Dodaj do ulubionych

Hamowanie z ABS

06.04.02, 11:10
Witam Szanownych kolegów i koleżanki. Kupuję nowe Punto z ABS. Jest to pierwszy
mój wózek. Nigdy dotąd nie jeździłem autem z ABS. Jak to się zachowuje na
różnych nawierzchniach i wogóle jak jeździć. Czytałem gdzieś że hamulec do
podłogi i czekać na efekt(nie hamować pulsacyjnie!!)Będę wdzięczny za wasze
opinie. Dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Hamowanie z ABS IP: *.telia.com 06.04.02, 11:20
      Uzywaj samochodu normalnie i tak samo hamulca normalnie jak potrzeba.W momencie
      gdy sytuacja bedzie nienormalna na jezdni np.slisko i Ty nie pomyslisz o tym to
      wtedy za Ciebie wykona prace ABS tzn pulsacyjnie zahamuje i auto znajdzie sie
      w warunkach normalnych.Do tego sluzy ABS.Pzdr.MIchal
      • art111 Re: Hamowanie z ABS 06.04.02, 11:51
        Gość portalu: Michal napisał(a):

> Uzywaj samochodu normalnie i tak samo hamulca normalnie jak potrzeba.W momencie
        >
        > gdy sytuacja bedzie nienormalna na jezdni np.slisko i Ty nie pomyslisz o tym to
        >
        > wtedy za Ciebie wykona prace ABS tzn pulsacyjnie zahamuje i auto znajdzie sie
        > w warunkach normalnych.Do tego sluzy ABS.Pzdr.MIchal
        Dzięki Michał. Wreszcie rozsądna odpowiedź.

• Gość: Kicur Tylko pamiętaj... IP: *.bielsko.msk.pl 06.04.02, 12:13
        jest pewna granica, do której hamując utrzymujesz sterowność auta: np. na śliskim
        hamując z ABSem auto Cię słucha (kierownicy) tylko do pewnego momentu, a potem
        już mniej: wybadaj sobie jaka to granica np. 80, 100 km/h itd.
        ABS nie gwarantuje sterowności przy KAŻDEJ prędkości - chodzi mi o ślisko.
    • Gość: Michal Re: Hamowanie z ABS IP: *.telia.com 06.04.02, 11:59
      Eksploatujac auto poznasz jego charakterystyke.Bedziesz wiedzial kiedy zacznie
      dzialac i z jakim opoznieniem .Pozniej polubisz to urzadzenie.Pzdr.Michal
    • Gość: trurl Re: Hamowanie z ABS IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.04.02, 19:33
      W pełni zgadzając się z poprzednimi uwagami dodałbym jeszcze jedną radę.Poświęć trochę czasu i
      poćwicz gwałtowne hamowanie nawet na suchej nawierzchni.Przyzwyczaisz się do pulsacji pedału
      hamulca i tych troszkę dziwnych dźwięków pzy zadziałaniu ABS-u.Początkujący mają tendencję do
      popuszczania pedału w momencie zadziałania ABS co dość skutecznie wydłuża drogę
      hamowania.PZDR.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka