Dodaj do ulubionych

OT no to jest

06.08.25, 20:53
nowa kadencja... jakiegoś pajaca... na trakcie królewskim.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: OT no to jest 06.08.25, 21:04
      Zdarza sie

Nie chcialo sie wielu pojsc na wybory , to teraz tak to sie skonczylo

Przy frekwencji z wyborow parlamentarnych kilka lat temu wynik bylby inny
    • qqbek Re: OT no to jest 06.08.25, 21:23
      Wciągnie snusa i do przodu!

I w tym cała nadzieja - ma jeszcze trochę ponad 2 lata na wjarczenie ludzi tak, żeby poszli głosować "przeciw" jego opcji - choć przyznam szczerze, ostatnimi ułaskawieniami i odznaczeniami Anżej zrobił już sporo, ale za dwa lata nikt tego Ogórka wciśniętego w Dudę nie będzie już pamiętał.
      • wislok1 Re: OT no to jest 06.08.25, 21:41
        Jest spora szansa, ze przez 2 lata tak wku.wi ludzi, ze zaglosuja za Donaldem, zeby tylko kacza partia nie dostala 100 procent wladzy
        • bigimax4 Re: OT no to jest 06.08.25, 22:50
          Mam wrazenie ze ludzie sa wqurwieni tyle ze na ta cala ryza bande zdrajcow ,

A sam doniu to za chwile na smietnik trafi
        • engine8t Re: OT no to jest 07.08.25, 00:41
          wislok1 napisał:

> Jest spora szansa, ze przez 2 lata tak wku.wi ludzi, ze zaglosuja za Donaldem,
          > zeby tylko kacza partia nie dostala 100 procent wladzy

To mi prypomina naszuch Demokratow.
          Ni ewazne co Trump robi dobrego a oni jedynie sie skupja na tym aby mu rzucac wszytkie mozliwe klody pod nogi i wszystko wetowac i protestowac nawet jak to kraj polozy. Maja w to w D byle Trumpa ujaic....To trzeba miec debilny umysl.
          K Polska ma nowego Prezydenta, Narod go wybral a wiec nalezy mu sie szacunek i wsparcie aby osiagnal sukcesy.
          • marekggg Re: OT no to jest 07.08.25, 00:44
            tak szczerze mowiac, to nie wiadomo co trumpeta robi. najpierw podejmuje decvyzje, potem ja zmienia o 180 stopni. wiec co on w ogole dobrego zrobil. moglbys spisac tak w 5 punktach? 10 to za duzo.
            • trypel Re: OT no to jest 07.08.25, 14:35
              marekggg napisał:

> tak szczerze mowiac, to nie wiadomo co trumpeta robi. najpierw podejmuje decvyz
              > je, potem ja zmienia o 180 stopni. wiec co on w ogole dobrego zrobil. moglbys s
              > pisac tak w 5 punktach? 10 to za duzo.

www.krzysztofwojczal.pl/nowy-wpis/nowy-amerykanski-porzadek-projekt-wielkiej-reindustrializacji-usa/
              Nie wiem czy bedzie Ci sie chciało przeczytać.
              Ale podoba mi sie cytat z komentarzy:
              "Niestety, umysł zdominowany ideologią często odrzuca argumenty, nawet poparte twardymi danymi i faktami."
              • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 14:59
                Niestety, umysł zdominowany ideologią często odrzuca argumenty, nawet poparte twardymi danymi i faktami."

Nie czesto a zawsze , zreszta popatrz sobie na galtomona vagona , pierdola co im tvn wlozy do pustego lba bez jakiejkolwiek refleksji

Teraz jest nowa imba, trump powiedzial ze eu sie zgodzila zaplacic 600 miliardow za cla 15% , jak nie zaplaca to 30%

Teraz euro zlodzieje mowia no ale eu nie ma wlasnych pieniedzy

A ta smiedzaca krowa von der lujen siedziala jak widly w gnoju jak trump odczytywal warunki kapitulacji

Ta jedna scena pokazuje ze eu sie rozpierdoli, bo kierowana przez bande zlodziei aparatczykow nie ma szans na swiatowej scenie

Rosjanie , rozjebali stacje przesylu gazu z azerbejdzanu

Eu chyba juz nie bedzie kupowac rosyjskisj ropy z indii, wiec jak pisalem 3 lata temu ze zdechniemy z zimna to przestrzelilem , zdechniemy za rok dwa
                • marekggg Re: OT no to jest 07.08.25, 15:11
                  to sie przeprowadz, w moskiewskim bloku bedziesz mial ciepelko.
                  • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 16:10
                    Nie zjabny lemingu
                    Dlaczego mam uciekac jak lewacka pizda bezjajeczna
                    Bede protestowal tu na miejscu zeby bylo normalbie a wy lewackie scierwa zebyscie wyladowali w rynsztoku i ewentualnie wypierdalali do korei polnocnej jak tak bardzo chcecie komunizmu
                    • vogon.jeltz Re: OT no to jest 07.08.25, 16:14
                      > Dlaczego mam uciekac

Nawet nie możesz, dopóki twój oficer prowadzący nie wyrazi zgody.
                      • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 16:15
                        Ok tvnowy lemingu , jest tak jak mowisz
                        • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:23
                          bigimax4 napisał:

> jest tak jak mowisz

Az nie wierze, ze to powiem - madry chlopiec... Raka masz czy co, ze ci energi brakuje do pierdolenia tych swoich bzdur?
                • vogon.jeltz Re: OT no to jest 07.08.25, 15:58
                  > pierdola co im tvn wlozy do pustego lba

Jak mogę "pierdolić, co mi TVN włoży do łba", skoro nie oglądam TVN (ani żadnej innej stacji telewizyjnej)? Widzisz teraz, który z nas dwóch pierdoli?
              • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 15:10
                trypel napisał:

> "Niestety, umysł zdominowany ideologią często odrzuca argumenty, nawet poparte
                > twardymi danymi i faktami."

Nie odnosze sie do arty bo jeszcze nie mialem czasu czytac... nie wiem za to czy zdajesz sobie sprawe, ze to dziala w obie strony....
                I tak jak prawa zarzuca lewej zaczadzenie ideologia (i nie watplie, ze tacy sa) to po prawej ta zasada dziala 1:1 tak samo.
                • trypel Re: OT no to jest 07.08.25, 15:13
                  100% zgody. Działa w obie strony.
                  Dlatego warto nieraz podawać fakty.
                  A nie skupiać sie na nic nie ważących pierdolach
                  • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 15:26
                    trypel napisał:

> 100% zgody. Działa w obie strony.
                    > Dlatego warto nieraz podawać fakty.
                    > A nie skupiać sie na nic nie ważących pierdolach
                    >

Tylko pokaz mi jednego prawicowca, ktory sie z tym zgodzi...

Ciebie bardziej jako libertarianskiego (fuj) symetryste kwalifikuje 😂

Ale taki bigi nawet nie wie, ze lyka wszystko jak pelikan....
                    • trypel Re: OT no to jest 07.08.25, 15:30
                      Nikt sie z tym nie zgadza. Na żadnej ze stron. Każdy uwaza ze moze sobie dowolnie wybrać fakty ktore mu pasują a inne skrzętnie ominąć.
                      I kazdy skupia sie u tego polityka którego nie lubi na zewnętrznych nieważnych kwestiach a nie na tym co z tego wynika.
                      I Bigi i Ty i ja tez
                      Jedni bardziej inni mniej.
                      Jedni dopuszczając odrobinę faktów a inni bazują tylko na emocjach i tytułach w mediach
                      Dlatego spodobał mi sie ten cytat:)
                      • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 15:46
                        Ja nie bazuje na emocjach tylko na moich osobistych doswiadczeniach

15 lat temu zylo mi sie zajebiscie haj lajf wakacje w australi czy tam stanach czy kuba czy narty w austrii 2x w sezonie bez problemu

No teraz tak nie mam

Co sie zmienilo, obsrane inkluzywne lewactwo u steru zdziadzialem i zbiednialem strasznie
                        • vogon.jeltz Re: OT no to jest 07.08.25, 16:07
                          > Co sie zmienilo

Zmieniło się oczywiście to, o czym mądrzy ludzie ostrzegają od dawna: wzrosły nierówności społeczne, majątki bogoli poszybowały w kosmos (szczególnie po covidzie), a za nimi ceny aktywów (oraz, rzecz jasna, pobieranych od nich czynszów) - podczas gdy stan posiadania klasy średniej w najlepszym razie się nie zmienia, klasy niższej maleje, a wszystko jest prywatyzowane. Popieraj dalej prawicę od obniżania podatków miliarderom i "teorii skapywania", a będziesz miał ten proces w wersji turbo.
                          • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:09
                            vogon.jeltz napisał:

> > Co sie zmienilo
                            >
                            > Zmieniło się oczywiście to, o czym mądrzy ludzie ostrzegają od dawna:

Do niego to nie dotrze...

Winini sa nie ci co sie jego kosztem bogaca (bo przeciez mowia, ze sie nie bogaca) tylko Ci co o tym ostrzegaja...
                          • bigimax4 Re: OT no to jest 08.08.25, 09:09
                            a za nimi ceny aktywów (oraz, rzecz jasna, pobieranych od nich czynszów) - p

Tak vagon, to bogaci sa zli nie lewacki rzad ktory w 5 lat wpompowal w gospodarke +10% populacji nierobow zwyroli i h wie czego jeszcze,
                            • vogon.jeltz Re: OT no to jest 08.08.25, 13:51
                              Och, właściciele świata bardzo chcą, żebyś myślał, że to wina "nierobów" i "zwyroli". Divided you fall. Zawsze.
                      • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 15:46
                        trypel napisał:

> Nikt sie z tym nie zgadza. Na żadnej ze stron.

No jak nikt, z zadnej ze stron - a ja to kurwa co????

> Każdy uwaza ze moze sobie dowoln
                        > ie wybrać fakty ktore mu pasują a inne skrzętnie ominąć.

Znow sie nie zgodze co do mojej osoby. Natomiast faktem jest ze nie stawiam roznych rzeczy obok siebie.

I co do zasady - o pogladach (roznych) zawsze chetnie pogadam, szczegolnie jesli argumenty sa rzeczowe.

Ale to wszystko pod warunkiem pewnej wspolej bazy wartosci, gdzie np. taka podstawowa uczciwosc jest niekwestionowana.

I stad taki moj sprzeciw wobec PiS i ludzi w tym obozie - wyrachowanych, cwanych, kalkulujacych.

> I kazdy skupia sie u tego polityka którego nie lubi na zewnętrznych nieważnych
                        > kwestiach a nie na tym co z tego wynika.
                        > I Bigi i Ty i ja tez

Ja nie 😎
                        • trypel Re: OT no to jest 07.08.25, 15:48
                          "
                          I stad taki moj sprzeciw wobec PiS i ludzi w tym obozie - wyrachowanych, cwanych, kalkulujacych."

A ja tam wstawiam POPIS caly
                          • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:05
                            trypel napisał:

> "
                            > I stad taki moj sprzeciw wobec PiS i ludzi w tym obozie - wyrachowanych, cwanyc
                            > h, kalkulujacych."
                            >
                            > A ja tam wstawiam POPIS caly

No a ja nie, bo nie jestem slepy.

Jakby nie rozgrzeszam zodzieli z PO i okolic... ale kurwa... skala (gdzie Rzym, gdzie Krym) jest nieporownywalna i trzeba o tym jasno mowic i nie wolno stawiac =

Bo to tak jak mowic, ze Amber Gold to taka sama skala jak Get Back a zegarek Nowaka to to samo co afera RARS.

BEZ JAJ!
                            • trypel Re: OT no to jest 08.08.25, 17:01
                              "Nie zaakceptuje żadnego marnowania środków z KPO" powiedział Donald Tusk
                              wiadomosci.onet.pl/kraj/afera-wokol-kpo-pol-miliona-zlotych-dotacji-dostal-klub-dla-swingersow/xb7nd1g
                              • bigimax4 Re: OT no to jest 08.08.25, 17:17
                                Czy kiedykolwiek rudy powiedzial prawde?
                                Kraj sie zadluza po uszy zeby garstka przyjaciol krolika mogla se kupic jachty huje muje , peło w calej okazalosci
                                • galtomone Re: OT no to jest 10.08.25, 11:21
                                  bigimax4 napisał:

> Czy kiedykolwiek rudy powiedzial prawde?
                                  > Kraj sie zadluza po uszy zeby garstka przyjaciol krolika mogla se kupic jachty
                                  > huje muje , peło w calej okazalosci

Ty widziales kiedys w zyciu jacht???
                              • galtomone Re: OT no to jest 10.08.25, 11:21
                                trypel napisał:

> "Nie zaakceptuje żadnego marnowania środków z KPO" powiedział Donald Tusk
                                > wiadomosci.onet.pl/kraj/afera-wokol-kpo-pol-miliona-zlotych-dotacji-dostal-klub-dla-swingersow/xb7nd1g

Nic nie dopisales i teraz nie wiem czy to dobrze czy zle?
                                • trypel Re: OT no to jest 10.08.25, 11:45
                                  Nie moge odpisać bo mi mowi ze spam
                                  • galtomone Re: OT no to jest 10.08.25, 16:06
                                    trypel napisał:

> Nie moge odpisać bo mi mowi ze spam
                                    >

No to nie wiem czy sie z toba zgadzam czy nie skoro nie znam twojego zdania.

Wklejanie linkow bez slowa kometarza jest bez sensu... Jak nie chcesz dyskutowaci nie masz zdania na jakis temat to po chuj wklejac...

Bys chociaz zapytal - "co o tym sadzicie bo ja jeszcze nie wiem" a tak to nie wiadomo o co ci kaman.

W kazdym razie wcale sie nie zdziwie jakby paniczna reakcja rzadu na klamstwa pis w tym zakresie nie skonczyla sie tym, ze uczciwych ludzi, ktorzy skrzystali z programu trzeba bedzie przepraszac.

Na razie nie slyszalem o niczym co byloby FAKTYCZNIE kontrowersyjne albo byloby przekretem.
                                    • trypel Re: OT no to jest 10.08.25, 18:49
                                      Po chuj wklejać bez komentarza?
                                      forum.gazeta.pl/forum/w,20,179240136,179240136,Fajne_porownanie_Skoda_vs_RR.html
                                      • galtomone Re: OT no to jest 11.08.25, 09:02
                                        trypel napisał:

> Po chuj wklejać bez komentarza?
                                        > forum.gazeta.pl/forum/w,20,179240136,179240136,Fajne_porownanie_Skoda_vs_RR.html

1. Tytul wyjasnia wszystko
                                        2. Widzisz tam gdzies zaproszenie do dyskusji?? Bo ja nie.
                                        3. Wystarczylo sobie zobaczyc porowannie Superba z RR - calkiem fajne, biorac pod uwage cene auta i klase auta.

Link ktory wrzociles....bo na razie ta aferta to znow "polska w ruinie bis" wmawainie ludziom, ze stalo sie cos strasznego. WBREW FAKTOM.

A fakty sa takie:

1. PiS wymylisl i zatwierdzil ten program w KPO daaaawno temu ale potem "nie potrafil" tej kasy sciagnac do PL.

Przez "nie potrafil" mam na mysli to, ze nie mial w tym zadnego interesu, politycznie sie oplacalo do plucia na EU a przeciez nie biznesy ludzi PiS plajtowaly, bo ci robili biznesy na maseczka, agregatach itd....

2. Program wymaga DYWERSYFIKACJI dzialanosci

3. Jeszcze ani jedna zl nie zostala wyplacona

4. Mowimy o ponad 1600 umow - seriooo. Wszyscy z PO???

5. Slowa maja znaczenie - widziales te "luksusowe jachty" na ktore gosc ma dostac dofinansowanie? Bo ja widzialem i maja sie do jachtow mniej wiecej tak jak moje kombi do Cayenne kombi.

6. Pierwsza osoba z nadzoru juz poleciala

7. Sprawe bada prokuratura - a nie umaza sledztwo po 24h

8. Caly program zostal wstrzymany od razu

9. Caly program ma byd dodatkowo audytowany (przypomnij mi swoje rownie krytyczne wpisy dotyczace np. Willa +???? Wtedy zadaje sie glownie pisales (ale bez konkretow, ze "po tez wczesniej kradla

10. Mozna dyskutowac o sensownosci takich prgramow generalnie... ale jak z publicznych srodkow doplacamy do fabryk, koplan, lotu, Izery, 800+, kredytow to ok...

Jak kasa z PFR szla do prywatnych firm to bylo git?

Dotacje dla rolnikow OK?

Ciekzka kasa z PARP na "szkolenia" i taki programy... OK?

Bo jakos ani posta obuzenia sobie nie przypominam i jakos o tym nie wspominasz...

10. Pozyjemy zobaczymy... zwwsze w takich progrsmach sa nieprawildlowosci, bo czesc z nas to zlodzieje... ale poki co nic nie wskazuje no to, zeby tu byla realna afera.... Ot.. program spozniony o 3 lata wiec bez sensu.
                  • vogon.jeltz Re: OT no to jest 07.08.25, 16:02
                    > Dlatego warto nieraz podawać fakty.

Tylko że na dobrą sprawę nie ma czegoś takiego jak fakty. Por. liczba piratów a spożycie czekolady.
                    • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 16:08
                      Tylko że na dobrą sprawę nie ma czegoś takiego jak fakty

Dla was nie ma

Faktem jest sa dwie plcie, dla was 300

A ile qurwa bylo smiechu u usmiechnietych ze nawrocki powiedzial pucie , no qurwa boki zrywac
                      • galtomone Tu masz Trypel przyklad! 07.08.25, 16:10
                        bigimax4 napisał:

> Tylko że na dobrą sprawę nie ma czegoś takiego jak fakty
                        >
                        >
                        > Dla was nie ma
                        >
                        > Faktem jest sa dwie plcie, dla was 300

Widzisz czarno na bialym jak wyglada merytoryka i jak prawicowy geniusz od razu speirdala w emocjonalne bzdury i absurdy...

A jeszcze moment temu twiedzil, ze to "oni" robia to, zeby dyskusja byla o pierdolach...

• vogon.jeltz Re: OT no to jest 07.08.25, 16:13
                        > Faktem jest sa dwie plci

To też nie jest "fakt", tylko co najwyżej najczęściej występująca prawidłowość biologiczna, na punkcie której, nie wiedzieć czemu, macie jakąś straszną jazdę.
                        • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 16:17
                          Nie to wy kewacy macie jakas obsesje na punkcie kto co komu i gdzie laduje, jestescie tacy zjebani ze musicie to do przestrzeni publicznej wpychac

Na marginesie zauwazyles ze w tym roku trans zwyrole nie sa centrum wszecgswiata?
                          • vogon.jeltz Re: OT no to jest 07.08.25, 16:28
                            > Nie to wy kewacy macie jakas obsesje na punkcie kto co komu i gdzie laduje,

My? Nam to zwisa. To wy wymyślacie hasełka o tłoku i rurze wydechowej, znaczki "zakaz pedałowania", a w co bardziej zjebanych krajach wrzucacie ludzi do więzienia za to "co kto komu gdzie ładuje", albo wręcz ich kamieniujecie.
              • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 15:24
                trypel napisał:

> www.krzysztofwojczal.pl/nowy-wpis/nowy-amerykanski-porzadek-projekt-wielkiej-reindustrializacji-usa/

Tak na szybko przeczytalem i bez glebszej analizy... Komentarz ciekawy ale troche miesza fakty z opinia i prgonozami.

Reasumujac.... jest o wiele wiele za wczesnie by przewidziec czym sie to realnie skonczy.

Szczegolnie, ze w wielu krajach do wladzy dochodza lub moga dojsc podobni do Trumpa politycy... Nie sadze by wtedy na tapet nie trafily hasla - nie damy jankesom wlazic nam na glowe, itd...

Trudno oczekiwac, ze swiat bedzie stal obok biernie... USA oczywiscie to jest silne, duze panstwo.... ale tez nie jest wielka potega gdy inni zaczna blizej ze soba wspolpracowac...

Pozyjemy, zobaczymy...

Osobiscie jestem sceptyczny w zakresie sukcesu tego planu - jakby to bylo takie proste, ze wszystarczy nalozyc cla....

Inna sprawa, ze polityka miedzynarodowa i to co sie dzieje nakazuje daleko idaca ostroznosc w zakresie geniuszu Donalda i jego skutecznosci...
                • trypel Re: OT no to jest 07.08.25, 15:34
                  Oczywiście. Natomiast nieodmiennie bawią mnie ludzie którzy biora robienie szopki na poważnie i nie zastanawiają sie po co cos sie robi i jaki jest cel długoterminowy.
                  Ale w temacie - nie ma sie co denerwować Nawrockim bo juz tylko 3649 dni prezydentury mus zostalo :)
                  • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 15:40
                    Jesli chodzi o nawrockiego to powiedzmy mam spore nadzieje

1.normalny koles z blokowiska a nie jakas pizda establiszmentowa trzymana pod kocem jak teczowa rafalala

2 sprtowiec ma charakter

Minusy, czy mu charakteru starczy rozjebac ten magdalnkowy grajdol czy zostanie wciagniety w to bagno ukladow i zlodziejstwa

• galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:07
                      bigimax4 napisał:

> Jesli chodzi o nawrockiego to powiedzmy mam spore nadzieje
                      >
                      > 1.normalny koles z blokowiska a nie jakas pizda establiszmentowa trzymana pod k
                      > ocem jak teczowa rafalala

Ale masz nadzie na co???

Ze na oficjalnych spotkaniach nie da dupy jak w TV?

Zapoznaj sie moze z ustojem politycznymw PL zamiast pierdolic takie kocpoly.

Jak kazdy prezydent do tej pory moze tzw. chuja i jedyne co to awantura o nic bedzie trwac nadal.

A wlasni o to chodzi... zeby sie gowno zmienialo ale ludzie byli nabuzowani.
                      • bigimax4 Re: OT no to jest 08.08.25, 09:13
                        Ze na oficjalnych spotkaniach nie da dupy jak w TV?

To twoja opinia

Zapoznaj sie moze z ustojem politycznymw PL zamiast pierdolic takie kocpoly.

Ty sie zapoznaj roztrzesiony lewaczku

Veto i inicjatywa ustawodawcza to bardzo duzo
                        • galtomone Re: OT no to jest 08.08.25, 10:15
                          bigimax4 napisał:

> Ze na oficjalnych spotkaniach nie da dupy jak w TV?
                          >
                          >
                          > To twoja opinia

Nie, to fakt.

Dobrze, ze nie byl glodny bo by kanapke pewnie z kieszenie wyciagnal...

>
                          >
                          > Zapoznaj sie moze z ustojem politycznymw PL zamiast pierdolic takie kocpoly.
                          >

> Veto i inicjatywa ustawodawcza to bardzo duzo

Buuuuahahahaha..... Siur.

Wlasciwie moze wiecej niz rzad... prawie KROL!
                          • galtomone Re: OT no to jest 08.08.25, 10:15
                            BTW - Ądzejowi tez sie wydawalo, ze moze nawet przesa TVP odwolac....
                          • bigimax4 Re: OT no to jest 08.08.25, 10:26
                            Prezydent elekt zapowiedział, że podpisze stosowną ustawę, gdy tylko trafi na jego stół. A jeśli gabinet Tuska nie wyjdzie z taką inicjatywą, wówczas Karol Nawrocki skorzysta z przysługującej mu inicjatywy ustawodawczej i sam zgłosi do Sejmu projekt podnoszący kwotę wolną do 60 tys. zł.

Zabawnie bedzie popatrzec jak ta ruda glisda sie wije zeby nie poprzec swojego "konkretu"
                            • galtomone Re: OT no to jest 08.08.25, 10:38
                              bigimax4 napisał:

> Prezydent elekt zapowiedział, że podpisze stosowną ustawę, gdy tylko trafi na j
                              > ego stół. A jeśli gabinet Tuska nie wyjdzie z taką inicjatywą, wówczas Karol Na
                              > wrocki skorzysta z przysługującej mu inicjatywy ustawodawczej i sam zgłosi do S
                              > ejmu projekt podnoszący kwotę wolną do 60 tys. zł.
                              >
                              >
                              >
                              > Zabawnie bedzie popatrzec jak ta ruda glisda sie wije zeby nie poprzec swojego
                              > "konkretu"

Nich se sklada co chce...

W sumie chetnie zobacze ten projekt ulg... Ciekawe jak wymysli finansowanie tego projektu.... Bo problem i opznienia nie ywnikaja z tego, ze trudno sie pisze w ustawie "ulga podatkowa do 60k" tylko ciezko wykazac, z czego to ma byc sfinansowane. A w projekcie prezeydenta (jak w kazdym innym) musi sie to znalezc

Wynika to z:

art. 34 ust. 2 Regulaminu Sejmu – wymogi dla uzasadnienia projektu ustawy,

art. 118 ust. 3 Konstytucji RP – projekty pociągające za sobą skutki dla finansów publicznych muszą wskazywać sposób ich sfinansowania.

ERGO - Nawrcoki moze fajnie w tv opowiadac, ze bedzie dobrym wujkiem... ale w przypadku projektów pociągających za sobą skutki finansowe dla budżetu państwa, uzasadnienie musi zawierać m.in.:

- szacunek skutków finansowych (ile to będzie kosztować lub jakie przyniesie oszczędności),

- wskazanie źródeł finansowania (z jakich dochodów lub przesunięć w budżecie zostanie to pokryte),

- przewidywany wpływ na budżety jednostek samorządu terytorialnego.

Zatem musi pokaza komu i ile zabierze, zeby tu dac.

Gwaratntuje Ci, ze sejm to przeglosuje jesli matematyka sie zepnie... tyle, ze spiac sie nie moze po zgliszczach w finanasach publicznych ktore zostawil po sobie PiS.... Ich buddzet na papierze - to co oficjalnie bylo dlugiem pansrwa, vs realne zadluzenie po ich rzadach to dwa rozne swiaty.
                              • bigimax4 Re: OT no to jest 08.08.25, 10:40
                                Zatem musi pokaza komu i ile zabierze, zeby tu dac.

Zaprzestanie finanowania ukropow

Wystarczy z naddatkiem
                                • galtomone No to dajesz cyferki... Let's see 08.08.25, 10:49
                                  bigimax4 napisał:

> Zatem musi pokaza komu i ile zabierze, zeby tu dac.
                                  >
                                  >
                                  >
                                  > Zaprzestanie finanowania ukropow
                                  >
                                  > Wystarczy z naddatkiem

Pokaz jak to policzyles.

1. Ile kosztuje nas finansowanie Ukraincow ? (jak dasz jedna kwote to dopisz co sie na nia konkretnie sklada)
                                  2. Ile kosztuje budzet panstwa zwiekszenie ulig PIT do 60K?

Oczywscie jak cyferki sie zgodza, pierwszy powiem, ze sie myle... Pokaz swoje wyliczenia zatem na poparcie tego co twierdzisz.
                              • bigimax4 Re: OT no to jest 08.08.25, 10:46
                                tyle, ze spiac sie nie moze po zgliszczach w finanasach publicznych ktore zostawil po sobie PiS....

Zgliszcza po pis , dobre,

Do konca kadencji ta banda nie wytrzyma , ale jeski wytrzyma to za 4 lata tez bedziecie pierdolic o zgliszczach po pis ?
                                • galtomone Re: OT no to jest 08.08.25, 10:51
                                  bigimax4 napisał:

> tyle, ze spiac sie nie moze po zgliszczach w finanasach publicznych ktore zosta
                                  > wil po sobie PiS....
                                  >
                                  >
                                  >
                                  > Zgliszcza po pis , dobre,
                                  >
                                  >
                                  > Do konca kadencji ta banda nie wytrzyma , ale jeski wytrzyma to za 4 lata tez b
                                  > edziecie pierdolic o zgliszczach po pis ?

Jakos nie przypomianm sobie bys w latach 2015 - 23 narzekal, ze PiS wszystko zwala na PO/PSL

Pamietasz fraze "Przez 8 istatnich lat Polki i Polacy..." - i tak to brzmialo kolejne 8 lat... ale wtedy to byla prawda a teraz nie... prawda? 😂😂😂😂
                  • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:02
                    trypel napisał:

> Oczywiście. Natomiast nieodmiennie bawią mnie ludzie którzy biora robienie szop
                    > ki na poważnie i nie zastanawiają sie po co cos sie robi i jaki jest cel długot
                    > erminowy.

Widzisz... gdyby Trump jakos mrugal do kumatych okiem "to tylko szopka" to nie zwracalbym na to uwagi ponad fakt, ze sstandardy uprawiania polityki ida w dol (co mi sie bardzo nie podoba) i jak tak dalej pojdzie dojedzimy do tego, ze racje ma ten co da drugiemu lepiej w ryj.

Niestety w wypadku Trumpa obawiam sie, ze to nie jest szopka tylko on taki jest swiecie w to wszysto co sam pierdoli wierzy (jak i we wlasna zajebistosc... - tak mniej wiecej jak Bigi), niestety jego pomylki i przeinaczenia to realne kosekwencja dla wielu ludzi.

Popatrz na szopke z wojna w Ukrainie.

Putin super, putin chce pokoju... ultimatum... no nie... gdalem dogadamy sie... 60 dni na pokoj... 10 dni na pokoj... a za chiwle i z tego chuj bedzie...

Wszyscy widza, ze Putin go wodzi za nos i smieje mu sie prosto w ryj (dokladnie tak samo jak Benjamin) i obaj ruchaja go rowno.... tylko on tego nie widzi...

A jasnym jest ze w interesie USA jest przegrana ruskich - powazana... bo to daje wiele lat spokoju i zasadzenie sie w Ukrainie (zamiast rosji)...

A wystarczylo tylko zasypac ten kraj bronia, doradcami i odpowiednio pokierowac wdziecznoscia narodu....

> Ale w temacie - nie ma sie co denerwować Nawrockim bo juz tylko 3649 dni prezyd
                    > entury mus zostalo :)

To troche przyklad jak z Tumpem...

W dupie mam jego pogady - albo sa dla mnie drugorzedne. Trudno... tak polacy wybrali. przezyje...

Ale sorry - z Lechem tez sie nie zgadzalem co do pogladow, ale jednak pewien standard osoby, morlanosci, uczaciwosci.... trudno tu cos Prezydentowi Kaczynskiemu zarzucic....

Zatem skoro prawica powoluje sie na wartosci, na sposcizne, itd... to jak to mozliwe, ze pierwszym z nich (a teraz nas) jest ktos taki??? To sie po prostu nie spina...

Nichby sobie taki Nawrocki byl takim (i tak samo mnie wkurwiajacym) szczkeaczem jak Arłukowicz.... Ale na BOGA!!! Nie prezydentem.

Co taki gosc mowi o nas?? WSTYD!

Taki sam jak w przypadku wyboru Trumpa niestety...

Jesli bedziemy akceptowac takie rzeczy w zyciu publiczny, to juz niedlugo pojdziesz do knajpy a tam ktos bedzie walil kupe stolik obok bo why not...

To - az sam w to nie wierze - wychodzi, ze w zakresie utrzymania jakich standardow i poziomu to ja mam KONSERWATYWNE poglady...
            • engine8t Re: OT no to jest 07.08.25, 21:21
              marekggg napisał:

> tak szczerze mowiac, to nie wiadomo co trumpeta robi. najpierw podejmuje decvyz
              > je, potem ja zmienia o 180 stopni. wiec co on w ogole dobrego zrobil. moglbys s
              > pisac tak w 5 punktach? 10 to za duzo.

Jestem za leniwy i zapytale AI
              I to co wyplula

Key Successes of President Trump

Economic Achievements

Tax Cuts: The administration passed the largest tax cut in U.S. history, increasing take-home pay for many Americans by up to $13,300.

Job Growth: Over 12 million jobs were added post-pandemic, with unemployment rates dropping significantly.

Inflation Control: Core inflation has remained low, tracking at just 2.1%, with wholesale prices stabilizing.

Immigration and Border Security

Deportations: The administration ramped up deportations, removing over 100,000 illegal alien criminals, including gang members.

Border Control: Illegal crossings at the southern border reached record lows, with significant reductions in encounters.

Foreign Policy and Defense

NATO Spending: Secured agreements for NATO members to increase defense spending to 5% of GDP.

Middle East Peace: Achieved ceasefires between Israel and Iran, and India and Pakistan, earning multiple Nobel Peace Prize nominations.

Deregulation and Energy Independence

Deregulatory Efforts: Saved Americans over $180 billion through deregulation, with significant savings in healthcare and energy sectors.

Energy Production: The U.S. saw a surge in oil and gas drilling permits, surpassing previous administration rates.

Trade Agreements

Trade Deals: Negotiated significant trade agreements with the UK, China, and Indonesia, enhancing market access for American goods.

Public Health Initiatives

Healthcare Reforms: Implemented measures to lower prescription drug prices and expanded healthcare choices for Americans.

These successes reflect a broad agenda aimed at economic growth, national security, and international diplomacy.
              • bigimax4 Re: OT no to jest 08.08.25, 09:17
                Lewakom amerykanskim po ostatnim ogloszeniu statystyk nowych miejsc pracy , kubki z sojowa kawa z cienkich sojowych raczek powypadaly

"Argument" potrzebujemy nachodzcow bo amerykanie nie chca wykonywac roznych prac sie kompletnie posypal

Bo w swiecie realnym nie urojonym amerykanie chca pracowac i nie wybrzydzaja

• galtomone Fact check! 08.08.25, 10:29
                Cos jarkowa ta twoja AI...

engine8t napisał:

> Key Successes of President Trump
                >
                > Economic Achievements
                >

Tax Cuts: największa obniżka w historii, +$13,300 w kieszeni”
                Werdykt: ⚠️ częściowo (obniżki są, reszta to marketing)

4 lipca 2025 Trump podpisał ustawę „One Big Beautiful Bill” (OBBBA) – duży pakiet podatkowy (i nie tylko). To przedłuża wygasające elementy TCJA z 2017 i dorzuca nowe ulgi (np. tipy/overtime w ograniczonej formie), ale nie wszyscy zyskają tyle samo i na pewno nie “$13,300” dla każdego. TPC wylicza, że średnio w 2026 r. ulga to ok. $2,900, ~60% korzyści trafia do górnego kwintyla dochodowego; część gospodarstw zapłaci więcej (ok. 4% w 2026, ~10% w 2030).
                Tax Policy Center

Przykład konkretu: czasowe podniesienie limitu odliczenia SALT (z 10k do 40k USD) – korzyść głównie dla osób z wyższymi dochodami w stanach o wysokich podatkach.
                Tax Talks

Sam Biały Dom nazywa to „największą obniżką w historii”, ale niezależne analizy podkreślają wysokie koszty dla budżetu (wiele bilionów). To więc polityczna narracja, nie fakt.

“Job Growth: +12 mln miejsc pracy post‑pandemicznie”
                Werdykt: ❌ mylące w kontekście II kadencji

To 12 mln to ogólnie odbicie po pandemii 2021–2024 (głównie za Bidena). W drugiej kadencji Trumpa rynek pracy wyraźnie spowolnił: w lipcu 2025 dodano tylko 73 tys. etatów, a maj/czerwiec zrewidowano w dół o 258 tys. Trump zwolnił nawet szefową BLS, zarzucając „manipulacje” — bez dowodów.

“Inflation Control: core 2,1%”
                Werdykt: ❌ nieprawda

Oficjalny wskaźnik PCE (ulubiony Fed) w czerwcu 2025 r.: 2,6% r/r, a rdzeń (core) był wyżej niż 2,1%. Prognozy mówią też o presji inflacyjnej m.in. od ceł.

“Deportations: >100 tys. kryminalistów”
                Werdykt: ⚠️ częściowo (skala działań tak, ale opis „kryminaliści” przesadzony)

ICE: w pierwszych 100 dniach II kadencji 66,463 aresztowań i 65,682 usunięć; urzędowo komunikowano skupienie na osobach z wyrokami. Do czerwca media raportowały łącznie >100 tys. aresztowań.
                ICE
                CBS News

Struktura: dane z niezależnych analiz wskazują, że większość zatrzymanych nie ma ciężkich wyroków, a udział „violent offenses” jest niski — więc fraza „100 tys. kryminalistów” jest mocno naciągana.

“Border Control: rekordowo niskie nielegalne przekroczenia”
                Werdykt: ✅ prawda (na razie), ale zobaczymy trwałość

CBP (maj 2025): 8,725 przekroczeń między przejściami – −93% r/r vs maj 2024. DHS chwali „rekordowe” spadki i „zerowe” zwolnienia do wnętrza kraju w lipcu. To fakty z oficjalnych komunikatów, choć ocena długotrwałości jeszcze przed nami.

“NATO: 5% PKB na obronność”
                Werdykt: ⚠️ częściowo (to nie 5% teraz i nie wszystko „wojskowe”)

Szczyt Haga, czerwiec 2025: sojusznicy przyjęli cel 3,5% PKB na „core defence” do 2035 + do 1,5% na szeroko rozumiane wydatki „security‑related” (infrastruktura, cyber, odporność). Politycznie Trump dopchnął wyższy cel niż 2%, ale to odległa obietnica, a realność wdrożenia jest dyskutowana.

“Middle East Peace: rozejm Izrael–Iran; Indie–Pakistan; nominacje do Nobla”
                Werdykt: ⚠️ mieszane/contested

Izrael–Iran: ogłoszono kruchy rozejm po amerykańskich uderzeniach; sam Trump przyznawał, że oba kraje strzelały w trakcie ogłaszania. To było, ale jest niepewne.
                AP News
                Reuters
                Full Fact

Indie–Pakistan: 10 maja ogłoszono zawieszenie broni; Indie kwestionują rolę mediatora USA. Czyli rozejm – tak; „zasługa Trumpa” – sporna.
                State Department
                Al Jazeera
                Reuters

„Wiele nominacji do Nobla” – brak wiarygodnych, oficjalnych potwierdzeń; to zazwyczaj polityczne deklaracje, a same nominacje są tajne przez lata.

“Deregulatory Efforts: $180 mld oszczędności”
                Werdykt: ⚠️ roszczenie polityczne, brak niezależnej weryfikacji

Biały Dom twierdzi, że blokując/regulując na nowo zasady z ery Bidena „zaoszczędzi” $180 mld (czyli ~$2,100 na rodzinę). To deklaracje rządowe, nieaudytowane przez niezależne instytucje; równolegle watchdogi pokazują, że sama ustawa podatkowa dodaje biliony do długu.

“Energy Production: pozwolenia i wydobycie rekordowe”
                Werdykt: ✅/⚠️ (wydobycie tak; pozwolenia — brak dowodu „więcej niż poprzednicy”)

Wydobycie ropy: EIA – rekord ~13.5 mln b/d w maju 2025. To fakt.
                Reuters
                Energy Information Administration

Pozwolenia: publiczne, zagregowane dane BLM są, ale brak twardego potwierdzenia, że tempo wydawania pozwoleń przebiło wcześniejsze rekordy. Rynek w ogóle hamuje liczbę odwiertów (spada liczba rigów).

UK, Chiny, Indonezja – znaczące umowy”
                Werdykt: ⚠️ różnie w zależności od kraju

Indonezja: jest ramowe porozumienie handlowe (niemal 0% barier z ich strony; USA obniża „reciprocal tariff” na indonezyjskie towary do 19% z planowanych wyższych). To realny deal (ramowy, wdrożenia trwają).
                Reuters
                United States Trade Representative
                rvia.org

UK: ogłoszono „Economic Prosperity Deal” – to pakiet cel/nośnik do dostosowań ceł/kwot i wyjątków (np. lotniczy), a nie pełne FTA. Realne ulgi sektorowe – tak, ale nie klasyczny „trade agreement” w sensie kompleksowej umowy.
                The White House

Chiny: brak nowej, podpisanej umowy handlowej; raczej rozejmy/pauzy przy jednoczesnej eskalacji ceł na wielu innych frontach.

“Tańsze leki i więcej wyboru”
                Werdykt: ⚠️ na papierze tak, efekt w cenach – jeszcze nie

EOs: „Most-Favored-Nation” dla cen leków, dodatkowe reguły przejrzystości, capy dla insulin w Medicare itd. — to realne działania wykonawcze. Ale twierdzenia o „kolosalnych spadkach cen” są przesadzone; implementacja potrwa, a media wprost fact‑checkują nadmuchane liczby. Dodatkowo ciągną się negocjacje IRA (z epoki Bidena), które także wpływają na ceny w Medicare.
                • galtomone Podsumowujac w skrocie 08.08.25, 10:30
                  1) Tax cuts – tak, ale głównie zyskują wyżej zarabiający; nie każdy ma ulgę, a „$13,300” to marketingowy skrót myślowy.
                  2) Jobs +12 mln – nie w tej kadencji; to efekt odbicia po pandemii, głównie za Bidena. W 2025 wzrost zatrudnienia wyraźnie spowolnił (+73 tys. w lipcu).
                  3) Inflacja core 2,1% – nie, w czerwcu 2025 było bliżej 2,6%, a rdzeń wyżej.
                  4) Deportacje 100k kryminalistów – skala działań duża, ale „kryminaliści” to głównie retoryka; wielu zatrzymanych nie ma ciężkich wyroków.
                  5) Granica – faktycznie rekordowo nisko wg danych CBP/DHS, ale to świeża sytuacja – zobaczymy, czy się utrzyma.
                  6) NATO 5% – to cel na 2035: 3,5% wydatków stricte wojskowych + do 1,5% na „security”, nie od jutra.
                  7) Rozejmy (Iran–Izrael, Indie–Pakistan) – były, ale kruche i rola USA bywa kwestionowana.
                  8) Deregulacja $180 mld – rząd tak twierdzi, ale brak niezależnego potwierdzenia; jednocześnie pakiet podatkowy zwiększa deficyt.
                  9) Energia – wydobycie rekordowe; brak dowodu, że pozwoleń wydano więcej niż w poprzednich latach.
                  10) Umowy handlowe – Indonezja: tak (ramowe porozumienie); UK: sektorowy deal, nie pełna umowa handlowa; Chiny: brak nowej umowy.
                  11) Leki – są decyzje wykonawcze, ale realne spadki cen na razie trudno udowodnić.
                  • engine8t Re: Podsumowujac w skrocie 08.08.25, 17:37
                    galtomone napisał:

K to chat GPT napisal.... A "fact check" leawactwo ktoe tylko wirzy w to co sami mowia? LOL
                    Czy wszyscy lewcy sa podobni - zera ich zazdrosc "Ze to oni a nie my" i Wszystko co Oni robia to zle.?
                • bigimax4 Re: Fact check! 08.08.25, 10:34
                  To 12 mln to ogólnie odbicie po pandemii 2021–2024 (głównie za Bidena). W drugiej kadencji Trumpa rynek pracy wyraźnie spowolnił: w lipcu 2025 dodano tylko 73 tys. etatów, a maj/czerwiec zrewidowano w dół o 258 tys. Trump zwolnił nawet szefową BLS, zarzucając „manipulacje” — bez dowodów.

Ja wiem galtus ze to cie ani nie interesuje i intelektualnie przerasta, ale staty dotyczace zatrudnienia byly ciagle zmieniane, w sensie podawali cos, za 3 miesiace "uaktualniali"
                  • bigimax4 Re: Fact check! 08.08.25, 10:38
                    Kolejne sukcesy rudego

455 tys. zł to wartość wsparcia przyznanego firmie z branży projektowania wnętrz, która chce dywersyfikować działalność i zwiększyć "odporność na sytuacje kryzysowe" poprzez "uruchomienie wielopoziomowych kursów brydża sportowego w modelu e-learning od podstaw".

Wy serio wierzycie ze peło wygra nastepne wybory?
                  • galtomone Re: Fact check! 08.08.25, 10:39
                    bigimax4 napisał:

> To 12 mln to ogólnie odbicie po pandemii 2021–2024 (głównie za Bidena). W drugi
                    > ej kadencji Trumpa rynek pracy wyraźnie spowolnił: w lipcu 2025 dodano tylko 73
                    > tys. etatów, a maj/czerwiec zrewidowano w dół o 258 tys. Trump zwolnił nawet s
                    > zefową BLS, zarzucając „manipulacje” — bez dowodów.
                    >
                    >
                    >
                    > Ja wiem galtus ze to cie ani nie interesuje i intelektualnie przerasta, ale sta
                    > ty dotyczace zatrudnienia byly ciagle zmieniane, w sensie podawali cos, za 3 mi
                    > esiace "uaktualniali"

Powiedz to Enginowi, ktoremu sie za kadencji Trumpa 12 mln nowych miejsc pracy urodzilo...
                    • bigimax4 Re: Fact check! 08.08.25, 10:43
                      A co ja mam mu mowic,

Wie 1000x wiecej o sytuacji w stanach niz ty

A twoje bzdety z lewackich paszkwili i ich "statystyki" zupelnie mnie interesuja
                      • galtomone Re: Fact check! 08.08.25, 10:47
                        Jak widac po sprawdzenie faktow niestety nie.
                        • engine8t Re: Fact check! 08.08.25, 17:40
                          galtomone napisał:

> Jak widac po sprawdzenie faktow niestety nie.

Oj bedny jestes..
                          Zrob sie konserwatywnym i gwarantuje ci ze zycie nabierze i dla ciebei kolorow.
                          A tak to cie ta zazdrosc i nienawisc do prawakow zezre ... :)
                          • galtomone Re: Fact check! 10.08.25, 11:24
                            engine8t napisał:

> Zrob sie konserwatywnym i gwarantuje ci ze zycie nabierze i dla ciebei kolorow

JESTEM!!!! Dlatego nie moge zaakceptowac farbowanych lisow typu Donald czy Karol.

Standardy obowiazuja!

> A tak to cie ta zazdrosc i nienawisc do prawakow zezre ... :)

Do wszystkich!!! Ludzie sa chujowi i jest o +/- 4 - 6 mld za duzo.
              • vogon.jeltz Re: OT no to jest 08.08.25, 13:54
                > Tax Cuts

Te "tax cuts" dla bogoli głównie to wam jeszcze wszystkim bokiem wyjdą. Dlaczego? Bo tak jest zawsze. Wspomnisz moje słowa.
                • engine8t Re: OT no to jest 08.08.25, 17:46
                  vogon.jeltz napisał:

> > Tax Cuts
                  >
                  > Te "tax cuts" dla bogoli głównie to wam jeszcze wszystkim bokiem wyjdą. Dlaczeg
                  > o? Bo tak jest zawsze. Wspomnisz moje słowa.

Oh wyobrazam sbie jak musi bolec socjalistw kiedy podatki obnizja.. Nardo wszak durny i nalezy im kase zabrac i po swojemu rozdzielac aby bylo sprwiedlwie spolecznie..
                  Nie wiadomo jak to bedzie...ale jak na razie to kiedykolwiek to zrobili to tylko lewactwo na tym zle wychodzilo ( bo nie bylo co nierobom rozdzac ) a reszta narodu podobno kwitla..?

• bigimax4 Re: OT no to jest 08.08.25, 17:51
                    Nardo wszak durny i nalezy im kase zabrac i po swojemu rozdzielac aby bylo sprwiedlwie spolecznie..

Dokladnie jak w Ire, wyjebali ceny pradu w kosmos, a potem rzad "daje" jakis tam doplate do pradu zeby zime przezyc
                  • vogon.jeltz Re: OT no to jest 09.08.25, 11:21
                    > Oh wyobrazam sbie jak musi bolec socjalistw kiedy podatki obnizja..

Mnie nie boli, ale będzie bardzo bolało jakieś 300 milionów waszych obywateli.
          • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 13:28
            engine8t napisał:

> K Polska ma nowego Prezydenta, Narod go wybral a wiec nalezy mu sie szacunek i
            > wsparcie aby osiagnal sukcesy.

U nas wsparcie prezydentowi nie potrzebne, bo generalnie jest od niczego.

Racje maja ci, ze wybory prezydenckie w naszym systmie politycznym, gdzie prezydent moze +/- tyle co w DE - wreczyc kwiatki/odebrac kwiatki jest bez sensu.

Szkoda na to kasy i energii ludzi.
      • only_the_godfather Re: OT no to jest 07.08.25, 13:33
        Jak opcja rządząca będzie robić dalej tak rządzić jak robi to obecnie to następne wybory będą z bardzo małą frekwencję lub druga opcja młodzi się tak wk*rwią że dość duże poparcie otrzyma konfederacja i razem.
        • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 15:06
          Dlaczego maja byc z mala frekfencja?

Jesli chodzi o mlodych to tak, duopol popis to dla nich kompletna zenada i jeden pies , chociaz jak to zawsze bywa za rudego jest zapasc gospodarcza wiec peło raczej bedzie sie osuwac w przepasc, bo peło wyborcy spady po michnikowszczyznie dzieci gazowni i tvn to tak teraz pod 70tke maja

Takze jest szansa na zaoranie ubeckiego magdalenkowego ukladu i wejscie mlodszych ludzi z konfy czy komuchy razem , bo obecnemu ukladowi sie wyborcy koncza/odchodza
          • marekggg Re: OT no to jest 07.08.25, 15:12
            no to jak bede rzadzic pisuary, to bedzie w polsce raj na swiecie.
            • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 15:50
              Spytaj sie nie pełowskiej zlodzieskiej qurwy ake zwyklego czlowieka jak mu sie zylo rok dwa lata temu a jak zyje sie teraz
              • vogon.jeltz Re: OT no to jest 07.08.25, 16:11
                Ale przecież ten rząd nic nie robi. I to całkiem dosłownie. Zatem doświadczamy dlugofalowych skutków polityki PiS. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że dla przeciętnego Zaganiajewa o umyśle rozwielitki jest to nie do ogarnięcia.
                • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 16:14
                  Ok, tvn owa narracja "sprzatamy po tym zlym pisie", no dobra

Nie chce mi sie szukac zreszta i tak bys nie uwierzyl

Wzrost pkb vs wzrost zarobkow vs inflacja

Smroce ci

Za pis byl wzrost
                  Za peło qurwa upadek , zwykle liczby , ale to za trudne dla was
                  • vogon.jeltz Re: OT no to jest 07.08.25, 16:15
                    Za PiS, w szczególności 3 lata temu, zarobki rosły szybciej niż inflacja? Kłamiesz.
                    • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 16:19
                      No ok, to co mowie to sa fakty, ale zalozny ze nie sa , co masz na potwierdzenie swojej opini , poza jestem zjebany i tak mowie
                      • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:20
                        bigimax4 napisał:

> No ok, to co mowie to sa fakty, ale zalozny ze nie sa , co masz na potwierdzeni
                        > e swojej opini , poza jestem zjebany i tak mowie

moze kurwa raz zacznij od potwierdzenia swojej wersji jakims faktem?
                        • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 16:22
                          I tak nie uwierzysz wiec po co
                          Zindoktrywanemu zjebanemu tvnowemu kemingowi fakty nie sa do niczego potrzebne, ba nawet vagon twierdzi ze nie ma faktow , to z kim ja mam rozmawiac , z toba , o czym
                          • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:24
                            bigimax4 napisał:

> I tak nie uwierzysz wiec po co

Nooo... stala odpowiedz.... Jak zwykle jak kozim rogu jestes.

ZERO, PUSTKA, NIC.... tyle masz wartosci w swich argumentach.
                            • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 16:28
                              Wez idz galdo do swojego szwagra pedala sie przytul to ci cisnienie zejdzie
                              • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:50
                                bigimax4 napisał:

> Wez idz galdo do swojego szwagra pedala sie przytul to ci cisnienie zejdzie

I kto uzywa ciage tych samych argumentow o ladowaniu w prezydenta... kogo to najwyrazniej fascynuje.

Jestes fhuj powtarzalny i shcematyczny...

Pierdolisz glupote z kuty ssana...
                                potem bluzgasz, zeby udowodnic, ze jestes debilem - co jest banalne
                                a na koncu (to chyba z emocji i podniecenia) zaczynasz pierdilic o pedalach, itp

Co dyskusja to samo...

Ty... moze serio idz jakiemus chlopu laske zrob albo dupy daj, bo to sie nudne robi....

Nikt sie nie wodie jak sie nie bedziesz w necie chwalic
                    • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:19
                      vogon.jeltz napisał:

> Za PiS, w szczególności 3 lata temu, zarobki rosły szybciej niż inflacja? Kłami
                      > esz.

Jak zawsze...

I jak zawsze zadnych konkretow i cyferek... tylko bluzgi i fantazje....
                      • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 16:20
                        No to mi pokaz cyferki zjebie ze sie myle bo jak narazie zadnych konkretow i cyferek... tylko bluzgi i fantazje..
                        • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:21
                          bigimax4 napisał:

> No to mi pokaz cyferki zjebie ze sie myle bo jak narazie zadnych konkretow i cy
                          > ferek... tylko bluzgi i fantazje..

KURWA DEBIL!!!!

Jak monza obalic cyferkami twoje KURWA NIEWIDZIALNE FAKTY i cyferki?
                          Toz ty nawet tezy jasno nie skonkretyzowales.
                          • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 16:23
                            Prosto, przedstawiajac cycerki na poparcie swojej tezy, niestety jak zawsze cyferek u was brak , jest ideaologia i klapanie morda bez ladu i skladu
                            • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:25
                              DEBILU!!!! Ja nie prezentuje zadnej tezy... usiluje sie KURWA GLABIE DOWIEDZIEC co ty niby twierdzisz i na podstawie czego, dopiero wtedy bedze sie mogl do tego rzeczowo odniesc.
                              • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 16:27
                                Nie debilu, negujesz to co napisalem , na podstawie bo mnie sie cos tam ujebalo i to nie prawda

Wiec ucisz mnie i pokaz cyfry ze to nie prawda
                                • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:52
                                  bigimax4 napisał:

> Nie debilu, negujesz to co napisalem , na podstawie bo mnie sie cos tam ujebalo
                                  > i to nie prawda
                                  >
                                  >
                                  > Wiec ucisz mnie i pokaz cyfry ze to nie prawda

Dopsze... tylko raz jeszcze powtorz swoja teze i wskaz na czym ja opierasz, zebym wiedzial co mamk obalac (jakbys nie zauwazyl to ciagle o to pytam/prosze)

I oczywiscie chuja napiszesz, bo ty sam nie wiesz...
              • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:18
                bigimax4 napisał:

> Spytaj sie nie pełowskiej zlodzieskiej qurwy ake zwyklego czlowieka jak mu sie
                > zylo rok dwa lata temu a jak zyje sie teraz

Spytaj sie Grekow - jak im sie zylo przed kryzysem i za co...
                • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 16:19
                  A ty sie doksztalc kto dobil grekow,
                  • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:20
                    bigimax4 napisał:

> A ty sie doksztalc kto dobil grekow,

Grecy dobili grekow... na szczescie za EU i zli Niemcy wymusili reformy i powoli im sie poprawia...
                    • bigimax4 Re: OT no to jest 07.08.25, 16:24
                      Àaaaaaaaaa

Wiem ze cie nie stac , bo jebnoles 1400 za wymiane oleju ale skocz do grecji a weekend i sie spytaj jak im sie poprawia
                      • galtomone Re: OT no to jest 07.08.25, 16:33
                        PKB per capita Grecji wzrosło o 5,9% między 2014 a 2019 rokiem, co wskazuje na pewne odbicie

Trudno oczekiwac by szybko i lekko wrocili do poziomu gdy zyli na kredyt. Niemcy im kazali przez lata falszowac dane budzetowe i ukrywac prawde o stanie kraju?

A coz innego robil pis ukrywaja miliardy w funduszach poza budzetem bez kontroli (SWOJEGO!!!! kurwa parlamentu)???

Fakt, dzis zyje im sie nadal +/- jak w 1998 roku - SAMI SOBIE TAKIE WLADZE WYBIERALI i na tych politykow glosowali.

Dokladnie jak my przez 8 lat pod PiS.

Sprawdz ile PiS pieniedzy wypierdolil przez okno miedzy 2015 a 2023
    • engine8t Re: OT no to jest 07.08.25, 00:36
      Graatuluje nowego Prezydenta i zycze i jemu i Wam samych sukcesow.
      • marekggg Re: OT no to jest 07.08.25, 00:42
        dziekuje :-)
    • bolo2002 Re: OT no to jest 07.08.25, 13:16
      Tak jest! To Jego Wysokość-Karol Wielki- Alfons Pierwszy Wspaniały. Tak-kolejny pajac.
      • qqbek Re: OT no to jest 07.08.25, 20:56
        O nie, obecny Prezydent różni się zasadniczo od poprzedniego.
        Ten to cwaniak, mocno zblatowany z różnymi, nie do końca ciekawymi środowiskami.
        Poprzedni był... Duda... po prostu Duda... nawet jak "siostrę" z koleżanką na pielgrzymce zmajstrował, to go tatuś wyratował z sytuacji, adoptując, a potem znalazł kolejnego, możniejszego "protektora".

Na pewno będzie ciekawie.
        Duda był przewidywalny do bólu, a do tego czasami działał jak rozwydrzony dzieciak, a nie dorosły facet.
        Nawrockiemu nie sposób odmówić uroku "dzielnicowego bandziora-cwaniaka" i dlatego z Rafałkiem "ja nie chcę konfliktów i jestem śliski jak wibrator po użyciu i milutki jak miś z dobranocki" wygrał.
        • bolo2002 Re: OT no to jest 08.08.25, 07:39
          Niestety-ale jest prowincjonalny, bez klasy i z takim bokserskim uśmieszkiem. Kierowcą trzeba sie urodzic, politykiem też a prezydentem w szczególności. Był w Polsce tylko jeden prezydent, który miał klasę- Aleksander Kwasniewski-reszta to przypadek. prezydent w Polsce-przy dzisiejszej konstytucji- to nieporozumienie. Szkoda kasy- a jeszcze nie zaczął urzędowania a już w orędziu dowalił rządowi. czyli szykuje sie kłótnia na conajmniej 2 lata- albo i lepiej. Jaki to ma sens? To bezsens i jedynie cyrkowe widowisko- na bank tak bedzie.
        • galtomone Re: OT no to jest 08.08.25, 10:46
          qqbek napisał:

> Nawrockiemu nie sposób odmówić uroku "dzielnicowego bandziora-cwaniaka" i dlate
          > go z Rafałkiem "ja nie chcę konfliktów i jestem śliski jak wibrator po użyciu i
          > milutki jak miś z dobranocki" wygrał.

Ja twierdze, ze Piłsudski mial racje i to jest powod wygranej N.

Po pierwsze: "Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy", a po drugie (i to sie powtarza i trwa): "Naród, który nie sza­nuje swej przeszłości, nie zasługu­je na sza­cunek te­raźniej­szości i nie ma pra­wa do przyszłości."

Wybieranie Nawrockiego na pierwszego ubywatela majac na ustach JPII czy Lecha K. to plucie na wlasna historie.
          • bigimax4 Re: OT no to jest 08.08.25, 10:53
            Ja twierdze, ze Piłsudski mial racje i to jest powod wygranej N.

Po pierwsze: "Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy", a po drugie (i to sie powtarza i trwa): "Naród, który nie sza­nuje swej przeszłości, nie zasługu­je na sza­cunek te­raźniej­szości i nie ma pra­wa do przyszłości."

Wybieranie Nawrockiego na pierwszego ubywatela majac na ustach JPII czy Lecha K. to plucie na wlasna historie.

Gdy propaganda dla lemingow wejdzie za mocno
            • galtomone Re: OT no to jest 08.08.25, 11:08
              Stawiasz Nawrockiego na rowni z Papiezem i Kaczynskim?

WOW
              • trypel Re: OT no to jest 08.08.25, 11:28
                Ty się tak nie ekscytuj. Juz tylko 3647 dni :)
                • galtomone Re: OT no to jest 08.08.25, 11:30
                  Sie nie ekscytuje tylko dziwie... Mnie by to jendak do glowy nie przyszlo... Ale coz... widac prawicowe zaczadzenie nie zna granic i swietosci.
                • qqbek Re: OT no to jest 08.08.25, 12:13
                  trypel napisał:

> Ty się tak nie ekscytuj. Juz tylko 3647 dni :)
                  >

Od razu dwie kadencje mu liczysz?
                  Może i racja, jak znowu (trzeci raz) Trzaskowskiego wystawi Tusk, to reelekcję ma Nawrocki jak w banku.
                  Tylko dwa dni się machnąłeś - 2028 i 2032 będą przestępne.
                  • trypel Re: OT no to jest 08.08.25, 12:24
                    Te dwa dni specjalnie schowałem zeby sie Galto bardziej nie denerwował
                    Tak, liczę 2 kadencję bo jak patrzę na peło to na razie nie maja żadnego pomysłu co zrobic. Kolejne wybory przerżną. Bo jakos nie widzę zeby sie zabrali do pracy i cos pozytywnego zrobili.
                    Potem zaczną płakać. Ale jakby bedzie po ptakach
                    • galtomone Re: OT no to jest 08.08.25, 12:38
                      trypel napisał:

> Te dwa dni specjalnie schowałem zeby sie Galto bardziej nie denerwował

To juz mi dawno przeszlo... W koncu "muchy nie moga sie mylic" - przezylim PRL to i to jakos przezyjemy (szkoda, ze musimy, ale trudno...)

Ale niejako ciekawe jest wskazywanie na tzw. inconsistencies calej ten sytuacji.
                      • trypel Re: OT no to jest 08.08.25, 13:46
                        Pamiętaj ze muchy nie mogła sie mylić to narzędzie obosiecznie stosowane :)
                        • galtomone Re: OT no to jest 08.08.25, 14:03
                          Wiem... Ja po prostu akceptuje wynik. Nie podoba mi sie, ale trudno... Oby wiekszosc miala racje... choc w tym konkretnym pzypadku wiem, ze nie ma.... niestety.
                          • trypel Re: OT no to jest 08.08.25, 14:15
                            Bo demokracja jest mocno przereklamowana
                            • vogon.jeltz Re: OT no to jest 08.08.25, 15:00
                              > Bo demokracja jest mocno przereklamowana

Oj, przecież wiemy, że najlepiej byłoby ci w Arabii Saudyjskiej.
                              • trypel Re: OT no to jest 08.08.25, 15:02
                                Lubie ładne dziewczyny na ulicach w lecie wiec odpada.
                                No i 50plus to jednak za gorąco o 15.
                                Poza tym ok
                            • galtomone Re: OT no to jest 08.08.25, 15:29
                              trypel napisał:

> Bo demokracja jest mocno przereklamowana
                              >

Ale nie ma nic bezpieczniejszego dla mnie.
                              • trypel Re: OT no to jest 08.08.25, 15:41
                                Bezpieczeństwo jest przereklamowane jeszcze bardziej.
                                • vogon.jeltz Re: OT no to jest 08.08.25, 15:52
                                  > Bezpieczeństwo jest przereklamowane jeszcze bardziej.

Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie jako smakujesz.

Az się zepsujesz.
                                  • trypel Re: OT no to jest 08.08.25, 15:54
                                    Wiem o tym bardziej niż moglbys przypuszczać i dalej trzymam sie tego co napisałem
                                • galtomone Re: OT no to jest 10.08.25, 16:11
                                  trypel napisał:

> Bezpieczeństwo jest przereklamowane jeszcze bardziej.
                                  >

Taaa... tak mowi ludzie ktorzy sa bezpiecznio.

Jak jest takie przereklamowane to sie przenies na wschod Ukrainy i pogadamy za miesiac...

Syty glodnego nie zrozumie....
                            • bigimax4 Re: OT no to jest 08.08.25, 17:14
                              Bo demokracja jest mocno przereklamowana

Sa glosy ze jeszcze moze max 4-6 lat i wpadniemy w autorytarna dystopie permanentnej inwigilacji kontrolowanej przez ai , chociazby ostatnie pomysly skanowania wszystkich wiadomosci, z garstka "rzadzacych" i bilionerow z niewyobrazalnym majatkiem i 99% zdychajacego plebsu, feudalizm na sterydach
          • vogon.jeltz Re: OT no to jest 08.08.25, 14:57
            > "Naród, który nie sza­nuje swej przeszłości, nie zasługu­je na sza­cunek te­raźniej­szości i nie ma pra­wa do przyszłości."

Pierdolenie. Polska przeszłość jest ostatnią rzeczą, którą można i należy szanować.
            • galtomone Re: OT no to jest 08.08.25, 15:35
              vogon.jeltz napisał:

> > "Naród, który nie sza­nuje swej przeszłości, nie zasługu­je na sza­cunek
              > te­raźniej­szości i nie ma pra­wa do przyszłości."
              >
              > Pierdolenie. Polska przeszłość jest ostatnią rzeczą, którą można i należy szano
              > wać.

Sa rzeczy ktore warto byloby szanowac... ale tego nie robimy... choc jak sie mozna czyms chwalic albo na cos powolywac to my chetnie...
              • hrasier_2 Re: OT no to jest 08.08.25, 17:29
                Jak bym byl na ebabie. Nawrocki to nie Duda. Twarde pięści. To nie przypadek że Ryży przemilczał rocznicę Powstania Warszawskiego.
                • bigimax4 Re: OT no to jest 08.08.25, 17:46
                  Myslisz ze nawrocki zrobi rudemu insenizacje powstania ?rudy bedzie robil za niemca a nawrocki za polaka , tylko teraz efekt moglby byc inny ,miazga z folksdojcza
                  • bigimax4 Re: OT no to jest 08.08.25, 17:49
                    Pytanie teoretyczne

Czy jak by bokser prezydent zajebal rudemu kombinacje moglby byc o cos oskarzony czy nie?
            • engine8t Re: OT no to jest 08.08.25, 17:54
              vogon.jeltz napisał:

> > "Naród, który nie sza­nuje swej przeszłości, nie zasługu­je na sza­cunek
              > te­raźniej­szości i nie ma pra­wa do przyszłości."
              >
              > Pierdolenie. Polska przeszłość jest ostatnią rzeczą, którą można i należy szano
              > wać.

No bo Polacy zamiast szanowac i clebrowac przeszle sukcesy to sie skupiaja na porazkach - bo to patriotyczne.
              Ot Powstanie Warszwskie.
              Wszyscy sie zgadzja ze to byl -delikatnie mowiac, blad w sztuce ( a moze celowe dzialanie?) i ocenie naczalstwa wojskowego ktore sie skonczylo totalna porazka i prezentem dla Stalina..
              Ale Duda powiedzial ze "Warto bylo" ?
              • bigimax4 Re: OT no to jest 08.08.25, 17:58
                Dlatego ja swietuje powstanie wielkopolskie a warszawskie uwazam za debilizm
            • wislok1 Re: OT no to jest 08.08.25, 20:04
              To fakt

Narod, ktory w XVI wieku byl potega w Europie sam doprowadzil do samozaglady panstwa...

W YVIII wieku przez liberum veto, totalna korupcje i totalne olewanie wydatkow na wojsko, totalny burdel w wykonaniu szlachty, doprowadzil do tego, ze PL miala 10 000 sprawnego wpjska, a sasiedzi 600 000

TO bylo zaproszenie do rozbiorow i to sie w koncu stalo

Skasowali w koncu PL, jak Polacy zaczeli sie buntowac...

W historii PL jest mnostwo bohaterskich epizodow, ale generalnie upadek I RP w 1795 to straszny wstyd i hanba...
              Jak mozna bylo tak wielkie panstwo SAMOZNISZCZYC ???
              • wislok1 Re: OT no to jest 08.08.25, 20:39
                Jeszcze za Wazow i Sobieskiego PL byla cennym saojusznikiem dla Habsburgow czy Francji...

W XVIII wieku byla juz zywym trupem...

Choc oczywiscie przyczyny upadku juz byly bardzo widoczne w XVII wieku...

Trzeba bylo byc skonczonymi kretynami, zeby jako szlachcice zaaprobowac liberum veto w 1652,,

Banda idiotow nazywajaca sie poslami na sejm...

Odtad 1 kretyn lub idiota, najczesciej przekupiony przez magnata, zrywal sejm i nie bylo podatkow na wojsko ( tu aplauz szlachty, brak podatkow )

A to ze wskutek braku podatkow ruski, tatar, turczyn Szwed, itd...
                pustoszyl PL, powodowal straty 100 razy wieksze niz te nieszczesne podatki na wojsko, to do tepej, bezdennie glupie, szlachty nie docieralo...
                • galtomone Re: OT no to jest 11.08.25, 14:09
                  Mam takie dziwne wrazenie, ze nasz obecna prawica to sa ich bezposredni spadkobiercy... W zakresie mentalu, czynow i pierdolenia o narodzie, wielkosci, itd....
                  • wislok1 Re: OT no to jest 11.08.25, 18:58
                    Tez mam takie wrazenie
                  • vogon.jeltz Re: OT no to jest 11.08.25, 19:00
                    > Mam takie dziwne wrazenie, ze nasz obecna prawica to sa ich bezposredni spadkobiercy.

Cały, kurwa, naród, to są ich bezpośredni spadkobiercy.
    • hrasier_2 Re: OT no to jest 08.08.25, 08:55
      marekggg napisał:

> nowa kadencja... jakiegoś pajaca... na trakcie królewskim.
      Musisz z tym żyć przez pięć lat. A może i dłużej. Kogo obchodzą gorzkie żale starszego faceta. Życie pędzi do przodu. Nie ty na niego głosowałeś, więc krytykować nie musisz. Na płacz kup se chechłacz.
      • galtomone Re: OT no to jest 08.08.25, 10:42
        W kazdym razie prawdziwi konserwatysci, tacy co np szaonowali Lecha K. tez placza... Karol to dowod na to, ze do glosu doszli milosnicy zmian i upadku norm, wartosci i standardow... to tacy gorsi lewacy bo promuja zmiane na gorsze a nie na lepsze.
        • wislok1 Re: OT no to jest 08.08.25, 19:38
          Nav rocky ma jedna zasade w zyciu, ze nie ma zadnych zasad

TO absolutny karierowicz i czlowiek bezwzgledny...

Cynizm przede wszystkim

Inna rzacz, ze jak mu sie to bedzie oplacac, to sprzeda kaczora z cala jego partia....

Na razie bedzie udawal grzecznego sluge kaczora, ale kaczor ma swoje lata, wykonczy go, jak tylko bedzie mu sie to oplacac...
    • hrasier_2 Re: OT no to jest 08.08.25, 19:33
      Marek jak jesteś tak zakochany w PO to składaj dotacje z KPO na jacht. Ty lubisz podróżowac 😁
      • bigimax4 Re: OT no to jest 09.08.25, 11:18
        Ja juz mam pomysl
        Maszyny do lodow w klubie dla swingersow z basenem w srodku i tam jacht
        • bywalec.hoteli Re: OT no to jest 10.08.25, 13:17
          bigimax4 napisał:

> Ja juz mam pomysl
          > Maszyny do lodow w klubie dla swingersow z basenem w srodku i tam jacht

A i maszyna metalurgiczna do ciągnięcia druta i odlewania metalowych korków analnych znajdzie tam zastosowani

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka