galtomone 13.03.25, 08:36 rozrywka.spidersweb.pl/lampart-serial-netflix-recenzja-opinie-obsada-deva-cassel Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 11:11 A dziękuję galtom. Ksiazke dawno temu czytałem i była nudna. Miłośnikom pokidniowych Wloch polecam Komisarza Montalbano - i książkę i film (piękne krajobrazy). A autor Lamparta ma na nazwisko Lampedusa - jak moja ulubiona wyspa (nie byłem jeszcze i wiem też że się źle kojarzy...) Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 15:46 > polecam Komisarza Montalbano Dobrze widzę, że jest 15 sezonów??? Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 20:29 nousecomplaining napisał(a): > > polecam Komisarza Montalbano > Dobrze widzę, że jest 15 sezonów??? Chyba łącznie 22 odcinki nakręcone w przedziale ok. 2000-2020 :) Więcej książek nie napisał (Camilieri). Czasem jakis odcinek nakręcono na podstawie 2 opowiadań gdzie cos się przeplata (2 watki). "Sezon" to zwykle 1-2 odcinki gdyby tak rozumieć rok nakręcenia. Ten "sezon" to jakiś durny "amerykanizm" czy jakas kalka językowa tak jak wszystko tam to "office" np biuro, bank, choć wiele z tego to nie administracja publiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 20:34 A gdzie to obejrzeć można? Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 22:41 nousecomplaining napisał(a): > A gdzie to obejrzeć można? Netflix Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 22:44 I co do włoskich kryminałów typu Camilieriego to one nie są tak ponure jak skandynawskie, często mają watek humorustyczny (jest taki Catarella - policjant oferma, ale pocieszny, jest doktór patolog Pasquano, są kłótnie Komisarza z Livią). Polecam nawet zobaczyć na YouTube Montalbano czołówka filmu. Piękne widoki Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 11:57 Ok, dzięki, pooglądam. Zawsze to coś nowego zamiast hamerykańskich produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 15:24 Widzę teraz na netflixie, że to raczej takie filmy pełnometrażowe są (jak w starym dobrym Columbo) - czyli każdy odcinek stanowi odrębną historię i można oglądać losowo, nie tracąc ważnych wątków? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 12:56 Fanem Italii tak ale antyfanem netflixa również. Z opisu wynika że to nie dla mnie. Ale wi że włosi nakręcili jakiś serial kryminalny dziejący się we Frulii więc może kiedyś pojawi się u nas Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 15:59 >Ale wi że włosi nakręcili jakiś serial kryminalny dziejący się we Frulii więc może kiedyś pojawi się u nas Trypel, Friuli a nie Frulia, qrde wiedz gdzie mieszkasz : ) Pewnie chodzi o serial Estranei, ale włoskie rzeczy jakoś w naszych wersjach platform streamingowych rzadko się pojawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 16:27 Frulia. Dla nas Frulia :) Ew może być czesc Frulii czyli Carnia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 13:32 oglądałeś i polecasz? czy też masz atak linkogaltomozy? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 19:24 Rzadko ogladam seriale Czasem robie wyjatki Np. 1670 to jest genialny serial Sceny z zycia arystokracji sa dosc nudne... W PL powstal tragiczny film Tredowata, jeszcze gorszy film Miedzy ustami a brzegiem pucharu, dno odpadlo w obu przypadkach... Ksiazki nie byly lepsze... Widac niektorzy sie podniecaja skandalami w wyzszych sferach i lubia to ogladac.. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 20:31 Ale akurat wczoraj czytałem trochę w wolnej chwili w Wikipedii o zjednoczeniu Wloch. Ostatni król Obojga Sycylii chwalony przez Kościół byl że pokojowo podszedł do sprawy i ograniczał rozlew krwi. Nie oceniam bo dogłębnie nie znam sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 20:48 A to nie m nic wspolnego z serialami Zjednoczenie Wloch to byl interesujacy spektakl... Generalnie Napoleon III, narcystyczny szef Francji, troche jak trampek, postanowil pomoc Wlochom pokonac Austrie.... W sumie sie udalo, bo pod Solferino Austriac dostala ciezko w d.... Tyle ze uklad przewidywal oddanie Lombardii sojusznikowi Naoleona III Piemontowi... W zamian Piemont MUSIAL oddac swoje prowincje NIcea i Sabaudia Francji... Napoleon III byl jak trampek w zamian za pomoc zadal oddania Francji czesci Wloch, szmalcownictwo.... Ale Wlosi na to poszli, bo potem wykiwali Napoleona III..... WBREW cesarzowi Francji zjednoczyli panstewka poza Piemontem, skasowali je, w tym Krolestwo Obajga Sycylii ( Neapol ) Stworzyli zjednoczone panstwo... Neapol opanowal Garibaldi przy poparciu Piemontu... Napoleon III byl w szoku, bo NIE zgadzal sie na zjednoczenie Wloch... W akcie desperacji wyslal wojko francuskie, zeby bronilo papieza... Az do 1870 Rzym byl otoczony przez wojska wloskie, ale miasto bronili Francuzi chroniacy papieza... Italia byla zjednoczona, ale bez Rzymu W 1870 ten idiota Napoleon III dal sie sprowokowac do wojny z Prusami, zabojady opuscily Rzym, zeby bronic Fracncji... Do miasta wkroczyly wojska wloskie, papiezowi zostawiono Watykan... Reste wlaczono do Wloch Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 21:32 No ale czy Włochowie po zjednoczeniu uważali, że to odrodzenie starożytnego Rzymu? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 00:25 W sumie tak Ale dopiero za Mussoliniego zaczeli gadac, ze trzeba podbic inne panstwa Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 09:03 Na jednym z kanałów dokumentalnych był niedawno miniserial o średniowiecznych dziejach Sycylii. Podbój arabski, epoka normańska, wojny krzyżowe, nieszpory sycylijskie, walki cesarza i papieża. Potężna dawka wiedzy i fantastyczne zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 16:12 Najfajniejsza była epoka Normanów. To wtedy była bardzo oryginalna cywilizacja normańsko-łacińsko-arabska i jedno z centrów intelektualnych Europy. Nawet przymierzali się do podbojów w Afryce (przejściowo opanowali tereny dawnej Kartaginy). To mogła być potęga, ale upadek dynastii pogrzebał szansę na coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 16:08 > No ale czy Włochowie po zjednoczeniu uważali, że to odrodzenie starożytnego Rzymu? Włochowie jeszcze długo po zjednoczeniu mieli bardzo ambiwalentny stosunek do nowopowstałego państwa o nazwie Włochy i sami nie do końca się za Włochów uważali. Tym bardziej, że mówili kilkunastoma różnymi językami. Włoski polityk Massimo d'Azeglio po zjednoczeniu powiedział: Fatta l'Italia, bisogna fare gli italiani. Inne powiedzenie mówi, że naród włoski powstał dopiero wraz z uruchomieniem rozgłośni RAI, która zaczęła nadawanie w "standardowym" włoskim, co doprowadziło do jego znajomości w całym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 16:14 > i sami nie do końca się za Włochów uważali A tym bardziej za nowe wcielenie starożytnych Rzymian - miałem dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 16:18 Tak mi się przypomniało- Sardynia ma na ten przykład związki z Katalonia. Miasto Alghero (polecam, bardzo ladne) ma nawet takie żółto czerwone barwy katalońskie. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 18:43 Cos w tym jest, ale nie do konca tak jest.... Np. po zjednoczeniu Wloch w Austrii pozostal Triest i okolice oraz Alpy.... W Trydencie i okolicach Wlosi organizowali bojkot Austriakow i byli wsciekli, ze nie weszli do Italii... To samo bylo w Triescie... Z drugiej strony w Tyrolu Poludniowym byla bardzo silne nastroje antywloskie i tam dominowala ludnosc niemieckojezyczna... Ta organizowala wystapienia antywloskie... Zeby bylo weselej Wlochy byly oficjalnie przed 1914 sojusznikiem Austrii i Niemiec trojprzymierze )... Ten sojusz musial pier.olnac... Wlochy przystapily do wojny po stronie ententy I w nagrode dostaly nie tylko Triest i Trydent, ale tez Tyrol Poludniowy oraz Istrie i Zadar... To juz bylo przegiecie... Bo dominowala tam ludnosc, ktora nie uwazala sie za Wlochow... I byla strasznie wku.wiona na te decyzje... Adolf postanowil wypedzic Tyrolczykow, zeby Mussolini byl zadowolony... Do tego nie doszlo, bo adolf przegral wojne.... A Istrie z Zadarem zabral Tito i Chorawci oraz Slowency juz nie byli pod wloskim panowaniem Udalo sie to jakos rozwiazac, Tyrol Poludniowy ma autonomie i jest spokoj... A Tito i Wlosi po II wojnie zagwarantowali prawa mniejszosci, po obu stronach otworzyli granice Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 20:35 Moja Carnia byla austriacka przez jakieś 70 lat. Mimo ze 150 lat od tego momentu minęło to dalej widac austriackie geny I na szczęście kozacy tego nie zepsuli (bo też ich tam było kilkanaście tysięcy przez jakiś czas) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 21:15 Niedaleko jest podzielone granica miasto Gorycja na wloska czesc Gorizia i slowenska Nova Gorica Podzialu dokonano w 1947, ale nie bylo tam zelaznej kurtyny od 1948, granica byla otwarta, jak tylko Toto zerwal ze Salinem Walking into Italy from Slovenia @ Nova Gorica - Gorizia Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 23:04 Wislok ja jakoś bardziej od historii wolałem polski, wiedzę o społeczeństwie i geografie. Jako fan Italii z jednej strony wqrzam się że np.taka Kalabria czy Messyna są w ogonie rywalizacji co don najsloneczniejszych regionów w Europie (ok. 2500 godzin slonca rocznie), z drugiej- Lampedusa wg danych z włoskiej Wikiepdii to najsloneczniejsze miasto Europy - prawie 3500 godzin slonca. Po drugie, wislok swoje o tym pograniczu wlosko-austriackim a dla mnie to nieegzotyczna Europa Środkowa z brakiem palm. Już wolę roztrząsać właśnie takie klimaty że Rodos i Kos (Dodekanez) byly włoskie 100 lat temu i mają taki troszkę wloski charakter. Ja nie rozumiem jak mozna sie tak zachwycać tymi północnymi Włochami a nie np.kalabryjska Tropea z turkusowym morzem. Precz z polnoclowloska Wenecja! Niech żyją sycylijskie Cefalu i Taormina! (Hm, ale z takim myśleniem to trochę niestety nawiązuję do okresu sprzed 1860... Odpowiedz Link Zgłoś
j_malec Re: OT - cos dla fanów Italii 15.03.25, 12:26 dodekanezowiec napisał: > Ja nie rozumiem jak mozna sie tak zachwycać tymi północnymi Włochami a nie np.k > alabryjska Tropea z turkusowym morzem. Jakie to szczęście że ludzie są różni :) Dla mnie właśnie północne Włochy (Piemont, Lombardia), które zwiedziłem, to jest coś pięknego. Mógłbym w każdej chwili tam się przenieść. Zwiedzałem też Włochy bardziej na południu (Toskania, Rzym i okolice, Neapol ) i nie, nie i jeszcze raz nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 15.03.25, 13:57 Zacznijmy od tego ze dla mnie Toskania, Rzym i Neapol to środek Wloch. Biedny Neapol czy Kalabria co do zasady dziadostwo. Tylko wybrane miejsca w tych poludniowych Wloszech robia wrażenie. Tropea i Reggio Calabria, Cefalu i Taormina, Alghero czy niektóre plaże na Sardynii. Masz rację, każdy woli co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 15.03.25, 19:27 Neapol tocos niesamowitego, jak tam trafi Wloch z polnicy, to dostanie zawalu... Burdel, smierci, przestepczosc, ludzie maja wyje.ane na wszystko.... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 15.03.25, 19:31 Mnie zachwycaja wloskie Alpy, sa przepiekne... Szczegolnie Dolomity, skalne twierdze Jest nawet filmik po polsku Włochy - Tre Cime di Lavaredo - jedno z najpiękniejszych miejsc w Dolomitach, które trzeba zobaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 15.03.25, 19:36 Te trzy szczyty planuje zaliczyc w tym roku, ale to jezioro juz poznalem i kopara opada, jest przesliczne.... Włochy - Lago di Braies - najpiękniejsze jezioro w Dolomitach - cała trasa wokół jeziora Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - cos dla fanów Italii 15.03.25, 19:53 wislok1 napisał: > Te trzy szczyty planuje zaliczyc w tym roku, ale to jezioro juz poznalem i kopa > ra opada, jest przesliczne.... > Za dużo nie planuj. Byle zdrowie było. Jak zwiedzisz to opowiesz. Ja jeszcze Polski dokładnie nie poznałem. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 15.03.25, 23:07 Ja tez nie Jeszcze nigdy nie byle, w Lublinie Znam Kazimierz Dolny, Pulawy, ale Lublin, Chelm, Zamosc juz nie... W Niemczech tez nie znam wiele regionow.... Gory sa zaje.iste, Alpy, Tatry, Sudety, Beskidy.... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - cos dla fanów Italii 16.03.25, 09:30 > Adolf postanowil wypedzic Tyrolczykow, zeby Mussolini byl zadowolony... > Do tego nie doszlo, bo adolf przegral wojne.... Wislok, nie żeby coś, ale trypel ma dużo racji z tym twoim mataczeniem w kwestiach około-2wś. Ty już nawet nie piszesz "Hitler", tylko po imieniu "adolf" (najczęściej właśnie małą literą). Tito, Mussolini, Churchill, Stalin - ale "adolf". Piłeś brudzia z Herr Führer und Reichskanzler? Mógłbym dziesiątki takich postów znaleźć. Być może robisz to nie do końca świadomie, ale jednak wygląda to dosyć żałośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 16.03.25, 14:36 Brak duzej litery i nazwiska Hitler swiadczy o BARDZO glebokiej niecheci do tej postaci... Tak samo jak psze trampek czy fiutin Czyli KOMPLETNIE bledny wniosek Odpowiedz Link Zgłoś