mooosem 19.10.21, 21:50 jakie są wasze odczucia po przejsciu na azot w oponach , lepiej gorzej gdzie korzystacie z pompowania z próznią Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: azot w oponach 19.10.21, 22:08 grzek napisał: > Ale masz wyobraźnię z tą próżnią. Zaraz przeloguje i jeszcze poda warsztat, który mu "pierdnął azotem". A prawda jest taka, że jak nie masz auta sportowego z bardzo grzejącymi się gumami, to lepsza jest mieszanka 78% azotu i 21% tlenu... a przede wszystkim tańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
car_fox Re: azot w oponach 19.10.21, 22:17 Ja popieram bo za mieszanke placisz polowe taniej niz za sam Azot.. masz 78% a placisz 50% :) A wiecej azotu zostanaie na nawozy sztuczne Ja nawet w sportowych zuywalem mieszanki i nic sie oponom nie stalo tak ze w tym 100% to sciema. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: azot w oponach 19.10.21, 22:17 Ja też nie widzę sensu, żeby stosować azot. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: azot w oponach 19.10.21, 22:22 Mój wuj, emerytowany już "oponiarz" twierdził, że to taki bajer dla aut o niskich przebiegach/wysokich osiągach. Sam miał w warsztacie, ale chyba raz, jak założyłem na samochód nowiutkie 19'' Latitude Sport-y szerokie na prawie 30 centymetrów, to się skusiłem na to... raz jeden. Zresztą nawet wtedy twierdził, że "szkoda zachodu". Odpowiedz Link Zgłoś
car_fox Re: azot w oponach 19.10.21, 22:29 W noralnym zyciu? Poza moze samolotami ....Who F cares. O wiele wieksze wahania cisnieniaa sa kiedy nie sprawdzamy cisnienia. W powietrzu masz 78% a jak ci napommuja czystym niby azotem to w zaleznosci od stacji tez masz tylko troche ponad 90% a moze i nie czyli tak naprawde dodaje troche ponad 10% wiecej i to zakladajac ze w oponach nie bylo juz powietrza albo masz ta wysysarke. Zawracanie dupy ale jak sa chetnmi do placenia to sa chetni zeby im powietrze sprzedawac :) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: azot w oponach 19.10.21, 22:37 Czyli interes taki jak bym przyszedl do baru i tam zamowil 75g wodki i nic nie placil ale jakbym zamowil 100g to 10 zlotych? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: azot w oponach 20.10.21, 16:16 engine8 napisał(a): > Czyli interes taki jak bym przyszedl do baru i tam zamowil 75g wodki i nic nie > placil ale jakbym zamowil 100g to 10 zlotych? Dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
car_fox Re: azot w oponach 19.10.21, 22:21 Odczucia mialem negatywne zwlaszcza jak mi kazali za ten azot placic. Bo K w powietrzu go jest 78% A opony nie wygladaly inaczej ani nie czuly sie inaczej z wyjatkiem nakretki na wentylek - bo mi zielony zalozyli. A ja "pomuje z proznia" w garazu - odkrecam albo naciskam wentylek i opona sie robi "prozna" Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: azot w oponach 19.10.21, 22:45 Azotem to zapas, żeby było na potem. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: azot w oponach 19.10.21, 23:11 Mój ojciec, oponiarz miał zawsze bardzo dobre odczucia. Szczególnie, gdy jakiś jeleń dał się nabrać na efekt pompowania kół azotem. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: azot w oponach 20.10.21, 00:40 iksde. jak byłem młodszy i głupszy to z raz albo dwa razy dopłaciłem po 5 zł za oponę przy wymianie za zaazotowanie. potem podobnie jak Wy stwierdziłem ze na 78% azotu jest równie zajebiscie jak na pełnym azocie Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: azot w oponach 20.10.21, 01:26 I jak jeszcze pomyslisz ze jak chcesz dopompowac to musisz szukac azociarza? Oni zas mowili ze mplekuly azotu sa wieksze od powietrza i przez to nie uciekaja przez pory w gumie i rzadziej trzeba dopompowywac... zesrac sie mozna azotem po czyms takim. Jak mi ostatnio wymieniali opony to mi powiedzieli ze "azot jest gratis i napompowali" . Whow.... to mowie niech raczej pompuja wlasnym pierdzeniem bo bede przynajmniej czul kiedy powietrze ucieka - i wszyscy sie rechotali.. Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: azot w oponach 20.10.21, 12:43 Na trwałość opony wpływa przede wszystkim właściwe ciśnienie w ogumieniu. Jeżeli zadbamy o ten parametr (pomijam temp.) to pompowanie azotem jest zbędnym dodatkowym zabiegiem by nie być "psem na łańcuchu". Pompowanie z próżnią stosujemy w trakcie pierwszej wymiany, później dobijamy samym azotem. Kumpel w USA jeździ ciężkimi samochodami i nabija opony tylko azotem, twierdzi że w tym przypadku to ma sens, tonaż, długie trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: azot w oponach 20.10.21, 12:51 A jakby napompował wodorem to by zmniejszył masę nieresorowana. Podpowiedź mu to rozwiązanie Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: azot w oponach 20.10.21, 13:01 Jak można pompować próżnią? Próżnią można wypompować raczej oponę? Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: azot w oponach 20.10.21, 13:09 Gdybyś siedział w temacie to nie byłbyś zdziwiony, a tak czepiasz się spraw oczywistych. Skrót myślowy...laiku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: azot w oponach 20.10.21, 13:12 Wytłumaczysz mi, laikowi, pixma59-znawco? Jak pompować próźnią? Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: azot w oponach 20.10.21, 19:00 Cóż, faktycznie jesteś laikiem i niekumaty. Nie pompowanie próżnią, tylko z próżnią (napisałem). Następuje proces wstępny odsysania powietrza (próżnia) i pompowanie azotem. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: azot w oponach 20.10.21, 20:11 On pompuje - proznia.. (minus proznia) Nie zauwazyles tego minusa ? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Pytanie mam techniczne... 20.10.21, 13:33 pixma59 napisał: > Pompowanie z próżnią stosujemy > w trakcie pierwszej wymiany, Jak to jest, że się wysysa wszystko z opony a ona nadal ma swój kształt i ciśnienie jakieś???? "Pompowanie próżnią" wydaje mi się równie skomplikowanym zabiegiem jak nalewanie z pustego w (nomen omen) próżne. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: azot w oponach 20.10.21, 20:07 To zakladasz ze nabijanie azotem daje bardziej wlasciwe cisnienie? Tylko nie mow ze go mierzysz tym samym urzdzeniem? Musi byc jakies lepsze do tego azotu - moze ma skale 100x dokladniejsza? Bo u mnie nie ma roznicy w cisnieniu... A ja to wogole uwazam ze im wiecej place to zawsze wiecej dostaje - w samochdach to $ zawsze przeliczam na HP. i np jak zaloze drosze felgi to mi przybywa 10 HP. Wymienilem zwykle zaroki an LED i od razy +5HP I mi K nie mow ze to nie prawda bo ja wiem najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mooosem Re: azot w oponach 20.10.21, 14:12 niewiele sie mozna dowiedziec , jakis belkot laików ale dobre i to dziekuje za POdpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: azot w oponach 20.10.21, 15:06 To idź z tym pytaniem do chemików i fizyków doświadczalnych i niech porobią eksperymenty i stworzą jakieś naukowe opracowanie. Nie będziesz mógł narzekać, że to bełkot laików. Pod tym względem oponiarze, to też w zasadzie laicy, tylko oni mają interes w tym, aby dzięki bajce nieco cenę usługi podnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: azot w oponach 20.10.21, 15:25 Oczekiwałeś, że ktoś napisze o lepszych właściwościach jezdnych samochodów z oponami napełnionymi azotem, którego i tak nie będzie 100%? W ślepym teście nie poczujesz różnicy między powietrzem a azotem w oponie. Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: azot w oponach 20.10.21, 19:11 >niewiele sie mozna dowiedziec , jakis belkot laików ale dobre i to dziekuje za POdpowiedzi< Napompuj to się dowiesz, 5 zeta za koło ci szkoda? Flaszkę odpuścisz, a w kołach będziesz miał azot ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: azot w oponach 20.10.21, 20:13 E tam jak nawet tyle nie wydalem - kupilem na Amazonie za polowe ceny :) Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: azot w oponach 20.10.21, 15:32 mooosem napisała: > jakie są wasze odczucia po przejsciu na azot w oponach , lepiej gorzej to jest pytanie typu: jakie są wasze odczucia po bzyknięciu Moniki Belluci? lepiej niż z Zofią? gorzej? nikt tutaj kurwa nigdy nie bzykał Moniki Belluci! A teraz spierdalaj... Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: azot w oponach 20.10.21, 20:21 bywalec.hoteli napisał: > Vincent Casssel ponoć bzykał. A który to z nas? Bimota? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: azot w oponach 20.10.21, 20:22 Nie ma go juz z nami - araby go potraktowaly granatem kilka lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: azot w oponach 23.10.21, 22:53 Vincenta Cassella czy Szymiego? Nie wiadomo. Bo kiedyś mówił, że idzie do aresztu na 3 miesiące i go nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: azot w oponach 23.10.21, 23:08 szymiego mialem na mysli. Ten mowil ze dostal odlamakami i zle sie czuje. Odpowiedz Link Zgłoś