05.01.15, 11:22
miałem małą stłuczkę. ale tablicę rej. przy tej okazji gdzieś wcięło.
naturalnie do urzędu- wniosek o nową tablicę/duplikat/wtórnik.
zgłosiłem 29.12.2014.
dziś telefonuję do urzędu. naturalnie tablicy jeszcze nie ma. kiedy będzie-NIE WIADOMO.
producent zrobił se wolne.
jak jeździć-NIE JEŹDZIĆ.
mam nadzieję ze policaje na drodze będą w miarę normalni.
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: tablice 05.01.15, 20:29
      4 dni robocze minęły.Nie przesadzaj.Takie są przepisy.Jak mocno się śpieszysz, to zrób tłoczoną za 30-40zł i jeździj.Nawet z bliska nie mocno różnią się od oryginalnych,więc i w oko policji nie wpadniesz.Jeżdżąc bez żadnej raczej szybko obskoczysz mandat,wyższy raczej niż owe 40zł.
      • thea19 Re: tablice 05.01.15, 22:32
        jezdzilam raz po calej warszawie bez obu tablic rowno tydzien (zajomali na parkingu). nikt sie nie przyczepil.
        • jantoni.jajcorz Re: tablice 10.01.15, 11:38
          thea19 napisała:
          > jezdzilam raz po calej warszawie bez obu tablic...

Nie każdy głupi .... ma szczęście :P
          • thea19 Re: tablice 10.01.15, 13:07
            Odzwal sie medrzec
    • engine8 Re: tablice 06.01.15, 01:35
      w jakim swiecie wy zyjecie? a moze inaczej - Czego ja tu nie rozumiem??
      Co znaczy nie ma tablic?? A jak ktos przychodzi do urzedu zarejestrowac auto to musi czekac az zrobia? nie maja na stanie czy na kupce tablic do wydania od zaraz?
      Duplikat? Wtornik? A dlaczego nei nowe numery?
      A co to tak sie przywiazals do swoich numerow ze inne sa nie dobre? Przeciez to klikniecie w pare klawiszy na komputerze i nowe numery zastepuja stare?
      • waga170 Re: tablice 06.01.15, 02:55
        Wpisz swoją odpowiedź
        • waga170 Re: tablice 06.01.15, 03:04
          Pojebany system (i moj computer chyba tez). W Polsce jak Ci ktos ukradnie tablice i zalozy na swoj samochod to zrobisz sobie "wtorniki" i jezdzicie wtedy we dwoch na takich samych tablicach. Mandaty za predkosc dostajesz jednak tylko Ty:)
          Moze nalezy po zarejestrowaniu samochodu od razu zrobic wtorniki to bedzie jak znalazl jak ukradna oryginaly. A jak ukradna wtorniki to zrobic tercjo-niki. Wtedy bedziecie jezdzic na takich samych we trzech.
          • rraaddeekk Re: tablice 06.01.15, 12:17
            W czasach nie tak odległych (jeszcze je dobrze pamiętam), gdy komputery nie były powszechne bardzo popularne było wyrabianie wtórnika prawa jazdy.
            Zgłaszało się, że oryginał został zgubiony i używało się wtórnika, a oryginał leżał w domu.
            Po do to robiono?
            Gdy Policja odbierała prawo jazdy np. za jazdę po alkoholu, to kierowca oddawał wtórnik, a jeździł dalej używając oryginału w przypadku rutynowej kontroli drogowej.
          • thea19 Re: tablice 06.01.15, 12:22
            jak ja wyrabialam wtorniki, to chcieli pisemko z policji o kradziezy. nigdy niczego policja ode mnie pozniej nie chciala. widocznie tablice komus sie tylko podobaly.
            • waga170 Re: tablice 06.01.15, 19:39
              Chyba nie zassaliscie mojego punktu. Wyobraz sobie ze skradziono Ci karte kredytowa a bank wydalby Ci wtornik z TAKIMI SAMYMI NUMERAMI a nie zupelnie nowymi. I o tym mowil Engine8, u nich raz zgubione tablice staja sie "trefne", niewazne, klient dostaje w urzedzie zestaw dwoch nowych zupenie innych a nie zaden wtornik starych.

> widocznie tablice komus sie tylko podobaly.

Tak, podobaly sie bo planuje z kolesiami napad na bank i juz lada dzien to zrobia odjezdzajac spod banku na Twoich tablicach.
              • thea19 Re: tablice 06.01.15, 22:21
                to dwa lata temu bylo wiec juz chyba po napadzie. policja przyslala umorzenie, nigdy niczego nie chcieli. poza tym dwa miesiace po kradziezy auto moje zostalo skasowane na amen (tablice przynitowane i pogiete w chinskie s ale trzymaly sie). poza tym nowe numery to praktycznie nowe rejestrowanie pojazdu, nowy dowod, zmiana w polisie i automatycznie drozsza zabawa. skoro urzad wydal jednoczesnie dwa wtorniki i wbil pieczatke do dowodu, to tak mozna. ja mam przeciez legalne tablice (i nalepke na szybie) a kradzione ma kto inny. vin jest widoczny wiec nie trudno zweryfikowac auto.
                • krzy-czy Re: tablice 07.01.15, 06:39
                  jhe4szcze parę lat temu tablice można było zrobić w warsztaciku blacharskim. i co? dużo wiecej napadów na banki było???????????napad równie dobrze mozna zrobić z takim tablicami zrobionymi właśnie w takim w warszataciku blacharskim.
                  chodzi mi o mozolne procedury wydawania takiego wtórnika. niby drobiazg, a trwa to dwa tygodnie.
                  • waga170 Re: tablice 07.01.15, 07:36
                    > chodzi mi o mozolne procedury wydawania takiego wtórnika. niby drobiazg, a trw
                    > a to dwa tygodnie.
                    A ile trwa wydawanie oryginalow i dlaczego inaczej niz wtornikow?
                • waga170 Re: tablice 07.01.15, 07:32
                  ja mam przeciez legaln
                  > e tablice (i nalepke na szybie) a kradzione ma kto inny. vin jest widoczny wiec
                  > nie trudno zweryfikowac auto.

Podaj nam numer swojej karty kredytowej to sobie wyrobimy wtorniki, ale watpie ze taka posiadasz. Watpie tez ze posiadasz jakakolwiek wyobraznie tudziez zdolnosc kojarzenia faktow. Ale masz nalepke na szybie i pieczatke w dowodzie to powinnas spac spokojnie.
                  • thea19 Re: tablice 07.01.15, 11:21
                    jestes glupi czy udajesz? skoro dostalam dwa wtorniki jednoczesnie, to widocznie jest to normalne. poza tym od prawie dwoch lat nie mam tego samochodu. i tak, karty kredytowej nie posiadam. wydaje tylko swoje pieniadze z karty debetowej.
    • 4slash Re: tablice 07.01.15, 11:01
      Przecież to oczywiste, że nowe tablice pani przy okienku bierze z półki a wtórnik tablicy należy zlecić producentowi do wykonania i trzeba na niego zaczekać.
      Ja 10 lat temu zgubiłem tablicę i musiałem wymienić na nowe bo inaczej się nie dało. Później dopuszczono wtórniki.
      • krzy-czy Re: tablice 07.01.15, 15:40
        biega mi o to że wybiera się takiego producenta który potrafi coś zrobić w miarę szybko.
        • piotr33k2 Re: tablice 08.01.15, 23:19
          po kradziezy lepiej i bezpieczniej wyrobic nowe numery choć troche wychodzi drożej bo trzeba jeszcze wymienic nowy dowód rejestracyjny . kilka lat temu mi ukradli i wyrobiłem wtórnik potem kilka razy odwiedzała mnie policja bo ktoś zatankował kilka razy na moje numery ,dobrze że to nie był taki sam model samochodu i koloru(monitoring na stacji ) bo bym sie nie wytłumaczył że to mi ukradli a nie ja ukradłem choc od razu zglosiłem kradziez na policji i wziąłem takie zaswiadczenie o zgłoszeniu kradziezy .wszystko musiałem tlumaczyc od poczatku za każdym razem ,nie wiem czy rżneli glupa czy tacy głupi sa na tej policji ,chyba troche jednego i drugiego bo nie chciało im sie prowadzić sledztwa to najlepiej kombinowac jak tu wcisnac kit ze sam sobie ukradleś zeby pare stów zarobic na paliwie ,musiałbym byc niespełna rozumu żeby sie na cos takiego łasić , he he. teraz jak by co to tylko nowe numery rejestracyjne szczególnie jak ktos duzo jeżdzi za granice bo mozna spedzic tam ładnych pare godzin na dołku zanim sprawdza co i jak ze skradzionymi tablicami .
    • donvito52 Re: tablice 10.01.15, 11:12
      Tablice możesz nawet sam dorobić. Ważne by spełniała normę. Rozmiar, materiał i format literek ...
      Musi też KONIECZNIE posiadać HOLOGRAM(y) wklejone na tablicę i wpisane do DR.
      Tablica rejestracyjna jest DOKUMENTEM, hologram jego uwierzytelnieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka