Dodaj do ulubionych

Parkowanie do 2 h

30.01.15, 15:14
"Parkowanie do 2 h" taka tabliczka znajduje się pod standardowym znakiem P (Parking).
Parking jest własnością miasta.
Są kamery skierowane na parking i jeżeli ktoś przekroczy czas, to Straż Miejska wystawia mandat.
Parking do 2 h jest bezpłatny, a później nie można dopłacić, ale należy odjechać.

Czy to legalna praktyka? Nigdzie się z tym nie spotkałem poza jednym z małych miasteczek.
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: Parkowanie do 2 h 30.01.15, 18:10
      NIe wiem jak u nas ale w UK to standard, z tym ze te 2h sa te płatne.
      Co więcej, jest dopisek (u nas widze tu luke, która możesz wykorzystać!!!), ze należy po 2h odjechać i nie można na to miejsce wrocic szybciej niż po kolejnej godzinie.

Bo co to znaczy odjechać?
      Możesz ruszyc autem na 5 m dalej na minute i wrocic. Odjechales? Tak.

W Londynie, żeby ludzie nie przyjezdzali autami do pracy jest jeszcze tak, ze parking np. w 3 strefie (i dalej) bywa przez caly dzień bezpłatny, ale np. w godzinie od `13:00 do 14:30 na danej ulicy jest całkowity zakaz parkowania. Wiec i tak trzeba gdzies przestawić na 1,5h auto.
      • only_the_godfather Re: Parkowanie do 2 h 30.01.15, 18:34
        Dokładnie w UK to standard, w Polsce spotkałem się z tym tylko na parkingach przy sklepach lub restauracjach i zazwyczaj jest dopisek że można parkować dłużej ale np każda kolejna godzina kosztuje 100zł.
      • rraaddeekk Re: Parkowanie do 2 h 30.01.15, 18:51
        Z tego co wiem, od człowieka, który tam regularnie parkuje, bo prowadzi tam firmę, to co 2 godziny przestawia samochód w inne miejsce parkingu. Więc luka jest.
        Strażnicy wezwali go i powiedzieli, że nic mu nie mogą zrobić, ale mają go na oku i jak tylko kiedyś przekroczy o minutę lub nie zapnie pasa zanim ruszy to mu wlepią mandat maksymalny :)

PS
        Też tak mam, że zapinam pas, gdy jeszcze "kołuję" na parkingu, ale tam trzeba uważać;-)

Nienawidzę parkometrów, gdzie z góry muszę określić ile będę parkował.
        Wolę parkingi, gdzie płaci się po fakcie, bo nie muszę spoglądać na zegarek, gdy coś załatwiam.
        Jednak te 2 godziny, bez możliwości wydłużenia za dopłatą mnie rozwaliły doszczętnie.
        W zasadzie to dopłacić można, ale chyba też i punkty będą wraz z taką dopłatą w formie mandatu ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka