Dodaj do ulubionych

Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA

20.07.16, 22:06
Witam
Mam tesle s wersje usa z tylnymi czerwonymi kierunkowskazami sa one zintegrowane ze swiatlami stop i nie ma mozliwosci zmiany tych kierunkowskazow na zolte/pomaranczowe, wymiana lamp z wersji europejskiej tez nie jest mozliwa ze wzgledu na elektornike, dzisiaj policja zabrala mi dowod. Czy ktos z Was orientuje sie czy mozna zalatwic jakies specjalne ZEZWOLENIE na uzytkowanie samochodu z takimi swiatlami?
bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • przemekthor Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 00:35
      To auto jest zarejestrowane w Polsce i przeszło przegląd?
      Wstaw sobie żółte żarówki w światła cofania jeśli to możliwe i po problemie.
      • kolpik124 Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 07:29
        przegląd przeszło za 200 zł...100 za przegląd, 100 dla diagnosty :)))

czerwone światła nie kwalifikują do dopuszczenia do ruchu, na szczęście coraz częściej zatrzymują cwanych w wielkich amerykanskich pudłach
        • tdf-888 Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 09:17
          a co ci czerwony migacz przeszkadza zawistny cebulaku? twój umysł nie potrafi ogarnąć ze czerwone migające światło ma wzmoc twoja czujność? nie dasz rady przyswoić ze może oznaczać sygnalizację zmianę pasa ruchu albo skręt?
          • kolpik124 Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 10:41
            tdf-888 napisał:

> a co ci czerwony migacz przeszkadza zawistny cebulaku? twój umysł nie potrafi o
            > garnąć ze czerwone migające światło ma wzmoc twoja czujność? nie dasz rady przy
            > swoić ze może oznaczać sygnalizację zmianę pasa ruchu albo skręt?
            >

czerwony migacz nie jest zgodny z przepisami, janusz
          • tbernard Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 11:22
            tdf-888 napisał:

> a co ci czerwony migacz przeszkadza zawistny cebulaku?

A może powinieneś zadać pytanie autorowi wątku, co mu przeszkadza w dostosowaniu do warunków polskich i europejskich? Przecież nie jest prawdą, że się technicznie nie da. Wszystko się da, to tylko kwestia ceny.

No i ciekawe czy tak samo byś się odezwał do funkcjonariusza drogówki w USA, gdybyś po tamtejszej autostradzie jechał z prędkością dopuszczalną w Polsce albo jeszcze lepiej rozpędził byś się do prędkości legalnych w Niemczech. Funkcjonariusz zarzucił by Tobie, że poruszałeś się z prędkością nieprzepisową, a Ty byś mu : "a co ci to przeszkadza zawistny cebulaku?" Bardzo mnie ciekawi, czy byś mu tak odpowiedział.
            • jestklawo Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 12:05
              - a gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był, to wy byście staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka!
              - a gdyby tu wasz synek z grupą stuosobową odlatywał, i każdy z rodziców chciałby wejść to jaki był by tłok sami widzicie, i nie mówcie, że nie macie synka, bo w każdej chwili mieć możecie!
              - a gdyby tak każdy wracał ze stratą paru kilo, było by nas mniej coraz! Polaków!
              KAŻDY KILOGRAM OBYWATELA Z WYŻSZYM WYKSZTAŁCENIEM SZCZEGÓLNYM DOBREM NARODU
              • tbernard Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 12:23
                Faktycznie zastosowałem gdybologię którą słusznie Misiem wyśmiałeś. Po prostu w USA prędzej ze strachu taki kozak się zesra zanim mu przyjdzie do głowy aż takie przekroczenie prędkości i przekomarzanie z policjantem. Z tego punktu widzenia gdybylogia była obarczona podobnie absurdalnymi założeniami jak w Misiu, więc przyznaję się do porażki.
                • jestklawo Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 13:18
                  głowa do góry, jeszcze sie odkujesz
        • liczbynieklamia Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 17:52
          > na szczęście coraz częściej zatrzymują
          Na szczęście? Przepisy przepisami (dura lex sed lex), ale w nowoczesnych lampach LED kierunkowskazy czerwone są widoczne zdecydowanie lepiej niż pomarańczowe. A jak porównamy lampy oryginalne do tych po mniej lub bardziej amatorskich przeróbkach, to już w ogóle nie ma o czym mówić.
    • adminaer Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 07:33
      auto jest zarejestrowane w PL, ma aktualny przegląd. Niestety nie ma możliwości ingerencji w elektryke tego auta i nie ma możliwości zmiany lub dołożenia tam takich żarówek
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 09:52
        Zapewne masz tam diody led, zapewne białe z czerwoną lampą, więc tu nic nie wymyślisz. Powinieneś kupić całe tylne lampy europejskie i podmienić elektronikę. Na ten moment jedź do tej stacji diagnostycznej, która podbiła przegląd i załatw ponowny :) Dowód na tej podstawie odbierzesz w wydziale komunikacji.
    • adminaer Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 07:35
      dodam że samochód jest w 100% elektryczny i nie ma emisji spalin, chodzi mi o samo zezwolenie na użytkowanie
      • kolpik124 Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 07:45
        adminaer napisał(a):

> dodam że samochód jest w 100% elektryczny i nie ma emisji spalin, chodzi mi o s
        > amo zezwolenie na użytkowanie

a co to ma do rzeczy?
        • waga170 Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 09:05
          Jakto co to ma do rzeczy? Chlopina SIE POCHWALIL ZE MA TESLE.
          W dodatku ta Tesla jest "S" USA.
          • tdf-888 Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 09:13
            to może zamiast ingerencji w żarówki oklei sobie klosze jasnożółta folia i uzyska pomaranczowy? :)
            swoją drogą to głupie ze tak się przypinaja o te czerwone migacze a już zawiść co poniektórych jest żałosna. zaciskajcie kciuki żeby go rozbił albo szybko rozładowal baterie i miał problem z serwisem.
            a ja bym chciał ten samochód mając wybór między Mercedesem s audi 8 czy bmw 7 i tesla s wziąłbym te ostatnia. to jest kosmos :)
            • waga170 Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 09:33
              Masz racje ze to jest glupie z tymi bron boze czerwonymi migaczami, od siebie dodam ze przednie swiatla amerykanskie to smierc w oczach i powinny byc w calej Ameryce wymienione na zarowki Zakladow imienia Rozy Luksemburg.
              Co do zawisci to masz sporo racji, ale nie w moim przypadku. Co do BMW to nie 7 ale 8 byc moze...
              • koza_oddam Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 09:46
                www.youtube.com/watch?v=o-p_G0mUiTI
              • liczbynieklamia Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 17:54
                > przednie swiatla amerykanskie to smierc w oczach
                ??? Poprawnie ustawione światła amerykańskie świecą zdecydowanie dalej niż europejskie i w ogóle nie oślepiają.
              • galtomone Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 22.07.16, 11:21
                waga170 napisała:

> od siebie d
                > odam ze przednie swiatla amerykanskie to smierc w oczach

Wiem, ze to był sarkazm. Ale realnie rzecz biorac, to nie sadze by ktokolwiek kto nadjezdza był wstanie zauwazyc, ze moje swieca symetrycznie a nie niesymetrycznie.
      • jestklawo Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 12:08
        adminaer napisał(a):

> samochód jest w 100% elektryczny i nie ma emisji spalin

:))) ciekawe skąd ta elektryczność się w nim bierze?
        • tbernard Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 12:30
          Lepiej jak jedna (lub nieliczne) elektrownia kopci, bo wtedy pilnowanie filtrów i norm jest bardziej do ogarnięcia, niż miliony zaradnych i cwanych rodaków. Pewnie słyszałeś o wycinaniu DPF.
          • jestklawo Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 13:32
            w porównaniu z przemysłem energetycznym, zanieczyszczenia powodowane przez samochody osobowe są zjawiskiem jedynie statystycznym
            • tbernard Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 14:31
              Gdyby tak było jak piszesz, to by każdy dom miał swój generator.
              • nazimno Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 14:45
                Zainteresuj sie mikroblokami cieplno energetycznymi z zasilaniem gazem ziemnym.
                Sprawnosc energetyczna takiego zrodla siega 90%.

Wytwarzana jest energia elektryczna plus cieplo gospodarcze.
                • trypel Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 19:39
                  Kogeneracja sie sprawdza przy stałym zapotrzebowaniu na ciepło. Jeszcze duży hotel tak, ale już mały albo gospodarstwo domowe odpada i nie ma sensu.
                  Najlepiej jak zakład produkcyjny ma stałe zapotrzebowanie i na prąd i na ciepło np do suszarni. Wtedy taki blok na gaz jest świetnym rozwiązaniem i dodatkowo podpada pod zielona energię (dotacje)
                  • crannmer Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 20:20
                    trypel napisał:
                    > Kogeneracja sie sprawdza przy stałym zapotrzebowaniu na ciepło.

Dokladnie.
                    A co gorsza to zapotrzebowanie na cieplo czesto nie koreluje z zapotrzebowaniem na prad.
                    Od kilku dni w Niemczech rosnie suma malych i srednich instalacji kogeneracyjnych wszelkich typow, ktore wylaczyly sie z powodu panujacych upalow i niemozliwosci oddania ciepla.

Pogoda sie pogorszy, to znowu sie wlacza. Ale strata z przestoju i nieoddanej energii pozstanie.
                    • trypel Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 20:58
                      Kolega ma fabrykę
                      W fabryce dwa tunele po 100 M grżane do ok 50 stopńi.
                      Wydawałoby sie ze kogeneracja to idealne rozwiazanie.
                      Mój inżynier liczył i liczył i wyszło ze w lecie i tak bedzie problem z nadwyżka ciepła. Zwłaszcza ze tunele wtedy dogrzewa sie ciepłem z chłodzenia reszty hal.

Tylko duży hotel z basenem i pow 100 pokoi. Wtedy prąd jest potrzebny wtedy kiedy ciepło
                      • nazimno Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 22.07.16, 13:52
                        Taki duzy hotel z basenem to jest, zasadniczo, burdel, drogi tryplu.
                        A tam sie duzo pluszcza, wiec jest zapotrzebowanie na ciepla wode.
                        Natomiast w pokojach swiatla sa wygaszone, wiec "prunda" im wiele nie trzeba.
                        Taki bilans energetyczny to totolotek. Ciekawe, co powie na to crannmer.

Wracajac do kogeneracji.
                        Wspominajac o tej technologii nie formulowalem zadnych analiz poza "zapoznaniem sie" z tematem. Kazda taka instalacja ma swoje kryteria oplacalnosci, a jest to tak oczywiste, ze wspominanie o tym jest zbedne.

Gdyby to bylo calkowicie nieoplacalne, to nikt by tego nie produkowal.
                        Amen.

• jestklawo Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 22.07.16, 11:20
                      crannmer napisał:

> A co gorsza to zapotrzebowanie na cieplo czesto nie koreluje z zapotrzebowaniem
                      > na prad.

wkrótce będą się do ciebie odzywać ze Szwedzkiej Akademii Nauk, więc nie wyjeżdżaj z miasta i nie wychodź poza zasięg sieci, bo temat jest pilny
            • mykonid Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 28.04.17, 06:43
              Ale elektrownia i tak będzie potrzebna, więc można tego statystycznego kopciuszka usunąć z ulicy. Zawsze to jeden mniej.
    • wicehrabia.julian Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 10:07
      adminaer napisał(a):

> wymiana lamp z wersji europejskiej tez nie jest mozliwa ze wzgledu
      > na elektornike

a to niby dlaczego? wymień po prostu lampy na wersję europejską, kumaty elektryk z pewnością znajdzie rozwiązanie, swoją drogą dziwię ci się, ale pewnie się napaliłeś bez myślenia o konsekwencjach
      • galtomone Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 22.07.16, 11:24
        wicehrabia.julian napisał:

> a to niby dlaczego? wymień po prostu lampy na wersję europejską, kumaty elektry
        > k z pewnością znajdzie rozwiązanie

Watpie. To nie jest tylko problem kabli ale i oprogramowania które steruje caloscia.
        Cholera wie co i jak tam pozaszywali.

Mnie się wydaje, ze na typ stopniu skomplikowania elektroniki (i oprogramowania) auta bez pomoc samej Tesli problem jest nie do przeskoczenia.
    • gzesiolek Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 10:10
      Na klosze żółta folia co by wyglądało na pomarańczowe i kolejna 100 dla diagnosty... nic więcej bez-kosztowo nie wymyślisz... Albo uderzasz do Tesli i zapłacisz krocie za wymianę świateł na europejskie...
    • loyezoo Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 15:36
      Żeby było śmieszniej,na takim jednym portalu aukcyjnym (alledrogo) są lampy do Tesli po 100zł.Europejskie:) Nie ma za co.
      • tdf-888 Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 16:44
        zbyt piękne żeby było prawdziwe
        • loyezoo Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 17:13
          Tak mi się wydaje,że to raczej nie jest chodliwy towar,więc wbrew pozorom,może być tanio.Tak czy siak, kilku sprzedających ma te lampy i cena (100-600zł) raczej nie zabija,biorąc pod uwagę koszt zakupu owego auta.
          • tdf-888 Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 20:27
            daj link. to jest ciekawostka ze lampy do prawie nowego na rynku samochodu kosztują 100zl. ciekawe skąd to się bierze bo chyba nie kradzione bo to nie są popularne samochody ani nie ori?
            • loyezoo Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 22.07.16, 09:50
              Tutaj ta droższa,nowa,nie wiem czy ori
              allegro.pl/tesla-model-s-lampa-tylna-lewa-full-led-nowa-i6052905582.html

allegro.pl/tesla-s-tylna-lampa-prawa-org-slupsk-i5788725127.html

tutaj "okazja"

allegro.pl/lampa-lewa-lub-prawa-tesla-s-okazja-i6340836966.html

Co prawda gość ma mało komentarzy ale coś do tesli już sprzedał
          • galtomone Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 22.07.16, 11:27
            Tylne (europa) do siebie kupiłem po 25 zl/szt.. Do tego orginalny przlacznik (żeby nie robisz kolejnych szpetnych otworow w desce) tez 25 zl.
            Montaz kosztowal mnie 150 zl i troche sleczenia nad schematami elektrycznymi.

Ale to jednak inny stopien skomplikowania auta.
            • tdf-888 Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 22.07.16, 12:06
              no to tanio. ja miałem sport crossa (samochod ladny i ciekawy bo niepopularny) to nie byłoby tak łatwo. na szczęście robiłem przód wiec pasowały graty od sedana.
              • galtomone Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 22.07.16, 18:28
                Teraz sporo takich rzeczy z UK idzie, a takich lexow/harrierow tam sporo bylo
    • liczbynieklamia Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 17:49
      Rozwiązania są takie:
      1. Wystąpienie do ministerstwa o odstępstwo od warunków technicznych. Będzie problem, bo masz już pozytywny wynik badania technicznego. Poza tym są dostępne lampy europejskie, co tym bardziej utrudnia sprawę.

2. Jeździć. Diagnosta ma prawo dopuścić samochód do ruchu (tzw. usterka drobna), ale policjant ma prawo ci zabrać dowód. Takie przepisy.

3. Wymienić lampy na europejski i przerobić instalację. Najmniej druciarskie rozwiązanie - do oryginalnej kostki tylnych lamp podłączasz emulator lampy (żeby nie mieć informacji o przepalonej lampie), natomiast przygotowujesz nową kostkę podłączoną do modułu przyczepy (żeby nie obciążać instalacji). Stop musisz wziąć z trzeciego stopu, kierunkowskazy z przodu, albo wszystko prosto z magistrali CAN.

Ja bym napisał do Tesli, co trzeba wymienić (może wystarczy moduł, wiązka i reflektory). Jeżeli nie, skłaniałbym się do wariantu 3.
      • tbernard Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 21.07.16, 22:22
        A nie lepiej oddać samochód do ASO? Przecież oni chyba mają potrzebne schematy i części zgodne z homologacją.
      • galtomone Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 22.07.16, 11:30
        liczbynieklamia napisał:

> 3. Wymienić lampy na europejski i przerobić instalację. [...]

Oprogramowanie auta dostanie swira.
        Poza tym kto wie, czy takie grzebanie np. nie sprawi ze akurat przy 113,5km/h nie przestana dzialac hamulce...
        Przeciez to wszystko ma tyle chipow, programów, itd.... ze grzebanie w tym to prawie smaobojstwo.

O ile wogole się wlaczy :-)

> Ja bym napisał do Tesli, co trzeba wymienić (może wystarczy moduł, wiązka i ref
        > lektory). Jeżeli nie, skłaniałbym się do wariantu 3.

To najlepsza rada. Może będą zainteresowani dobrym PR?
    • galtomone Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 22.07.16, 11:10
      O ile wiem, diagnosta ma prawo dopuscic auto do ruchu jeśli stwierdzone uchybienia nie maja wpływu na bezpieczeństwo, itp. Sa z tzw, tych nie wielkich - jak spalona zarowka.

Mne na szczęście nie czepiają się nigdy na przeglądzie przednich reflektorow, które swieca symetrycznie. A nie chce ich zmieniac na Europejskie, bo ksenon swieci lepiej.
      Krzydwa z powodu rozkładu swiatla się nikomu nie dzieje.
      Tylne, zmieniłem na europejskie, bo w tych z USA nie było swiatel przeciwmgielnych a nie chciałem dokladac dodatkowej lampy pod zderzak jak kiedyś w Maluchach.
    • galtomone A co bedzie przy wyprzedzaniu i skrecie w lewo? 22.07.16, 11:18
      Kilka postow temu była dyskusja...

Kolega w Tesli zacznie migac na czerwono w lewo (jak go będą wyprzedzać) i może być nie ciekawe, bo jednak nie jest to u nas norma, ze kierunek miga na czerwono...

Czyja wtedy będzie wina, jak będzie BUM?
      • tbernard Re: A co bedzie przy wyprzedzaniu i skrecie w lew 22.07.16, 11:26
        Dobry przykład. Ktoś wyprzedzający może tłumaczyć, że wyglądało to na muskanie hamulca.
        • who_cares Re: A co bedzie przy wyprzedzaniu i skrecie w lew 22.07.16, 13:24
          forum.norcom.com.pl - niech tam napisze to może coś wymyślą , ale bez odstępstwa to raczej nikt się nie podłoży ....
        • vogon.jeltz Re: A co bedzie przy wyprzedzaniu i skrecie w lew 27.04.17, 10:20
          > muskanie hamulca

Nomen omen.
    • plastikpiokio Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 22.07.16, 15:43
      pytanie kto zarejestrował pojazd w polsce i dopuscił do ruchu pojazd ktory nie spełnia warunkow technicznych obowiązujących w polsce -europie i za ile go zarejestrował sprawado CBA>
    • dsdfan Re: Czerwone kierunkowskazy w TESLI S USA 30.07.16, 19:40
      To se nią jeździj po USA i problem z głowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka