Dodaj do ulubionych

O tym się mówi: Bez ściemniania

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 07:27
przyciemniane szybki to pryszczyk. szkoda zachodu. ja bym polecał zajęcie się
gośćmi, którzy z determinacją godną podziwu zamalowują (czy tam przyciemniają)
tylne światełka.
powiedzcie mi po co. już kilka razy zdarzyło mi się być na krawędzi dzwona z
takimi geniuszami. moim zdaniem światełka są do sygnalizacji i powinny być
jak najlepiej widoczne! nie na odwrót! BADAĆ ŚWIATEŁKA!
Obserwuj wątek
    • Gość: SAR Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.04, 11:52
      Zgadzam się z przedmówcą. Zachlapane światełka wyglądają strasznie buracko (ale
      to rzecz gustu) jednak są często praktycznie niewidocznie, jestem za tym by
      takich koneserów domowego tiuningu karać. Z szybami to inna rzecz, abstrachując
      od wygladu one po prostu powodują, że latem w samochodzie jest chłodniej.
      • szczurek.polny Re: O tym się mówi: Bez ściemniania 15.09.04, 11:18
        Chyba cieplej! Czarne się szybciej nagrzewa na słońcu niż jasne.
        Od "robienia się chłodniej" w samochodzie jest klimatyzacja. I to naprawdę
        działa.

Pozdrawiam,
        • Gość: Andy Nie ściemniaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 11:44
          Ściemnienie powoduje że mniej światła słonecznego przedostaje się do środka.
          Tym samym wnętrze ogrzewa się mniej. Być może sama powierzchnia szyby jest parę
          stopni wyższa. Ale wszystkie elementy wnętrza na które pada światło słoneczne
          nagrzewają się proporcjonalnie mniej im bardziej wnętrze jest zaciemnienione.

Pozdrawiam
    • greenblack Re: O tym się mówi: Bez ściemniania 08.09.04, 11:59
      Np. nowa Octavia serujnie ma szyby przeźroczyste jak w szklarni.
      • Gość: zb Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: 195.177.197.* 22.09.04, 00:24
        I mamy kolejna głupote !!!!!!! podobno mam być widoczna buzia kierowcy ? a kto
        mi zabroni prowadzenia auta w kasku i to z czarną szybą ludzie łapciw złodzoeji
        bandytów a nie wymyślacie debilne ppzepisy no chyba że policja bedzie miała
        kolejną okazje do brania w łape !!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: george Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.09.04, 14:50
      Niech się frajerzy zajma łysolami jeżdzącymi po 150 km/h przez centrum miasta,
      a nie czepiają się spokojnych ludzi którzy dla poprawienia wygladu swojej furki
      i dla wlasnej wygody (w lecie rewelacja) przyciemnili sobie szybki w
      certyfikowanym zakładzie. Wszyscy wiemy kto idzie do policji- największe cioty
      i nieudacznicy życiowi, którzy zakładając mundurek stają
      się "Schwarzennegerami" upodlajacymi ludzi i czepiajacymi sie wszystkiego na
      drodze. Dam Wam dobrą radę - weźcie sie za łapanie przestępców i piratów
      drogowych - zamiast zajmowac sie pierdołami!!! niech wreszcie przestępczość w
      Polsce zacznie maleć !!! ostatnio oglądałem statystyki--> zgroza, ale mnie to
      osobiście nie dziwi jak policja zajmuje sie takimi błahostkami i jej działania
      zmierzają do tego żeby najwięksi idioci w drogówce mogli się wykazać ( w tym
      momencie pozdrawiam pseudopolicjanta Dybkę ze zgorzeleckiej drogówki!!)
      • Gość: M4b Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.09.04, 15:35
        Oj biedny ty jesteś człowiecze biedniutki ...
        Płaskostopie umysłowe ...
        Ulżyło Ci jak bluznąłeś jadem ???
        • millerek Re: O tym się mówi: Bez ściemniania 14.09.04, 15:43
          Takie przyciemniane szybki wyglądają równie pysznie jak malowane światła. Ja
          bym raczej łączył, a nie dzielił tych tunikowców Często się zdarza, że ten sam
          kierowca przyciemnił sobie szyby folią i pomalował światła szprejem.
      • Gość: M4b Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.09.04, 16:00
        pomijająć Twój wybitnie mądry fragment nt. Policjantów , odniosę się do
        meritum :
        1. Światełka pomalowane sprayem kapitalnie utrudniają ich dostrzeżenie w
        odpowiednim momencie, a co za tym idzie prawdopodobieństwo wjechania takiemu
        pajacowi w kufer rośnie ogromnie.
        2. Przyciemnione szybki - sytuacja podobna, spróbuj stanąc koło takiego
        artysty, lub na skrzyżowaniu przed nim kiedy obaj chcecie skręcić na środku
        każdy w swoje lewo ...I okazuje sie że g..o widzisz, nie wiesz czy z
        naprzeciwka coś jedzie czy masz wolna drogę i możesz ze skrzyżowania zjechać.
        Podobnie kiedy jedziesz za taki artystą - nic nie widzisz co jest przed nim,
        nie widzisz czy jadący przed nim hamuje czy nie, nagle nie stąd ni zowąd ten
        właśnie zaworkowany wciska pedał i staje przed tobą, jeśli do tego ma
        zamalowane światła (75% tej podpopulacji) to siedzisz mu w kufrze. I pojawia
        się pytanie - kto winien? Oczywiście ten kto wjechał, a tego że absolutnie nie
        widział co się dzieje z przodu tego już nikt nie weźmie pod uwagę.
        Dlatego uważam że zarówno przyciemniane szyby (ale w granicach rozsądku -
        określony jest bezpieczny stopień przyciemnienia)jak i zamalowane lampy powinny
        byc karane.
        I uważam że to wcale nie są błahostki.
        • niknejm Re: O tym się mówi: Bez ściemniania 14.09.04, 16:04
          Jeśli wjedziesz w tyłek auta z zamalowanymi światłami, to zazwyczaj orzekana
          jest współwina lub wina całkowita 'zamalowanego'.
          Więc każdy 'tjóninkowiec' sprejuje lampy na własne ryzyko.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: M4b Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.09.04, 16:39
            Nieiwleka pociecha w obliczu robienia przodu, ale zawsze coś ...
            • Gość: gość Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: *.class146.petrotel.pl 14.09.04, 21:42
              Ludzie! Jeśli macie porządną, atestowaną folię (nie jakąś modyfikację worka na
              śmieci) i zakładaliście to w porządnym miejscu, mogą wam naskoczyć.
              • niknejm Re: O tym się mówi: Bez ściemniania 15.09.04, 09:53
                Gość portalu: gość napisał(a):

> Ludzie! Jeśli macie porządną, atestowaną folię (nie jakąś modyfikację worka
                > na
                > śmieci) i zakładaliście to w porządnym miejscu, mogą wam naskoczyć.

Nie na lampach oczywiście, z szybami to zgoda, chyba, że... Policja wykona
                pomiar (ma już do tego urządzenia). Jeśli przepuszczalność światła jest za
                niska, to żaden atest nie pomoże.

Mozna stosować kolorowane (również przyciemnione) klosze, ale muszą to być
                firmówki z atestem. Takie robi np. Hella. Sprejowanie lamp traktowane jest tak,
                jak napisałem wcześniej.

Pzdr
                Niknejm
                • truskava Re: O tym się mówi: Bez ściemniania 15.09.04, 10:39
                  niknejm napisał:

> Gość portalu: gość napisał(a):
                  >
                  > > Ludzie! Jeśli macie porządną, atestowaną folię (nie jakąś modyfikację wor
                  > ka
                  > > na
                  > > śmieci) i zakładaliście to w porządnym miejscu, mogą wam naskoczyć.

>
                  > Nie na lampach oczywiście, z szybami to zgoda, chyba, że... Policja wykona
                  > pomiar (ma już do tego urządzenia). Jeśli przepuszczalność światła jest za
                  > niska, to żaden atest nie pomoże.
                  >
                  > Mozna stosować kolorowane (również przyciemnione) klosze, ale muszą to być
                  > firmówki z atestem. Takie robi np. Hella. Sprejowanie lamp traktowane jest
                  tak,
                  >
                  > jak napisałem wcześniej.
                  >
                  > Pzdr
                  > Niknejm

Ciekawe jak wygląda sprawa legalizacji tych urządzeń pomiarowych.
                  Żeby nie okazało się, że jest podobnie jak z częścią radarów "suszarek"
                  i będzie można wykpić się tym, że urządzenie nie ma atestu -
                  - czyli pomiar pieprawomocny.
                  • truskava Re: O tym się mówi: Bez ściemniania 15.09.04, 10:41
                    truskava napisał:

(...)
                    > - czyli pomiar pieprawomocny.

chodzi oczywiście o pomiar nieprawomocny.
        • truskava Re: O tym się mówi: Bez ściemniania 15.09.04, 10:37
          Gość portalu: M4b napisał(a):

(...)
          > 2. Przyciemnione szybki - sytuacja podobna, spróbuj stanąc koło takiego
          > artysty, lub na skrzyżowaniu przed nim kiedy obaj chcecie skręcić na środku
          > każdy w swoje lewo ...I okazuje sie że g..o widzisz,
          (...)

Jest to napewno jakis argument, ale co zrobisz, jak "przeciwnikiem"
          nie będzie jakiś tjunikowiec z workami na szybach, tylko auto dostawcze,
          ciężarówka lub autobus?
          Nie bronię tych "ściemniaczy", tylko akurat w tym wypadku argument
          przeciwko workom na śmieci jest do podważenia na zasadzie:
          "nic nie widzisz, to nie jedziesz, tylko czekasz, aż bedziesz widział".
          • Gość: M4b Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 15.09.04, 10:48
            Owszem, czekam, a często mógłbym zjechać ze skrzyżowania ja i kilku jeszcze za
            mną. A tak stoimy , część potem już na danej zmianie światteł nie zdąży i
            koreczek narasta ...
            Poza tym jestem w stanie wyobrazić sobie niecierpliwych którzy czekać nie będą
            i zaryzykują ...
            Z ciężarówkami i innymi dużymi samochodami jest nieco inaczej - tu z definicji
            wiemy że nic nie wiemy więc stoimy i czekamy aż on zjedzie i będziemy widzieć
            co się dzieje .
        • Gość: Andi_40 Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: 213.77.10.* 16.09.04, 13:55
          według Ciebie powinny z naszych dróg zniknąć również samochody ciężarowe i
          wszystkie inne większe od tego, którym sam jeździsz. One przecież też
          utrudniają wykonanie manewru skrętu bo przysłaniają widok po prawej lub lewej.
          No a nie daj Bóg jak taki TIR z naczepą będzie jechał przed Tobą i przed nim
          ktoś nagle zachamuje, on też a Ty, biedny robaczek nic o tym nie wiedziałeś.
          Może po prostu nie zachowujesz odpowiedniej odległości od pojazdu jadącego
          przed Tobą, a powinieneś. Co do szyb, to widok z wnętrza pojazdu jest bardzo
          dobry tylko nasza policja niestety nie widzi kto siedzi w środku i to ich boli.
          Ale nie jesteśmy pod tym względem osamotnieni, u naszych zachodnich sąsiadów
          przednie boczne szyby muszą być czyściutkie bez śladów jakiejkolwiek folii.
          Pozdrawiam
          • Gość: M4b Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 17.09.04, 10:18
            Mam prośbę - czytaj co napisane i nie nadinterpretuj.
            Nigdzie nawet nie zasugerowałem podobnego toku myślenia.
            W swoim poście piszesz że nie mam racji bo widok z wnętrza oworkowanego
            samochodu jest bardzo dobry. Świadczy to o tym że nie rozumiesz tego co
            czytasz. Ja mówię o sytuacji w której patrzysz z zewnątrz takiego pojazdu,
            usiłująć dostrzec co się dziecje po jego drugiej stronie.
            I tu juz niestety d..a zbita - nie widzisz. Jeśli dalej twierdzisz inaczej to
            polecam małe doświadczenie - stań sobie obok takiego samochodu i spróbuj coś
            dostrzec. Kwestia tego czy Policja widzi co się dzieje w środku czy nie
            pośrednio potwierdza moją tezę - z zewnątrz nie widać nic co utrudnia
            orientację w sytuacji.
            • Gość: steku Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.09.04, 23:58
              chlopie ale masz problem...to jak ty w ogole dajesz rade sie poruszac po
              ulicach...jakims nadludzkim i heroicznym wysilkiem...szacuneczek...obys nigdy
              nie stawal obok auta dostawczego ew. tira...bo jak wtedy biedaczku zjedziesz z
              krzyzowki...
              • Gość: M4b Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: 57.67.194.* 23.09.04, 14:37
                No i masz, trafił się taki co to literki składa ale już nie rozumie treści .
                Patrz post wyżej i czytaj uważnie, postaraj się nawet ze zrozumieniem tekstu i
                zawartej w nim treści a nie będziesz wypisywał pierdół.
    • Gość: RF Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: 57.66.193.* 15.09.04, 09:33
      A co za różnica czy ma zamalowane czy nie?
      Przecież taki palant to nawet nie wie jak się włącza kierunkowskaz i kiedy
      należy go włączyć więc te lampki z tyłu wg niego są dla ozdoby..
    • Gość: adam Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: 217.97.148.* 17.09.04, 21:14
      czy policja nie ma innych spraw na glowie ?
      • Gość: M4b Re: O tym się mówi: Bez ściemniania IP: 57.67.194.* 21.09.04, 10:16
        Drogowa nie powinna ...
        A niedorogowa właśnie powinna. tymaczasem się sporo pomerdało i "zwykli: się
        czają z suszarkami a drogówka stoi bezczynnie na rondach ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka