Dodaj do ulubionych

Gemini w Android Auto

05.04.26, 09:00
U mnie się wczoraj pojawiło - też już macie?

Dozo to wygodniejsze niż Assistant.
Obserwuj wątek
    • kreinto Re: Gemini w Android Auto 05.04.26, 16:05
      galtomone napisała:

> U mnie się wczoraj pojawiło - też już macie?
      Tak, od przedwczoraj.

> Dozo to wygodniejsze niż Assistant.
      Na razie na niekorzyść. Wszystko trwa bardzo długo chociaż z drugiej strony można pogadać jak z człowiekiem.
    • qqbek Re: Gemini w Android Auto 05.04.26, 22:46
      A nie patrzyłem, bo AA mam tylko w upie, a tam "z difoltu" odpala mi się Yanosik na pełnym, 10'' ekranie 😁 z pozostałych apek korzystam sporadycznie.
      • galtomone Re: Gemini w Android Auto 13.04.26, 08:37
        qqbek napisał:

> A nie patrzyłem, bo AA mam tylko w upie, a tam "z difoltu" odpala mi się Yanosi
        > k na pełnym, 10'' ekranie 😁 z pozostałych apek korzystam sporadycznie.
        >

???

A co ma piernik do wiatraka? Przeciez Gemini to nie nawigacja.
        Zgadaj do auta to bedziesz wiedzial.

Mnie pasuje, potrafi wiecej, szczwgolnie w zakresie szukania informacji czy ogarniania zadan.

Masz w up bezprzewodowego?
        A co do Yanosika, to przestalem korzystac... Waze mi zdecydowanie bardziej pasuje jako nawigacja + "uwaga susza".
        • qqbek Re: Gemini w Android Auto 13.04.26, 09:33
          galtomone napisała:

> A co ma piernik do wiatraka? Przeciez Gemini to nie nawigacja.
          > Zgadaj do auta to bedziesz wiedzial.

Jakoś nie zajmuję się gadaniem z autem (poza ewentualnym podaniem celu podróży w mapach).

> Mnie pasuje, potrafi wiecej, szczwgolnie w zakresie szukania informacji czy oga
          > rniania zadan.

Jak wyżej.

> Masz w up bezprzewodowego?

Tak.

> A co do Yanosika, to przestalem korzystac... Waze mi zdecydowanie bardziej pasu
          > je jako nawigacja + "uwaga susza".

A to muszę spróbować, bo ani z "difoltowych" dla upa Here Maps, ani z Gugielmapy, ani też z Yanosika nie jestem do końca zadowolony. Ale z nich wszystkich Yanosik jest nadal najlepszy w punkcie "uwaga suszą", a teraz mi z trasy do domu, gdzie zawsze było 70 zrobili 50 (po prostu nie postawili z powrotem znaków podwyższających dopuszczalną po drobnym remoncie nawierzchni) - ja zauważyłem, ale jestem w zdecydowanej mniejszości, więc sunę prawym, tak, żeby tych na lewym nie wkurzać, ale i tak zdecydowanie ponad dozwoloną, a już kilka razy tam suszarkami "poprawiali bezpieczeństwo budżetowe" (bo jakie inne, jak tam nie ma nawet skrzyżowań o przecinających się kierunkach ruchu?) i bardzo bym nie chciał się załapać na sponsorowanie MSWiA.
          • trypel Re: Gemini w Android Auto 16.04.26, 06:31
            Widać po remoncie nawierzchni spadlo bezpieczeństwo i musi byc 50. Przecież wladza sie nie myli.
            • galtomone Re: Gemini w Android Auto 16.04.26, 08:24
              trypel napisał:

> Widać po remoncie nawierzchni spadlo bezpieczeństwo i musi byc 50. Przecież wla
              > dza sie nie myli.
              >

A moze po prostu jeszcze nie jest skonczone?
              Nie ma ostatniej pieczatki, to nie ma znakow.
              • trypel Re: Gemini w Android Auto 16.04.26, 08:30
                Tak. Nie ma pieczątki, jest niebezpiecznie wiec trzeba ustawić sie z radarem zeby bylo bezpieczniej. Bo przeciez takie jest zadanie radaru
                • qqbek Re: Gemini w Android Auto 16.04.26, 08:43
                  trypel napisał:

> Tak. Nie ma pieczątki, jest niebezpiecznie wiec trzeba ustawić sie z radarem z
                  > eby bylo bezpieczniej. Bo przeciez takie jest zadanie radaru
                  >

Wczoraj po południu też stali.
                  Bardzo niebezpieczne miejsce, nawierzchnia lepsza, dopuszczalna prędkość niższa niż do tej pory.
                  Czego nie rozumiesz?
                  Całe szczęście Yanosik już dwa kilometry wcześniej wrzeszczał, że stoją i prawie wszyscy jechali przepisowo. Złapali, właściwie to tuż przede mną "poganiacza", więc nawet Schadenfreude miałem z tego powodu.
                • galtomone Re: Gemini w Android Auto 16.04.26, 14:20
                  trypel napisał:

> Tak. Nie ma pieczątki, jest niebezpiecznie wiec trzeba ustawić sie z radarem z
                  > eby bylo bezpieczniej. Bo przeciez takie jest zadanie radaru
                  >

Nie wiem czy jest niebezpiecznie, tlumacze dlaczego moze nie byc jeszcze znakow.

A skoro jest 50 to sie jedzie 50.

Znow... jak Ci pasuje to jestes formalista prawnym, ale jak Ci nie pasuje to ch...... prawo sie nie liczy

forum.gazeta.pl/forum/w,20,179933056,179933056,po_co_zakazy_sadowe.html - ci, co mają zakazy sądowe, też uważali, że niektóre przepisy są głupie itd.…

Nie da sie stworzyc praworzadnego spoleczenstwa gdy kazdy bedzie sobie sam interpretowac rzeczy po uwazaniu i stosowal jak uzna, ze dla niego tez sa madre.
                  • trypel Re: Gemini w Android Auto 16.04.26, 14:42
                    Nie rozumiem? Biorąc pod uwage ze mam zero punktow robiąc dalej ok 40 tys km rocznie to jednak przestrzegam nawet jak mi nie pasuje. Ale chyba mam prawo do krytyki ze ograniczenie jest z dudy?
                    • galtomone Re: Gemini w Android Auto 16.04.26, 16:09
                      trypel napisał:

> Nie rozumiem? Biorąc pod uwage ze mam zero punktow robiąc dalej ok 40 tys km ro
                      > cznie to jednak przestrzegam nawet jak mi nie pasuje. Ale chyba mam prawo do kr
                      > ytyki ze ograniczenie jest z dudy?

Jak jest z dupy to lepiej pisac do zarzadcy drogi niz marudzic.

Tu nie jest z dupy i jak znam zycie i papierologie stosowana, to problem polega na oficjalnym odbiorze.

Dodaj do tego, ze poza malym % ludzi, wiekszosc z nas jako sila najemna robi minimium pracy za swoja place (bo pracodawca placi nam najmniej jak moze) to czasem trzeba na rzeczy poczekac ;-)

Pomijając "lenistwo", gdybym ci opowiedział, ile pracy (nie związanej z IT!!!!) kosztuje w mojej firmie przestawienie jednego słowa w systemie dla klientów, to byś nie uwierzył!!!!

I na pozór to taka sama bzdura - bo przecież jak nie wiem... zmienimy słowo z raport na badanie to nic się nie stanie...

Ale jak zaczniesz grzebać w tym dalej i w możliwych skutkach takiego podejścia, to nagle się okazuje, że, Bogu dzięki, to tak się nie da od razu.
                      • trypel Re: Gemini w Android Auto 16.04.26, 16:22
                        Chcesz wyjaśnić ze ludzie jezdza 50tka zamiast 70tka z powodu braku pieczatki a nie z powodu bezpieczeństwa? To dopiero pokazuje ze jest to z dudy ograniczenie. I trzeba na baranów narzekać.
                        • galtomone Re: Gemini w Android Auto 17.04.26, 09:15
                          trypel napisał:

> Chcesz wyjaśnić ze ludzie jezdza 50tka zamiast 70tka z powodu braku pieczatki a
                          > nie z powodu bezpieczeństwa? To dopiero pokazuje ze jest to z dudy ograniczeni
                          > e. I trzeba na baranów narzekać.
                          >

Raczej, ze powinni tak jezdzic z powodu znakow a nie piaczatki.
                          Najpier dostosuj sie do znakow, potem analizuj i jak Ci nie pasi działaj.

Jak przekraczam prędkość (zdarza mi się dość często), to nie dorabiam do tego torii o bezpieczeństwie, gupich znakach itd. Jade szybciej, bo mogę, i sprawia mi to frajdę.
                          • qqbek Re: Gemini w Android Auto 17.04.26, 09:31
                            galtomone napisała:

> Raczej, ze powinni tak jezdzic z powodu znakow a nie piaczatki.
                            > Najpier dostosuj sie do znakow, potem analizuj i jak Ci nie pasi działaj.

Sęk w tym misiu-pysiu, że odkąd tą ulicę otwarto, w drugiej połowie lat 80-tych, to tam zawsze było "70".
                            Ludzie się do tych "70" mocno przyzwyczaili przez te zaledwie 4 dekady i mało kto zwraca uwagę na to, że znaki podwyższające dopuszczalną ktoś zajumał (ale nie wszystkie, część została, żeby było śmieszniej, więc na odcinku niecałych 6 kilometrów jest 50/70/50/70/50/70/50/70 - a dalej już 80/100). Przed wymianą warstwy ścieralnej było 70/50 (kilkaset metrów w rejonie jedynego tam przejścia dla pieszych) a dalej 70-80-100.

Co ciekawe, przed remontem stawali z radarem za tym przejściem dla pieszych (i bardzo słusznie, bo kilka lat temu nawet śmiertelny tam był), a teraz stają na tych "nowych" pięćdziesiątkach, a nie przy przejściu dla pieszych.
                            • galtomone Re: Gemini w Android Auto 17.04.26, 10:07
                              qqbek napisał:

> galtomone napisała:
                              >
                              > > Raczej, ze powinni tak jezdzic z powodu znakow a nie piaczatki.
                              > > Najpier dostosuj sie do znakow, potem analizuj i jak Ci nie pasi działaj.
                              >
                              > Sęk w tym misiu-pysiu, że odkąd tą ulicę otwarto, w drugiej połowie lat 80-tych
                              > , to tam zawsze było "70".

Musimy ustalic czy rozmawami tylko o tej konkretnej ulicy czy ogolnie - bo co post, tez i argumenty to skaczemy... Wiec do niczego nie dojedziemy.

W zakresie tej konkrentej ulicy. Czywiesz, ze od strony formalnej wszystko jest juz zalatwione i zostala zmieniona oficjalnie predkosc na nzsza, czy moze kwestie formalno odbiorowe jeszcze sie moga toczyc i stad jeszcze ograniczenie?

> Ludzie się do tych "70" mocno przyzwyczaili przez te zaledwie 4 dekady i mało k
                              > to zwraca uwagę na to, że znaki podwyższające dopuszczalną ktoś zajumał

????

Czyli co... bylo 70 a teraz nie ma nic bo ktos znaku ukradl? Pisales ze remnt byl i obnizyli do 50 i stoi tam 50...

(ale ni
                              > e wszystkie, część została, żeby było śmieszniej, więc na odcinku niecałych 6 k
                              > ilometrów jest 50/70/50/70/50/70/50/70 - a dalej już 80/100).

No to najlepiej wyslac pismo/maila do zarzadcy dorgi + lokalno/ogolnopolskie media DW z grzecznym pytaniem:

WTF?!?!?!?!

Wiem z autopsji, ze działa cuda!

> Co ciekawe, przed remontem stawali z radarem za tym przejściem dla pieszych (i
                              > bardzo słusznie, bo kilka lat temu nawet śmiertelny tam był), a teraz stają na
                              > tych "nowych" pięćdziesiątkach, a nie przy przejściu dla pieszych.

Za????
                              A jak sens ma stanie i suszenie ZA przejsciem dla pieszych jak istotne dla bezpieczenstwa jest to co sie dzieje przed i na 🤷‍♂️

A ze staja teraz na nowych... wiele jest miejsc ktore sluza do wyrobienia normy (choc ZDECYDOWANIE MNIEJ NIZ KIEDYS!!! - przynajmniej w mojej okolicy) i to skutek niedoskonalosci systemu.

Ja jednak widze ich zdecydowanie mniej "w krzakach" niz 20 lat temu.

Widze zmiany na plus w oznakowaniu takich rejonów.
                              • qqbek Re: Gemini w Android Auto 17.04.26, 10:29
                                galtomone napisała:

> Musimy ustalic czy rozmawami tylko o tej konkretnej ulicy czy ogolnie - bo co p
                                > ost, tez i argumenty to skaczemy... Wiec do niczego nie dojedziemy.

Ja o tej trasie konkretnie, a wy jak zwykle ;)

> Czyli co... bylo 70 a teraz nie ma nic bo ktos znaku ukradl? Pisales ze remnt byl i obnizyli do 50 i stoi tam 50

Nie, pozdejmowali "70", a to teoretycznie zabudowany, więc nie trzeba stawiać "50", żeby było "50".
                                "50" było i jest przy tym jednym przejściu dla pieszych (i to dopiero niecałą dekadę, od tamtego śmiertelnego wypadku w tamtym miejscu).

Po kolei:
                                Tej 70 już nie ma (ale tam dalej jest przejście dla pieszych, z którego raz na rok ktoś korzysta, więc może i lepiej).
                                Ta jest, ale nadal tylko po prawej stronie (powinno być odwrotnie IMHO, powinni przed przejściem zdjąć "70", a nie zaraz za poprzednim skrzyżowaniem).
                                Ta jest (znów tylko po prawej stronie).
                                Tej nie ma.
                                Ta 50 jest zbędna (bo i tak jest 50).
                                Ta 70 jest. Następna przy zjeździe na Grygowej też jest.
                                Tej nie ma, zniknęła. za to za wiaduktem jest zatoczka, gdzie bardzo wygodnie jest suszyć.
                                Ta jest (znów tylko po prawej).

Co ciekawe, kawałek dalej (jak jest już 100) stała sobie "70" i zaraz potem "50" i "Radar" w takiej odległości, że ludzie wyhamowywać nie zdążyli i się nadziewali na radar (miejscowi wiedzieli "od zawsze", ale z przyjezdnych to radar natłukł dudków aż miło) i potrafili oznakowanie poprawić (teraz "70" jest sporo wcześniej, zaraz za wiaduktem ze zjazdem na Świdnik, a i "50" ze 100 metrów cofnęli, żeby ludzie mieli jak wyhamować bezpiecznie przed radarem i skrzyżowaniem w Kalinówce.

> Za????

Tak, wcześniej jest wiadukt i kładka dla pieszych, oraz pas do włączenia się do ruchu i nie mieliby gdzie "przed" stanąć.

> A jak sens ma stanie i suszenie ZA przejsciem dla pieszych jak istotne dla bezp
                                > ieczenstwa jest to co sie dzieje przed i na 🤷‍♂️

To jezdnie jednokierunkowe - mogli stanąć bezpośrednio za przejściem (i tak często stawali), żeby nie zmniejszać widoczności/nie utrudniać ruchu.
                                • galtomone Re: Gemini w Android Auto 17.04.26, 11:44
                                  Czyli mozliwe, ze kwestie formalno-prawne jeszcze trwaja?
                                  • qqbek Re: Gemini w Android Auto 17.04.26, 14:50
                                    galtomone napisała:

> Czyli mozliwe, ze kwestie formalno-prawne jeszcze trwaja?

Bardzo możliwe.
                                    Ten pierwszy odcinek, zaraz za Zamkiem, wyremontowali jeszcze w ubiegłym roku (i to w lecie - na Google masz zdjęcie z września, już po "łataniu")... pasów do tej pory nie odmalowali 😂 Zdjęcie masz już "po remoncie" - to nie była kompleksowa wymiana nawierzchni, a położenie takich "dużych łat". Tam, gdzie łaty nałożyły się na znaki poziome, znaków nie ma. Tam gdzie zostały stare znaki poziome, już się zdążyły do reszty wytrzeć.
                                    4 pasy ruchu wyznaczane przez kierowców "na oko" są tam teraz.
                                    Teraz grzebali między Hutniczą/Łęczyńską a Krańcową i też taki sam bajzel.
                                    • galtomone Re: Gemini w Android Auto 17.04.26, 14:54
                                      Za duzo szczwgolow, ktore nic mi nie mowia i srednio mnie interesuja.

Najprosciej zapytac zarzadce drogi i napisac go gazety. Tytuly z serii "urzednicy znowu dali dupy" sa dobrze klikalne, wiec dziennikarze chetnie sami potem ciagna temat.

Wystarczy zanecic ...
                                      • qqbek Re: Gemini w Android Auto 17.04.26, 15:15
                                        galtomone napisała:

> Za duzo szczwgolow, ktore nic mi nie mowia i srednio mnie interesuja.
                                        >
                                        > Najprosciej zapytac zarzadce drogi i napisac go gazety. Tytuly z serii "urzedni
                                        > cy znowu dali dupy" sa dobrze klikalne, wiec dziennikarze chetnie sami potem ci
                                        > agna temat.
                                        >
                                        > Wystarczy zanecic ...

W Lublinie?
                                        W Lublinie czego się miasto nie dotknie, to jak król Midas... no tyle, że nie w złoto, a dużo gorzej (i smrodliwiej).
                                        Lokalne dzienniki siedzą w kieszeni u lokalnych deweloperów, którzy w tej samej kieszeni mają cały Cyrkusz.
                                        Deweloperom zależy na tym, żeby miasto budowało dwupasmówki do ich "inwestycji" na obrzeżach (i rzecz jasna buduje), co im do tego, że główną trasę wschód-zachód spierniczono? Z jednej jej strony mają Świdnik i drogie grunty aż po granice Lublina, z drugiej strony mają skansen i ekspresówkę, puszczoną doliną Ciemięgi na tak podmokłych gruntach, że budować się nie da, wszystko "pośrodku" już zabudowane. Ta trasa nie jest "w centrum zainteresowania rzeczywistych podmiotów decyzyjnych" (ani tym bardziej władz miasta, które chciałyby uchodzić za podmioty decyzyjne).

Jak w styczniu ABW zamykało Panią Wiceprezydent, to w obydwu dziennikach były niemalże peany pochwalne, tłumaczenia, że to pewnie pomyłka, że "kilka biletów" (a nie ustawianie przetargów, co w rzeczywistości zarzuca jej prokuratura), to myślisz, że narażą się właścicielom dla opisania mizerii ledwie kilkunastu tysięcy kierowców przejeżdżających tamtędy codziennie?
                                        Nie sądzę :-)
                                        • qqbek Re: Gemini w Android Auto 17.04.26, 15:18
                                          Errata - CBA, a nie ABW - reszta się zgadza.
                                        • galtomone Re: Gemini w Android Auto 17.04.26, 16:56
                                          qqbek napisał:

> galtomone napisała:
                                          >
                                          > > Za duzo szczwgolow, ktore nic mi nie mowia i srednio mnie interesuja.
                                          > >
                                          > > Najprosciej zapytac zarzadce drogi i napisac go gazety. Tytuly z serii "u
                                          > rzedni
                                          > > cy znowu dali dupy" sa dobrze klikalne, wiec dziennikarze chetnie sami po
                                          > tem ci
                                          > > agna temat.
                                          > >
                                          > > Wystarczy zanecic ...
                                          >
                                          > W Lublinie?

No chyba w Lublinie mieszkasz?

Ja sobie znalazlem lokalna pania z gazety i jak mam temacik - np. z debilizmami miasta w zakresie dzialania systemu platnosci za strefe prakowania + zbyt malo restrykcyjnych zasad parkowani - pisze i sie idie do urzednikow z pytaniami przyjebac.

SProboj:

W sprawach lokalnych redakcja posługuje się numerem telefonu z lubelską strefą: (81) 537 90 48 oraz adresem e-mail: redakcja@lublin.wyborcza.pl.

Znalazlem na swoja namiar przez FB

Zespół: W Lublinie oficjalnie pracują uznani dziennikarze, tacy jak Jacek Brzuszkiewicz (znany reporter śledczy) czy Kamil Kulig.

Zarządzanie: Obecnie zespołami w Białymstoku, Lublinie i Rzeszowie kieruje Magdalena Mach (która wróciła do tej roli po zmianach strukturalnych na początku 2026 roku).

A jak nie to zapraszam do Kato, drogi fajne, spodoba Ci sie.
                                          • qqbek Re: Gemini w Android Auto 17.04.26, 18:20
                                            Do pana B. mam uraz, odkąd wyszło, że śmieci w lesie utylizuje.
          • vogon.jeltz Re: Gemini w Android Auto 16.04.26, 06:39
            > teraz mi z trasy do domu, gdzie zawsze było 70 zrobili 50 (po prostu nie postawili z powrotem znaków podwyższających dopuszczalną po drobnym remoncie nawierzchni

Zgłosiłeś do zarządcy drogi? Jeśli faktycznie spełnia ona kryteria podwyższonego limitu, to powinni przywrócić. A przynajmniej będą musieli wydalić z siebie jakiś bełkot.
          • only_the_godfather Re: Gemini w Android Auto 16.04.26, 07:23
            qqbek napisał:

>
            > Jakoś nie zajmuję się gadaniem z autem (poza ewentualnym podaniem celu podróży
            > w mapach).
            Przypomniałeś mi w jaki sposób kolega z pracy wyłączył na stałe asystentkę Idę w ID3. Raz powiedział do samochodu zamknij k*rwa mordę i od teraz już asystentka się nie odzywa
    • engine8t Re: Gemini w Android Auto 16.04.26, 03:31
      E tam, taki assit lepszy

www.youtube.com/shorts/kN8EavwlupI?feature=share
      • e-zybi Re: Gemini w Android Auto 16.04.26, 04:58
        Nie zaprzeczę, zawsze łatwiej nauczyć nowości…😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka