Dodaj do ulubionych

OT - cos dla fanów Italii

13.03.25, 08:36
rozrywka.spidersweb.pl/lampart-serial-netflix-recenzja-opinie-obsada-deva-cassel
Obserwuj wątek
    • dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 11:11
      A dziękuję galtom.
      Ksiazke dawno temu czytałem i była nudna.
      Miłośnikom pokidniowych Wloch polecam Komisarza Montalbano - i książkę i film (piękne krajobrazy).
      A autor Lamparta ma na nazwisko Lampedusa - jak moja ulubiona wyspa (nie byłem jeszcze i wiem też że się źle kojarzy...)
      • nousecomplaining Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 15:46
        > polecam Komisarza Montalbano
        Dobrze widzę, że jest 15 sezonów???
        • dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 20:29
          nousecomplaining napisał(a):

> > polecam Komisarza Montalbano
          > Dobrze widzę, że jest 15 sezonów???

Chyba łącznie 22 odcinki nakręcone w przedziale ok. 2000-2020 :)
          Więcej książek nie napisał (Camilieri).
          Czasem jakis odcinek nakręcono na podstawie 2 opowiadań gdzie cos się przeplata (2 watki).
          "Sezon" to zwykle 1-2 odcinki gdyby tak rozumieć rok nakręcenia.
          Ten "sezon" to jakiś durny "amerykanizm" czy jakas kalka językowa tak jak wszystko tam to "office" np biuro, bank, choć wiele z tego to nie administracja publiczna.
          • nousecomplaining Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 20:34
            A gdzie to obejrzeć można?
            • dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 22:41
              nousecomplaining napisał(a):

> A gdzie to obejrzeć można?

Netflix
              • dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 22:44
                I co do włoskich kryminałów typu Camilieriego to one nie są tak ponure jak skandynawskie, często mają watek humorustyczny (jest taki Catarella - policjant oferma, ale pocieszny, jest doktór patolog Pasquano, są kłótnie Komisarza z Livią).
                Polecam nawet zobaczyć na YouTube Montalbano czołówka filmu.
                Piękne widoki
                • nousecomplaining Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 11:57
                  Ok, dzięki, pooglądam. Zawsze to coś nowego zamiast hamerykańskich produkcji.
                • nousecomplaining Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 15:24
                  Widzę teraz na netflixie, że to raczej takie filmy pełnometrażowe są (jak w starym dobrym Columbo) - czyli każdy odcinek stanowi odrębną historię i można oglądać losowo, nie tracąc ważnych wątków?
    • trypel Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 12:56
      Fanem Italii tak ale antyfanem netflixa również.
      Z opisu wynika że to nie dla mnie. Ale wi że włosi nakręcili jakiś serial kryminalny dziejący się we Frulii więc może kiedyś pojawi się u nas
      • nousecomplaining Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 15:59
        >Ale wi że włosi nakręcili jakiś serial kryminalny dziejący się we Frulii więc może kiedyś pojawi się u nas
        Trypel, Friuli a nie Frulia, qrde wiedz gdzie mieszkasz : ) Pewnie chodzi o serial Estranei, ale włoskie rzeczy jakoś w naszych wersjach platform streamingowych rzadko się pojawiają.
        • trypel Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 16:27
          Frulia. Dla nas Frulia :)
          Ew może być czesc Frulii czyli Carnia.
    • bywalec.hoteli Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 13:32
      oglądałeś i polecasz? czy też masz atak linkogaltomozy?
    • wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 19:24
      Rzadko ogladam seriale

Czasem robie wyjatki

Np. 1670 to jest genialny serial

Sceny z zycia arystokracji sa dosc nudne...

W PL powstal tragiczny film Tredowata,
      jeszcze gorszy film
      Miedzy ustami a brzegiem pucharu,
      dno odpadlo w obu przypadkach...

Ksiazki nie byly lepsze...

Widac niektorzy sie podniecaja skandalami w wyzszych sferach i lubia to ogladac..
      • dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 20:31
        Ale akurat wczoraj czytałem trochę w wolnej chwili w Wikipedii o zjednoczeniu Wloch.
        Ostatni król Obojga Sycylii chwalony przez Kościół byl że pokojowo podszedł do sprawy i ograniczał rozlew krwi. Nie oceniam bo dogłębnie nie znam sprawy.
        • wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 20:48
          A to nie m nic wspolnego z serialami

Zjednoczenie Wloch to byl interesujacy spektakl...

Generalnie Napoleon III, narcystyczny szef Francji, troche jak trampek,
          postanowil pomoc Wlochom pokonac Austrie....

W sumie sie udalo, bo pod Solferino Austriac dostala ciezko w d....

Tyle ze uklad przewidywal oddanie Lombardii sojusznikowi Naoleona III Piemontowi...
          W zamian Piemont MUSIAL oddac swoje prowincje NIcea i Sabaudia Francji...

Napoleon III byl jak trampek w zamian za pomoc zadal oddania Francji czesci Wloch, szmalcownictwo....

Ale Wlosi na to poszli, bo potem wykiwali Napoleona III.....

WBREW cesarzowi Francji zjednoczyli panstewka poza Piemontem, skasowali je, w tym Krolestwo Obajga Sycylii ( Neapol )
          Stworzyli zjednoczone panstwo...
          Neapol opanowal Garibaldi przy poparciu Piemontu...

Napoleon III byl w szoku, bo NIE zgadzal sie na zjednoczenie Wloch...

W akcie desperacji wyslal wojko francuskie, zeby bronilo papieza...
          Az do 1870 Rzym byl otoczony przez wojska wloskie, ale miasto bronili Francuzi chroniacy papieza...

Italia byla zjednoczona, ale bez Rzymu

W 1870 ten idiota Napoleon III dal sie sprowokowac do wojny z Prusami, zabojady opuscily Rzym, zeby bronic Fracncji...
          Do miasta wkroczyly wojska wloskie, papiezowi zostawiono Watykan...
          Reste wlaczono do Wloch
          • tbernard Re: OT - cos dla fanów Italii 13.03.25, 21:32
            No ale czy Włochowie po zjednoczeniu uważali, że to odrodzenie starożytnego Rzymu?
            • wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 00:25
              W sumie tak

Ale dopiero za Mussoliniego zaczeli gadac, ze trzeba podbic inne panstwa
              • marecky81 Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 09:03
                Na jednym z kanałów dokumentalnych był niedawno miniserial o średniowiecznych dziejach Sycylii. Podbój arabski, epoka normańska, wojny krzyżowe, nieszpory sycylijskie, walki cesarza i papieża. Potężna dawka wiedzy i fantastyczne zdjęcia.
                • vogon.jeltz Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 16:12
                  Najfajniejsza była epoka Normanów. To wtedy była bardzo oryginalna cywilizacja normańsko-łacińsko-arabska i jedno z centrów intelektualnych Europy. Nawet przymierzali się do podbojów w Afryce (przejściowo opanowali tereny dawnej Kartaginy). To mogła być potęga, ale upadek dynastii pogrzebał szansę na coś więcej.
            • vogon.jeltz Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 16:08
              > No ale czy Włochowie po zjednoczeniu uważali, że to odrodzenie starożytnego Rzymu?

Włochowie jeszcze długo po zjednoczeniu mieli bardzo ambiwalentny stosunek do nowopowstałego państwa o nazwie Włochy i sami nie do końca się za Włochów uważali. Tym bardziej, że mówili kilkunastoma różnymi językami. Włoski polityk Massimo d'Azeglio po zjednoczeniu powiedział: Fatta l'Italia, bisogna fare gli italiani.

Inne powiedzenie mówi, że naród włoski powstał dopiero wraz z uruchomieniem rozgłośni RAI, która zaczęła nadawanie w "standardowym" włoskim, co doprowadziło do jego znajomości w całym kraju.
              • vogon.jeltz Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 16:14
                > i sami nie do końca się za Włochów uważali

A tym bardziej za nowe wcielenie starożytnych Rzymian - miałem dodać.
                • dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 16:18
                  Tak mi się przypomniało- Sardynia ma na ten przykład związki z Katalonia. Miasto Alghero (polecam, bardzo ladne) ma nawet takie żółto czerwone barwy katalońskie.
              • wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 18:43
                Cos w tym jest, ale nie do konca tak jest....

Np. po zjednoczeniu Wloch w Austrii pozostal Triest i okolice oraz Alpy....
                W Trydencie i okolicach Wlosi organizowali bojkot Austriakow i byli wsciekli, ze nie weszli do Italii...
                To samo bylo w Triescie...
                Z drugiej strony w Tyrolu Poludniowym byla bardzo silne nastroje antywloskie i tam dominowala ludnosc niemieckojezyczna...
                Ta organizowala wystapienia antywloskie...

Zeby bylo weselej Wlochy byly oficjalnie przed 1914 sojusznikiem Austrii i Niemiec
                trojprzymierze )...

Ten sojusz musial pier.olnac...
                Wlochy przystapily do wojny po stronie ententy

I w nagrode dostaly nie tylko Triest i Trydent, ale tez Tyrol Poludniowy oraz Istrie i Zadar...

To juz bylo przegiecie...

Bo dominowala tam ludnosc, ktora nie uwazala sie za Wlochow...
                I byla strasznie wku.wiona na te decyzje...

Adolf postanowil wypedzic Tyrolczykow, zeby Mussolini byl zadowolony...
                Do tego nie doszlo, bo adolf przegral wojne....
                A Istrie z Zadarem zabral Tito i Chorawci oraz Slowency juz nie byli pod wloskim panowaniem

Udalo sie to jakos rozwiazac, Tyrol Poludniowy ma autonomie i jest spokoj...
                A Tito i Wlosi po II wojnie zagwarantowali prawa mniejszosci, po obu stronach otworzyli granice
                • trypel Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 20:35
                  Moja Carnia byla austriacka przez jakieś 70 lat. Mimo ze 150 lat od tego momentu minęło to dalej widac austriackie geny
                  I na szczęście kozacy tego nie zepsuli (bo też ich tam było kilkanaście tysięcy przez jakiś czas)
                  • wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 21:15
                    Niedaleko jest podzielone granica miasto Gorycja na wloska czesc Gorizia i slowenska Nova Gorica

Podzialu dokonano w 1947, ale nie bylo tam zelaznej kurtyny od 1948, granica byla otwarta, jak tylko Toto zerwal ze Salinem

• dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 14.03.25, 23:04
                      Wislok ja jakoś bardziej od historii wolałem polski, wiedzę o społeczeństwie i geografie.
                      Jako fan Italii z jednej strony wqrzam się że np.taka Kalabria czy Messyna są w ogonie rywalizacji co don najsloneczniejszych regionów w Europie (ok. 2500 godzin slonca rocznie), z drugiej- Lampedusa wg danych z włoskiej Wikiepdii to najsloneczniejsze miasto Europy - prawie 3500 godzin slonca.
                      Po drugie, wislok swoje o tym pograniczu wlosko-austriackim a dla mnie to nieegzotyczna Europa Środkowa z brakiem palm.
                      Już wolę roztrząsać właśnie takie klimaty że Rodos i Kos (Dodekanez) byly włoskie 100 lat temu i mają taki troszkę wloski charakter.
                      Ja nie rozumiem jak mozna sie tak zachwycać tymi północnymi Włochami a nie np.kalabryjska Tropea z turkusowym morzem.
                      Precz z polnoclowloska Wenecja!
                      Niech żyją sycylijskie Cefalu i Taormina!
                      (Hm, ale z takim myśleniem to trochę niestety nawiązuję do okresu sprzed 1860...
                      • j_malec Re: OT - cos dla fanów Italii 15.03.25, 12:26
                        dodekanezowiec napisał:

> Ja nie rozumiem jak mozna sie tak zachwycać tymi północnymi Włochami a nie np.k
                        > alabryjska Tropea z turkusowym morzem.

Jakie to szczęście że ludzie są różni :) Dla mnie właśnie północne Włochy (Piemont, Lombardia), które zwiedziłem, to jest coś pięknego. Mógłbym w każdej chwili tam się przenieść. Zwiedzałem też Włochy bardziej na południu (Toskania, Rzym i okolice, Neapol ) i nie, nie i jeszcze raz nie :)
                        • dodekanezowiec Re: OT - cos dla fanów Italii 15.03.25, 13:57
                          Zacznijmy od tego ze dla mnie Toskania, Rzym i Neapol to środek Wloch.
                          Biedny Neapol czy Kalabria co do zasady dziadostwo.
                          Tylko wybrane miejsca w tych poludniowych Wloszech robia wrażenie.
                          Tropea i Reggio Calabria, Cefalu i Taormina, Alghero czy niektóre plaże na Sardynii.
                          Masz rację, każdy woli co innego.
                          • wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 15.03.25, 19:27
                            Neapol tocos niesamowitego, jak tam trafi Wloch z polnicy, to dostanie zawalu...
                            Burdel, smierci, przestepczosc, ludzie maja wyje.ane na wszystko....
                          • hrasier_2 Re: OT - cos dla fanów Italii 15.03.25, 19:53
                            wislok1 napisał:

> Te trzy szczyty planuje zaliczyc w tym roku, ale to jezioro juz poznalem i kopa
                            > ra opada, jest przesliczne....
                            >
                            Za dużo nie planuj. Byle zdrowie było. Jak zwiedzisz to opowiesz. Ja jeszcze Polski dokładnie nie poznałem.
                            • wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 15.03.25, 23:07
                              Ja tez nie

Jeszcze nigdy nie byle, w Lublinie

Znam Kazimierz Dolny, Pulawy, ale Lublin, Chelm, Zamosc juz nie...

W Niemczech tez nie znam wiele regionow....

Gory sa zaje.iste, Alpy, Tatry, Sudety, Beskidy....
                • vogon.jeltz Re: OT - cos dla fanów Italii 16.03.25, 09:30
                  > Adolf postanowil wypedzic Tyrolczykow, zeby Mussolini byl zadowolony...
                  > Do tego nie doszlo, bo adolf przegral wojne....

Wislok, nie żeby coś, ale trypel ma dużo racji z tym twoim mataczeniem w kwestiach około-2wś. Ty już nawet nie piszesz "Hitler", tylko po imieniu "adolf" (najczęściej właśnie małą literą). Tito, Mussolini, Churchill, Stalin - ale "adolf". Piłeś brudzia z Herr Führer und Reichskanzler? Mógłbym dziesiątki takich postów znaleźć. Być może robisz to nie do końca świadomie, ale jednak wygląda to dosyć żałośnie.
                  • wislok1 Re: OT - cos dla fanów Italii 16.03.25, 14:36
                    Brak duzej litery i nazwiska Hitler swiadczy o BARDZO glebokiej niecheci do tej postaci...

Tak samo jak psze trampek czy fiutin

Czyli KOMPLETNIE bledny wniosek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka