Dodaj do ulubionych

co można polecić

07.06.20, 16:03
Otrzymałem zadanie wyszukanie auta. nie mam czasu grzebać w katalogach (tym bardziej ze niektóre są skomplikowane - coś dodasz to coś innego skasujesz) dlatego proszę Was czy macie jakieś typy.
a oto i wymagania:
Wymagane:
SUV, Crossover, 4/4 automat.
Benzyna lub Hybryda plug-in.
Długość max 455 cm.
Komfort jazdy.
Wyposażenie: el. siedzenia przednie z pamięcią, Head-up, aktywny tempomat, Hold on,
W miarę pojemny bagażnik, przewóz głównie 2 os dorosłe.
Pożądane:
reflektory automatyczne, dobre radio, nawigacja, systemy bezpieczeństwa
Zalecane:
dobry stosunek wyposażenia do ceny.
Pozdrawiam
Z
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: co można polecić 07.06.20, 18:26
      Praktycznie kazdy crossower z ostatnich lat ma model ktory spelni te wymagania.
      • qqbek Re: co można polecić 07.06.20, 22:57
        No nie koniecznie (bo sam sprawdzałem). Nawet w topowym Kodiaq-u nie dostaniesz w Śkodzie elektrycznie regulowanych foteli.
        • engine8 Re: co można polecić 08.06.20, 04:34
          Ok. A osobiscie musze przyznac ze elektrycznie regulowane siedzenia - nawet te z pamiecia jakos nie maja dla mnie duzej wartosci. Moze dlatego ze nikt mi siedzen czesto nie przestawia. A jak juz to o wiele latwiej/szybciej ustawic od nowe te reczne niz sie pieprzyc z 5 przyciskami.... Jedynie jak sie zmienia kierowcow czesto i kazdy ma swoj kluczyk zaprogramowany na swoje pozycje...to moze ma sens.
          U nas uzywamy jedego "kluczyka" (i zmieniamy co pol roku zeby sie naladowal) tak ze akurat tutaj elektryka do przesuwania siedzen jest jedynie "cool".
          • waga170 Re: co można polecić 08.06.20, 06:38
            "A osobiscie musze przyznac ze elektrycznie regulowane siedzenia - nawet te z pamiecia jakos nie maja dla mnie duzej wartosci."

Maja kolosalne wrecz znaczenie dla mojego brata. Kiedys chcial sobie odsunac (albo przysunac) fotel, tylko ze zrobil to w czasie hamowania na swiatlach. Tak z calym fotelem pojechal do przodu ze noga jeszcze "dobila" pedal hamulca, po czym brat pozostal scisniety miedzy kierownica a oparciem fotela w takiej pozycji ze reka nie mogla dosiegnac tej raczki do regulacji pozycji fotela. Sprobuj dokonac takiego wyczynu przy regulacji elektrycznej.
            • klemens1 Re: co można polecić 08.06.20, 09:34
              To się do Nagrody Darwina kwalifikuje. A nie do argumentowania, dlaczego elektryczna regulacja jest lepsza od manualnej.
              BTW. Mnie ta elektryczna wkurwia - za wolno działa.
            • engine8 Re: co można polecić 08.06.20, 17:34
              No na takie przypadki nie ma rady. Znajoma jechala na party i zeby nie tracic czasu to przed zatrzymaniem sie chciala juz miec buty na obcasie na nogach i je zmienila w czasie jakady z kapci na szpilki...i jedne jej wpadl pod pedal hamulca i widomo - na swatlach wpier sie na goscia przed i zamiast stracic 1 min to strcila reszta dnia.

A z tym akumulatorem pod tylnym siedzeniem to byly hece - najpierw trzeba bylo wymyslec gdzie to K schowali bo nie bylo nigdzie a potem jak nie wiedziales jak sie do niego dostac to za chuj sie nie dalo kanapy zdjac.. Jedyny sposob byl to usiasc na siedzeniu i dopiero wtedy siegnac pomiedzy nogi i poderwac przednia krawedz kanapy i lekko wyskakiwala..
              No chyba ze Waga usiadl to pewnie nawet podciagac nie trzeba bylo....samo wyskakiwalo.. ale u mnie - waga "piorkowa- odchudzona" to byl problem
              • engine8 Re: co można polecić 08.06.20, 17:42
                No i w X5 tez sie BMW nie popisalo bo i akumulator i cala elektronike wsadzili w bagazniku
                ale zeby bylo trudniej to trzeba zdjac podloge bagaznika, potem wyciagnac ciezkie jak Ch..kolo zapasowe, i dalej nie widac..... potem wymontawc caly kompresor do poziomowania (3 sruby) i koe zlomu i dopiero pod tym jest akumulator a dookola niego elektronka.
                A ze to najnizszy punkt to jak sie komus bron boze cos w bagazniku wyleje albo ma nieszczelnosc to tam sie zbiera woda - a dziury do odplywu to ze swieca albi najlpeiej z wiertarka szukac... i auto jest "dead".. i teraz sprobuj sie do tego dostac jak prunda nie ma a tylna klapa bez prunda nie rabotajet.
          • marekggg Re: co można polecić 08.06.20, 11:23
            no ale to warunek kupujacego - wiec nie ma sensu tu dywargowac czy sie komus przyda czy tez nie.
          • cheng2 Re: co można polecić 08.06.20, 13:37
            Dla planujących zakup też to kiedyś nie miało znaczenia. Ale używać auta będą 2 osoby. "Pieprzenia z 5 przyciskami" nie ma bo dla każdemu z kierowców ustawia się automatycznie.
            • engine8 Re: co można polecić 08.06.20, 17:26
              No tak jak pisalem. Jak masz dwie osoby to ma sens....
        • samspade Re: co można polecić 08.06.20, 05:58
          Są regulowane fotele kierowcy.
          • waga170 Re: co można polecić 08.06.20, 06:59
            Ja ustawiam fotel w pozycji najdalej do tylu i najnizej (tak musze:)). A jak komus dam pojezdzic moim samochodem to se oczywiscie przestawiaja. A mnie tylko martwi co bedzie jak sie ta elektryka zepsuje.
            Raz w BMW ktore mialo nawet oparcie fotela regulowane elektrycznie, zabraklo prundu. Tylko ze oparcie bylo w pozycji lezacej dotykajac tylnego siedzenia. A akumulator byl pod tylnym siedzeniem...
          • qqbek Re: co można polecić 08.06.20, 08:24
            Nie widzę w cenniku :)
            • gzesiolek Re: co można polecić 08.06.20, 09:15
              Elektrycznie sterowany fotel kierowcy z funkcją pamięci – 2 100 2 100 STD STD
              Elektrycznie sterowany fotel kierowcy z pamięcią ustawień, elektrycznie sterowany fotel pasażera (bez schowka pod fotelem) – 4 200 4 200 2 100 2 100

Chyba czas na okulary...
              W Sportline i L&K masz fotel kierowcy w standardzie, a pasażera za dopłatą, a w niższych jeden i drugi za dopłatą... Jak mnie Kodiaq zraził, bo przegrywa z Tarraco i wyposażeniem i ceną i wyglądem, tak brak takiej opcji by go dyskwalifikował...
              • gzesiolek Re: co można polecić 08.06.20, 09:22
                Tylko wkurza mnie, że utrata kluczyka może powodować problemy z AC i przez to z żoną nie używamy najfajniejszej opcji tzn. tego, że fotel kierowcy i jego ustawienie jest przypisane do kluczyka i otwierając auto masz już ustawiony fotel wg pamięci... Niby jedno kliknięcie...
              • qqbek Re: co można polecić 08.06.20, 09:32
                OK - krzywo patrzyłem (albo jeszcze w okolicach 2017, jak zaczynałem szukać samochodu nie było tej opcji). Co najśmieszniejsze mocno się wtedy nad Kodiaq-iem zastanawiałem, ale był tak kurewsko popularny, że trzeba było pół roku czekać na realizację zamówienia.
                • gzesiolek Re: co można polecić 08.06.20, 09:52
                  Jak wprowadzili L&K, elektryczny fotel kierowcy był od razu dostępny w tej wersji, nie wiem jak w niższych...
                  Generalnie w tej samej cenie niezależnie czy w 2015, czy w 2019 Kodiaq nie miał startu ani do Superb, ani do odpowiednikow od VW/Seata...
                  i ze Skody brałbym chyba tylko Superba... Z innych klas wolałbym pójść chyba do innych marek grupy...
    • kanna13 Re: co można polecić 07.06.20, 23:41
      GLA 4matic z pakietem Premium Plus
      • klemens1 Re: co można polecić 08.06.20, 11:36
        Klasy premium słyną z zajebistych stosunków jakości do ceny - zaiste.
        • kanna13 Re: co można polecić 08.06.20, 14:52
          Akurat ten warunek u pytającego był tylko zalecany więc Twoja uwaga może i ogólnie zasadna w tym przypadku już może mieć mniejsze znaczenie z racji, że podany wyżej samochód spełnia to co jest wymagane i pożądane z tzw. nawiązką.
          Do tego jest całkiem "ładny" biorąc pod uwagę kształty powyginanych blach co też się liczy.
    • gzesiolek Re: co można polecić 08.06.20, 09:08
      Dlaczego hybryda tylko plug in?
      Brzmi to jak wyciąg z przetargu, gdzie ma wygrać/być polecona konkretna marka...

Honda i Toyota/Lexus mają sprawne i sprawdzone napędy non-plug-in i do miasta nadają się doskonale...
      Ostatnio miałem na jeden dzień taką CRV hybrid i jak w trasę Skami i autostradami bym się na moją Mazdę nie zamienił, bo pow. 130km/h jest jednak słabiak (tutaj RAV4 powinno być lepszee), tak na co dzień do miasta i pod miasto rewelacja, a do 70km/h jest rakieta...
      Dla osób które nie mają garażu czy miejsc do ładowania rozwiązanie na miasto znacznie lepsze niż plug-in...
      • cheng2 Re: co można polecić 08.06.20, 13:34
        >Dlaczego hybryda tylko plug in?<
        Bo jest możliwość doładowania aku z gniazdka a nie z silnika (czyli benzyną) więc ta oszczędność brzmi jakoś iluzorycznie. No ale może się mylę?
        • gzesiolek Re: co można polecić 08.06.20, 16:35
          Masz racje jeśli chodzi o trasę... Wtedy nie uzyskasz energii w żaden sposób niż ze spalania benzyny... Inna sprawa to jazda miejska... Mocno się zdziwiłem jak w Hondzie CRV, która jest jednak dość dużym kioskiem na kołach, komp po moim dniu jeżdżenia po mieście pokazał mi średnie spalanie na poziomie 5,6l/100km...
          W takich samych warunkach moja Mazda 6 spala mi o 4l/100km więcej...
          Więc w jeździe miejskiej hybryda daje dużo... Nawet taka bez plug in...
        • bwv1080 Re: co można polecić 08.06.20, 21:41
          cheng2 napisał:

> Bo jest możliwość doładowania aku z gniazdka a nie z silnika (czyli benzyną) wi
          > ęc ta oszczędność brzmi jakoś iluzorycznie. No ale może się mylę?

W hybrydzie bez gniazdka ładujesz tym, co bez hybrydy poszłoby w hamulce. W gratisie masz trzymanie silnika blisko pola najlepszej sprawności oraz komfortowe gaszenie silnika zawsze, kiedy jest niepotrzebny. W hybrydzie funkcja start-stop działa w sposób akceptowalny, bez szarpania rozrusznikiem.
          • jestklawo Re: co można polecić 09.06.20, 08:45
            bmw 1100 napisał:

> W hybrydzie bez gniazdka ładujesz tym, co bez hybrydy poszłoby w hamulce

co za brednie, ładowanie baterii w hybrydzie realizuje sie też z pracy silnika spalinowego

> W hybrydzie funkcja start-stop działa w sposób akceptowalny, bez szarpania rozrusznikiem

:))) boszszsz, naprawde matołku chciałeś tak napisać? Tam NIE MA rozrusznika.
            • vogon.jeltz Re: co można polecić 09.06.20, 14:56
              > Tam NIE MA rozrusznika.

No właśnie. Skoro nie ma rozrusznika, to nie ma czym szarpać, nieprawdaż?
              • jestklawo Re: co można polecić 10.06.20, 20:31
                No właśnie, dokładnie tak napisałem, nieprawdaż?
                • vogon.jeltz Re: co można polecić 10.06.20, 20:40
                  > No właśnie, dokładnie tak napisałem, nieprawdaż?

Bwv czy, jak mu tam, cranmer napisał przecież wcześniej to samo: funkcja start-stop w hybrydach działa płynnie, nie ma szarpania rozrusznikiem (w domyśle: bo go nie ma, jak ktoś zna zasadę działania hybryd, to nie trzeba tego dodawać).

Ja rozumiem, że go z jakiegoś powodu nie lubisz, ale przypierdalać się też trzeba umieć.
                  • jestklawo Re: co można polecić 10.06.20, 21:04
                    > nie ma szarpania rozrusznikiem (w domyśle: bo go nie ma, jak ktoś zna zasadę
                    > działania hybryd, to nie trzeba tego dodawać)

coś w tym stylu, że jeśli kupiłeś zaprawę murarską, to nie musisz dodawać do niej cementu? Jeśli nie jesteś zawodowym murarzem, trzeba cię w ten sposób uświadamiać?
      • engine8 Re: co można polecić 08.06.20, 17:47
        I jeszcze korby nie ma do odpalenia...
        Mlodziez to moze nie pamieta ale pamietam jak pokazali fiata 125p pierwszy raz to fachowcy d razu zauwazyli ze to auto bez korby i sie zastanawiali jak to odpalic w zimie bez korby jak akulaotor siadzie - chyba tylko na ";pych" i ocenili ze fiat zawalil nna calego ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka