napisał:

> W duzych miastach jest dobry poziom sygnalu i jesli odbiornik ma przynajmniej
                      > standardowa czulosc, nie powinno byc problemu.

Nie ma problemu, gdy spacerujesz sobie ulicą. W samochodzie może być problem, a już zupełnie tragiczny jest odbiór w galeriach handlowych. Wiem coś na ten temat, bo nieraz czekając, aż żona zrobi zakupy, chciałbym sobie posłuchać radia. Niestety nic z tego, konstrukcja tych budynków tak tłumi sygnał, że pozostają mi tylko rzeczy wcześniej nagrane na mp3.
      • bunkum Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 25.08.14, 23:28
        > bijecie pianę!
        > jeep

Ty bijesz piane. Nie znasz sie, mimo uprzejmosci sasiada.
        • jeepwdyzlu Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 26.08.14, 12:59
          Nie znasz sie, mimo uprzejmosci sasiada.
          -----------
          upieram się
          że ALBO DAB
          albo FM
          z DAB na FM jest bez sensu bo:
          -mało kto nadaje DAB
          -FM analogowe nadają i będą nadawać latami (nie wiadomo kiedy wyłączą)
          -jakość jest do dupy...

Pytanie jest przedwczesne - problem wypłynie za 5 lat...
          I tak będzie lepiej wymienić sobie odbiornik na w pełni cyfrowy...
          Rynku przystawek (jeszcze) nie ma i jeszcze przez kilka lat tak będzie...
          więc bunkum pozostane przy swoim zdaniu bez względu na Twoje opinie....

jeep
    • jeepwdyzlu nawiasem mówiąc galtomone 25.08.14, 13:32
      nie chciałem Cię obrażać
      więc przepraszam
      jeep
      • galtomone Nie ma o czym mowic! 25.08.14, 13:49
        Dzieki, to nie czeste zachowanie na forum ;-)
    • samspade Dla chętnego. 25.08.14, 14:36
      Mam taką nadzieję. Że biurwy nie wpadną na pomysł wyłączania analogu.
      • nazimno Biurwy lokalne nie maja wiele do gadania. 25.08.14, 14:41
        Sprawa rozgrywa sie na arenie miedzynarodowych porozumien o wykorzystaniu
        nadawczych pasm czestotliwosci i eliminacji zaklocen w tych pasmach.

• samspade Re: Biurwy lokalne nie maja wiele do gadania. 25.08.14, 15:00
          Mają do gadania. Bo to od nich zależy kiedy i w jaki sposób będą te porozumienia wprowadzane. I jak te porozumienia będą wyglądały.
    • jureek Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 25.08.14, 17:47
      Technicznie taka przystawka jest jak najbardziej możliwa. Nokia rozwiązała to tak w swoich telefonach. Nie wiem jak teraz, ale 2 lata temu, gdy rozglądałem się za jakimś radyjkiem cyfrowym, pytałem też o możliwości odbioru cyfrowego radia przez komórkę. Niestety dostępne wtedy na rynku komórki oferowały jedynie możliwość odbioru FM, jedynie do Nokii można było dokupić specjalne słuchawki, które miały wbudowany tuner DAB. W końcu zdecydowałem się jednak na kupno osobnego urządzenia w postaci radyjka.
    • susz500 Re: Cyfrowe radio w aucie - nie dla każdego? 27.08.14, 08:27
      bardzo ciekawe jest takie radio, niestety w moim samochodzie nie będę mógł takiego zainstalować

ludzie.gazeta.pl/susz500/0,0.html
    • fuiio a moze ktos ma internetowe 27.08.14, 09:22
      w domuuzywam tylko odbiornikow internetowych dzieki czemu nie musze sluchac lokalnego shitu /warszawa/ w samochodzie jest troche gorzej bo tablet nie zawsze nadaza i podlaczenia kabelkowe sa dosc upierdliwe..Moze ktos ma gotowe rozwiazanie do auta?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka