x4x9x 21.12.21, 17:19 Próbowałam usunąć z auta córy, ale boje się, by się nie porysowalo. Otworzyłam garaż do słońca i częściowo się stopiło. Usuwać mechanicznie, czy poczekać, aż samo zejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hukers Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 17:22 Lód na dachu to akurat tak średnio przeszkadza, tak więc czekać do Wigilii aż samo zejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 17:36 tobie moze nie, ale jak jakas tafla lodu sie urwie z twojego dachu i rozwali szybe komus za toba, to juz bedzie gorzej. Juz nie raz mialem takie jaja jadac za ciezarka i w pewnym momencie z plandeki sie oderwal kawal twardego sniegu. wcale to nie jest przyjemne, huk niezly. narazie szyby wytrzymaly. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 17:38 dlatego mowię, żeby czekać do Wigilii, aż samo zejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 18:02 OK - juz kumam - bedzie odwilz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 17:39 Ja też miałam takie sytuacje. Auto na razie stoi. Chodziło mi o to, czy lód nie porysuje lakieru. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 21:16 x4x9x napisała: > Ja też miałam takie sytuacje. Auto na razie stoi. Chodziło mi o to, czy lód nie > porysuje lakieru. Nieusuwany? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 17:37 Córa nie będzie na razie jeździć tym autem, więc nie chcę niszczyć lakieru. Te małe kawałki lodu są ostre. Takie grudki z lodu. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 22:37 hukers napisał: > Lód na dachu to akurat tak średnio przeszkadza, tak więc czekać do Wigilii aż s > amo zejdzie. Hukers łobuzie chyba słysząc „resztki lodu na dachu” twoja wyobraźnia pracuje XD Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 22:44 frequenter.light napisał: > hukers napisał: > > > Lód na dachu to akurat tak średnio przeszkadza, tak więc czekać do Wigili > i aż s > > amo zejdzie. > > Hukers łobuzie chyba słysząc „resztki lodu na dachu” twoja wyobraźnia pracuje X > D Moja nie, ale Twoja chyba tak. Bywalec, to Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 22:58 tak to ja - zakapowały mnie zdziry grażyny do moderacji, oczywiście jestem niewinny bo wyzwałem te które obrażały moje dzieci i mnie od cnotek niewydymek Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 22:58 od cipek niewydymek Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 23:20 A Ty się nigdy nie nauczysz... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 23:46 po chuja tam lazysz? brazlujesz sie przy tym? Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 18:08 engine8 napisał(a): > Palnik gazowy pomaga Metalową skrobaczką do szyb jest najlepiej. Wcześniej młotkiem opukać i skrobać. Najlepszy efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 18:15 A polanie goraca woda i posypanie sola nie pracuje? Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 18:31 engine8 napisał(a): > A polanie goraca woda i posypanie sola nie pracuje? Słabo. Testowałem wszystko. Młotek i metalowa skrobaczka są najbardziej skuteczne. Szybko, dokładnie i bez bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 19:14 Przypomniałam sobie, że mam gumowy młotek plażowy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 19:29 Koniecznie opukać większą taflę lodu młotkiem, a gdy skruszeje polać ciepłą wodą, tylko nie wrzącą bo się dach odkształci. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 20:30 Zwykla zimna woda nie jest wystarczjaco ciepla dla lodu? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 20:53 zadefiniuj "zimna" ile stopni? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 20:55 Jak pisał Suworov - Woda jest ZAWSZE ciepła. Zimna woda nie istnieje bo zmienia się w lód. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 21:26 nie wazne ile - jak sie leje to znaczy ze cieplejsza od lodu? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 22:50 czyli nie masz pojecia o tym jak dziala natura, ani fizyka. trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Resztki lodu na dachu 22.12.21, 00:10 Jakie to ma znaczenie.. I tak trzeb maski nosic i sie szczepic jak wladz kaze i nie dyslutowac z "nauka" Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 21:18 engine8 napisał(a): > Palnik gazowy pomaga Dobrze też dezynfekuje klamki i pokrętła. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 18:33 Mechanicznie ? Mlotkiem, siekiera, nozem ? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 19:24 Można też i dźwiękiem - granat hukowy sobie skądś załatwić i z pół metra nad dachem na sznurku powiesić. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 18:35 Tylko mechanicznie. Delikatnie podważasz dłutem rzeźbiarskim. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 19:02 Zgoda ze mechanicznie ale w zimie lepiej jest pracować w ciepłe. Wiec zapalamy silnik, włączamy ogrzewanie, wsiadamy do środka z tapeciakiem i młotkiem Tapeciakiem usuwamy tapicerkę z sufitu (żeby jej młotkiiem nie zniszczyć) a potem młotkiem dokladnie obstukujemy sufit od spodu. Siedzimy w cieple, muzyczka gra a lód znika Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 19:11 trypel napisał: > Tapeciakiem usuwamy tapicerkę z sufitu (żeby jej młotkiiem nie zniszczyć) a pot > em młotkiem dokladnie obstukujemy sufit od spodu. Siedzimy w cieple, muzyczka g > ra a lód znika Wiadomo, że od spodu przyjemniej ale jednak czasowo wychodzi sporo. Od zewnątrz łup, łup, łup, trzy sekundy i po sprawie. Późnej jak się skrobie metalową skrobaczką to najwyżej dodatkowe trzy sekundy i można jechać. Z tym tapeciakiem to jednak sporo zabawy. Klej od podsufitki trzyma, trzeba to zrywać. Testowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: OT Resztki lodu na dachu 22.12.21, 08:34 Opalarką potraktuj podsufitkę. Szybko pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 19:13 Wez podszywaczu puszke farby w sprayu i pomaluj te resztki lodu. Zostanie czysciutki swiezy nieporysowany lakier i na nim nie bedzie zadnego lodu. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 19:19 x4x9x = x49xx Iksińska jest jedna i trudno ją podrobić:-) Zlikwidowałam poprzedni nick i teraz piszę pod x4x9x. Poinformowałam was o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 19:32 >Iksińska jest jedna i trudno ją podrobić:-)< Głupotę się nie podrabia, głupotę się tępi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 19:21 Trzeba pojechać do myjni a potem wysuszyć samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 19:22 Dzięki, nie pomyślałam o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 22:19 Jak nie jeździ to poczekać... A jak musisz usunąć ten lód to najlepszy będzie miotacz ognia Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT Resztki lodu na dachu 21.12.21, 22:36 napalm, kurwa od razu, XD Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Resztki lodu na dachu 22.12.21, 00:13 A po co od razu siegac bo drogie i skomplikowane rozwiazania? Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Resztki lodu na dachu 22.12.21, 08:08 Poczekamy, może najwcześniej pod koniec roku będzie jej auto potrzebne. Zależy od pogody, jak dostępie śniegu, to spędzi z nami Sylwestra. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT Resztki lodu na dachu 22.12.21, 09:05 Przy temperaturze minusowej nie wolno w ogóle dotykać lodu na masce czy na dachu. Lód wyparuje sam poprzez wiatr i promienie słoneczne. Inaczej zniszczysz lakier! Jak powyżej zera to sam powinien odtajać i wtedy delikatnie można go zdjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Resztki lodu na dachu 22.12.21, 10:36 Dzięki, nie ruszałam go, bo mocno się trzymał, próbowałam go tylko zsunąć dłonią, ale dałam rady. Garaż sąsiada jest do słońca, więc otworzę drzwi i będzie się może topił. Na razie jest na minusie, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: OT Resztki lodu na dachu 22.12.21, 11:52 Urzekła mnie twoja historia. Może wstawisz jaką relację online na fejsie albo insta? Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: OT Resztki lodu na dachu 22.12.21, 12:32 Jak to jest pod domkiem, przedłużacz, Farelka, wstawić do środka, nagrzeje się w kilkanaście minut i spłynie.Nie widzę problemu.Ewentualnie odpalić auto, max ogrzewanie i też poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Resztki lodu na dachu 22.12.21, 14:23 Tam jest wszystko prąd gaz woda. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
zolza670 Re: OT Resztki lodu na dachu 22.12.21, 14:47 Toś ty nie Danuśka tylko wesoły Romek 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Resztki lodu na dachu 22.12.21, 14:54 Tylko jej nie zabiorą, a cenę dwa razy podniosą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: OT Resztki lodu na dachu 22.12.21, 15:16 Myślę, że tylko kobieta niedorozwinięta może mieć tyle problemów, o których na tym forum się czyta. Ani to jest zabawne, ani ciekawe, to tak jakby założyć majtki na lewą stronę i robić z tego wielkie hej! Odpowiedz Link Zgłoś