Dodaj do ulubionych

Ot: Wojsko Polskie

13.02.23, 21:37
Co sie dzieje? Uciekja i nie chca Ojczyzny bronic?
Nie, zimno im i nie ma Mcdonaldsow na poligonach?

U nas podobnie - do wojska ludzie ida aby "pracowac" lekko i krotko, ewentualnie skonczyc tam studia a potem miec dobra prace w przemysle i druga emeryture a jak wojna to oni sie wypisuja bo nie po to szli aby walczyc czy ginac ale bawic sie w wojsko.

www.youtube.com/watch?v=3vcAqczgb_A
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 13.02.23, 22:35
      Mój ś.p. chrzestny dosłużył się pułkownika i zawsze twierdził, że marzeniem prawdziwego żołnierza jest uczestniczyć w wojnie (jeździł na misje ONZ, ale to nie to samo).
      Twierdził też, że prawdziwych żołnierzy w kadrze zawodowej jest może 1/4.

Do tego dochodzą decyzje kadrowe obecnie rządzących, czapkowanie Misiewiczowi i Płaszczakowi... trepom nerwy puszczają.
      • primosort Re: Ot: Wojsko Polskie 13.02.23, 23:49
        W szczególności wyjazdy na misję są dobrze płatne.
        • qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 13.02.23, 23:58
          primosort napisał:

> W szczególności wyjazdy na misję są dobrze płatne.

Wypiłem z moim śp. chrzestnym wiadro whisky, jak nie dwa wiadra, ale to nie o kasę chodziło, a o zapach prochu w tym wypadku.
          Po przejściu do rezerwy wykładał na uczelniach (UW i jeszcze jedna), żeby tylko jako-taki status materialny utrzymać, więc nie ma tak, że ci starsi "misjonarze" jakoś bardzo korzystnie na tym wyszli. Ty myślisz pewnie o Wzgórzach Golan, a ja piszę o Egipcie i UNEF II.
          • nousecomplaining Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 10:59
            > marzeniem prawdziwego żołnierza jest uczestniczyć w wojnie
            > a o zapach prochu w tym wypadku
            Mam dwóch znajomych, których synowie służyli w Afganistanie, każdy po dwie "rundy" (byli nie raz pod ostrzałem i sami też strzelali do ludzi) - sami chcieli oczywiście jechać drugi, a nawet by pojechali trzeci raz, ale:
            jednego znalazła żona powieszonego na strychu
            drugi się rozwiódł, zaczął pić, nikt nie wie, gdzie teraz jest i czy żyje.
            Ten, który się powiesił, był synem komandosa, i jak z nim rozmawiałem po pierwszym pobycie w Afganistanie to mówił, że innego życia niż żołnierskie dla siebie nie widzi.
            Cóż, pewnie jednak nie byli prawdziwymi żołnierzami.
            • qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 13:44
              Ja myślę, że mój chrzestny miał na myśli wojnę w pełnej skali, zdobywanie cieśnin duńskich, które pewnie ćwiczył, a nie konflikt asymetryczny z wrogo nastawionymi "miejscowymi".

Znam jednego "misjonarza", który jest młodszy ode mnie, a już na wojskowej emeryturze (misje liczą się podwójnie). Złapał takiego bakcyla, że teraz jeździ (rzecz jasna bez wiedzy MON) po różnych bardzo egzotycznych krajach, oficjalnie jako "ochroniarz"... nieoficjalnie jako specjalista ds. zwalczania partyzantki.
              • nousecomplaining Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 19:23
                > a nie konflikt asymetryczny z wrogo nastawionymi "miejscowymi"
                Jak zwał tak zwał. Amerykanie w Afganistanie realizowali specjalną misje wojskową, ale dla wielu była to po prostu wojna. Kwestia nomenklatury. Chłopak pojechał "na misję", a uczestniczył w regularnych walkach z wrogiem. No jak to nie jest wojna, to co to jest? Masz jednoznaczną definicję? Dopóki jeden kraj drugiemu jej oficjalnie nie wypowie, to jej nie ma? Czyli nie ma wojny w Ukrainie?
        • qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 00:01
          primosort napisał:

> W szczególności wyjazdy na misję są dobrze płatne.

A tak przy okazji - coś ty za jeden?
          Kolejna inkarnacja gównianejrady?
          • primosort Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 00:03
            Nie. Pudło koleżko
    • teodor-k Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 08:53
      No właśnie spytaj się qqbka dlaczego .Nawet go nie chcą do rezerwy. .
      • qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 09:23
        Jestem szeregowym rezerwy baranie.
        • misio3 Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 13:18
          Co Ty tam wiesz o wojsku panie szeregowy?
          Te najnowsze decyzje to najlepsze w historii polskiego wojska. Właśnie kupiliśmy i dostajemy nowoczesny sprzęt o którym dawniej mogliśmy tylko POmarzyć:

Abramsy
          F-35
          Himarsy
          Patrioty
          K239 Chunmoo
          samoloty FA-50,
          śmigłowce AW101
          bezzałogowce Bayrakr
          • qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 13:40
            Wszystko pięknie panie "egzberdzie".
            A może pan powiedzieć, jaki mamy system p-lot dalekiego zasięgu? Jaki kupiliśmy?

O koreańskich czołgach zapomniałeś.
            1000 sztuk.
            • teodor-k Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 13:56
              Obywatelu szeregowy jesteśmy na dorobku .Wcześniej nie było takiej potrzeby się zbroić ,raz że kasa ,dwa że niby sojusz nas miał chronić .Wojna zweryfikowała to wszystko .Spocznij odmaszerować .
            • misio3 Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 20:05
              qqbek napisał:

> Wszystko pięknie panie "egzberdzie".
              > A może pan powiedzieć, jaki mamy system p-lot dalekiego zasięgu? Jaki kupiliśmy
              > ?
              >
              > O koreańskich czołgach zapomniałeś.
              > 1000 sztuk.
              >

Mamy najlepszy na świecie system.
              Nazywa się Wielki Brat. On nad nami czuwa.
              Wielki Joe za kilka dni przylatuje do Polski.
              Mówi że nas obroni. Lepszego systemu nie ma.

• qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 20:12
                3 września 1939 roku, radosne tłumy wiwatują w Warszawie przed ambasadami Francji i Wielkiej Brytanii. Gazety zapowiadają rychłe ruszenie zachodniego frontu i bombardowania miast niemieckich.
                • misio3 Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 12:23
                  qqbek napisał:

> 3 września 1939 roku, radosne tłumy wiwatują w Warszawie przed ambasadami Franc
                  > ji i Wielkiej Brytanii. Gazety zapowiadają rychłe ruszenie zachodniego frontu i
                  > bombardowania miast niemieckich.
                  >

Dziś jest zupełnie inna sytuacja, niż w 1939 roku.
                  Dziś prawie cały zachodni świat , na czele z USA staje mocno zjednoczony przeciw Ruskim. Zachód dziś nie tylko gada, ale wiele robi, nakłada sankcje, wysyła broń. Biden jest dziś w Kijowie. Jutro w Warszawie. To znak że nas obroni.
              • engine8t Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 21:17
                On nad Wami czuwa? Misiu ty musisz byc bardzo wierzacym czlowiekiem. I jak jestes to ci radze na wszelki wypadek wybrac sobie alternatywna wiare bo kto wie kiedy ale niedlugo byc moze bedzies musial sobie zmienic poglady.
                • misio3 Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 12:14
                  engine8t napisał:

> On nad Wami czuwa? Misiu ty musisz byc bardzo wierzacym czlowiekiem. I jak jes
                  > tes to ci radze na wszelki wypadek wybrac sobie alternatywna wiare bo kto wie k
                  > iedy ale niedlugo byc moze bedzies musial sobie zmienic poglady.

Jestem wierzący, ale to nie jest tylko kwestia wiary.
                  To fakty. Biden jest dziś w Kijowie. Jutro będzie w Warszawie. Jak myślisz , dlaczego On tak do nas przyjeżdża i mówi że nam i Ukrainie pomoże?
                  Coś w tym jest. Widocznie nas lubi i naprawdę nam chce pomóc i nas branić przrd Ruskimi
                  Inaczej, po co by przyjeżdżał?
                  • teodor-k Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 12:23
                    Jestem wierzący, ale to nie jest tylko kwestia wiary.
                    To fakty. Biden jest dziś w Kijowie. Jutro będzie w Warszawie. Jak myślisz , dlaczego On tak do nas przyjeżdża i mówi że nam i Ukrainie pomoże?
                    Coś w tym jest. Widocznie nas lubi i naprawdę nam chce pomóc i nas branić przrd Ruskimi
                    Inaczej, po co by przyjeżdżał . Wszyscy mają tu na forum problem z wiarą .Ciekawe czy na grobach bliskich są krzyże katolickie .
                  • tbernard Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 13:06
                    misio3 napisał:

> Coś w tym jest. Widocznie nas lubi i naprawdę nam chce pomóc i nas branić przrd
                    > Ruskimi
                    > Inaczej, po co by przyjeżdżał?

Jeśli biznesowo wyjdzie mu bardziej na plus aby bardziej polubić diabła a nawet putina, to lubić nas szybko przestanie. Na razie nas lubi, bo mamy zamówione uzbrojenie za kwoty takie, że kilka pokoleń Polaków będzie finansowymi niewolnikami aby to spłacić. Inna sprawa, że taka niewola finansowa o wiele lepsza od "przyjaźni" z kacapstanem.
                    • teodor-k Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 14:06
                      Putin narobił w gacie a Łukaszenka zniknął.
                    • bialyhenio Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 15:20
                      ciekawe jak enginek skomentuje wizyte Bidena w Kijowie
                      • trypel Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 15:34
                        Mnie bardziej ciekawi w jaki sposób biden zaanonsował się Moskwie w tym temacie- bardzo proszę nie wstrzymać się od bombardowania dzisiaj między 10 a 14? Potem już możecie?
                        • trypel Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 15:36
                          Bez tego nie oczywiscie
                          • teodor-k Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 15:46
                            Widać wyraźnie, że ruski wywiad nie wiedział o tym, stąd taka reakcja .Słychać wycie .
                        • bialyhenio Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 16:34
                          piszą w necie, że niby ruskie były powiadomione o wizycie.
                          czyli "nie strielajcie, bo my atomowkie użyjom"
                          • engine8t Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 19:34
                            No byly ale nikt im nie mowil kto leci. Kazali im sie trzymac z daleka zeby sobie krzywdy nie zrobic.
                            • bialyhenio Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 19:38
                              na ebabie mówiły ze fiutin w odwecie za pozdróz Bidena wybrał się w podróż … na drugi koniec swojego stołu w bunkrze
                              • engine8t Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 19:53
                                No to teraz jakis nastepny general z okna wyskoczy - na wlasna prosbe oczywiscie:)
                        • engine8t Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 19:32
                          Raczej "Prosimy nie latac ani niczego nie wysyalc w okolice Kijowa jutro pomiedzy so and so poniewaz my tam bedziemy i cokolwiek przeleci bedzie stracone oraz ukarane"""
                      • engine8t Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 19:30
                        Biden pewnie nie wiedzial gdzi leci... :) A wyslali go tam bo nie maja nic do straacenia.. co najwyzej stary samolot :)
                    • misio3 Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 16:30
                      tbernard napisał:

> misio3 napisał:
                      >
                      > > Coś w tym jest. Widocznie nas lubi i naprawdę nam chce pomóc i nas
                      > branić przrd
                      > > Ruskimi
                      > > Inaczej, po co by przyjeżdżał?
                      >
                      > Jeśli biznesowo wyjdzie mu bardziej na plus aby bardziej polubić diabła a nawet
                      > putina, to lubić nas szybko przestanie. Na razie nas lubi, bo mamy zamówione u
                      > zbrojenie za kwoty takie, że kilka pokoleń Polaków będzie finansowymi niewolnik
                      > ami aby to spłacić. Inna sprawa, że taka niewola finansowa o wiele lepsza od "p
                      > rzyjaźni" z kacapstanem.

Komuniści są jak krokodyle. Kiedy otwierają paszcze, nie wiesz: albo się uśmiechają, albo chcą cię pożreć –
                      sir Winston Churchill
                      • teodor-k Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 19:15
                        Polska przestrzeń powietrzna jest w tej chwili pilnie strzeżona - niebo obserwują m.in. amerykańskie samoloty zwiadowczo-rozpoznawcze, ostrzegania, podniebne cysterny, brytyjskie i szwedzki samolot.
                        Tylko naszych nie ma. Moze NATO zastrzeglo po poprzednich doswiadczeniach.
                  • engine8t Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 19:28
                    Misiu pokaz mi kogos kto bedzie za toba latal tylko dlatego ze to Ty masz problem?\
                    Jzk ktto type czasu poswieca i tyle komlementow to ja bylbym bardzo ostrozny bo znaczy sie ze cos potrzebuje albo cos knuje.
                    • teodor-k Re: Ot: Wojsko Polskie 21.02.23, 10:20
                      Misiu jest w porzo. Byloby dobrze gdyby w tak waznym dla Polski dniu Tusk odwazyl sie wyjsc z szafy. Chocby na kilka minut. Przeciez kiedy jeszcze nie byl starym dziadem to byl premierem naszego kraju tzw. Premier polskiej biedy - kto pamieta ten wie o czym mowie .
              • teodor-k Re: Ot: Wojsko Polskie 17.02.23, 09:47
                misio3 napisał:

> qqbek napisał:
                >
                > > Wszystko pięknie panie "egzberdzie".
                > > A może pan powiedzieć, jaki mamy system p-lot dalekiego zasięgu? Jaki kup
                > iliśmy
                > > ?
                > >
                > > O koreańskich czołgach zapomniałeś.
                > > 1000 sztuk.
                > >
                >
                > Mamy najlepszy na świecie system.
                > Nazywa się Wielki Brat. On nad nami czuwa.
                > Wielki Joe za kilka dni przylatuje do Polski.
                > Mówi że nas obroni. Lepszego systemu nie ma.
                >
                Gdyby obecnie "prezydentował" Komorowski, to Biden zostałby przyozdobiony bigosem.
          • tbernard Re: Ot: Wojsko Polskie 15.02.23, 08:42
            misio3 napisał:

> Co Ty tam wiesz o wojsku panie szeregowy?
            > Te najnowsze decyzje to najlepsze w historii polskiego wojska. Właśnie kupiliśm
            > y i dostajemy nowoczesny sprzęt o którym dawniej mogliśmy tylko POmarzyć:
            >
            > Abramsy
            > F-35
            > Himarsy
            > Patrioty
            > K239 Chunmoo
            > samoloty FA-50,
            > śmigłowce AW101
            > bezzałogowce Bayrakr

Może bezdzietnych to nie dotyczy ale spłacać, to to będą pewnie jeszcze prawnuki.
        • teodor-k Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 13:36
          qqbek napisał:

> Jestem szeregowym rezerwy baranie.
          >
          A ja starszym kapralem osiołku .Gdyby można było cofnąć czas to taki kot miałby przechlapane .W masce byś biegał cały dzień .
          • qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 13:45
            teodor-k napisał:

> A ja starszym kapralem osiołku .Gdyby można było cofnąć czas to taki kot miałb
            > y przechlapane .W masce byś biegał cały dzień .

Pierdu, pierdu.
            Takiego starego capa, grubo po 50-tce, to wezmą co najwyżej do jakiegoś "Volkssturmu".
            • teodor-k Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 14:14
              qqbek napisał:

> teodor-k napisał:
              >
              > > A ja starszym kapralem osiołku .Gdyby można było cofnąć czas to taki kot
              > miałb
              > > y przechlapane .W masce byś biegał cały dzień .
              >
              > Pierdu, pierdu.
              > Takiego starego capa, grubo po 50-tce, to wezmą co najwyżej do jakiegoś "Volkss
              > turmu".
              > Cały czas w rezerwie jak wyjechałem zagranicę to mi kartę mobilizacyjną wytargali . Jeszcze byś się zdziwił .Miałem pluton 3O ludzi .Specjalność 002 od broni maszynowej ,ciężkiej .
              >
              • jackk3 Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 18:55
                Jak 2 lata zasadniczej za komuny to sie nie ma czym chwalic bo to niezly kabaret byl. No chyba ze jednostki specjalne typu komandosi itp to zwracam honor.
                • nousecomplaining Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 19:28
                  > to sie nie ma czym chwalic bo to niezly kabaret byl
                  Nie chciałbyś qrwa w tym kabarecie być aktorem.
                  • jackk3 Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 19:43
                    Bylem ale nie w zasadniczej tylko w SPR rok. Do dzisiaj opowiadam anegdoty...
                    • nousecomplaining Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 19:53
                      > tylko w SPR rok
                      Ech, SPR... A chorąży zawsze zdąży, podchorąży tym bardziej : )))
                • engine8t Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 23:55
                  Ja mam w ksiazeczce "Przeniesiony do rezerwy bez odbywania sluzby wojskowej".
                  Ani dnia w wojsku :) Mialem na studiach "szkolenie wojskowe" - ktore zaliczylem ale za wodke - opilismy komisje egzaminacyjna i wszyscy zdali, bo na zajecia raczej nie chodzilem jako z ebyly w poniedzile rano a ja malem wtedy kaca i jak mi kazali rozebrac pistolet to pulkownik - egzamonator, powiedzial "Wyscie tego pistoletu nie rozebrali - on sie wam rozlecial na czesci.. A teraz go poskladajcie" - na jak mialem go poskladac jak sprezynki i jakies duperele pod stol wlecialy? . Niby po studiach sie szlo na jakas szkolke podoficerska czy cs w tym rodzaju ale mnie nigdy do tego nie powolali... Znajomy Pulkownik mowil ze odroczyc czy zwolnic z tego sie nie da ale da sie "przekladac papiery na dol kupki"... co tez robiono a ja donosilem "koniaki" marki Stock" az byl czas przeniesienia do rezerwy)
                  • kokosowy15 Re: Ot: Wojsko Polskie 17.02.23, 16:47
                    W którym roku zwiales do Austrii że doczekałeś się przeniesienia do rezerwy?
            • misio3 Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 14:14
              qqbek napisał:

> teodor-k napisał:
              >
              > > A ja starszym kapralem osiołku .Gdyby można było cofnąć czas to taki kot
              > miałb
              > > y przechlapane .W masce byś biegał cały dzień .
              >
              > Pierdu, pierdu.
              > Takiego starego capa, grubo po 50-tce, to wezmą co najwyżej do jakiegoś "Volkss
              > turmu".
              >
              >

Wiecie że jednym z testów na rekrutacji do wojska jest bieg na 3km w min 12 minut? 🙂
              • jackk3 Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 18:52
                To nie jest bieg. To jest jogging. Z palcem w odbytnicy to sie robi.
                • teodor-k Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 19:03
                  To nie wszystko. W skład egzaminu wchodzą cztery konkurencje sprawdzające wytrzymałość, siłę, motorykę oraz szybkość i zwinność. To odpowiednio: marszobieg na dystansie 3 kilometrów lub pływanie w czasie 12 minut; podciąganie na drążku lub pompki; skłony tułowia (tzw. brzuszki) w ciągu dwóch minut oraz bieg po tzw. kopercie, który można zamienić na bieg wahadłowy 10x10 metrów .
                  • jackk3 Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 19:24
                    Powtarzam te wymagania dla sprawnego mlodego czlowieka to nie stanowi problemu nawet jak nie jest sportowcem.
                    • jackk3 Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 19:41
                      Zerknalem na te kryteria... Pompki to zart to nie sa prawdziwe pompki, brzuchy tez latwe bo z bardzo ugietymi nogami itd. Jedyny dobry sprawdzian to podciagniecia na drazku na komende wiec trzeba postowac lokcie. Pamietam ze w wojsku wiekszosc nawet nie potrafila sie podciagnac dwa razy robiac to byle jak czyli niepelnie... To byl kabaret.
                  • qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 17.02.23, 11:52
                    teodor-k napisał:

> To nie wszystko. W skład egzaminu wchodzą cztery konkurencje sprawdzające wytrz
                    > ymałość, siłę, motorykę oraz szybkość i zwinność.

Dowcip mi się przypomniał o tym, jak to komendant policji zarządził test na siłę i inteligencję podwładnych.
                    W tym celu każdy z podwładnych otrzymał metalowy, pusty w środku sześcian z wyciętymi w grubej blasze figurami (kwadrat, trójkąt, gwiazdka, romb, sześciokąt) i zestaw metalowych, prostopadłościennych klocków o podstawach w kształcie wyciętych figur.

Raport końcowy brzmiał: "meldujemy, że wszyscy funkcjonariusze test zaliczyli. 95% z podchodzących do testu wykazało się przy tym ponadprzeciętną tężyzną fizyczną, a 5% ponadprzeciętną inteligencją".
          • misio3 Re: Ot: Wojsko Polskie 14.02.23, 13:57
            Co do ilości żołnierzy to na koniec 2015 roku w Polsce było 96 245 żołnierzy zawodowych. W 2017 roku było ponad 101 tys. Na koniec 2021r 113 586. To przyrost o 18 proc. w ciągu sześciu lat. Polska armia jest większa i lepiej uzbrojona
            patrz sprzęt wymieniony wyżej 🙂
            • qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 15.02.23, 00:10
              Obejrzyj może wpierw głąbie, co Engine podlinkował.
              Ogarnięte trepy spierdalają "z firmy".
              Część to zasługa tego, że mamy wojnę za miedzą.
              Ale większość to zasługa "miłościwie nam panujących".
              • misio3 Re: Ot: Wojsko Polskie 15.02.23, 09:34
                Powyżej podałem dane. W 6 lat w armii przybyło 17 tysięcy ludzi. Próbujecie robić na siłe temat z tego że kilku odeszło? Co z tego że paru odeszło skoro od 2015r bilans ilości żołnierzy jest na plusie? Do tego przyjechało do nas kilka tysięcy amerykańskich żołnierzy z nowoczesnym sprzętem, logistyką. Dostajemy nowoczesny sprzęt z USA I Korei. Szkolimy ukraińskich czołgistów na Leopardach. O tym też nie mówicie. Wasze pisanie jest pozbawione głębszej treści i obiektywizmu. Podajecie jakiś fragment sytuacji a nie pełny obraz armii. Armia to nie tylko ilość żołnierzy. To relacje. Dziś mamy najsilniejszy sojusz dyplomatyczny i wojskowy z USA w historii. Za chwile przylatuje Joe Biden, drugi raz w ciągu roku. Nasze stosunki nigdy nie były tak dobre. To jest nasza siła.
                • qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 15.02.23, 09:52
                  Odchodzą i to masowo.
                  Przeczytaj:
                  wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/fala-odejsc-z-wojska-dowodca-ze-swoimi-zaufanymi-ludzmi-robi-zakrapiane-odprawy/hlrbvh9

W wojsku od zawsze się piło i od zawsze były jakieś układy i układziki.
                  Ale za płaszczaka awansowali "BMW" i robią w wojsku rozpierduchę.
                  Nawet jak tylko połowa doniesień z artykułu jest prawdziwa, chociażby to jak kapitan przy szeregowych zbeształ porucznika, to jest bardzo źle. Do obsługi tych wszystkich czołgów, samolotów, baterii przeciwlotniczych potrzeba wysokiej klasy specjalistów, a nie niepełnosprawnych intelektualnie ćwoków ze skończoną podstawówką, którzy idą do wojska bo dobrze płacą.
                  • misio3 Re: Ot: Wojsko Polskie 15.02.23, 10:56
                    Liczby mi podaj a nie jakieś bajki o kapitanie. Ilu odeszło? Ja podałem liczby. 17 tysięcy przyszło od 2015r.
                    Ilu odeszło? Sto dwieście? W każdej firmie jest rotacja. Nie ma tu nic dziwnego. Każdy jest wolny. Może odejść. To nie więzienie. Jednak liczby mówią że więcej przyszło niż odeszło. Samych amerykańsk8ch żołnierzy przyjechało do Polski 11 tysięcy. Do tego tysiąc Brytyjskich Włoskich itd.
                    • qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 15.02.23, 11:04
                      Przeczytaj bałwanie artykuł.
                      Masz tam liczby.
                      Na samym początku.
                      • misio3 Re: Ot: Wojsko Polskie 15.02.23, 11:33
                        Na samym początku artykułu? Czytam. Napisali że odchodzi cytuję "Kilkanaście tysięcy".
                        To według ciebie jest liczba? Nie. To wg. Słownika Języka Polskiego słowa bardzo ogólne. Liczba to np. 12 000. A kilkanaście to może być 11 ale też 19 999. Nie wiadomo ile dokładnie.
                        To ja podałem konkretne liczby. Dwie.
                        Przybyło od 2015r aż 17 tysięcy żołnierzy i mamy 11 tysięcy Amerykanów. Pytałem o bilans. Od 2015r przybyło 17 tys. a ubyło ilu? Więcej czy mniej? Nie wiadomo. Kilkanaście tysięcy to może więcej niż 17 a może mniej. Załóżmy że tyle samo odeszło co przyszło. Gdzie tu problem? Nie ma. Jakby co USA przyślą tysiące żołnierzy oraz sprzętu i nas obronią spokojna głowa. To nasz przyjaciel na 100% pomoże. Już pomaga 😁 Aaaa już wiem. Na Pis chciałeś zwalić winę jak zwykle , ale ci nie wyszło 😅
                        • qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 15.02.23, 11:42
                          Jak będziesz miał fabrykę i na 300 osób załogi zwolnisz 20 wykwalifikowanych brygadzistów, przyjmując w ich miejsce 21 nieprzeszkolonych "przynieś-wynieś-pozamiataj" to będziesz miał gówno nie fabrykę po roku.
                          • tbernard Re: Ot: Wojsko Polskie 15.02.23, 14:18
                            qqbek napisał:

> Jak będziesz miał fabrykę i na 300 osób załogi zwolnisz 20 wykwalifikowanych br
                            > ygadzistów, przyjmując w ich miejsce 21 nieprzeszkolonych "przynieś-wynieś-poza
                            > miataj" to będziesz miał gówno nie fabrykę po roku.
                            >
                            Inny przykład. Uciekają wyszkoleni, którzy w boju likwidują kilkunastu lub kilkudziesięciu wrogów za cenę jednego swojego. Zaś przybywa może i nieco więcej ale takich których zginie kilku lub kilkunastu na jednego zlikwidowanego wroga.
                            • misio3 Re: Ot: Wojsko Polskie 17.02.23, 09:13
                              tbernard napisał:

> qqbek napisał:
                              >
                              > > Jak będziesz miał fabrykę i na 300 osób załogi zwolnisz 20 wykwalifikowan
                              > ych br
                              > > ygadzistów, przyjmując w ich miejsce 21 nieprzeszkolonych "przynieś-wynie
                              > ś-poza
                              > > miataj" to będziesz miał gówno nie fabrykę po roku.
                              > >
                              > Inny przykład. Uciekają wyszkoleni, którzy w boju likwidują kilkunastu lub kilk
                              > udziesięciu wrogów za cenę jednego swojego. Zaś przybywa może i nieco więcej al
                              > e takich których zginie kilku lub kilkunastu na jednego zlikwidowanego wroga.

Bzdury piszesz. Tu masz K9. Już są. Nowe. Ładne co?

m.youtube.com/watch?v=NqOWjfdhw68
                              • qqbek Re: Ot: Wojsko Polskie 17.02.23, 09:29
                                misio3 napisał:

> Bzdury piszesz. Tu masz K9. Już są. Nowe. Ładne co?
                                >
                                > m.youtube.com/watch?v=NqOWjfdhw68

Gorsze podwozie niż naszych Krabów (Krab ma zmodyfikowane dla naszych potrzeb podwozie K9), to samo działo.
                                Gdyby nie konieczność szybkiego zakupu dużej ich liczby, to powiedziałbym, że gówno a nie zakup, bo Krab jest systemem uzbrojenia o lepszych parametrach (ponoć nasz BMW - zwany Topaz wypada "w praniu" lepiej niż porównywalne systemy z innych krajów NATO, cała reszta zaś jest w K9 z grubsza "taka sama" jak w Krabie).
                                • tbernard Re: Ot: Wojsko Polskie 17.02.23, 11:23
                                  qqbek napisał:

> misio3 napisał:
                                  >
                                  > > Bzdury piszesz. Tu masz K9. Już są. Nowe. Ładne co?
                                  > >
                                  > > m.youtube.com/watch?v=NqOWjfdhw68
                                  >
                                  > Gorsze podwozie niż naszych Krabów (Krab ma zmodyfikowane dla naszych potrzeb p
                                  > odwozie K9), to samo działo.
                                  > Gdyby nie konieczność szybkiego zakupu dużej ich liczby, to powiedziałbym, że g
                                  > ówno a nie zakup, bo Krab jest systemem uzbrojenia o lepszych parametrach (pono
                                  > ć nasz BMW - zwany Topaz wypada "w praniu" lepiej niż porównywalne systemy z in
                                  > nych krajów NATO, cała reszta zaś jest w K9 z grubsza "taka sama" jak w Krabie)
                                  > .

W nawiązaniu do wypowiedzi wojaków, to zawsze mnie śmieszy gdy używają słowa przeciwnik. Terminologia wojskowa powinna być maksymalnie zwarta i słowo WRÓG jako jednosylabowe powinno wyeliminować to infantylne i trzysylabowe 'przeciwnik'. Przecież oni nie ćwiczą się po to aby z jakimś potencjalnym przeciwnikiem w piłkę lub kosza sobie zagrać.
                        • misio3 Re: Ot: Wojsko Polskie 15.02.23, 11:48
                          No dobra odchodzą. Ale według mnie zrobili dużo żeby przyciągnąć młodych do wojska. Pikniki , nabory. Wojska Obrony Terytorialnej stworzyli.
                          Sprzętu nakupili dużo. Sojusz z USA umocnili. Ogólnie nie jest źle.
                          • teodor-k Re: Ot: Wojsko Polskie 15.02.23, 11:57
                            Z innej beczki . Ja pamiętam jak w komunistycznej rzeczywistości sowietyzowane trepy traktowały ludzi jak szmaty do podłogi lub coś co jest niewarte życia Ja jestem przeciw, do wojska powinni iść ci którzy w tej tematyce się odnajdują. Ktoś powie, ale przecież nieprzyzwyczajeni do broni, niewyszkoleni będą padać jak muchy na froncie. A od czego jest przysposobienie obronne w szkołach? Lub takie trudne do wykonania w naszym kraju prawo do posiadania broni dla obywatela? Zresztą, Polska to nie kraina samurajów.
                            • misio3 Re: Ot: Wojsko Polskie 15.02.23, 12:12
                              Jeszcze w latach 90 tych była w wojsku tzw. fala. Świeżo upieczony żołnierz to był Kot. Później Pan Kot przechodził chrzest. Stare koty które miały miesiąc do rezerwy wyżywały się na młodych. Teraz tego nie ma. Raz ktoś komuś krzyknął i kazał pompki robić i gazeta opisała że wielka afera z niczego. W wojsku ma być dyscyplina. Krzyczenie pompki i presja to element szkolenia, żeby przyzwyczaić uodpornić żołnierza na stres, hałas i inne rzeczy. Na wojnie nikt nie będzie głaskał po główce. Na wojnie będzie huk, hałas, przemoc i co wtedy? Żołnierz się będzie bał i ucieknie bo krzyczą i biją? Nie może się bać byle czego. Ma być odważny i silny. Odwage kształtuje szkolenie. W kwestii powszechnego dostępu obywateli broni jestem przeciw. W USA broń można kupić w sklepie tak łatwo jak pączki i stąd mają dużo strzelanin. W Polsce nikt nie strzela na ulicach. Jest bezpiecznie. To plus.
                              • teodor-k Re: Ot: Wojsko Polskie 17.02.23, 12:04
                                To z neta . Klienci w sklepie muszą wypełnić tzw. formularz ATF lub ten wydawany przez Federalne Biuro ds. Alkoholu, Tytoniu, Broni Palnej i Materiałów Wybuchowych. Trzeba w nim podać imię, nazwisko, adres, miejsce urodzenie, rasę i obywatelstwo. Drugie każdy młody człowiek z urzędu jak nie odbył służby wojskowej to obowiązkowe ćwiczenia na strzelnicy sportowej .
                                • tbernard Re: Ot: Wojsko Polskie 20.02.23, 12:54
                                  A nie można zaliczyć jakichś gier komputerowych w strzelanki, na przykład Counter-Strike?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka