Dodaj do ulubionych

Adrian se pogadal

15.07.20, 12:57
z Guterresem?
Duda wkręcony przez Rosjan. Kancelaria Prezydenta potwierdza autentyczność nagrania
Obserwuj wątek
    • only_the_godfather Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 13:00
      Znowu wstaliśmy z kolan tylko, że głową kolejny raz przywaliliśmy w parapet. Swoją drogą to pokazuje co władza zrobiła z służbami, skoro do prezydenta może sobie ot tak zadzwonić każdy.
      • xmen3 Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 13:17
        no i dobrze że zadzwonił to mu prawdę powiedział prezydent że "Koronawirus w Polsce jest pod kontrolą,"sytuacja nie jest zła"", "Nie dyskryminuję osób LGBT"" co jest zgodne z prawdą...do tego prezydent całkiem sprawnie mówi po angielsku za co ma u mnie plusa.......gdzie tu widzicie sensację? ja jej nie widzę....na taśmach prawdy to dopiero było z czego się śmiać bo język towarzyszy z PO był prymitywny do tego afery tam wychodziły jedna za drugą, w PO była wtedy pycha i pogarda dla zwykłych szarych ludzi co widać na taśmach prawdy a prezydent pokazał szacunek klasę język wypowiedzi kulturalny , odpowiedzi konkretne , na temat
        a wyborcza sensacje robi na siłę tam gdzie jej nie ma - no i co tu złego czy dziwnego? nic!....zadzwonił i zapytał to mu odpowiedział ładnie grzecznie i prawdziwie i po angielsku pogadali i tyle...i fajnie ! Prezydent wypadł bardzo przyzwoicie , szukacie sensacji na siłę że wkręcony a to świadczy na korzyść że każdy może zadzwonić i pogadać że prezydent jest dla każdego i każdego szanuje z każdym porozmawia fajnie kulturalnie życzliwy otwarty człowiek
    • samspade Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 13:21
      Jednak jego angielski nie jest tak dobry jak mówią. W sumie nie jest to żadna niespodzianka. Ale kij z angielskim.
      Co za chujnia że pranksterzy dają rade dodzwonić się do prezydenta.
      • only_the_godfather Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 13:26
        Angielski jak angielski, coś tam duka, coś rozumie skoro odpowiadał. Ale, że ktoś dzwoni i nikt tego nie sprawdza kto to?To jest kompromitacja służb.
        • samspade Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 13:30
          Służb, kancelarii.
          Państwa.
          • wtop.ek Re: Adrian se pogadal 16.07.20, 07:29
            Czyli w innych krajach też jest kiepsko pod tym względem, bo wkręcili także Macrona i Johnsona.
    • qqbek Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 13:31
      Klauna zrobili w balona.
      Mistrzostwo!
      • xmen3 Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 16:13
        qqbek napisał:

> Klauna zrobili w balona.
        > Mistrzostwo!
        >

nie zrobili bo się zorientował w trakcie rozmowy że coś jest nie halo:) inteligentny ten Duda

@AndrzejDuda

"W trakcie rozmowy zorientowałem się, że coś chyba jest nie tak. Sekretarz Generalny nie wymawia aż tak dobrze słowa „żubrówka”, choć głos był bardzo podobny. '
        "
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,26130772,andrzej-duda-skomentowal-zart-rosyjskich-pranksterow-sekretarz.html#s=BoxMMtImg1
      • nousecomplaining Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 16:18
        Yes yes yes!
        Nie obrażając balonów of course.
      • samspade Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 19:25
        To nie Adriana zrobili w balona. W balona zrobili państwo. Państwo z tektury.
        • xmen3 Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 22:21
          samspade napisał:

> To nie Adriana zrobili w balona. W balona zrobili państwo. Państwo z tektury.

w balona zrobili ciebie...wmówili ci że zrobili kogoś w balona a ty w to uwierzyłeś
    • wislok1 Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 14:59
      Caly czas gadal jak z biskupem albo rydzem z Torunia; ekscelencjo, ekscelencjo, ekscelencjo i dukal po angielsku strasznie...
      A do tego od razu slychac, ze po drugiej stronie jest mlody czlowiek i ze se robi jaja
      • nousecomplaining Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 16:21
        Wtopa straszliwa, ale po nim i tak to spływa.
        Oooo, niezamierzony limeryk??? Wiem, że nie spełnia wymogów, ale jako niezamierzony może ;)
    • bimota Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 15:03
      Ja p., kolejna ekscytacja... Co w ogole w tym smiesznego ? Zenada to wasze pierodlenie...
    • nousecomplaining Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 16:23
      Szkoda, że to nie było PRZED drugą turą.
      Chociaż głosowaczy dudowych i tak by to nie obeszło.
      • qqbek Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 19:15
        Po pierwsze jego wyborcy jeszcze gorzej znają angielski niż Duda (oni nawet nie dukają, oni nic najczęściej nie potrafią z siebie w jakimkolwiek języku składnie wydobyć, język ojczysty włączając), więc dla nich dukający Duda to "światowiec" niemalże.
        Po drugie, za "niezależnymi komikami" stoją zapewne "całkiem zależne" służby specjalne. Oni nie mogli tego zrobić przed drugą turą, bo by im mocodawcy nie pozwolili. Im słaba Polska, zmarginalizowana w Europie i zależna od rosyjskiego węgla, ropy, gazu jest ze wszech miar na rękę.
        • bywalec.hoteli Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 23:02
          Qqbku, znam angielski i niemiecki bardzo dobrze. Język polski również - było się nawet kiedyś laureatem wojewódzkiego konkursu ortograficznego. Więc nie uogólniaj może? :D
          • qqbek Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 23:39
            bywalec.hoteli napisał:

> Qqbku, znam angielski i niemiecki bardzo dobrze. Język polski również - było si
            > ę nawet kiedyś laureatem wojewódzkiego konkursu ortograficznego. Więc nie uogól
            > niaj może? :D

No dobra, przepraszam za uogólnienie.
            Ja też biegle po angielsku i po niemiecku się porozumiewam, po rosyjsku w stopniu "komunikatywnym"... a coraz bardziej mi się podoba niderlandzki i tak się trochę "poduczam" samodzielnie.
            Niektórzy mają zdolności językowe, nasz prezydent nie należy do tych osób.
            Mnie nijak nikt nie zidentyfikuje w angielskim jako pochodzącego ze wschodniej Europy, jak gadałem z Anglikami, to zawsze twierdzili, że mam "posh accent", albo, że gadam jak ktoś z Niemiec (co na jedno wychodzi), Niemcy twierdzą, że gadam jak ktoś z północnego zachodu (co by się zgadzało, bo prawie rok spędziłem w Nadrenii-Pólnocnej Westfalii, ale nigdy nie nauczyłem się niestety Plattdeutsch, który rozumiem tylko, i to czasami fragmentarycznie, a porozumiewać się nim nie potrafię).

Twój wybranek, co przyznasz pewnie niechętnie, angielskim posługuje się jak językiem obcym, bardzo mu obcym w ekspresji (choć, co przyznam, przynajmniej najwyraźniej rozumie co się do niego mówi (przynajmniej z mocno wschodnim akcentem - jak by mu jakiś Liverpoolczyk pojechał czystym Sousem to by się pewnie zesrał).
            • bywalec.hoteli Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 23:52
              Ciekawiła mnie twoja opinia bo Ty jesteś tłumaczem.
              Nie do końca z tym językiem Dudy. Muszę przyznać, że rozmowę potrafił prowadzić poprawnie, rozumiał co się do niego mówi, miał nienajgorszy akcent, wymowę - te miał wg mnie lepiej niż Trzasku - tylko że wielokrotnie powtarzał w kółko te same słowa - przed właściwą treścia - pytanie czy to efekt zastanawiania sie nad odpowiedzią czy też szukania właściwego słowa czy też zdenerwowanie.
              Wydaje mi się, że sprawnie zareagował na ruskie prowokacje - o Lwów, czy że Trzasku pijany albo Tusk jest z LGBT - nie dał się tu złapać na przytaknięciu np.

A tu jak anglistka oceniła poziom językowy prezydenta - B1+ - i zwróciła uwagę, że powinien pracować przede wszystkim nad płynnością wypowiedzi, ale ogólnie pozytywnie.

wiadomosci.wp.pl/andrzej-duda-rozmawia-po-angielsku-to-wideo-jest-hitem-ekspertka-komentuje-6532427352082049v

"Muszę pochwalić tu otoczenie prezydenta Dudy, bo nie poszło to tak łatwo. Znacznie prościej było wkręcić Emmanuela Macrona czy Borisa Johnsona" - stwierdził w rozmowie z money.pl rosyjski komik Aleksiej Stoliarow, któremu - wraz z Władimirem Kuzniecowem - udało się dodzwonić do prezydenta Andrzeja Dudy"
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26130885,rosyjski-komik-o-rozmowie-z-duda-znacznie-prosciej-bylo-wkrecic.html
              • qqbek Re: Adrian se pogadal 16.07.20, 00:07
                Trzaskowski jest anglistą i wymowę ma perfekcyjną, RP, jak się postara.
                Nawet jak gada niechlujnie, to jest to bardzo znośne.

Duda mu do pięt w tym nie dorasta - mówi z wyraźnym, typowym wschodnim akcentem.
                Przyznaję jednak, że Duda rozumie co się do niego po angielsku mówi.

Moim skromnym zdaniem, a 10 lat uczyłem angielskiego - Duda albo się "zastał" w umiejętnościach językowych (tj. nie miał okazji do poćwiczenia języka od ponad 10 lat), albo nigdy nim nie operował biegle. Sądzę na własnym przykładzie - niemieckiego w mowie nie używałem od 1998 do 2008 roku, a w 2008 roku siadłem z kilkoma Niemcami w gospodzie... i choć na początku szukałem słów, to po kilku kwadransach (i po tylko jednym piwie) było już OK.
                  • qqbek Re: Adrian se pogadal 16.07.20, 00:31
                    Wymowa bardzo płaska, amerykańska, a nie angielska. Ale nadal poprawna.
                    Średnia jakość... ale to nadal jakość wymowy... posłuchaj Dudy...
                    • bywalec.hoteli Re: Adrian se pogadal 16.07.20, 00:46
                      Anglistykę to on skończył w 1995 i nie musi mieć juz dziś perfekcji jeśli nie pracował w języku.

Co do niemieckiego to ciekawym jest ile we w sumie niezbyt dużym państwie jest akcentów - wschód, zachód, polnoc, południe i środek mówią w różnych językach ;) a jak taki nordyk bedzie w plattdutsch gadać a Bawarczyk po bawarsku to nie wiem czy się zrozumieją :)
                      • marekggg Re: Adrian se pogadal 16.07.20, 01:00
                        wez takie panstwo jak austria - wiedenczyk prawie ze nie ma szans dogadac sie z kims z Vorarlberg.
                        w niemczech jest to samo.ale raczej nie ma probelmow wschod zachod, ale polnoc poludnie.
                        • bywalec.hoteli Re: Adrian se pogadal 16.07.20, 01:05
                          Może Saksończyk z Nadrenczykiem się dogadają ale mówią inaczej.
                      • dr.hayd Re: Adrian se pogadal 16.07.20, 07:58
                        bywalec.hoteli napisał:
                        >
                        > Co do niemieckiego to ciekawym jest ile we w sumie niezbyt dużym państwie jest
                        > akcentów - wschód, zachód, polnoc, południe i środek mówią w różnych językach ;

Nie zapominajmy, że do 1871 nie było Niemiec, lecz wiele różnych państw. Kiedyś odwiedziłem Spreewald - ciekawe turystycznie miejsce na południe od Berlina, w miejscowym muzeum dowiedziałem się że tam jeszcze do lat 60 XX wieku powszechnie mówiono językiem słowiańskim.

> ) a jak taki nordyk bedzie w plattdutsch gadać a Bawarczyk po bawarsku to nie
                        > wiem czy się zrozumieją :)
                        >
                        Niemieckie kabarety mają szczególne używanie z języka Bawarów. Znajomy Saksończyk do łez sie zaśmiewał z kabaretowego dialogu z Bawarczykim, dla mnie żarty były kompletnie niezrozumiałe. Choć mi osobiście łatwiej zrozumieć bawarski niż plattdeusch.
                        • bywalec.hoteli Re: Adrian se pogadal 16.07.20, 10:54
                          No a Cottbuss to Chociebuż przecież.
                          Łużyce, Serbołużyczanie - Słowianie, język słowiański
                          pl.m.wikipedia.org/wiki/Serbołużyczanie
                          W Berlinie i okolicach dużo jest nazw brzmiących trochę po polsku czy słowiańsku
                      • qqbek Re: Adrian se pogadal 16.07.20, 10:58
                        bywalec.hoteli napisał:

> Anglistykę to on skończył w 1995 i nie musi mieć juz dziś perfekcji jeśli nie p
                        > racował w języku.

Z polskich polityków najładniej po angielsku mówią Czarnecki i Sikorski (z racji studiowania tam) i... Zandberg.
                        Tych trzech panów to crème de la crème, a potem długo, długo nic.

> Co do niemieckiego to ciekawym jest ile we w sumie niezbyt dużym państwie jest
                        > akcentów - wschód, zachód, polnoc, południe i środek mówią w różnych językach ;
                        > ) a jak taki nordyk bedzie w plattdutsch gadać a Bawarczyk po bawarsku to nie
                        > wiem czy się zrozumieją :)

Bawarczyków rozumiem.
                        Plattdeutsch, pomimo spędzenia sporej ilości czasu w NRW, nie zawsze, czasami więcej z kontekstu i intonacji, niż z samych słów rozumiem.

A co do lokalnych odmian i dialektów, to chyba to już kiedyś wrzucałem:

Miałem gaz od Scottish Power jak mieszkałem w Anglii i dowiedzenie się czegoś na infolinii było prawdziwą "ruletką"... jak się trafiło na mieszczucha, to szło łatwo, jak się trafiło na kogoś z Highlands to mógł być "drobny" problem :D
                        • bywalec.hoteli Re: Adrian se pogadal 16.07.20, 11:26
                          W nrw tez mówią w plattdutsch? Myślałem ze bardziej na polnoc - szlezwik, pln dolna Saksonia oraz Brema.
                          Tu masz kilka fajnych języków :)
                          m.youtube.com/watch?v=KfWyo2mqXnw;;KfWyo2mqXnw;;https://i.ytimg.com/vi/KfWyo2mqXnw/default.jpg;;Fettes Brot - Nordisch by Nature (Official)
                            • qqbek Re: Adrian se pogadal 16.07.20, 11:53
                              Legutko mówi poprawnie, ale intonacja i akcenty zdaniowe nie zawsze mu wychodzą tak jak powinny.
                              To jest liga niżej, niż tych trzech wspomnianych powyżej, Legutko jest "proficient", a tamci wypowiadają się jak "native".

Nie żebym się wymądrzał - swoje umiejętności lokowałbym bliżej profesora L, niż któregoś z trzech wspomnianych powyżej.

Co do NRW - ja przesiadywałem na północ od Muenster (Kreis Steinfurt, jeżeli mam być bardziej dokładny - dużo bliżej do Osnabrück i Dolnej Saksonii, niż do środka NRW) i tam starsi ludzie porozumiewali się prawie wyłącznie Plattdeutsch.
              • marekggg Re: Adrian se pogadal 16.07.20, 00:56
                angielski dudy to taki poziom olewusa maturalnego. inaczej sie tego nie da nazwac.
    • hutchence Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 18:56
      Teraz sobie wyobraźmy, że Trzaskowski wygrał wybory, jest ten sam telefon, te same służby przekazują połączenie i Rafał jest wkręcany. Ale by było używanie i beka w tvpis, na portalach dla debili i wśród wyznawców pislamu. Tylko do angielskiego prezydenta nie mogliby się przyczepić. A tak to cienkie jak doopa węża tłumaczenia, że on się zorientował, że w sumie to Doopa ich wkręcił nie oni Doopę. Co za kraj.
      • xmen3 Re: Adrian se pogadal 15.07.20, 22:22
        hutchence napisał:

> Teraz sobie wyobraźmy, że Trzaskowski wygrał wybory,

cóż...to tylko można sobie wyobrażać bo przegrał i nie może rozmawiać przez telefon Pałacowy z szefami innych państw hehe :)
      • toreon Re: Adrian se pogadal 16.07.20, 15:11
        Przecież to Duda ich wkręcił a nie oni jego bo przez całą rozmowę dali się nabrać, że to on rządzi tym krajem.
    • bimota Re: Adrian se pogadal 17.07.20, 11:36
      Dudzio wystrychnal was na dudka, zrobil ustawke, zy macie sraczke, a on sie smieje... A ja placze nad wami...
    • bimota Re: Adrian se pogadal 21.07.20, 09:51
      To, ze np. Mosbacher dyktuje rzadowi co ma robic wam nie przeszkadza, za to wielka kompromitacja, bo prezydent sobie pogadal...
      • gzesiolek Re: Adrian se pogadal 21.07.20, 12:35
        To, że Mosbacher coś napiszę pod publikę mnie g... obchodzi... To, że USA ma wpływ na decyzje naszego rządu i jesteśmy całkowicie podporządkowani już bardziej, ale tutaj akurat twity Pani ambasador nic a nic nie znaczą...
        A Ty się tym przejmujesz... o jaki niepokorny i niezależny... hehehe
        • bimota Re: Adrian se pogadal 21.07.20, 16:54
          A co to jest USA ?
          • marekggg Re: Adrian se pogadal 22.07.20, 10:27
            USAma - takie imie arabskie, troche skrocone

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka