Dodaj do ulubionych

Postarzanie produktu

10.12.21, 17:34
Uwazacie, ze serio producenci takie praktyki stosuja ? Zauwazylem, ze jak buty mi sie rozwalaja, to zwykle prawie w tym samym czasie w kilku miejscach, np. walnie korek i podeszwa sie odrywa. Co do aut, to nie mam az takiego doswiadczenia...
Obserwuj wątek
    • kreinto Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 17:53
      bimota napisał:

> Uwazacie, ze serio producenci takie praktyki stosuja ?
      Nie wiem. Tylko raz spotkałem coś co można by pod to podciągnąć. Zasilanie modułu pralki szeregowo przez kondensator monolityczny, który się po dwóch, trzech latach rozsycha i brakuje prądu. Moduł świruje. Producent przewiduje wymianę modułu za 500zł. Ja wymieniałem kondensator za 1,50zł i następne dwa, trzy lata spokój. I tak kilka razy.
      Co ciekawe, kiedy opisałem to na Elektrodzie to od razu mnie zbanowali a post został usunięty. I tego nie pojmuję.
      • bimota Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 18:06
        Ale ja nie pytam czy wiesz, tylko jak uwazasz. Czy to mozliwe...
        • pixma59 Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 18:27
          >Ale ja nie pytam czy wiesz, tylko jak uwazasz. Czy to mozliwe...<

Przecież to logiczne, że możliwe, skoro wie...to i tak uważa ;-)
          • bimota Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 18:31
            To byl przekaz do innych :P
            • pixma59 Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 18:43
              Oj tam, oj tam...nie bądź taki wybredny ;-)
        • trypel Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 18:36
          W elektronice nie pracowałem a w tych gdzie pracowałem to nikt celowo nie postarzal ale obniżał wymagania jakościowe.
          Np produkt x z tej samej niemieckiej firmy produkowany w latach 48-90 musiał działać przez 30 lat w 4 osobowej rodzinie i takie testy (ilość uruchomien) przechodził. Jego odpowiednik z lat ostatnich już ma 5 lat w 3 osobowej rodzinie.
          Teraz znów wyposażenie mieszkan - nikt celowo nie skraca ale produkt jest projektowany pod kątem paru lat eksploatacji. I tyle.

Ale kiedyś miałem tv szajsunga który zepsuł się dokladnie 3 msc po upływie gwarancji. A ja naprawdę go lubiłem. Okazało się że niedaleko q Piasecznie mam fachowca. Zadzwoniłem i podałem model. Powiedział że 30 min, 120 pln i gwarancja na kolejne 2 lata od niego. Okazało się że producent wsadza jakiś element w takim miejscu w którym zbiera się kurz i element się przegrzewa. Jak ktoś żyje w czystym otoczeniu to i 10 lat wytrzyma ale w mieście 3. Wstawia się wtedy taki z większym radiatorem i tv działa jak nowy.
          To dla mnie było celowe działanie bo gosc mówił ze w wielu samsungach jest od lat ten problem
          • bimota Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 18:53
            ALe jak to... Producentom powinno zalezec na jak najlepszej jakosci, bo ludzie nie beda chcieli szajsu kupowac.
            • trypel Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 19:00
              Weź sobie podtynkowa baterie wannowa z innego wątku. Kosztuje pewnie ok 2000.
              I starczy na 5 może 10 lat.
              A jakby miała starczyć na 30 to by musiała kosztować ok 10 tys. Wchodzisz w to?
              • bimota Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 19:58
                Dlaczego musila by ? Diamenty tam sa ? K., nie strasz mnie... Tez sie wlasnie zastanawialem nad ta moda zamurowywania wszystkiego...
                • trypel Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 20:23
                  Inne materiały
                  Inna konstrukcja
                  Pełna rozbieralnosc i wymienialność części.
                  W przypadku baterii oznacza to koszt x 5
          • pixma59 Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 19:11
            Pierwsze telewizory LCD działają do dziś bez awarii. Te obecnie produkowane potrafią się popsuć po pięciu - siedmiu latach. Markowe części zamieniane są na tzw. no name. W efekcie kondensatory używane w telewizorach, które kiedyś wytrzymywały 15 - 20 lat, dziś padają po trzech. Jakość sprzętu codziennego użytku nie jest już taka jak przed laty. Psuje się często zaraz po upływie gwarancji.
    • marekggg Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 19:47
      niektore drukarki maja liczniki wydrukowanych stron. podobno mozna to jakos zerowac. w domu az tyle nie drukuje, wiec nie wiem. musialbym poguglowac.
      zauwaz, ze producenci samochodow dosyc skrupulatnie podchodza do serwisowania i gwarancji.
      • bimota Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 19:56
        Co z tego, ze skrupulatnie ? I co to znaczy ?
        • marekggg Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 22:20
          jak ci sie cos spierdoli w samochodzie i nie bylesz w wyznaczonym terminie na przegladzie - moga ci nie uznac glupia (ale droga) usterke...
          czlowieku - zacznij myslec troche inaczej, bo zginiesz w tym swiecie.
          • bimota Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 23:44
            Tak to od dawna podchodzili
    • gzesiolek Re: Postarzanie produktu 10.12.21, 23:39
      Wyliczanie dokładnego momentu awarii i dokładne projektowanie z punktu widzenia oszczędności kosztów jest bezsensowne nawet jak chcesz zarabiać na serwisie... Ale testy jakościowe i dobór jak najtańszych dostawców statystycznie jest tak ustawiany by nie mieć problemów w okresie gwarancji plus, żeby zbytnio nie stracić na wizerunku... I tak działa większość. Rządzą księgowi a nie inżynierowie...
      A że system ekonomiczny jest oparty na ciągłym wzroście sprzedaży coraz to nowszych generacji to jak nie uda Ci się wygenerować armii wyznawców co kupią nowsze mimo, że stare jest jeszcze ok, to pozostaje Ci nie starać się zbytnio o to by stary służył b.dobrze zbyt długo...
      Inna sprawa, że w motoryzacji mimo kasandrycznych wizji jakoś specjalnie nie odczułem tego trendu... Każde kolejne auto jest równie niezawodne co poprzednie...
      • tbernard Re: Postarzanie produktu 11.12.21, 12:23
        Uważam, że sporo zależy od typu towaru. W niektórych branżach nowinki bardzo szybko stają się standardem. Jak na przykład telefony, telewizory itp. Trudno sobie wyobrazić, że ktoś oczekuje trwałości takiego urządzenia rzędu 20 lat. Ale pralka lub lodówka na przykład może spokojnie dłużej pracować. Samochód równie dobrze jak solidnie wykonany. Skoro magiczna ręka rynku nie działa i powoduje coraz to bardziej rosnące hałdy śmieci, to zrobić nakaz aby producent odbierał nienaprawialne śmieci i utylizował je w sposób rygorystycznie kontrolowany, nie jakieś tam podrzucanie do Afryki i innym biednym krajom. Szybko by się okazało, że najtańszy szmelc nie jest najtańszy i byłby w końcu zdrowy bodziec aby firmy dążyły do produkcji jak najsolidniejszych towarów. Sami księgowi tych firm muszą ten bodziec poczuć na swojej dupie.
        • bimota Re: Postarzanie produktu 11.12.21, 12:38
          o wyobraz sobie, ze sa jeszcze tacy, ktorzy oczekuja. I pewnie nawet wcale nie jest ich malo, skoro celowo trzeba robic oprogramowanie, ktore nie dziala na starym sprzecie, choc z technicznego punktu spokojnie powinno dzialac.Zwlaszcza, ze rozwoj techniki mocno spowolnil.

A takie pomysly jak twoje sprzyjają takim praktykom.
          • tbernard Re: Postarzanie produktu 11.12.21, 19:44
            Są też tacy co nadal chcąc przesłać komuś wiadomość piszą list i idą z nim na pocztę aby kupić i nalepić znaczek i do skrzynki wrzucić.
            Ale dla większości ludzi lata od 2000 do teraz to totalna przepaść jeśli chodzi o telewizory i telefony i komputery. Nawet nowe linuksy ze środowiskami wypasionymi zarzynają komputery sprzed 15 lat w pełni sprawne sprzętowo i jedynie te lekkie środowiska jakoś sensownie na nich działają.
            Ale masz rację, ostatnio już chyba rozwój miniaturyzacji mocno spowolnił. 6-letnie laptopy mają praktycznie zbliżone parametry co współczesne.
            Moje pomysły dotyczyły sprzętów typu pralki, lodówki, baterie łazienkowe, samochody i całej masy takich co mi do głowy akurat nie przychodzą ale ich cechą jest, że nie ma żadnych przeszkód aby 30 lat lub dłużej mogły być wykorzystywane. Ostatnio padła nam pralka która już 20 lat miała. Gdy nową (tej samej firmy) zamawialiśmy sprzedawca dawał gwarancję, że ta nowa nawet połowy tyle nie popracuje i dobrze będzie jak jedną czwartą tego pociągnie. No i teraz są takie możliwości:

1. On prawdę mówi w oparciu o obecne statystyki.
            2. Ściemnia aby sprzedać dodatkowo ubezpieczenie.

Jeśli nie ściemnia, to znaczy, że mam rację i magiczną rękę rynku należy dozbroić lewackimi regulacjami aby księgowych zmusić do obliczenia nowych równań opłacalności, gdzie żywotność i łatwość w serwisie będzie najbardziej determinować opłacalność.
            • bimota Re: Postarzanie produktu 11.12.21, 20:45
              No to powiedz jakie istotne funkcje ma najnowszy Windows, ktorych by nie mail windows 98.

Wiec mamy teraz regulowane smieci - co to dalo procz 10x wyzszych oplat ? Nadal kupa smieci jest wywalana do lasu, a oszczedzac i malo smiecic sie nie oplaca.
              • marekggg Re: Postarzanie produktu 12.12.21, 01:05
                bimota, prosze cie - nie rozpoczynaj diskuje o windowsach. bo o tym chyba nie masz bladego pojecia.
                • bimota Re: Postarzanie produktu 12.12.21, 07:26
                  MOzesz odpowiedziec za kolege, eksprecie
                  • gzesiolek Re: Postarzanie produktu 12.12.21, 10:14
                    Windows 98 przede wszystkim zupełnie nie był przystosowany do funkcjonowania w sieci i pod względem funkcji i bezpieczeństwa... Więc jak już chcesz zadawać tego typu pytania "ekspertom" to wyjdź chociaż od Windows 2000 (nie mylić z Millenium) ekspercie... Już przemilcze technologiczną dwoistość i wciąż korzystanie ze starutkiego (choć wciąż mam sentyment) MS DOS do obsługi wielu podstawowych funkcji...
                    • bimota Re: Postarzanie produktu 12.12.21, 11:16
                      Mozesz sobie wyjsc od 2000

Co znaczy nie byl przygotowany ? Mialiardy ludzi dzialaly nim pod siecią, ale nie byl przygotowany. Jak zwykle bredzisz... Funkcji sieciowych mial nawet wiecej.
                      • marekggg Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 19:21
                        nie masz pojecie o czym piszesz. zajmij sie lepiej dojazdem rowerem do biblioteki UW z tarchomina, bo widocznie jak tam dojezdzasz to ci juz nie starczy inteligencji na zalozenie maseczki.
            • kokosowy15 Re: Postarzanie produktu 12.12.21, 12:04
              Mój wnuk jeździ (weekendowo) Triumhem Spitfire z końcówki lat 60, trochę trzeba było powymieniać ale czy nowy samochód będzie jeszcze na chodzie za ponad 50 lat? Ja mam zamrażarkę DKK z NRD, mrozi do - 20. Posługuje się Nokia z 2000 roku, działa. Staram się nie tworzyć zbędnych śmieci. Kapitalizm jest systemem nieprawdopodobnie marnotrawnym, na placach w USA stoi 4 miliony samochodów które nigdy nie zostaną sprzedane, a surowce, energia i praca w nie włożona została zmarnowana. Nabywcy nowych modeli zapłacą zresztą za te złomowane.
              • kreinto Re: Postarzanie produktu 12.12.21, 12:20
                kokosowy15 napisał(a):

> czy nowy samochód będzie jeszcze na chodzie za ponad 50 l
                > at?
                Mój Speedy z 2002 nadal jest jak nowy i nie ma grama rdzy. Bo jest z aluminium i kompozytów. Myślę, że i za 100 lat będzie jak nowy jeśli nadal będzie tak zadbany.
                Jeden egzemplarz od kilku lat przemierza przestrzeń kosmiczną i nawet tam się trzyma.
                Czy ten Triumph wytrzymałby tyle w kosmosie?
                • kokosowy15 Re: Postarzanie produktu 12.12.21, 12:41
                  Myślisz, że w kosmosie samochody bardziej rdzewieją? I czy ta Tesla jest jeszcze sprawna?
              • tbernard Re: Postarzanie produktu 12.12.21, 12:28
                Pewnych rzeczy nie przeskoczymy o ile nie zatrzyma się rozwój cywilizacyjny. Książki na przykład 60-letnie i starsze da się spokojnie przeczytać. Potem nastał czas płyt CD i DVD na których spore księgozbiory dało się zapisać. Już teraz wiadomo, że za kilkadziesiąt lat nie da się ich odczytać, już teraz większość nowych komputerów nie ma czytnika i co najwyżej można jakiś zewnętrzny dokupić. Ale za niedługo nawet te zewnętrzne z rynku zostaną wyparte.
                A co do starych porządnych i żywotnych telefonów typu Nokia z 2000 roku, to jak komuś wystarcza ich podstawowa funkcjonalność, czyli rozmowy i SMS, to czemu nie. Ale analogia z żywotnością sprzętu typu lodówka/zamrażarka jest bardzo słaba. Funkcje jakie spełniały lodówko-zamrażarki dawno temu i dzisiaj właściwie są te same.
                • bimota Re: Postarzanie produktu 12.12.21, 14:13
                  Niby dlaczego nie mialo by sie odczytac ?
                  I niby dlaczego tel. nie porownywac ? Porownujemy zywotnosc, nie funkcje. Zreszta funkcje tez sa w zasadzie te same.
                  • tbernard Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 13:09
                    bimota napisał:

> Niby dlaczego nie mialo by sie odczytac ?

Może w laboratoriach lub w gronie pasjonatów będzie możliwy odczyt. Tak jak teraz ktoś chciałby coś odczytać z dyskietek 5,25 lub 3,5 calowych. Pewnie znajdzie takie miejsce jak będzie mocno zdeterminowany, gdzie to odczyta.

> I niby dlaczego tel. nie porownywac ? Porownujemy zywotnosc, nie funkcje. Zresz
                    > ta funkcje tez sa w zasadzie te same.

Z pewnością da się znaleźć dobrze utrzymaną karetę lub inną bryczkę zaprzęgową. Nic tylko konia zaprzęgać i dalej używać.
                    • bimota Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 13:19
                      Mam kilkaset dyskietek 3.5" z roku ok. 1990. Zdecydowana Wiekszosc sie odczytuje.

Podasz jeden konkretny powod, dla ktorego nie mozna porownywac tel. ? Nie wiem co ta uwaga o karecie miala znaczyc...
                      • tbernard Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 19:04
                        Jeśli siedzisz na sprzęcie który obsługiwany był w czasach win98 to masz na czym odczytać. To teraz rozumiem, że nie widzisz różnicy z systemami współczesnymi. Ale obecnie zdecydowana większość używa sprzętu, który już nie ma wbudowanego czytnika CD/DVD.
                        Kareta w pełni sprawna technicznie, pomimo tego, że stara.
                        • gzesiolek Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 19:25
                          E tam w mojej stacjonarce z i5 2giej generacji, GTX 560Ti, 8GB RAM, Windows 7, miałem jeszcze stacje dyskietek... Użyłem chyba tylko raz, ale była, ot została mi po wcześniejszych wnętrznościach... Inna sprawa, że aktualnie stacjonarka stoi sobie w piwnicy bo nie mam czasu dysków twardych przeglądać i wyczyścić... A na codzien korzystam z laptopa...
                          Ale z bimota nie ma sensu dyskutować bo jak coś sobie umysli to nawet jak nie ma większego pojęcia w temacie to i tak mu nie przetłumaczysz... Wiesz miliony osób stawiały sieć na Windows 98 i nic więcej nie było im trzeba...
                          • bimota Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 19:50
                            Zadaje konkretne pyt. Krotka odp... Ale wy wolicie klepac od rzeczy...
                            • gzesiolek Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 20:25
                              Nie... Dostajesz konkretne odpowiedzi, ale zamiast je zaakceptować negujesz je bzdurami świadczącymi o ignorancji...
                              Gdybyś chciał się choć dowiedzieć, dopytać, ale Ty wiesz lepiej...
                              • bimota Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 21:07
                                Co robi WIn 11, czego nie moze zrobic 98, czy 2000, jak wolisz. Czekam...
                                • gzesiolek Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 21:22
                                  To 98 czy 2000? Bo dla mnie to zasadnicza różnica...
                                  Dla mnie 11 to nic innego jak kolejna wersja rozwojowa systemu opartego na jądrze które było już w 2000...
                                  I tak można było nazywać to np. Windows NT wersja 9.0.118, ale marketingowo produkują 2000, XP, Visty, 7, 8, 10 i 11...
                                  Ale 95, 98, Millenium to zupełnie inna linia i tutaj przeskok był... Mimo, że sam siedziałem na 98 SE do 2003 lub 2004... To nie będę pisał, że mógł zostać bo technologicznie to była przepaść...
                                  • bimota Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 21:38
                                    czyli jednak przez 20 lat nic sie nie zmienilo..

I pytam o konkretne funkcjie, a nie o pochodzenie. Jaki przeskok ??? Co sie zmienilo w uzytkowaniu ?
                                • marekggg Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 21:43
                                  win 11 nie mam jeszcze...\
                                  natomiast czego nie zrobisz na win98:
                                  - nie moglbys tutaj pisac bez dosyc wyszukanych technik
                                  - nie masz jak podlaczyc dyski wieksze niz 32GB
                                  - pliki mniejsze niz 4GB
                                  - ograniczenia RAM do 1GB
                                  - nie ma jak tego zainstalowac na nowoczesnym sprzecie - nie musi dzialac obraz, dzwiek i cala masa urzadzen.
                                  - nie zna ExFAT, NTFS
                                  - nie zna USB 2, 3
                                  - bardzo ograniczona dostepnosc kart rozszerzajacych.

i mozna kontynuowac.
                                  • bimota Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 21:57
                                    Pisac nie mozna bylo ?? Fiu fiu...
                                    Polowe tego zmysliles., I nie sa to zadne funkcje. Podajesz maksymalne osiagi. W nowszych windowsach tez byly problemy np. z obsluga wiekszej pamieci, instaluje sie łatke i po sprawie, nie trzeba wymyslac kola na nowo. Mylisz system, ze sterownikami, urządzeniami i BIOSem.

Mozna bylo zrobic wszystko to samo co na nowoczesnych, tylko 10x szybciej i 100 razy "lżej".
                                    • gzesiolek Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 22:41
                                      Ale wiesz czym się różni system 16bitowy nawet emulujący 32bity od systemu 64bitowego?
                                      Wiesz czym się różni bezpieczeństwo dostępu na jednolitym systemie a takim w którym dostęp do plików konfiguracyjnych masz z poziomu DOSa...
                                      Wiesz jak takimi dostepami w sieci możesz zarządzać na systemach o jądrze NT a czego brakuje na systemie wciąż opartym na DOSie?
                                      No i wiesz oczywiście o tym, że system zapisu i odczytu plików to funkcja OS a nie BIOSa ani sterowników...

A co do tego, że można było zrobić lżej i lepiej zoptymalizować to się zgadzam, ale na Boga nie ma systemie hybrydowym w postaci Win 9x
                                      • gzesiolek Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 23:01
                                        Aha i kwestia pisania latek do latek, emulatorów do emulatorów... Tak by obsłużyć te nowe urządzenia, większe dyski i czy pamięć RAM... Teoretycznie to brzmi pięknie, ale w praktyce wyszedł potworek ME... Miał prawie wszystko co XP wydany rok później... Problem w tym, że nie działał... Nakładanie na siebie nawet trzech technologii w niektórych miejscach powodowało skrajny brak stabilności pracy przy różnych konfiguracjach... Zaraz pewnie powiesz, że MS wyrzucił miliony $ w błoto byśmy zrezygnowali z tej super linii OS jakimi były Windows 9x i poszli w linie NT którą wciąż rozwija od ponad 30lat licząc od NT 3.1?
                                        • marekggg Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 23:08
                                          daj se spokoj - on nie odroznia shimano od sram.
                                      • bimota Re: Postarzanie produktu 14.12.21, 00:04
                                        No powiedz czym...

DObra, bo za trudne.. Do od tego NT spred 30 lat sie czyms rozni ? Wiec sam przyznajesz, ze nie...

W liinuksie to łatanie trwa jeszcze dluzej i jakos nie slysze bys to krytykowal...
                                        • marekggg Re: Postarzanie produktu 14.12.21, 00:09
                                          wiekszascia sie rozni. alo to chyba dla ciebie za trudne do pojecia.
                                          calym podejsciem do systemu operacyjnego, jego architektury i koncepcji.
                                        • gzesiolek Re: Postarzanie produktu 14.12.21, 08:24
                                          1. Powyżej przyznałem, że 11 to tak naprawdę rozwój systemu z jądrem NT. Więc jeśli uważasz, że system nowy nie był potrzebny i wystarczyło rozwijać stary to tak masz rację. MS właśnie tak zrobił, ale dodał do tego marketingową papkę i ze względu na rozwój hardware nie przejmował się zbytnio optymalizacją... I z tą optymalizacją też powyżej przyznałem... Ale Ty się kłócisz dla samego kłócenia...
                                          2. W Linuxie rozwijają tak samo i też przy włączeniu bardziej zaawansowanej dystrybucji z wodotryskami mają lekkie problemy z optymalizacją... Nie aż takie jak MS ale jednak...
                                          3. Nie uważam się za eksperta, jestem zwykłym userem i to z pogranicza IT i biznesu, ale Ty poza negowaniem nie pochwaliłes się żadna wiedzą na temat działania Windows na przestrzeni lat, więc może rzeczywiście jakiś test by się przydał...

W produkcji oprogramowania optymalizacja od dawna leży i kwiczy bo nikt jej nie oczekiwał gdy rozwój sprzętu postępował geometrycznie... Ale co to ma wspólnego z postarzaniem produktu? Nie mam pojęcia...
                                          • bimota Re: Postarzanie produktu 14.12.21, 11:03
                                            Kloce sie, bo mowisz, ze na Win 98 nie da sie zrobic tego, co robi sie dzis, ja twierdze, ze sie da. Dobrze, ze choc przyzales, ze na NT sie da...

I nie wiem co nazywasz "optymalizacja"...

Dyskusje o systemach zaczal chyba berni. Ale to ma wspolnego, ze systemy tez sa celowo postarzane. Np poprzez brak aktualizacji. Te aktualizacje sa potrzebne, bo celowo oprogramowanie jest tak tworzone, by nie dzialalo w starszych systemach i na starszym sprzecie. Win 11 wrecz ma jakas funkcje, ze nie dziala na staruszkach wogole.
                                            • gzesiolek Re: Postarzanie produktu 14.12.21, 22:57
                                              Tak wciąż uważam, że stworzenie bezpiecznej końcówki sieciowej z zarządzanymi dostepami do newralgicznych zasobów sieciowych jest z Win98 niemożliwe...
                                              A optymalizacja w tym znaczeniu to takie programowanie nowych funkcji, fajerwerków, oprawy graficznej by czerpały jak najmniej z zasobów obliczeniowych, czy pamięciowych...
                                              A tym samym by działały na słabszym sprzęcie...
                                              • bimota Re: Postarzanie produktu 15.12.21, 00:34
                                                Niby dlaczego niemozilwe ? Nie ma "niemozliwe".
                                                • gzesiolek Re: Postarzanie produktu 15.12.21, 08:23
                                                  Dobra to niech będzie technologicznie utrudnione...
                                                  Wiesz można zbudować czołg z napędem koni pociągowych, ale jeśli masz inną lepszą technologie napędowa głupotą będzie korzystać dalej z takiej gdzie wystarczy załatwić zabezpieczenie konia by uziemić cały czołg, a wydajność napędu woła w tym zastosowaniu o pomstę do nieba...
                                                  • bimota Re: Postarzanie produktu 15.12.21, 09:16
                                                    98 jest systemem domowym. Nie ma potrzeby stosowania super zabezpieczen. Mozna latwo stworzyc siec domowa, a zabezpiecza sie serwer, kroty ma wyjscie na swiat. To bezpieczenstwo i tak jest iluzoryczne. Ale jak kros bardzo chce - instaloje odpowiednie oprogramowanie i tyle...

I skad pomysl, ze w Linuxie jest lepsza ta "optymalizacja" ? Nie zauwazylem... Tym sie teraz nikt nie przejmuje.
                                    • marekggg Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 23:06
                                      ty naprawde nic nie rozumiesz.
                                      nic nie zmyslilem.
                                      prawie zadnego dysku zewnetrzego byz nie podlaczyl
                                      w nowszych windowsach nie bylo problemow z pamiecia o ile wykupilesz wersje, ktora obslugiwala tyle pamieci. zreszta obslugiwana pamiec ma wiecej wspolnego z architektura procesora i matherboardu, system jest drugorzedny.
                                      ty nawet nie masz pojecvia, co to bios, system i sterowniki.

• bimota Re: Postarzanie produktu 14.12.21, 00:06
                                        Zakladamy sie o 10000 kto roziwzze lepiej test z wiedzy o systemach ?
                                        • marekggg Re: Postarzanie produktu 14.12.21, 00:11
                                          nie wiem co to za waluta "10000 kto roziwzze"

zajmij sie rowerami lepiej.
                                          • bimota Re: Postarzanie produktu 14.12.21, 01:08
                                            Nie wiesz jaka jest w Polsce waluta ?
                                            • marekggg Re: Postarzanie produktu 14.12.21, 01:25
                                              sam napisalesz - "10000 kto roziwzze" wiec w twojej wiosce pewnie taka.
                                              10000 - rozumiem
                                              kto - nie rozumiem
                                              roziwzze - to jakis wspolczynnik?
                                    • tbernard Re: Postarzanie produktu 15.12.21, 20:52
                                      bimota napisał:

> Mozna bylo zrobic wszystko to samo co na nowoczesnych, tylko 10x szybciej i 100 razy "lżej".

To trzeba było zrobić.
                                      Jest taka grupa co tworzy ReactOS który ma być otwartoźródłowym systemem zgodnym z Windows NT i kolejnymi. Możesz do nich śmiało dołączyć i pokazać im jak to zrobić 10Xszybciej i 100 razy lżej.
                                      • bimota Re: Postarzanie produktu 15.12.21, 22:18
                                        Naucz sie czytac... A ten React jest chyba oparty na linuxie, wiec slabo to idzie.
    • bimota Re: Postarzanie produktu 13.12.21, 12:03
      Kolejny spiskowiec:
      youtu.be/qbJkAzCcUiQ?t=2225

Sami foliarze. Przeciez to niemozliwe, by wszyscy na swiecie sie zmowili. Sprawa by sie wydała ! Oni chca naszego dobra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka