Dodaj do ulubionych

Fotelik z przodu

23.06.15, 08:49
Mam krótkie pytanie - czy w myśl aktualnych przepisów można przewozić małe (4-letnie) dziecko w foteliku na przednim siedzeniu auta?
Wiele się ostatnio przewijało na ten temat informacji ale tego konkretnie nigdzie nie napisano.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • gelati Re: Fotelik z przodu 23.06.15, 09:01

Krotka odpowiedz. Google: Fotelik na pierwszym siedzeniu.
      www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=fotelik+na+przednim+siedzeniu
    • qqbek Re: Fotelik z przodu 23.06.15, 09:37
      Fotelik tak, podkładka nie.
      I tylko montowany w kierunku jazdy, jeśli jest poducha pasażera (chociaż 4-latka to raczej tyłem do kierunku jazdy nie da się już posadzić).
      • klemens1 Re: Fotelik z przodu 23.06.15, 10:04
        Można montować tyłem, gdy jest poduszka. Ważne, żeby była dezaktywowana.
        • qqbek Re: Fotelik z przodu 23.06.15, 11:16
          Faktycznie - to też się zmieniło wraz z nowelą.
          W dotychczasowym brzmieniu art. 39 "PoRD" można było tylko z tyłu na "poddupku" teraz zaś "Foteliki bezpieczeństwa dla dziecka oraz inne urządzenia przytrzymujące dla dzieci są instalowane w pojeździe, zgodnie z zaleceniami producenta urządzenia, wskazującymi, w jaki sposób urządzenie może być bezpiecznie stosowane".

Wszyscy rzucili się na to 135cm, a zmiana największa to dopuszczenie "poddupków" na przednie siedzienia :)
          • qqbek Re: Fotelik z przodu 23.06.15, 11:18
            miało być - "tylko z tyłu, tak jak na "poddupku""
            Znaczy się - poddupek i fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy wolno było tylko na tylnym siedzeniu (w wypadku auta z poduszką pasażera). Teraz jest zaś "rozsądniej" czyli zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu.
    • dr.hayd Re: Fotelik z przodu 25.06.15, 13:43
      Przepisy przepisami. A tak zgodnie z fizyką, anatomią i zdrowym rozsądkiem?

Tyłem do kierunku jazdy z włączoną poduchą - oczywiście, że NIE, bo poducha uderzy w fotelik, czyli de facto w tył głowy dziecka i zabije.
      Akurat tajpanowa pyta o 4-letnie dziecko - więc tylko przodem do kierunku jazdy.
      To bardzo częsty widok: dziecko na przednim siedzeniu na foteliku (przodem) lub tylko poddupniku.

Co daje poddupnik? Tyle, że dziecko siedzi wyżej i pas leży na obojczyku a nie na szyi.
      Co grozi dziecku zapiętemu w pas bez żadnego fotelik i poddupnika? To, że leżący na szyi pas udusi dziecko podczas nagłego hamowania/zatrzymania (również w wyniku wypadku). Czy więc poddupnik może być zastąpiony przez cokolwiek, np. worek kartofli?
      A czy rozsądną alternatywą nie byłby pasy regulowane na wysokość (górny punkt mocowania)? Ja takie mam. Niestety tylko na przednich siedzeniach i zakres regulacji dosyć niewielki.

Czy otwierająca się poduszka czołowa i boczna w czasie wypadku jest większym zagrożeniem dla kilkulatka niż dla dorosłego? Czy lepiej dla kilkulatka przy zderzeniu czołowym uderzyć w poduszkę powietrzną (gdy siedzi z przodu) czy w tył fotela (gdy siedzi z tyłu) ?

Fotelik ma trzymanie boczne. Przytrzyma głowę dziecka w przypadku uderzenia bocznego. To podstawowa przewaga nad poddupnikiem. Natomiast nie wiem jak się ma fotelik do bocznej poduszki powietrznej i do kurtyn. Czy boczna poduszka nie uderzy w bok fotelika, a bok fotelika w dziecko? Czy w przypadku 1. dziecko w fotelki i boczna poduszka, 2. dziecko w identycznym foteliku i bez bocznej poduszki, zakładając identyczne uderzenie boczna, większe szanse ma dziecko w przypadku 1. czy 2. ?
      • thea19 Re: Fotelik z przodu 26.06.15, 20:37
        moje dziecko ma troche ponad 4,5roku i wciaz jezdzi tylem, takze tego... poddupnik jest dobry dla niewyrosnietych nastolatkow a nie dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. dziecko jezdzace z tylu w fotelu fwf powinno miec przedni fotel maksymalnie odsuniety do przodu - to druga zasada po prawidlowym montazu fotela, dziecko niczym wtedy nie uderza o przedni fotel. fotelik z tylu najbezpieczniej montowac na srodkowym miejscu (o ile jest normalny pas). z przodu nie powinno montowac sie foteli ponizej 15-36kg z wiekszymi dziecmi, bo poduszka powietrzna jest zwyczajnie zbyt niebezpieczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka