bywalec.hoteli 07.07.24, 14:32 Co polecicie odwiedzić w tym regionie na samym końcu czy też początku Włoch? Gdzie nocować, gdzie jeść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 14:33 Sorry chodziło o Wenecję Julijską :) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 18:41 bywalec.hoteli napisał: > Sorry chodziło o Wenecję Julijską :) Jeśli o mnie chodzi to zapytałbym kogoś kto w hotelach często bywa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 18:51 Ja bardzo rzadko bywam w hotelach xD Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 19:45 A co Cie interesuje? Co chcesz jeść? Gdzie spać? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:22 trypel napisał: > A co Cie interesuje? Co chcesz jeść? Gdzie spać? Liczę, że mi doradzisz :) może będę z rodzinką tam na kilka dni Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:33 Ale wiesz- wasze zainteresowania nie muszą się pokrywać z moimi Np dzisiaj byliśmy w schronisku Tamai na Zoncolan. Tam jest osioł i 4 alpaki. Chodzą swobodnie. Można było pogadać i pogłaskać. Dla mnie bomba. Do tego zjedlismy świetny makaron z kwiatami cukinii i czosnkowym pesto Wege bo wczoraj przegielismy z mięsem. A wczoraj byliśmy w San Daniele na lunch A wieczorem na steku i stąd to przegięcie. Poza tym nie wiem czy i ile pijecie z dziećmi więc nie wiem czy wino leży obszarze waszych zainteresowań podobnie jak naszych Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 22:14 trypel napisał: > Tam jest osioł > Można było pogadać Wystarczy wejsc na forum zeby pogadac z oslami:) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 22:48 Dlatego poczułem się tam jak w domu Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 00:57 waga173 napisał: > trypel napisał: > > > Tam jest osioł > > Można było pogadać > > Wystarczy wejsc na forum zeby pogadac z oslami:) > Ale nie pooglaskac. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 22:50 Wino leży w naszym obszarze zainteresowań. Dzieci rzecz jasna nie piją chyba że soczki. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 23:10 To polecam fruliano białe :) W lecie szukajcie miejscówki nad rzeką. Dzieci mogą się pobawić w bobra i ułożyć tamę z kamieni co wczoraj osobiście zrobiłem w Resiutta Super zabawa A przy okazji ochłodzenie A rodzice piją wino i doradzają z brzegu Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 23:18 A jakie miejscowości polecasz? Warto zajrzeć do Triestu? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 23:37 Warto. Do Udine zaglądamy zawsze np jutro, warto do San Daniele, do Gemony, Akwileji, Palmanowy, warto do Grado skoczyć Warto spędzić dzien nad Cavazzo. Wykapac w Tagliamento Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:23 trypel napisał: > Warto. Do Udine zaglądamy zawsze np jutro, warto do San Daniele, do Gemony, Akw > ileji, Palmanowy, warto do Grado skoczyć > Warto spędzić dzien nad Cavazzo. > Wykapac w Tagliamento Dzięki. A co w Udine ciekawego? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:43 Bywalec. Ja po muzeach nie chodzę. Mam wysypkę. W Udine jest ciekawe Udine. Lubię to miasto. Lubię się wspiac na zamek. Lubię zatrzymać się na paru placach na kawę. Zona ma ulubiona cukiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:42 A Triest znasz Tryplu? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:45 Tylko 2 x byłem. Znam świetny parking w centrum i plac nad morzem Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:47 warto? widać wpływy jugosłowiańskie? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:53 W sensie zastawy na ulicach i pomniki tito? Nie widziałem Dla mnie warto. Może nie w sezonie letnim Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 13:18 Czytałem że cały półwysep Istria który jest obecnie podzielony pomiędzy Włochy, Słowenię i Chorwację był przez jakiś czas jugosłowiański. Podejrzewam że wpływy mogą być w języku lub słownictwie tam używanym czy w kuchni Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 14:11 Racja - wikipedia: Northwards of Slovenian Istria, there is a tiny portion of the peninsula that lies in Italy.[2][3] This smallest portion of Istria consists of the comunes of Muggia/Milje and San Dorligo della Valle/Dolina with Santa Croce (Trieste) lying farthest to the north. The northwestern part of Istria lies in Slovenia: it is known as Slovenian Istria, and includes the coastal municipalities of Piran/Pirano, Izola/Isola, and Koper/Capodistria. It also includes the Karstic municipality of Hrpelje-Kozina/Erpelle-Cosina. [citation needed] Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 20:07 bywalec.hoteli napisał: > Gdzie nocować, gdzie jeść? Nocować w Friuli a jeść w Wenecji. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 20:18 A w życiu Chyba odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:04 Mialem na koncu wpisu dodac "albo odwrotnie" bo to nie byla powazna odpowiedz, hehe. Rownie dobrze moglem napisac Nocowac w hotelu, jesc w restauracji. Ale sie napracowalem kopiujac i wklejajac polskie litery. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:34 Jak się napracowałeś to teraz trzeba uczciwie odpocząć Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:35 Dyskusja trypla z bywalcem... A potem Kusadasi z Itaki tylko z Katowic i Warszawy... Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:41 dodekanezowiec napisał: > Dyskusja trypla z bywalcem... A potem Kusadasi z Itaki tylko z Katowic i Warsza > wy... Czyli samolotów z Wrocławia i Poznania niet... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:47 Jak ktoś lubi czekać na spóźnione samoloty to może również dobrze i z Suwałk odlecieć Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 01:00 waga173 napisał: > Mialem na koncu wpisu dodac "albo odwrotnie" bo to nie byla powazna odpowiedz, > hehe. > Rownie dobrze moglem napisac Nocowac w hotelu, jesc w restauracji. Ale sie napr > acowalem kopiujac i wklejajac polskie litery. Mozna zawsze jesc w restauracji hotelowej a w dobrym hotelu to raczej pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 01:33 engine8t napisał: > Mozna zawsze jesc w restauracji hotelowej a w dobrym hotelu to raczej pewne. Czyli jak ten osiol i alpaki, jesc i spac w tym samym miejscu. Tylko dziwi mnie ze ten osiol gadajac z Tryplem nie powiedzial daj mi kurwa cos do zjedzenia bo zaraz zdechne z glodu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:22 Waga, ić stont, załóż sobie wątek o Kampinosie czy tam Serocku i tam się udzielaj. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:44 waga173 napisał: > engine8t napisał: > > > Mozna zawsze jesc w restauracji hotelowej a w dobrym hotelu to raczej pe > wne. > > Czyli jak ten osiol i alpaki, jesc i spac w tym samym miejscu. Tylko dziwi mnie > ze ten osiol gadajac z Tryplem nie powiedzial daj mi kurwa cos do zjedzenia bo > zaraz zdechne z glodu. Osioł miał wokół hektary alpejskich łąk porośniętych świeża trawa. A wolał jak go trypel drapał Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:47 O takich łąk Bo alpaki miały mnie w pompie Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:55 Trypel. Fajnie. Tylko coś na tych zdjęciach mało słońca, jakby deszczowo? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 08:04 Bo wczoraj właśnie tak było Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 15:31 Tu masz udine z dzisiaj Wybitnie niedeszczowo i jakieś plus 34 I znalazłem goscia z małym fiatem pod zamkiem Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 15:36 Fiutem a nie fiatem (niby też wloskie Ale nie to samo) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 09.07.24, 20:41 A dzisiaj na Monte Lussari ok 16 stopni ale w słońcu gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 09.07.24, 22:42 Wygląda jak Rumunia 🇷🇴, Maramuresz w górach. Niestety ale 16 stopni to pizdziawa. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 07:07 Na 1800 m? Chyba w górach nie byłeś Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 11:11 Masz tutaj 41. Pod Wiedniem ciepło. Stanąłem w cieniu ale jakoś spadac nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 15:06 20 w brukseli - dzieki bogu... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 18:11 A nam dopiero spadło po Boboszowie. Z 36 w Czechach do 27 teraz w domu. Wręcz chłodno:) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 22:19 Trypel, jeździsz przez Boboszów? Nie wolisz przez Gliwice? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 22:22 Bez sensu. Nadrobić 150 km żeby przyjechać w tym samym czasie. I jeszcze wynudzić się na autostradzie Nigdy nie jadę przez ostrawe i Gliwice Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 22:28 Jakie 150 km? Jadąc przez Ołomuniec i Boboszów jest około 100 km więcej niż jadąc przez Ołomuniec, Ostrawę i Gliwice. A komfortowa autostrada czy ekspresówka zamiast krętych górskich dróg przez czeskie i polskie pipidowki? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 22:37 297 przez boboszow I olomuniec 413 przez Gliwice 262 przez boboszow I svitavy Czyli w najlepszym razie mam 150 km mniej a w gorszym 116 mniej Odległość z domu do brna Czasowo to samo i właśnie zamiast nudnej i nuzacej autostrady mam super krete górskie trasy. Z tego samego powodu potem nie jadę przez Graz tylko przez judenburg. Bo mam krete górskie trasy jako odskocznie od nudy autostradowej Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 23:08 Dzięki za objaśnienie. Na wakacje chyba lepiej pojechać jednak bezpieczniejszą trasą? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 05:34 A która jest bezpieczniejsza i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 07:48 No ta dłuższa, przez autostrady? Czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 07:57 Dla mnie nie. Dlaczego miałaby być bezpieczniejsza? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 08:35 bo w nocy ci zwierzak nie wyskoczy na maskę? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 08:50 Ile osób ginie od zwierząt na masce a ile od zderzenia z innym autem. Np zasypiającym kierowca tira jeśli chodzi o jazdę w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 10:36 trypel napisał: > 297 przez boboszow I olomuniec > 413 przez Gliwice > 262 przez boboszow I svitavy No to przejazd masz niedaleko Morawskiego Krasu z jaskiniami. Jak zjedziesz z trasy w ich kierunku to jeszcze bardziej kręte drogi można zaliczyć i pozwiedzać jaskinie. > Czyli w najlepszym razie mam 150 km mniej a w gorszym 116 mniej > Odległość z domu do brna > Czasowo to samo i właśnie zamiast nudnej i nuzacej autostrady mam super krete g > órskie trasy. > Z tego samego powodu potem nie jadę przez Graz tylko przez judenburg. Bo mam kr > ete górskie trasy jako odskocznie od nudy autostradowej > Na okoliczność nudności podczas jazdy można zastosować aviomarin. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 10:40 Chyba nie bałdzo z tym aviomarinem bo on jeszcze bardziej usypia :) Zawsze mnie te jaskinie kusza ale w jedną stronę "przeciez dopiero ruszylismy" a w drugą "beż sensu bo to już prawie w domu" Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 12:50 trypel napisał: > O takich łąk > Bo alpaki miały mnie w pompie > Ale to wspaniałe miejsce dla miłośników polowania z łukiem. Po udanym odstrzale można upiec alpakę na rożnie lub poprosić tubylców aby jakieś smakowite jadło przyrządzili. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:28 Nie jeśc- bedzie taniej . Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:08 zobacz sobie tez Aquillea - ladne miasteczko, kosciol z niesamowita mozaika Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:23 Napisałem właśnie niżej że Akwileja :) Malutkie ale warte zatrzymania Dzisiaj za to pogoda jak drut więc trzeba się ruszyć z balkonu Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:28 To? pl.m.wikipedia.org/wiki/Akwileja it.m.wikipedia.org/wiki/Aquileia To nad kilka km od morza? Widzę że w połowie drogi między Triestem a Udine? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:32 Właśnie ta Warto stanąć, a najlepiej zrobić sobie stamtąd wycieczkę do grado na wynajętych rowerach Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:58 tak jest, ale juz ci trypel odpowiedzial. mozna tam wyjsc na dzwonnice, to w goracym lecie daje w kosc Odpowiedz Link Zgłoś