Dodaj do ulubionych

OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przesadzać

21.12.21, 14:04
Weźmy taką Portugalię.
Chcesz iść na dyskotekę, to musisz się wymazać, pomimo, że jesteś zaszczepiony i masz covid sertyfikejt.
Skoro się zaszczepiłem (ja dwa razy, Zosia trzy razy) i chcę się pobawić, to po chooj jeszcze mam się wymazywać?
Nie rozumiem.
Jakieś pomysły?

Obserwuj wątek
    • only_the_godfather Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 14:28
      Może mają problem z lewymi certyfikatami?
      • hukers Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 14:32
        only_the_godfather napisał:

> Może mają problem z lewymi certyfikatami?

Może tak, ale skoro można zorganizować lewy certyfikat, to co za problem zorganizować lewy wymaz?
    • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 14:52
      Weź UK
      Znow wrócili do restrykcji
      Jesteś zaszczepiony
      Lecisz
      Musisz mieć test przed wylotem (pcr)
      I po przylocie (pcr)
      I dopiero możesz wyjść do ludzi

Skoro większość jest zaszczepiona i umiera dziennie kolo 50 osob to po chuj?

Oczywiscie ten jeden chuj to biznes testowy. Ale pewnie są i inne powody
      • hukers Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 15:04
        trypel napisał:

> Weź UK
        > Znow wrócili do restrykcji
        > Jesteś zaszczepiony
        > Lecisz
        > Musisz mieć test przed wylotem (pcr)
        > I po przylocie (pcr)
        > I dopiero możesz wyjść do ludzi
        >
        > Skoro większość jest zaszczepiona i umiera dziennie kolo 50 osob to po chuj?
        >
        > Oczywiscie ten jeden chuj to biznes testowy. Ale pewnie są i inne powody
        >

A to też racja.
        Lecisz do Portugis, musisz się wymazać (pomimo covid sertyfikejt, antygena musisz zrobić)
        Wymaz 100 pln, w promocji.
        Wracasz na szczęście bez wymazu, ale covid paszport jak najbardziej tak.
        Ten temat to woda na młyn dla dużego zaganiacza i endżina.
        Chociaż mnie też to zaczyna wkurwiać.
        • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 19:26
          Ten temat to woda na młyn dla dużego zaganiacza i endżina.

Czy ja wiem , nie dzieje sie nic szczegoilnie zaskakujacego , foliarze o tym mowili juz dawno
      • galtomone Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 15:08
        Moze wlasnie po to, zeby nie umieralo wiecej niz 50... Zeby wylapywac potencjalne ogniska gdy to bedzie jedna osoba a nie 1000. Szczepienie ogranicza ale nie likwiduje transmisji.
        A ciagle sa niezaszczepieni... nie wszyscy przeciez moga sie szczepic...
        • hukers Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 15:29
          galtomone napisał:

> Moze wlasnie po to, zeby nie umieralo wiecej niz 50...

Ok, ale dlaczego zaszczepiony (wielokrotnie) czyli tak zwany bezpieczny, ma dbać o niezaszczepionych?
          • tbernard Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 19:40
            hukers napisał:

> galtomone napisał:
            >
            > > Moze wlasnie po to, zeby nie umieralo wiecej niz 50...
            >
            > Ok, ale dlaczego zaszczepiony (wielokrotnie) czyli tak zwany bezpieczny, ma dba
            > ć o niezaszczepionych?

Wiadomość którą cytujesz i na nią odpowiadasz zawiera na to odpowiedź:

> galtomone napisał:
            ...

>> A ciagle sa niezaszczepieni... nie wszyscy przeciez moga sie szczepic...
            • hukers Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 21:54
              tbernard napisał:

> hukers napisał:
              >
              > > galtomone napisał:
              > >
              > > > Moze wlasnie po to, zeby nie umieralo wiecej niz 50...
              > >
              > > Ok, ale dlaczego zaszczepiony (wielokrotnie) czyli tak zwany bezpieczny,
              > ma dba
              > > ć o niezaszczepionych?
              >
              > Wiadomość którą cytujesz i na nią odpowiadasz zawiera na to odpowiedź:
              >
              > > galtomone napisał:
              > ...
              >
              > >> A ciagle sa niezaszczepieni... nie wszyscy przeciez moga sie szcz
              > epic
              ...

Racja, ale ci nie mogący się zaszczepić, to jest jakiś promil promila.
        • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 15:59
          Taaaa żeby wyłapywać

Robię dzisiaj wieczorem test (pcr bo angole antygenow nie respektują), rano lecę, po wylądowaniu robie kolejny test pcr za 80 funtów.
          Tylko ze między jednym testem a drugim jest tak mało czasu a w samolocie siedzę obok 150 osób i nawet jak cos złapie to żaden test tego nie pokaze.
          Ale 80 funtów w 2 minuty to nawet tam jest niezły biznes
          Ale już na miejscu jak przejdę drugi test to nie używam zadnych masek (są one tylko rekomendowane Ale nie konieczne )
          Takie śmieszne sprawy
          • x4x9x Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 17:10
            Ja dziś się zaszczepiłam 3 raz. Moja siostra, która dojeżdża ponad godzinę busem do pracy w jedną stronę nie zaszczepiła się ani razu i na razie nie ma zamiaru tego robić. Już się poddałam, przestałam namawiac do zaszczepienia.
          • tbernard Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 19:47
            No to płacisz za fanaberię latania tu i tam jakby pandemii nie było. Przez takich obieżyświatów ta pandemia nigdy nie wygasi się, więc sam sobie podziękuj, że musisz płacić za te testy. Ale skoro Cię stać, to czym się martwisz? Że ktoś jeszcze zarobi? To zmień branżę i zakręć się w biznesie związanym z pandemią.
            • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 19:55
              Place raczej za fanaberie testerów bo sensu nie ma to żadnego
              Ale wiesz jak fajnie można oszukiwać system?
              Np lecąc z UK do Niemiec musiałbym mieć kwarantannę
              Ale jak przylecę do Wrocławia i wsiądę w auto i pojadę do Berlina to już nikt tego nie sprawdzi. I kwarantanny nie mam.
              • tbernard Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 20:22
                Już paru rozstało się z życiem oszukując system załatwiając lewe szczepienie i potem rodzina panicznie chce oszustwo odkręcać. Ale jak się podniecali w momencie oszukiwania jak to klawo i kul i trendy.
                • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 20:38
                  Może
                  Ja się zaszczepiłem
                  I korzystam ze swoich praw które co prawda teraz są łamane ale ja uparcie z nich korzystam
                • bimota Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 20:45
                  160000 rozstalo sie z zyciem oszukanych przez system
          • carnivore69 Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 21:15
            trypel napisał:

> Taaaa żeby wyłapywać
            >
            > Robię dzisiaj wieczorem test (pcr bo angole antygenow nie respektują)

Antygenowy o określonych parametrach przed wlotem respektują (choć pewnie to dla Ciebie już musztarda po obiedzie):

www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england
            Co oczywiście nie zmienia nic w puruszanej kwestii.

Pzdr.
            • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 21:20
              Masz racje
              Pcr tylko po przylocie
              I ten bym jeszcze zrozumiał- mimo ze zaszczepiony to mogę przenosić
              Ale po cholere dwa?
              Tyle dobrego ze w UK robią wymaz z języka i nie męczą biednych dziurek w nosie
              • carnivore69 Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 21:31
                trypel napisał:

> Tyle dobrego ze w UK robią wymaz z języka i nie męczą biednych dziurek w nosie

To chyba zależy od providera. Jak np. chcesz się testować w domu, to nie widziałem jeszcze zestawu, który nie przewiduje kombinacji gardło-nos.

Pzdr.
                • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 21:35
                  Ok, w Manchester zawsze collinson. Tam biora z języka. I to dość blisko.
                  Innych nie robiłem
                  • carnivore69 Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 22:15
                    trypel napisał:

> Ok, w Manchester zawsze collinson. Tam biora z języka. I to dość blisko.
                    > Innych nie robiłem
                    >

My (+ nas odwiedzający) zamawiamy testy domowe z NWP Online. Kreterium była oczywiście cena, przy spełnionym warunku brzegowym w postaci dostępności rzeczywistej reklamowanego testu. (Na stronie gov.uk można posegregować providerów i początek listy to albo tacy, gdzie albo testy są niedostępne, albo w cenie razy kilka reklamowana.)

Pzdr.
                    • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 22:27
                      Wiesz dla przylatujących obcych prirytet to czas i odległość.
                      Collinsona mam 5 min z lotniska i nawet z auta nie wychodzę. A że z języka to dodatkowy plus
                      • carnivore69 Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 22:54
                        trypel napisał:

> Wiesz dla przylatujących obcych prirytet to czas i odległość.
                        > Collinsona mam 5 min z lotniska i nawet z auta nie wychodzę. A że z języka to d
                        > odatkowy plus
                        >

No jasne. A jak sa oni szybcy jesli chodzi o wyniki?

W lutym mam nadzieje, ze uda nam sie poleciec na sporty zimowe i szybki wynik po przylocie przelozylby sie na dzien-dwa mniej siedzenia (dzeci) w domu.

Pzdr.
                        • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 07:08
                          Z reguły 2 -3 h póki co
                          Dostaje maila z wynikiem i jestem uprawniony do kontaktu z ludźmi:)
                          • carnivore69 Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 12:04
                            trypel napisał:

> Z reguły 2 -3 h póki co
                            > Dostaje maila z wynikiem i jestem uprawniony do kontaktu z ludźmi:)
                            >

Ten premium za 80 dych z kuponem rzeczywiście przewiduje wyniki najpóźniej do 6:00 rano następnego dnia. Czyli lądując w niedzielę wieczorem, dzieci mogą nabyć uprawnienia do kontaktów z rówieśnikami w szkole już od poniedziałku. Bomba :-)

Pzdr.
                            • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 12:07
                              W rzeczywistości max 3 h jak do tej pory. Jak ląduje ok 10 to kolo południa już mam maila. Raz chyba było kolo 15. Ale nigdy następnego dnia.
                              Jak policzyłem to już 12 x skorzystałem
                              • carnivore69 Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 12:55
                                trypel napisał:

> W rzeczywistości max 3 h jak do tej pory. Jak ląduje ok 10 to kolo południa już
                                > mam maila. Raz chyba było kolo 15. Ale nigdy następnego dnia.
                                > Jak policzyłem to już 12 x skorzystałem
                                >

Dzięki! Jak w lutym skorzystamy (co jest też funkcją tego czy podróż dojdzie do skutku), to zapodam Ci kolejne obserwacje do statystyk.

Pzdr.
                                • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 14:09
                                  Tylko pamiętaj że collinson jest nie na lotnisku tylko te 5 minut od. Autem. Klasyczny McDrive :)
                                  Powodzenia
                                  Może w lutym już zluzuja znow jak już niedawno było
                                  • carnivore69 Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 06.01.22, 14:10
                                    trypel napisał:

> Tylko pamiętaj że collinson jest nie na lotnisku tylko te 5 minut od. Autem. Kl
                                    > asyczny McDrive :)
                                    > Powodzenia
                                    > Może w lutym już zluzuja znow jak już niedawno było
                                    >

No to rząd JKM zadekretował, że Wielka Brytania "will ride out the Omicron wave" i kwarantanny po przylocie do otrzymania wyniku testu już nie będzie. I że antygenowy test wystarczy. (Po świątecznym kowidzie PCR w lutym i tak byłby ryzykowny.)

Więc raczej z usługi Twojego ulubionego providera tym razem również nie skorzystamy :-)

Pzdr.
                                    • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 06.01.22, 14:49
                                      I to jest super njus.
                                      Polece na początku lutego, oby się nie zmieniło
                                      Dzięki
              • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 22:04
                Tyle dobrego ze w UK robią wymaz z języka i nie męczą biednych dziurek w nosie

Az qurwa podskoczylem jak to przeczytalem , dzieki, musze sie dowiedziec jak to robia u mnie bo pewnie tak jak w uk a to by byla rewelacyjna wiadomosc , walenia patyka w zatoki bym nie zniodl
    • misiek13 Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 14:59
      W Portugalii to sie wymarzesz ale możesz sie pobawić na dyskotece. Doceń to. W PL wszystkie dyskoteki są zamknięte
      • loyezoo Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 15:09
        Ale w sylwestra otwarte, taka ciekawostka
        • engine8 Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 18:42
          Bo oni wtedy te zakazenia - jakbedzie dzuo to zalicza na 2021 rok a gdyby byly male to za 2022 i premii za 2022 nie straca :)
        • misiek13 Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 20:23
          loyezoo napisał:

> Ale w sylwestra otwarte, taka ciekawostka
          >

Chciałbyś by w Sylwestra było wszystko zamknięte?
          Lepiej jeden dzień otworzyć niż codziennie otwarte ale z testami
    • marekggg Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 15:04
      bardzo proste - to ze nie masz objawow, nie oznacza ze nie jestes akurat w stanie na kogos kichnac i go zarazic. nic wiecej, nic mniej. no i podobne ten omicron jest bardziej agresywny - czyli latwiej sie przenosi.
      • hukers Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 15:09
        marekggg napisał:

> bardzo proste - to ze nie masz objawow, nie oznacza ze nie jestes akurat w stan
        > ie na kogos kichnac i go zarazic. nic wiecej, nic mniej. no i podobne ten omicr
        > on jest bardziej agresywny - czyli latwiej sie przenosi.

Masz rację, ale niedługo nie będę mógł kroku zrobić bez wymazu.
        Jakiś koorwa kosmos.
        Będę się codziennie wymazywał żeby zrobić zakupy, pójść na koncert albo dyskotekę.
        • toommynaley Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 15:18
          Jest na to prosta rada. Dyskotekę zrób u siebie a zakupy zrób online. Chcieć znaczy móc, nie rób scen kochanie...
          • hukers Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 15:31
            toommynaley napisał(a):

> Jest na to prosta rada. Dyskotekę zrób u siebie a zakupy zrób online. Chcieć zn
            > aczy móc, nie rób scen kochanie...

Ni chuja, ja jestem światowiec (nie pora na skromność) kochanie.
            W miejscu nie usiedzę...
            Dlatego te obostrzenia mnie coraz bardziej wkurwiają....
            • toommynaley Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 15:53
              Może jesteś po prostu po złej stronie mocy. Polityków te obostrzenia jakby ....nie dotyczą?
              • hukers Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 17:16
                Ja się obawiam, że niedługo żeby cokolwiek zrobić, będę się musiał wymazywał, pomimo tego, że jestem zaszczepiony.
        • marekggg Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 17:27
          niestety, tak jest i juz a my tutaj raczej na to nic nie poradzimy. jedyna rada to taka - niech sie te szuje zaszczepia i moze bedzie w koncu lepiej. bo sam fakt ze jakis antyszczepionkowiec zdycha w szpitalu jest mi obojetny. ale to ze blokuje miejsce dla kogos ktory naprawde ma problem, to juz jest wkurwiajace.
          • toommynaley Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 18:38
            To jest właśnie straszne 99% niezaszczepionych w szpitalach blokuje łóżka dla 1% zaszczepionych...To jest najgorsze
            • marekggg Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 19:05
              straszne jest ze 99% pacjentow covidowych jest nizeszczepionych. to jest problemem. wiec nie pierdol.
              • toommynaley Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 19:31
                Na szczęście zaszczepieni nie mają się czego obawiać. Szczepionka ma 99% skuteczności, po zaszczepieniu nie chorujesz nie zarażasz i nie potrzebujesz miejsca w szpitalu. Tajemnicą poliszynela jest ,że ten 1% zaszczepionych i chorych to zaszczepieni na lewo solą fizjologiczną więc też ich nie szkoda. Generalnie nie ma czego żałować
                • tbernard Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 19:52
                  Ale nie wszyscy potrzebujący świadczeń medycznych to z powodu covida. Ale i tak mają przez tych z covidem (z przebiegiem ciężkim, gdzie dominują nieszczepieni) mocno odsunięte w czasie owe świadczenia wymagające pobytu w szpitalu.
                  • bimota Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 22:11
                    Ta.. przez tych z covidem... A nie przez Morawiedckiego i pojebow na sile doszukujacych sie logiki w jego dzialaniach...
              • kreinto Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 22:04
                marekggg napisał:

> straszne jest ze 99% pacjentow covidowych jest nizeszczepionych. to jest proble
                > mem. wiec nie pierdol.
                Kolega właśnie wyszedł z tymczasowego. Trzy tygodnie leżał pod tlenem po tym jak zaczął pluć krwią i nasycenie zeszło do 90%
                Zaszczepiony oczywiście. Mówi, że równo pod tlenem leżą zaszczepieni i niezaszczepieni. Po połowie.
                • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 22:10
                  na florydzie maja calkiem dobre rezultaty z monoclonal antibodies to qurwa tej metody sie szerzej nie wprowadza ,tylko nie dzialajaca szczepionka, dobrze ze chociaz pod tlen daja a nie resporatory z ktorych sie nie wychodzi
                • toommynaley Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 22:57
                  >>Mówi, że równo pod tlenem leżą zaszczepieni i niezaszczepieni. Po
                  To pogłoski.
                  na przystanku stało wyraźnie napisane ,że 99% hospitalizowanych to niezaszczepieni.
                  A jeżeli nawet po połowie to zaszczepieni mają jednak lepsze samopoczucie ten fakt nie podlega dyskusji

• hukers Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 22:12
              toommynaley napisał(a):

> To jest właśnie straszne 99% niezaszczepionych w szpitalach blokuje łóżka dla 1
              > % zaszczepionych...To jest najgorsze

Na przykładzie Krakowa.
              Wybudowali nam tu piękny nowy budynek szpitala uniwersyteckiego, bodajże największy w Europie i przenieśli większość pacjentów ze starych, zagrzybiałych kamienic w centrum Krakowa do super, hiper nowoczesnego ośrodka. Dwie osoby na salę, klimatyzacja, łazienka, hole takie że można Sylwestra urządzać. Wszystko pięknie, ale oczywiście do czasu. Teraz na salonach leczą się niezaszczepini kowidowcy a w starych zagrzybiałych klitkach tłoczą się pacjenci onkologiczni, kardiologiczni itp.
              • toommynaley Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 00:13
                >> Teraz na salonach leczą się niezaszczepini kowidowcy <<
                no dobrze a zaszczepieni kowidowcy są leczeni osobno w zagrzybiałym szpitalu czy w tych samych salach? Mówimy jak rozumiem o tym 1 % zaszczepionych hospitalizowanych po szczepieniu którego skuteczność wynosi 99% czy o jakichś innych?
                • kreinto Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 08:06
                  toommynaley napisał(a):

> >> Teraz na salonach leczą się niezaszczepini kowidowcy <<
                  > no dobrze a zaszczepieni kowidowcy są leczeni osobno w zagrzybiałym szpitalu cz
                  > y w tych samych salach? Mówimy jak rozumiem o tym 1 % zaszczepionych hospitaliz
                  > owanych po szczepieniu którego skuteczność wynosi 99% czy o jakichś innych?
                  W Białymstoku są razem w tymczasowym. Jest ich mniej więcej po połowie zaszczepionych i niezaszczepionych. To by oznaczało, że zaszczepionych w społeczeństwie jest prawie 50 razy więcej niż nieszczepionych. Statystyki, że tylko 40% jest zaszczepionych muszą być sfałszowane. 🤔
                  • toommynaley Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 17:10
                    Wytłumaczenie jest bardzo proste. Wyszczepieni po prostu nie lekceważą objawów C19 i bardziej dbają o siebie i innych od niewyszczepionych. Zgłaszają się do szpitala już przy delikatnym katarze i na tym się praktycznie kończy ponieważ zaszczepieni którzy się zarażą przechodzą C19 bardzo łagodnie..tzn katar ewentualnie przy ostrzejszym przebiegu zdarza im się zakasłać max 3x.
                    • bimota Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 18:49
                      ZAWSZE JEST PIEKNE I PROSTE WYTLUMACZENIE...
        • grubazmetra Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 08:34
          hukers napisał:

> marekggg napisał:
          >
          > > bardzo proste - to ze nie masz objawow, nie oznacza ze nie jestes akurat
          > w stan
          > > ie na kogos kichnac i go zarazic. nic wiecej, nic mniej. no i podobne ten
          > omicr
          > > on jest bardziej agresywny - czyli latwiej sie przenosi.
          >
          > Masz rację, ale niedługo nie będę mógł kroku zrobić bez wymazu.
          > Jakiś koorwa kosmos.
          > Będę się codziennie wymazywał żeby zrobić zakupy, pójść na koncert albo dyskote
          > kę.

Przeciez wlasnie o to chodzi. Bedziesz zajety spelnianiem warunkow zeby kupic marchewke (przydzial marchewki dostaniesz w aplikacji) to nie bedziesz za duzo myslal.
    • grzek Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 19:16
      To jest sposób, jak zrobić lockdown ale oficjalnie go nie wprowadzać. Chcą ludzi zniechęcić do wychodzenia z domu. Bo bez sensu jest robienie, co dwa dni, testów. Nie mówiąc już o kosztach.
      • tbernard Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 19:54
        Pomiędzy niewychodzeniem z domu a powstrzymaniem się od latania jakby pandemii nie było i roznoszenie jej przez to, to jest jakby przepaść.
        • grzek Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 20:53
          Widocznie są za małe ograniczenia w ruchu lotniczym, które nie powodują powstrzymywania się od latania.
    • bimota Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 19:45
      Symulator wyszczepien:
      youtu.be/9mzvMTdT7G0

Pokazuje jakiego poziomu manipulacji mozna sie spodziewac w "dowodach skutecznosci" + kolejny raz dziwna niezgodnosc danych wrzuconych przez Trypla z danymi aktualnymi - roznica 2000%.

Wszystko dokładnie objaśnione, jak zwykle. ::P
      • tbernard Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 20:19
        Znowu ten nudny bełkot.
        • marekggg Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 20:49
          kliki zbiera :-)
    • carnivore69 Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 21:12
      A tak swoją drogą - w której sytuacji poczujecie bardziej intensywny zapach perfum w pomieszczeniu, po którego przeciwległych stronach stoją dwie blondyny: gdy przedzieli się je po środku membraną nieprzepuszczająca ów zapach czy w przypadku braku takiej membrany?

I jaki to ma związek z testami przy podróżach międzynarodowych między krajami o podobnym stopniu penetracji Covidem?

Pzdr.
      • carnivore69 Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 21.12.21, 21:32
        Dopełniacz, "owego zapachu"!

Pzdr.
      • marekggg Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 00:00
        kolejne idiotyczne pytanie pokroju bimoty czy futrzaka.
    • qqbek Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 22:15
      Tak to tutaj zostawię kochanym szurom forumowym:
      www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/2148096,1,liczby-zgonow-osob-zaszczepionych-moga-latwo-zmylic.read
      • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 22:28
        Jak widze "nauka" w tytule to mam chec z tym troche polemizowac

Na podstawie danych styczen pazdziernik 2021 bez wnikania czy dziabniety czy nie

Wyliczmy "szanse"

1.034 osób w wieku 41 - 50 lat
        > (8 zaszczepionych i 1.026 niezaszczepionych)
        >
        > 365 osób w wieku 31 - 40 lat
        > (5 zaszczepionych i 360 niezaszczepionych

Zakladam ze w grupie wiekowej 30-50 jest 7 milionow

1400 na 7 milionow daje mi szanse zejscia 1 do 5 tysiecy
        Otylosc odpowiada za 30%, to podnosi moje szanse do 1 na 7100 z tych co zostali lekko polowa z bialaczka czy tam" inna choroba towarzyszaca" co nadal podnosi moje szanse na 1 do 10 tysiecy , sumujac , mam wieksza szanse zadlawienia sie kotletem niz zejscia na dawida
        • qqbek Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 22:39
          bigzaganiacz napisał(a):

> Jak widze "nauka" w tytule to mam chec z tym troche polemizowac
          >
          >
          > Na podstawie danych styczen pazdziernik 2021 bez wnikania czy dziabniety czy ni
          > e
          >
          >
          >
          >
          > Wyliczmy "szanse"
          >
          >
          > 1.034 osób w wieku 41 - 50 lat
          > > (8 zaszczepionych i 1.026 niezaszczepionych)
          > >
          > > 365 osób w wieku 31 - 40 lat
          > > (5 zaszczepionych i 360 niezaszczepionych
          >
          >
          >
          > Zakladam ze w grupie wiekowej 30-50 jest 7 milionow
          >
          > 1400 na 7 milionow daje mi szanse zejscia 1 do 5 tysiecy
          > Otylosc odpowiada za 30%, to podnosi moje szanse do 1 na 7100 z tych co zostali
          > lekko polowa z bialaczka czy tam" inna choroba towarzyszaca" co nadal podnosi
          > moje szanse na 1 do 10 tysiecy , sumujac , mam wieksza szanse zadlawienia sie k
          > otletem niz zejscia na dawida

Mam znajomego, który co roku robi mi wędliny na święta.
          Robił mi takie same wykłady, śmiejąc się ze szczepień.
          W tym roku wędlin nie będzie, bo go przedwczoraj, w poniedziałek, wypisali.
          Do umieralni (pod respirator) nie trafił, ale 3 tygodnie pod tlenem trochę mu optykę zmieniło.
          • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 22:47
            Leczyli go czymkolwiek czy umieraj ?
            Zreszta takie sa liczby ja ich nie wymyslilem
            Albo rozmowa o faktach albo histerycznych naglowkach prasowych

Powiedz mi czy gdzies przeczytales czy uslyszales w mainstrimowych mediach jak jestes gruby to schudnij donrze sie odrzywiaj ruszaj sie i zadbaj o swoje zdrowie psychiczne poprzez kontakt z ludzmi
            Nie masz lokdlal wpierdalaj tyj ogladaj netflixa i glupiej
            Nadal wierzysz mainstrimowym mediom ?
            • qqbek Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 22:57
              Nie, "odrzywiam" się niezdrowo.
              Nie rozumiem tylko, dlaczego tak bardzo chcesz zabijać tych z grupy "60+"?
              Bo do tego sprowadza się brak szczepienia.
              Darwinizm społeczny... bardzo nieładnie.
              • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 23:06
                Tu masz na wesolo o mediach

youtu.be/TFVDVxSNvjo
                Nie rozumiem tylko, dlaczego tak bardzo chcesz zabijać tych z grupy "60+"?

A ja nie rozumiem czemu mi to imputujesz

Bo do tego sprowadza się brak szczepienia.

No przeciez maja zajebiste szczepionki z busterami mixami roznych ktore ich ochronia
                Co ty mnie w to wogole mieszasz i jakichs nie znanych mi 60latkow

• tbernard Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 23:46
                Ludzie z grupy 60+ są już tak starzy, że wcale nie trzeba ich zabijać, bo sami umierają. Ale są też tacy, którzy dobrze się trzymają i mają jeszcze zbyt dużo planów życiowych aby szykować się do umierania i oni chętnie się szczepią aby zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu pandemii.
                Ludzi z niedoborem inteligencji nie przekonasz. Oni wiedzą swoje, że lepiej nie szczepić się, czym tylko potwierdzają teorię Darwina.
                • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 23.12.21, 00:14
                  Jak bym mial 60+ to bym juz byl na piatym busterze
                  Nie rozumiem dlaczego kowidianie nie moga pojac ze szanse 60 latka i 40 latka sa dramatycznie rozne i metoda wszyscy wala szczepione caly czas to glupota
              • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 23.12.21, 00:46
                Fajne przeksztalcenie omicron wlasnie widzialem
                Jak poprzestawiasz pare liter to wychodzi
                Moronic , foloarze to jednak maka poczucie humoru
        • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 22:40
          No nic znalazlem nie do konca pelne dane na temat urodzin lata 72-82 czyli przedzial 40-50
          Tam bylo grubo ponad pol miliona rocznie
          Czyli nawet dla przedzialu 40-50

1.034 osób w wieku 41 - 50 lat
          > (8 zaszczepionych i 1.026 niezaszczepionych

1000 smierci na jakies 5 milionow ludzi
          No qurwa smiertelna pandemia trupy na ulicach
      • bimota Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 22.12.21, 23:53
        TVP to antyszczepionkowcy... Dobre... :) Ile faktycznie jest tych zaszczepionych ? Bo dane im sie rozjezdzaja:
        youtu.be/J-_CPpHWIkA

Czy to nie dziwne, ze wiarusek atakuje tylko starcow schorowanych ? Za to szepionki przedluzaja zycie, normalna srednia zgonu - 75 lat, a szczepionkowo-covidowa 80 ! Mowilem, by sie dziabac do oporu i jak umierac, to tylko na covid...
    • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 26.12.21, 22:52
      Bez sensu robic nowy odcinek
      Coraz więcej przypadków ZMS zwłaszcza u mężczyzn
      Oczywiscie wiele miesięcy po szczepieniu wiec odpada zgłoszenie jako NOP
      Ważne żeby nie brać zadnych ibuprofenow bo podnoszą ryzyko ciężkiego przebiegu
      Może w innych częściach Polski jest inaczej. Ale we Wrocławiu właśnie tak
      • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 26.12.21, 23:36
        Wyliczyli juz szanse wzrostu tej niedogodnosci w ciagu pieciu lat z 11% do 25% czyli z 1 na 9 do 1 na 4 , bedzie sie dzialo
        • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 08:01
          Nie wiem
          Na poziomie lokalnym nie wyliczyli ale jak rok dwa lata temu zdarzał się jeden przypadek na parę tygodni tak teraz na parę dni.
          Już się śmieją ze to uczciwe bo ta grupa nie marla na covid a teraz zaczęła na ZMS
          W każdym razie zadnych osobom po modernie i pfizerze lepiej nie brać zadnych środków przeciwbólowych opartych na ibuprofenie podczas infekcji, bo wtedy można już nie zdążyć
          • tbernard Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 12:49
            trypel napisał:

> Na poziomie lokalnym nie wyliczyli ale jak rok dwa lata temu zdarzał się jeden
            > przypadek na parę tygodni tak teraz na parę dni.

Rok czy dwa lata temu takimi przypadkami media nie interesowały się kompletnie o ile nie trafiło przypadkiem na kogoś bardzo znanego, na przykład sportowca. Teraz wyciągają zupełnie nieznane osoby i żywią się tragedią najbliższych na zasadzie, że kto wątpi, że to szczepionki spowodowały, to jest bydlę okrutne, które nie potrafi uszanować cierpienia najbliższych. Czy są jakieś oficjalne dane na ten temat zamiast większej częstotliwości wywlekanie przez media?
            • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 12:55
              Jakie media? To wymiana informacji świątecznych z 3 szpitali we Wrocławiu
              I w sumie 5 lekarzy
            • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 13:03
              Czy są jakieś oficjalne dane na ten temat zamiast większej częstotliwości wywlekanie przez media

Dane sa , wzrost zauwazono , obowiazuje jednak narracja o przewyzszaniu korzysci nad potencjalnymi problemam , chyba ze wzrost problemow nastapi za piec lat ale wtedy to juz nikogo nie bedzie obchodzic
              • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 13:06
                Z trzeciej strony , dopuscili juz lek na dawida, a tu jedynie media cos pulgebkiem wspomna ze jest , nie strzelaja szampany ,narracja ciagle zeby sie kluc i to juz co trzy miesiace i nienawidzic nieszczepow , ciekawe
              • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 13:52
                Bo szczepionka ma pomagać populacji a nie jednostce. Tez to słyszę.
      • hukers Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 13:09
        trypel napisał:

> Bez sensu robic nowy odcinek
        > Coraz więcej przypadków ZMS zwłaszcza u mężczyzn

A jaki przebieg tego ZMS-a?
        • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 13:51
          No dyskusja rozpoczęła się bo jeden mówił że ma pierwszy zgon.
          Ogólnie problem w naszej grupie wiekowej to ignorowanie sygnałów i proba przetrzymania aż minie.
          A to w ZMS nie pomaga. No i mnie mocno przestraszyli
          Tym bardziej że jestem właśnie w targecie.
          • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 14:02
            A jakie to sygnaly
            • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 14:55
              Zmęczenie, duszności, szybki wzrost tętna przy niewielkim wysiłku,
              Jeśli wcześniej byla mocna infekcja to warto się przebadać i nie ignorować
              Mnie na tyle przestraszyli ze idę do medicovera w tym tygodniu
              • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 15:09
                Zmęczenie, duszności, szybki wzrost tętna przy niewielkim wysiłku

To chyba objawy zycia dla typowego 40sto latka plus , :)
                • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 19:45
                  Właśnie dlatego są ignorowane
                  Zwłaszcza po przeziębieniu
        • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 10:19
          Masz tu więcej od fachowców

www.mp.pl/szczepienia/artykuly/wytyczne/272762,postepowanie-w-przypadku-rozpoznania-zapalenia-miesnia-sercowego-lub-zapalenia-osierdzia-u-nastolatkow-i-mlodych-doroslych-w-okresie-po-szczepieniu-przeciwko-covid-19-preparatami-mrnazalecenia-centers-for-disease-control-and-prevention
    • frequenter.light Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 00:00
      I co jedziesz do Portu?
      • hukers Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 13:08
        frequenter.light napisał:

> I co jedziesz do Portu?

Nie jadę, już wróciłem.
        • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 13:52
          I jak było?
          • hukers Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 14:24
            Pogoda dopisała, fajna ekipa, dużo wina, dobre żarcie.
            Coś dodać?

• trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 14:53
              A grudniowa pogoda ze dopisała to znaczy jal było? Trochę słońca zza chnur?
              • hukers Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 14:56
                17-18 stopni i prawie cały czas słońce. Zaczęło padać jak wyjeżdżaliśmy.
                A w Portugalii deszcz lubi w grudniu popadać.
                • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 15:03
                  Szczczęsciarze
                  To idealne święta
                  Zazdroszczam
    • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 27.12.21, 19:37
      www.google.com/amp/s/www.timesofisrael.com/israel-to-offer-covid-boosters-3-months-after-second-vaccine-dose/amp/

Izrael , strzal co trzy miesiace , kolerna foliarska wizja sie spelnia , szkoda ze kowidianie nie moga tak trafiac z przepowiedniami
    • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 10:26
      Czy dla was tez to jest takie "porazajace" jak dla sz.p. redaktora?
      I czy nie uważacie ze dane są celowo niekompletne? Bo wtedy wyniki mogłoby być nieco inne

tvn24.pl/polska/koronawirus-w-polsce-dzisiaj-wiceminister-zdrowia-o-nowych-przypadkach-zakazenia-i-smierci-5541191
      • bimota Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 13:57
        A czego brakuje ?
        Gogle podaje zupelnie inne dane - wczoraj 38, przedwczoraj 270
        Podawanie danych z 1 dnia jest absurdem.
        • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 14:06
          Skoro 75 % umiera niezaszczepionych a 25% zaszczepionych to warto wiedzieć w jakich przedziałach wiekowych
          Ale być może ta informacja zmieni kompletnie sens informacji
          • bimota Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 14:14
            Srednia byla zawsze 75-80%, chyba nic sie nie zmienilo...

Jak ich nie lecza to umieraja... Mi caly czas brakuje zgonow poza Covidem...
            • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 14:26
              Media podawały ze 90% to nieszczepieni
              Czyli szczepiony umiera co 10, a jednak wychodzi ze co 4.
              A ja bym chciał dane z przedziałów 0-25, 25-50, 50-75 i pow 75
              To byłyby ciekawe wyniki
              Zgony poza kowidem masz w GUS. Wciąż ludzie mra jak muchy
              Zaniedbania onkologiczne z ostatnich 2 lat
              • bimota Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 15:11
                PRzeciez sam podawales dane z podzialem na wiek... A w GuS sa dane sprzed 3 miesiecy
                • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 15:28
                  Ale właśnie ciekawe dlaczego w takim artykule tego nie podają- bo wtedy nie jest to porazajace :)
                  • bimota Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 15:45
                    Staruchami nikt sie nie przejmuje ? :)
                    • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 15:54
                      Nie o to chodzi.
                      A jakby wyszlo ze szczepionka owszem pomaga tym +70 ale niewiele zmienia tym 20-40?
                      Jak to coś takiego napisać?
                      Obiektywna narracja w przypadku świętej szczepionki jest zabroniona
                      Można tylko pozytywnie. Jak o Stalinie i Kimie
                      • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 16:13
                        Nie o to chodzi.
                        A jakby wyszlo ze szczepionka owszem pomaga tym +70 ale niewiele zmienia tym 20-40?
                        Jak to coś takiego napisać?

To jeszcze by sie popchnelo jakos , nie takie pierdoly kowidianie lykaja
                        Jestesmy rozpierdzieleni gospodarczo , zupelnie nie przygotowani na zycie z kowidem bo cala para szla w szczypawe i pozbycia sie wirusa , nie wyszlo
                        • bimota Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 21:32
                          Para idzie w wydymanie klasy sredniej i zrobienie z bydla robotow. Idzie swietnie...
                          • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 21:42
                            Rzadko bo rzadko ale tym razem pełna zgoda
    • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 14:14
      Grecja hiszpania wlochy , maski na zewnatrz
      Grecja poszla krok dalej , w publicznym transporcie dwie maski na raz ,
      • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 14:27
        Jaja z tymi dwiema maskami?
        • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 14:37
          Za politico.eu

Greece also brought back mandatory mask wearing indoors and outdoors. As of Friday, double-masking or wearing a high-protection mask will be required to travel on public transport or visit a supermarket, Greek authorities said. All public Christmas and New Year’s Eve festivities will be canceled
          • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 14:46
            Czyli albo ffp2 albo dwie
            Ale jaja
            Z ffp2 już się nauczyłem tak wyginać drucik żeby pobierać powietrze z pominięciem ale w dwóch jeszcze nie chodziłem
            • bigzaganiacz Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 14:58
              Zwal jak zwal , dla mnie to pozorowanie dzialan po porazce szczepionki.
              Hiszpania ma ponad 90% zaszczepionych ponad 12 lat, miala byc ostatnia prosta a sa maski na zewnatrz ciekaw jestem , czy i kiedy ludzie sie wqurwia i powiesza rzadzacych za jaja
              • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 28.12.21, 15:17
                Już nawet w Luksemburgu protesty a to takie karne małe spoleczesmtwo
              • tbernard Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 30.12.21, 11:04
                A razem z rządzącymi niech powieszą za jaja medyków aby ukarać za pandemię. Potem niech roztrzaskają testy i termometry i problem zniknie.
    • bimota Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 30.12.21, 10:43
      fsfs
    • trypel Re: OT/ Covid odc. 2847848. Chyba zaczynają przes 03.01.22, 20:13
      Co będzie po gryporonie?
      tvn24.pl/polska/gryporona-flurona-koronawirus-i-wirus-grupy-jednoczesne-zakazenie-ekspertka-bedzie-wiecej-takich-przypadkow-5547172

Może covkatar
      Albo sraczkorona

Biznes się musi kręcić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka