kaliko 24.03.26, 17:22 jakie auto za 40tys, jak na razie patrzylem na A3,Golfa,Leona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xstefciax Re: Auto za ok. 40tys 24.03.26, 17:27 Jechałam Leonem do Wrocławia, dobre auto, dużo miejsca, z golfa 7 też jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Auto za ok. 40tys 24.03.26, 17:29 Ty chyba zartujesz.. Ceny np VW Golfa przeciez zaczynaja sie od pnad 100 tys? Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: Auto za ok. 40tys 24.03.26, 17:30 Z mniejszych polecam i20, mamy prawie od nowości. Ma już kilkanaście lat, auto bezawaryjne. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Auto za ok. 40tys 24.03.26, 18:39 kaliko napisał(a): > jakie auto za 40tys, jak na razie patrzylem na A3,Golfa,Leona A jakie buty na dwór? Na razie patrzyłem na klapki i sandały, ale zapowiadają przymrozki. Ani gdzie zamierzasz jeździć (i ile), ani ile osób będzie jeździć, ani wyszczególnienia jakichś szczególnych potrzeb. Tak, Golf z częścią silników (patrzeć czy nie 1.0), czy pokrewne A3 czy Leon będą dobrym wyborem w tym budżecie, ale to będą auta 8-10 letnie już (około) więc się cudów nie spodziewaj. Jak potrzebujesz więcej miejsca na graty, a nie masz dużego garażu, to rozważ Golfa Sportsvana (albo starszego Seata Altea, ale to będzie Golf Plus, a nie Golf Sportsvan). Sportsvana miałem i mi się podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Auto za ok. 40tys 24.03.26, 19:51 Te trzy to zasadniczo jeden wuj. To ta sama mechanika w innej budzie - na, Audi będzie miało lepsze wykończenie i może więcej bajerów, ale zależy od egzemplarza. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Auto za ok. 40tys 24.03.26, 20:17 www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mercedes-benz-klasa-s-ID6HY1NB.html Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Auto za ok. 40tys 24.03.26, 20:22 Co z nim jest nie tak? To już niedługo youngtimer będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Auto za ok. 40tys 24.03.26, 21:36 Najbardziej goowniana s klasa, chciałem sobie taka sprawić od kolegi 2 lata temu na pocieszenie Airmatic z pewnymi problemami Hamulce SBC Problemy z elektronika Rdza Jedyne fajne to silnik i skrzynia Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Auto za ok. 40tys 24.03.26, 21:56 Akurat 7-gtronic to śmietnik nie skrzynia Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Auto za ok. 40tys 24.03.26, 21:59 A ja ją wole od 9g Nie ma trwałości 5g ale za to jednak wieksza rozpiętość i delikatniej zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 10:21 Co nie zmienia faktu, że często nie dożywają 200tkm., szczególnie z mocnymi silnikami Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 12:11 loyezoo napisał: > Co nie zmienia faktu, że często nie dożywają 200tkm., szczególnie z mocnymi si > lnikami > No weź. Ale to tylko u tych co wierzą ze oleju w skrzyni sie nie wymienia. Tak jak w ZF8 Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 10:27 trypel napisał: > Najbardziej goowniana s klasa, chciałem sobie taka sprawić od kolegi 2 lata tem > u na pocieszenie > Airmatic z pewnymi problemami > Hamulce SBC > Problemy z elektronika > Rdza > Nie strasz młodego, bo jeszcze kupi golfa. Przecież jest napisane w ogłoszeniu, że "Auto jest w bardzo dobrym stanie technicznym oraz wizualnym". Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 07:54 Za ok 40k to najlepiej albo Citoren C1 albo Toyota LandCruiser. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 12:46 Albo cos takiego www.olx.pl/d/oferta/setra-215hd-autobus-zamiana-CID5-ID19CkeB.html Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 13:39 trypel napisał: > Albo cos takiego > www.olx.pl/d/oferta/setra-215hd-autobus-zamiana-CID5-ID19CkeB.html S215 to już zabytek, tak więc może to być nawet jakaś lokata kapitału, tym bardziej, że Setry serii 2xx uchodzą za kultowe. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 14:03 Nawet nie wiedziałem. Wkleiłem bo zawsze mi sie podobały :) A moze na zabytek mozna bedzie wjeżdżać do SCT? :D Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 16:07 trypel napisał: > Albo cos takiego > www.olx.pl/d/oferta/setra-215hd-autobus-zamiana-CID5-ID19CkeB.html Czytaj ze zrozumieniem a nie bez sensu (w przeciwienstwie do innych) doradzasz - ma byc auto a nie autobus ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 16:09 Myślałem o buspasach w miescie. To znacznie ułatwia:) Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 16:36 Ale z buspasów mogą tylko korzystać autobusy wykonujące przewóz na liniach regularnych lub regularnych specjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 16:41 A linia regularna dom praca dom sie liczy? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 23:07 trypel napisał: > A linia regularna dom praca dom sie liczy? > U mnie w up-ie się liczy, a u ciebie w Twingo nie? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 07:14 Nie mamy w okolicy żadnego buspasa Zofia pojechala w tygodniu to sie przejechała dla przyjemności. Zreszta wracam po 3 dniach do domu a rano Zofia mowi ze chyba musze naładować auto bo jakos tak bateria sie rozładowała.. i sie okazało ze jakos tak wolala czerwonym jezdzic :) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 08:57 trypel napisał: > a rano Zofia mowi ze chyba musze naładować a > uto bo jakos tak bateria sie rozładowała.. Nie nauczyles ladować???? Swoja droga - taka mysl zupelnie z dupy - male miejskie auta EV powinny miec opcje wibracji.... bylyby uwielbianie przez kobiety... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 09:06 Nie nauczyłem. Zofia ma ze 3 km porannych wibracji maps.app.goo.gl/sQTQDGM9PJPEjK8G6 Wiecej to byłaby juz perwersja Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 07:13 trypel napisał: > A linia regularna dom praca dom sie liczy? > Tak jak uzyskasz zezwolenie na taką linię, będzie mieć rozkład jazdy i zgody na zatrzymywanie się na przystankach. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 08:58 only_the_godfather napisał: > Tak jak uzyskasz zezwolenie na taką linię, będzie mieć rozkład jazdy i zgody na > zatrzymywanie się na przystankach. Taaa, jasne, zeby mu sie obcy dosiedzli... Ty to masz doprady gupie pomysly 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 14:31 Zanim coś nazwiesz głupim pomysłem to zerknij do przepisów prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 08:55 trypel napisał: > A linia regularna dom praca dom sie liczy? > IMHO liczy sie podwojnie, bo jezdziesz tam i z powrotem! Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 08:55 trypel napisał: > Myślałem o buspasach w miescie. To znacznie ułatwia:) > W sumie.... wazny argument - zmieniam zdanie... Twoj pomysl ma same plusy!!!! Super do miesta, zakupy latwo zmiesci, w korkach sie nie soti, na car sharingu mozna dorobic a i na trase zacne. To generalnie chyba jest najlepsza opcja do 40k!!!! I jeszcze LPG mozna zalozyc nie martwiac sie o bagaznik. Ze tez ja o tym wczensniej nie pomyslalem... 🤦🏼♂️ Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 09:08 No i last but not least - masz fajne V8 A jak idziesz na urlop to możesz sasiadow zaprosić na wyjazd Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 09:29 trypel napisał: > No i last but not least - masz fajne V8 > A jak idziesz na urlop to możesz sasiadow zaprosić na wyjazd > A potem ich nie zbarac!!!!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 13:29 galtomone napisała: > Za ok 40k to najlepiej albo Citoren C1 albo Toyota LandCruiser. A to zależy od potrzeb. Jak na długie trasy, po 300 km+ dziennie to rzeczywiście tylko C1, albo Hyundai i10. Ale jak na odwożenie dzieci do szkoły, to koniecznie najdłuższy LandCruiser, albo starszy Ford F150 (crew cab) lub Lincoln Navigator (niestety 40 to będzie za krótko na RAM-a 1500), reszta może na krawężnik chodnika pod samym wejściem do szkoły nie podjechać, a i z trawnika "ja tu tylko na chwilę" trudniej czymś wyjechać, jak nie ma napędu na cztery łapy, a trochę popadało ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 18:13 tbernard napisał: > Uważam, że tam była ironia. Przecież Tomek też załapał. Zresztą biorąc pod uwagę to, co się pod niemalże każdą szkołą dzieje w okolicach 8-mej rano, to taki śmiech przez łzy. My mamy szkołę kawałek dalej, ale jest duży parking 200-250 metrów od szkoły (zależy, czy się bliżej, czy dalej szkoły wjedzie). Raz, na 5 lat jak tam podjeżdżam nie było na nim ani jednego miejsca (ale był jakiś spęd w pobliskim kościele, który "skumulował" się z normalnym ruchem porannym). Do szkoły można podjechać też od drugiej strony, od osiedla bloków. Wtedy do szkoły z parkingu będzie 40 do góra 100 metrów, a nie 200. Zgadnij gdzie jest co rano korek, dantejskie sceny, rozjeżdżanie SUV-ami chodników oraz trawników i zastawianie sobie samochodów "tylko na chwilę"? Mamusie z niedoleczonym PZM wolą stać w korku i trąbić, dopuszczać się aktów wandalizmu względem infrastruktury chodnikowej i trawników, spędzać w puszkach pewnie z kwadrans na dojazd i wyjazd (przez samo osiedle też się jedzie wujowo, zwłaszcza jak wszyscy inni też gdzieś zaczynają z rana wyjeżdżać)... niż przejść dodatkowe 150 metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 18:27 To nie jest tylko wolska przypadłość. W moim byłym miasteczku jest pływalnia i boisko piłkarskie. Niedoj#bani rodzice parkują samochody przy samych obiektach, wzdłuż wąskiej uliczki, przy której się znajdują, chociaż 200 metrów w jedną i 100 w drugą są dostępne darmowe parkingi. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 23:22 vogon.jeltz napisał: > To nie jest tylko wolska przypadłość. W moim byłym miasteczku jest pływalnia i > boisko piłkarskie. Niedoj#bani rodzice parkują samochody przy samych obiektach, > wzdłuż wąskiej uliczki, przy której się znajdują, chociaż 200 metrów w jedną i > 100 w drugą są dostępne darmowe parkingi. Jedna sprawa to "podjechać pod drzwi" to może jeszcze ma jakąś "wartość dodaną". Ale "podjechać pod drzwi" jednocześnie stojąc w korku, narażając się na zastawienie, blokując nauczycielom wjazd na szkolny parking wewnętrzny i spędzając z tego powodu dużo więcej czasu w blaszanej puszce, niż to wymagane (z tego drugiego parkingu wyjeżdża się bez najmniejszych problemów, nie ma zatorów)? Tylko dlatego, że nogi w zad włażą po przejściu 150 metrów? Sytuacja "parkingowa" pod szkołą młodych jest wprost idealna (jak piszę - na prawie 5 lat raz nie mogłem znaleźć miejsca), ale niektórzy skazują się na stanie w smrodzie tylko po to, żeby kawałka pieszo nie przejść. To jest chore. Przypomina się ten odcinek Tytusa, Romka i Atomka z Wyspami Absurdu... codziennie. No i przecież to nie jadą ci z bloków po drugiej stronie, bo oni mają mniej niż 5 minut piechotą, to jadą ludzie z dalszych okolic, którzy mają wybór "wygodnie z krótkim spacerem", albo "korek, trawniki, chodniki, smród i nerwy", a mimo tego decydują się na to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Auto za ok. 40tys 25.03.26, 23:26 *To Wyspy Nonsensu były, tak mi się przypomniało (odnośnie T, R & A). Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 07:18 qqbek napisał: > > Jedna sprawa to "podjechać pod drzwi" to może jeszcze ma jakąś "wartość dodaną" > . > Ale "podjechać pod drzwi" jednocześnie stojąc w korku, narażając się na zastawi > enie, blokując nauczycielom wjazd na szkolny parking wewnętrzny i spędzając z t > ego powodu dużo więcej czasu w blaszanej puszce, niż to wymagane (z tego drugie > go parkingu wyjeżdża się bez najmniejszych problemów, nie ma zatorów)? > Tylko dlatego, że nogi w zad włażą po przejściu 150 metrów? > Sytuacja "parkingowa" pod szkołą młodych jest wprost idealna (jak piszę - na pr > awie 5 lat raz nie mogłem znaleźć miejsca), ale niektórzy skazują się na stanie > w smrodzie tylko po to, żeby kawałka pieszo nie przejść. To jest chore. Przypo > mina się ten odcinek Tytusa, Romka i Atomka z Wyspami Absurdu... codziennie. > No i przecież to nie jadą ci z bloków po drugiej stronie, bo oni mają mniej niż > 5 minut piechotą, to jadą ludzie z dalszych okolic, którzy mają wybór "wygodni > e z krótkim spacerem", albo "korek, trawniki, chodniki, smród i nerwy", a mimo > tego decydują się na to drugie. Nie po to mamusia ma suva za co najmniej 200k w leasingu żeby chodzić jak plebs. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 08:52 tbernard napisał: > Uważam, że tam była ironia. NIEEEE!!!!???!!! 😱😱😱😱😱😱😱😱😱 SERIO???????? 🫨😮🫨😮🫨😮🫨😮🫨😮 Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 10:00 Uważam, że w odpowiedzi tbernarda była ironia. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 13:27 vogon.jeltz napisał: > Uważam, że w odpowiedzi tbernarda była ironia. NIEEEE!!!!???!!! 😱😱😱😱😱😱😱😱😱 SERIO???????? 🫨😮🫨😮🫨😮🫨😮🫨😮 Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Jakie auto mniej wiecej zielone? 26.03.26, 08:59 Na razie oglądałem niebieskie i białe. Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 09:48 Leona Sportstourera z silnikiem 1.5 TSI i 115 albo 150 KM lub 1,6 TDI i tez 115 lub 2.0 TDI i 150 KM/ . To jest najwygodniejszy samochód z tej trójki jak koniecznie te marki?. Za 40 tys zeta to ca 6-cioletni. Przebieg nie może przekraczać 150 tys km. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 10:26 Leon Sportstourer z 2020 z przebiegiem poniżek 150k za 40 kafli? Gdzie takie są? Biorę od razu trzy! Odpowiedz Link Zgłoś
aquaforte Re: Auto za ok. 40tys 26.03.26, 14:50 Takie które ma możliwie najwyższą norme Euro. Odpowiedz Link Zgłoś