Dodaj do ulubionych

Pierwszy własny samochód

03.06.26, 19:20
Mój pierwszy, to syrenka 104 z hamulcami aerodynamicznymi, czyli drzwiami otwieranymi do przodu.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Pierwszy własny samochód 03.06.26, 21:02
      WLasny, czyli bedacy wlasnoscia ?

Jesli tak to Fiat 126p Bis, arcyg.wno przemslu motoryzacyjnego w PL, wtedy PRL

Masakra, to go.no psulo sie regularnie, nie bylo w stanie przejechac bez awarii 800 kilometrow..

Dostalem go doslownie w spadku po ojcu....

Sprzedalem go koledze w pracy, nie moglem uwierzyc, ze takie cos moze ktos chciec kupic...
      ale sprzedalem tanio, wiec zero wyrzutow sumienia

Kupilem zaraz Opel Kadett E Sport
    • qqbek Re: Pierwszy własny samochód 03.06.26, 21:19
      Jest w podpisie.
      Ale musisz się zdecydować - albo skarpeta, albo samochód.
      Prowadziłem kilka razy 105-tkę i to nie był samochód.
      • chybagupi Re: Pierwszy własny samochód 03.06.26, 21:46
        qqbek napisał:

> Ale musisz się zdecydować - albo skarpeta, albo samochód.
        > Prowadziłem kilka razy 105-tkę i to nie był samochód.
        >

To były inne czasy. Nawet trabanty były samochodami.
        • qqbek Re: Pierwszy własny samochód 03.06.26, 21:52
          chybagupi napisał(a):

> To były inne czasy. Nawet trabanty były samochodami.

Nie wiem, mnie na świecie jeszcze wtedy (zakładam, że góra połowa lat 70-tych) nie było, ale mój dziadek jeździł wtedy Fordem Taunusem (a potem zmienił z powrotem na Warszawę, ale to ze względu na to, że darmowy serwis mógł do niej mieć).
        • only_the_godfather Re: Pierwszy własny samochód 05.06.26, 08:52
          Ale nawet z tego co było dostępne można było wybierać lepsze i gorsze. Móǰ jeden dziadek miał wtedy Wartburga 311, drugi Gaza 24 Wołge.
        • tbernard Re: Pierwszy własny samochód 05.06.26, 10:19
          Trabanty to były samochody małe ale bardzo szybkie. Sporo ludzi marzyło o nim.
    • carnivore69x Re: Pierwszy własny samochód 03.06.26, 21:37
      Polo 9N. Czyli misiaczkowy :-D
      • carnivore69x Re: Pierwszy własny samochód 03.06.26, 21:39
        carnivore69x napisał(a):

> Polo 9N. Czyli misiaczkowy :-D

Ale domówiłem 15-calowe alusy i odtwarzacz CD obok magnetofonu. Wspominam całkiem miło.
    • vogon.jeltz Re: Pierwszy własny samochód 03.06.26, 21:41
      Kaszlak. Rozbiłem.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Pierwszy własny samochód 03.06.26, 21:52
      E90. 67KM 1.8 diesel. Biały sedan z niebieskim środkiem. Czyli szósta generacja Toyoty Corolli.
    • bolo2002 Re: Pierwszy własny samochód 04.06.26, 14:02
      Fiat 126py i na sznurek rozruch był też-1977. Zepsuł sie zaraz po wyjeżdzie z salonu.
    • boggi_dan Re: Pierwszy własny samochód 04.06.26, 20:22
      Fajny zlot starych samochodów. Przede wszystkim Porsche. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://imagazine.pl/2026/06/03/car911-czestochowa-flat-art-festival-porsche/&ved=2ahUKEwjg0pOWme6UAxWqRvEDHZSRJpkQFnoECCQQAQ&sqi=2&usg=AOvVaw1riCyh2WDRL0JtS7Mm8Rr7
    • only_the_godfather Re: Pierwszy własny samochód 05.06.26, 08:53
      Jak w sygnaturce Caro z 92.
    • donvito52 Re: Pierwszy własny samochód 06.06.26, 21:27
      PF125p
      2 x PF126
      2 ? może ? 3 x Poldek, już nie pamiętam, wszystkie w słusznym biało-beżowym kolorze, za inny trzeba było dać w łapę pANU wyprowadzającemu auta na halę sprzedaży. Na 20-30 białych lub beżowych bywał jeden w kolorze. Wygrywali szybsi i bardziej zdeterminowani. Nawet bójki były.
      Tarpany, Żuki, Polonez Truck.
      Samochody odbierało się gdzieś tam ... na przykład w Gdańsku. Na nieśmiałą uwagę, że z Siedlec jestem i wolałbym odebrać w Warszawie odpowiedziano, Nie. Dlaczego Nie, bo Nie.
      A jak się nie podoba, to ... za następny kilka miesięcy, może pół roku ...
      Auta z Pewexu, nie na talon.
      • chybagupi Re: Pierwszy własny samochód 06.06.26, 21:49
        donvito52 napisał:

> Samochody odbierało się gdzieś tam ... na przykład w Gdańsku. Na nieśmiałą uwag
        > ę, że z Siedlec jestem i wolałbym odebrać w Warszawie odpowiedziano, Nie. Dlacz
        > ego Nie, bo Nie.
        > A jak się nie podoba, to ... za następny kilka miesięcy, może pół roku ...
        > Auta z Pewexu, nie na talon.

Mój ojciec chyba w 1980 roku wpłacił 1600$ za poloneza. Matka musiała po niego jechać z Krakowa do Warszawy. Że znajomymi, bo prawo jazdy miała ale nie jeździła.
        • chybagupi Re: Pierwszy własny samochód 06.06.26, 21:54
          chybagupi napisał(a):

> Mój ojciec chyba w 1980 roku wpłacił 1600$ za poloneza. Matka musiała po niego
          > jechać z Krakowa do Warszawy.

Wpłacił w USA, dlatego nie mógł sam odebrać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka