Dodaj do ulubionych

2,98l/100km

14.03.26, 09:04
Szkoda, że nie ma info co w tym tak orzlomowego, innego...

Niezależnie jednak od szczegółów, wydaje się, że na coraz większej ilości pół w moto (nie tylko EV) to Chinczycy zaczynają być wyznaczajacymi kierunek a my, zachód, gonimy ich myśl techniczna...

autoblog.spidersweb.pl/changan-hybryda-blue-core-super-engine
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: 2,98l/100km 14.03.26, 09:16
      3 na 100 wg producenta to realnie będzie 4, czyli tak jak... hybrydy Toyoty. W nieładowanych z gniazdka samochodach skądś ta energia do ich napędzania musi pochodzić. Praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan głąb.

Mogą se "optymalizować" jakieś pojedyncze mililitry zużycia, a na koniec dnia i tak wynik będzie podobny, a najwięcej będzie zależeć od jednostki białkowej pomiędzy fotelem a kierownicą.

Widać to doskonale na przykładzie Toyoty właśnie.. ulepszają swój układ od 30 lat, a cały czas te samochody mają mniej więcej takie samo zużycie rzedu ~4 litrów (zależnie od wielkości i masy).
      • galtomone Re: 2,98l/100km 14.03.26, 09:40
        vogon.jeltz napisał:

> 3 na 100 wg producenta to realnie będzie 4, czyli tak jak... hybrydy Toyoty. W
        > nieładowanych z gniazdka samochodach skądś ta energia do ich napędzania musi po
        > chodzić. Praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan głąb.

Teoretycznie masz racje, ale.... Zobacz ile pala PHEV europejskie i chinskie.
        Soft, optymalizacja, itd. ma duze znaczenie.

Do tego doluz fakt, ze nowe HEV Toyki z silnikami 1,5 i 1.8 o ile wiem beda olegac na kostrukcjach mechnicznych stworzonych w Chinach - sprawnosc tych silnikow to ponad 43%

Wiec tu masz kolejne oszczednosci.

Do tego zapewne dojdzie "technika" ogniw, im mniejsze straty na ladowaniu, tym wiecej do odzyskania.

Jak to zbierzesz do kupy to moze dac efekt

I na koniec pytanie - w jakim (wielkosci) aucie takie spalanie i przy jakim stylu jazdy....
        Mnie sie udaje zejs ponizej 3,5l/100 ale to juz wymaga naprawde wysilku przy jezdzie eko... 4 mniej.

Ale nie jest to tak aktywna (moze i bez sesnowana) jazda jak normalnie.

> Mogą se "optymalizować" jakieś pojedyncze mililitry zużycia, a na koniec dnia i
        > tak wynik będzie podobny, a najwięcej będzie zależeć od jednostki białkowej po
        > między fotelem a kierownicą.

Zobaczymy... oczywiscie, ze clzowiek maznaczenie, ale np. w zakresie tego jak dziala ICE i EV w PHEV w trybie auto juz zdecydowanie mniejszy....

W HEV tez wbrew pozorom bardzo duzo (kiedy wlaczy sie ICE) zalezy od softu.

>
        > Widać to doskonale na przykładzie Toyoty właśnie.. ulepszają swój układ od 30 l
        > at, a cały czas te samochody mają mniej więcej takie samo zużycie rzedu ~4 litr
        > ów (zależnie od wielkości i masy).

Wracam do tego co napisalem wyzej. Nowa generacja hybryd bedzie w kooperacji z chinczykami - chinskie silniki spalinowe + chinskie baterie.

To kto wyznacza trendy?
    • humorysta Re: 2,98l/100km 14.03.26, 10:35
      Znalazłem samochód-gdzie producent podaje spalanie na poziomie 0,8 l/100km-hybryda chińska oczywiscie. I oczywiście ja w to nie wierzę .
      • qqbek Re: 2,98l/100km 14.03.26, 11:51
        humorysta napisał(a):

> Znalazłem samochód-gdzie producent podaje spalanie na poziomie 0,8 l/100km-hybr
        > yda chińska oczywiscie. I oczywiście ja w to nie wierzę .

PHEV zapewne.
        Większość producentów PHEV podaje takie zużycie, a większość użytkowników PHEV traktuje je jak "zwykłe" hybrydy i rzadko ładuje akumulator trakcyjny, bo im się albo nie chce, albo nie mają jak.
        Jak jeździsz głównie tak jak ja, czyli głównie w promieniu 100 km (a przeważnie 30 km) "od komina" to możesz spokojnie takie zużycie w PHEV uzyskać. Tylko, że przy takim użytkowaniu PHEV traci sens, sensowniejszy staje się BEV.
        • galtomone Re: 2,98l/100km 14.03.26, 19:25
          Mnie by się podobał PHEV gdyby założenie było 1 ładowanie na 1 bak
          • trypel Re: 2,98l/100km 14.03.26, 19:34
            Czyli akumulator 20 kwh i bak 10 l?
            • galtomone Re: 2,98l/100km 14.03.26, 20:30
              Czyli akumulator wystarcza na wspomaganie auta na 1 tankowanie.

Skoro bez ładowania z gniazdka na ok 35 l jestem wstanie zrobić 800 - 900 km to przy akumulatorze doładowany z gniazdka, ale który przecież też umie odzyskiwać energię taki wynik to powinna być bułka z masłem.

A jeśli nie, to system zarządzania energia w PHEV pozostawia wiele do życzenia
              • trypel Re: 2,98l/100km 14.03.26, 21:01
                No to wlasnie jak napisalem. 20 kwh i 10 l.
                Dobrane idealnie ;)
              • qqbek Re: 2,98l/100km 14.03.26, 21:14
                galtomone napisał:

> Skoro bez ładowania z gniazdka na ok 35 l jestem wstanie zrobić 800 - 900 km to
                > przy akumulatorze doładowany z gniazdka, ale który przecież też umie odzyskiwa
                > ć energię taki wynik to powinna być bułka z masłem.

Ale ty masz bateryjkę, która odzyskuje energię (o ile się nie zepsuje, bo to jedyne co w hybrydach Toyoty potrafi "paść" - może dlatego tak długo zwlekali z wejściem na rynek BEV?), przy PHEV jesteś w stanie jechać dłuższy czas całkowicie z napędem elektrycznym, a silnik benzynowy siedzi sobie "w rezerwie".

Skoro większość populacji nie jest repami, ganiającymi po kilkaset kilometrów dziennie, a jeździ kilkadziesiąt kilometrów dziennie, to tak duży akumulator w PHEV nie ma najmniejszego sensu. Najbardziej sensowny jest właśnie taki, który pozwoli przejechać te 50-70 kilometrów dziennie, podłączyć wieczorem i następnego dnia zrobić tyle samo.

Tyle, że - badania wskazują, że mało który użytkownik PHEV tak właśnie eksploatuje samochód (co jest niezrozumiałe dla mnie ze względu na koszty eksploatacji), a więc cała ta koncepcja PHEV jest o kant zadu potłuc, bo wozisz ciężką baterię i ciężki silnik, po to, żeby z tej pierwszej właściwie nie korzystać.
                Dużo lepiej wychodzi zwykła hybryda z lekką baterią, ważącą może 30kg (bo ta bateryjka pozwala zaoszczędzić energię, która w przeciwnym wypadku poszłaby na rozgrzanie klocków i tarcz), albo czysty elektryk - z ciężką baterią, ale za to bez sadzomiota, skrzyni biegów, układu dolotowego i wydechowego.
                • galtomone Re: 2,98l/100km 15.03.26, 09:01
                  qqbek napisał:

> Ale ty masz bateryjkę, która odzyskuje energię (o ile się nie zepsuje, bo to je
                  > dyne co w hybrydach Toyoty potrafi "paść" - może dlatego tak długo zwlekali z w
                  > ejściem na rynek BEV?), przy PHEV jesteś w stanie jechać dłuższy czas całkowici
                  > e z napędem elektrycznym, a silnik benzynowy siedzi sobie "w rezerwie".

O tym mowie. Ja nie chce i nie chcialbym jezdzic tylko w trybie EV.
                  Z tego co czytam, to zarzadzenie trybami pracy napedu w PHEV chinskich vs reszta swiata jest znaczaco rozne na korzysc chincyzkow.

Mnie wlasnie interesuje opcja auto. Nawet u siebie widze jak z jednej strony naladowac baterie a z dutiej jadac wylaczyc silnik ale tak, by tego pradu z baterii prawie nie ubywalo - inaczej sie zuzywa jak ruszasz a inaczej jak sibie juz jedziedz te 80 km/h

W optymalnych wanukach zmiast 2km na pradzie potrawie przejechac 4 - 5.

System bialkowy zarzadza tym jak to dziala... ale wiekszosc systemow bialkowych nie ma bladego pojecia co i jak (jak zofia siada to od razu jest 0,5 - 1 l wiecej w danych z appki) wiec powinien to robic lepiej komputer.
                  I w chinczykach chyba robi.

> Skoro większość populacji nie jest repami, ganiającymi po kilkaset kilometrów d
                  > ziennie, a jeździ kilkadziesiąt kilometrów dziennie, to tak duży akumulator w P
                  > HEV nie ma najmniejszego sensu
                  . Najbardziej sensowny jest właśnie taki, który p
                  > ozwoli przejechać te 50-70 kilometrów dziennie
                  , podłączyć wieczorem i następneg
                  > o dnia zrobić tyle samo.

Ale taki "mały" co pozwoli przejechac 50 - 70 km to wlasnie rzeciez taki jak w PHEV. wiec nie rozumiem jak z jednej strony moze byc ok a z drugiej bez sensu??

> Tyle, że - badania wskazują, że mało który użytkownik PHEV tak właśnie eksploat
                  > uje samochód (co jest niezrozumiałe dla mnie ze względu na koszty eksploatacji)
                  > , a więc cała ta koncepcja PHEV jest o kant zadu potłuc, bo wozisz ciężką bater
                  > ię i ciężki silnik, po to, żeby z tej pierwszej właściwie nie korzystać.

Dlatego idea PHEV (ja pewnie bym ladowal, ale..) najbardziej by mi pasowala w ukladzie ktory mowi - jesli jezdzisz (nie po autostradach/ nie wiecej niz 100 km) to 1 bak 1 jedno ladowanie da ci spalanie w okolicy 2l/100

> Dużo lepiej wychodzi zwykła hybryda z lekką baterią, ważącą może 30kg (bo ta ba
                  > teryjka pozwala zaoszczędzić energię, która w przeciwnym wypadku poszłaby na ro
                  > zgrzanie klocków i tarcz),

Dlaczego? PHEV przeciez tez hamuje rekuperacyjnie, calej baterii tak nie naladujesz (nie ma po co) ale przeeciez nominalnie (jeadac) zuzywasz pradu wiecej niz pojemnosc baterii. Tak jak u mnie. Mam powiedzmy przy pelnej baterii 3km zasiegu EV ale realnie uzyskuje +/- 50 - 60% przejechanego odcinka w trybie EV i to moze byc np 50 km a nie 3.
                  • trypel Re: 2,98l/100km 15.03.26, 10:02
                    Komputer nie zrobi tego lepiej długofalowo bo nie wie jakie sa plany użytkownika na ten dzień.
                    Żeby idealnie rozłożyć zapas energi w phev użytkownik przy kazdym uruchomieniu powinien wypełnić kwestionariusz na ekranie
                    - ile zamierzam przejechać.
                    - w jakich warunkach (miasto czy trasa)
                    - czy bedzie duzo korka a moze jakas autostrada.
                    Dopiero wtedy komputer moze zaplanować takie wykorzystanie zapasu pradu zeby było najbardziej efektywnie. Hev nie ma takich dylematów bo dziala na bieżąco a nie na perspektywie 500 km
                    • tbernard Re: 2,98l/100km 15.03.26, 13:37
                      To może miękki PHEV. Czyli zwykły HEV ale z możliwością doczepienia pojemnego powerbanku w razie potrzeby. Czyli wieczorem sobie w domu ktoś naładuje powerbank, a rano po śniadaniu zabiera naładowany do samochodu i do specjalnego gniazda wtyka.
                    • galtomone Re: 2,98l/100km 15.03.26, 16:01
                      Przeczytaj co napisałem, zamiast pisać oczywistości.
                    • galtomone Re: 2,98l/100km 16.03.26, 08:01
                      trypel napisał:

> Komputer nie zrobi tego lepiej długofalowo bo nie wie jakie sa plany użytkownik
                      > a na ten dzień.

Serio??? Komputer nie zna przyszłości???? Niemozliwe...

> Żeby idealnie rozłożyć zapas energi w phev użytkownik przy kazdym uruchomieniu
                      > powinien wypełnić kwestionariusz na ekranie

Ty wiesz jak działa hybryda PHEV ze takie bzdury propoujesz czy tylko Ci sie wydaje, ze wiesz?

> - ile zamierzam przejechać.
                      > - w jakich warunkach (miasto czy trasa)
                      > - czy bedzie duzo korka a moze jakas autostrada.
                      > Dopiero wtedy komputer moze zaplanować takie wykorzystanie zapasu pradu zeby by
                      > ło najbardziej efektywnie. Hev nie ma takich dylematów bo dziala na bieżąco a n
                      > ie na perspektywie 500 km

Widzisz... wystarczy, żeby nadal GŁÓWNYM źródłem napędu był silnik spalinowy, a silniki elektryczne miały za zadanie go wspomagać w proporcjonalny sposób do jego obcioazenia/zuzycia paliwa.

Tak, na autostradzie nie będzie taki PHEV palic 1,5/100 i nie przejedzie 1000 km ale ja tego nie zakładałem i nie oczekuję.
                      Kiedy auto porusza się w optymalnym oknie prędkości, kiedy jeździ po miescie (mnie tu EV nie interesje)

Testy dziennikarskie (o ile dobrze pamietam model) wskazaly ze Jaecoo 7 SH przejezdza w trybie 1 bak + 1 ładowanie ok 1200 km na baku i uzyskac spalanie ponizej 4l/100

Zalozenie jest walsnie jazdy do ok 70km/h ale nie stalej z jedna predkoscia.

Spalanie (srednie) kore od lat podawali prducenci tez dotyczy specuficznych warunkow a nie jazdy po autostradzie.

Mnie by pasowalo, zeby srednie spalanie uwzgeladnialo wlasnie tak jazde mieszana przy zalozeniu 1 bak + 1 ladowanie... Inaczej teoretycznie moze byc 0l/l100 co bedzie bzdura.

Zauwaz tez, ze chinskie hybrydy phev sa hybrydami szerogowymi a europejskie rownoleglymi, to znaczaco wplywa na prace ulkladow.
                      Do tego poziomy rekuperacji, pojemnosc bateri, itd..
                      • trypel Re: 2,98l/100km 16.03.26, 08:06
                        No właśnie wiem jak dziala phev i dlatego wiem ze raz potrzebuje jazdy tylko na pradzie bo zrobię max 30 km, raz potrzebowałbym dorzucania trochę z aku np w gorach ale jazdy na spalinowym, raz jazdy po miescie i wokol przez 150 km w jeden dzień gdzie prąd by pomógł bardzo w obniżeniu spalania. Ale to wiem ja a auto samo z siebie nie zgadnie choćby bylo madre i chińskie
                        • galtomone Re: 2,98l/100km 16.03.26, 09:13
                          trypel napisał:

> No właśnie wiem jak dziala phev i dlatego wiem ze raz potrzebuje jazdy tylko na
                          > pradzie bo zrobię max 30 km, raz potrzebowałbym dorzucania trochę z aku np w g
                          > orach ale jazdy na spalinowym, raz jazdy po miescie i wokol przez 150 km w jede
                          > n dzień gdzie prąd by pomógł bardzo w obniżeniu spalania. Ale to wiem ja a auto
                          > samo z siebie nie zgadnie choćby bylo madre i chińskie
                          >

Jak jezdzsz tylko na pradzie to zmieniasz z auto na EV. W trybuie auto phev nie powinien jechac non stop na pradzie.
                          Tryb auto powinien maksymalizowac zasieg przy jednoczesnej minimalizacji zuzycia paliwa.
                          Reszta trybow to juz wg twojego uznania.

Co wiecej, chinczyi wlasnie tak dzialaja + daja opcje tworzenia trybu uzytkownika, gdzie ustalasz sobie co jest istniejsze np. wiedzac, ze co wieczor mozesz baterie ladowac i bedziesz.

• trypel Re: 2,98l/100km 16.03.26, 10:38
                            Ale mozesz potrzebować auta 3 x w tygodniu tylko na prąd, 2 x na trasę 150 km a raz w weekend do babci z koszyczkiem przez las 500 km. Wtedy samo na prąd nie starczy bo w lesie nie ma ładowarek.
                            Tryb auta powinien dopasować sie do wymagań danego dnia zeby miminalizowac zuzycie paliwa
                            • galtomone Re: 2,98l/100km 16.03.26, 10:51
                              Ja mowie o wyniku srednim i trybie auto.

Rszta do koloru do wyboru i bez zwiazku.
                              • trypel Re: 2,98l/100km 16.03.26, 11:35
                                Srednie nie maja sensu jak potrzeby sa inne. Dlatego kupilem sobie elektryka bo jeżdżenie po miescie na pradzie jest zajebiste i to bylby jedyny sens phev (jakby zasieg byl ok 100 km) ale w trasie juz potrzeby sa inne. Inne na trasie DK a inne na autostradzie. No i jak pisałem czarodziejskiej kuli nie ma żaden phev wiec nie bedzie umiał zaplanować najlepszego scenariusza poki on nie zaistnieje
                                • galtomone Re: 2,98l/100km 16.03.26, 11:54
                                  trypel napisał:

> Srednie nie maja sensu jak potrzeby sa inne.

IMHO maja.

Jak potrzeby sa inne to nie kupujesz hybrydy tylko 450 konne porsze albo ciagnik z naczepa (w zaleznosci od potrzeb)... Ale jak kupujesz PHEV to po to by jezdzic maksymalnie oszczednie, czyli:

- interesuje cie maksymalny mozliwy zasieg EV (tez przeciez nie przy zalozeniu jazdy gaz do dechy/hamulec do dechy)
                                  - interesuje cie maksymalny zasieg/spalanie w trybe auto i jazda mieszan przy zalozeniu 1 bank i 1 ladaowanie.

Komputer przeciez wie ile benzyny zostalo do spalenia, jaki jest potencjalny zasieg na tym paliwie i ile zatem moze oddawac pradu z baterii na wspomozenie ICE (a, ze tego pradu realnie bedzie wiecej niz ma w danej chwili to tylko lepiej).

> Dlatego kupilem sobie elektryka bo
                                  > jeżdżenie po miescie na pradzie jest zajebiste i to bylby jedyny sens phev

Dla mnie najwiekszym sensem byloby dalsze zmneijszenie spalania przy miejskiej - podmiejskiej jezdzie.
                                  Poki co PHEV za bardzo tu sobie nie radzi z jakas przewaga...

Gdyby nie to to kupilbm diesla albo po prostu benzynowe auto (pomijam moje dodatkowe wymagania typu automat, ale nie dwusprzeglowy).

> No i jak pisałem czarodziejskiej kuli nie ma żaden phe
                                  > v wiec nie bedzie umiał zaplanować najlepszego scenariusza poki on nie zaistnie
                                  > je

A jednak chinskie w senarouszu 1 bak i 1 ladowaie radza sobie o kilka litor na 100 km lepiej niz europejskie....
                                  • trypel Re: 2,98l/100km 16.03.26, 11:58
                                    Na papierze kazde sobie radzi swietnie. Gorzej w zyciu. Na razie ci co maja chińskie hybrydy to nie zauważyli ze pala mniej. Ale moze kiedys sie uda.
                                    No i nie zgadzam sie z twoim wnioskiem po co kupuje sie phev. Nawet sprzedawcy mowili jasno, na pradzie w miescie i na paliwie poza miastem. Jedyna oszczędność miala byc wokol komina. Zreszta ford ranger phev w rodzinie dokladnie tak dziala, idealnie po mieście gdzie srednia z całego dnia to 4-6 l w zależności ile jezdzi ale jak pojechał nim na narty z rodziną to wyszlo ponad 15
                                    • galtomone Re: 2,98l/100km 16.03.26, 13:04
                                      trypel napisał:

> Na papierze kazde sobie radzi swietnie. Gorzej w zyciu.

Zgoda.

> Na razie ci co maja chi
                                      > ńskie hybrydy to nie zauważyli ze pala mniej.

Nie wiem... W kazdym razie jesli PHEV mimo wiekszej baterii nie jest wstanie palic mniej niz HEV (jesli nie jest co chwle ladowany), pomimo wieksze baterii i dodatkowego proadu na strzal, to bez sensu caly ten koncept.
                                • vogon.jeltz Re: 2,98l/100km 16.03.26, 12:50
                                  > No i jak pisałem czarodziejskiej kuli nie ma żaden phev wiec nie bedzie umiał
                                  > zaplanować najlepszego scenariusza poki on nie zaistnieje

Tutaj to bym się nie zakładał. Większość ludzi jeździ raczej regularnie podobne trasy, nawet jeśli jest ich kilka i robi je z różną częstotliwością. Współczesne algorytmy AI plus rozpoznawanie kierowcy plus geolokalizacja plus jakiś harmonogram i podejrzewam, że 99% przypadków jest w stanie zgadnąć i włączyć odpowiedni na tę okazję scenariusz.
                                  • galtomone Re: 2,98l/100km 16.03.26, 13:05
                                    Cos w tym jest, jak wsiadam do auta to WAZE juz wie 9/10 trafia jaki kierunek mi zaproponowac i gdzie jade..
    • agios_pneumatos Re: 2,98l/100km 15.03.26, 05:52
      Wczorajsza droga z Białegostoku samochodem dostawczym w 100% na gnojówkę.
      • trypel Re: 2,98l/100km 15.03.26, 10:19
        Ale w miescie bys nie dał rady. Na spokojnych drogach krajowych to ja do 4 spokojnie piatka schodzę.
        • agios_pneumatos Re: 2,98l/100km 15.03.26, 12:53
          trypel napisał:

> Ale w miescie bys nie dał rady. Na spokojnych drogach krajowych to ja do 4 spok
          > ojnie piatka schodzę.
          >

To prawda. DK65 na Ełk. Ale to wysoki na 1.8m samochód dostawczy, nie osobówka hybrydowa.

Do czasu podwyżek rekord to 4.2/100, a tu proszę da się zejść do trzech litrów na sto przy obecnych cenach.😁
          • trypel Re: 2,98l/100km 15.03.26, 13:08
            Hybrydowym mercem bym do tego nie zszedł. Ale bmw 5 jak nieraz jade ósemka na klodzko i nie chce mi sie wyprzedzać to spokojnie. Diesel jest stworzony w trasy i mam nadzieje ze jeszcze tak przez parę lat zostanie.
            Szacun bo tak sobie pomyślałem czy c8 byloby to mozliwe i chyba nie (tez 180 cm wys chyba) tam w idealnych warunkach wychodziło ok 5.
            • agios_pneumatos Re: 2,98l/100km 15.03.26, 13:35
              trypel napisał:

> Hybrydowym mercem bym do tego nie zszedł. Ale bmw 5 jak nieraz jade ósemka na k
              > lodzko i nie chce mi sie wyprzedzać to spokojnie. Diesel jest stworzony w trasy
              > i mam nadzieje ze jeszcze tak przez parę lat zostanie.
              > Szacun bo tak sobie pomyślałem czy c8 byloby to mozliwe i chyba nie (tez 180 cm
              > wys chyba) tam w idealnych warunkach wychodziło ok 5.
              >

Sam byłem zaskoczony. Nigdzie się nie spieszyłem, stabilne warunki, bez spiny. Kąputr ustawiony na 90 i szok. Ten samochód ma już 6 lat a ja ciagle w nim zakochany jestem. I nawet nie ma na co wymienić, gdyby diabeł podkusił mnie żeby zanabyć cuś nowego.

Ciekawe ile osobowe focusy z tym silnikiem potrafią 'zarekordować'.
              • trypel Re: 2,98l/100km 15.03.26, 13:39
                Tam masz 1.6 ehdi? W odmianie fordowskiej oczywiscie.
                Jak rodzicom kiedys kupilem c3 z takim silnikiem to jadac z Legnicy do wroclawia dk94 tez okolice 3 wychodziły. A potem PSA zepsuło to przez zamianę na 1.5 hdi.
                • agios_pneumatos Re: 2,98l/100km 15.03.26, 13:55
                  trypel napisał:

> Tam masz 1.6 ehdi? W odmianie fordowskiej oczywiscie.
                  > Jak rodzicom kiedys kupilem c3 z takim silnikiem to jadac z Legnicy do wroclawi
                  > a dk94 tez okolice 3 wychodziły. A potem PSA zepsuło to przez zamianę na 1.5 hd
                  > i.
                  >
                  >

1.5 MCA ( nie tdci) 120 KM. Francuski silnik PSA. Nie znam pokrewieństwa do tego 1.5 hdi.
                  • trypel Re: 2,98l/100km 15.03.26, 14:47
                    Czyli 1.5 hdi, ekonomiczny ale podobno problemy z rozrządem. Taki dobry jak stare 1.6 juz nie jest
                    • agios_pneumatos Re: 2,98l/100km 15.03.26, 21:22
                      trypel napisał:

> Czyli 1.5 hdi, ekonomiczny ale podobno problemy z rozrządem. Taki dobry jak sta
                      > re 1.6 juz nie jest
                      >

Jakiego rodzaju? Bo ja mam już trzeci.
                      • trypel Re: 2,98l/100km 15.03.26, 21:47
                        francuskie.pl/silnik-1-5-bluehdi-awarie-niezawodnosc-zmiany-konstrukcyjne/
                        Vogon chyba pisal o tym silniku cos
                        • agios_pneumatos Re: 2,98l/100km 15.03.26, 21:59
                          trypel napisał:

> francuskie.pl/silnik-1-5-bluehdi-awarie-niezawodnosc-zmiany-konstrukcyjne/
                          > Vogon chyba pisal o tym silniku cos
                          >

Coś tu się nie spina bo we fordzie jest pasek.

W każdym razie jak się dba to jest ok. Wg zaleceń producenta ma się rozumieć; pierwsza wymiania oliwy po 30 000km i każda następna ten sam interwał. Howgh!
                          • trypel Re: 2,98l/100km 16.03.26, 06:59
                            Ja juz zglupialem czy to dokładnie ten sam czy jednak wlasnie różniący sie rozrządem
                            www.wyborkierowcow.pl/diesel-1-5-bluehdi-1-5-ecoblue-psa-ford-opinie-awarie-usterki-spalanie-i-rozrzad/
                            Co szukam to mi inne dane podaje a chat głupieje.
                        • vogon.jeltz Re: 2,98l/100km 16.03.26, 00:24
                          > Vogon chyba pisal o tym silniku cos

Ano pisałem. Obczajałem temat przy okazji poszukiwania kombivana, szukając wad Berlingo i spółki. Łańcuszek się rozciąga podobno, tak jak napisali w artykule. Nie jest to problem na skalę PureTecha, ale zauwazalny, skoro piszą o tym w wielu źródłach, więc jest to wciąż silnik podwyższonego ryzyka. Aczkolwiek można ponoć zrobić konwersję łańcuszka na ten grubszy i problem znika. Ale komu się kurka chce...
          • tbernard Re: 2,98l/100km 15.03.26, 13:26
            agios_pneumatos napisał:

> Do czasu podwyżek rekord to 4.2/100, a tu proszę da się zejść do trzech litrów
            > na sto przy obecnych cenach.😁

A gdy trafi się tir za którym można schować się to może i poniżej trzech ;)
            • agios_pneumatos Re: 2,98l/100km 15.03.26, 13:31
              tbernard napisał:

> agios_pneumatos napisał:
              >
              > > Do czasu podwyżek rekord to 4.2/100, a tu proszę da się zejść do trzech l
              > itrów
              > > na sto przy obecnych cenach.😁
              >
              > A gdy trafi się tir za którym można schować się to może i poniżej trzech ;)

Sobota była. Nie było zajęcy. Wyszło 3.2 bo parę razy wyprzedzałem. Następnym razem czelendż, zeby było 2 przed kropką. A potem 1.😁
              • trypel Re: 2,98l/100km 15.03.26, 13:42
                www.rajdokropelce.hb.pl/wyniki-2025/13 mozesz pobić lupo w następnej rajdzie
                • agios_pneumatos Re: 2,98l/100km 15.03.26, 14:09
                  trypel napisał:

> www.rajdokropelce.hb.pl/wyniki-2025/13 mozesz pobić lupo w następnej rajdzie
                  >

Tak na poważnie to pamiętając, że opory rosną kwadratowo prędkościowo itepe itede to gdyby ustawić na kąputrze 80 czy inne 70 km/h dla celów eksperymentalnych to bym się nie zdziwił jakby wyszło jakieś 2.53.
                  • trypel Re: 2,98l/100km 15.03.26, 14:46
                    No ale oni maja tez limitowany czas. Nie tak ze moga dowolnie powoli jechać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka