shellyanna 23.03.24, 22:57 Dzisiaj moje dziecko wygrzebała w piwnicy u babci. Jutro zamierza go odpalić. Ciekawe czy będzie tam jeszcze gg 😜 Może lepiej nie… 😂 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marekggg Re: Komp sprzed 25 lat 23.03.24, 23:04 25 lat, czyli 1999 - no to moze bedzie gg :-) good luck Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Komp sprzed 25 lat 25.03.24, 18:17 98 się okazało, ze jest. Chodzi normalnie. Tylko niestety zadna myszka od nas nie pasuje. Dziecko jest pod wrażeniem jakości i stanu klawiatury 🤓 Odpowiedz Link Zgłoś
jeepster Re: Komp sprzed 25 lat 07.07.24, 17:08 Mówiąc o klawiaturach, poniższe zdjęcie to klawiatura firmy IBM Model M. Ta jest z 1987 roku. Jest to jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza klawiatura komputerowa. Jak ktoś za 1000 lat odkopie taką z wykopalisk i podłączy do komputera, to dalej będzie działać. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Komp sprzed 25 lat 23.03.24, 23:27 Ja kilka tygodni temu odpaliłem swoją Amigę z 1993 roku (specjalnie z domu mojej ś.p. babci zwinąłem w tym celu kineskopowy telewizor). Co najśmieszniejsze, jeszcze 1,5 dekady temu można było taką kupić za kilka czekolad... teraz, jak popatrzyłem na Alledrogo, to mój model nie chodzi poniżej 1,5 tysiąca (a ja miałem jeszcze "najbardziej wypasioną wersję"). Na strychu w starym domu stoi mój PC-et z monitorem, ostatnia "aktualizacja" gdzieś około 2006 roku, ale sama płyta główna była z okolic 2003, a zawartość dysku (kopiowana wielokrotnie) jeszcze z okolic 1997. Może znajdę w końcu swoją magisterkę, jak zechcę odpalić, bo kopia na płycie mi się poszła "kochać" dawno temu. Gdyby GG się znalazło, to chętnie, bo miałem chyba 5-cyfrowy numer i pośmiałbym się teraz z tego, co mi się wtedy "przytrafiło". Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Komp sprzed 25 lat 23.03.24, 23:53 Ja mam wydrukowana i oprawioną :) ale tez na nim pisana! A wcześniej jeszcze magisterka jednego z nawleczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Komp sprzed 25 lat 24.03.24, 00:06 shellyanna napisała: > Ja mam wydrukowana i oprawioną :) ale tez na nim pisana! A wcześniej jeszcze ma > gisterka jednego z nawleczonych. Ja mam graniczące z pewnością podejrzenia, że mój promotor "pożyczył sobie" większą część mojej magisterki do "swojej" publikacji. Nie, żebym czytał jego książki - za głupi był na to - ale kilkoro znajomych wielokrotnie wskazywało "zaskakującą zbieżność tematów tych dwóch publikacji". Tak więc jak mi się w końcu zechce, to jej poszukam, choćbym miał ją z biblioteki wyciągnąć. Pięć wydań, po kilka/kilkanaście tysięcy (przecież student musi kupić książkę promotora, żeby zaliczyć przedmiot) nakładu każde, gdyby były podstawy do "dojechania" wydawnictwa, to pewnie mógłbym sobie nowy samochód za to kupić. Jako, że nie bardzo mi się do tej pory chciało, to nie szukałem. Też po trochu dlatego, że odkąd stwierdziłem, że "płyta padła", to nie za bardzo miałem czas... a tamten komputer stoi 16 lat nieużywany. Prawo autora do utworu pozostaje jego prawem przez 70 lat... od daty jego śmierci, a ja się jeszcze "na drugą stronę" nie wybieram. Może kiedyś się tym zajmę w końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Komp sprzed 25 lat 24.03.24, 08:48 qqbek napisał: > ja miałem jeszcze "najbardziej wypasioną wersję"). Jaka to ta, najbardziej wypasiona? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Komp sprzed 25 lat 24.03.24, 11:38 kreinto napisał: > qqbek napisał: > > > ja miałem jeszcze "najbardziej wypasioną wersję"). > Jaka to ta, najbardziej wypasiona? 🤔 A600HD z fabrycznym twardym dyskiem i pakietem oryginalnych gier (m.in. Epic, Rome AD 92 i Myth). Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Komp sprzed 25 lat 24.03.24, 14:46 qqbek napisał: > A600HD z fabrycznym twardym dyskiem i pakietem oryginalnych gier (m.in. Epic, R > ome AD 92 i Myth). Dzięki, człowiek uczy się całe życie. 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Komp sprzed 25 lat 25.03.24, 16:37 Ej, ale w 1993 najbardziej wypasiona "domowa" Amiga to była A1200. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Komp sprzed 25 lat 25.03.24, 16:44 vogon.jeltz napisał: > Ej, ale w 1993 najbardziej wypasiona "domowa" Amiga to była A1200. Fakt. A600HD to był najbardziej wypasiony model 16-bitowy. Zresztą 1993 to był niezbyt udany rok dla Commodore (chyba najdelikatniej da się to tak ująć) i juz niecałe 4 lata później przesiadłem się na "blaszaka" z najnowszym wtedy MMX. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Komp sprzed 25 lat 24.03.24, 15:30 ja chcialem odpalic stare ZX Spectrum. ale nie znalazlem go w szufladzie, bog wie gdzie na jakim strychu jest. moja pierwsza prace napisalem wlasnie we wlasnym editorze ktory napisalem v Basicu. praca miala jakies 16-18 stron. I wlasnie opisywala tenze editor. to bylo w 1988 druga prace, magisterke napisalem w 1994, nie byla dluga, bo tam bylo niewiele do napisania, chociaz do tej pory watpie czy ktokolwiek ja czytal i zrozumial, chodzilo o futures i options na gieldach towarowych. fajnie sie o tym gadalo w tych czasach. trzecia prace pisalem o prywatyzacji telekomunikacji w europie. pierwsi byli szwedzi, potem niemcy i potem dopiero cala reszta. wyszlo jak wyszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Komp sprzed 25 lat 24.03.24, 15:32 te ostatnia prace pisalem w WordPerfect, jezeli ktos pamieta co to jest/bylo (no raczej bylo). Odpowiedz Link Zgłoś
ciao.bambino Re: Komp sprzed 25 lat 24.03.24, 16:53 Pamiętam takie coś ale nigdy nie korzystałem (chyba) A ktoś pamięta FoxPro? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Komp sprzed 25 lat 07.07.24, 01:19 ja pisalem programy w DBase i FoxPro Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Komp sprzed 25 lat 25.03.24, 18:00 marekggg napisał: > te ostatnia prace pisalem w WordPerfect, jezeli ktos pamieta co to jest/bylo (n > o raczej bylo). Jak w polowie 1983 zmienilem prace z takiej gdzie serwisowano przekaniki radiowo telewizyjne na hi-tech tzn projektowanie technologii HDD to juz na biurku czekal na mnie IBM-PC to ten mial 2x 5 1/4 flopy, OKI drukarke i dwa floppy dyski- na jednym MS-OS a nad drugim wlasnie dwa i tylko dwa programy: Word Perfect i VisCalc. I zastapil on maszyne do pisania oraz liczydlo :) Zaproponowano mi od razu kursy programowania. Na studiach uczylem sie Fortranu wiec wybralem Pascal i pamietm ze zaczynalismy od pisania programu na rozwiazanie Towers of Hanoi. i jak sie wlaczalo to bylo cos takiego na ekrnie Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Komp sprzed 25 lat 08.07.24, 21:56 Ja swoją normalnie do LCD podłączam. Trzeba znaleźć takiego co łyknie 15 kHz po VGA i leci. Odpowiedz Link Zgłoś