Dodaj do ulubionych

Ktoś chce potestować Car Sharing?

21.03.17, 10:13
antyweb.pl/car-sharing-skoda-omni-drive/
Zaczynam dopiero czytac, ale:

"Bardzo miło mi jest poinformować was, że Skoda razem z Antyweb rozpoczyna testowanie systemu Omni. Partnerem w projekcie jest firma POL-MOT Auto, jeden z największych dealerow samochodowych w Polsce, która jest operatorem systemu oraz udostępnia samochody.
Omni to usługa Car Sharingowa, w której możemy wypożyczyć samochód na krótki przejazd po mieście, jak również wycieczkę po Polsce. Do testów nowej usługi szukamy 100 osób, które będą miały szansę jako pierwsze sprawdzić Omni w praktyce. Każdy tester dostanie na ten cel bon o wartości 50 PLN do wykorzystania w Omni. Najciekawsza recenzja czy opis testu będzie natomiast nagrodzona świetnym smartfonem Huawei P9."

Brzmi ciekawie - ktos podejmie probe?
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 21.03.17, 10:18
      Ktos moglby powiedziec: ...a na (ujawei) mi P9.
    • engine8 Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 21.03.17, 16:32
      Co w tym ciekawego z wyjatkie tego ze strasznie to drogo wyglada... nie lepiej na krotki wyjazd uzyc Ubera a na wycieczke wypozyczyc z wypozyczalni?

Dobreze rozumiem... Octawia to 0.52zl/min + 0.99/km
      Wezmiesz Octawie na 3 godziny (180 minut) i przejdziesz 50 km wiec zaplacisz 143 PLN ?

A na wycieczke calodniowa powiedzmy 12 godzin i 500 km to bilsko 900PLN ?? (jakies 380 za czas i 500 za km? )
      Wyypozyczenie auta na 24 g kosztowaloby mniej niz polowe tego lacznie z paliwem ??
      • do.ki Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 21.03.17, 17:31
        No to porównaj chociażby z tym:

www.cambio.be/cms/carsharing/en/2/cms?cms_knuuid=9ee145d4-2041-4246-b59c-b7a47a5a2f27&cms_f4=1&cms_f8=&cms_f2=2048
        • engine8 Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 21.03.17, 23:34
          polowe taniej?
          • do.ki Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 22.03.17, 06:35
            Przede wszystkim, wg ich wyliczeń, o połowę taniej od kosztów posiadania i używania własnego samochodu. No i mniejszy problem np. z miejscem do parkowania (Cambio ma własne, zarezerwowane miejsca w centrum).
            W sumie sporo plusów. I miałbyś rację z tą wypożyczalnią. My tu sobie w grupie przyjaciół już o tym dyskutowaliśmy o czymś takim. Wyszliśmy z założenia, że tak naprawdę nie potrzebujemy po dwa samochody na rodzinę, ale trzymamy je, no bo jednak czasem trzeba pojechać gdzieś dalej albo przewieźć więcej. I tak nasz "pierwszy" samochód przeważnie stoi w garażu, "drugim" jeździ żona, a ja mam motocykl i rower, bo tak mi wygodniej. Więc rozsądniej byłoby zostawić ten "drugi", mniejszy, a "pierwszy" brać z wypożyczalni. Szkopuł w tym, że w wypożyczalni są przeważnie wersje podstawowe, gołe i z byle jakim silnikiem. No to trzymam w garażu samochód lepszy, a potem sprzedaję go z małym przebiegiem.
            Owszem, są wypożyczalnie oferujące równorzędne, porządne samochody, ale one są tak drogie, że to przestaje się opłacać.
            • engine8 Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 22.03.17, 18:37
              No i w tym jest duzo sensu... W wiekszosci sytuacji jedno auto wystarcza i ja np moge dosc na piechote do wypozyczalni i jak potrzebuje cos na juz to nie wazne czy to wersja podstawowa czy tez nie a jak potrzebuje na dluzszy wynajem i dluzsza podroz to mozna wypozyczyc wersje dobrze wyposazona... poniewaz takie sa ale wiecej kosztuja.
              My np na dluzszE wycieczki typu urlop 10 dni pomimo ze mamy dwa dosc wygodne auta to i tak wypozyczamy poniewaz wole swoje "oszczedac" i 1. Nie musze sie niczym martwic bedac poza domem - nawali to dzwonie i daja mi inne , trrace pare godzin a nie pare dni. 2. Nie obniza mi sie wartosc mojego auta kiedy nabijam duzo km a to ma wplyw na wartosc i koszty ubezpieczenia. 3. Wypozyczam auto nie do jazdy ale transport wiec mniej wazne sa osiagi a bardzije koszty paliwa.. Tak ze w praktycze jak policze ile mnie w rzeczywywistasci kosztuje uzywanie wlasnego to wypozyczone nie jest az tak wiele drozsze..
              Ale zycie nie jest przyjemniscia kiedy uzywamy jedynie logiki poniewaz w zyciu POTRZEBUJEMY tak naprawde niewiele - wiekszosc CHCEMY i mamy duzo zeczy "tak na wszelki wypadek"..
              Wielu ludzi miszkjacych w duzych miastach wogole nie kupuje poniewaz w tygodniu na dojazdy do pracy maja transport publiczny i Ubera a parking sa problemem i tylko na weekend wypozyczaja. Te opcje "sharing" ladnie czasami wygladaja na paierku ale w praktyce to nie takie znowu atrakcyjne dla kazdego..
      • galtomone Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 22.03.17, 08:12
        Nie liczylem tego... ale wychodzi, ze masz racje.
        • jureek Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 22.03.17, 19:48
          galtomone napisał:

> Nie liczylem tego... ale wychodzi, ze masz racje.
          >

Już parę lat temu doszedłem do takich samych wniosków, czyli że na dłuższy czas i dłuższą trasę tańsza jest wypożyczalnia, i to nawet pomimo tego, że jako pasażer z rocznym abonamentem na komunikację publiczną miałem zniżki w car sharing.
          Poza tym nazwanie tej oferty car sharing nie za bardzo odpowiada rzeczywistości, bo jest to bardziej wynajem niż "sharing", które to słowo oznacza dzielenie się czymś. To już bliżej sharingu jest ta niemiecka platforma pośrednicząca w wypożyczaniu samochodów między prywatnymi osobami, bo one rzeczywiście współdzielą swoje auta.
          • jureek Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 22.03.17, 19:50
            W pierwszym zdaniu pominąłem słowo korzystniejsza. Miało być, ze korzystniejsza jest wypożyczalnia
            • galtomone Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 22.03.17, 20:54
              Tez nie bardzo rozumiem gdzie tu jest - share.
              Bo na tej zasadzie to to wiekszosc rzeczy wpisuje sie teraz w mode "share".
              Restauracje sie dzila znami stolkiami i zarciem, wypozyczalnie aut autami, sklepy towarem... itd :-)
              • do.ki Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 23.03.17, 08:53
                Tak naprawde to car sharing ma troche znaczenie pedagogiczne. To lagodna droga do oduczenia ludnosci, ze samochod jest konieczny.
                • galtomone Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 23.03.17, 10:03
                  Owszem.
                  Tyle, ze nie w takim wykonaniu.
                  Sharing mnie osobiscie kojarzy sie z jakimis niedogodnosciami - np. koniecznosc bookowania wczesniej, tylko proste/podstawowe wersje, i nne takie ale...
                  Za to mamy nizsza cene, faktycznie sie kims czym i ktos z nami dzieli.... Np. jedziemy raz czy dwa w miesiacu ale wplacamy nie wielki abonament przez caly rok. Za to faktycznie wykorzytsanie auta przez kilka godzin jest tanie i calosc (abonament + oplata za uzywanie) wychodzi taniej niz wypozyczalnia/taksowka i znacznie taniej niz posiadanie wlasnego auta.

Przy kosztach jak powyzej... to nie bardzo rozumiem gdzie tu jest ten element sharing...
                  Tak jak pisalem, wg tej reguly hipermarket tez jest z ekonomii typu sharing (jak i restauracja) bo za oplata siedzieli z nami tym co ma na swoich polkach...
                  • mykonid Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 24.03.17, 08:15
                    Do zwiedzania miasta i okolicy taka podstawowa wersja wystarczy przecież. Wiem, że taka Corsa nie będzie oferowała wygody jak samochód z segmentu D/E, ale klimę i trochę gadżetów już ma;)
                • engine8 Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 23.03.17, 16:53
                  No bardzo pedagogiczne - trzeba mlodym wciskac ze niekoniecznie trzeba wszytko "posiadac na wlasnosc" aby z tego korzystac... i?
                  Jakos pierwsze co mi przychodzi na mysl to PGR...
                  • carnivore69 Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 23.03.17, 17:27
                    Ciekawy aspekt tu poruszyles. Optymalna forma wlasnosci i uzytkowania zalezy od tego gdzie lezy trade-off miedzy stopniem wykorzystania a korzysciami plynacymi z posiadania okreslonego, dbajacego o dany przedmiot/obiekt wlasciciela. Rownolegle istnienie bibliotek i ksiegarn jest odbiciem fenomenu, ze jeden woli trzymac fure w full wypasie w garazu i uzywac jej kilka razy w m-cu, a inny chetnie wyda cwierc tej kwoty na losowej jakosci taksowki i mniej luz bardziej zaniedbane samochody z wypozyczalni.

Pzdr.
                    • engine8 Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 24.03.17, 17:35
                      Biblioteki istenija jedynie dlatego ze ludzie chca przeczytac/uzyc ksiazke tylko raz. W przeciwnym wypadku ida do ksiegarni i kupuja..
                      Wiele rzeczy uwaz sie za osobiste i samochod dla wielu jest takim obiektem...
                      Niektorym to przeszkadza ze kierowcy pozostawiaja po sobie w samochodach wiele rzeczy ktore robia ich rzeczami osobistymi - smrod i brud jest paroma z nich... Innym to nie przeszkadza. . Wypozyczalnie po kazdym wynajeciu czyszcza auto - w przypadku "sharing" nie jestem pewnien...
                      Ale oczywiscie rozsadnym jest po prostu policzyc ile bedzi emnie kosztowac "posiadanie" auta przez 5 lat i przeanalizowac czy inne opcje nie beda mniej kosztowne - lacznie z wyliczeniem straty czasu i wygody.

I jak zaczniemy "sharing" samochodow to dlaczego nie przedluzyc tego na mieszkania - co juz sie zreszta popularyzuje, i inne rzeczy o ktorych nie wspomne..

Ja niestety jestem jeszcze ze starej gliny ulepiony i wieloma rzeczami sie nie dziele...samochod jest jedna z nich bo nawet z zona bardzo rzadko to robimy... Sam fakt ze ktos mi przestawi lusterka, czy zostawi pilniczek do paznokci czy tubke kremu na konsoli mnie irytuje..
                      • galtomone Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 24.03.17, 17:59
                        engine8 napisał(a):

> Biblioteki istenija jedynie dlatego ze ludzie chca przeczytac/uzyc ksiazke tylk
                        > o raz. W przeciwnym wypadku ida do ksiegarni i kupuja..

Bez przesady. Zbyt upraszczasz sprawe.
                        Ksiazki zajmuja miejsce, sporo miejsca. Jesli cos czytasz co 2-3 lata to spoko, moze to byc z biblioteki.
                        Raczej w domu trzyma sie ulubione + wartosiowe pozycje i to o dobrze wyglad ana polce jak znajomi przyjda ;-)

> Wiele rzeczy uwaz sie za osobiste i samochod dla wielu jest takim obiektem...

Dla mnie jest. Nie mam problemu z pozyczeniam na wakacjach o ile to ja mam pozyczyc czyjs a nie komus swoj :-)

> Niektorym to przeszkadza ze kierowcy pozostawiaja po sobie w samochodach wiele
                        > rzeczy ktore robia ich rzeczami osobistymi - smrod i brud jest paroma z nich...

U mnie bardziej chodzi o podejscie i dbanie o.

> Ja niestety jestem jeszcze ze starej gliny ulepiony i wieloma rzeczami sie nie
                        > dziele...samochod jest jedna z nich bo nawet z zona bardzo rzadko to robimy...

No to maz jak ja... to jedna z tych przyjemnosci na ktore pracuje i ktore mnie ciesza nawet jak tylko stoja w garazu.

BTW: ogladales juz jakies 911?
                        • engine8 Re: Ktoś chce potestować Car Sharing? 24.03.17, 20:13
                          Nie, jeszcze nie sprawdzalem 911 ale koles mi zamieszal w glowie pozwalajac pojezdzic E90 M3....
                          Zycie nie jest takie proste jak by sie wydawalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka