Dodaj do ulubionych

Petrodolar

07.04.22, 20:04
youtu.be/F36AHXQl1eI

Ruski chca rubla za gaz

Indie i chiny generalnie ruska ropa nie gardza jak dumna europa i moga placic wszystkim byle nie dolarem

Arabia ma sprzedawac chinczykom za juany

Petrodolar jak i dolar jako swiatowa waluta rezerwowa pada na pysk

Jak sadzicie , w ktorym miejscu na swiecie , usesmany zdecyduja sie na prowadzenie wojny
Obserwuj wątek
    • tbernard Re: Petrodolar 07.04.22, 21:36
      Europa będzie płacić tym w czym się umówiono gdy podpisywano kontrakt.
      • engine8 Re: Petrodolar 08.04.22, 00:40
        Euroa bedzie placic czym moze jak ja ruski przycisnie bo europa sie od nich uzaleznila w calosci i przez jkaos czas nie ma wyjscia.
        • tbernard Re: Petrodolar 08.04.22, 14:11
          Masz rację. Zresztą sama nazwa EU + ROPA = EUROPA. Musi jak najszybciej EU uniezależnić się od ROPY.
          • engine8 Re: Petrodolar 08.04.22, 19:39
            To najlpeiej zaminic na EUSA?
    • bruner4 Re: Petrodolar 07.04.22, 23:40
      To ci wielkie sankcje zrobili. Złapał kozak tatarzyna..
    • engine8 Re: Petrodolar 08.04.22, 00:39
      Petrodolar jak i dolar jako swiatowa waluta rezerwowa pada na pysk
      Az tak daleko bym sie nie posuwal..
      Na pewno jest duzo zachdu aby to zmienic ale to chyba jeszcze potrwa.
      Ostatni co sie oficjalnie sprzeciwili - Sadam i Kadafi np, niezbyt dobrze skonczyli.
      • bigzaganiacz Re: Petrodolar 08.04.22, 00:52
        No to tez czekamy co zrobia araby, zdaje sie usesmance ich czyms ostatnio obrazili, wstrzelaja sie w moment , niby embarga na ruska rope, gdzie nie mozna ich odciac od rynku, bo to bylby strzal w stope i jak by ludziska mieli placic 10dolkow za galon to by mogli bideta poslac w kosmos ,chinczycy bardzo chetnie weszli by w rozliczenia ropy w juanie , a jak saidowie tak zrobia to czemu nie wenezuela , fanami usesmancow to oni nie sa , wiec wracamy do pytania gdzie bedzie wojna , zeby usa w konwulsjach moglo ustapic miejsca nowemu mocarstwu?
        • bigzaganiacz Re: Petrodolar 08.04.22, 01:01
          A tak jeszcze na marginesie sankcji
          Ruski zostali odcieci od londynskiej gieldy zlota , nie moga go sprzedawac , maja go duzo , podobno ,bo nie moglem tego potwierdzic , zostal zniesiony jakis podatek na zloto , i w zwiazku z brakiem dewiz rosjanie moga kupowac zloto w jakiejs w miare dobrej cenie zeby cos tez wartosciowego mieli , ale to moze byc traktowane jako plotka , nie upieram sie ze tak jest
        • engine8 Re: Petrodolar 08.04.22, 01:02
          Ja mysle ze jak dojdzie to tego ze usa wkonwulsjaach bedzie ustepwac to raczej lepiej sie wtedy wycofac z tego swiata na z gory uplanowne pozycje.
          A zanim do tego dojdie to sa tam jeszcze kraje ktore az przebieraja nogami zeby im dac zielone swiatlo i zaplacic za to aby sobie troche polatali i postrzelali.
          • bigzaganiacz Re: Petrodolar 08.04.22, 01:21
            To jedna z opcji , druga to zimna wojna , chiny rosja w sojuszu i lawirujace indie , do tego chiny maja afryke w kieszeni , z drugiej strony mamy 900 milionow dumnego rozleniwionego dobrobytem zachodu , z populacja woke imbecyli, ktorych najwiekszym zmartwieniem jest ile jest plci , na ten sezon , bo wojna to raczej za 3 , 4 lata , problemami moga byc braki zywnosci , pradu , a prawdziwym wyzwaniem moze byc nastepna zima , widzialem dzisiaj na DW jak niemcy kupuja drewno opalowe jak opetani , w kwietniu ...
            • engine8 Re: Petrodolar 08.04.22, 05:38
              USA jest w tej dobrej sytuacji i tym sie rozni od reszty Swiata ze USA nie zaskoczy nikt najazdem czy niespodziewanym napadem. Beda wiedziec i widziec co sie swieci na dlugi czas przed i maja okazje reagowac. Nawet jak sie komus uda wyslaj jedna czy 2 rakiety to sie nie oplaca ryzykowac bo odwet jest bardzo przewidywalny.
              A podboj okretami i desantami praktycznie niemozliwy.
              Dodatkowo USA moze byc zupelnie niezaleznym krajem i tak zyc bardzo dlugo. A ze moze ludziom sie pogorszyc std zycia? Moze ale z tym mozna zyc.
              • zimnadzidzia Re: Petrodolar 08.04.22, 06:45
                A jak dzikus ruski zaatakuje Pearl Harbor?
                • engine8 Re: Petrodolar 08.04.22, 19:40
                  No to Ni ebedziemy jezdzic na Hawaje ale do Meksyku na wakacje - wielki problem?
              • bigzaganiacz Re: Petrodolar 08.04.22, 13:09
                Nie chodzi o militarny podboj ,
                To raczej stany beda sie starac militarnie utrzymac na pozycji

Dodatkowo USA moze byc zupelnie niezaleznym krajem i tak zyc bardzo dlugo

Usa ma po 100miliardow deficytu handlowego na miesiac

Takze srednio z ta samowystarczalnoscie, oraz moze miec taki deficyt bo za prawdziwe towary placi elekyronicznymi zielonymi cyferkami , ktore w sumie sie przydadza navywcy bo sobie chociaz ropy kupi, jak polaczenie dolar ropa zostanie zerwane ilosc chetnych na zielone papoerki spadnie
                • marekggg Re: Petrodolar 08.04.22, 19:15
                  i kogo ten deficyt interesuje? mieszkancow USA? maja w dupie
                  • engine8 Re: Petrodolar 08.04.22, 19:43
                    Zwlaszcza jak Stany mialayby byc samowystarczalne..pozyczka to problem tych co im pozyczyli
                    • marekggg Re: Petrodolar 08.04.22, 19:48
                      wiadomo - dlatego nierozumiem biadolenie zaganiacz.

chyba go ten jego maly Yorkshire Terrier w dupe ugrzyl, bo nie ogrzewa, bo gaz za drogi.
                  • bigzaganiacz Re: Petrodolar 09.04.22, 08:46
                    Maja w dupie towarow za 100 miliardow miesiac
                    To teraz nie beda miec tych towarow
                    • engine8 Re: Petrodolar 09.04.22, 22:20
                      I co z tego? Obejda sie bez nich aba zaplaca za nie troche wiecej.
            • jeepwdyzlu Re: Petrodolar 08.04.22, 18:05
              bigzaganiacz napisał(a):

> To jedna z opcji , druga to zimna wojna , chiny rosja w sojuszu i lawirujace indie , do tego chiny maja afryke w kieszeni , z drugiej strony mamy 900 milionow dumnego rozleniwionego dobrobytem zachodu , z populacja woke imbecyli, ktorych najwiekszym zmartwieniem jest ile jest plci , na ten sezon , bo wojna to racze jza 3 , 4 lata , problemami moga byc braki zywnosci , pradu , a prawdziwym wyzwaniem moze byc nastepna zima , widzialem dzisiaj na DW jak niemcy kupuja drewn o opalowe jak opetani , w kwietniu ...
              -----
              Ja piedolę, przestan oglądac Russia Today.
              Putin ci kurwa zrył łeb.
              Niemcy kupuja drewno.
              Bo niby sie boja zimy.
              :-)
              Głód, bida.

Putin tez lekceważył Zachód.
              Indie - debilu - z Chinami nigdy nie bedą w sojuszu. Chiny z Rosją tez nie, bo skończą jak putler.
              Każda natowska zawodowa armia zrobila z tych jebanych morderców obornik w dwa dni.
              Rozleniwiony Zachód. A kurwa Rosjanie pracowici jak mrówki.... :-)
              Ja pierdolę...

Braki żywności kretynie nie dotyczą Zachodu, bo produkujemy kolosalne nadwyżki, tylko Afryki i Bliskiego Wschodu. A to nie nasza klientela tylko sowiecko kitajska.

Ochłoń leszczu, zjedz snickersa i pisz o jabolach w biedrze, a geopolitykę zostaw kurwa mądrzejszym.
              Wiedziałem że jesteś zjebem ale że kurwa tak głupim... Stara zepsuta pralka jugosławiańska ma od ciebie wyższy IQ.
              • bigzaganiacz Re: Petrodolar 08.04.22, 18:34
                Ok, zobaczymy te nadwyzki bez nawozow ,i z odcieta ukraina i rosja, jedyne co moge zaproponowac to wrocic do tej akurat dyskusji okolo pazdziernika/grudnia tego roku
                • marekggg Re: Petrodolar 08.04.22, 19:18
                  jest nadwyzka nawozow w europie, duza czesc eksportuja do calego swiata.

tylko ty bedziesz mial problem we wsi irlandzkiej, ze wszystko bedzie 2-3 drozsze. ja mam w dupie, przezyje. przynajmniej sie odchudze :-)
                • jeepwdyzlu Re: Petrodolar 08.04.22, 20:23
                  zobaczymy te nadwyzki bez nawozow
                  ----
                  Pizdo niedojebana my sobie sami produkujemy nawozy!
                  Jestesmy ich eksporterem!
                  Miliardy dolarów na fabryki wydalismy.
                  Weź kurwa skorzystaj z okazji i milcz tępaku!
                  • zimnadzidzia Re: Petrodolar 09.04.22, 06:47
                    www.farmer.pl/fakty/czy-rosyjski-oligarcha-sprzeda-akcje-grupy-azoty,116519.amp
                  • bigzaganiacz Re: Petrodolar 09.04.22, 08:47
                    A wiesz pizdo dojebana ze duzo gazu potrzeba do produkcji a jego cena szybuje
            • marekggg Re: Petrodolar 08.04.22, 19:14
              - afryka sie zaczyna chinom buntowac- wiec dupa zolta
              - indie - nie maja jak zbudowac ropociagow/gazociagow z rosji - bo podrodze lezy albo pakistan, albo afganistan. no i chiny. i ciekawy jestem jak chcialby ktos zbudowac pipeline przez himalaje...

ja nie wiem co ty czlowieku czytasz, ale swiata nie znasz.
              • engine8 Re: Petrodolar 08.04.22, 19:44
                Jak Indie zaczna sie buntowac to sie okaze ze Pakistan ich zacznie gnebic
                • marekggg Re: Petrodolar 08.04.22, 19:50
                  przynam sie ze nie bardzo sledze polityke na subkontynencie indyjskim. tam sa zupelnie inne problemy, o ktorych tak naprawde my tutaj nic nie wiemy.
              • bigzaganiacz Re: Petrodolar 09.04.22, 08:57
                Serio koles , wydaje soe ze ty 2 do 2 nie umiesz dodac

Tu masz ten bunt
                www.farmer.pl/fakty/wojna-w-ukrainie-oznacza-dla-egiptu-glod-powod-brak-pszenicy,117331.html
                A chiny trzymaja chyba potoraroczne zapasy swojej produkci pszenicy i kukurydzy
                • bigzaganiacz Re: Petrodolar 09.04.22, 08:58
                  Pajplan przez himalaje to nawet nie bede komentowal
                  • marekggg Re: Petrodolar 09.04.22, 09:28
                    taaa indie maja na granicy z pakistanem co - bezkid nizki, czy sadecki?
                • marekggg Re: Petrodolar 09.04.22, 09:28
                  egipt to nie cala afryka.
    • dodekanezowiec Re: Petrodolar 08.04.22, 17:44
      bigzaganiacz napisał(a):
      >
      > Jak sadzicie , w ktorym miejscu na swiecie , usesmany zdecyduja sie na prowadze
      > nie wojny

W południowych Włoszech. Bo tam jest taka miejscowość- Amendolara.
      • bigzaganiacz Re: Petrodolar 08.04.22, 18:09
        Wlochy ostatnio blizej z chinami , takze iskra typu nagle zejscie ksiecia ferdynanda jest mozliwa ale malo prawdopodobna , jednakze uznanie za wyjscie z pudelka i eksplorowanie nie oczywistych odpowiedzi
    • marekggg Re: Petrodolar 08.04.22, 19:08
      petrodolar jako waluta nie istnieje. wiec o czym bredzisz?
      • dodekanezowiec Re: Petrodolar 08.04.22, 19:47
        Był za to jakiś tam rubel transferowy.
        • marekggg Re: Petrodolar 08.04.22, 19:50
          RWPG - i c za to bylo mozna kupic? chuj.
          • tbernard Re: Petrodolar 08.04.22, 19:59
            Ruscy "kupowali". Czyli brali co tam chcieli i udawali, że płacą.
            • marekggg Re: Petrodolar 08.04.22, 20:45
              no i reszta kupowala komputery z wroclawia (Odra), disky twarde z bulgarii, nie wiem co bylo z czechoslowacji ale wszystko bylo zerzniete i dopasowane do systemu "Systema Operacyjna Realnego Wremeni" i to wszystko na kompach PDP 11/10, PDP, PDP 11/40, pozniej VAX 11/780 itp itd bylo embargo.... ale co z tego. Moja mam apracopwala na jakims CDC, nawet ja sie nauczylem programowac w cobolu i zapisywac na kartkach dziurawionych
    • bimota Re: Petrodolar 08.04.22, 20:45
      Wytlumaczcie mi, bo wy sie na wszystkim znacie, a moze mecenas Mentzen to wyjasnial...

Co to za roznica, czy kupia ruble i zaplaca ruskim, czy zaplaca dolarami i ruskie za to kupia ruble ?
      • bruner4 Re: Petrodolar 08.04.22, 22:49
        bimota napisał:

> Wytlumaczcie mi, bo wy sie na wszystkim znacie, a moze mecenas Mentzen to wyjas
        > nial...
        >
        > Co to za roznica, czy kupia ruble i zaplaca ruskim, czy zaplaca dolarami i rusk
        > ie za to kupia ruble ?
        >
        Większa satysfakcja dla Putina i ludzi radzieckich.
        • bimota Re: Petrodolar 09.04.22, 00:14
          ale wplynelo podobno na kurs..
          • jeepwdyzlu Re: Petrodolar 09.04.22, 00:18
            bimota napisał:

> ale wplynelo podobno na kurs..
            -----

www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-Rosja-manipuluje-kursem-rubla-8308086.html
            spidersweb.pl/bizblog/rubel-rosja-czarny-rynek-kary/
      • marekggg Re: Petrodolar 09.04.22, 00:15
        ruble nikt nie kupi.

ale to to chyba nie(bi)mota jestes, zeby to zrozumiec
        • bimota Re: Petrodolar 09.04.22, 10:47
          Jeszcze by tego brakowalo zebym rozumial twoj belkot...
      • engine8 Re: Petrodolar 09.04.22, 02:19
        Koszt rubla na rynku
    • bolo2002 Re: Petrodolar 09.04.22, 09:53
      Ruskie już mają dużego odbiorcę swojej ropy- Indie. Indie bedą płacic krowimi kupami - bo maja ich dużo i są one eko i użyznią ruską glebę..
    • jeepwdyzlu Re: Petrodolar 10.04.22, 00:40
      Ta onuca bigzaganiacz czyli kleinchujek

"Petrodolar jak i dolar jako swiatowa waluta rezerwowa pada na pysk"

Pracuje za rubelki.
      I git, wymieni na juany, kupi se baryłkę u kozojebców może sam porucha.
      Zabawy gównojadów...

Spierdalaj jebana onuco...
      • bigzaganiacz Re: Petrodolar 10.04.22, 08:10
        Huj ci w dupe stary slepy dziadu
        To ty bedziesz opierdalal gale za puche gulaszu angielskiego nie ja

Wpis dla bardziej myslacych ale widze ze i tu prawie same oszolomy

Zajebista cena ropy
        Brak nawozow
        Wyskoczenie z rynku pierwszego i trzeciego eksportera pszenicy
        To nalozone na zupelnie rozjebane lancuchy dostaw i inflacje ktora sie rozkreca na calym swiecie

Jak ktos ma cos w glowie to powinno mu to cos powiedziec a jak nie ma no to trudno

Jak cos dotarlo to proponuje zakupic zapas nie koniecznie makaronu a puchy z miesem ,malso orzechowe, wóde , czekolade , cukier , a jak ktos ma mozliwosc to wor pszenicy zamiast maki, dluzej wytrzyma
        • dodekanezowiec Re: Petrodolar 10.04.22, 10:55
          Nu wielikij pastuszku, chuj przez ch. Chyba że jesteś kolejnym wcieleniem misia
          • dodekanezowiec Re: Petrodolar 10.04.22, 11:02
            Nu, pastuch, ty znajesz sja na agrogospodarce. To, co qrua, Ukraina ma oddać zajęte terytoria żeby był pokój? Pokój za wszelką cenę? Nie bój, nie bój z takim podejściem w tych twoich Szkocjach czy Irlandiach za 20 lat zamiast kobzy będą grać kalinke na bałałajce.
        • marekggg Re: Petrodolar 10.04.22, 20:26
          a gdzie ja mam znalesc mlyn i nlynarza w zwyklej europie zachodniej?
          • trypel Re: Petrodolar 10.04.22, 20:59
            Thermomix sobie swietnie radzi z mieleniem ziarna na mąkę
            • marekggg Re: Petrodolar 10.04.22, 21:45
              ciekawe czy sie wylozy po pierwszych 10 kg :-).
              jakbym sluchal moja szwagrowa - termomix najlepszy na wszystko.
              jak ja zapytalem co w tym gotuje - to podobno tylko zupky i papki, dziekuje.
              • trypel Re: Petrodolar 10.04.22, 22:02
                Nie wyłoży się nawet po 100
                Nie jest najlepszy ma wszystko ale mocno ułatwia życie w kuchni.
                • marekggg Re: Petrodolar 10.04.22, 22:16
                  juz mamy w sumie calkiem niezlego robota, ktory robi prawie wszystko, pare innych pierdol "pomocniczych", ale do gotowania potrzebna jest deska, noz, patelnia/garnek i pozniej jakies pierdoly.
                  i do mielenia ziarna na make - to mam kupic cos za 400 euro? chyba zartujesz.
                  • trypel Re: Petrodolar 10.04.22, 22:24
                    Thermomix chyba raczej bliżej 1000 kosztuje
                    Te niby termomixy to zupełnie nie to
                    Kupuj co chcesz
                    Pytałeś o mielenie to napisałem co rozwiązuje sprawę
                    Jak zona wymyśliła thermomixa to pol roku się z niej nabijałem ze po cholera to nam skoro mamy dwie ręce i kuchnie z wyposażeniem
                    Teraz ja używam częściej niż ona i w sumie już wiele razy przepraszałem że miała rację
                    • dodekanezowiec Re: Petrodolar 10.04.22, 22:31
                      Pszenica jest niezdrowa. Trypel, na Oporowie sprzedają czesto rzeczy keto czy bezglutenowe 60 proc.taniej, np.wczoraj się obkupilem. Wartość 100, zapłaciłem 40. Ale Ty masz z 10 km. Kryptoreklamy tez nie będę robił.
                      • trypel Re: Petrodolar 10.04.22, 22:39
                        Pszenica jest niezdrowa dla tego niewielkiego % ludzi którzy jej nie tolerują:)
                        Chleb robię zytni 100% ale mąki pszennej używamy bardzo dużo. Lubimy ciasta, makarony, bułki itd "gluten apetit" jak ta knajpa
                        • dodekanezowiec Re: Petrodolar 11.04.22, 08:37
                          Pszenica ma mało błonnika i mniej mikroelementów niż niektóre lepsze zboża. Ale prawda, różnie ludzie reagują.
    • wislok1 Re: Petrodolar 11.04.22, 10:53
      Nie bylo mnie na forum kilkka dni i z przerazeniem obserwuje ofensywe ruskich trolli ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka