Dodaj do ulubionych

Lody śmietankowe własnej roboty

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.07.06, 18:46
Lody proponowane przez GW są do d... Za bardzo śmierdzą jajkami, poza tym
ciężko jest wyczuć, kiedy zbrylowana masa już sie gotuje, a kiedy jeszcze
nie. Ogólnie trzeba do podanego zestawu dodać conajmniej drugie tyle
śmietanki, żeby jakkolwiek je zjeść. Ogolnie bleee.
Obserwuj wątek
    • Gość: maria Re: Lody śmietankowe własnej roboty IP: *.tvgawex.pl 25.08.06, 14:58
      >Adrian wypisujesz bzdury jak nie potrafisz zrobić to się przyznaj ja je zrobiłam i są bardzo smaczne
    • Gość: Kris Re: Lody śmietankowe własnej roboty IP: *.chello.pl 30.10.06, 12:38
      Bo jajka trzeba podgrzac do gora 60 C wtedy Lody nie beda smierdziec jajkami .A
      smietany nie mozna zagotowac bo polowa z niej wypauruje .pozdrawiam Kris
    • Gość: Patka&Klaudusia Lody śmietankowe własnej roboty IP: 88.220.188.* 22.02.08, 21:18
      Kris masz racje
    • Gość: MartaX Re: Lody śmietankowe własnej roboty IP: *.centertel.pl 22.02.08, 21:44
      Mi kiedys nie wyszly...
    • Gość: mimi Lody śmietankowe własnej roboty IP: 195.116.41.* 28.07.10, 17:55
      Bardzo pyszne są te lody, również mam inny przepis:
      /Składniki:/
      • 3 litra mleka
      • 1 litra śmietanki
      • 6 żółtek 40 dkg cukru
      • laska wanilii
      LUB
      • 1 litr mleka
      • 1 litra śmietanki
      • 12 żółtek
      • 40 dkg cukru
      • wanilia – wystarczy też cukier waniliowy, ale musi być go sporo.
      Wanilię zagotować z mlekiem i śmietanką (potem ją wyrzucić), żółtka
      utrzeć z cukrem i ostrożnie, ciągle mieszając, wlewać mleko do
      żółtek (a nie odwrotnie).
      Chwilę potrzymać na gorącej blasze, nie zagotowując, potem odstawić
      i oziębić, wlać do formy i kręcić w maszynce do lodów. Gdy są dobrze
      zmrożone, wyrzucić z formy na półmisek, obłożyć andrutami i podać.
      Uwaga: Wyjęcie z formy na półmisek ułatwi zanurzenie formy na
      sekundę w gorącej wodzie.
      smacznego! Pozdrowienia :*
    • zewszad_i_znikad Re: Lody śmietankowe własnej roboty 01.12.11, 00:34
      A kto ma maszynkę do lodów? Bo ja poza, jak sądzę, lodziarniami nigdy w życiu takiego urządzenia nawet nie widziałam. W pewnej książce kucharskiej z czasów PRL-u znalazłam przepis z tymże elementem - no jasne, na wyposażeniu 90% peerelowskich gospodarstw domowych...
      Lody śmietankowe można kupić, ale ja od zawsze miałam trzy pomysły "własnych" smaków: czereśniowe, miodowe i białoczekoladowe i uznawałam, że musiałabym je sama zrobić. Dwa ostatnie tymczasem gdzieniegdzie się pojawiły, ale lodów czereśniowych póki co nie wymyślił nikt poza mną
    • Gość: baha11 Lody śmietankowe własnej roboty IP: *.smgr.pl 27.02.12, 19:37
      zewsząd i znikąd--maszynki do lodów są dostępne wszędzie w sklepach AGD od 70 zł wzwyż,zależnie od firmy.Najtańsze są Clatronic w sklepach Tesco,/ok.70 zł/--najdroższe Zelmer,Boscha-ok.300-400 zł. Możesz kupić na Allegro,moja pochodzi właśnie z tamtąd -89 zł z przesyłką i spisuje się znakomicie.Polecam i smacznego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka