Dodaj do ulubionych

Warto kupić Infinity?

18.02.15, 12:38
Panowie,
warto kupić taki wynalazek ? www.pgd.pl/samochod/Demonstracyjny-Infiniti-Q50-Base-Navi-Komfort/id/122157
Nie znam za bardzo marki, a cena wydaje się w miarę rozsądna (nowy ok. 144 tys.PLN) Silnik podobno trochę głośny i paliwożerny, reszta ok. Byłby przeznaczony raczej do dłuższego użytkowania 6-8 lat. Przebiegi ok. 25 tys. rocznie. Czy lepiej kupić coś w stylu nowego Passata albo Mondeo?
Misiaczka proszę o nie udzielanie się w tym wątku.
Obserwuj wątek
    • killer-tom Re: Warto kupić Infinity? 18.02.15, 12:53
      Moim zdaniem nie warto.
      110 k za małego i słabego dieselka z manualem to przesada. Już wolałbym Mondeo, a na pewno Mazdę 6 (nie wiem po ile chodzą).
      Wnętrze też nie urzeka.
      Podejrzewam też, że koszty utrzymania jak w tzw. markach premium (a więc więcej niż w.w.)

Pozdrawiam
    • gzesiolek Re: Warto kupić Infinity? 18.02.15, 15:26
      Wg mnie najlepiej po prostu sie przejechac...
      Rozmiarowo na pewno bedzie gorzej niz w liderach segmentu D w tej cenie, ale z drugiej strony ja jestem zawsze za autami z tego typu... Bo jakos nie chce jezdzic jednym z tysiecy Mondeo, Passatow czy Superb... a Infinity jest calkiem ok, ale najlepiej V6+hybrid... 4x4 i 5sek do setki... Ale to juz trzeba chyba z 200tys PLN
    • toreon Re: Warto kupić Infinity? 18.02.15, 16:11
      Nie wiem czy taką kwestię można rozpatrywać w kategoriach warto/niewarto. To bardziej chyba filozoficzny dylemat - czy chcemy się nieco wyróżnić czy nie. Osobiście byłbym raczej za, tym bardziej że za Mondeo czy Paska w podobnej wersji silnikowej i wyposażeniowej raczej za mniej nie kupisz.
    • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Warto kupić Infinity? 18.02.15, 16:21
      samochód bardzo ładny, ale wygląd to kwestia gustu. Osobiście wolałbym go niż Mondeo czy Passata. Jest tylko jedna kwestia, którą warto sprawdzić przed zakupem: koszty utrzymania takiego pojazdu, przeglądy w ASO (wiadomo gwarancja), ubezpieczenie czy koszt części i napraw skoro chcesz to auto trzymać 8 lat to raczej będziesz od czasu do czasu musiał choćby materiały eksploatacyjne wymieniać. Także dostępność serwisu nie jest bez znaczenia,. Jak się już zorientujesz w kosztach eksploatacji będziesz wiedział czy cię w ogóle stać na takie auto.
      • 4slash Re: Warto kupić Infinity? 18.02.15, 20:06
        Samochód jest z 2013 roku, rejestracja 10.01.2014 więc gwarancja od ponad roku już leci.
        Cena nie jest zła ale żadna rewelacja bo to auto 2 letnie rocznikowo.
        W klasie premium przez pierwsze 2 lata auto traci do 40%, tutaj mamy o 30% taniej niż za nowe.
        Z wyposażenia też cudów nie ma to wersja Base. Prawdopodobnie nie ma ksenonów a w tej klasie to auto niesprzedajne bez takiego wyposażenia (mój znajomy tak miał z A5).
    • liczbynieklamia Re: Warto kupić Infinity? 18.02.15, 23:00
      Kupowanie marki segmentu premium bez silnika i wyposażenia uważam za kompletną głupotę.
      • hukers Re: Warto kupić Infinity? 18.02.15, 23:27
        To zależy kto czego oczekuje. Jeżeli taki silnik dla mnie jest wystarczający i nie potrzebuję automatu, napędu 4x4, skórzanej tapicerki, ksenonów i innych dodatków podnoszących cenę o 40 tys. to myślę, że ten model jest ok. Problem może pojawić się przy odsprzedaży, ale to raczej melodia dalekiej przyszłości...
        • greges58 Re: Warto kupić Infinity? 19.02.15, 00:09
          ... i nie potrzebuję automatu, napędu 4x4, skórzanej tapicerki,
          ksenonów i innych dodatków podnoszących cenę ...

to po jaki Ch** szukasz auta klasy Premium??? skoro wystarczy Fabia!
          przyznaję, pierwszy raz widzę w ogóle Infinity z manualem ;)
          i jeśli ktoś mówi o "utracie wartości", będąc kupcem,
          powinien sprawić sobie bilet miesięczny na autobus ...
          • hukers Re: Warto kupić Infinity? 19.02.15, 00:24
            Kolega się tak nie unosi, nie używa brzydkich słów i czyta ze zrozumieniem.
            Pytanie było czy lepiej kupić roczne Infinity czy raczej nowe Mondeo albo Paska.
            Cześć kolegów opowiedziała się jednak za Infinity i to nawet w tym podstawowym wyposażeniu, które nawiasem mówiąc też mi wystarcza. Utrata wartości to też nie jest problem, który spędza mi sen z powiek.
            • pzaremba Re: Warto kupić Infinity? 20.02.15, 09:55
              Tego auta nie należy porównywać z Passatem i Mondeo, bo to nie to towarzystwo. C klasa i BMW3, to są konkurenci. Z Mercedesa masz w Infinity silnik i skrzynię. Co do ksenonów, to w Q50 ich po prostu nie ma. Za dopłatą w wersji Base są światła LED.
            • lazy.eye Re: Warto kupić Infinity? 20.02.15, 11:17
              Piszesz jak ktoś kto już połknął haczyk bo mu się auto podoba:)
              Dla mnie ten Infiniti wygląda tandetnie na zewnątrz i wewnątrz.. Taka niby klasa premium dla ubogich.
              • pzaremba Re: Warto kupić Infinity? 20.02.15, 13:08
                Piszę jak ktoś, kto tym autem od 3 miesięcy jeździ;-) de gustibus non est disputandum. Dla mnie BMW3 w środku wygląda szpetnie...
                Marka jest egzotyczna, to raz. Trzeba pamiętać, że w Polsce są tylko dwa serwisy, a oba należą do jednego właściciela, to dwa. Tu trochę ratuje sprawę napęd od Mercedesa. Jest typowy.
                Tak czy owak, przejechałem 10.000 km i jestem zadowolony. Już od dawna nie wsiadałem do żadnego auta tak chętnie, jak do tego.
                Moim zdaniem, Infiniti Q50 posiada wszystkie atrybuty, by zaliczać je do segmentu premium. Porządne materiały, super wykonanie, tylny napęd, a że Europa to Europa, to kupili silniki R4 Turbo od Mercedesa. W USA występjue tylko jeden motor. 3.7l V6.
    • chris62 Re: Warto kupić Infinity? 20.02.15, 09:14
      IMO nie warto.
      Auto niczym się nie wyróżnia od konkurencji w klasie poza ceną.
      2,2 170 KM? To chyba tlumaczy cenę powyżej 2 litrów wysoka akcyza.
      Np. Renault, Kia, Hyunday oferują świetne silniki 2,0 180-184 KM, Passaty też chyab mają 170 KM z 2 litrówek.
      Mondeo z kolei w wersji Titanium jest o wiele ciekawsze od tego" nieskończość" - w sumie to tylko droższy Nissan i tyle. Nawet Avensis w jakiejś bogatszej wersji mogłaby być ciekawsza.
      Co jak co ale bogatsze wyposażeni ejest zawsze iłe - ja mogę olać tylko ksenony dla mnie żadna wartość dodana a żarówkę H4 wymienię w 2 minuty jeżeli zajdzie potrzeba i prawie za darmo 10 PLN/para.
      Rozbity lub uszkodzony ksenon to tylko kłopot.
      Za różnicę w cenie można sobie daleko pojechać jakby za free bo na paliwo zostanie sporo gotówki.
      • pzaremba Re: Warto kupić Infinity? 20.02.15, 10:10
        Jest wyraźnie tańsze od Mercedesa C i BMW3 w porównywalnym wyposażeniu. Porównywanie z Mondeo albo Passatem to nieporozumienie.
        A co technicznie ma Q50 wspólnego z którymkolwiek z modeli Nissana? Będę wdzięczny za oświecenie mnie w tej kwestii.
        Wymiana żarówki w większości nowych samochodów nie jest sprawą prostą, a już na pewno nie do zrobienia w 2 min. Xenony miałem w dwóch autach. Łącznie 8 lat i 300 km. Nigdy nic przy nich nie robiłem, choć Vectra pod konic swieciła z prawej strony lekko na różowo, co jest oznaką zużycia. W tym samym czasie zarówek H7 w aucie żony wymieniłem na pewno kilkanaście. Jakość xenonów w porównaniu do świateł halogenowych jest o rząd wielkości lepsza. Powie to każdy, kto używał.
        • who_cares Re: Warto kupić Infinity? 20.02.15, 11:36
          Wszystkie nowe modele w Europie mają już obowiązek łatwej wymiany żarówki od kilku lat przynajmniej.
          Zresztą od czasu obowiązkowych świateł dziennych ten problem jest znacznie mniejszy niż kiedyś.
        • jeepwdyzlu to se ne vrati... 20.02.15, 12:16
          Xenony miałem w dwóch autach. Łącznie 8 lat i 300 km. Nigdy nic przy nich nie robiłem,
          ----------
          niestety teraz ksenony są po stówce sztuka (nawet od philipsa czy osram)
          i świecą rok
          szajs panie wszystko schodzi na psy
          :-)
          jeep
    • lazy.eye Re: Warto kupić Infinity? 20.02.15, 11:12
      Bałbym się planować zrobić 200 tys autem wynalazkiem z nie wiadomo jakim serwisem i cenami. Oprócz tego nie wiadomo czy to w ogóle będzie istniało w Europie za te 6-8 lat.
    • polokokt Re: Warto kupić Infinity? 20.02.15, 17:22
      trudno nawet oszacować wartość tego dwuletniego auta, bo w sumie na wszystkie 5 sztuk Q50 oferowanych na znanym portalu aukcyjnym, wszystkie sprzedaje dealer Infinity na Polskę... Ale jak ktoś zauważył, auto ma dwa lata i w dodotku jak widać, jest mało popularne. Obniżka o 30% nie wydaje się jakoś specialnie korzystna. W zasadzie patrząc na ofertę Q50 z 2013 roku w całej europie, to ceny aut używanych kształtują dealerzy, bo praktycznie tylko oni sprzedają auta z tego rocznika (no jeszcze dwie oferty na mobile.de dodatkowo).

Mi, tyle co oglądałem ten samochoód, to się podoba (jak wszystkie Infinity). Ale... ja jestem jednak zwolennikiem aut, które serwisuje się u byle Pana Mietka, części jest dużo i tanio (zarówno eksploatacyjnych jak i takich blacharsko-karoseryjnych (dużo egzemplarzy sprzedawanych na części), żeby auto naprawić w miarę tanio po jakiejś drobnej kolizji, a sprzedaż zadbanego egzemplarza trwa tydzień-dwa i bierze się za zadbany egzemplarz uczciwe pieniądze. Z samochodami "egzotycznymi" może być niestety drobny problem potem. I to mi się podoba najmniej w tym całym interesie.
    • do.ki Re: Warto kupić Infinity? 20.02.15, 17:53
      Czemu nie? Przynajmniej coś oryginalnego, a nie oklepany Pasek czy inne Mondeo. Po co jeździć tym, co wszyscy, to nudne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka