Dodaj do ulubionych

Promieniowanie EM w aucie

03.10.24, 22:55
Nie chodzi o to, które atakuje z nawigacji czy komórki, aczkolwiek nie jest to bez znaczenia, ale o to, które wydobywa się z elektryka i to nieuruchomionego. Autor filmu zrobił badanie i wyszło ponad 100 μW/m². Pewnikiem nikt się nad tym nie zastanawia, a nawet jeśli jest świadomy, to i tak nie ma czym zmierzyć.
Teraz kolej na pomierzenie radiacji w hulajnogach i rowerach elektrycznych :|
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: Promieniowanie EM w aucie 04.10.24, 00:07
      Radiacja wysyepije w siodelku. Bo jak pojezdze na elektrycznej hulajnodze to nic mnie nie boli a jak pojezdze na elektrycznym rowerze to potem boli mnie dupa.
      • marekggg Re: Promieniowanie EM w aucie 04.10.24, 08:30
        waga173 napisał:

> c mnie nie boli a jak pojezdze na elektrycznym rowerze to potem boli mnie dupa.

to moze przykrec siodelko z powrotem i cie dupa przestanie bolec :-)
        • waga173 Re: Promieniowanie EM w aucie 04.10.24, 09:23
          www.youtube.com/watch?v=t10uxYKCdEA
          • marekggg Re: Promieniowanie EM w aucie 04.10.24, 10:21
            dokladnie :-)
    • hukers Re: Promieniowanie EM w aucie 04.10.24, 09:46
      A foliowa czapeczka nie chroni przed tym promieniowaniem?
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Promieniowanie EM w aucie 04.10.24, 09:52
        Chronią plomby amalgamatowe, ale lobby światowe właśnie je wycofuje na zgubę ludzkości.
      • al.1 Re: Promieniowanie EM w aucie 04.10.24, 20:05
        hukers napisał:

> A foliowa czapeczka nie chroni przed tym promieniowaniem?

A czy promieniowanie jest z nieba? Jak wynika z filmu jest we wnętrzu auta.
        Musiałbyś się ubrać w aluminiową prezerwatywę.

• marekggg Re: Promieniowanie EM w aucie 05.10.24, 14:54
          to se wloz to aluminium w gacie i okrec nim jaja.
          • dodekanezowiec Re: Promieniowanie EM w aucie 05.10.24, 17:31
            Czy temat ma jakiś związek z "hitem" pt "Będę brał cie w aucie"? :)
          • al.1 Re: Promieniowanie EM w aucie 06.10.24, 18:55
            marekggg napisał:

> to se wloz to aluminium w gacie i okrec nim jaja.

Nie mam takiej potrzeby. Czy ten pomysł wypraktykowałeś na sobie?

• dodekanezowiec Re: Promieniowanie EM w aucie 06.10.24, 19:07
              al.1 napisał:

> marekggg napisał:
              >
              > > to se wloz to aluminium w gacie i okrec nim jaja.
              >
              > Nie mam takiej potrzeby. Czy ten pomysł wypraktykowałeś na sobie?
              >
              >
              "Z akumulatorem na jajach nikt jeszcze nie klamal"
            • marekggg Re: Promieniowanie EM w aucie 07.10.24, 09:44
              1. - nie jezdze elektrykiem
              2. - nie wypisuje brednie o promieniowaniu od dolu.
    • kreinto Re: Promieniowanie EM w aucie 04.10.24, 19:42
      al.1 napisał:

> Nie chodzi o to, które atakuje z nawigacji czy komórki, aczkolwiek nie jest to
      > bez znaczenia, ale o to, które wydobywa się z elektryka i to nieuruchomionego.
      > Autor filmu zrobił badanie i wyszło ponad 100 μW/m².
      > Pewnikiem nikt się nad tym nie zastanawia, a nawet jeśli jest świadomy, to i t
      > ak nie ma czym zmierzyć.
      > Teraz kolej na pomierzenie radiacji w hulajnogach i rowerach elektrycznych :|
      Przede wszystkim to używanie słów: "promieniowanie" czy: "radiacja" w stosunku do pola elektromagnetycznego to spore a nawet duże nadużycie. Słowa te zarezerwowane są dla promieniowania jonizującego a pola e-m występujące w sprzęcie różnego rodzaju takimi nie są.
      Druga sprawa, że 100uW/M2 to nie jest jakaś kolosalna wartość gęstości pola Telefon przy uchu daje więcej.
      • al.1 Re: Promieniowanie EM w aucie 04.10.24, 20:26
        kreinto napisał:

> Przede wszystkim to używanie słów: "promieniowanie" czy: "radiacja" w stosunku do pola
        > elektromagnetycznego to spore a nawet duże nadużycie. Słowa te zarezerwowane są
        > dla promieniowania jonizującego a pola e-m występujące w sprzęcie różnego rodzaju
        > takimi nie są.

Ciekawe. Ja mam miernik HF38B. W instrukcji obsługi producenta jest:
        "Instruction to Properties of HF Radiation and Consequences for their Measurement"

> Druga sprawa, że 100uW/M2 to nie jest jakaś kolosalna wartość gęstości pola Telefon przy
        > uchu daje więcej.

Bo śrubują normy. Załączam informację, którą dostałem z miernikiem, jakie są oceny bezpieczeństwa. Te, wartości, które były mierzone w aucie leżą w pasku pomarańczowym i są poważnym zagrożeniem.

• waga173 Re: Promieniowanie EM w aucie 04.10.24, 20:58
          Kiedys cysterny mialy z tylu przyczepiony lancuch ktorego koniec ciagnal sie po jezdni a w nocy iskrzyl. To bylo uziemienie i zabezpieczalo przed wszelkimi promieniowaniami. Pozniej w osobowkach uzywany byl pasek plastikowy z tartym olowiem. Oprocz czapki i prezerwatywy uzywaj tych starych wynalazkow tez.
          • al.1 Re: Promieniowanie EM w aucie 05.10.24, 22:55
            waga173 napisał:

> Kiedys cysterny mialy z tylu przyczepiony lancuch ktorego koniec ciagnal sie po
            > jezdni a w nocy iskrzyl. To bylo uziemienie i zabezpieczalo przed wszelkimi pr
            > omieniowaniami. Pozniej w osobowkach uzywany byl pasek plastikowy z tartym olow
            > iem. Oprocz czapki i prezerwatywy uzywaj tych starych wynalazkow tez.

Ale najpierw Ty daj przykład.

--
            folia to folia, ale >>folia<< to niefolia
            • waga173 Re: Promieniowanie EM w aucie 06.10.24, 02:34
              Ten samolot z okladki to Spitfire?
              • al.1 Re: Promieniowanie EM w aucie 06.10.24, 19:41
                waga173 napisał:

> Ten samolot z okladki to Spitfire?

Ja tam nie widziałem żadnej okładki ani speedka, choć widziałem go z bliska.
                Jak masz wąty, to jest więcej materiałów w tym temacie.

• kreinto Re: Promieniowanie EM w aucie 05.10.24, 08:31
          al.1 napisał:

> Ciekawe. Ja mam miernik HF38B. W instrukcji obsługi producenta jest:
          > "Instruction to Properties of HF Radiation and Consequences for their Me
          > asurement"
          Kalka nie zawsze działa. Radiację to miałeś kiedyś z tyłu telewizora.

> > Druga sprawa, że 100uW/M2 to nie jest jakaś kolosalna wartość gęstości po
          > la Telefon przy
          > > uchu daje więcej.
          >
          > Bo śrubują normy. Załączam informację, którą dostałem z miernikiem, jakie są oc
          > eny bezpieczeństwa. Te, wartości, które były mierzone w aucie leżą w pasku poma
          > rańczowym i są poważnym zagrożeniem.
          Nie, to nie ma nic wspólnego z weryfikacją norm. Niezależnie jakie one są, pole EM z komórki przy uchu jest większe niż w Twoim aucie.
          • al.1 Re: Promieniowanie EM w aucie 05.10.24, 22:47
            kreinto napisał:

> Niezależnie jakie one są, pole EM z komórki przy uchu jest większe niż w Twoim aucie.

Ja tego nie kwestionuję.
            • hrasier_2 Re: Promieniowanie EM w aucie 07.10.24, 09:22
              Wystarczy miec- ADR TEX.
    • bolo2002 Re: Promieniowanie EM w aucie 05.10.24, 07:36
      Siedząc w "elektryku"- nie dość , że siedzisz w stresie-bo nie wiesz czy dojedziesz i czy czasem kolejna ładowarka nie będzie zajęta- to najważniejsze- siedzisz w polu magnetycznym i jesteś totalnie elektrycznie naładowany-siedzisz na bateriach. Za jakiś czas choroba pewna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka