Dodaj do ulubionych

Cudzym samochodem za granicę

IP: *.phils.uj.edu.pl 22.02.01, 17:15
Mam do Was pytanie. Je?li dysponuję (legalnie) samochodem, który jest zarejestrowany na innš osobę o innym nazwisku, zamieszkałš w innym mie?cie, czy mogę bez dodatkowych dokumentów wybrać się nim za granicę? (dokładnie Czechy i Niemcy) Może kto? z Was ma jakie? do?wiadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Cudzym samochodem za granicę IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 28.02.01, 13:44
      Oczywiście można, warunek to legalne dokumenty wozu, plus zielona karta wystawiona na nazwisko kierowcy użytkowującego auto za granicą.
    • Gość: Sławek Re: Cudzym samochodem za granicę IP: 217.11.129.* 02.03.01, 18:52
      Jeśli chodzi o CZ i D, to generalnie nie ma problemu.
      Niektóre kraje (np. RO) wymagają notarialnego
      upoważnienia od właściciela.
    • Gość: wro20 Re: Cudzym samochodem za granicę IP: *.ii.uni.wroc.pl 31.05.01, 16:51
      samochodem mojej mamy (inne nazwisko),
      kupionym kilka dni wczesniej
      bez problemu (zielona karta tez na nia)
      przejechalismy Sk,H,D
    • Gość: Pitz Re: Cudzym samochodem za granicę IP: 157.25.125.* 01.06.01, 12:06
      Normalnie nie ma problemu, mysle ze moze sie zaczac jak sie z kims stukniesz,
      albo jak Ci sciagna auto np. za zle parkowanie i bedziesz je musial odebrac. Ja
      kiedys mialem taka sytuacje i w PZM-ocie wypelnilem z wlascicielem pojazdu
      stosowna kartke (maja taki druk) za niewielka oplata i bylem spokojniejszy.
      Musisz byc z wlascicielem i paszportem.
    • Gość: Lulek Re: Cudzym samochodem za granicę IP: 195.117.73.* 26.07.01, 21:48
      Nie jestem pewien ale, zeby wjechac do Czech bedziesz musial miec akt
      notarialny . PZDR
      • Gość: kas Re: Cudzym samochodem za granicę IP: *.ists.pl 26.07.01, 22:58
        Generalnie nie ma problemu. Ostatnio jednak przy powrocie ze Slowacji celnik
        slowacki poprosil o upowaznienie. Mam samochod firmowy. Powiedzialem ze
        pierwszy raz slysze o takim obowiazku a czesto jezdze, powiedzial : priszlo je
        nowe. Ale po tym zdazeniu bylem jeszcze wiele razy i nigdy nikt nie prosil o
        to. Jadac do Angli obowiazkowo musi byc notarialne upowaznienie przetlumaczone
        na angielski przez tlumacza przysieglego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka