Dodaj do ulubionych

Problem z dobraniem felgi 14 ''

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.04, 21:35
Witam !!!! Chodzi mi konkretnie o to, że chciałbym kupić używane felgi do
zimówek i nie wiem czy w momencie w którym mam oponki 165/65 14'' to mogę
kupić felgi na których były 185/60/14". Pewnie problem banalny ale nie chcę
kupić felg których nie będę mógł wykorzystać. Z gory dzięki za odpowiedź !!!!

Obserwuj wątek
    • Gość: Fred Re: Problem z dobraniem felgi 14 '' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 23:54
      przy kupnie felg nie jest wazne zbytnio jakie opony na nich byly, ale to jakie
      maja wymiary i wspolczynnik ET.
      W Twoim przypadku obie felgi (sadzac z podanych wymiarow opon) mialy po 14"
      wiec wszystko gra, w tym wzgledzie sa takie same. Szerokosc felgi - i tu moze
      pojawic sie problem, jedne opony to 165 a drugie to 185. Jesli opony 185 byly
      na feldze ktora minimalna szerokosc opony ma okreslona na 185 to wiadomo ze nie
      naciagniesz na nia opony 165, a jesli nawet to bedzie wygladalo to srednio
      ciekawe a i parametry trakcyjne pewnie ulegna zmianie. Wiec na to zwroc uwage
      (musisz sprawdzic jak szeroka jest felga, w oznaczeniu felgi to pierwszy
      parametr, np: 6" albo 5 1/2" lub 7",...) Ale jest jeszcze parametr ET ktory
      mowi jak gleboko felga wchodzi, albo jak daleko wystaje we wnece samochodu
      przewidzianej na kolo. Najlepiej aby ET bylo takie samo jak u Ciebie (w ogole,
      najlepiej zeby cala felga miala takie wymiary jak Twoje dotychczasowe felgi)
      albo niewiele sie roznilo. generalnie jak widzisz felga ma kilka wymiarow i
      zmiana jednego moze powodowac zmiane innego (lub tez nie) wiec ciezko jest
      powiedziec jednoznacznie czy felgi beda pasowaly, wnioskujac tylko z wymiaru
      opon (bo na rozne felgi mogly te opony byc zalozone)
      Pozdrawiam
      • Gość: toro Re: Problem z dobraniem felgi 14 '' IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.04, 09:01
        bardzo serdecznie dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź !!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka