Dodaj do ulubionych

QamFree - cos dla Crannmera

10.05.16, 07:33
Po pierwsze: www.motofaktor.pl/49,2/AFTERMARKET/Rewolucja-nadciaga-z-Chin,5351.html

2). Ciekawe kiedy auta tej marki pojawia się u nas. Plany pamiętam (na Europe) były duże a potem chyba było kiepsko. Nawet myslalem, ze już Qoros zbankrutowal...

3). Co to za mieszanka ten uwarstwiony wtrysk paliwa i kiedy jest stsosowany?

4). Kiedy silnik powinien dostawac uboga mieszanke a kiedy bogata?

5). Ciekawe jaka będzie trwalaosc i "bez klopotliwosc" PHEA vs tradycyjny rozrząd. Na papierze brzmi to ciekawie....

Co myślicie...?
Obserwuj wątek
    • jestklawo Re: QamFree - cos dla Crannmera 10.05.16, 07:42
      nie żartuj, a skąd On miałby to wiedzieć. W guglach tego nie znajdzie
      • nazimno Re: QamFree - cos dla Crannmera 10.05.16, 10:37
        To ja dam odsylacz:

www.greencarcongress.com/2016/04/20160429-freevalve.html#more
        • nazimno Re: QamFree - cos dla Crannmera 10.05.16, 10:51
          I jeszcze to:

www.greencarcongress.com/2016/01/20160118-ornl.html

• crannmer Stratified Injection, Lean Burn 10.05.16, 12:20
      galtomone napisał:
      > 3). Co to za mieszanka ten uwarstwiony wtrysk paliwa i kiedy jest stsosowany?

Normalnie dazy sie do zachowania stalego skladu mieszanki w jej calej objetosci w komorze spalania. Taka mieszanka musi miec pewien minimalny stosunek paliwa dopowietrza, z jednej strony z powodu sklonnosci mieszanki ubogiej do spalania stukowego, z drugiej w celu ograniczenia emisji tlenkow azotu (dla minimum NOx lambda winna byc bliska 1, a nawet jeszcze bogatsza), a z trzeciej, bo zbyt uboga mieszanka niechetnie daje sie zapalic od iskry.

Sensem mieszanki warstwowanej jest podanie w pewnych warunkach pracy silnika mieszanki niejednorodnej, gdzie w komorze spalania w okolicy swiecy zaplonowej mieszanka jest bogatsza (lambda okolo 1), a nieco dalej znacznie ubozsza, lub jej nie ma wcale, zastapiona jest bowiem np. przez recyklowane spaliny.

Przy czym mieszanka warstwowa nie jest bezposrednio zwiazana z wariabilnym rozrzadem. Oba rozwiazania mozna kombinowac, ale nie trzeba.

> 4). Kiedy silnik powinien dostawac uboga mieszanke a kiedy bogata?

Bogata przy duzym obciazeniu (gleboko wcisniety gaz) lub wysokich obrotach, wzbogacona na pelnym gazie, zubozona przy srednich i niskich obciazeniach.

Najwiekszy zysk z takiego rozrzadu jest przy malych i srednich obciazeniach, gdzie w rozwiazaniu konwencjonalnym sa wysokie straty dlawienia na przepustnicy. Przy ostrej jezdzie korzysci z tego rozwiazania sa IMHO nieznaczne.

> 5). Ciekawe jaka będzie trwalaosc i "bez klopotliwosc" PHEA vs tradycyjny rozrz
      > ąd. Na papierze brzmi to ciekawie....

Rozrzad wariabilny (przynajmniej po stronie ssania), zastepujacy przepustnice, stosowany jest juz od kilku lat seryjnie przez kilku producentow (Fiat, BMW, Toyota, Mercedes..., kilka roznych rozwiazan). O problemach (przynajmniej w zakresie porownywalnym do wpadek z lancuchami rozrzadu, wtryskiwaczami itp.) nie AFIK bylo glosno.

BTW rozwiazan silnikow pracujacych na zubozonej mieszance w calym zakresie lub w czesci zakresu obciazen bylo w historii calkiem sporo. Bezposrednia stycznosc mialem z rozwizaniem Lean Burn w Toyocie Carina E, ktorym jezdzilem zarowno w wersji 1,6, jak i 1,8. Tymi autami dalo sie rzeczywiscie jak na tamte czasy oszczednie jezdzic.
      • nazimno Re: Stratified Injection, Lean Burn 10.05.16, 12:49
        Ten wariabilny rozrzad mnie coraz bardziej intryguje.
        Musze zobaczyc, czy przypadkiem moje auto na to nie choruje.
      • galtomone Re: Stratified Injection, Lean Burn 10.05.16, 15:41
        crannmer napisał:

> > 4). Kiedy silnik powinien dostawac uboga mieszanke a kiedy bogata?
        >
        > Bogata przy duzym obciazeniu (gleboko wcisniety gaz) lub wysokich obrotach, wzb
        > ogacona na pelnym gazie, zubozona przy srednich i niskich obciazeniach.

Rozumiem, ze w przeszlosci silnik dostawal staly skład mieszanki a jedynie od obciążenia zalezal czas w jakim dostawal paliwo (im dluzszy/ ty więcej) i teoretycznie dla silnika to najlepsze/najprostsze rozwiązanie (tyle, ze mało ekologiczne)?
        • nazimno Re: Stratified Injection, Lean Burn 10.05.16, 16:52
          Nie mecz "wariabilnego".
          Przeczytaj sobie w domu spokojnie material ponizej i nie zadawaj juz takich pytan.
          Przy uzyciu komunalow nie da sie wyjasnic problematyki procesu zasilania w paliwo
          silnikow wyposazonych w niezaleznie i precyzyjnie sterowane zawory.
          Podobnie jest z turbulencjami i ich wykorzystaniem do stratyfikacji mieszanki paliwowo-powietrznej
          we wnetrzu komory spalania, aby uzyskac optymalne parametry pracy.

jer.sagepub.com/content/early/2016/01/14/1468087415621805.full.pdf+html

• galtomone Re: Stratified Injection, Lean Burn 10.05.16, 16:54
            A ja tam lubie jak Crannmer pisze, bo zawsze ma cieprliwosc tlumaczyc mi proste rzeczy.
            + nie wymysla mi od idiotow co zadaja głupie pytania.
            • nazimno Re: Stratified Injection, Lean Burn 10.05.16, 17:00
              W tym sek, ze to nie sa proste rzeczy.
              Czytajac - przekonasz sie o tym.
              Bla-bla znajdziesz w kolorowych czasopismach.
              Powodzenia.

• jestklawo Re: Stratified Injection, Lean Burn 11.05.16, 08:44
              też lubię, napisze coś o hemisferze i od razu człowiekowi weselej, na fejsie jestem jego folołersem
              • galtomone Re: Stratified Injection, Lean Burn 11.05.16, 09:26
                Jest na FB? :)
                • jestklawo Re: Stratified Injection, Lean Burn 11.05.16, 10:36
                  czy jest?, to mało powiedziane, on tam gra pierwsze skrzypce. Myślę, że mógłby nawet poprowadzić Familiadę
                • crannmer Re: Stratified Injection, Lean Burn 11.05.16, 13:16
                  galtomone napisał:
                  > Jest na FB? :)

Usilujesz dyskutowac z Pawlowicz tego forum?
                  • galtomone Re: Stratified Injection, Lean Burn 11.05.16, 13:19
                    Az tak nisko go oceniasz?
                    • crannmer Re: Stratified Injection, Lean Burn 11.05.16, 14:12
                      galtomone napisał:
                      > Az tak nisko go oceniasz?

Uzyj funkcji "Szukaj - autor".
                  • jestklawo Re: Stratified Injection, Lean Burn 11.05.16, 15:04
                    ale mi przywalił, smutno mi się zrobiło :)))
        • crannmer Re: Stratified Injection, Lean Burn 10.05.16, 17:02
          galtomone napisał:
          > Rozumiem, ze w przeszlosci silnik dostawal staly skład mieszanki

Od czasu wprowadzenia regulowanych katalizatorow trojdroznych w polowie lat 80-tych jednym z celow ukladu wtryskowego bylo zachowanie w miare stalego skladu mieszanki (poza stanami nieustalonymi oraz jazda na pelnym gazie, gdzie chetnie stosowano (i czasem nadal sie stosuje) wzbogacenie mieszanki).

Wczesniej gaznikami usilowano realizowac w miare staly sklad mieszanki. Plus wzbogacenie przy przyspieszaniu (pompka przyspieszajaca) plus wzbogacenie do jazdy pelnym gazem plus wzbogacenie rozruchowe itd itp. Wyniki byly rozne.

> teoretycznie dla silnika to najlepsze/najprostsze rozwiązanie (tyle, ze mało ekologic
          > zne)?

Ekologia ma kilka wymiarow. Jednym jest samo zuzycie paliwa (i emisja CO2), drugim emisja zwiazkow szkodliwych (NOx, HCx, CO, czasteczki stale), trzecim osiagi, czwartym zdrowie silnika.

Utrzymanie skladu mieszanki w okolicach lambda=1 jest optymalne pod wzgledem redukcji emisji gazowych zwiazkow szkodliwych oraz dlugowiecznosci silnika.

Wzbogacenie mieszanki zwieksza osiagi, ale zwieksza tez zuzycie paliwa oraz emisjie HCx i CO. Silne wzbogacenie powoduje rowniez dymienie oraz szkodzi silnikowi.

Zubozenie mieszanki obniza zuzycie, ale zwieksza emisje NOx. W polaczeniu z wtryskiem bezposrednim zwieksza emisje czasteczek stalych. W dodatku podnosi temperature spalin, co odbija sie na zaworach wylotowych. Mozna temu przeciwdzialac np. poprzez domieszke spalin do dolotu. Lub odchudzac mieszanke na malym i srednim gazie, a na duzym jechac lambda 1.

Jak sie nie obrocic, d... z tylu.
          Konflikt celow, jak sie patrzy ;-)

> a jedynie od obciążenia zalezal czas w jakim
          > dostawal paliwo (im dluzszy/ ty więcej) i

Regulacja napelnienie poprzez zmiane czasu doplywu gazu roboczego, czyli powietrza to jest wlasnie nowy wynalazek rozrzadow zastepujacych przepustnice. Dawniej napelnienie sterowane bylo dlawieniem przepustnica, a doplyw gazu nastepowal przez caly czas trwania suwu ssania.

Natomiast co do wtrysku, to ilosc podanego paliwa regulowana byla poprzez czas otwarcia wtryskiwacza, przy stalym cisnieniu zasilania. Ilosc paliwa proporcjonalna jest do ilosci zassanego powietrza, ktora mierzona jest przeplywomierzem.
    • jestklawo Re: QamFree - cos dla Crannmera 11.05.16, 08:41
      OK, materiałów jest sporo, ale co będzie jak w Google wyłączą prąd? Będzie jak niemowlę
    • toreon Re: QamFree - cos dla Crannmera 11.05.16, 14:19
      Ja pierwszy raz słyszałem o uwarstwieniu mieszanki bodajże w 1997 roku gdy Mitsu wprowadzał na rynek silnik GDI z bezpośrednim wtryskiem benzyny. Nie wiedziałem że teraz jest to traktowane jako coś nowatorskiego.
      • nazimno Re: QamFree - cos dla Crannmera 11.05.16, 14:32
        System sterowania zaworami bez mechanicznego rozrzadu. Znika klasyczny, mechaniczny rozrzad.
        O to chodzi.
        Precyzja sterowania zaworami (stopien otwarcia, czasy otwarcia/zamkniecia).
        Precyzja w dozowaniu paliwa wraz ze sterowaniem turbulencjami w komorze spalania,
        a tym samym sterowania w pewnych granicach stratyfikacja stymulujaca parametry spalania.
    • 4slash Re: QamFree - cos dla Crannmera 12.05.16, 08:47
      pl.wikipedia.org/wiki/Fuel_Stratified_Injection

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka