jackk3 12.09.23, 21:34 No to kto kupuje? Ja prawie na pewno bo ciagle na X (zona na 12 a syn 13 wiec to jakieś chece). Wyglada na solidny i udany sprzęt (mowa o Pro). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tbernard Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 21:45 Jeśli chcesz być modny to nie ma się co zastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 21:53 Modny? To nie ja….Ale sprzęt co kilka lat trzeba wymieniać nie tylko telefon. Jedna ważna funkcje ma tzw. Emergency SOS via satellite’. Nieraz na rowerze bywam na odludziu a lata lecą… Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 22:19 satelita? jedyna siec komorkowa ktora dziala to iridium. i na pewno nie z iphonem. ale to piszesz jest ciekawe, poczytalem sobie Use Emergency SOS via satellite on your iPhone 14 akurat nie jestem pewien ze zawsze bedziesz mial po jakims wypadku sile i srajfona dostepnego Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 22:34 Zawsze to jest jaka opcja. Mnie nie chodzi o jakieś zawaly serca czy tym podobne bo to mi nie grozi ale raczej wypadki losowe np na MTB w trudnym terenie poza cywilizacja . Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 22:44 jackk3 napisał: > Zawsze to jest jaka opcja. Mnie nie chodzi o jakieś zawaly serca czy tym podobn > e bo to mi nie grozi ale raczej wypadki losowe np na MTB w trudnym terenie poza > cywilizacja . No w Kanadzie to może i mus. W Polsce pokrycie siecią (niech to będzie nawet starodawna 2G) jest 100-procentowe właściwie. Żeby złamać nogę na rowerze poza zasięgiem sieci to by trzeba było mieć niesamowitego wprost pecha. A - tą usługę masz na 2 lata tylko "w cenie" od Apple, potem 15 USD za miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 23:15 Niekoniecznie nogę…ale sprzęt można uszkodzić i siebie tez ze spacerek powiedzmy na 20 km to może być trudny… Nigdzie nie mogę znaleźć tej info o opłacie, wszystko dotyczy 14-ki i te informacje są z 2022 roku i nie od Apple. Poza tym jeszcze nie upłynęło 2 lata… Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 23:07 oczywiscie ze lepsza nic nic. nie bede nic mowil, ale zawaly, to maja taz mlodsi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 23:16 Ale nie tacy co uprawiają prawdziwy sport. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 01:59 jackk3 napisał: > Ale nie tacy co uprawiają prawdziwy sport. Bywały już przypadki, że pilkarz podczas meczu traci przytomność i umiera. Nie są to może częste zdarzenia ale nie niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 02:16 Zgoda ale to sa naprawde bardzo rzadkie przypadki i raczej zaniedbania rodzinne i służby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 20:31 Zwłaszcza tacy. Wszystkie przypadki zawałów i udarów poniżej 30roku życia które znam w PL dotyczyły osób nad wyraz aktywnych. Często ekstremalnie... Czyli jogging czy pływanie spokojne czy 2-3 treningi na siłowni bez wspomagaczy są ok. Ale już iron many, nurkowanie ekstremalne, trójbój siłowy czy kolarstwo górskie wyczynowe już nie zawsze... zwłaszcza gdy jesteś twardziel i nie jesteś pod stałą opieką lekarza... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 23:45 No nie opowiadaj pierol i przyznaj sie ze chcesz sie chwalic ze masz najnowszy - to tez przyczyna wstarczajaca dla tych co chca :) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 23:54 Nie wazne, wazne ze sie blyszczy i z daleka ma byc widac ze to nowy model :) Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:04 Teraz to już pierdolisz… 1600CAD to jest jakaś zaporowa cena za najlepszy obecnie telefon? Bez przesady. Kilka miechow temu kupiłem dwa kolka do roweru karbonowe oczywiscie za 3000. Jeszcze ze dwa albo trzy lata temu zapłaciłbym pewnie mniej niż dwa. Kg polędwicy u mnie to 90 CAD. A tutaj kupujesz coś na kilka lat i co jest niezbędne w życiu w tych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:17 Absolutnie... W zyciu nie wydalbym obecnie wiecej niz $500.. Cokolwiek ponad $1000 to zaporowa cena na cos takiego. Moj 6 letnie wart ponizej $100 na rynku a jest w idealnym stanie kosmetycznym i ma jednoroczna baterie oraz wszytkie konieczne plus wiekszosc przydatnych funkcji. Co masz w takim niezbednego bez czego sie nie mozesz obejsc albo czego nie ma w duperelu za polowe tego? ZERO. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:30 Twój wybór. Z samochodami tez miałeś taka politykę? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:38 Podobna. Chociaz te zmienialem czesciej - co 5-10 lat, ale tylko jak mialem ku temu powody a zamochodami to zupelnie inna spiewka. Al wenigdy tylko dlatego ze mial 5 czy 7 lat i nalezalo wymienic. Ostatnio pozbylem sie BMW x5 z 2004 a mam jeszcze 335i z 2011 - ten ma niecale 70k mil wiec jeszcze pojezdzi. I roczna Acure ktora pewnie wystarczy do usranej smierci bo ta pasuje mi pod kazdym wzgledem a ze Hondy jezdza forever .... Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 15:17 ".......co jest niezbędne w życiu w tych czasach...." Czyli jakby wyłączyli internet, to jesteś jednym z tych, którzy poszliby się "wyhuśtac". Nie, nie jest niezbędne. Mam starego srajfona, którego używam kilka razy..... w roku.Na co dzień używam starej Nokii, a mimo to, bez problemu prowadzę firmę. A co do samochodów, to baaaardzo długa historia. Zawsze jestem w posiadaniu kilku i te nowe (czy nowsze niż moje) w ogóle mnie nie interesują. Po 1. robione na jedno kopyto, po 2. robione z gównolitu (non stop mogę kupić kilkuletnie auta, z przebiegami rzędu 70-100tkm. za grosze, bo...padł silnik/napęd/skrzynia - dowolne skreślić) Wyjątki tylko potwierdzają regułę. Ten świat, to świat konsumpcjonizmu i jako taki (jeżeli tego nie zmienimy) pyerdolnie w ramki. Tak by the way. Jeden z moich ostatnich nabytków, miał być na chwilę. Kosztował całe 2tys. zł i miałem go zajeździć ale od prawie roku się nie daje. A wożę nim palety, beton, złom, psa i dodatkowo pedału gazu nie oszczędzam :P 3.0 V6 z LPG. Da się? Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 16:16 > Nie, nie jest niezbędne. Mam starego srajfona, którego używam kilka razy..... w roku.Na co dzień używam starej Nokii, a mimo to, bez problemu prowadzę firmę. Są różne zawody, różne wymagania. Ja bez najnowszego iOSa w telefonie i przy niespełnieniu określonych wymagań sprzętowych (także dotyczących kompa) musiałbym zrezygnować z dobrej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 16:23 No to jest nas dwóch jest postęp… Niektórym jest trudno zrozumieć ze są inne zawody i potrzeby niż ich. BTW jestem ciekaw co by się działo jakby internet wyłączyli tak na miesiąc??? Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 16:37 > jakby internet wyłączyli tak na miesiąc??? Ale że tak globalnie? Myślę, że skutki byłyby porównywalne z odpaleniem atomówek. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 16:42 Nawet lokalnie tylko w jednym kraju…myśle ze dość szybko by doszło do zamieszek Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 20:07 Jaki zawód (nie pracodawca) wymaga posiadania srajfona, bo bez niego 'ni dy rydy". Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 16:52 > Jaki zawód (nie pracodawca) wymaga posiadania srajfona, bo bez niego 'ni dy rydy". Pytanie z dupy. Najwyraźniej nie zawód wykonywany przez ciebie, ale uwierz mi, są też inne. Żeby być w stanie np. testować soft, który z definicji jest robiony na obie platformy (iOS i Android), musisz dysponować urządzeniami obu sortów. Inaczej jak powiedziałeś "ni dy rydy" i chuj. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 17:24 > Jaki zawód (nie pracodawca) wymaga posiadania srajfona, bo bez niego 'ni dy rydy". Aha, jeszcze raz, bo moja ostatnia odpowiedź dotyczyła konieczności posiadania ajfona vs fona z andkiem. Ale ty piszesz ogólnie o konieczności posiadania srajfona. No to sorry, ale tym bardziej zawodów wymagających posiadania takiego ustrojstwa jest w dzisiejszych czasach w pizdu. Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 07:02 Zajebista odpowiedź, jest w pizdu i żadnego (jednego!) przykładu. Faktycznie, bez niego (srajfona) tylko kopać dół. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 16:18 Z tym internetem to poleciałeś… Poza tym czytaj ze zrozumieniem. Napisałem ze telefon jest niezbędny. A co do samochodów to było do Engina bi chciałem wykazać jego niekonsekwencje. Żałuje 1k$ na telefon co kilka lat a przez lata kupował Bimmery po co najmniej kilkadziesiąt tys kupując i sprzedając tracąc na tym za każdym razem gruba kasa. Jego szmal ale niech nie dorabia ideologii do innych rzeczy…. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 16:49 jackk3 napisał: > Teraz to już pierdolisz… 1600CAD to jest jakaś zaporowa cena za najlepszy obec > nie telefon? 1600 CAD kosztuje Pro Max 1TB? W Polszy dwa razy tyle (prawie dychę). No i błędne założenie na starcie - "najlepszy obecnie telefon". Nie ma czegoś takiego, jak "najlepszy telefon" ja gówna z jeb-uszkiem nie tknę, bo raz za mocno jestem ze swoim kontem Google powiązany (głównie przez aplikacje dość "specjalistyczne", a nie coś, co łatwo bym zastąpił w Apple), dwa po prostu lubię Androida (pod warunkiem, że to goły Android bez idiotycznych nakładek jak u Samsunga czy w "chinolach"), trzy po prostu brzydzi mnie ta firma i jej praktyki biznesowe (chociażby wyruchanie Apple Corp., która założona była dużo wcześniej niż ich firemka, masowe kradzieże know-how - nawet okienkowy system operacyjny, podstawę swojego sukcesu z lat 80-tych zerżnęli od Xerox-a, czy niewolnicza praca w fabrykach w Chinach). > Bez przesady. Kilka miechow temu kupiłem dwa kolka do roweru karbo > nowe oczywiscie za 3000. Jeszcze ze dwa albo trzy lata temu zapłaciłbym pewnie > mniej niż dwa. Kg polędwicy u mnie to 90 CAD. A tutaj kupujesz coś na kilka lat > i co jest niezbędne w życiu w tych czasach. Ale czy musi mieć Jeb-uszko na obudowie? W Polsce najtańszy srajfon to średnia krajowa, w Kanadzie pewnie tygodniówka.. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 17:01 > Ale czy musi mieć Jeb-uszko na obudowie? Czasem musi. Tak jest np. w moim przypadku, telefon z andkiem to dla mnie w pracy byłaby męczarnia. A praktyki biznesowe? Qrde, daruj, ale reszta dużych graczy robi dokładnie to samo co Apple. Ok, każdy kupuje, co chce i co spełnia jego wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 18:34 nousecomplaining napisał(a): > > Ale czy musi mieć Jeb-uszko na obudowie? > Czasem musi. Tak jest np. w moim przypadku, telefon z andkiem to dla mnie w pra > cy byłaby męczarnia. Jak pracujesz na Apple i jesteś przywiązany do ichniej chmury (a przede wszystkim jakichś konkretnych aplikacji), to w pełni rozumiem. Ale jak jedynym uzasadnieniem jest "to najlepszy telefon", to sorry, takiej argumentacji nie kupuję. > A praktyki biznesowe? Qrde, daruj, ale reszta dużych gracz > y robi dokładnie to samo co Apple. No akurat nie Sony. Sony robi elektronikę konsumencką właściwie to "dla picu i z przywiązania do tradycji", bo od ponad dekady ma na niej same straty. Sony to teraz potentat... w ubezpieczeniach, a nie w elektronice. Apple to skandal za skandalem - ukradli właściwie wszystko na czym zrobili biznes, łącznie z nazwą. > Ok, każdy kupuje, co chce i co spełnia jego > wymagania. Szczerze mówiąc - jednym z moich wymagań jest etyczne prowadzenie biznesu. Do tego akurat ja mocniej przywiązany jestem do Google Drive i usług Google, więc wygodniej mi z telefonem z Androidem. Jeśli ktoś mi mówi, że Apple działa lepiej od dobrego flagowca z Androidem, to po prostu nie miał jeszcze dobrego flagowca z Androidem. Ty mówisz 5900 za podstawowego ajwaj-15, ja mówię 4900 za Sony. Co jeszcze? Mam slot na kartę, albo na drugą fizyczną kartę SIM (z czego korzystam na Roztoczu, jak biorę ze sobą komputer - wtedy telefon robi za router, bo moja własna sieć ma gówniany zasięg - kupuję starter konkurenta (w tym roku 15GB za 5 złotych w obmierzłej sieci z zielonym płazem w logo - a potem wywalam w niebyt do szuflady) i gniazdo mini-Jack. Do tego jak zechcę robić zdjęcia w deszczu/pod wodą, to też mogę, bez utraty gwarancji (ale umówmy się, nie jest to funkcja niezbędna). Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 21:03 > No akurat nie Sony. Mam wrażenie graniczące z pewnością, że sobie to wmawiasz, bo kupujesz ich telefony. Sorry, ale naiwne to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 21:28 nousecomplaining napisał(a): > Mam wrażenie graniczące z pewnością, że sobie to wmawiasz, bo kupujesz ich tele > fony. Sorry, ale naiwne to bardzo. No akurat kupowanie ich telefonów to można mi zarzucić, mam kolejne Xperie Sony od ładnych kilkunastu lat już. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 17:17 <1600 CAD kosztuje Pro Max 1TB? W Polszy dwa razy tyle (prawie dychę).> To jest za 256GB moze styknie 512GB to 300CAD wiecej a 1TB nie potrzebuje. Do tego 5% podatku. <Ale czy musi mieć Jeb-uszko na obudowie? W Polsce najtańszy srajfon to średnia krajowa, w Kanadzie pewnie tygodniówka..> Czy tygodniowka? Tego nie wiem. Place sie bardzo roznia w zaleznosci od prowincji. U mnie duzo krocej niz tydzien. Co do Jablka to musi byc od kiedy wszyscy zmienilismy zero problemow i nie zamierzam zmieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 18:42 jackk3 napisał: > To jest za 256GB moze styknie 512GB to 300CAD wiecej a 1TB nie potrzebuje. Do t > ego 5% podatku. Po pierwsze to cena za Pro, a nie Pro Max. Pro Max 1TB kosztuje już 2400 CAD (plus podatek, bo wy tam w Ameryce Północnej - tak w Kanadzie, jak i w USA, macie ten dziwny zwyczaj podawania cen netto, a nie tego "co płacisz przy kasie"). > Czy tygodniowka? Tego nie wiem. Place sie bardzo roznia w zaleznosci od prowinc > ji. U mnie duzo krocej niz tydzien. Co do Jablka to musi byc od kiedy wszyscy z > mienilismy zero problemow i nie zamierzam zmieniac. A miałeś kiedyś flagowy telefon z Androidem? Ja od X10 Mini Pro "jadę" flagowcami Sony... nigdy nie narzekałem na "cięcie się" telefonu. Za to moja mama ma budżetowego Samsunga i jak to widzę, to się zastanawiam "jak można było coś tak powolnego popełnić?" Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 19:06 <Po pierwsze to cena za Pro, a nie Pro Max. Pro Max 1TB kosztuje już 2400 CAD (plus podatek, bo wy tam w Ameryce Północnej - tak w Kanadzie, jak i w USA, macie ten dziwny zwyczaj podawania cen netto, a nie tego "co płacisz przy kasie").> Mnie Max nie interesuje - za duzy. Napisalem ze jest 5% podatku wiec razem 1680. <A miałeś kiedyś flagowy telefon z Androidem?> W rodzinie byly 4 S-ki (od S3 do S6). Czy najlepsze? Tak jak powiedzialem na owczesne czasy najlepsze wyswietlacze wiec dlatego je kupowale. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 17:24 <Nie ma czegoś takiego, jak "najlepszy telefon" > Oczywiscie ze jest... moze nie byc najlepszy dla ciebie ale sa pewne kryteria jak np jaki w srodku jest procek itd. A czy bedzie najlepszy i spelnial twoje oczekiwania to juz inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 22:54 jackk3 napisał: > Oczywiscie ze jest... moze nie byc najlepszy dla ciebie ale sa pewne kryteria j > ak np jaki w srodku jest procek itd. Ale tu Apple leży i kwiczy w porównaniu z konkurencją. > A czy bedzie najlepszy i spelnial twoje oc > zekiwania to juz inna sprawa. O to to! A tak odnośnie tego SOS - nie w Bolandzie, sorry Winnetou. Czyli w Polsce Apple sprzedaje telefon drożej niż w Kanadzie, oferując przy tym mniej w zamian. No słodkie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 23:49 <Ale tu Apple leży i kwiczy w porównaniu z konkurencją.> No to podaj telefon który ma 3nm chip. No chyba ze ta Xperia ma to zwracam honor. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 00:54 Czyt Ty uwazasz ze to co zrobione w 3nm bije na glowe to co w 7 nm? Nie ma nic bledniejszego. W technologii 3n mozesz oczywiscie upkowac wiecej ja mniejszej powierzchni chipa ale to nie jest darmo - Ja gdybym mial wybor tych samych opcji technicznych na wiekszej powirzchni "feature" np 7 czy 9 nm zamiast 3nm to bez zastanowienia wybrlabym ten wiekszy. Dlaczego>? a Dla tego ze wiem jak to dziala i jaka cene placi sie za wieksze upakowanie i jakie jest ryzyko z tym zwiazane. Wolabys leciec samolotem tym samym ktory ma 250 siedzen czy 600 siedzen? Oba spelniaja te same warunki - wioza cie z A do B i masz min wymaganych wymiarow a do tego masz wiekszy ekran TV i lepsze sluchawki i nowoczesniejsze kible w tym co ma 600 .. Linie lotniecze oczywoscie wybieraja ten z 700 ale pasaze to juz niekoniecznie bo pasaze zwykle preferuje wygodne siedzenie zamiast wielekiego ekranu TV . Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 01:16 Engine for fuck’s sake mówimy o telefonach a nie o PC. Chodzi głównie o temp , stabilna prace i na koniec o długość życia baterii. O innych nie wspomnę bo nie moja działka i nie będę udawał ze wiem więcej na temat niż ustawa przewiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 01:21 Jak na razie to raczej technologi abaterii i pojemnosc przedluza czas miedzy ladowaniem a nie technologi czipow? No ale ja sie juz na tym nie znam ...jestem emrytem i telelfon , komuter i auto musz byc wygodne oraz good enough - nie musza byc top of the line. Atak na marginesie to wyglada z eiP15 nie jest revolutionary a racej evlutionary i zdani sa podzielne czy wart "stania po niego w kolejce" Ale jak mowielm - Ty masz wlasne powody i te sa najwazniejsze. www.marketwatch.com/story/apples-iphone-15-vs-iphone-13-is-the-upgrade-worth-it-bfd5cd5b Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 01:26 Atak na marginesie to wyglada z eiP15 nie jest revolutionary a racej evlutionary i zdani sa podzielne czy wart "stania po niego w kolejce" Ale jak mowielm - Ty masz wlasne powody i te sa najwazniejsze. Żaden tel obecnie nie jest rewolucyjny. Zauważ ze ja mówię o Pro modelu a on ma o wiele lepsze parametry. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 04:26 Czyli jak zwykle na tym forum rzeczowa odpowiedz ‘leży i kwiczy’. Jeśli chodzi o mnie to EOT na tematy szybkości i zalet nowego procka A17 i starych Apple z ostatnich kilku lat tez. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 23:43 wg zasady ze jak sie chce psa uderzyc to kij sie zawsze znajdzie? Nie wymieniam sprzetu dla samej wymiany zeby miec najnowszy Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 23:53 Sprzęt się starzeje… komputer, laptop czy TV tez trzymasz po 10 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:04 Komputer dawno zdechl. Laptop Huawei MateBook Xpro msignature edition zl 2018... Nic sie nie zestarzalo. Pracuje super. Wymienilem kilka razy guziki klawiatury i baterie i tyle. Tv Sony XBR 55 LCD model chyba z 2010 i tez nie ma powodow do wymiany bo jak wymienie to to co pokazuja nie bedzie ani kropleki lepsze - taki sam szajs a ten pracuje bez najmniejszych zastrzezen. Tak ze wymaina czegokolwiek nie dodala by nic pozytywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:09 <Tv Sony XBR 55 LCD model chyba z 2010 i tez nie ma powodow do wymiany bo jak wymienie to to co pokazuja nie bedzie ani kropleki lepsze - taki sam szajs a ten pracuje bez najmniejszych zastrzezen. Tak ze wymaina czegokolwiek nie dodala by nic pozytywnego.> Tu już poleciałeś na całego…chodzisz czasami do salonów audio-video? Wiesz co to OLED? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:24 Wiem - widze w Costco 2x w tygodniu i wcal mnie to noe rusza ani nie drazni aby miec A co najwazniejsze to w tym OLED masz taki same gowniane wiadomosci jak w moim. Wiec im mniej ogladam tym lepiej i zdrowiej. Ja wogole nie ogladam za duzo TV - moze jest wlaczony 2 godziny dziennie ? Jak postawisz jeden obok drugiego LCD i Oled to oczywoscie bedziesz widzial roznice w jakosci obrazu ale zeby to mialo jakiekjolwiek znaczenie w ogladaniu czegokolwiek na YT? A jak juz nieporownujesz ale ogladasz kazdy z osoban to jeden i drugi jest "good enough" Wszytko to markieting i wpamwianie ze wyrazniejszy obraz jest lepszy i moze da ci lepszy kontent? Otumanili nas moj drogi i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:27 W Costco??? Dobra zostawmy to należysz do grona ludzi którym nie zależy na tym. Twój wybór. Ale nie gadaj bzdur ze nie ma różnic bo są olbrzymie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:42 Costco ma zawsze moze nie suoer nbowe ale nowe modele wiec widze. Roznice sa w tym ze nowe sa cienkie i wielkie ale ani to ani jakosc obrazu mnie nie motywuja bo nie sa wystarczjaco rozne aby nyly warte wymiany na "lepsze". Nigdy nie bylem tym co wskakuje na wszytko nowe.. Zone tez mam ta sama od prawie 50 lat i nie zamierzam wymieniac :) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 18:58 jackk3 napisał: > Sprzęt się starzeje… komputer, laptop czy TV tez trzymasz po 10 lat? telewizornie Sony Bravia Full HD mam chyba z 12 lat. samochod ma chyba z 7 lat, ale tylko 45k km. laptop dostaje w pracy, jeden taki zwykly, drugi wypasiony bo na tym robimy rozne testy. te sie zmieniaja generalnie co 4-5 lat. prywatny komputer - ten ma chyba z 10 lat jak nic. no dobra, 4 lata temu tam wrzucilem 500GB SSD, 4 lata temu karte graficzna Nvidia. to tyle. a jak schudlem 15 kilo, to teraz moge ubrac nawet koszule sprzed 25 lat :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 20:24 marekggg napisał: > a jak schudlem 15 kilo, to teraz moge ubrac nawet koszule sprzed 25 lat :-) Brawo Marku! Jak to zrobilesz, ze schudłesz i ile Ci to czasu zajęło? Bo akurat sam chciałbym schudnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 20:29 proste jak drut - "zryj mniej" i to wszystko. pozatym jem slodycze, mieso, cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 09:59 marekggg napisał: > proste jak drut - "zryj mniej" i to wszystko. pozatym jem slodycze, mieso, coko > lwiek. A możesz powiedzieć z jakiej wagi zszedłesz o te 25 kilo w dół? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 10:11 mialem okolo setki teraz 83-85 a nie 25 kilo, tylko 15 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 10:22 Jako były sportowiec niestety pewnie masz tendencję do tycia. Ale dobrze, że wziąłeś się za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 18:14 No zalezy gdzie to zgubiles....bo jak to przeanalizujemy pod wzgledem " Sprung Weight vs Unsprung Weight" jak na automoto przystalo (po polsku to bedzie? "Ciężar resorowany a ciężar nieresorowany"?) to bedziemy wiedziec o ile cie sie osiagi poprawily. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 10:17 marekggg napisał: > telewizornie Sony Bravia Full HD mam chyba z 12 lat. Miałem KDL40V (czy W - już nie pamiętam, w każdym razie nie jakąś taniochę), kupiony w drugiej połowie 2008 roku, zepsuł mi się zaraz po gwarancji (po 3 latach). > laptop dostaje w pracy, jeden taki zwykly, drugi wypasiony bo na tym robimy roz > ne testy. te sie zmieniaja generalnie co 4-5 lat. > > prywatny komputer - ten ma chyba z 10 lat jak nic. no dobra, 4 lata temu tam wr > zucilem 500GB SSD, 4 lata temu karte graficzna Nvidia. to tyle. Ja prywatnie mam tylko laptopy. 15-tkę do pracy zmieniłem w ubiegłym roku, bo mi padła poprzednia (matryca) a miałem pilną robotę i nie miałem czasu naprawiać (do tej pory nienaprawiona leży - ale to już stary sprzęt - i7 6-ej generacji). 17-tkę do multimediów (i5 chyba 8 albo 9-ej generacji) przejęła córka (która wcześniej eksploatowała moją jeszcze starszą 15-tkę z i5 pierwszej generacji - ale o ile do Scratch-a czy Office jej wystarczała, to jak weszło zdalne i Teamsy to się pocić zaczęła i dostała 17-tkę). Żona ma jeszcze służbową 15-tkę z drugim monitorem w domu (pracuje zdalnie), nawet nie wnikałem co tam siedzi, chyba jakiś i5 też - niby żadnych tam blokad nie ma i teoretycznie nikt nie zabrania używać jej też prywatnie, ale częściej z mojego lub córki żona korzysta prywatnie, niż ze służbowego, bo to jednak "nie tak", żeby tak służbowy wykorzystywać. > a jak schudlem 15 kilo, to teraz moge ubrac nawet koszule sprzed 25 lat :-) Ja na razie 4, odkąd mam "mocne postanowienie", ale też wypadałoby z tyle co ty łącznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 21:47 Paździerz jak czytam 1 TB cena doskonała . Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 22:08 Ja się szarpnę w końcu na Xperię 5 V. Premierę miała tydzień temu. No i to produkt mocno niszowy, a nie gadżet nad którym brandzluje się młodzież i staruchy. Odpowiedz Link Zgłoś
lesnik_oblesnik Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 22:52 No ja chyba też się skuszę. Od 2 lat mam Xperię 10 III i to naprawdę fajny telefon, idealne wymiary, lekki, prosty Android, LDAC, dobrą baterią, tylko aparat raczej z tych podstawowych (doinstalowany GCam polepsza sprawę). Oby tylko nie przesadzili z ceną Xperii 5V. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 23:26 Ja tez miałem kiedyś produkt niszowy (BB) gdy czekałem na iPhona X. 10 miesiecy drogi przez mękę. Dobrze się zastanów bo te recenzje to są takie sobie oględnie mówiąc a cena nie jest aż tak atrakcyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 23:48 A mnie bylo dlugo szkoda BB - ten mial ciagle porzadny telefon i klawiature. Te nowe gooowna to komputery z kiepska funkcja telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 23:55 Engine to było dawno temu kiedy iPhone raczkował to tak kiedy każdy kto pracował downtown miał BB. Ja już mówię o schyłku tej firmy i to była popelina… Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 19:59 jeszcze parte lat temu duzo prawnikow mialo BB - bo mialy latwa klawiature do pisania. szczerze mowiac z technicznego punktu widzenia i owczesnych zabezpieczen, to BB byl top-of-the-top Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 10:12 moze byc ja tego nie licze jakos skrupulatnie Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 23:42 Nie kupujemy telefonow w sklepie ogrodniczym. Jam mam Samsung S8 z 2017 a zona to S5 z 2015 i nawet jak bysmy chcieli zmieniac to nie ma prawdziwych powodow bo spelniaja swoje funkcje. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 12.09.23, 23:57 Tez tak kiedyś myślałem. Miałem dwa Samsungi w życiu ale jak iPhone zrobił wreszcie telefony z tej samej klasy wyświetlaczem to zrobiłem przesiadkę i nie żałuje. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:13 Ja nigdy nie zaadoptowalem Mac ani iPhone. Od zawsz emialem PC a potem Windows i minei Mac'a byl swego rodzaju wstydem wsrod inzynierow. Wkur mnie ze Apple zdecydowalo jak to goowno powinno wygladac i pracowac i dalo ci zero opcji na customization.. To sa urzadzenia dla nie-technicznych. Ale zgadzam sie ze dzieki temu ze nie pozwalja w tym nic zmieniac to toto pracuje. W rodzinie - mlodsza generacja miala produkty ogrodnicze ( przydzielone z urzedu) ale wrocili do Samusungow. Jedynie wnuczka ma jakiegos iphona po mamie i jest expertka od tego jak to tam zwa W pracy zawsze odmawialem urzedowych iphonow i zawsze wyberalme Samsung typu S i sie przyzwyczailem i nawet nie zwracam uwagi co oni tam maja. W samsungu moge wymienic baterie i ekran w 15 minut i za $15 i jakbym musial wymenic to kupilbym jakis moze 2 letnie model za $200-$300 bo wiecej to juz wole wydac na Scotcha. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:22 Nigdy nie miałem Maca i ani IPadów itp. Tez zawsze pracowałem na Windows. Ale telefon to telefon. Nie wiem jakich ty masz inżynierów na myśli co ma wspólnego inżynier z jakimś customization telefonu??? Inżynier albo jakiś PM to się ma zajmować swoją praca i wypracowywaniem zysku dla firmy a nie pordolami jak telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:28 Nie, inzynier pierwsze co robi to sprawdza jak to dzila i zaklada custom OS, konfiguruje ten pierdolnik i ustwia wszystko po swojemu. Po co ? A po nic ale to jest tak natura. Najwiecej to robilem na BB bo ich software mial moduly ktore mozna bylo skaldac jak lego. Brales to co bylo dobre od BB, mieszlaes z tym z czarnego rynku i maszynka wygladala i pracowal jak szwjacarski zegarek.. Obecne nie pozwlaja az tak ale ciagle pierwsze co robie to konfiguruje i wyglad i co sie da po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:32 To może na twoim podwórku. 95% inżynierów nie ma czasu na pierdoly bo maja prace do wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 00:50 Nie wiem o jakich inzynierach mowisz... Moze o Kandyjskich ale nie o SV? Co znaczy ze inzynierownie nie maja czasu? Co robia? Ja w pracy jak nie mialem rzeczy swoich do zrobienia to tez zajmowalem sie tymi za ktore mi placili ale priority musialy byc. Tak z reka na sercu to nigdy nie pracowalem ponad godziny, (raz w calej karierz soedzilem weekend w pracy ) Rzadko tez zajmowalem sie praca w pracy dluzej niz 6 godzin dziennie. A z obowiazkow sie wywiazywalem i nikt pretensji o to nie mial. Dziwilem sie ze ludzi siedzieli w zakladzie po 10 -12 godzin i zawsze mowilem ze albo oni sa kiepscy i nie wyrabaiaja albo im szef za duzo pracy daje. Inzynier musi miec czas na to aby mogl myslec tworczo i wymyslac nowe rzeczy. Ja zawsze mialem czas na "doksztalcanie sie" :). Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 02:14 Co to jest SV ? Chodzi o Sv czyli jak sie domyslam Project Manager? U nas nie ma takiej nazwy i jestem zdiwiony ze w US jest. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 06:56 jackk3 napisał: > Co to jest SV ? Ty tak serio? Jak serio, to podpowiem, że "V" jest od "valley", jak dolina. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 13:30 A skąd to niby mam wiedzieć? Nie mam nic do czynienia z tym rodzajem ‘inzynierow’ (cudzysłów zamierzony) a szczególnie z Doliny Krzemowej. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 01:02 No tak inzynier (engineer) to tez ten co prowadzi pociag (lokomotywe) a po polsku nazywa sie maszynista :) Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 01:20 To juz wiem dzięki qqubek bo tak to napisałeś jakby chodziło o rodzaj inżyniera a nie skad. Jakbym napisał AB Engineer (co nie jest poprawne) to być może byś zgadł ale już OP Engineer to chyba już nie… Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 01:28 OP engineer to pierwsze co mi przyszlo to Operation Process Engineer :) Ale napisalem Nie wiem o jakich inzynierach mowisz... Moze o Kandyjskich ale nie o SV? Wiec SV raczej dotyczy lokalizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 01:40 Nie napisałeś ‘z’ i to mnie zbiło z tropu… jeśli chodzi o OP to zimno… zobaczymy czy qqubec zgadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 01:49 U ciebie to pewnie Oil Production engineer :) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 02:20 No to zostalo tylko OP(ieralajacy sie ) czy tez po prostu wszytkim znany Operations engineer? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 02:29 To ci się udało, ale tez nie! Dajmy szanse Mr. English (bez złośliwości pisze). W oleju i gazie to opierdalanie szybko wychodzi i nie popłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 04:43 OP czyli u mnie ‘Oilpatch’. Po naszemu przemysl nafciarski. Kiedys sie tak mowilo ze pracujesz w ‘nafcie’. Ale nie można powiedzieć OP Engineer bo to nie ma sensu…Takie regionalne określenie używane prawie wyłącznie w Albercie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 01:13 No a ja przeciez pracowalem kiedys przez dobrych kilka lat dla firmy Kandyjskio- amerykanskiej ktora miala naczalstowo w Vancouver - dokladnie to w Burnaby? i Inzynierom kandyskin SV bylo znane i bliskie - kilku sie przenioslo do USA dzieki tym ukladom i tu pozostalo :) . Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 01:22 Burnaby to takie sobie Vancouver….pracować tam możesz ale mieszkać to już nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 01:38 No tak zle kto wie gdzi jest Buranby? A wszyscy wiedza gdzie Vancouver a te ze soba granicza. Wiem ze w tamtej okolicy mieszkalo troche Polakow ale tych co znalem to raczej w Coquitlam i Surrey a Boss mieszkal w Richmond. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 02:20 Takie podejście to lubię. W ramach samokształcania się ją bym jeszcze tego Windows wywalił I poeksperymentował z linuksem, *bsd lub solarisem. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 02:27 Wy mówicie tak hobbystycznie czy jeśli dla kogoś pracujecie? Poza tym zobaczcie na czym pracuje albo pracować cały przemysł graficzny, gazetowo- magazynowy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: linux vs. windoza w dtp 14.09.23, 17:51 jackk3 napisał: > Wy mówicie tak hobbystycznie czy jeśli dla kogoś pracujecie? Poza tym zobaczcie > na czym pracuje albo pracować cały przemysł graficzny, gazetowo- magazynowy it > p. ze 20 lat temu to byly apple. teraz - trudno powiedziec, bo w sumie dtp istnieje rowniez na windozie. z linux-em jest troche problem z driverami na specjalistyczne karty graficzne. i nie chodzi tutaj tylko o gry. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 20:27 ufff - masz zamiaru sie kompletnie przerzucic na linuxa? zycze powodzenia. mozesz zaczac od Ubuntu, ktorego kupil Microsoft. do tego BSD, czy Sys V Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 01:04 Jeśli do mnie to adresujesz, to ja od dwudziestu paru lat tylko linuksa uzywam. Próbowałem parę razy przenieść się na Windows i za każdym razem jakbym w gówno wlazł i z obrzydzeniem rezygnowałem. Na szczęście w robocie jestem w stanie obejść się bez gówna. Czasem wymaga trochę pokombinowania. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 17:47 ja sobie nie wybieram, bo nie mam wyboru - wiekszosc oprogramowania ktore uzywam do pracy dziala na windowsie i nic na to nie poradze. to ze czesto fileservery sa postawione na linux-ie - OK Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 13.09.23, 20:36 zeby nie bylo - ladny wykres linuxa. juz nie wspomne o prawdziwym UNIX. Linux Odpowiedz Link Zgłoś
maserati2023 Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 13:52 W maju kupiłem " czternastkę plus " , więc planuję wymianę dopiero za rok - półtora ? Nie gonię za super nowościami. ^ ^ Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 16:31 Nie ma duzej różnicy pomiędzy 14 a15. Dopiero Pro modele wnoszą sporo zmian. Ale ja tez uważam ze wymiana na każdy nowy to chyba przesada… Odpowiedz Link Zgłoś
maserati2023 Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 10:22 Niewiele wiesz ... To będzie już PRO, chodzi mi głównie o wielkość. Chociaż bebechy też grają rolę ? Używam poza tym telefonu OPPO Reno i przyzwyczaiłem się do 6.7... A do fotografii używam całkiem innych zabawek. Żółtych. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: O/T iPhone 15 14.09.23, 15:23 Iphone fajny, prawie doskonałe telefony. Natomiast to nie moja bajka. #teampixel Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 06:03 To powinno rozwiać wątpliwości kto rządzi jeśli chodzi o procki w telefonach m.gsmarena.com/apple_a17_pro_chipset_appears_on_geekbench_performance_cores_clocked_at_378ghz-news-59897.php I to jest strona która każdy powinien znać. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 07:33 To jest bicie konia do tabelki. Nie idź tą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 16:40 Doskonale o tym wiem. To była tylko odp na głupi wpis qqubec ze leży i kwiczy…bo na dzień dzisiejszy to na pewno nie Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 09:54 Zwłaszcza, że GeekBench określa wybrane aspekty wydajności i może jest bardziej obiektywny niż AnTuTu który premiuje androidowe, ale nie determinuje, że CPU Apple we wszystkim jest najlepszy... Na pewno jest do tyłu i w procesie technologicznym i w ilości rdzeni i w pompowaniu częstotliwości (mam od P4 Intela wielką awersję do częstotliwości bliskich 4GHz i wyższych). W zastosowaniu wciąż jest jednym z liderów, ale jak nie wykona kolejnego skoku technologicznego w kolejnej generacji może być kiepsko... Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 16:47 W ilości rdzeni to się zgodzę to jest oczywiste.Co do Am Tu Tu to w zasadzie tez. Ale zwróć uwagę na 3nm a podobno 2nm jest już ‘prawie’ gotowe. I na razie są jedynymi którzy to dają co prawda niektórych telefonów. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 10:39 Skończyłeś? To nie wycieraj w firankę, bo cię żona zatłucze. Wg. Apple nowy A17 jest jakieś 10% wydajniejszy od A16 Bionic... czyli akurat tyle, ile ten ostatni wolniejszy był od Snapdragona 8 gen. 2 Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 18:20 10% my ass… mówię o różnicy Snap 8 i A16. Na dzisiaj wiemy tylko tyle jeśli chodzi o benchmarki (Geekbench 6) A co będzie dalej to zobaczymy wkrótce. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 19:43 Nie dzisiaj na szybko szukalem tylko to znalazlem. Chyba nikt jeszcze nie ma 15-ki u mnie tylko można zamówić. Wiadomo ze tam nie będzie różowo ale mówią ze GPU co najmniej 20% szybsze bo jeden rdzeń więcej itp. Ale to wróżenie z fusów wiec zobaczymy… Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 20:32 tylko glupio zapytam - z tym A17 - to bedziesz szybciej gadal przez telefon, czy bedziesz szybciej czytac maile? no moze bys mogl szybciej ogladac filmy na tik-toku, czy szybciej sluchac muzy. ale nie jestem pewien czy to ma jakis sens. moze ta funkcja sos przez satelite cos da, ale iridium jest co innego, ale to juz koszt 1500 USD i wiecej, za w sumie prymitywny telefon Odpowiedz Link Zgłoś
maserati2023 Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 13:39 Ile masz lat ? Siedzisz w tej Kanadzie a głupiś ... Do bicia rekordów mam blaszaka. Sam se złożyłem. Parametrów nie podam, nikt nie uwierzy i tak. Cena ? Niezłe Polo. A telefon - służy do telefonowania ! Po to mam " ajfona ", abym miał wsparcie, system na parę lat. Bo z Androidem różnie bywa ? Jak nie pasuje, idzie do Żyda ! Czyli do rodziny pod Bełżycami ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 15:40 90% ludzi nie robi backupy swoich srajfonow z haslami - wyczytac taki telefon to bajka - zero zabezpieczen.... i te ktore sa mozna zlamac, lub wymusic :-) wiec mnie nie smiesz z takimi pierdolami. Odpowiedz Link Zgłoś
maserati2023 Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 16:32 Jakie brak kupy ??? Telefon wywalasz lub sprzedajesz, gdy nie działa ! Osiągnęliśmy taki poziom zamożności, że hej ... Pamiętasz Xiaomi od Chińczyka i Jakiś Cyjanek ? Czy jakoś tak ? Romy lub inne Cygany ... Do Instagrama sprzęt kupujesz. Klasa średnia rządzi !!! Cokolwiek to dziś znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 19:56 farmazony opowiadasz. tylko malolaty i niedouczeni idioci kupuj drogie srajfony "do instagrama" Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 19:50 marekggg napisał: > 90% ludzi nie robi backupy swoich srajfonow z haslami - wyczytac taki telefon t > o bajka - zero zabezpieczen.... i te ktore sa mozna zlamac, lub wymusic :-) Marek - a srajfon jest bezpieczny do korzystania z bankowości elektronicznej? (nie wiem czy macie w Brukseli juz bankowość w telefonie) Te apki do podglądania stanu konta, przelewów, płatności elektronicznych są zabezpieczone tylko czterocyfrowym pinem. Czy jest możliwe żeby ktos zdalnie przejął takiego srajfona i np zrobił przelew? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 20:03 jak bedziesz klikac na kazda pierdole, to tak. i oczywiscie, mamy bankowosc elektroniczna, i w belgii i na slowacji w komputerach, telefonach itp no i jak sie do ciebie przypierdoli ktos z pegasusem, to masz problem. ale to jest na tyle drogie oprogramowanie, ze zwykle bandziory tego nie uzywaja. ale juz rozne sluzby panstwowe, w tym piSSiory - tak Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 20:12 A te apki nie są odporne na inne apki? Bo z tego co kiedyś słyszałem każda apka w telefonie ma swój jakby osobny pokój w pamięci telefonu ze inne apki nie są w stanie wejść do innych apek chyba ze im udzielisz uprawnienia. W przeciwieństwie do komputera z Windows gdzie jak zainstalujesz wirusa czy malware to się sam podczepia do pamięci operacyjnej czy uruchamia inne apki czyta co chce Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 20:36 jezeli by to bylo takie proste, to by nie bylo tyle problemow z phishingiem i spamem. ale nie jest. kiedys bylo tak - ze wszystkie MACy, i Linuxy, to zajebiste systemy, bo nie ma wirusuow, bezsensownych updatew (ktore oczywiscie zawsze byly u windows), to by dzisiaj apple nie wypuszczal nowy system, lub updaty na wszystko mozliwe co 1-2 miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 21:23 Czyli jak - jest taki iPhone bezpieczny czy nie bardzo? Czy raczej bezpieczniejszy android? Bo przecież nie ma antywirusa na telefon? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 21:54 iPhone jest uwazany za jeden z najbezpieczniejszysch m in dlatego ze Apple kontroluje wszystkie aplikacje a wile lepiej niz te sa kontrolowane na Androidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 22:24 to tez jest "pekna teoria appla". jezeli w to slepo wierzysz - OK. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 22:30 antywirus na telefon oczywiscie istnieje. ale jeszcze nie ma antywirusa na ludzka glupote. wiec, jezeli nie oczekujesz jakiejs przesylki zkadz tam, to nie klikaj na pierdoly. akurat gmail jest calkiem niezly w filtrowaniu spamow. android rowniez. z applem nie wiem, bo nie jest tak eksponowany jak moj android, czy moj komputer. mam na kilku komputerach rozne systemy operacyjne, na ktorych testuje rozna rzeczy, oddzielone sieci - o ile sie da. czasami na komputerach uzywam virtualne maszyny, ktore sa izolowane i tam tez cos tam probuje. a jak sie cos zpierdzieli, to kasuje caly komputer/wirtualna maszyne i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 22:40 Nie No w linki podejrzane żeby nie klikać to oczywista oczywistość. Ale czy na stronach z filmami mogą być jakieś zrodla infekcji na telefonie? Jakis malware czy wirus? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T iPhone 15 16.09.23, 00:14 a gdzie ich ma byc mniej? no wiecej jest tylko na pornolach. wez jakiegos kompa, zainstaluj na nim jakis Virtualbox (za fryko), do tego ubuntu (za fryko) i se klikaj gdzie chcesz. moze byc nawet starszy komp, ktorego juz nie uzywasz. generalnie wszystko bedzie dzialac. bezpieczenstwo IT - i to czy appla, czy androida - to polega na uzytkownikach. to samo jak z samochodami. niby volvo jest bezpieczne - no tak - ale do 50 km/h. jak pierdolniesz w 120 do sciany, to cie nawet volvo nie uratuje. zreszta - zaden pojazd, bo przy tym naglym zatrzymaniu sie cie rozerwie organy wewnetrzne. i tyle na temat bezpieczenstwa. filmy, pornole babki wysylajace linki - ignorowac. kaswoac odrazu. chyba ze masz plan B. na srajfonie czy androidzie jest z tym trudno. na kompie w miare mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: O/T iPhone 15 16.09.23, 08:59 Za wytłumaczenie jak to działa :) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: O/T iPhone 15 16.09.23, 09:42 Marek, a taka strona może zainfekować telefon? To jest strona ze zdjęciami siatkarek, tutaj konkretnie libero Chemika Police. Mam wrazenie ze na tej stronie oprócz zdjęc są właśnie podejrzane rzeczy w które łatwo przypadkiem kliknąć. www.hotvolleyballgirls.com/martyna-grajber/ Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 18:31 A ile ty masz? Bo piszsz jakbys szkoly podstawowej nie skonczy. A to Polo to chyba nie 'Misiaczkowe'? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 15.09.23, 18:25 Podobnie jak w samochodach przyspieszenie 0-100km/h? Odpowiedz Link Zgłoś
kinginthecastle Re: O/T iPhone 15 05.10.23, 14:06 Czeka na oficjalny unboxing i założenie case'a Na obrazku wersja pro i etui iPhone 15 Pro. Etui z MagSafe, iPhone 15 Pro z radością :) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 05.10.23, 19:22 Z reka na sercu...Jak ja mialbym zaplacic za telefon 5 czy 6 tys co to "starcza" na 3 lata to bym wogole nie mial telefonu. Ale widac Polacy bogaci i potrafia ooddac cal miesieczna pensje na takie G... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: O/T iPhone 15 05.10.23, 19:48 A może po prostu pensja tych osób jest nieco większa niż 5 tysięcy, nie przyszło Ci to do głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 05.10.23, 20:01 Nawet gdyby.. Majac pensje 50 tys tez bym nie kupil telefonu za 5 tys. Ja tu nigdy nue wydalem wiecej niz 400 na telefon zarabiajc nawet ponad 15 tys. To podobnie jakby zaplacic 200 za hamburgera . Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: O/T iPhone 15 05.10.23, 20:13 Sprawdzilem ze u nas iphone 15 kosztuje 800 a wiec przy zarobkach (srednich ) 5 tys to jeszcze ma jakies proporcje - tzn to nie miesiac ale 4 dni pracy? Oczywiscie u nas tez drogie telfony kupuja dobrzze zarabiajcy a zarobki 10 tys nie sa niczyn nadzwyczajnym Odpowiedz Link Zgłoś